睇下個門面❣️超有日本feel❣️🇯🇵🎌入到去真係好似返左鄉下咁,好正!佢有個小小area既佈置扮日本魚巿場咁,好得意!店鋪細細,播住日本歌,勁有日本vibe🥰餐廳主打既係天婦羅。有自選定食,配飯/冷熱烏冬/蕎麥麵都有選擇,再自由配搭唔同嘅天婦羅。每個自選天婦羅定食都有龍蝦味噌湯及前菜。前菜有個醃青瓜同有一片橙,好有心思,食完天婦羅食呢個真係有種解膩、清新,好完美perfect既感覺😋🥰🥢熟烏冬(豚骨湯)好貼心,烏冬/ 蕎麥麵都可以選擇唔同嘅湯底,例如豬骨湯或者鰹魚湯底。炸物就自由選,揀左:鳗魚、廣島蠔、鱸魚、雞肉、日本蕃薯、金菇、蓮藕,即叫即炸!全部天婦羅炸漿薄脆,好好味!除左附上既天婦羅沾汁,仲有七味粉、柚子鹽、不同既醬油等等,自由調味。🥢吉列豬扒丼$78丼飯都有龍蝦味噌湯同前菜附上。🥟雞皮餃子5pc $48主打天婦羅嘅店整嘅雞皮餃子冇得輸!餃子唔用餃子皮,係用雞皮包!薄薄的雞皮炸得香脆,入面餃子餡既肉juicy!超正❣️呢度既天婦羅同雞皮餃子都大推呀❣️
睇下個門面❣️超有日本feel❣️🇯🇵🎌
入到去真係好似返左鄉下咁,好正!

佢有個小小area既佈置扮日本魚巿場咁,
好得意!

店鋪細細,播住日本歌,
勁有日本vibe🥰

餐廳主打既係天婦羅。
有自選定食,
配飯/冷熱烏冬/蕎麥麵都有選擇,
再自由配搭唔同嘅天婦羅。
每個自選天婦羅定食都有龍蝦味噌湯及前菜。
前菜有個醃青瓜同有一片橙,

🥢熟烏冬(豚骨湯)
好貼心,
烏冬/ 蕎麥麵都可以選擇唔同嘅湯底,
例如豬骨湯或者鰹魚湯底。
炸物就自由選,揀左:
鳗魚、廣島蠔、鱸魚、雞肉、日本蕃薯
、金菇、蓮藕,
即叫即炸!
全部天婦羅炸漿薄脆,好好味!
除左附上既天婦羅沾汁,
仲有七味粉、柚子鹽、不同既醬油等等,自由調味。

🥢吉列豬扒丼$78
丼飯都有龍蝦味噌湯同前菜附上。

🥟雞皮餃子5pc $48
主打天婦羅嘅店整嘅雞皮餃子冇得輸!
餃子唔用餃子皮,
係用雞皮包!
薄薄的雞皮炸得香脆,
入面餃子餡既肉juicy!
超正❣️

呢度既天婦羅同雞皮餃子都大推呀❣️

喺棉登徑附近揾食,行行下見到另一個路口嘅盡頭,有間鋪頭有人龍,一個近期香港好少見嘅場景,間餐廳係“捌加廿陸天婦羅居酒屋”,抱住有咁多人排隊,一定好食嘅心態,排埋一份😂的確,排左大半個鐘係值嘅😍⭐️九肚魚天婦羅第一次見咁大條九肚魚,炸完依然係咁好食😋⭐️日本提子汽水感覺比芬達好飲,好似冇咁甜🤭⭐️蒲燒鰻魚丼鰻魚丼係男朋友食嘅,我就梗係要幫佢試下味la🤭鰻魚好厚肉,鰻魚汁嘅份量啱啱好⭐自選天婦羅定食配龍蝦味噌湯同前菜,我就加左好似8蚊轉左冷酢橘蕎麥麵自選嘅好處係,可以揀自己想食嘅野,我就揀左紫菜蝦膠、半熟蛋、鱸魚、希靈魚、蘆筍、日本蕃薯、大啡菇、蓮藕四季豆、粟米芯、四季豆、粟米芯龍蝦味噌湯好香龍蝦味😋至於自選天婦羅,真係樣樣都好食,因為我覺得好食嘅天婦羅要皮薄同炸得乾身,最鐘意半熟蛋同希靈魚,半熟蛋有驚喜,炸完仲係流心嫁😋至於希靈魚天婦羅同刺身嘅分別太大la,本身好鐘意食希靈魚刺身,食完希靈魚天婦羅之後,刺身真係冇得比,希靈魚天婦羅食落係好juicy嘅😋

⭐️九肚魚天婦羅
第一次見咁大條九肚魚,炸完依然係咁好食😋

⭐️日本提子汽水
感覺比芬達好飲,好似冇咁甜🤭

⭐️蒲燒鰻魚丼

⭐自選天婦羅定食
配龍蝦味噌湯同前菜,我就加左好似8蚊轉左冷酢橘蕎麥麵

2024-10-30
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
  • 九肚魚天婦羅
  • 自選天婦羅定食
2024-10-08 3037 views
香港人最鍾意就係支持小店,尤其是係d有質素嘅小店🙂雖然呢間居酒屋仔 座落嘅地點唔係咁理想但仍然無阻為食家去覓食🤡進食期間不乏walk-in同預約左嘅客🤠想抵食當然要揀店家預設嘅套餐🤓唔想食飯嘅可以自選定食:配烏冬/蕎麥麵而且天婦羅可以以低價($9-23不等)無限任加,包你滿足🥳天婦羅粉漿唔算厚,酥脆香口材料樣樣新鮮,大大件穴子、鱚魚做到鎖水juicy😋冬菇、四季豆、蓮藕出名吸油但唔會吸到有益味👍虎蝦鮮甜🫶🏻最正係炸蠔!雖然一咬爆漿噴哂入鼻😅但真係好好味呀😍😍😍另外值得一提嘅係,期間限定有活龍蝦天婦羅!我點哂餐先見到隔離檯成個龍蝦殼,極之羨慕🥹食炸野當然唔少得鬼佬涼茶🍺d杯仔係響雪櫃拎出黎架~誠意滿分🤩🤩🤩食飽都未走得住架!記得試埋個燒菠蘿伴海鹽雪糕!冰火交融,加上天婦羅粉漿嘅脆脆,係好好味架😋不過燒菠蘿新鮮熱辣食果陣本能地想呼呼吹凍少少結果俾身邊人取笑傻仔🥲要多加注意⚠️
香港人最鍾意就係支持小店,尤其是係d有質素嘅小店🙂
雖然呢間居酒屋仔 座落嘅地點唔係咁理想
但仍然無阻為食家去覓食🤡
進食期間不乏walk-in同預約左嘅客🤠

想抵食當然要揀店家預設嘅套餐🤓
唔想食飯嘅可以自選定食:配烏冬/蕎麥麵
而且天婦羅可以以低價($9-23不等)無限任加,包你滿足🥳
天婦羅粉漿唔算厚,酥脆香口
材料樣樣新鮮,大大件
穴子、鱚魚做到鎖水juicy😋
冬菇、四季豆、蓮藕出名吸油但唔會吸到有益味👍
虎蝦鮮甜🫶🏻
最正係炸蠔!
雖然一咬爆漿噴哂入鼻😅但真係好好味呀😍😍😍
另外值得一提嘅係,期間限定有活龍蝦天婦羅!
我點哂餐先見到隔離檯成個龍蝦殼,極之羨慕🥹

食炸野當然唔少得鬼佬涼茶🍺
d杯仔係響雪櫃拎出黎架~誠意滿分🤩🤩🤩

食飽都未走得住架!記得試埋個燒菠蘿伴海鹽雪糕!
冰火交融,加上天婦羅粉漿嘅脆脆,係好好味架😋
不過燒菠蘿新鮮熱辣
食果陣本能地想呼呼吹凍少少
結果俾身邊人取笑傻仔🥲要多加注意⚠️
2024-10-08
Type of Meal
Dinner
  • 燒菠蘿伴海鹽雪糕
🎀尖沙咀。金黃脆卜卜雜錦天婦羅🍤🎀🪄店名* #捌加廿陸天婦羅居酒屋🔮地址* 尖沙咀緬甸臺8號凱譽地下17號舖🔮🗾分店地區🗾 旺角,尖沙咀💰價錢$234 已加一 (1人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_尖沙咀剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_日本菜➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵呢間天婦羅專門店店名超級長 同埋好特別 今日自己一個人走左去試試佢🤣佢既位置系正一蘭拉麵隔離 建議大家都可以過黎試試佢😍店鋪唔算太大 但睇得出主題裝修好用心💕有好多日式復古佈置 都幾岩打下卡😉有個單邊位置岩曬好似我一個人食 唔怕尷尬~🍽️食物質素🍽️餐廳有齊曬唔同天婦羅丼,普通丼飯(豬扒,炸雞,鰻魚),仲有各式各樣日式炸物小食 想自選炸物丼都得 除左飯 仲可以揀油飯,湯烏冬,湯蕎麥麵,冷烏冬,冷蕎麥麵 夠曬自由 整體性價比都好高 樣樣都係即刻炸 如果唔係好似我甘大食 其實一個人最多150內就搞掂🤣👀評分💖💖💖💖💖🪄特盛海鮮天丼$118今次當然要試下舖頭最正果款咩都有齊曬既海鮮丼飯😍入面有蝦兩隻,廣島蠔,鮮帶子,蝦膠,蓮藕,本菇,四季豆 超級豐富 每一款材料
🎀尖沙咀。金黃脆卜卜雜錦天婦羅🍤🎀

🪄店名* #捌加廿陸天婦羅居酒屋
🔮地址* 尖沙咀緬甸臺8號凱譽地下17號舖🔮
🗾分店地區🗾 旺角,尖沙咀
💰價錢$234 已加一 (1人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🎵餐廳環境🎵

🍽️食物質素🍽️

🪄特盛海鮮天丼$118
今次當然要試下舖頭最正果款咩都有齊曬既海鮮丼飯😍入面有蝦兩隻,廣島蠔,鮮帶子,蝦膠,蓮藕,本菇,四季豆 超級豐富 每一款材料都係新鮮大份 天婦羅炸皮夠曬薄 即刻炸果然係唔同啲! 我個人最鍾意就係食蝦 佢哋嘅蝦好彈牙又夠蝦味 另外仲有廣島好勁大隻超肥美 咬落去仲會爆汁! 以呢個價錢黎講真係超高質😎😎

🪄雞軟骨$38
連呢一份雞軟骨份量就啱啱好 比起出面佢哋嘅雞軟骨會比較大粒 好有咬口 炸得幾香脆

🪄花尾龍躉$28
呢一款係舖頭期間限定炸物 未試過天婦羅龍躉 同平時嘅炸魚柳果然有啲分別 魚肉厚實彈牙 就算炸完之後 都仲可以保留魚肉鮮味及汁 建議大家都可以試下👍

👀評分💖💖💖💖
🪄炸菠蘿伴雪糕$28
另外一款期間限定嘅甜品 係咪未聽過呢😂 我都係第一次試 炸完出嚟嘅菠蘿會比較淋身 食落去嘅味道甜鹹甜鹹 幾特別 間唔中試下呢啲新奇嘢都幾搞怪😂

(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️

• 特盛海鮮天丼
  • 雞軟骨
  • 花尾龍躉
2024-09-19 641 views
今晚係迎月夜,人約黃昏後😊捌加廿陸天婦羅居酒屋📍尖沙咀棉登徑8號凱譽地下17號舖門面的招牌,大部份是日文;店內的裝修都滿有日本風情 🎏,全都是手繪食物介紹的特色牆;店內還播放著日本的樂曲;座位長吧檯為主,感覺置身於日本的居酒屋內。天婦羅丼有預設定食或自選定食,QR code落單,非常方便。兒子懶揀,於是點預設定食特盛海鮮天丼$118蝦兩隻、鮮帶子、廣島蠔、四季豆、蓮藕、蝦膠和本菇。虎蝦蝦味濃郁,蝦肉彈牙,鮮味十足。兩者價錢計落差不多,自選的餸更合我心意。自選天婦羅定食有好多款式,價錢$9至$23不等,感覺有點像車仔麵。我揀了五個餸,軟殼蟹、鰻魚、廣島蠔、墨魚片和大啡菇。五個餸,總數$115☺️軟殼蟹有半隻,有膏,肉多。鰻魚大大件而且厚。廣島蠔超級鮮甜,好重海水味。墨魚片爽口,Q彈大啡菇有半個,厚肉 juicy天婦羅薄薄的炸粉,脆口而不油膩!定食奉送麵豉湯及前菜。另外點了唐揚魷魚鬚$38我兒最愛吃的小食😋兒子叫咗支波子汽水,童年回憶返曬嚟。有勁多的調味料,包括不同的燒汁, 還有櫻花蝦和魚仔。晚市加一服務費#香港#美食#小店#尖沙咀美食#尖沙咀#天婦羅#捌加廿陸天婦羅居酒屋#foodie#h
今晚係迎月夜,人約黃昏後😊

捌加廿陸天婦羅居酒屋
📍尖沙咀棉登徑8號凱譽地下17號舖

兒子懶揀,於是點預設定食
特盛海鮮天丼$118
蝦兩隻、鮮帶子、廣島蠔、四季豆、蓮藕、蝦膠和本菇。

虎蝦蝦味濃郁,蝦肉彈牙,鮮味十足。

兩者價錢計落差不多,自選的餸更合我心意。

軟殼蟹有半隻,有膏,肉多。

鰻魚大大件而且厚。
廣島蠔超級鮮甜,好重海水味。

墨魚片爽口,Q彈
大啡菇有半個,厚肉 juicy

天婦羅薄薄的炸粉,脆口而不油膩!

定食奉送麵豉湯及前菜。

另外點了唐揚魷魚鬚$38
我兒最愛吃的小食😋

兒子叫咗支波子汽水,童年回憶返曬嚟。

有勁多的調味料,包括不同的燒汁, 還有櫻花蝦和魚仔。

晚市加一服務費

#香港#美食#小店#尖沙咀美食#尖沙咀#天婦羅#捌加廿陸天婦羅居酒屋#foodie#hkfoodie#香港必食#香港美食#香港网红打卡#香港美食探店
2024-09-16
$170 (Dinner)
  • 大啡菇天婦羅
2K
2025-01-24 0 views
🍙天婦羅專門小店⛩️-今次熟路朋友帶我嚟到呢間 有少少隱世嘅天婦羅小店🤭 麻雀雖小五臟俱全 小店裝修好似日式魚市場感🐟 食落海鮮天婦羅都的確係新鮮好味 推薦畀大家good😘 -🍱 自選天婦羅定食 $30 ▫️冷酢橘烏冬+$8 / 龍蝦味噌湯 / 前菜▫️牛肉餅 / 半熟蛋 / 鱸魚 各$13見到大部份客人都會嗌呢個自選定食 貪佢自由度高吖嘛😍 主食可以揀飯 蕎麥麵同烏冬 冷烏冬食落煙韌醒胃 我好鍾意🍋 味噌湯真係幾香龍蝦味🦞 天婦羅方面我哋揀咗三款 大推半熟蛋🥚 流心做得好靚之餘蛋味濃郁🥹 鱸魚肉質嫩滑都好正😙-🍤 海老穴子天丼 $108▫️穴子、蝦、帆立貝、皇帝蟹柳、四季豆、冬菇幾款天婦羅望落都好豐富😋 我哋就試咗原條穴子 嚟到見到咁大條幾震撼 面衣脆肉質亂 😱 呢個丼入面幾款都係精選 尤其係蟹柳有啲驚喜🤩 枱上面仲有擺咗唔同嘅佐料可以配飯食😉 -🍗 芝士豬扒 $58除咗天婦羅 其他炸物都好食㗎🔥 炸豬扒脆卜卜 包住拉絲芝士 食得我哋好滿足🤗-🍍 炸菠蘿伴海鹽雪糕 $28齋睇個名感覺到滿滿嘅沖繩風🌊 炸菠蘿加熱後更加甜 配上帶輕微鹹味嘅雪糕 做甜品啱曬🍨-📍捌加廿陸天婦羅居酒屋緬甸臺8號凱譽
🍙天婦羅專門小店⛩️
🍱 自選天婦羅定食 $30
▫️冷酢橘烏冬+$8 / 龍蝦味噌湯 / 前菜
▫️牛肉餅 / 半熟蛋 / 鱸魚 各$13

🍤 海老穴子天丼 $108
▫️穴子、蝦、帆立貝、皇帝蟹柳、四季豆、冬菇

🍗 芝士豬扒 $58

🍍 炸菠蘿伴海鹽雪糕 $28

📍捌加廿陸天婦羅居酒屋
緬甸臺8號凱譽地下17號舖
2025-01-23 5 views
今日在尖沙咀行街街,K11旁邊橫街有間食日本野,入去試試。店舖面積不大,今晚六点去還有位,內裏有一張四人枱及一張二人枱,其他都是坐Bar枱。 主要食物是天丼飯,及一啲日式小食。 👉天丼 ($88)有蝦×2、四季豆、皇帝蟹柳和蓮藕,大大碗,炸粉唔厚,很脆口。 👉海鮮天丼($98)分别是多了那哥魚片及帆立貝,同埋少隻蝦。 👉唐揚魷魚鬚($38)很香口,送酒一流。 👉甜品試了炸菠蘿海鹽雪糕($28)雪糕似用Coco berry,炸菠蘿幾特別。
主要食物是天丼飯,及一啲日式小食。

👉唐揚魷魚鬚($38)很香口,送酒一流。

👉甜品試了炸菠蘿海鹽雪糕($28)
雪糕似用Coco berry,炸菠蘿幾特別。
每周週末就會化身為小吃貨,周圍去飲飲食食,今日我帶住哥哥去食佢最中意既“丼”🍛蒲燒鰻魚丼: 醬汁甜甜地而且好多非常之好送飯,配菜分量大,鰻魚好大一塊,顏值同性價比都非常高。🍲吉列豬扒丼:沙律醬酸甜可口,豬扒即點即炸外脆內嫩,酥脆多汁,一d都唔乾。加埋沙律菜同醬汁一齊食完,完全🈚炸物既油膩感。🥙小食拼盤:炸物既粉漿好薄,點上秘制醬汁解膩,每 一啖又脆又香,齒頰留香。環境:麻雀雖小,五莊俱全。無論食物、服務同環境都非常有驚喜。上菜速度快,而且裝修非常日系feel。好似真系置身日本小店既感覺~天婦羅非常出色''進店必食哦。

🍛蒲燒鰻魚丼:

🍲吉列豬扒丼:

環境:
旺角開到尖沙咀的海鮮天丼,天婦羅專門店,店鋪雖細,但日式裝修風格,令人感覺親切溫馨1️⃣ 特盛海鮮天丼($118)丼用料豐富,有兩隻黑虎蝦,廣島蠔,鮮帶子,蝦膠,蓮藕,本菇,四季豆,所有食材都炸得金黃酥脆,炸衣薄薄一層,毫無油膩感。黑虎蝦肉質彈牙,廣島蠔和帶子嫩滑。天丼淋上特製醬汁,吧枱還還有其他調味料,柚子鹽、七味粉、櫻花蝦,可自行添加,增添風味。天丼還附送麵豉湯、漬物、生果。2️⃣ 自選天婦羅定食 $30起 ($63)選了鰹魚湯底熱蕎麥麵配希靈魚天婦羅,希靈魚炸得香脆,不油膩。每款定食都附龍蝦味噌湯及前菜,蕎麥麵軟滑,醃青瓜🥒和一片橙3️⃣ 芝士吉列豬扒 ($58)豬扒炸得香脆可口,外皮酥脆,內裏保留豬扒肉汁和嫩滑口感,裏面還夾入mozzarella 芝士,營造拉絲效果,也增添滋味4️⃣ 磯燒鮑魚配帶子 ($58)鮑魚和帶子都好大粒,爽口彈牙,炸得酥脆不油膩

1️⃣ 特盛海鮮天丼($118)

2️⃣ 自選天婦羅定食 $30起 ($63)

3️⃣ 芝士吉列豬扒 ($58)

4️⃣ 磯燒鮑魚配帶子 ($58)
鮑魚和帶子都好大粒,爽口彈牙,炸得酥脆不油膩

2025-01-19
$150 (Dinner)
Dining Offer
Tasting Event
2025-01-20 0 views
港女同好多香港人一樣,都係由日劇陪伴成長,所以對日文都略知一二 😎早兩日路過尖沙咀街頭,見到呢間叫《捌加廿陸》嘅天婦羅居酒屋,一吓子就被吸引左入去 🤭🤭🤭 餐廳裝潢係係漁市場風,一瞬間以為自己穿越到日本濕貨市場!🍶叫得天婦羅居酒屋,主打嘅當然係炸物,港女今次就叫左一個定食,同幾款小食同朋友仔開心 share 😋 Table for 2️⃣-3️⃣🥢小食拼盤 $78:炸雞嫩口,魷魚鬚彈牙,雞軟骨爽脆,一次過滿足三種唔同口感! 🍢芝士年糕 $38:輕輕炸過嘅芝士年糕,外面金黃,入面軟綿綿,喺寒冷天氣警報之下仍然保持住流心嘅狀態,絕對係有質地!🎏九肚魚天婦羅 $28:外層麵衣炸得酥脆,內裏魚肉嫩滑,咬落去同時感受到麵衣嘅香味同九肚魚嘅鮮味 。不過唔食骨嘅朋友可以揀其他😗。🍱自選天婦羅定食 Total $107:Menu 有超過二十款天婦羅選擇,逐件 order,自由配搭,覆蓋肉類、海鮮同蔬菜。港女今次就決定黎個海鮮餐,揀左鰻魚、廣島蠔、帶子、虎蝦,仲有蝦膠同半熟蛋,再配埋邪惡非常嘅香葱牛油飯,肥肥但係個牛油真係好香,非常推介 🙈食材上面亦都係一級棒!你哋睇啦!睇圖就知道粒帶子有幾鮮嫩,隻蝦有幾大隻!

餐廳裝潢係係漁市場風,一瞬間以為自己穿越到日本濕貨市場!🍶

Table for 2️⃣-3️⃣

🥢小食拼盤 $78:
炸雞嫩口,魷魚鬚彈牙,雞軟骨爽脆,一次過滿足三種唔同口感!

🍢芝士年糕 $38:

🎏九肚魚天婦羅 $28:

🍱自選天婦羅定食 Total $107:

食材上面亦都係一級棒!你哋睇啦!睇圖就知道粒帶子有幾鮮嫩,隻蝦有幾大隻!唔使港女多講!

🍶樽裝波子汽水$18

下次再嚟我會食鰻魚丼飯加啲小食,咁就唔係全部都都係炸嘢啦!😋😋

餐廳:捌加廿陸天婦羅居酒屋地點:尖沙咀棉登徑菜式:天婦羅居酒屋餐牌:自選天婦羅定食,天婦羅丼,丼飯,小食,飲品,期間限定。晚市有加一。自選天婦羅定食呢度有自選天婦羅丼,好flexible。白飯/冷烏冬/湯烏冬/冷湯蕎麥麵底$30,有加料主食要加錢,然後就加錢加料自選啦。冷烏冬好大碗,個湯夠清而烏冬有咬口又滑溜,可以揀蔥同日式芥末份量,好體貼。廣島蠔 加$20 廣島蠔好多汁又大隻。黑虎蝦 加$13 黑虎蝦都好大隻,蝦肉鮮甜。鮮帶子 加$20 帶子肉真心鮮美又嫩,好香帶子味。雞肉 加$13第一次食天婦羅雞肉,好特別!成個餐包清淡龍蝦味噌湯一碗,漬青瓜一小件同鮮橙半件。花尾龍躉 $28 另外點左個花尾龍躉天婦羅,大大件。肉質有咬口,魚味濃,下底墊有好多脆脆。唐揚魷魚鬚 $38 唐揚魷魚鬚一客有十幾件,Size易入口。整得皮脆肉有咬口,唔會太鹹,伴有檸檬汁調味,墊有椰菜絲沙律解膩。唐揚炸雞 $48 唐揚炸雞一客五件,正常size。伴有沙律醬,入口會更滑溜,炸得皮脆肉嫩,有肉汁。墊有椰菜絲沙律。芝士吉列豬扒 $58 芝士吉列豬扒一大塊,已經切開6件方便食用。吉列皮好脆,入面豬肉好嫩口,加滿熱融拉
餐廳:捌加廿陸天婦羅居酒屋

地點:尖沙咀棉登徑

菜式:天婦羅居酒屋
自選天婦羅定食
呢度有自選天婦羅丼,好flexible。

冷烏冬
廣島蠔,黑虎蝦,鮮帶子,雞肉
廣島蠔 加$20

廣島蠔好多汁又大隻。

黑虎蝦 加$13

黑虎蝦都好大隻,蝦肉鮮甜。

鮮帶子 加$20

帶子肉真心鮮美又嫩,好香帶子味。

雞肉 加$13

第一次食天婦羅雞肉,好特別!
龍蝦味噌湯
成個餐包清淡龍蝦味噌湯一碗,漬青瓜一小件同鮮橙半件。
漬青瓜, 鮮橙
唐揚炸雞
唐揚炸雞 $48
芝士吉列豬扒 $58
芝士吉列豬扒
芝士吉列豬扒一大塊,已經切開6件方便食用。吉列皮好脆,入面豬肉好嫩口,加滿熱融拉絲芝士,熱辣辣上枱,墊有椰菜絲沙律。伴有沙律醬令入口更滑溜。呢款炸物正!
炸菠蘿伴海鹽雪糕 $28
炸菠蘿伴海鹽雪糕
第一次食炸菠蘿伴海鹽雪糕!一大片炸菠蘿面頭加上一球藍色海鹽雪糕球,再加上脆脆。香甜多汁熱辣辣炸菠蘿配少少鹹嘅融化海鹽雪糕,味道口感超正!

總括而言,天婦羅皮夠脆,入面食物多汁好味,不愧為天婦羅專門店。吉列炸物就好抵食!座位全部都係吧位,好似日本小店。枱上面有七味粉,同多款調味料,連櫻花蝦仔同魚仔都有,跟餐都有天婦羅汁。
2025-01-15
$148 (Lunch)
冷烏冬
廣島蠔,黑虎蝦,鮮帶子,雞肉
花尾龍躉
唐揚魷魚鬚
2025-01-16 0 views
喺繁忙嘅尖沙咀裡,有間充滿日本風情嘅小餐館,今日我有幸嚟到品嚐佢哋嘅招牌美食——天婦羅。🍤天丼嘅魅力呢碗天丼入面有蝦、皇帝蟹棒、四季豆、蓮藕同南瓜,每樣食材都好吸引。當天丼端上嚟嗰陣,熱氣撲面而來,香味十足。蝦嘅天婦羅外脆內嫩,咬落去感受到蝦肉嘅鮮甜,配上少少鹽味,真係好味到回味無窮。至於皇帝蟹棒,雖然唔係傳統海鮮,但肉質鮮甜,搭配蝦味道簡直一流。四季豆同蓮藕嘅組合都幾特別,四季豆仍然保持住脆口感,蓮藕嘅清甜又為菜式增添咗一份清新。南瓜嘅天婦羅帶有淡淡嘅甜味,令整碗天丼更加豐富。每一口都令我想再食多一口。🍱自選天婦羅定食之後,我試咗自選天婦羅定食,選咗軟殼蟹、廣島蠔、黑虎蝦同南瓜。軟殼蟹炸得非常到位,咬落去蟹肉嘅鮮甜同酥脆口感融合,真係令人驚喜。廣島蠔肉質滑嫩,海味濃郁,加上檸檬汁,味道更加清新。黑虎蝦嘅天婦羅一樣唔可以忽視,鮮蝦嘅甜味配合酥脆嘅外皮,簡直係完美組合。南瓜嘅天婦羅則為定食增添咗柔和嘅甜味,平衡咗整體口感。🧀芝士年糕嘅驚喜另外,我點咗份芝士年糕。雖然睇落似乎簡單,但實際上卻充滿驚喜。年糕外層炸得金黃酥脆,裡面係濃郁嘅芝士,咬落去仲有拉絲效果,令人驚嘆。芝士嘅鹹香同年糕嘅甜

🍤天丼嘅魅力

🍱自選天婦羅定食

🧀芝士年糕嘅驚喜

另外,我點咗份芝士年糕。雖然睇落似乎簡單,但實際上卻充滿驚喜。年糕外層炸得金黃酥脆,裡面係濃郁嘅芝士,咬落去仲有拉絲效果,令人驚嘆。芝士嘅鹹香同年糕嘅甜味相互交融,真係好味到想再食多啲。

🍍炸菠蘿伴海鹽雪糕

我再點咗炸菠蘿伴海鹽雪糕。炸菠蘿外酥內軟,仲有少少焦糖香氣,搭配清新嘅海鹽雪糕,形成甜與鹹嘅完美對比。雪糕嘅清新感覺恰到好處,為呢頓飯畫上完美句號。

🍇提子汽水嘅清新

喺呢頓美食陪伴下,我仲選咗杯提子汽水。呢杯飲品清爽可口,酸甜嘅味道剛好,非常適合搭配咁多油炸食物,唔會覺得油膩。

#天丼 #日本料理 #美食探險 #天婦羅 #美味 #定食 #海鮮 #甜品 #芝士年糕 #炸菠蘿 #海鹽雪糕 #提子汽水 #美食推薦 #日本餐廳 #美味之旅
2025-01-16 0 views
估唔到$100唔洗就食到活龍蝦天婦羅。之前已經去過呢間捌加廿陸係旺角間本店,性價比幾高,宜家新分店開係尖沙咀一蘭旁邊,就方便我經開尖沙咀過嚟食。呢個活龍蝦天婦羅即叫即炸都只係$88,喺街市都買唔到一隻新鮮識得郁嘅。另外加個自選天婦羅套餐,夾埋都唔洗$150真係超抵。自選天婦羅推薦原條穴子,好大條好滿足。套餐已經有主食加埋前菜、龍蝦味噌湯,就係一個龍蝦天婦羅餐。活龍蝦係限量,要快手叫,好快就賣晒㗎啦。

2025-01-16 5 views
之前行番屋企既時候 有一間天婦羅店總係大排長龍行過都有好香既味道 裝修仲好靚 好日本!!一入門口見到店主好有心機布置間舖❤️ 冇一個角落無日本既元素😍🔸自選定食自選定食是這家店的亮點之一我地可以自由選擇喜愛的炸物,搭配飯、冷熱烏冬或蕎麥麵呢種彈性設計好好呀 我想食咩就可以揀咩 唔駛局限係一個set到🔸炸物選擇黑虎蝦、皇帝蟹棒、帆立貝、南瓜和日本蕃薯每一樣炸物都令人期待 而我男朋友都揀左類似既組合 仲多加了一份紫菜蝦膠炸物都是即叫即炸 熱辣辣特別好食黑虎蝦的肉質鮮嫩,配合輕盈的炸漿 應該係皇牌啦!紫菜蝦膠都幾特別 口感彈牙呀🔸小食推薦仲叫多左個芝麻雞翼 外皮香脆 肉質鮮嫩 係我既最愛小食哈哈📍捌加廿陸天婦羅居酒屋📍尖沙咀緬甸臺8號凱譽地下17號舖
之前行番屋企既時候 有一間天婦羅店總係大排長龍
行過都有好香既味道 裝修仲好靚 好日本!!
一入門口見到店主好有心機布置間舖❤️
冇一個角落無日本既元素😍

🔸自選定食

自選定食是這家店的亮點之一
我地可以自由選擇喜愛的炸物,搭配飯、冷熱烏冬或蕎麥麵

🔸炸物選擇
黑虎蝦、皇帝蟹棒、帆立貝、南瓜和日本蕃薯
炸物都是即叫即炸 熱辣辣特別好食

黑虎蝦的肉質鮮嫩,配合輕盈的炸漿 應該係皇牌啦!

紫菜蝦膠都幾特別 口感彈牙呀

🔸小食推薦

仲叫多左個芝麻雞翼 外皮香脆 肉質鮮嫩 係我既最愛小食哈哈

📍捌加廿陸天婦羅居酒屋
📍尖沙咀緬甸臺8號凱譽地下17號舖
2025-01-13 148 views
今日同朋友嚟到呢一間專門食天婦羅的餐廳,就喺棉登徑旁邊一間日本裝修的小店,店舖外排滿了人龍,餐廳裝修像日式漁市場!點了兩個自選天婦羅定食,天婦羅由$9起,性價比高。另外叫了招牌活龍蝦天婦羅(大)🍤活龍蝦天婦羅(大)龍蝦頭有蝦膏,龍蝦身已拆殼,分成2塊天婦羅,食落淡淡肉,龍蝦味鮮甜,大家食完2塊天婦羅千祈唔好漏左個蝦頭,除左有蝦膏之外裡面仲有好多肉,記得要食埋!軟殼蟹天婦羅食落非常鬆脆,蟹味鮮甜皇帝蟹棒天婦羅小編本身好鍾意食蟹棒,炸得好鬆脆,亦都唔會掩蓋到蟹柳本身嘅味道同口感鮮帶子天婦羅食落有驚喜,粒帶子仲係好鮮甜,一啲都唔韌,好爽口金菇天婦羅唔係間間都有金菇嘅天婦羅食,所以一見到即刻要叫,亦都冇令我失望大啡菇天婦羅大啡菇仲保持到充足嘅水份,唔會好乾,食落好有口感

活龍蝦天婦羅(大)

軟殼蟹天婦羅
食落非常鬆脆,蟹味鮮甜

皇帝蟹棒天婦羅

鮮帶子天婦羅

食落有驚喜,粒帶子仲係好鮮甜,一啲都唔韌,好爽口

金菇天婦羅

大啡菇天婦羅
大啡菇仲保持到充足嘅水份,唔會好乾,食落好有口感
2025-01-11
Type of Meal