2012-07-07 140 views
男友經常黎食 所以我去搵佢都會帶我去食佢平時食開既野.今次黎食米線 有辣有唔辣 任勻選擇!我地一人一碗 我食紅薯粉 蒜泥白肉 口水雞碗粉OK la,唔算太特別 蒜泥白肉D肉都幾爽 只係唔鍾意咁多油口水雞D雞肉唔會好"鞋口" 過得去再叫埋凍野飲 解熱一流!
男友經常黎食 所以我去搵佢都會帶我去食佢平時食開既野.
今次黎食米線 有辣有唔辣 任勻選擇!
我地一人一碗 我食紅薯粉 蒜泥白肉 口水雞
口水雞D雞肉唔會好"鞋口" 過得去
再叫埋凍野飲 解熱一流!
2012-06-21
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$30 (Lunch)
  • 紅薯粉
2012-06-22 137 views
聽友人講川粵口水雞好食, 今晚就前來試試,七點左右, 全場爆滿, 我地叫左 重慶担担面+唐生菜+蘿蔔 $28口水雞 $19夫妻肺片 $30大王米線 $34重慶担担面+唐生菜+蘿蔔我地好鍾意個面質, 唔太生唔太林, 讚!口水雞男友話好入味, 抵食!夫妻肺片大王米線- 跟担担面無得比, 輪哂, 埋單$111推介担担面
聽友人講川粵口水雞好食, 今晚就前來試試,
七點左右, 全場爆滿,

我地叫左
重慶担担面+唐生菜+蘿蔔 $28
口水雞 $19
夫妻肺片 $30
大王米線 $34

重慶担担面+唐生菜+蘿蔔
我地好鍾意個面質, 唔太生唔太林, 讚!
口水雞
男友話好入味, 抵食!
夫妻肺片
大王米線- 跟担担面無得比, 輪哂,
埋單$111

推介担担面
2012-06-21
$55.5
  • 重慶担担面
2012-05-30 92 views
今晚要去紅磡,自己想食麻辣米線所以一早已經上嚟搵資料,之後就搵到呢間去試一試。去到只係六點半,叫了一碗宮廷豬軟骨麻辣米線+蘿蔔(小辣),而七點之前仲有飲品送。其實本身湯底唔差,但係我想食麻辣就完全唔麻,只係一碗加了辣椒油的米線。豬軟骨份量多而味道亦唔錯,蘿蔔煮得好淋但係明顯係白煮。其實整體味道唔錯亦會再去,不過下次想食麻辣就唔會選擇呢度。
豬軟骨份量多而味道亦唔錯,蘿蔔煮得好淋但係明顯係白煮。

其實整體味道唔錯亦會再去,不過下次想食麻辣就唔會選擇呢度。
Other Info. : 七點之前食米線送冷熱飲品
2012-05-29
$33 (Dinner)
  • 宮廷豬軟骨
2012-04-08 79 views
我睇open rice 好多好評決定一試外賣 打去 老闆講同事未返 要一個中後先開始送外賣但我就落定單先老闆係好有禮貌 唔似平時打去既接線生 趕命咁想做下一單我叫左 1豬大腸 2x涼粉 1口水雞 1青瓜 1蒜泥白肉中辣其實一d都唔辣哈哈涼粉好一般 無附近 伯伯個間咁好食所以人地由十六加到依家二十幾係有道理蒜泥白肉好好食好夠味口水雞一般青瓜 土瓜灣仙鄰人家好食一點因為有辣味好正豬大腸好食丫不過可以更辣
2012-04-06
Delivery
  • 蒜泥白肉
2012-02-05 51 views
去開紅磡,聽講好食,又見唔使等位,就早少少食個晚飯!叫咗口水雞、大王米線、涼粉同油菜,免費送凍檸茶講真大王米線可以不試,無咩特別,當中嘅豬軟骨同滷肉都幾黏牙!口水雞同涼粉都幾重口味,某程度真係好重慶口味,所以都有不少內地人會去食,可以一試!值得讚嘅係服務態度!招呼真係好好!喺食肆嚟講真係近年好少見,令到你食得幾開心!
去開紅磡,聽講好食,又見唔使等位,就早少少食個晚飯!
叫咗口水雞、大王米線、涼粉同油菜,免費送凍檸茶
2012-02-04
2011-10-20 43 views
上次食只覺質素普通~今次o係同行友人的要求下再食一次,冇抱好大期望。叫左酸辣魚滑米線、小辣。只等左10分鐘左右就齊哂4碗粉,快!湯同粉分開放,so good!!魚滑幾實淨、唔散,好吃。米線比薯粉好吃。(個人認為薯粉硬左d)酸辣湯底唔會太酸、味道岩岩好,正!不過下次我會試下中辣
上次食只覺質素普通~
今次o係同行友人的要求下再食一次,冇抱好大期望。

叫左酸辣魚滑米線、小辣。
只等左10分鐘左右就齊哂4碗粉,快!

湯同粉分開放,so good!!
好吃!!
魚滑幾實淨、唔散,好吃。
米線比薯粉好吃。(個人認為薯粉硬左d)
酸辣湯底唔會太酸、味道岩岩好,正!
不過下次我會試下中辣
2011-10-19
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$25 (Lunch)
好吃!!
2011-10-16 37 views
口水雞,簡直是人間美極!放學去紅磡吃這間川粵酸辣粉,點了口水雞,超好吃!中型雞隻不肥,很有雞的鮮味,配料足,越吃越過癮,麵線也很夠,加了底也不夠癮啊!有親戚是四川當地人,都說這間很正宗,只是,今次點了個中辣級數的,很是抓癢!下次還是點個大辣的!天氣開始轉涼, 真的可以吃多幾次!驅寒啊!
口水雞,簡直是人間美極!
放學去紅磡吃這間川粵酸辣粉,
點了口水雞,超好吃!
中型雞隻不肥,很有雞的鮮味,
配料足,越吃越過癮,
麵線也很夠,加了底也不夠癮啊!

有親戚是四川當地人,都說這間很正宗,
只是,今次點了個中辣級數的,
很是抓癢!下次還是點個大辣的!

天氣開始轉涼, 真的可以吃多幾次!
驅寒啊!
2011-10-14
2011-10-01 37 views
聽說這裡食物不錯,就來試了~不知道是這款紅薯粉的質地就這樣,還是別的原因。紅薯粉還蠻不軟,不煙UN的,有點硬硬的感覺。炸醬還不錯的,腩肉普通。而且微辣,真的只有很微,很微的辣。下次要吃小辣試試,如果不夠就下次再吃中辣其實整體真的只是普通,但還是可以再吃。不過,店裡的人都很友善。還說請美女吃汽水, 好搞笑
聽說這裡食物不錯,就來試了~
炸醬腩肉紅薯粉,普通
不知道是這款紅薯粉的質地就這樣,還是別的原因。
紅薯粉還蠻不軟,不煙UN的,有點硬硬的感覺。
炸醬還不錯的,腩肉普通。

而且微辣,真的只有很微,很微的辣。
下次要吃小辣試試,如果不夠就下次再吃中辣

其實整體真的只是普通,但還是可以再吃。

不過,店裡的人都很友善。
還說請美女吃汽水, 好搞笑

2011-09-30
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2011-07-18 32 views
睇完OP決定落黎lee間試下去到一睇原來加咗價,好彩帶多少少錢落黎啫~望住個餐牌,諗咗一輪之後問樓面個麻辣魚旦紅腸可否轉酸辣個阿姐就話你想點轉都得,所以轉咗酸辣野食到,開餐比想像中無咁辣(少辣)感覺薯粉會好D魚旦不過不失,不過都幾細粒紅腸又係細細片
睇完OP決定落黎lee間試下
去到一睇原來加咗價,好彩帶多少少錢落黎啫~

望住個餐牌,諗咗一輪
之後問樓面個麻辣魚旦紅腸可否轉酸辣
個阿姐就話你想點轉都得,所以轉咗酸辣

野食到,開餐
比想像中無咁辣(少辣)
感覺薯粉會好D

魚旦不過不失,不過都幾細粒
紅腸又係細細片
酸辣魚旦紅腸米線
餐牌
2011-07-10
$22 (Tea)
酸辣魚旦紅腸米線
餐牌
2011-07-11 17 views
每次來食都會叫口水雞薯粉食,不過次次都要等好耐先有野食,要好有耐心等。今次食落唔夠麻,下次要叫中辣。不過見到對面食勁辣,成碗紅色,但係仲要無咩反應,當堂O嘴如叫口水雞薯粉,湯底係無咩味,通常都要撈口水雞d汁落去佢地d水煮魚都好好食,不過要兩個人來先食都哂!

如叫口水雞薯粉,湯底係無咩味,通常都要撈口水雞d汁落去

佢地d水煮魚都好好食,不過要兩個人來先食都哂!
口水雞薯粉
口水雞薯粉
  • 口水雞
2011-07-04 30 views
因為蔡生的「點石成金」,令紅磡殯儀街街頭的聯記川王其門如市,後來斷了光顧一段時間,據知已經轉手,水準也變得不太穩定。其實不遠處的紅磡道,另有一間川粵,其老闆一家,也是地道的四川人,亦定期向家鄉入貨,其川辣之味,也有一定的地道性。看其店名,就知道此店既有「川」吃之餘,也有「粵」味。後者主要以供應米線為主,採用現今流行的「車仔」方式,配料自行點選,也有清湯及麻辣湯底。不過正值天熱,胃口欠佳之下,好應該來數道辣食來刺激一下食慾,今次決定「捨粵取川」,看左下角的的選擇也有不少,不過個人最為推介的,應該是以乾撈為主的重慶擔擔麵。想紅磡詠黎園的擔擔麵能夠街知巷聞,又要歸功蔡生老人家的推介,高峰期時更是大排長龍的場面。無疑其麵條爽韌麵香甚佳,花生醬湯底確是香濃,可惜相對上辣勁卻是略有不足,更和北上所嚐的川辣味道有所不同。至於這不屬超人氣的小店,端出來時是乾撈的出品,上面的配料主要有紅椒粉、花椒和花生等。看似略為單寡,但當撈起後進食時,其味道就..............由於下了些許紅油的關係,其實也是略帶濕潤,一吃之下,其味道香辣兼備,同時舌頭亦慢慢地滲出一點麻卑的感覺,隨著時間更是越吃越重,同時身
據知此店在同區的機利士南路也設有分店了
粵味米線,川式擔擔或小吃,任居選擇,據知夜晚更設有小菜供應

這擔擔麵有別於詠黎園,如喜愛麻辣者不可錯過,可惜當天只是大辣,可以來得更辣
由於下了些許紅油的關係,其實也是略帶濕潤,一吃之下,其味道香辣兼備,同時舌頭亦慢慢地滲出一點麻卑的感覺,隨著時間更是越吃越重,同時身體亦會迫出一些汗水,肚內則有「著火」的感覺。(註:越寫越恐佈?!)至於麵條來說,當然不是自家打製的,但還是嚐出一點嚼感韌度,雖然平生未到過四川,單憑這擔擔的味道,確給人一種「地道」的感覺,如喜愛火辣之人,點這碗麵之時,不妨將Level推至最高。
口水雞也不錯,肉質與醬汁也是兼備
另有一人份量的口水雞,用上紅油及椒粒淋製的涼伴雞塊,雖未必用上鮮雞,但仍然是皮薄肉嫩之作。據有限所知,正宗的口水雞,其實沒想像中那麼重辣,不過吃下去時,亦是有點辣勁慢慢地滲透出來,惹味來說不容置疑,也和上次在川味私房時嚐過的甚有分別,以這一碟來說,只是廿元樓下而已。
蒜泥白肉的肉質差了點,宏觀上還算地道的
最後來一份蒜泥白肉,印象中是一道不辣的菜式,不過看碟下也下了一層辣椒油,是吃潮州粉果時那種級數,相對上已不是甚麼的一回事。重要是上面鋪上大把蒜泥,那種重口氣的蒜香,如受得住的話應該適合閣下的口味,略嫌切片白肉雖有肉香,可惜質感略為嚡身,吃不著薄身軟熟之感。不過原來底下也墊有數件拍青瓜,其爽脆口感,算可慳回十餘元的價錢。
價錢比兩年前也貴了
這一頓川吃以涼吃為主,吃得辣麻兼備,雖然舌頭到最後已沒甚知覺,個人來說是極為止癮,即使打後「火燒肚皮」也沒大計較了。今次的食味也沒上次的來得精彩,想店家之外,個人的口味也是不停改變當中,其實已是兩年前的事了;發覺其食品的價格也是上升不少,以前十六元一份的擔擔麵及口水雞,現在已帳價至十九元,想食肆的經營成本,亦是逐步地上升,幸好這小店到現時為止,仍然不失地道而價廉。
2011-07-02
$56 (Lunch)
據知此店在同區的機利士南路也設有分店了
粵味米線,川式擔擔或小吃,任居選擇,據知夜晚更設有小菜供應
口水雞也不錯,肉質與醬汁也是兼備
2010-11-08 14 views
返新工幾日同同事一齊食飯之後終於搵日自己四圍行下特別一個人黎呢度lunch因為之前都黎過食面對佢地個重慶麻辣湯底唸唸不忘今次試左重慶中辣+羅白/鮮牛/豬潤/菜肉雲吞+凍OT羅白無渣但唔太甜鮮牛/豬潤 good菜肉雲吞無乜料 not ok重慶中辣仍然非常正食完飲曬凍OT都緊緊ok但個嘴脣仍然好似有蟻行緊咁好正!

返新工幾日同同事一齊食飯之後

食完飲曬凍OT都緊緊ok
但個嘴脣仍然好似有蟻行緊咁
好正!

2010-11-08
$28 (Lunch)
四送紅薯紛
2010-09-09 13 views
食完韓國野,再買埋口水雞、酸辣粉食!口水雞:夠辣!D汁好正!雞夠滑!想攞黎拌飯食!一個人自隊半盒!酸辣粉:預左無咩特別!只係驚唔飽先買!D粉幾QQ!不太酸!可以再酸D會更好!北川涼粉:難食!食左一半都無!頂唔順!
食完韓國野,再買埋口水雞、酸辣粉食!

北川涼粉:難食!食左一半都無!頂唔順!
2010-09-08
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
  • 口水雞
2010-09-09 12 views
繼續我的 2010年 5月篇食完 "媽咪雞蛋仔" 之後..過隔離街再食過!!!!!!!!上 openrice睇過.. 附近的餐廳.. 呢間都算ok就試試吧!!!!好辣.. 不過好味.. 唔理lu.. 照食可也!!!
繼續我的 2010年 5月篇

食完 "媽咪雞蛋仔" 之後..

過隔離街再食過!!!!!!!!

上 openrice睇過.. 附近的餐廳.. 呢間都算ok

就試試吧!!!!

好辣.. 不過好味.. 唔理lu.. 照食可也!!!
2010-05-23
$50 (Lunch)
2010-08-17 10 views
這家店我一直有光顧,因為這家店的下午茶兩餸米線加飲料(凍飲還不用加錢)才21元左右大杯的飲料和滿滿一碗的米線,在香港來說實在便宜...!!!之前嘗過它的小菜,沒想到還是不錯,還是一貫地實惠先說蒜泥白肉,蒜泥酥香,肉也用肥瘦相連的腩肉片差點的就是肉質不夠好,還有切得太厚了......但這麼一碟才16元,我覺得已經足夠了份量和價錢搭救了.再說麻辣鳳爪,已經去骨,每一隻鳳爪都很大很肥美,吃下嘴那香辣爽脆的感覺,還有鎖在爪子裡面的花椒辣油等香料,“一咬便滲出來,也不會氾濫.這種美味真的不可言喻想到這麼一碗只需16元,就會有一種吃得更加自在的感覺總括來說,這家店性價比高,值得經常光顧.下次會嘗試川粵的其它菜
大杯的飲料和滿滿一碗的米線,在香港來說實在便宜...!!!

之前嘗過它的小菜,沒想到還是不錯,還是一貫地實惠

先說蒜泥白肉,蒜泥酥香,肉也用肥瘦相連的腩肉片
差點的就是肉質不夠好,還有切得太厚了......
但這麼一碟才16元,我覺得已經足夠了
份量和價錢搭救了.

再說麻辣鳳爪,已經去骨,每一隻鳳爪都很大很肥美,
這種美味真的不可言喻

想到這麼一碗只需16元,就會有一種吃得更加自在的感覺

總括來說,這家店性價比高,值得經常光顧.
下次會嘗試川粵的其它菜

蒜泥白肉,16元,好香的蒜泥啊~
麻辣鳳爪,無骨的,才16元呢
2009-08-14
蒜泥白肉,16元,好香的蒜泥啊~
麻辣鳳爪,無骨的,才16元呢
  • 蒜泥白肉