2012-03-30 115 views
放工回家前,肚子竟然有少少空虛,想吃點東西。一路上有什麼好既野食呢,行到來灣仔的巴士站,就在旁邊有一間分店多多但一樣的古老簡陋的粥品店。門口的油器雖看得出不是新鮮炸起,但看得出不是擺了一整天沒人食沒人要的東西。要什麼好呢,牛脷酥吧,這傳統的中式炸點,我也許太耐未食過了。香口的南乳香味,夾帶少少甜味,這稱得上兒時愛吃的街邊食品之一,尤其是新鮮炸起,帶點脆,帶點熱,更是香味十足。是日的牛脷酥,雖然是凍了,但食落依然的香同脆,油味不重,可是嫌其南乳香未夠,甜味卻又突出了一點。不過,雖然是放了一段時間的,夠香脆已經是夠開心的,外脆,內腍,而且帶點綿,更是非常之好。油器,的確是香港100大美食之一。

油器,的確是香港100大美食之一。
TakeAway
$6 (Other)
2012-01-21 92 views
無論夏天或冬天,白粥(6元)都係健康食品,用來做早餐就最o岩!忠記的白粥都好綿,個人認為唔落鹽都夠味!但如果覺得味道太寡,可以揀油炸鬼(6元),食過2次,即使拎返去到公司,都仲脆仲暖,如果堂食就更正。同埋呢到個炒麵(7元)真係好大包,如果配埋個粥類做早餐,男士絕對夠飽!買2包炒麵做午餐都夠食。仲有腸粉(12元)都好好味,價錢跟茶樓的相若,2大條腸粉呢個價錢相當合理。12元 / 13元一個又飽、又抵食、又較健康的早餐,真係唔敢再奢求了。只希望忠記生意愈做愈好,毛利愈賺愈多之時,都可以保持呢個價同呢個份量!XD
忠記的白粥都好綿,個人認為唔落鹽都夠味!

但如果覺得味道太寡,可以揀油炸鬼(6元),
食過2次,即使拎返去到公司,都仲脆仲暖,
如果堂食就更正。
同埋呢到個炒麵(7元)真係好大包,
如果配埋個粥類做早餐,男士絕對夠飽!
買2包炒麵做午餐都夠食。
仲有腸粉(12元)都好好味,價錢跟茶樓的相若,
2大條腸粉呢個價錢相當合理。

Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
$13 (Breakfast)
  • 炒麵