Restaurant: 屏山老地方
Info:

2023-04-27 751 views
之前都已經去過呢間餐廳食佢其他煎肉餅,都已經係信心嘅保證😋😋今次去完行景點,順便過去餐廳食個下午茶。因為唔係好肚餓,所以今次就冇叫到例牌煎肉餅,反而叫咗個蝦堡菠菜牛角包🥐,真心想講,好😆😆😆首先蝦堡大大塊,不在話下,炸得剛剛好,唔會覺得太油膩,又或者炸到乾水,食落去真係有啖啖蝦肉 🥰🥰🍤,菠菜淡淡香慢慢散發出來😌對於下午茶來講,份量真係啱啱好😄配上鮮蕃茄同埋沙律菜,帶出蝦堡哈寶嘅鮮味🤩重點,附送膠手套,等你可以用手抓住佢嚟食😁😁

2023-02-27 1185 views
食過最好食既肉餅 一d都吾似中式果隻味 食落好似藕餅咁 加埋拉絲芝士真係掂晒👍🏻蝦🦐堡牛角酥好厚切 牛角包好鬆脆 口感好豐富 但相比之下芝士肉餅勝過蝦堡 因為流心芝士實在太加分太邪惡🤩🫶🏻👍🏻👍🏻

• 六重芝士肉餅飯
  • 吉列蝦堡牛角包
2023-02-23 766 views
上次去就食咗六重芝士肉餅飯,今次就想試吓啲特別啲嘅肉餅。就叫咗芒果肉餅🥭本身抱住會中伏的心去試但又冇想像中嘅奇怪喎。甚至食食下係覺得幾正,味道就係鹹鹹甜甜,兩者唔會衝突反而仲有少少夾。
2023-02-23 539 views
天水圍有一間超多口味嘅肉餅,真係冇嘢奇怪特別嘅肉餅都有。包括你唸到嘅同估唔到嘅都有😌我就係榴連控所以見到榴連食餅二話不說就叫咗黎食。榴連味真係好重但同時又好夾!完全唔會覺得奇怪!

2023-02-22 600 views
今日見得閒,去探下其他同事同佢地食飯啦😂。 本身大家都冇乜idea食啲乜,最後有一位提議去食都幾出名既肉餅飯,我地幾個都未試過,所以就試下🤔 店舖有啲住家既感覺,幾光亮,冷色調既燈光先令人知道係店舖。地點幾近車站,不過唔太近商場煩囂,好似有個明顯分界咁👍🏻。等左一陣就已經有位,店員拎黎是日精選比我地選擇,經過一輪天人交戰(選擇困難🫣)之後,我就選左薑蔥牛肉肉餅飯,同行友有選左孜然牛肉肉餅飯,個飯黎到果陣,我笑左一下,就好似張圖咁,外表幾乎一模一樣😂😂 味道上同想像中差不多,肉都新鮮既,唔會太肥,外皮稍有脆口感覺。店入面既醬油都可以加啲落飯既,不過我覺得肉餅本身既味都好夠! 埋單一人51蚊左右(飲品另外加配),其實以午餐黎講都可以接受,性價比不錯。
今日見得閒,去探下其他同事同佢地食飯啦😂。
2023-02-08
2023-01-14 653 views
屏山老地方 | 屏山一入到鋪頭環境唔算太差 就係一般茶餐廳風格不過就係咁先有一番風味😋😋😋一入到去 睇到個餐牌各式各樣既肉餅款式都有你平時唔會諗到原黎可以拎黎做肉餅😍環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️食物指數:⭐️⭐️⭐️⭐️今次試左一個黑白芝麻煙肉肉餅飯肉餅飯一上台 份量十足飯都好大碟 肉餅都還可以仲有幾條菜心跟😋叫埋杯雪碧 檸檬冰底肉味十足 唔會有d梅味/ 好肥既feel 抵讚下次我想試下涼瓜肉餅飯😂😂 好特別
屏山老地方 | 屏山

下次我想試下涼瓜肉餅飯😂😂
好特別
2022-12-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$55 (Dinner)
2023-01-04 545 views
今次係🖤黑白配⚪️第2次黎!因為呢間肉餅飯絕對係可回頭的餐廳!一打開menu,全部都係肉餅飯😂開頭以為肉餅可以有咩咁特別?但你會發現你諗到咩野都可以加落肉餅!芒果、榴槤、大阪燒、北京烤鴨等等🤣大開眼界👀今次食呢4款都係比較大路,各有各特色所有肉餅睇相都一樣樣分唔到,但食落係唔同風味每一塊肉餅都係即煎🍳所以等位時已經幫你落定單肉餅底面都煎到外表脆帶微焦,肉汁仍然鎖係入面,超好食🤤 性價比高👍絕對會回頭辣味菜圃牛肉煎肉餅飯 $50辣辣地嘅菜圃同肉餅出奇地夾咬落口感好豐富蒙古辣孜然牛肉煎肉餅飯 $50朋友覺得好有羊肉味,但🖤黑白配⚪️反而覺得孜然味比較重😋 唔食羊都覺得惹味嘅黑椒芝士南瓜🎃煎肉餅飯 $50芝士味唔算好重,反而食到原粒黑椒嘅味道而南瓜係一個點綴梅菜煎肉餅飯 $49家🏠的味道,但屋企煮嘅梅菜肉餅通常都係蒸嘅,所以覺得煎香又特別另一風味吉列蝦多士 $33原塊方包中間釀蝦滑,再整塊炸稍為覺得乾身左少少都係覺得肉餅飯好食啲😋

芒果、榴槤、大阪燒、北京烤鴨等等🤣
大開眼界👀今次食呢4款都係比較大路,各有各特色

所有肉餅睇相都一樣樣分唔到,但食落係唔同風味
每一塊肉餅都係即煎🍳所以等位時已經幫你落定單

辣味菜圃牛肉煎肉餅飯 $50
辣辣地嘅菜圃同肉餅出奇地夾
咬落口感好豐富

蒙古辣孜然牛肉煎肉餅飯 $50

黑椒芝士南瓜🎃煎肉餅飯 $50
芝士味唔算好重,反而食到原粒黑椒嘅味道
而南瓜係一個點綴

梅菜煎肉餅飯 $49

吉列蝦多士 $33
原塊方包中間釀蝦滑,再整塊炸
稍為覺得乾身左少少
都係覺得肉餅飯好食啲😋

2022-12-13 495 views
網上成日見人講呢一間話佢肉餅世一。 本身勁鐘意肉餅,經元朗就去試下。一坐低望menu款色多多,揀唔落手,揀咗最多人食嘅六重芝士同睇落最特別嘅芒果肉餅。先講芒果, 佢並不是芒果粒分佈其中,而係夾喺兩塊肉餅中間,食落居然冇違和,甜甜地,中和到肉餅嘅油,唔錯。但芝士就好失望。芝士控必試? 芝士控唔好試。 食唔到有乜六重, 純粹係一pat野又漏又冇味。我expect肉餅係要夠脆 要夠味。但呢間純粹做到有新意。食完就失望了。另外衛生認真麻麻

另外衛生認真麻麻
2022-11-27 625 views
平時甚少去元朗,一行四人,今天竟然去了郊游,屏山文物徑,之後路過「老地方」肉餅專門店,山屏塘坊村32-33地下非常有興趣,即管入去試吓,不用等太久,職員馬上安排了座位😊小小店舖,客人挺多,滿座即叫即做,耐心等候啊餐牌特色飲品、麵食、特色小食煎肉餅配搭 款式 選擇多蜂蜜柚子茶甜甜蜜蜜 柚子味梅菜煎肉餅飯 $49嘩啦啦!熱辣辣 足料大大碟香煎 厚厚肉餅夠大塊,有一寸厚😊肉質軟熟,不油膩,口感不錯啖啖肉、甜梅菜忌廉芝士煎肉餅飯 $58香噴噴濃郁芝士味逍大件 鬆軟肉餅

「老地方」肉餅專門店,山屏塘坊村32-33地下
非常有興趣,即管入去試吓,不用等太久,職員馬上安排了座位😊
小小店舖,客人挺多,滿座

即叫即做,耐心等候啊

餐牌
特色飲品、麵食、特色小食
煎肉餅配搭 款式 選擇多

蜂蜜柚子茶
甜甜蜜蜜 柚子味

梅菜煎肉餅飯 $49
嘩啦啦!熱辣辣 足料大大碟
香煎 厚厚肉餅夠大塊,有一寸厚😊
肉質軟熟,不油膩,口感不錯
啖啖肉、甜梅菜

忌廉芝士煎肉餅飯 $58
香噴噴濃郁芝士味逍
大件 鬆軟肉餅

2022-11-05
2022-11-22 550 views
老地方好出名,今次專程走去試,點咗個孜然羊肉肉餅,味道出色,好惹味。老婆點咗個黑松露芝士牛肝菌肉餅,相比之下黑松露味冇咁出,而且孜然羊肉太惹味,這個就變咗唔係咁濃郁,不過整體都算可以。只不過最後食完之後,三個鐘頭後我們兩公婆入咗醫院,住咗兩晚。
  • 松露芝士牛肝菌煎肉餅飯
  • 孜然羊肉肉餅
2022-11-06 450 views
平時好少介紹啲中菜😏😏我本身都好少食碟頭飯嗰啲。。不過同事介紹咗我呢間食肉餅飯嘅。。佢淨係食肉餅㗎咋。。其他嘢都冇㗎😏😏但係又真係幾好食㗎。。又有屋企風味😋😋佢每期都會出唔同嘅肉餅。。都幾有新鮮感。。又唔悶。。仲要佢都大大塊。。同埋我係食晒成碟飯㗎😁遠就遠咗少少嘅喺元朗嗰邊。。但揸車去泊喺側邊都可以嘅。。不過就要快啲食啦。。佢抄牌嘅次數都幾多😏..🍚南瓜馬蹄蒸肉餅飯🍚蒜香脆白飯魚煎肉餅飯..📍 屏山老地方 (元朗)元朗屏山塘坊村32-33號地下..@old.d.fang ..=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#hkstyle#hongkong#h
平時好少介紹啲中菜😏😏
我本身都好少食碟頭飯嗰啲。。
不過同事介紹咗我呢間食肉餅飯嘅。。
佢淨係食肉餅㗎咋。。其他嘢都冇㗎😏😏
但係又真係幾好食㗎。。又有屋企風味😋😋
佢每期都會出唔同嘅肉餅。。都幾有新鮮感。。又唔悶。。
仲要佢都大大塊。。同埋我係食晒成碟飯㗎😁
遠就遠咗少少嘅喺元朗嗰邊。。
但揸車去泊喺側邊都可以嘅。。不過就要快啲食啦。。
佢抄牌嘅次數都幾多😏
🍚蒜香脆白飯魚煎肉餅飯
📍 屏山老地方 (元朗)
元朗屏山塘坊村32-33號地下
@old.d.fang
#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#hkstyle#hongkong#hongkongcafe#hongkongfoodshare#olddfang#yuenlong#yuenlongfood#yuenlongcafe#元朗cafe#元朗美食#屏山老地方#肉餅飯#屏山
2022-10-11 489 views
附近其實有好多選擇, 今次就一落樓見到呢間茶餐廳, 諗都唔諗就直入啦; 裝修就非常有特色, 主打懷舊港式風味, 鐵皮霓虹燈等元素, 靚; 空間感唔錯, 坐得都幾舒服🥪蔥花炒滑蛋沙爹牛肉三文治, 估佢唔到的好味, 蔥蛋沙爹牛混為一體咁炒埋一齊, 唔會因為太多汁令到烘底變淋, 一定係我食過同類三文治嘅top 3, 雖然我諗唔起另外兩間係乜🤣 🍝手打磨菇忌廉湯雞胸螺絲粉, 賣相就齋咗少少, 但味道都唔錯; 奶茶咖啡正常發揮三文治, 螺絲粉, 包凍熱飲, 如果我冇記錯係有加一; 茶餐廳早餐價錢算高, 因為我哋揀嘅已經係最平嘅選擇, 不過食物質素同環境就抵返喺度, 整體都唔錯

2022-09-23 439 views
上菜囉🏮賣一點泰式跟一點港式菜單整個很燒🔥選擇大障礙🤣我吃綠咖喱雞肉飯/酸辣醬炸雞漂浮泰奶/金莎西多士裝潢是復古可愛的老香港天花板的木頭有種回阿嬤家的感覺從裡面可愛到外面🍒剛好是偶最~喜歡の那種🥰
上菜囉🏮

裝潢是復古可愛的老香港
天花板的木頭有種回阿嬤家的感覺
從裡面可愛到外面🍒
剛好是偶最~喜歡の那種🥰
Bookmark左超級耐但一直缺乏動力去試,明明對屯門牛嚟講都唔係好遠水路⋯最近終於的起心肝去左🤣以N咁多款口味肉餅聞名的屏山老地方最方便係搭輕鐵至坑尾村站,落車行3-4分鐘就到。區外人士可考慮搭西鐵至天水圍站再步行8-10分鐘。環境係茶餐廳格局,好在冷氣都充足。🔸松露芝士牛肝菌煎肉餅飯 $62肉餅煎得香口又脆身,整體確係唔錯。份量嚟講都幾大塊,如果簡左六重芝士比較膩果啲口味自己睇路😆牛肝菌同想像中整法有啲唔同,大大條好似奄列餡咁塞係中間無同肉餅融合😂而松露、牛肝菌等材料比較搶味,有比較之下覺得中式口味嘅鮑汁鮑片蟹柳煎肉餅好食啲🤔🔸鮑汁鮑片蟹柳煎肉餅飯 $50中式配搭感覺和諧啲,比較食到肉餅味,兩者相比較推介呢款,如果下次再嚟都會簡番中式口味配搭~另外第一次嚟建議可以好似我地咁簡一中一西口味試下先,始終西式版本肉餅大多加咗芝士比較膩,我本身都好有信心會鍾意松露嗰個多啲,仲覺得鮑汁鮑片蟹柳好hea🤣🔹芒果之顛 跟餐+$13🔹芒果七喜 跟餐+$13以為芒果之顛係濃濃芒果味好似芒果沙冰果類咁,點知原來係芒果加可樂😂另一杯就顧名思義係芒果加七喜。兩杯溝埋味道算和諧,不過兩個都係甜上加甜🥴總結:
環境係茶餐廳格局,好在冷氣都充足。

🔸松露芝士牛肝菌煎肉餅飯 $62

🔸鮑汁鮑片蟹柳煎肉餅飯 $50

🔹芒果之顛 跟餐+$13
🔹芒果七喜 跟餐+$13

總結:整體唔錯,不過會比較建議大西北、屯元天朋友仔前往,住得遠嘅話如非肉餅愛好者請自行斟酌🧐

/屏山老地方🧐有60款唔同口味嘅奇怪肉餅😱😱.呢間餐廳勁平民 係村落入面嘅小茶餐廳 冰室🍴仲要唔係市中心 落車都要行一陣🫣係土瓜灣都有分店📍方便九龍嘅朋友好好好特別嘅餐廳!😍😍好值得試 我直程想食幾十次 咁就可以試哂唔同味嘅肉餅😂😂😂想試嘅有: 忌廉芝士煎肉餅飯 麻辣羊肉煎肉餅飯 松露芝士牛肝菌煎肉餅飯 芒果煎肉餅飯 日式海苔蟹柳煎肉餅飯 咸魚雞粒煎肉餅飯 脆香蒜煙肉煎肉餅飯🥹根本數唔哂!🥹🥹🥹今次食左以下兩款⬇️⬇️.🧀芝士榴槤煎肉餅飯 💰HKD68佢嘅概念係漢堡包🍔一塊肉餅夾住榴連蓉 同埋芝士😍😍個榴連係真•榴連 熟嘅程度係啱啱好做到蓉但唔苦 好驚喜🥳個芝士都勁多 連埋榴連一齊拉哂絲🧀🧀個肉餅都好厚😭😭👍🏻唔會覺得好多麵粉 或者肉鬆粉 成舊都肉嚟😋😋😋🌶 蒙古辣孜然牛肉煎肉餅飯 💰HKD50呢個就係個啲串燒孜然粉味!🫣如果食羊肉嘅朋友 叫羊肉應該會再特別啲😍😍有風味啲!!但建議嗌啲特別啲肉餅 因為呢個正係加左孜然粉落去肉餅到 但其他款就可以有啲特別餸係入面食下😂😂.Location📍1️⃣ 屏山老地方 (元朗)元朗屏山塘坊村32-33號地下2️⃣ 屏山老地方 (土瓜灣)土瓜灣美景街92號地舖
屏山老地方🧐
個榴連係真•榴連 熟嘅程度係啱啱好做到蓉但唔苦 好驚喜🥳
個芝士都勁多 連埋榴連一齊拉哂絲🧀🧀

🌶 蒙古辣孜然牛肉煎肉餅飯 💰HKD50
呢個就係個啲串燒孜然粉味!🫣
如果食羊肉嘅朋友 叫羊肉應該會再特別啲😍😍有風味啲!!

Location📍
1️⃣ 屏山老地方 (元朗)
元朗屏山塘坊村32-33號地下
2️⃣ 屏山老地方 (土瓜灣)
土瓜灣美景街92號地舖