2022-07-27 894 views
店舖主打學生同街坊生意,住附近嘅我亦都係常客之一。自己最鍾意食係佢嘅雞扒炒烏冬,有辣/唔辣,而辣度可以再分小、中、大,佢嘅辣並唔係加一般嘅辣椒醬,而係一條剪碎咗嘅辣椒🌶️鍾意食辣嘅朋友一定岩,因為小辣我都覺辣😅不過好惹味👍🏻 雞扒之外仲有蘿蔔絲同青瓜絲,炒公仔麵/炒烏冬絕對冇偷工減料,小店嚟講真係好食,不過細店環境就比較迫但食物搭救😎🚩 新橋美食屋 (柴灣)柴灣小西灣道23號富怡花園地下43號舖

鍾意食辣嘅朋友一定岩,因為小辣我都覺辣😅不過好惹味👍🏻

🚩 新橋美食屋 (柴灣)
柴灣小西灣道23號富怡花園地下43號舖
2022-07-26
$50 (Lunch)
2022-04-06 516 views
🔻位於小西灣富怡花園既新橋小店,湯粉炒飯炒麵咩都有得食😋 自己試過之後其實就最鍾意食佢嘅日式炒烏冬,有辣有唔辣!辣度有分小、中、大🌶,鍾意食辣嘅我一定係揀大辣嘅😋😋😋📌日式雞扒炒烏冬💲42🌟推薦指數:★★★★☆超級足料嘅烏冬, 有圖有真相😆,雖然自己揀咗大辣, 但絕對冇蓋過烏冬本身嘅味道,唔會太濃味,味道啱啱好😋 配料亦都好足!除咗雞扒之外仲有蘿蔔絲同青瓜絲,絕對冇偷工減料,小店嚟講真係好有誠意‼️絕對會再encore😆😆😆
🔻

📌日式雞扒炒烏冬💲42🌟
推薦指數:★★★★☆

2022-04-06
2021-03-04 563 views
細細間嘅餐廳,只係開到夜晚六點就收, 真係好少餐廳夜晚係唔開嘅,有時夜晚想食都食唔到。細細間大約坐到16個人,坐低叫咗雞扒炒公仔麵(辣度可以揀小、中、大),我當然叫大辣啦,哈哈😆😆😆個人覺得新橋嘅公仔麵要加辣先食到佢真正既味道,新橋嘅炒公仔麵大家唔係大排檔嗰隻炒公仔麵,係自家製既☺️真係好好味仲加埋芽菜同青瓜,算叫做有d蔬菜入口🤣但係好match既!屋企人就叫咗鮮茄營養餐通粉,連多士同煎蛋,其實真係特別鍾意佢嘅蕃茄湯底,清清地唔會落味精,而且真係有「蕃茄」可以食,唔會得剩湯👍🏻讚!😋依家有親切咁既小店少之又少,真係要多d推介人去😋☺️

依家有親切咁既小店少之又少,真係要多d推介人去😋☺️

2021-03-04
Lunch
2019-09-02 1107 views
今次食新橋嘅照燒豬扒飯,噉佢嗰啲飯會有啲照燒汁嘅,啲飯佢唔會煮得太腍嘅,噉變咗啲汁撈埋啲飯嚟食會比較有口感嘅,另外佢個豬扒都煎得幾香口同埋幾鬆軟。價錢36元,另外仲有杯嘢飲嘅。

價錢36元,另外仲有杯嘢飲嘅。
2019-05-22 796 views
雞排炒公仔麵 有時候經過就食或者每日中午都過去食。有不同的配菜,例如青瓜、紅蘿蔔、芽菜等等雞扒都算多。面的份量都足夠,假如你大食的可以叫加底。如果你鍾意吃辣的話,可以叫大辣或中辣。炒公仔麵加咗辣之後,令到這個面非常嘢味。雖然是一間小舖,但是員工的態度是非常好的,與顧客有一種朋友的感覺。每次食完,都可以同老闆一起吹水,這是小店的其中一個特色。經過小西灣的朋友,可以去橋底美食品嚐一下,和體驗小店的情懷。
雞排炒公仔麵
有時候經過就食或者每日中午都過去食。
有不同的配菜,例如青瓜、紅蘿蔔、芽菜等等
雞扒都算多。
面的份量都足夠,假如你大食的可以叫加底。
雞扒炒公仔麵
2019-05-21
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$40 (Lunch)
雞扒炒公仔麵
2019-04-22 941 views
放假天與太座來柴灣戲院看特價早場,順道試試小西灣室內游泳池,我喜歡去各區不同的公共泳池游,皆因設計和設施上都有些不同。泳池是室內的,太座沒有游,說去圖書館看看書,一小時後在泳池門外等我。游完已是中午十二時,肚子也餓了,問太座想吃甚麼,她說剛才聽到門外的職員交談,說去「新橋」午膳,她估計應該是他們去慣去熟的地方,試一次無妨。其實我們都不知「新橋」是甚麼類型的食肆?茶餐廳?酒樓?甚至在哪裡也不知道!我們一於上OR找找,原來是一間小食店,就在附近。這是一間非常非常細小的店子,只得十來個位,還要是很狹窄的,但在這列店舖中,算是最多人光顧的一間,門外張貼了餐牌,價錢由$29至$40左右,我們見仍有兩個位,立刻進去。點了豬扒拉麵$40和咖喱雞扒飯$36,有飲品送。飲品很快送來,我們點的熱奶茶,味道屬於中上,夠熱,奶味夠,合格有餘。咖喱雞扒飯,份量頗大,雞扒是煎好斬件,上淋咖喱汁,雞扒煎得香口,醃料簡單入味,咖喱汁不算辣,也算香,配飯最好,值得一讚是用的米很靚,軟糯有飯味。豬扒拉麵,除了豬扒,有紫菜絲,鳴門卷和粟米,豬扒薄薄的,煎得軟腍,拉麵質素不過不失,也算可口,惟湯底略鹹,速速吃飽就離開,因門外

豬扒拉麵,除了豬扒,有紫菜絲,鳴門卷和粟米,豬扒薄薄的,煎得軟腍,拉麵質素不過不失,也算可口,惟湯底略鹹,速速吃飽就離開,因門外不斷有人來買外賣和等位。
Lunch
2019-02-21 512 views
小西灣茶記執下又一間執下又一間,得返d連鎖店。。。。想揾間好食少少嘅都無,今日好想食個好少少嘅早餐就唯有新橋(富景嘅有煙味,又懶得行去富欣😪)叫左個雪菜肉絲火腿米粉,清清地,話哂嘗試減下肥嘛😂😂其實真係正常味道,雪菜係幾好食,火腿都有心機煎左兩下,唔係普遍直接解凍放塊火腿落湯就算,但湯底真係好味精。。。。我食左兩啖已經想飲野🥺內在環境都係咁,做街坊生意嘅格式,話乾淨就唔算㗎啦,但一個餐先$29,仲想點💆🏻‍♀️

叫左個雪菜肉絲火腿米粉,清清地,話哂嘗試減下肥嘛😂😂

自選雙併粉

2019-02-21
Breakfast
2018-12-15 364 views
小西灣富怡樓下小店食肆選擇不少,但新橋美食經常是我的第一選擇。上次試過豬扒炒公仔麵,火喉夠,豬扒惹味份量夠,公仔麵夠乾身,上枱時香氣撲鼻。今次就試咗黑椒豬扒炒飯,加咗$6轉炒底。個黑椒汁其實都夠啦係我接受到嘅辣度。豬扒都唔錯,但係份量真係多到夠兩個成年人食,比出面的店鋪多好多。唯一可挑剔嘅地方就係個炒底炒得唔夠乾身,啲飯多左小小濕氣,如果夠乾身嘅話我相信成個飯會好好食。不過成個餐連埋炒底再加野飲都只不過係$40左右,我覺得性價比非常高。食完呢碟飯真係飽咗幾個鐘,連晚飯都唔想食住。
黑椒豬扒炒飯炒底。
2018-12-09
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$42 (Lunch)
2017-08-23 525 views
新橋美食,我最鐘意嘅就係豬排炒公仔麵!佢有得揀大中小辣或者唔辣,適合每一個人,而我就永遠都支持小辣喇。普通嘅公仔麵加上豬排同啲芽菜可以炒成一碟美食份量啱啱好!每次都差唔多迫爆個盒。啱晒我呢啲食得多野嘅人喇
份量啱啱好!每次都差唔多迫爆個盒。啱晒我呢啲食得多野嘅人喇
2017-03-04 534 views
新橋七點前必定收工,只有星期六日先吃到。小舖座位唔多,人流卻相反,有固定的街坊食客。放假想吃得自在舒適,外賣會是個不錯的選擇。炒粉麵飯大盒,價錢唔使$40跟飲品!每檯必點鰻魚飯,唔大食份量足夠二人!炒飯有大量蛋絲,幾乎每啖飯都有鰻魚粒,加埋鰻魚汁更加美味!辣雞排炒公仔麵,唔吃得辣必定要叫好少辣,辣源自紅色辣粉,第一次吃正常辣真是辣到流哂口水。炒公仔麵最緊要夠乾身彈牙,味道都是其次。新橋的炒公仔麵彈牙爽口,從食品質素吃得出是間有誠意的小店!
鰻魚炒飯
辣雞排炒公仔麵

TakeAway
鰻魚炒飯
辣雞排炒公仔麵
2012-01-22 540 views
我地一家四口 有的時候不想煮飯的時候就會選擇出外食晚飯或買/叫外賣這一天也不例外 本來是會親身到該店享用的 但是因為家中有人發脾氣拖延左 最後決定叫外賣飯好多 有用照燒汁炒 鰻魚都好多呢個係一個套餐黎既 所以係有野飲既(凍飲要加2蚊)飯也是很多 感覺到有d 獲氣 如果係店入面食仲好食啊~呢個都係一個套餐黎既 所以都係有野飲既(但凍飲要加2蚊)呢個我剩係飲過d湯同d飯xD但真係好正啊 冬天飲仲岩 可以驅寒TIM!!總括來言 真係幾好架又算抵 份量又多 又幾好食如果你地黎開小西灣可以黎試下架~!!!!!!!!!P.S 星期三佢係唔開架!!!!!!!!!
拖延左 最後決定叫外賣
日式鰻魚炒飯
飯好多 有用照燒汁炒 鰻魚都好多
呢個係一個套餐黎既 所以係有野飲既(凍飲要加2蚊)
生炒牛肉飯
飯也是很多 感覺到有d 獲氣 如果係店入面食仲好食啊~
呢個都係一個套餐黎既 所以都係有野飲既(但凍飲要加2蚊)
咸菜胡椒豬肚泡飯
呢個我剩係飲過d湯同d飯xD
但真係好正啊 冬天飲仲岩 可以驅寒TIM!!
熱奶茶&熱華田
總括來言 真係幾好架

又算抵 份量又多 又幾好食
如果你地黎開小西灣可以黎試下架~!!!!!!!!!
P.S 星期三佢係唔開架!!!!!!!!!
2011-12-18
Waiting Time
15 Minutes (Delivery)
$22.5 (Dinner)
日式鰻魚炒飯
生炒牛肉飯
咸菜胡椒豬肚泡飯
熱奶茶&熱華田
2011-09-27 331 views
去完醫院黎到小西灣都6點幾,個肚開始打鼓...係富景周圍「搵食」呢間『新橋美食屋 』新開冇耐,見外表幾有特色,一試無妨叫左個有營常餐,係煎蛋配多士+蕃茄牛肉通粉多士ok啦,普普通通煎蛋幾油下...蕃茄牛肉通粉,我就認為唔多得,牛肉煮太老,過硬,我冇一件吞得- 而且呢碗通粉太多味精啦...又鹹,食完超級口渴餐飲係西洋茶蜜,都係咁既味,但份量過少,而且個杯都唔太乾淨....總體而言,呢間冇咁好啦...
呢間『新橋美食屋 』新開冇耐,見外表幾有特色,一試無妨
叫左個有營常餐,係煎蛋配多士+蕃茄牛肉通粉
多士ok啦,普普通通
煎蛋幾油下...
而且呢碗通粉太多味精啦...又鹹,食完超級口渴
總體而言,呢間冇咁好啦...
2011-08-30