2023-05-05 741 views
今次趁day off 來臨到灣仔一帶食泰國菜-新嚐泰 , 為食群組有所介紹貎似不錯 , 專誠而來一探究竟餐廳相當近地鐵出口 , 行2分鐘就到 , 要上一層 , 個FEEL像甚私房菜我地晚市好早去到 , 所未未坐滿地方雖然不大, 但麻雀雖小,卻五臟俱全環境格局相當新, 乾淨 , 被安排了坐角落4人卡位 座位也寬敞舒適 , 店員客氣有禮餐牌相對較為精簡 , 一頁版面就是全部菜式 , 意味著每道也是拿手精選小菜QR CODE落單 , order左唔夠10分鐘就有野上枱滷汁軟皮豬手 $88豬皮軟滑, 肉好腍而入晒滷水味,肉質又鬆軟, 近乎少許入口即溶, 仲有開邊滷蛋助攻, 好推薦炸肉丸生菜包 $95有得選辣度選了少辣 , 酸酸辣辣 香口惹味, 非常開胃 , 香辣炒肉碎加入充滿泰式風情的香料 , 必需包住生菜食中其辣度 , 順帶一提少辣也辣度頗勁 , 後勁凌厲泰式燒豬頸肉 $95太喜歡其爽脆的口感 , 燒得好香脆 豬頸肉肥瘦分明 , 碳爐燒果真與別不同 , 唔靭亦爽口彈牙曼谷海南雞 半隻 $98唔柴唔乾 , 肉嫩皮爽, 亦見肥美多肉 , 醬汁恰到好處 , 雞肉與雞皮間的啫喱狀脂肪簡直係神髓大頭蝦

我地晚市好早去到 , 所未未坐滿
地方雖然不大, 但麻雀雖小,卻五臟俱全
QR CODE落單 , order左唔夠10分鐘就有野上枱
滷汁軟皮豬手 $88
炸肉丸生菜包 $95
泰式燒豬頸肉 $95
曼谷海南雞 半隻 $98
大頭蝦炒金邊粉 $128
大頭蝦大大隻 , 蝦膏澎湃 , 酸甜酸甜 , 開胃又爽口 , 金邊粉充滿鑊氣 , 彈牙之餘更入味 , 無得輸
泰式奶茶 $40
全部人都選了泰式奶茶 , 特意叫了少甜 , 怕原泰式泰茶多糖多鍊奶會頂唔順

埋單唔駛600....4個人食, 圍返亦唔貴 , 回頭率至少75%
2023-05-01 477 views
以前喺灣仔返工,好食嘅泰國嘢其實唔多,跟朋友嚟到呢間樓上舖,估唔到平日夜晚坐坐下都滿座,食第一啖就明解。醉酒佬辣炒豬肉碎肥粉可以話係呢度嘅名物,有鑊氣得黎完全唔油膩,其實淨係個肥粉已經足以令我嚟多次,非常透薄煙靭,調味好香口惹味,仲有好多豆角同雜菜,就算係怕肥嘅女仔都好啱口味。小食拼盤係少數令我覺得出色嘅拼盤,每樣小食都獨當一面值得單點。 魚餅、蝦餅、春卷同肉丸全部熱辣辣新鮮炸起,重點係感覺到用料唔頹,簡簡單單嘅粉絲春卷都好好味。 第一次試肉丸生菜包,肉丸炸得好透好酥脆,甜辣醬以外仲有個蜜糖汁,感覺到廚師嘅誠意。大頭蝦冬蔭公意想不到最有驚喜嘅係個蝦,從來未食過大頭蝦係咁爆膏,有食緊奄仔蟹嗰種感動,蝦肉都好彈牙,三大隻蝦已經值回票價。 冬陰功好重椰漿味,夠晒酸辣,但真係完全冇就香港人口味,食開九龍城lv真係必須叫少辣。

2023-04-23 291 views
喺港島唔使一定去九龍城食先食到正宗泰國菜,灣仔呢間泰國菜都係唔錯嘅選擇,餐廳全部由泰國人主理,又性價比高!✨小食拼盤 $138呢個拼盤有魚餅、蝦餅、春卷、肉丸生菜包,性價比高!魚餅幾特別,有冬蔭功味,裏面有豆粒更添口感。肉丸脆口偏辣好惹味,配埋生菜食幾fresh。✨紅咖喱海鮮跟薄餅 $108咖喱海鮮有大蝦、青口、蜆,紅咖喱本身唔辣啱晒我,薄餅微微煎過,外表少少脆內裡好鬆軟,點咖喱食係絕配!✨冬陰功湯爐蒸脆炸烏頭魚 $188烏頭魚炸至金黃酥脆,再置於明爐上以保持溫度。配有檸檬葉、香茅辣姜、魚露同辣椒膏秘製而成嘅冬陰湯,湯底酸辣帶椰香,味道不錯。

✨小食拼盤 $138
呢個拼盤有魚餅、蝦餅、春卷、肉丸生菜包

✨紅咖喱海鮮跟薄餅 $108

✨冬陰功湯爐蒸脆炸烏頭魚 $188

2023-04-20 210 views
呢間泰國菜係樓上舖,上到去餐廳幾有地道泰式風味,我哋坐咗喺卡位都幾舒服,基本上一般嘅泰國菜式呢度都有。呢度價錢唔貴都算幾抵食。▶️鮮生蝦$98生蝦刺身有7隻、生蝦大隻,辣椒同蒜片都非常香辣、配埋個泰式辣汁真係好辣🌶️好惹味。▶️炸蝦餅$82炸蝦餅夠晒金黃,新鮮炸起,夠晒熱辣辣,蝦肉有鮮味,幾香口。▶️黃咖哩雞跟薄餅$93黃咖喱微微辣。咖喱味幾香、配料有雞、薯仔🥔、青椒🫑等。連埋薄餅,薄餅酥脆點咖喱一流。▶️濕炒豬肉脆麵$88呢個揀咗脆麵,脆麵炸得香脆,煮法配上濕炒汁又脆又多汁。▶️馬拉盞炒椰菜苗$83揀咗小辣,辣味都幾香辣,對於唔太食得辣嘅我來講都幾辣。炒菜份量多、椰菜苗爽口。

▶️鮮生蝦$98

▶️炸蝦餅$82
炸蝦餅夠晒金黃,新鮮炸起,夠晒熱辣辣,蝦肉有鮮味,幾香口。

▶️黃咖哩雞跟薄餅$93

▶️濕炒豬肉脆麵$88
呢個揀咗脆麵,脆麵炸得香脆,煮法配上濕炒汁又脆又多汁。

▶️馬拉盞炒椰菜苗$83
2023-04-19 182 views
今晚跟朋友去食泰國餐,後尾發現廚師原來係講泰文嫁,唔怪之得食落味道咁正宗啦!1️⃣黃咖喱雞配薄餅因為唔想樣樣都咁辣,所以揀咗黃咖喱,雞肉嘅份量唔少,配有甜椒、洋蔥、薯仔粒。配埋嘅薄餅,其實係印度式嘅牛油酥餅,上枱時熱辣辣,配黃咖喱一絕!2️⃣泰式生菜肉碎包呢味都幾辣,但係好惹味!生菜爽脆又多量!3️⃣大蝦金邊粉味道唔錯,少少甜,撈埋花生碎,啖啖花生香4️⃣泰式炒通菜炒得好香,通菜炒完仍然翠綠爽脆,賣相同味道都滿分5️⃣蒜蓉包見有咖喱汁,即刻點多一盒蒜蓉包,不過蒜蓉嘅味道比較淡,同薄餅相比,似乎薄餅配咖哩略勝一籌6️⃣椰青大大個,同今晚嘅菜式都有啲辣,有個椰青啱啱好中和一下辣度成晚嘅菜式都好滿意,而且仲唔需要加一,夠晒抵食!💰人均消費:$240📍地址:灣仔石水渠街10-12號匯富閣1樓❤️回頭指數:80%

1️⃣黃咖喱雞配薄餅

2️⃣泰式生菜肉碎包
呢味都幾辣,但係好惹味!生菜爽脆又多量!

3️⃣大蝦金邊粉
味道唔錯,少少甜,撈埋花生碎,啖啖花生香

4️⃣泰式炒通菜
炒得好香,通菜炒完仍然翠綠爽脆,賣相同味道都滿分

5️⃣蒜蓉包

6️⃣椰青
大大個,同今晚嘅菜式都有啲辣,有個椰青啱啱好中和一下辣度

成晚嘅菜式都好滿意,而且仲唔需要加一,夠晒抵食!

💰人均消費:$240
📍地址:灣仔石水渠街10-12號匯富閣1樓
❤️回頭指數:80%
平時係灣仔返工,一直都唔知道呢間咁正宗又好食嘅泰國餐廳!店舖裝修簡約又有泰國特色,牆身有好多好靚嘅壁畫。我仲留意到佢哋嘅侍應同埋廚師都係泰國人,真係好有泰國風味!今次試呢幾款都好好味:鮮生蝦沙律🥗生蝦夠晒新鮮,配埋醬汁一齊食夠晒開胃醒神!前菜嚟講真係一流😋😋😄盤肉奄列蟹肉份量超多,而且奄列炒得夠晒火喉!呢個價錢合理!👍🏻👍🏻大頭蝦冬薩公 佢哋嘅冬陰功湯真係值得一讚!好有泰國風味,同泰國飲嘅味道一樣!材料非常豐富,淨係食湯入邊嘅餸都夠晒飽!👍🏻😍泰式烤雞佢哋嘅烤雞肉質非常之鮮嫩,雞皮烤到非常之薄,真係忍唔住食晒!真係好食,又抵食!😚聽講佢哋嘅沙嗲串燒都好正,下次一定會再試!👍🏻

今次試呢幾款都好好味:

鮮生蝦沙律🥗

盤肉奄列
蟹肉份量超多,而且奄列炒得夠晒火喉!呢個價錢合理!👍🏻👍🏻

大頭蝦冬薩公

泰式烤雞

聽講佢哋嘅沙嗲串燒都好正,下次一定會再試!👍🏻
2023-04-18 156 views
香港人一向鐘意食泰國菜,但平時食黎食去都係個幾間,今日係灣仔發現咗一間隱世泰國菜🇹🇭新嚐泰位置係石水渠街匯富閣1樓,唔仔細留意都見唔到原來嗰度有一間泰國菜館㗎!第一次嚟就諗住叫啲外賣返屋企試吓,上到樓上發現裝修真係好雅致🥰牆上有唔少泰國特色嘅壁畫,落單時仲聽到大家都用泰文講野😍泰式豬頸肉每次食泰國菜必食嘅泰式烤豬頸肉,豬頸肉肥瘦均勻,經過燒烤之後有燒烤特有嘅香味,油香四溢但肉質保持到嫩滑👍🏻菠蘿炒飯菠蘿炒飯用料十足,有青口魷魚菠蘿提子乾等食材,菠蘿更加係特別用竹籤串起,清甜多汁,就算拎返屋企食賣相依然一流。青咖喱蔬菜配薄餅青咖喱都係食泰國菜好鍾意叫既菜式,因為佢比較唔辣,蔬菜進一步中和左油膩感,配薄餅一流,薄餅返到嚟屋企用氣炸鍋翻熱好脆身,口感比較似手抓餅。炸蝦餅炸蝦餅份量唔少,算係比較厚身,咬落啖啖肉👍🏻外賣返屋企,一定要用氣炸鍋整返熱。馬拉盞通菜馬拉盞通菜都非常好食,馬拉盞用量應該不少,食起嚟比起一般既辣,通菜本身幾嫩唔鞋口👍🏻芒果糯米飯飯後甜品最鍾意食芒果糯米飯,本來以為只係細細一個,原來都非常大份相信係有一整個芒果,芒果勁甜加上椰汁糯米飯煙煙韌韌🥰作為一餐飯嘅完結好完美。大力推

泰式豬頸肉

菠蘿炒飯

青咖喱蔬菜配薄餅

炸蝦餅

馬拉盞通菜

芒果糯米飯

大力推介呢間隱世小店🇹🇭🫶🏻
2023-04-17 156 views
終於約到一個好耐冇見ge朋友 諗住搵間坐得舒服ge餐廳傾計食好西 就係灣仔book左間泰國餐廳 環境舒服 我地揀左卡座 岩晒傾計 食物方面 都好多選擇木瓜沙律$88我超鍾意食木瓜沙律 木瓜爽脆 配料有大大粒ge蝦米 配合埋醬汁 好正 鮮生蝦$98好新鮮 點埋個醬汁好好食 停唔到口 沙嗲串燒(雞+豬)$88朋友鍾意食串燒 大大串 雞肉滑 豬肉又夠入味 凍青檸可樂$30食完辣野要飲杯青檸樂解解辣 爽 龍眼冰$45朋友飲龍眼冰 健康之選 青咖喱醬炒飯(蔬菜)配咸蛋$88呢個飯都好出色 青咖哩好香 個飯又多蔬菜配料 好豐富 芒果糯米飯$68朋友唔夠喉 要叫出甜品 點知又好有驚喜 芒果好甜 d糯米飯暖暖地 加埋椰汁超正 100分 Overall 食物水準好高 餐廳員工應該全部都係泰國人 佢地好nice 一定要介紹其他fd黎食

環境舒服 我地揀左卡座 岩晒傾計 食物方面 都好多選擇

青咖喱醬炒飯(蔬菜)配咸蛋$88

呢個飯都好出色 青咖哩好香 個飯又多蔬菜配料 好豐富

芒果糯米飯$68

2023-04-16 2477 views
去完曼谷兩個月旅行都一直念念不忘泰國菜 早幾日聽朋友介紹灣仔一間樓上鋪 就決定平日放工黎食個晚餐🥣 地鐵站A3出口行入的一條內街 搭lift 上一樓就係餐廳 都唔算難搵 臨走時都有唔少食客陸續上黎開餐🍴餐牌選擇都非常之多 應該都滿足到大部分人的口味噴靚咖喱 🍛 (豬肉)平時都係食大路的青/ 黃咖喱 今次見到餐廳有Penang 口味 就決定一試 比起傳統咖喱更有酸香味 而且可以自選辣度 😚 菜式已包括薄餅 煙煙韌韌 建議可加點蒜蓉包 配搭酥脆口感都唔錯👍🏻泰式燒豬頸肉賣相吸引 豬頸肉的薄厚度控制得唔錯 而且最重要係個酸辣汁 可以提高惹味程度 令人開胃不少蔬菜濕炒河份量和飽肚感十足😚 醬汁/芡汁被河粉充分吸收 稠度都適中 濕炒河可配蔬菜/ 豬/ 雞 /海鮮 選擇都多樣化炸蝦餅上菜時熱辣辣 入口蝦肉香脆彈牙 再配上開胃汁料 係一個必點小食👍🏻 龍眼冰- 入口清新甘甜解膩 以人均二百蚊可以食到多款菜式 係灣仔黎講都稱得上性價比高

臨走時都有唔少食客陸續上黎開餐🍴

餐牌選擇都非常之多 應該都滿足到大部分人的口味

噴靚咖喱 🍛 (豬肉)

建議可加點蒜蓉包 配搭酥脆口感都唔錯👍🏻

2023-04-11
Type of Meal
Dinner
2023-04-13 109 views
今晚老友突然來訪,又唔想出街食,想起他愛泰菜,便順路去新嘗泰泰國餐廳買外賣回家開餐,之前去過堂食覺得滿意,因抵食好食夾大碟。今日點了數個朋友喜愛的菜式,店保持水準,經濟實惠又好味。小食拼盤最啱一班朋友分享,炸蝦餅,炸魚餅,春卷和炸肉丸生菜包都好食。我尤其喜歡用生菜包住炸肉丸吃,初吃覺得辣,愈吃愈想吃。炒黃咖哩軟殼蟹配薄餅也值得推介,軟殼蟹大大隻又香又惹味,配埋香濃不辣的黃咖喱真是百吃不厭,薄餅用來點咖哩最好味。吃泰菜怎少得串燒。這店的串燒新鮮料足夾味,今晚叫了一打,讓朋友吃過夠,因為好吃,他竟然吃了三串雞三串豬。我愛吃這店的曼谷海南雞,雞去骨易食,肉質好有雞味,肥瘦適中。今晚大家都吃得開心滿意,下次有機會大夥兒約埋去堂食再試其他菜式。

今日點了數個朋友喜愛的菜式,店保持水準,經濟實惠又好味。

TakeAway
  • 串燒
  • 炒黃咖哩軟殼蟹配薄餅
  • 小食拼盤
2023-04-13 87 views
行街之際的一個廣告帶我來到呢間地道泰式餐廳。“菠蘿海鮮炒飯”好大方哋有3大片菠蘿喺面,係燒過嘅,好好味,好滿足,仲有腰果,肉鬆都好多份量,係點咗先做嘅,需要少少時間等,但也不需要太耐,而唔係一早準備定然後熱番畀你嗰隻囉,非常之有誠意,有蝦有青口都大隻,同埋有啲魷魚粒。“小食拼盤”有四樣嘢,佢哋就係魚餅,蝦餅,肉丸,春卷,仲有生菜可以包返嚟食,又可以就咁食,全部都係熱辣辣即炸嘅。椰青和泰國奶茶插返啲泰國菜絕對係好夾嘅,以為就係咁少當然唔係啦,呢排食得菜少,所以嗌個泰式炒通菜,綠油油嘅蔬菜加埋啲辣椒同埋啲炸蒜好惹味。仲有個好值得推介嘅湯品就係"椰汁雞湯",材料多雞肉多個湯都係好鮮甜,有啲椰汁真係好濃香,超好飲,好快飲晒㗎。
行街之際的一個廣告帶我來到呢間地道泰式餐廳。

2023-04-11 83 views
新嚐泰泰國餐廳灣仔石水渠街10-12號匯富閣1樓1/F, Wui Fu Building, 10-12 Stone Nullah Lane, Wan Chai男朋友話口淡淡想食濃味些的食物, 我腦海中叮一聲, 就想到了食泰國菜, 因泰國茶善於利用香料同香草, 味道有新酸甜, 牆身兩邊畫了顏色繽紛的牆壁畫,$88 串燒沙嗲,6串,雞豬各要一半,燒至香噴噴啖啖肉,沙嗲醬勁香,甜甜地有花生香。$78!泰式炒椰苗 簡單蒜蓉炒香,因為加了少量紅辣椒,食入口很惹味,椰苗爽口黃咖喱跟薄餅 雞 $98 ,curry chicken 跟酥餅,好吃加了椰奶黃咖喱不太辣,加了三青椒,洋蔥,車里茄,薯仔菠蘿海鮮炒飯 $108,落了薑黃粉調味,令米飯色調呈黃,還有版,青口,燒菠蘿肉串超juicy ,仲有肉鬆腰果份量多,個菠蘿炒飯是食過數一數二好食 ,再來個dessert 芒果糯米飯,熱辣辣糯米qq,多芒果肉
新嚐泰泰國餐廳
灣仔石水渠街10-12號匯富閣1樓

牆身兩邊畫了顏色繽紛的牆壁畫,

2023-04-08 147 views
今日響灣仔附近做完嘢,收工會合男友,佢忽然間想食泰菜,於是我哋就上OpenRice搵吓有咩泰國菜餐廳,見到呢間好似唔錯就一於試下~ 餐廳唔係地舖,而係樓上舖,仲要係隱身於灣仔街市附近嘅一棟好似住宅大廈咁嘅位置,我哋都以為自己行錯路,差d隱世到我地唔識上去好彩餐廳嘅指示都算清晰,跟着指引就會去到~ 一上到餐廳見到地方唔算大,不過都幾新淨,職員仲好似係泰國人嚟㗎添~希望食物嘅味道會正宗同好味啦~ 我地叫咗大蝦金邊粉,青咖喱雞配薄餅,椰汁雞湯,串燒同泰式奶茶~ 其中我最鍾意係青咖喱雞配薄餅,咖喱香得來唔會過辣,薄餅非常酥脆~ 食物分量十足夠哂飽肚兼色香味俱全,唔會太辣配合返香港人嘅口味,非常適合怕辣又鍾意食泰國菜嘅人~ 總括嚟講我地都食得十分滿足,性價比幾高,絕對值得一試~
2023-03-14
Type of Meal
Dinner
2023-04-07 1396 views
兩日泰國🇹🇭味蕾之旅⋯⋯呢間係第二天嘅第二間餐廳!天外有天!隱世高手!價錢超值!正宗泰國料理🥰🥰⋯⋯🇹🇭🇹🇭新嚐泰泰國餐廳🇹🇭🇹🇭灣仔水渠街10-12號滙富閣一樓☎️9173 1893 馳名炒黃咖喱跟薄餅軟殼蟹黃咖喱做得相當出色,醬汁非常美味⋯⋯軟殼蟹炸得非常香脆,而且能保持肉汁⋯⋯份量相當大!仲有配埋啲酥脆嘅薄餅!超抵又美味!滷汁軟皮豬手這款豬手是泰式的signature菜式!幾乎每間泰國餐廳都會有這個菜式!皮爽肉嫩⋯⋯味道剛剛好!肥而不膩⋯⋯串燒沙嗲份量超大!有六大串!我朋友一個人食咗五吋,超級犀利!醉酒佬炒辣豬肉片肥粉呢個菜式相當美味!而且份量超大!肥粉質感'口感'有趣!肥粉吸收晒豬肉片嘅味道⋯⋯香濃美味!加上大量配菜!必食!🥰😋最後飲咗超凍嘅椰青!今餐非常滿足!🥰🥰
兩日泰國🇹🇭味蕾之旅⋯⋯
呢間係第二天嘅第二間餐廳!
天外有天!隱世高手!
價錢超值!正宗泰國料理🥰🥰⋯⋯

🇹🇭🇹🇭新嚐泰泰國餐廳🇹🇭🇹🇭
灣仔水渠街10-12號滙富閣一樓
☎️9173 1893

馳名炒黃咖喱跟薄餅
軟殼蟹

黃咖喱做得相當出色,醬汁非常美味⋯⋯
軟殼蟹炸得非常香脆,而且能保持肉汁⋯⋯
份量相當大!仲有配埋啲酥脆嘅薄餅!超抵又美味!

滷汁軟皮豬手

皮爽肉嫩⋯⋯味道剛剛好!
肥而不膩⋯⋯

串燒沙嗲

份量超大!有六大串!
我朋友一個人食咗五吋,超級犀利!

醉酒佬炒辣豬肉片肥粉

呢個菜式相當美味!而且份量超大!
肥粉質感'口感'有趣!
肥粉吸收晒豬肉片嘅味道⋯⋯
香濃美味!加上大量配菜!
必食!🥰😋

最後飲咗超凍嘅
椰青!
今餐非常滿足!🥰🥰

• 馳名黃咖喱軟殼蟹跟薄餅
  • 滷水軟皮豬手
  • 醉酒佬炒辣豬肉片肥分粉
2023-04-05 92 views
之前同阿大女去灣仔食過新嚐泰泰國餐廳,佢話好正宗又好食,阿妹又話想試吓,今晚趁佢放假帶佢過嚟食晚飯。餐廳位於樓上,去過就知入口右手邊有個門鐘,按一按門就會有人搖控開門。入去搭lift上一樓就是餐廳。阿妹話餐廳裝潢好有泰式格調,地方又乾淨。炸蝦餅,呢度嘅蝦餅真係好好食,即叫即做,外層好鬆脆,內裡鮮味彈牙,食過都會翻尋味。泰式燒雞半隻,本來想食海南雞,可惜已經賣晒,改要燒雞,即叫即燒,雞肉燒得微微焦香,配上秘製濃香辣醬汁,十分惹味。黃咖喱雞跟薄餅,黃咖喱醬汁帶點甜味帶少少辣。內有嫩滑的雞肉和薯仔,女兒說用黃咖喱來伴薄餅吃非常美味!她自己竟然吃掉整整兩塊薄餅。串燒沙嗲雞和豬肉,串燒燒得Juicy焦香有口感,配自家製的濃郁沙嗲醬汁,花生的濃厚配上香草辣椒的惹味,口感複雜,十分滋味。菠蘿海鮮炒飯,炒飯夠鑊氣又足料,有青口、大蝦仁、魷魚、雞蛋、腰果、肉鬆、菠蘿等,金黃色的炒飯粒粒分明好香口,還有一大串燒菠蘿伴碟,酸酸甜甜好開胃。