2023-09-27 657 views
加拿大返黎香港兩星期,諗住同屋企人做節食餐好既,朋友介紹左呢間,講到好好食,一於去試下,點知一試有驚喜,完勝預期,屋企人大讚😆頭盤先黎個冰鎮鮑魚,入口彈牙,鮑味鮮濃,必食之選聖子同樣新鮮,肉厚鮮甜荔枝蝦唔止係打咭必點,而且好好食,外脆內鮮茶葉雞,肉嫩,茶味深入雞肉,出奇地非常配合東星班餃好味之餘夠創意,屋企人都覺得好有新意除左呢幾味,其他菜式都好出色,而且menu上仲有好多推介菜式未試,下次返香港一定會再黎

凍鎮南非鮑

頭盤先黎個冰鎮鮑魚,入口彈牙,鮑味鮮濃,必食之選

聖子

聖子同樣新鮮,肉厚鮮甜

荔枝蝦

荔枝蝦唔止係打咭必點,而且好好食,外脆內鮮

茶葉雞,肉嫩,茶味深入雞肉,出奇地非常配合

東星球伴班餃

東星班餃好味之餘夠創意,屋企人都覺得好有新意

凍鎮南非鮑
聖子
荔枝蝦
東星球伴班餃
  • 冰鎮南非鮑
  • 茶葉雞
2023-09-27 442 views
朋友相聚,訂咗係黃埔新開既小聚嚐鮮一試難忘,菜式種類極多,樣樣都好好食第一度菜係冰鎮鮑魚,招牌菜式,酒香勁入味,好值得叫根住係聖子,非常鮮甜,一定要試仲有荔枝蝦球同東星餃,一上檯已經好吸引,擺盤好靚,好岩打卡,味道都係冇得輸蟲草雞湯同雞泡飯好濃好香雞味,個泡飯仲有脆米加係上面,口感好好成班朋友都食得好開心每道菜都好用心,擺盤靚又好味服務亦都好好值得推介
朋友相聚,訂咗係黃埔新開既小聚嚐鮮
一試難忘,菜式種類極多,樣樣都好好食
第一度菜係冰鎮鮑魚,招牌菜式,酒香勁入味,好值得叫

根住係聖子
,非常鮮甜,一定要試

蟲草雞湯同雞泡飯
好濃好香雞味,個泡飯仲有脆米加係上面,口感好好
成班朋友都食得好開心
每道菜都好用心,擺盤靚又好味
服務亦都好好

值得推介
2023-09-26
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
  • 冰鎮鮑魚
第一次寫食評,學下試下寫先表姐剛剛係紐約番黎,佢30年無番黎啦,聽食唐餐,我地一大堆姨媽姑姐、有大有小12人想搵個企理地方,同埋精緻既野食,就係Openrice search到呢間.起碼有一半菜式我出面無食過,佢地讚不絕口,梗係啦… 揀左好耐架.. 呢度有樣野唔好,個Menu太多太多.. 係連私房菜都好幾板… 有選擇困難症既朋友唔好黎..最出色要講既係服務,伙記見到小朋友會主動出動BB椅,態度又好,好笑容d野食都好食d la野食方面,我見好多人影荔枝蝦球同冰鎮瀨尿蝦,應該係鎮店,但係我覺得東星餃呢碟先別致,睇樣已經贏左。😋😋下個月應該好啲,可以揀少十幾個餸,係八十幾個餸再揀… 同埋如果可以唔駛訂就更好啦,有啲要早2日訂先有~少貴,不過對得住個價錢。
第一次寫食評,學下試下寫先
少貴,不過對得住個價錢。
東星餃
雪耳淮山桂花糖水
2023-08-15
  • 東星餃
2023-08-13 523 views
同朋友相聚嚟到黃埔天地嘅美食坊食嘢,星期日中午時段人流都幾多,但未至於要排隊等候。叫咗幾款經典點心。首先有山竹牛肉球,用牛肉、馬蹄、蔥、陳皮等調味料製成而成,再放喺腐竹上。牛肉球口感嫩滑,偏軟唔爽,喜歡。燒賣有四小件,食落煙韌,冇咩粉感又無雪味,魚味都突出,一人一粒差唔多。好食嘅叉燒包皮要夠鬆,肉要夠嫩,呢度都做到。醬汁鹹香不膩,份量適中。醬皇蒸鳳爪都有特色,吸滿甜甜嘅醬汁,肉質脆彈,好惹味,配飯一流。鮮蝦腸唔算好透薄,但入口幾滑身。裏面個蝦仁都幾好食,配埋豉油食,唔錯。炒飯好大一碟,足以大家食。飯炒至粒粒分明,乾身,有鑊氣。

炒飯好大一碟,足以大家食。飯炒至粒粒分明,乾身,有鑊氣。
2023-07-27 513 views
和兩位好友相聚,喺黃埔區想試新嘢,就試吓呢間外觀睇落唔錯嘅中菜館,試了推介嘅冰鎮南非鮑魚伴糖心蛋(鮑魚鮮味彈牙,糖心蛋正),冰火魷魚(秒殺,相都影唔切,惹味不過辣架),泰式瀨屎蝦(拆埋肉,正!)鬼馬咕嚕肉(肉幾入味,油炸鬼就嫌佢唔夠脆口),蝦多士(油炸居然唔肥膩,蝦膠好香滑)~~整體感覺不錯,坐得算舒服,侍應態度又唔錯喎,唔明啲菜式有乜佢哋都有問有答!
鬼馬咕嚕肉
2023-07-26
$300 (Dinner)
  • 冰鎮南非鮑魚糖心蛋
  • 冰火魷魚
2023-07-20 884 views
同個朋友下晝經過紅磡諗住去搵嘢食,結果去咗太興諗住食個燒味飯傾吓偈,但係想食嘅燒肉同埋燒鵝都冇晒,所以就走咗去隔離試吓新嘢。地點方面完全冇問題,黃埔地鐵站走出嚟,行過對面馬路上一層樓就係,呢間鋪以前應該係左鄰右里,總之都算係交通方便。舖頭望落去亦都乾淨企理。我哋本來話下午茶,但係結果都叫咗幾多嘢嚟試吓。先係基本嘅叫咗個蝦餃皇,蝦餃嘅皮食落去好煙韌亦都唔厚,裏面嘅蝦亦都好新鮮,大家都覺得係水準以上。亦都嗌咗個鮮蝦腐皮卷,整出嚟嘅形狀比較偏薄,但係重點係咬落去仲係熱,同埋啲腐皮係趣嘅,裏面嘅蝦亦都冇問題,所以都覺得好食。另外仲有個黑金流沙包,呢個可能好多地方都有得食,雖然質素完全冇問題,不過因為好多地方食過類似嘅嘢,所以冇乜特別感覺。我哋又叫咗一個佢哋推介嘅細龜招牌家鄉炒米,呢個真係有驚喜,一來啊出嚟嘅份量好大碟,最重要嘅係炒米粉味道啱啱好,啲米粉唔會黐埋一齊,炒得好鬆,但係又唔會好油膩,真係要俾個讚。最後仲有叫咗一個蔥花炸兩同埋一份冰火魷魚,蔥花炸兩最驚喜嘅係裏面嘅炸兩係脆嘅,真係脆咗隻,另外佢俾咗豉油同花生醬,但係要問佢攞先至有辣醬同埋甜醬,味道真係可以,不過份量就少啲。另外個冰火魷魚

另外個冰火魷魚都有驚喜,其實佢就係一份涼菜,又有辣味,所以食落去都有種好適合夏天嘅感覺,亦都覺得好好食,其實份量上面都唔算少。所以我朋友都話下次會同佢老婆再嚟食吓晚飯,睇吓會唔會有其他好食嘅嘢。
2023-07-20
$100 (Tea)
2023-07-14 403 views
見呢間新開,於是叫個外賣試下。聽職員介紹叫咗初戀咕嚕肉。午餐跟個白飯,咕嚕肉酸酸甜甜,沒有肥肉不多,保有肉汁。味道正常,餸菜量不算多,但能夠吃飽。另外午餐加錢叫咗杯茶走,問題就開始了。杯奶茶見到已心知不妙,好似咖啡咁色,應該加唔夠奶。職員阿叔見我懷疑,大聲極力同我講係咁樣一定夠甜。返到公司去攪勻杯奶茶,飲咗都只係有茶的苦澀。我好聲好氣打電話去問解決方法,個阿叔反轉頭話我嘅問題,佢冇問題,茶走係咁,叫我好心唔好投訴,仲想cut我線,最後發晦氣話一係攞返嚟換之後cut我線,語氣好激動。其實因為真係好難飲,又加錢買,我決定攞返去。一入到個阿叔好勞氣咁搶過杯奶茶,話俾杯普通奶茶我,我怕佢加料,叫佢俾多啲煉奶俾我就算。其實客人反應食物問題又話返個客轉頭,咁樣真係倒自己米,只能講呢間冇下次。
見呢間新開,於是叫個外賣試下。聽職員介紹叫咗初戀咕嚕肉。

另外午餐加錢叫咗杯茶走,問題就開始了。

其實因為真係好難飲,又加錢買,我決定攞返去。
2023-07-14
TakeAway
$73 (Lunch)
2023-05-27 860 views
上星期同朋友去黃埔試新嘢,book左VIP房,方便gathering。呢間新餐廳,菜單有心思,擺盤好靚,食物都好有驚喜,值得推介!見其他食評都推介蝦多士、冰鎮鮑魚同泰式拆肉瀨尿蝦,三道菜都超好味呢,鮑魚好新鮮,瀨尿蝦都啖啖肉。荔枝脆蝦球同清蒸東星球伴星斑餃我覺得係❗️必食❗️擺盤好靚,味道都好出色!胡椒豬肚雞湯都係重點推介,好足料,味道好濃郁,每人飲左兩碗呢!😋😋另外仲叫左招牌細龜炒米粉,芝麻脆皮雞、豉椒聖子配煎腸粉,全部都好好味呀。整體黎講,海鮮新鮮,好多心思菜,價錢都合理,餐牌好多選擇,下次想再去試埋其他菜式😋

• 蝦多士
  • 冰鎮鮑魚
  • 荔枝脆蝦球
  • 清蒸東星球伴星斑餃
2023-05-20 655 views
試新嘢!今次朋友喺澳洲返嚟,難得齊人開飯,我哋包咗間房。房間好闊落,啲嘢好新淨。食物質素同埋都有驚喜。值得推介。我最鍾意佢個胡椒豬肚湯,啖湯好濃,好香。豬肚夠爽,胡椒味適中,好暖胃。冰鎮南非鮑伴糖心蛋 - 滷水味伴隨有輕微清酒香氣,夏天食非常清新!章紅魚三食 - 刺身、雞湯灼、酥炸腩骨。魚夠新鮮,三種都好食。個人比較鍾意酥炸腩骨送啤酒一流👍荔枝脆蝦球 -造型好Ig able🤣 熱辣辣上碟,外脆內爽,正。糯米釀雞翼,手工菜,唔係度度有✌🏻紅燒三層肉,啲肉真係好肥,鍾意食肥肉嘅啱晒。雖然唔膩,但人多叫比較好。鮑魚雞粒石鍋飯,炒飯粒粒分明,石鍋上有飯焦,又香又脆。

糯米釀雞翼,手工菜,唔係度度有✌🏻

鮑魚雞粒石鍋飯,炒飯粒粒分明,石鍋上有飯焦,又香又脆。
胡椒豬肚湯
糯米釀雞翼
紅燒三層肉
鮑魚雞粒石鍋飯
2023-05-19
$500 (Dinner)
胡椒豬肚湯
糯米釀雞翼
紅燒三層肉
鮑魚雞粒石鍋飯
2023-05-02 793 views
同屋企人食晚飯試下呢間新開中菜,好食呀!會有下次!↓初戀鬼馬咕嚕肉,賣相特別,原來有油炸鬼喺入面。↓招牌奶油蝦多士,多士鬆脆,比出面多左煉奶↓細龜招牌家鄉炒米,幾煙韌又好味,原來細龜係廚師個別名🤣↓跳舞黑金獅子頭,即係墨汁獅子頭,一直座熱住,好味。(佢剪開之前我未影相😝)仲有幾個冇影相🦑冰火魷魚,好爽🍅鮮茄魚腐浸菜苗,個湯好甜,魚腐好林,索哂啲湯🧆黑椒土豆爆豬豚肉,啲肉質好爽瑤柱蛋白炒飯同魚香茄子正常發揮食完唔覺口乾👍🏻👍🏻不過等埋單就耐左少少😅
同屋企人食晚飯試下呢間新開中菜,好食呀!會有下次!
↓初戀鬼馬咕嚕肉,賣相特別,原來有油炸鬼喺入面。
初戀鬼馬咕嚕肉

↓招牌奶油蝦多士,多士鬆脆,比出面多左煉奶
招牌奶油蝦多士

↓細龜招牌家鄉炒米,幾煙韌又好味,原來細龜係廚師個別名🤣
細龜招牌家鄉炒米

跳舞黑金獅子頭

仲有幾個冇影相
🦑冰火魷魚,好爽
🍅鮮茄魚腐浸菜苗,個湯好甜,魚腐好林,索哂啲湯
🧆黑椒土豆爆豬豚肉,啲肉質好爽
瑤柱蛋白炒飯同魚香茄子正常發揮

食完唔覺口乾👍🏻👍🏻
不過等埋單就耐左少少😅
2023-05-01
$154 (Dinner)
初戀鬼馬咕嚕肉
招牌奶油蝦多士
細龜招牌家鄉炒米
跳舞黑金獅子頭
2023-04-26 577 views
最近去開黃埔,發現美食坊開咗間新嘅中菜館,入去試一試,竟然有驚喜!我去嗰日係平日7:30pm,一開始唔算多人,八點左右開始滿座,同啲夥計傾開先知道,原來佢哋目前試業中,另有一間店舖起土瓜環。首先佢個餐牌,好多種類嘅嘢食,當中有唔少我哋想點嘅都需要預訂,我哋咁好彩有人cancel咗,試到其中有兩款。除咗家常便飯,亦都有啲創新嘅菜式同埋比較貴嘅燉湯同海鮮。今次我個人覺得比較有驚喜嘅係泰式拆肉瀨尿蝦、川日凍蟶子王、海苔准香白飯魚、太爺茶香走地雞。食瀨尿蝦唔使拆殼✌🏻,蝦一定新鮮,因為唔新鮮嘅賴尿蝦一拆殼就變水。蝦好鮮味,加上少少泰式醬,成件事好清新。川日凍蟶子王,有驚喜,我第一次食呢種煮法,有少少花椒味,蟶子好爽,夏天食好開胃。☺️白飯魚口肉,加埋海苔一齊炸送啤酒一流👍茶香走地雞,雞煙燻,帶茶葉香味,味道偏甜,但係雞皮薄肉亂,唔錯🙌🏻

白飯魚口肉,加埋海苔一齊炸送啤酒一流👍

2023-04-20
$350 (Dinner)
2023-04-23 574 views
前身係左麟右李,跟住改咗名叫做滋味小廚。幾個月前執咗而家又開返,變成另一批成員同埋廚師。翻新咗少少裝修,裝修就唔太特別。嘢食就相當有驚喜!本身住喺黃埔當然有乜嘢新嘢一開,就即刻去試食。先講個招牌炒米粉,我諗係我喺香港食過最好味嘅炒米粉!好香好有心機,食到底都冇油,蛋香四溢,米粉爽口,屬於必叫。跟住有一個好特別嘅舊式屋企餸,我諗而家啲媽咪或者工人姐姐都好少煮;就係爆漿窿邊蔥油荷包蛋。聽落平平無奇,但係好有懷舊感;食返童年回憶都抵啦。再加上面頭嗰啲蔥油超級香。另外試咗香妃雞,真係雞有雞味;大家不妨試一試。另外佢啲湯都好好飲,試過胡椒豬肚雞湯相當濃郁;另外亦都試咗佢個例湯⋯⋯係蓮藕湯好有水準90分以上。仲試埋佢個濃湯勾翅、$198幾抵亦好濃郁,勾翅就OK啦咁嘅價錢。都推介你一試的。
2023-04-23
$250 (Dinner)