2023-05-05 150 views
叫左個$65的椒鹽豬扒飯,非常之差的體驗-飯又濕又軟,飯量極奇少,食完好似無食-豬扒冇特別又冇乜味-菜都無條最後送咗個啫喱,但竟然個底有啲黑色嘅污糟嘢黐住,衛生情況十分之差最衰我唔記得影相,完全唔值65$之前食過佢嘅蛋治係ok,但估唔到午餐水準竟然咁低
叫左個$65的椒鹽豬扒飯,非常之差的體驗
-飯又濕又軟,飯量極奇少,食完好似無食
-豬扒冇特別又冇乜味
-菜都無條

最衰我唔記得影相,完全唔值65$
之前食過佢嘅蛋治係ok,但估唔到午餐水準竟然咁低
2021-11-18 963 views
同兩個女午餐,隔離排長龍唔想等,試吓呢間,蔥油豬扒賣相一流,豬扒厚切好軟淋好味,豬潤米不得了,湯底好香酒味,食完暖笠笠🥰奶油脆豬好好食,老闆好隨和店員都好和氣,一間好有人情味嘅店👍🥰
老闆好隨和店員都好和氣,一間好有人情味嘅店👍🥰
  • 豬潤米
2021-08-21 704 views
下午茶必吃組合:奶油豬、奶醬豬 + 凍檸茶週末下午和老婆外出吃下午茶,去咗我哋屋企附近嘅嵐本。我們原本打算一個叫沙律、一個叫豬仔包share吓,但係老婆大人點都唔願意割愛同我分享豬仔包,所以惟有各自叫一個食,不過我要奶油豬,佢要奶醬豬,所以佢終於同意可以share下,一人各半件。飲品就一定要以佢哋正到爆嘅凍檸茶,茶夠濃,小甜剛好。離開前收到阿仔電話,叫我哋外賣下午茶給他,點知又係要豬仔包!豬仔包絕對係佢哋餐廳嘅其中一樣鎮店之寶!因為下午茶關係,今次冇叫到蔥油豬扒,呢個亦都係我大力推介嘅好嘢。
下午茶必吃組合:奶油豬、奶醬豬 + 凍檸茶

冇得輸奶油豬
2021-08-21
Type of Meal
Tea
冇得輸奶油豬
上次跟朋友來這間小店吃過晚飯,覺得食物質素很好。我們和老闆娘好好傾,我們見小店面積不大,隨意問一問能否晚上包場,怎知道她一口答應,願意為我們安排了這一餐自訂私房菜。我們一共點了10餸加1甜品,有以下的菜式:1. 黃金鮮魷 +椒鹽鮮魷 2. 籠仔荷葉蒸蟹飯3. 蒜蓉粉絲扇貝4. 蒜蓉蒸蟶子5. 白灼蝦6. 酥炸大腸 7. 煎焗豬鞍 8. 鮑魚蠔皇雞9. 上湯粉絲什菜煲10. 干扁四季豆11. 法式焦糖燉蛋其實樣樣我都很喜歡,因為菜單是我們自己訂製。當中我的最愛是蠔油鮑魚雞、籠仔荷葉蒸蟹飯、蒜蓉蒸蟶子和很多地方都吃不到的酥炸大腸!鮑魚雞好入味雞好滑,糕蟹加大蜆蒸飯飯很鮮香,炸大腸加上甜酸汁很開胃。當晚良朋歡聚,大家高興得不得了,一來食物質素非常高水準,加上又係包場,大家可以好輕鬆(其實係好嘈)歡渡過一個美好的晚上。我覺得小店能夠做到這樣的水準真的很難得,老闆娘很好溝通,在自訂菜單的過程又有耐性,提醒我們當季有什麼好食材,坦白講以每人$500這樣的價錢能夠做到這樣的水準,仲要加上係包場,我只能說是物超所值。我們一行眾人決定以後每一、兩個月都要聚一次,能聚就多聚,這種包場安排實在太方便和合適我

1. 黃金鮮魷 +椒鹽鮮魷
8. 鮑魚蠔皇雞
9. 上湯粉絲什菜煲
10. 干扁四季豆
11. 法式焦糖燉蛋

我覺得小店能夠做到這樣的水準真的很難得,老闆娘很好溝通,在自訂菜單的過程又有耐性,提醒我們當季有什麼好食材,坦白講以每人$500這樣的價錢能夠做到這樣的水準,仲要加上係包場,我只能說是物超所值。我們一行眾人決定以後每一、兩個月都要聚一次,能聚就多聚,這種包場安排實在太方便和合適我們了!

P.S. 老闆娘提醒我們如果要包場早點安排,因為這裏晚市生意也不錯的,所以要預早安排。
2021-08-05
Celebration
Anniversary
平日都有行經過呢一間餐廳,講真門面就真係唔係太吸引,所以之前都冇去食過。後尾有次lunch同事話我聽佢哋啲嘢食唔錯,可以試吓,我才第一次去食。我覺得和附近嘅餐廳比較來說是幾優惠的,性價比很高。早幾日晚上OT的時候落去買咗外賣食,發個原來晚餐和午餐的menu唔同的,我點咗個魚香茄子配老火湯+白飯+凍檸茶才$$67,這個價錢在附近搵唔到。重點都係食物的質素唔錯,魚香茄子不油膩,老火湯真的沒有味精,講真原本對杯檸檬茶不會有特別要求的,但係飲落又覺得真係比附近的茶餐廳比較好飲啲。我在等外賣的時候,發現都幾多人晚上過嚟買外賣,另外也有幾多人叫餃子,我下次有興趣試吓。總括來說我覺得這餐廳值得推薦,我會繼續幫襯。(不好意思,吃快了忘記拍照)

TakeAway
  • 老火湯、檸檬茶
2021-07-24 178 views
以前一直以為餐廳不做晚市,最近行過發現原來最近已經延至晚上和週日下午。星期五晚放工過去食飯,原本只是打算快吃碟頭飯,怎知道小菜的水平完全超出我們的期待!各樣海鮮都很新鮮,我們叫了蒜蓉粉絲蒸扇貝、白灼蝦、薑蔥炒肉蟹,另外再點一味鮑魚雞,真是每道菜都有驚喜!鮑魚雞很入味。我們不想吃白飯,所以最後叫了一個奶油豬吃,完美結束Friday night 。好開心找到多一個晚餐的好去處。😄另外,今晚小店坐滿人,老闆娘服務殷勤又友善,我很喜歡這種親切小店的氣氛。☺️👍🏻
2021-07-23
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 鮑魚雞
  • 薑蔥炒蟹
2021-07-14 297 views
午餐時段,炮台山周圍的餐廳都很擠擁,這間嵐本也不例外,在門外排隊等了大概10分鐘才能夠進去,老闆會在你排隊的時候幫你先點餐,我點了蔥油豬扒火腿蛋飯配熱飲,豬扒如圖所顯示都是厚切大大份的,適合愛啖啖肉的食肉獸,那個蔥油其實並不是沾有太多油,主要以蔥味來襯托豬扒的味道,飯的份量是一碗左右,但對我來說加上一隻蛋、一塊火腿和大大份的豬扒,吃完已十成飽了。$54算幾好吃和抵吃,作為打工仔的午餐,算是快靚正。

蔥油豬扒火腿蛋飯
2021-07-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$54 (Lunch)
  • 蔥油豬扒火腿蛋飯
2021-06-05 306 views
看見半島冰室排長龍,所以決定來隔壁的嵐本試試下午茶,我門二人點了蔥油豬扒火腿蛋飯,鹹牛肉蕃茄多士,熱奶茶,凍咖啡。估唔到樣樣食物都好細緻,多士烘得好脆,鹹牛肉蕃茄亦都未到非常好,奶茶也沒有令人失望,特別推薦豬扒飯,豬扒係厚切非常juicy,好好味。其實我覺得嵐本覺絕對可以同半島相比。service 方面,老闆娘非常友善細心,耐心介紹,另我們感覺賓至如歸。最後仲嗌多兩份外賣比屋企人食,下次一定會再嚟。
2021-06-05
$50 (Tea)
  • 蔥油豬扒蛋火腿飯
炮台山 嵐本 - $62紅酒燴牛腩飯牛腩非常新鮮,啖啖散發牛香,有些腩位入口即溶。紅酒汁加入鮮茄,又酸又甜,很開胃。蘿蔔絲,椰菜絲撈汁也不錯,椰菜轉薯粒會更加出色。一定會回頭的菜式,可遇不可求。😍
炮台山 嵐本 - $62
紅酒燴牛腩飯

牛腩非常新鮮,啖啖散發牛香,有些腩位入口即溶。
紅酒汁加入鮮茄,又酸又甜,很開胃。
2021-05-11
$62 (Tea)
2020-11-10 611 views
午餐趁有空時早少少去搵餐廳,見到有間嵐本,就入去試試。我就叫左個常餐,雞扒麻辣撈面配奶油脆豬炒滑蛋。真心要比like個奶油脆豬同炒滑蛋。脆豬夠脆但又5會太硬。微暖加上煉奶既香甜,真係正。個滑蛋好似入口即溶甘,好正。蛋香味十足。但到正餐時,反而就失色了。首先雞扒係大塊,但霸左成個碗,無位撈。而撈面個醬,就真係好一般,麻辣既特色5多食到有。係有辣既,但同普通自己落辣油又差不多。而個醬又帶5到惹味既效果,反而鹹味同調左味既雞扒相撞,就撈5起我既食慾。
午餐趁有空時早少少去搵餐廳,見到有間嵐本,就入去試試。

我就叫左個常餐,雞扒麻辣撈面配奶油脆豬炒滑蛋。

個滑蛋好似入口即溶甘,好正。蛋香味十足。

但到正餐時,反而就失色了。
首先雞扒係大塊,但霸左成個碗,無位撈。

2020-10-03 336 views
朋友推介炮台山站附近的小店「嵐本」,午餐點了「蔥油豬扒火腿煎蛋飯」,這是食客要求每天也有的午餐。大大塊豬扒碎上,厚切即煎,沒有soda粉味,保留了豬扒的質感,肉汁豐富,配菜有火腿煎蛋,大滿足。蔥油撈飯配搭十分好,不太油和不太咸,套餐份量足夠,女孩可以叫少飯,下次還會再來。
2020-09-29
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$54 (Lunch)
2020-05-30 778 views
支持小店在付近工作 都經常幫襯環境舒服 唔迫 又唔使排隊推介生炸雞脾炸著條塊皮炸到岩岩好 無晒肥膏 脆卜卜 好香脆 味道偏淡 重口味朋友可能要加d鹽薯條亦夠粗西多士走花生醬我唔鐘意食花生醬 有得走實在太好極邪惡既西多 炸得好香 麵包鬆軟 老板娘仲加左舊大牛油個人覺得點綀奶俾糖漿更好味蕃茄湯牛肉/牛利米粉係用新竹米粉 比起普通米粉更滑 蕃茄湯亦加左南瓜 令湯底無咁酸 比加糖更健康紫薯麥皮加左紫薯 顏色好靚😂呢個岩晒唔想食咁heavy既早餐又唔使鮮奶麥皮咁悶肉醬意粉
支持小店

又唔使鮮奶麥皮咁悶

肉醬意粉
  • 生炸雞髀薯條
2020-05-13 494 views
喺附近返工,食飯黎黎去去得嗰三間好食,嵐本係其中一間。同事鐘意食隔離半島,講真,嘢食係非常好,但我自己覺得半島嘅節奏太快,食嘢有少少壓力,有時候想靜靜地食個飯,俾自己休息吓,我就會黎嵐本。香港生活節奏已經快到嚇死人,如果食飯都要好急,真心會覺得好大壓力😗。呢度嘅餐牌好簡單,早餐、午餐、常餐、下午茶,唔會花多眼亂,最適合我呢啲有選擇困難症嘅人。而且呢度嘅姐姐會好貼心咁話我知有乜揀:火腿腸仔定餐肉?炒蛋定煎蛋?多士定奶油豬🐽?總之你就算唔識字,都可以喺度食到自己想食嘅嘢(不過唔識字就唔會睇到呢度哈哈哈🤣) !今日黎食午餐,例牌要咗我最鐘意嘅蔥油雞扒撈麺🐔!超大塊厚雞扒,嫩滑又 juicy,加上蔥油嘅香味,食到停唔到!啲麺嘅軟硬度都啱啱好,完全唔知廚師點做到。通常想食奶油豬,要去大家樂下午茶先食到,但喺嵐本,早餐或者午餐都有得食!!我鐘意又香又脆嘅奶油豬仔,返咗半日工,黎一絲甜甜嘅煉奶,生活就係需要多一點點甜,先有動力撐埋下半日 ❤黎呢區返工幾個月,慶幸有呢間小店,照顧咗我一日兩餐,真心推介俾大家,不過我有少少私心,希望唔好成日咁多人,因為我唔想等太耐 LOL 😆

蔥油雞扒撈麺
2020-05-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
蔥油雞扒撈麺
  • 奶油豬
2020-03-05 516 views
嵐本係炮台山其中一間幾多人食嘅餐廳,價錢唔算好貴,但質素認真麻麻。.呢日我食咗佢哋嘅葡汁雞球飯( $52 )。.葡汁嘅椰汁比例頗多,所以食落算香滑,但啲雞球煮得太耐,所以冇晒肉汁,食落又有雪味。.而且佢唔連蔬菜,所以變咗啖啖肉,唔balance。

呢日我食咗佢哋嘅葡汁雞球飯( $52 )。
而且佢唔連蔬菜,所以變咗啖啖肉,唔balance。
$52 (Lunch)
2019-11-17 316 views
炮台山好多嘢食,我個人最支持小店。呢間嵐本位置唔多,但係坐得好舒服,老闆娘都好好服務同態度,重點係啲嘢好好食。午餐每三日轉一次餐牌,日日黎食都唔會厭。同事揀咗滑蛋叉燒飯,同旺記有得揮!蛋好滑叉燒好夠味。另外常餐就好抵食,叫咗一個雞扒撈麵,雞扒好大塊,蔥油好多,如果雞扒嘅汁多啲就好了。常餐仲有跟炒蛋同奶油豬,炒蛋真係好滑好好食,奶油豬就差啲,比較林,好似放咗好耐咁。但撈麵主食係好食嘅。另外其他同事叫咗3號同4號午餐都係扒餐嚟嘅,份量都好多,食到大家下晝做嘢都好眼瞓🤣🤣👍🏻
炮台山好多嘢食,我個人最支持小店。

滑蛋叉燒飯
雞扒蔥油撈面