2011-03-09 488 views
課程開始,放學後可嘗試學校附近的食肆,尤其夜間才營業的輝記車仔麵和這家牛雜店就在附近,他倆定是首選。左右兩邊鴉打街各有兩條人龍排煲仔飯及牛雜,晚上十時多吃煲仔飯似乎太飽了,剪碟牛雜似乎好一點。燈泡下看到以大片紅布略為遮掩著後面加工工場,隱約看到後面有位叔叔在處理牛雜,當然以面前那台牛雜車仔的景觀更為吸引。各式牛內臟在熱汁中煮著,可惜由始至終也嗅不到什麼香味飄來,嗅覺上未夠滿足;點了$20全都要,看看叔叔剪些什麼給我,大叔在車仔裡尋寶般左尋尋右找找,測測測剪好兩小碗再放到飯盒裡給我,原來那小碗用來計算牛雜份量的。這盒牛雜分別有草肚、牛膀、牛腸、牛肺, 什麼金錢肚、牛沙瓜、彎彎腸也沒有,未夠齊全的一副牛雜!看到有脆骨也沒剪點給我呢。牛雜湯汁味偏清淡,不是濃鹵水香料版本,吃到底時發現蠻多油份,冬天時份一定要快吃。 基本上牛雜煮得夠淋,牛腸也黏著一點點不過份肥膏,增添甘香又不會太嚇人,只是牛膀剪得稍碎,沒有大大片吃牛膀那粉粉又豐富的口感,牛肺今次反而有點實不夠柔軟,反而連著部份氣管的部份多了爽脆更為好吃。除了牛雜還有魚蛋、豬紅、豬皮、蘿蔔及柚皮。魚蛋爽口沒腥味,豬皮切成條狀,入味軟淋中仍帶有爽

樣樣齊

除了牛雜還有魚蛋、豬紅、豬皮、蘿蔔及柚皮。魚蛋爽口沒腥味,豬皮切成條狀,入味軟淋中仍帶有爽口,最重要是沒有豬毛在內;蘿蔔每件一丁方,同是夠淋,但稍為未夠入味,沒有過份的甜純天然蘿蔔味道;豬紅應是鴨紅,每件還算滑溜,一試無妨;初次試柚皮,原來很鬆化的,軟綿如海綿般的柚皮中還點纖維,因此吸汁力極強,像吸水海綿般吸收了牛雜汁後有爆汁效果,沒苦澀味的比想像中好吃,我又進步的多吃一種食物了。

沒加三色醬,以原味來吃是較淡口,加醬應更惹味但會失真,路過可以一試,下次找尋輝記車仔麵。
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$20 (Dinner)
樣樣齊
2010-11-20 330 views
響四季排緊隊果陣 離遠見到前面有間野幾好生意本身唔知咩黎 諗諗下好似響OPENRICE見過入到四季果陣 見到隔離台都買左一盒黎食原來系「廟街牛雜」落完單之後 野食實冇咁快到所以就出去買左一盒牛雜入去食要左$30牛雜 (搭左少少豬紅&羅白) 有甜醬辣醬同芥辣可以自己落不過小弟堅持試下原汁原味先相中既醬汁系友人後加老實講 味道我覺得一般 系夠平囉$30蚊真系好大盒 仲有塊我都未食過既部位(好薄果塊)反而友人覺得好好食 各花入各眼啦抵食系事實 好唔好食就因人而異食過咁多次牛雜 始終都系覺得慈雲山果間最好食(明記麵家)如果牛雜愛好者 又相信小弟的話 絕對上山值得一試^^
響四季排緊隊果陣 離遠見到前面有間野幾好生意
本身唔知咩黎 諗諗下好似響OPENRICE見過
入到四季果陣 見到隔離台都買左一盒黎食
原來系「廟街牛雜」
落完單之後 野食實冇咁快到
所以就出去買左一盒牛雜入去食
要左$30牛雜 (搭左少少豬紅&羅白)
有甜醬辣醬同芥辣可以自己落
不過小弟堅持試下原汁原味先
相中既醬汁系友人後加
老實講 味道我覺得一般 系夠平囉
$30蚊真系好大盒 仲有塊我都未食過既部位(好薄果塊)
反而友人覺得好好食 各花入各眼啦
抵食系事實 好唔好食就因人而異
食過咁多次牛雜 始終都系覺得慈雲山果間最好食(明記麵家)
如果牛雜愛好者 又相信小弟的話 絕對上山值得一試^^
大大盒^0^
2010-11-19
TakeAway
大大盒^0^
2010-11-05 239 views
見天氣涼涼地~~~再次到廟街開大餐.......嘻......一見到呢間牛雜檔再次開番, 即刻飛身去排隊啦~~~~~~因為之前去過兩三次,等極都無開~~ 雖然每次都要排隊先買到,不過食既時候,就會覺得好值得既~~同埋不得不讚其他食客,個個都好自發咁排隊買! 當日我買左一盒20元的牛雜,真係好"滿足"呀!!!!一大盒熱烘烘的牛雜, 食到我同個friend停唔到口,如果唔係見咁多人排隊,我唸我同個friend一定會再買多一次我最欣賞係, 雖然係街邊檔, 個個食既時候, 都對衛生有所保留.....但店主真係好細心, 將d腸洗得非常乾淨 (因為我曾在其他店鋪買的腸都有贈送"異物", 所以好介意腸的乾淨度!!!)而且d腸又唔肥, 肺又爽口, 仲好入味, 而且呢種味同其他牛雜店唔同的, 唔知點講,可能係秘製既醬料卦....我個friend就盛讚d柚皮同蘿白, 好入味, 又帶清甜! 我都覺得真係不得不讚既~~~~正~~~~~除左味道依然咁正外,令我地更滿足既係, 店主又再"醒"多幾舊特別既野來比我地試講真, 店主就真係好有性格架~如果你貪心問佢, 佢反而同你'均均真真", 但如果見你無咩所謂既, 反
一見到呢間牛雜檔再次開番, 即刻飛身去排隊啦~~~~~~
同埋不得不讚其他食客,個個都好自發咁排隊買!
當日我買左一盒20元的牛雜,真係好"滿足"呀!!!!
但如果見你無咩所謂既, 反而會送多兩舊....(綜合多次的幫親同宏觀其他食客的行為)
今次再去見到係個靚仔開(唔知係咪店主既仔), 都好有禮貌呀~~
其實我每次去都無受不禮貌對待.......而且每次都好滿意!!!! ^.^
我仲打算呢個weekend再去過添呀!!! 正!!
岩岩個次,只係掛住食, 食到唔記得影相, 下次再去時,我一定會影d相同大家分享既~~~~

2010-10-31
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
  • 大腸
  • 蘿白
因為住附近, 所以成日幫襯, 幫襯差不多兩年, 一串魚蛋七蚊有十一粒, 有時十粒.... 有時八粒, 由於數量次次都唔同, 終於有次忍唔住問個老細, 點知回應係 " ^&%$%!! 你咪X理有幾多粒, 總知就多X過出邊!! 雖然七蚊唔係大生意, 但都算係生意, 我都算係個客人, 落街買魚蛋, 從來冇諗過會比人問候娘親. 賣牛雜可以冇文化, 可以冇禮貌........ 但無需咁 " 關心 " 客人媽媽.P.S. 願店主懂得尊重別人!

P.S. 願店主懂得尊重別人!
2010-07-06
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$7 (Other)
2010-06-21 145 views
食煲仔飯,亦係對面呢檔牛什鋪加餸,要的係牛肚加少少豬皮蘿白,$20蚊一大盒。牛肚睇色水已經覺得唔多入味,食落如是,不過夠腍。蘿白也不錯,夠入味。d牛肺、牛腸睇落唔錯,可惜狀態未容許我食。十蚊串,普普通通既牛肚。

十蚊串,普普通通既牛肚。

$20 (Dinner)
2010-03-22 65 views
Ordered a skewer of Beef Tripes (minus intestines, as I need to cut back on fat consumption). This came with 2 types of cow stomach cuts.The tripes were too soft, despite ordering at peak hour at night. They have nothing on the 十三座牛雜, even when some of their 'outlet's or on certain days are bad, its still better than the one I had that night. The marinade itself also wasn't very sophisticated appealing.Its actually even more expensive here!!

2009-12-24 53 views
去食蛇宴之前,先黎聞名已久的廟街牛雜食牛什。同阿媽兩個人,買了$20牛什,加少少蘿蔔。較剪聲此起彼落,甚是吸引。牛什款式多,有肺、膀、肚、腸同心。熱辣辣!先講蘿蔔,好入味喎,又夠淋,正。叫咗多肺,真係好多舊。牛肺清洗得乾淨,無異味,仲連埋少少軟骨,令口感更豐富、更爽。牛膀都好正,炆得夠時候,淋淋粉粉。估唔到有牛心,口感同豬心無異,好厚肉,無異味。牛腸同肚都不過不失。不過整體味道較淡,如果喜歡濃味,就未必覺得好。不過我就覺得好正,抵食、好食,又乾淨。
去食蛇宴之前,先黎聞名已久的廟街牛雜食牛什。
同阿媽兩個人,買了$20牛什,加少少蘿蔔。
較剪聲此起彼落,甚是吸引。
牛什款式多,有肺、膀、肚、腸同心。熱辣辣!
先講蘿蔔,好入味喎,又夠淋,正。
叫咗多肺,真係好多舊。
牛膀都好正,炆得夠時候,淋淋粉粉。
估唔到有牛心,口感同豬心無異,好厚肉,無異味。
牛腸同肚都不過不失。
不過整體味道較淡,如果喜歡濃味,就未必覺得好。
不過我就覺得好正,抵食、好食,又乾淨。
正正正牛什!
正正正牛什!
2009-12-15 49 views
23/OCT大家吃過煲仔飯後,打對面便是出名的廟街牛雜,若果那裡不是出現一少排人龍的話…妹子一定不會發現到~油麻地廟街黑暗的街燈,加上那個只有一道細小的門口,空間上真的只能擺放那架搵食用的木頭車,上面放著熱騰騰的食物,那香氣真是很誘人!妹子雖則吃過晚飯,實則吃大過天,一定要試試才過癮,否則晚上定睡不了~牛雜兄~妹子來了!在妹子的洗腦下,已有2位同學加入戰團,決定買$15來過過口癮,Ki同學說不如買夠$20,反正相差無幾~正當妹子與Ki二人排隊時,發生了少少插曲,話說前面那個男子忽然發老脾說不買了~而牛雜先生意氣風發地回答:唔買咪唔好買囉!妹子聽到後來,原來個男的要牛腸,牛雜先生就以為他不要牛腸,就無剪到,之後牛雜先生又唔肯剪給他,就發生之後的局面喇!哦~原來是這樣子的~正正就因為這樣子,就便宜了後排的我們,$20一大盒牛雜,妹子未見過,多到妹子都有疑問?妹子是否買錯了,根本就像買一送一似的…除了牛肚~牛膀~牛肺外,底下還有魷魚~豬皮~蘿蔔~豬紅,妹子還想試試柚皮,妹子看到食評說味道軟淋入味,但被Ki阻止了,她說很難吃,便叫牛雜大哥剪了一片給妹子試試,不知他聽到沒?拿上手,雖然沒有牛腸,
23/OCT

拿上手,雖然沒有牛腸,兼已經剪好沒有先前熱辣辣,但重量級的牛雜們,想想我們該如何入手好呢?車仔上放了3色醬料,分別甜醬~黃芥辣同辣醬~妹子個人認為黃芥辣mix甜醬就是最棒~可惜甜醬已經刮到最底都不見仁兄添加~加上用雪條棒畢,都刮不到甚麼~便移開開餐了~

牛雜香濃,難怪這麼多人冒名而來,牛肚炆得比例偏淋,蘿蔔爽口不起點兒渣,豬紅亦不鞋口,牛雜滾得很是入味~我們3人一人一簽不廢多少時間便清底了,真的十分滿足!呀~原來牛雜先生真的聽到妹子的話剪了一片柚皮,可惜竟被不喜歡柚皮的Ki同學無意中吃了,還說難吃~大家食食下都不知甚麼便放入口...哎呀~妹子的柚皮呀~還來呀!

大家不妨試試,站在街邊立食,別有一番風味呢~
牛膀~牛肺~牛肚~蘿蔔~豬紅~魷魚~豬皮大雜燴
2009-11-21 34 views
收工後打算去電影中心睇戲,例牌經過廟街,只是六時許,四季煲仔飯門外竟然排著一條長長的人龍,更奇怪是,四季的斜對面也有一條小人龍,八卦行近望望,原來是久仰大名的廟街牛什,反正有時間,就排隊買番少少試試。這裡牛什賣七蚊串,價錢不比十三座便宜,心癮起,正想舉起相機,阿姐即揚手示意不要影,我當然意見接受,態度照舊,另要十蚊牛什,因為十蚊什會放在膠碟上,吃時比較方便衛生。平時我喜歡吃牛肺、牛膀,因為這些部位口感較特別,放入口慢慢咀嚼,待牛味慢慢散出,確是一種享受,這次試新店,故沒有指定部位,一於來個雜錦的,腸、肺、膀、肚樣樣齊。牛什到手後,先加入黃芥辣,再一口接一口的品嚐,牛什的味道絕對夠香夠濃,雖然是街邊檔,衛生也做得不錯,腸十分爽口,不帶多餘的肥脂,牛肺、牛膀味道亦足,水準可見一班。硬挑剔的話,或者是牛什煮得較淋,味道也是一瞬即逝的,並不持久,跟十三座比較還是差一點點,但十蚊一小碟,論味道、論份量、論價錢,也值得再來幫襯。這檔除了馳名牛什外,還有柚皮、豬紅、豬皮、蘿蔔等小吃,下次或再來一個大包圍。一邊站在街角吃牛什,一邊望著四季門外的人龍,確有種「未睇戲先吃花生」的感覺。

牛什七蚊串
蒸氣騰騰的檔口
牛什味道不錯
四季門外的人龍
2009-11-20
$10 (Tea)
牛什七蚊串
蒸氣騰騰的檔口
牛什味道不錯
四季門外的人龍
  • 牛什
2009-11-17 18 views
天氣轉冷,氣溫急降,來到廟街食煲仔飯。正在「四季」門外等候時,瞥見遠處斜對面有人龍在排隊,前面簡陋的舖位前燈火通明,於是過去看看,哦,原來這裡就是open rice很多人讚過的「廟街牛什」。這裡的確簡陋,但排隊的人龍卻不短,每個排隊的人都在等候熱騰騰的牛什、豬皮、蘿白、柚皮等街頭小吃。連隨加入人龍中,等了一會,終於輪到自己,於是買了$14牛什加柚皮,加些甜醬和辣醬,便回到排隊食煲仔飯的人龍中,和老婆仔一起一邊等位、一邊站著吃牛什,一於來過餐前小吃,一齊分享。這裡的牛什和柚皮水準的確不錯,牛什夠稔,柚皮索晒煮牛什的汁,特別惹味。一句到尾,好吃!站在街頭吃,更是別有風味呢!

一句到尾,好吃!站在街頭吃,更是別有風味呢!
$7 (Other)
  • 牛什、柚皮
之前4點左右去未開,今次去度5點幾都未開,忍唔住問d街里,,話6點幾至快,,我就去左旺角行陣,晚上都飽飽地,但唔想再等第3次,一於行去試埋佢!去到排第5,6度,比呢度見到d相既人龍小d,但個時巳10點幾,,係咁上下啦,,叫左一串7$牛雜算,,試暈哂嘛可以,,是頭婆唔知見無乜人龍定點,,好似好細心慢慢逐件吉上竹簽,,此時見到好多舊,份量十足,但係每件都比街邊既短d,但咁至好,賣相又好d,口細人士都食得到嘛!當然我口大不足2mins食完,每件都好爽口,有味,的確不錯,如普通街頭係3分,呢度就比我覺得有4.5分下次再試,好彩唔係離旺角好遠,,去慣信和,潮流,行黎都係8mins度...環境並唔係令就得,有氣氛,形做到warm既街頭感覺都可以高分
$10 (Other)
2009-10-23 23 views
係廟街,如果你怕污穢就真係無乜野啱係食,但係你乜都唔怕,好似我咁,食左先算,咁就樂趣多多.明記雞粥,輝記車仔麵,興記同四季煲仔飯............檔檔都十幾廿年歷史,可以話見證住廟街既變化.其實幾易搵,只要見到條人龍,唔係四季就係牛雜檔,好多人都會外賣返屋企當"食送",而且明碼實價七蚊一串,但個人目標反而係柚皮,十五可以叫一碟,包括牛肺,膀,腸,肚同柚皮,每樣三幾件.可能啱啱開檔關係,柚皮唔係太熱,但始終吸收大量牛雜汁, 變得非常"冶"味,而且炆得好淋又有質感,連色澤都變得深沉,果然係我摯愛之一.牛膀雖然炆到無乜粉質,蘸點甜醬食依然精彩,腸是將腸頭位置剪成細段,"酥"味足,又夠淋,肚跟肺是炆得太耐,有點支離破碎,唔係咁滿意.論味道個人是偏好十三座多一點,感覺是味道較濃郁,而且日光日白都可以食到,係廟街,無六七點都食唔到,幾麻煩下.

明碼實價
一開檔已經有人龍
2009-10-19
明碼實價
  • 柚皮
想吃這當牛什有時真要好講運氣,因為唔係日日開門做生意,而且開的時間只會在晚上,如果你們下午去的時後,一定看不見他開門,只有空歡喜一場. 但這當牛什味道真是好好味,同街邊十元碗的有很大分別,首先味道不會太咸,而且十元可以牛什加豬皮或其他,最後提一提大家,這當牛什會因季節關係,夏天好少見他門做生意,所以夏天都是不開門多............!
生意,所以夏天都是不開門多............!
2009-10-18
$10 (Other)
  • 牛什
2009-10-18 120 views
到了廟街逛逛,見牛雜佬有開檔,當然要吃它一吃。可是條人龍也真的頗長,最後足足等了十五分鐘才有得吃,咁大的吸引力,相信其出品應該不差了吧,此店除了牛雜外,也有賣柚皮、豬皮、蘿蔔及魚蛋,所以唔食牛雜的人仕,也可以不妨吃吃,如排我前面那位仁兄,也只買了二十元豬皮、蘿蔔、豬紅及柚皮,看他是吃得津津有味的。而此處的門面大大隻字寫上牛什及其他東西也是一律七元一串,但其實人人也是用五元作一個單位,所以我最後點了五元牛腸、五元牛肺、五元柚皮及五元蘿蔔,然後經過一輪剪刀活動後,加點辣醬及芥辣,也急不及待的吃了。先來吃一口腸,入口沒有很肥美豐腴的感覺,打側看看其橫切面可知一二,腸衣內不太有脂肪黏在腸壁上,怪不得了,抵讚的是沒有異味,熱騰騰的蘸芥辣吃,也是好吃的;肺比腸好吃,肺組織吸飽了湯汁,吃起來也沒有異味,數件牛肺連着支氣管的部份,既有牛肺的腍,又有氣管的爽,很過癮,好吃好味道,怪不得有位阿姐食客連汁都飲光,真誇!之後的非牛雜類又是如何?沒有用油炆的柚皮,吃起來竟也是細嫩而不嚡口,柚皮的纖維吸飽了湯汁,一口咬下是有湯汁湧到喉嚨椗,很是對版;另外的蘿蔔也真的很好吃,一點渣一點根也沒有,蘿蔔既有自身的鮮甜,

到了廟街逛逛,見牛雜佬有開檔,當然要吃它一吃。

之後的非牛雜類又是如何?沒有用油炆的柚皮,吃起來竟也是細嫩而不嚡口,柚皮的纖維吸飽了湯汁,一口咬下是有湯汁湧到喉嚨椗,很是對版;另外的蘿蔔也真的很好吃,一點渣一點根也沒有,蘿蔔既有自身的鮮甜,又吸了湯汁,熱騰騰的入口,這也會不好吃嗎?

個人認為,廟街這檔牛雜,比十三座的更好,加上此店同時也賣柚皮、豬皮、蘿蔔及魚蛋,這些副項也是做得非常出色,真的不得不服了他。
在燈火欄柵處,有好吃的牛雜
牛雜佬的三色醬
非牛雜類也點了柚皮及蘿蔔,兩者也很好吃
加點辣醬及芥辣同吃,美味!
腸壁內沒有脂肪,入口沒有很肥美豐腴的感覺
牛肺的肺組織吸飽了湯汁,吃起來沒有異味,棒!
2009-10-08
$20 (Tea)
在燈火欄柵處,有好吃的牛雜
牛雜佬的三色醬
非牛雜類也點了柚皮及蘿蔔,兩者也很好吃
加點辣醬及芥辣同吃,美味!
牛肺的肺組織吸飽了湯汁,吃起來沒有異味,棒!
  • 以上全部
2009-08-15 36 views
因最近會係油麻地出沒,所以上定openrice搵下呢區有咩好野食。我本身鐘意食牛雜,所以第一站就先去食呢檔有"九龍區最好食牛雜"美名既檔口試下。初時都未搵到係邊咖,原來係廟街向彌敦道行出一個街口,係正大把人排隊果間煲仔飯對面。唔止煲仔飯要排隊,原來牛雜都要排隊,其實我有少少覺得阿姐手腳慢,人地講左要咩,佢有時又要問多次,仲有.. 呢檔野都有唔少自由行遊客幫襯,阿姐大力用超流利既普通話推介,人地要左牛雜,又sell人地要埋柚皮,魚蛋同蘿蔔... ... 入返正題,買左$20牛雜同柚皮,先講柚皮,真係好夠諗同入味,香港有柚皮食既地方真係好少好少,我兒時住紅磡,有一檔車仔麵既柚皮真係咁多年都咁好食,呢檔有得比呀,不過真係俾得太少啦,下次都係要加錢買柚皮先得!!到牛雜,佢與別不同應該係佢炆牛雜用既係清湯,出面好多小食店為左好食,用左好濃既湯,佢d牛雜有返果件雜既原味,炆得夠諗,真係好過好多小食店收人地10蚊一細碗果d啦!!另外,因為係街,又有少少雨,所以無影相,不過同樓上各位食家食既都差唔多,廿蚊大大份,一個人一定食唔晒果種!!

2009-08-14
  • 牛雜,柚皮