2024-10-09 303 views
市政大廈入面既大排檔,環境都算企理乾淨同埋重點係佢夠冷氣,唔會食到成身汗同埋值得一提既係,夥計送餐嘅時候,啲野唔會飛來飛去真係盡量擺正喺你面前,呢一樣野真係極度值得讚賞同男朋友2個人諗咗好耐,樣樣都想食,但又唔食得多,見到有2人餐正,唔洗諗就叫個套餐B試下佢啦**豉油皇大蝦個豉油皇真係幾出色,一試粒蔥&豉油已經即刻忍唔住嗌個白飯,夠鮮夠味再咬隻蝦,講真就唔係咩勁有鮮味嘅蝦但勝在啖啖肉,蝦都係新鮮彈牙,同埋滿曬膏呢下真係喜出望外仔仔嗰隻都係滿膏(其實4隻蝦都係咁😂**香煎金錢鱔鱔肉新鮮,肉質彈肉煎到表面脆卜卜,同埋幾香口但我覺得略嫌唔喺好夠味哈哈,可能係我用左蜜餞金蠔嘅期望落去男朋友就話佢嗰舊凍咗食有啲啲腥(我心諗,人地熱辣辣上,你等我等到攤凍晒先食喎,你第一舊食完都無咁講😂😂😂**上湯浸時蔬冇乜特別,味道唔錯,正正常常啦但我唔鍾意食菜,所以冇補充😂但我地2個都係覺得呢啲菜仔,再細條少少會甜啲好食啲** 萵笋炒鮑魚佢上菜嘅時候,我有啲迷茫忍唔住衝口而出問"咩黎架"然後個staff都停一停諗一諗,答我煮鮑魚我諗諗明明meun上面寫"招牌XO鮑魚煲",點解會變左樣既😂😂😂Anyway,萵笋食
市政大廈入面既大排檔,環境都算企理乾淨
同埋重點係佢夠冷氣,唔會食到成身汗
同埋值得一提既係,夥計送餐嘅時候,啲野唔會飛來飛去
真係盡量擺正喺你面前,呢一樣野真係極度值得讚賞

正,唔洗諗就叫個套餐B試下佢啦

**豉油皇大蝦

再咬隻蝦,講真就唔係咩勁有鮮味嘅蝦
但勝在啖啖肉,蝦都係新鮮彈牙,同埋滿曬膏呢下真係喜出望外

仔仔嗰隻都係滿膏(其實4隻蝦都係咁😂

**香煎金錢鱔
鱔肉新鮮,肉質彈肉
煎到表面脆卜卜,同埋幾香口
但我覺得略嫌唔喺好夠味
哈哈,可能係我用左蜜餞金蠔嘅期望落去
男朋友就話佢嗰舊凍咗食有啲啲腥

**上湯浸時蔬
冇乜特別,味道唔錯,正正常常啦
但我唔鍾意食菜,所以冇補充😂
但我地2個都係覺得呢啲菜仔,再細條少少會甜啲好食啲

** 萵笋炒鮑魚
佢上菜嘅時候,我有啲迷茫
忍唔住衝口而出問"咩黎架"
然後個staff都停一停諗一諗,答我煮鮑魚
Anyway,萵笋食落鮮甜脆口,炒得啱啱好唔過火,好味

鮑魚比想像中大隻好多
影出來都係感覺比實物更細,但唔識影相sor😂
正常新鮮鮑魚嘅味道,唔會腥,但都無咩味,處理得唔錯
彈牙唔靭,唔錯

**韮黃瑤柱羹
咁啱今晚本身有少少想飲湯,但又覺得喺大排檔嗌湯/羹一個就已經打爆quota,會飽到食唔到其他野
好彩套餐咁岩有個羹,食落去係正常但好味嘅湯羹味道
食得出有韮黃嘅香,同埋有好多嘅料,有雞肉,肉絲,菇
同埋唔知點解,我好似咬到切到肉絲大細既叉燒😂
疑似代替火腿但我無證據,食落幾過癮都唔錯

**薑蔥炒肉蟹
因為一開始落單伙記同我地講蟶子未到,我地今晚又唔急就話等下
於是我地食咗大半就等啊,等等下開始覺得悶,又見到隔離枱隻炒蟹好似唔錯
於是就嗌左隻黎攝時間,食住等😂😂😂
但可能對於今晚食既野評價都幾高,所以略嫌有啲期待
然後有期望就有失望
即係唔係話唔好食,隻蟹肉質都結實,料係唔錯既
但係略嫌佢炸得乾身左少少,同埋薑蔥味真係欠奉
用太高期望咬落去真係有少少失望

**金銀蒜蒸巨蟶子
食蟹食到一半,蟶子終於到
將有芫茜嗰隻夾左比人之後,我就開始將成隻蟶子同粉絲拆落去點埋啲豉油,一野啪入口
金蒜既味道非常好,蟶子蒸既時間都恰到好處,肉質細嫩,唔錯唔錯
可惜已經飽左,嗌唔到第二碗飯
拎黎撈飯真係一流

*埋單total咁多

**補充
其實間野真係幾唔錯
但因為我長期嘴刁嘅關係,唔知點解寫出來寫得非常之普通🥲
但其實呢間野,我地2個既評價真係幾高
我都唔知點解會寫成咁,其實真係覺得好食幾唔錯
我長期覺得我食野standard成日比人地高,但係講出來都只係得唔錯,所以就唔錯啦🥲
原諒呢個DSE中文閱讀拎5**但作文2咗既人🥲
表達能力有問題,當睇我作文練習啦🥲
(其實係寫低當ref比自己第日記得食過邊間好食邊間唔好😂
2024-10-03
2024-10-08 332 views
佐敦街市大排檔放題有朋友話要食大排檔,小編第一時間就諗起呢間新肥泉好好食,即管試吓先😉上到大排檔,都好多人喎!雖然冇冷氣,但係好多把風扇,唔算太熱👍🏼$288一位,每位90分鐘任食小炒+煲仔,每人每次只可以叫兩碟,食完再叫另外兩碟,90分鐘之內食唔晒,可以原價買返個碟就可以攞走😆大家要睇住自己個胃嚟叫呀!🐟新鮮魚皮: 好爽口,麻辣條得剛剛好,夠冰凍好開胃,小編最鍾意食呢個!😙🐮海鹽香煎雪花和牛粒:淡淡的海鹽,已經出到牛柳粒本身的肉味,一咬油脂在口中,好甘🥰🪿豉油皇鵝腸:鵝腸好爽口,配滷水汁好入味,加埋芽菜同辣椒一齊吃,非常夾🥰🐥炸雞軟骨:大大碟,新鮮炸好熱乎乎的,卜卜脆🥰送啤酒無得彈!🐮黑椒雜菇牛柳粒:牛肉相對無海鹽嗰款咁腍,但都好有牛肉味,但配合雜菇,無咁膩,黑椒味夠,刺激味蕾😙🐌麻辣嗦螺:哇!一上菜個沙鍋仲滾緊,全鍋好多螺!細細粒,用牙籤逐粒挑出來食,但超麻辣,要飲凍野先頂到😆🐥沙薑雞腳:沙薑味稍淡,但雞腳好腍,又大大份,都好岩送酒人仕😃XO醬爆牛柏葉:牛柏葉偏淡味,配料反而入味,一齊入口變得剛剛好,XO不太辣👍🏼
佐敦街市大排檔放題

2024-09-26
$288 (Dinner)
  • 魚皮
2024-10-07 451 views
希望大家見到呢個post,直頭貴不值得! 浪費食物!!!!難食到一定要出post!!!食物質素非常之差我未試過食一間大排檔係可以咁難食,大家可以去試吓,沙薑雞腳必點!👎🏽👎🏽 可以冇味道!好似白烚完,撈落去個沙姜汁度。 我未試過出街食沙薑雞腳,可以食一舊之後唔食。椒鹽鮮魷,好乾,好似食緊一舊唔知咩拔絲咕嚕肉,完全見唔到拔絲,去咗邊? 啲肉好干。呢個廚師係咪第一日煮飯? 浪費食物,上菜又慢。豆豉鯪魚炒油麥菜,啲菜係可以無名,只有鯪魚肉有味,真係高手👍🏻埋單$982蚊,直頭過分!我真係未試過去啲大排檔,會咁難食,仲收得呢個價錢,冇嘢好講!
希望大家見到呢個post,
直頭貴
不值得! 浪費食物!

!!!難食到一定要出post!!!

食物質素非常之差
我未試過食一間大排檔係可以咁難食,
大家可以去試吓,
椒鹽鮮魷,好乾,好似食緊一舊唔知咩
拔絲咕嚕肉,完全見唔到拔絲,去咗邊? 啲肉好干。
呢個廚師係咪第一日煮飯? 浪費食物,上菜又慢。

2024-10-02
$250 (Dinner)
2024-10-03 492 views
同朋友上網search到依間,見到咁多好評就嚟試吓坐低咗勁耐先上咗一碟香辣魚皮,前菜我都已經唔講咩評價第一碟嚟咗黃金魷魚,勁厚粉啲魷魚又硬,只係食到浸油炸味,根本就好似叮出嚟咁,好啦咁我等其他餸,上菜10分慢,唔同姐姐反映叫佢跟一跟,都唔會上菜然後就上咗第二個前菜,鹽焗雞腳,簡直係離譜,未試過食一隻雞腳就停手,雞腳好似白灼之後就咁倒啲汁上去就算,10分難食,真係好似食緊熱水烚雞腳咁然後再上豆豉鯪魚油麥菜,佢連呢碟餸都可以難食,油麥菜好硬又冇味,完全冇鑊氣,竟然係得豆豉鯪魚有味有個菜式寫住拔絲菠蘿咕嚕肉,一嚟到: 何來拔絲?咕嚕肉好似啲殭屍肉咁,入邊係硬嘅,真係無話可說連個粟米魚肚羹,都可以好稀,最基本嘅白飯,好似係琴日嘅隔夜飯,硬到有飯焦咁未試過去一間大排檔體驗咁差,真係好後悔冇影低張相!到最後埋單見到$982,真係更加嬲!完全唔值呢個價錢,簡直係貼錢買難受,今日係第二日,諗起呢餐飯真係好浪費食物,希望佢哋唔好浪費食材,改善一下廚藝,唔好令到食客失望!自費的食客上。
同朋友上網search到依間,見到咁多好評就嚟試吓

坐低咗勁耐先上咗一碟香辣魚皮,前菜我都已經唔講咩評價

然後就上咗第二個前菜,鹽焗雞腳,簡直係離譜,

自費的食客上。
2024-10-02
$250 (Dinner)
  • 沒有
2024-10-03 379 views
返完大陸,落咗高鐵🚅係附近搵野食🫣OpenRice見到呢間好評都唔錯,我哋就打算過嚟試吓~~~都幾近高鐵站,行過去幾分鐘就到,都唔算難搵,不過就係街市入面~~我哋叫咗四份嘢,點知每份都好大碟,都幾抵食~~差啲食唔晒🫣1.豬潤啫啫鮮雞煲雞肉都幾新鮮,超大嚿,啖啖都係肉,雞肉的肉質超滑,個人覺得幾好食~~而且佢嘅豬膶唔算太鞋,豬潤肉質彈牙,而且都幾新鮮嫩滑~充滿啫啫的味道,又唔會話太重口味好鹹👍👍都值得推薦~2.豉油皇新鮮鵝腸鵝腸份量都幾多😍鵝腸新鮮爽脆,唔會太韌,阿婆都啱食👍而且鵝腸都入味,伴芽菜底,鍾意可以食埋啲芽菜,因為芽菜浸住碟底豉油都已經有味~~~3.西蘭花炒鮮魷西蘭花仍然保持鮮味,菜質青綠脆口,魷魚唔會太韌,朋友牙痛都食到😂而且魷魚都幾大片,啖啖肉~~仍然保持魷魚嘅鮮味😍整體味道清清甜甜都唔錯~~4.可愛BB乳鴿乳鴿無需任何嘅醬料,已經自帶味道~感覺自帶椒鹽和滷水的味道~都幾好食😄大排檔嚟講已經唔算太熱氣,食得出有大排檔嘅味道,但係又唔會太多油去炒,所以感覺都係健康版大排檔風味~~個人感覺真係唔錯,而且店員都算幾有善,上菜都好快~我哋個位係睇住佢即炒,唔係預製菜~~😄#黃怪獸
返完大陸,落咗高鐵🚅係附近搵野食🫣

我哋叫咗四份嘢,點知每份都好大碟,都幾抵食~~差啲食唔晒🫣

1.豬潤啫啫鮮雞煲

豉油皇鵝腸
西蘭花炒鮮魷
可愛BB乳鴿
2024-09-24 542 views
**$288大排檔小炒放題任食**食西餐放題就食得多,中餐小炒放題真係少見🤣今次嚟到佐敦任食有鑊氣小炒,真係食到抱住個肚走😁呢個概念絕對喺小炒控嘅天堂😋 多樣小炒款式任君選擇💕小炒風味絕佳,無論喺經典豉椒炒蜆定係菠蘿咕嚕肉烹調得恰到好處,全部都好入味啖啖都滋味十足✨放題嘅選擇範圍廣泛,從海鮮到肉類,再到各種素食,每一樣都經過精心準備,食材新鮮、口感各異,讓人大快朵頤🔥 呢間大排檔都算乾淨環境輕鬆自在,啱哂一家大小或朋友聚餐新肥泉海鮮大排檔佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心
**$288大排檔小炒放題任食**
食西餐放題就食得多,中餐小炒放題真係少見🤣
今次嚟到佐敦任食有鑊氣小炒,真係食到抱住個肚走😁
呢個概念絕對喺小炒控嘅天堂😋

多樣小炒款式任君選擇💕
小炒風味絕佳,無論喺經典豉椒炒蜆定係菠蘿咕嚕肉
烹調得恰到好處,全部都好入味
啖啖都滋味十足✨

呢間大排檔都算乾淨
環境輕鬆自在,啱哂一家大小或朋友聚餐

新肥泉海鮮大排檔
佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心
2024-09-23 412 views
【佐敦•新肥泉海鮮大排檔】@ππππππππππππππππππππππππππππππ大大碟好抵食大排檔南乳炆粗齋蜆介鯪魚球海皇豆腐羹上湯米線脆炸乳鴿椰青水南乳炆粗齋這道菜的南乳醬汁濃郁,恰到好處地包裹住每一片粗齋,讓人一口咬下即能感受到南乳的香醇與微甜。蜆介鯪魚球蜆介與鯪魚球的結合相當創新,海鮮的鮮美與魚球的彈性形成了完美的對比。海皇豆腐羹海皇豆腐羹的湯底清澈透明,鮮香撲鼻。豆腐滑嫩,湯汁濃郁,讓人感受到食材的鮮美。羹中還加入了各種海鮮,提升了整體的層次感。上湯米線上湯米線的湯底醇厚,米線筋道,吸收了湯汁的精華,每一口都充滿滋味。脆炸乳鴿脆炸乳鴿外皮金黃酥脆,內裡肉質鮮嫩多汁,口感相當出色。椰青水椰青水清甜可口,帶有淡淡的椰香,為這頓餐飲增添了一抹清新。餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 500✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#佐敦美食 #新肥泉海鮮大排檔 #web3佐敦新肥泉海鮮大排檔佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心
【佐敦•新肥泉海鮮大排檔】@

蜆介鯪魚球

海皇豆腐羹

上湯米線

脆炸乳鴿
脆炸乳鴿外皮金黃酥脆,內裡肉質鮮嫩多汁,口感相當出色。

椰青水
椰青水清甜可口,帶有淡淡的椰香,為這頓餐飲增添了一抹清新。

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
#佐敦美食 #新肥泉海鮮大排檔 #web3佐敦
新肥泉海鮮大排檔
佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心
2024-09-21 429 views
原來港式小炒都有得當係放題咁食,真係好特別一個人嘅放題,淨係需要288就有得食。唔同類型嘅小炒,連雞煲都有得食所以我就叫咗一份啫啫豬潤雞煲,芥末牛柳粒,黃金四季豆,同一隻乳鴿雖然佢係放題,但係普通叫四個餸就已經好飽,而且每一款餸都好足料。個人比較鍾意雞煲,因為佢雞肉又多,加埋醬汁之後好香。而芥末牛柳粒嘅牛肉都好軟熟,但係個人覺得芥末醬有啲多。而乳鴿燒得啱啱好,會一開四,仲會有少量蝦片作為配搭。而黃金四季豆炒得好香。簡簡單單又好食。
原來港式小炒都有得當係放題咁食,真係好特別

簡簡單單又好食。
2024-09-21 456 views
突然好想食大排檔但又好怕熱,之後搵下邊到有得食,點知見到佐敦既熟食中心有所以就揀左呢間。原來呢到係有任飲任食既價錢,只要你好鍾意食小炒,呢到一定有一款係你鍾意食既,而今次揀左$288一位 (小炒+煲仔)90分鐘任飲任食既A餐,呢個餐牌超過百類俾你揀,有小炒、砂鍋煲、牛🐄、雞🐓、豬🐖、小食、湯羹、粥粉麵飯、飲品🍻。今次同朋友叫左下面既菜式,估唔到都好出色,而且呢到啲份量一啲都唔少,一大班男士黎食一定夠哂飽。黑椒薯仔牛柳粒 🐄我覺得呢個菜係必點,因為牛柳粒一啲都唔實,而且個薯仔包住哂蜜糖,個汁調較得非常之好,好出色,如果你鍾意食薯仔,呢個就非常合適,因為薯仔數量都唔少。香辣新鮮魚皮🐟估唔到一間大排檔竟然有碟咁出色既魚皮,魚皮非常爽脆同新鮮,而且愈食愈辣,如果送啤酒真係一流,點知呢個魚皮成為呢到既必點之菜,同埋大排檔都推薦點呢個鮮皮。肥泉小炒王🥬🍤呢碟一黎到就嘩一聲❗️,因為份量非常多,而且係滿滿的,最重要係呢到唔會俾少份量你,連蝦乾都大大隻,蝦乾份量都唔少呀,啲蝦乾入哂味但一啲都唔會覺得咸,仲要有啲蝦米仔同菜脯,好有鑊氣!豉油皇新鮮鵝腸🪿大量既鵝腸,而且都好乾淨,最緊要係夠爽口同埋每條都吸哂

黑椒薯仔牛柳粒 🐄

香辣新鮮魚皮🐟

肥泉小炒王🥬🍤

豉油皇新鮮鵝腸🪿
大量既鵝腸,而且都好乾淨,最緊要係夠爽口同埋每條都吸哂啲豉油皇汁,另外亦配左海量既芽菜。

任飲任食真係好抵,但呢到規定每人每次只可以叫兩款,而店員都好盡責會望下係咪食哂先再俾叫,如果你係同幾個朋友黎,個枱上面既野一定要全部食哂先可以再叫,非常之好係因為唔會因為咁浪費哂啲食材,食得哂先好叫呀。
2024-09-19 356 views
我平時好少去食大牌檔,不過朋友上次話好耐無食,本來擔心食大牌檔會好熱,估唔到都幾涼,有唔少大風機唔怕食到身水身汗環境都算衛生企理,依家大排檔都好先進,用手機QRcord落單依間大排檔最特別係竟然有做放題!店家分了三個價位供顧客選擇,最平$288一位,90分鐘內就可以任食過百款經典鑊氣小炒、砂鍋煲、雞牛豬類菜式、湯羮、粥粉麵飯及小食等,而且汽水任飲,相當抵食。不過要注意每人每次只可叫兩碟,食完先可再點新菜式依度全部野都碟頭好大,叫多幾個朋友一齊食肥泉小炒皇$118去大牌檔一定要叫小炒皇,上枱就知有料,食材豐富,夠鑊氣魷魚同蝦干炒得好香口,相當唔錯既小炒皇,份量好足👍🏻黃金魷魚$148即點即炸,新鮮熱辣,外層金黃酥脆,鹹蛋黃份量剛好,鹹香又惹味,而且唔好好油膩,抵讚豉油皇新鮮鵝腸$138鵝腸份量好多,食極都好似仲有,入口爽脆可愛BB鴿 $52BB鴿既肉唔算多,但勝在肉質唔老,外皮炸得香脆。實在太多野想食,2個人叫左4樣都飽到頂唔順,3個人食都無問題
我平時好少去食大牌檔,不過朋友上次話好耐無食,
依度全部野都碟頭好大,叫多幾個朋友一齊食

肥泉小炒皇$118
去大牌檔一定要叫小炒皇,上枱就知有料,食材豐富,夠鑊氣
魷魚同蝦干炒得好香口,相當唔錯既小炒皇,份量好足👍🏻

黃金魷魚$148

豉油皇新鮮鵝腸$138
鵝腸份量好多,食極都好似仲有,入口爽脆

可愛BB鴿 $52
BB鴿既肉唔算多,但勝在肉質唔老,外皮炸得香脆。
Type of Meal
Dinner
2024-09-16 396 views
今日放工我去同住在佐敦的朋友,去她平時成日食的大排檔食晚餐。她就揀咗她平時鐘意食餸菜。間餐廳又在西鐵柯士甸地鐵上蓋,我又可以搭直通地鐵回家。黃金魷魚這道菜以其外脆內嫩的口感聞名。魷魚包住咸蛋黃,外層金黃酥脆,內部則保持鮮嫩的口感。朋友的選擇是無錯的。沙嗲肥牛煲沙嗲肥牛煲是一道香氣撲鼻的鍋煮菜品。肥牛肉質鮮嫩,沙嗲醬的香辣味道與牛肉的鮮美相得益彰,鍋中還可以加入各種蔬菜,仲有菠蘿。增加口感和營養。金銀蒜蓉蒸蝦這道蒸蝦有清新的味道和鮮明的蒜香。蝦肉鮮甜,蒸制後保持了原汁原味,搭配金銀蒜蓉的濃郁香氣,最後都食比我們食哂。BB乳鴿乳鴿是一道經典的中式菜餚,肉質細嫩,食的時候系熱辣辣☺️估唔到今日星期一7:30已經滿座。

黃金魷魚

沙嗲肥牛煲

金銀蒜蓉蒸蝦

BB乳鴿
乳鴿是一道經典的中式菜餚,肉質細嫩,食的時候系熱辣辣☺️

估唔到今日星期一7:30已經滿座。

2024-09-12 428 views
天氣開始轉涼,終於可以坐係大排檔食即叫即整的鑊氣小炒啦!今次來到這間位於佐敦官涌街市熟食中心的大排檔,皆因被他們的任食小炒所吸引,無錯,係大排檔放題,任飲任食呀!店家分了三個價位供顧客選擇,最平$288一位,90分鐘內就可以任食過百款經典鑊氣小炒、砂鍋煲、牛豬雞類菜式、湯羮、粥粉麵飯及小食等,而且汽水任飲,對於大胃王黎講相當抵食;加一百蚊可叫埋火鍋及麻辣水煮菜,再加一百蚊仲有生猛海鮮任揀。不過每人每次只可叫兩碟,食完晒才可再叫新菜式,都係既,食得晒先至好嗌,唔好做大嘥鬼嘛!食咗以下幾款算唔錯:可愛BB鴿BB鴿鴿肉不多,但勝在真的有乳鴿味道,肉質不老,外皮炸得香脆。豉油王新鮮鵝腸,鵝腸份量好多,每條都洗得好乾淨,入口夠肥夠爽,底層的芽菜索滿豉油汁超好食胡椒豬肚雞煲整鍋上桌時真的嚇了一跳,整整一隻雞的份量,不過雞肉就鞋口了少少,可能煮得太耐,而豬肚就煙韌爽口好食,加上酸菜幾開胃。海鹽香煎和牛粒和牛粒油脂偏多,入口好軟嫰,由於已經有少少海鹽,所以咸咸香香都不錯。菠蘿咕嚕肉咕嚕肉外層薄脆,粉唔會太厚,肉質偏瘦,醬汁味道甜甜酸酸,正常發揮。潮爆黃金炸魚皮蛋黃沾滿在魚皮上好香,魚皮炸得勁脆好似食薯

可愛BB鴿

豉油王新鮮鵝腸,

胡椒豬肚雞煲

海鹽香煎和牛粒

菠蘿咕嚕肉
潮爆黃金炸魚皮
蛋黃沾滿在魚皮上好香,魚皮炸得勁脆好似食薯片咁。
2024-09-10
2024-09-10 558 views
今日屋企人話好耐冇食大排檔,但係又想去啲企理乾淨嘅大排檔食嘢,於是睇吓附近有咩食就發現咗依間大排檔!依間位於官涌熟食中心嘅大排檔位置非常方便,無論從佐敦去定係西九龍高鐵站去都只係幾分鐘嘅路程!避風塘軟殼蟹軟殼蟹非常惹味又脆口,滋味無窮!軟殼蟹份量仲要好多,起碼有六七隻,食落口一啲腥味都冇。避風塘風味軟殼蟹散發着多層次嘅香味!鮑魚雞煲鮑魚大大隻,總共有四隻咁多!雞肉都份量十足!鮑魚非常新鮮,口感煙煙韌韌,鮮味十足。鮑魚雞煲熱辣辣上菜,非常有鑊氣!西蘭花炒象拔蚌片西蘭花煮得啱啱好,爽脆可口!象拔蚌片份量唔少,非常有鑊氣,味道亦非常入味!

西蘭花炒象拔蚌片
新肥泉海鮮大排檔,位於佐敦官涌,專做小炒,高手在民間🥣好多地道出色既美食都座落係熟食中心,新肥泉就係鑊氣之選,環境都乾淨企理,難得有烏蘇🍺啤啤佢涼瓜豉蒜炒牛仔肉,豆豉同涼瓜就係絶配,炒得好香,牛仔肉嫩滑,涼瓜正到爆😎好味既必食,䜴蒜既魔力🔮萵苣炒滑雞,賣相唔錯,萵苣大大舊口感幾正,醬汁好惹味,雞肉真係滑雞,配搭得唔錯既小菜👍🏻古法蒸游水大桂花魚,游水桂花唔係咁易係餐廳食到,咁好大條原碟蒸仲更加難得🤗肉質相當鮮,桂花就係夠好肉,加埋葱花豉油啖啖肉,爽!🤤古法本身係肉絲,而佢用左豬頸肉豬頸肉,大條好味✨古法又得、新派又得、時令又得,鍾意港式小炒既,新肥泉俾到你優質排檔風味🇭🇰

烏蘇

烏蘇
古法蒸游水大桂花魚
同朋友食飯得閒都鍾意去下大排檔,覺得比較有風味,啲嘢食都特別好食🤤白灼蝦👍我係酒樓食飯鍾意叫蒸蝦/灼蝦,點豉油好鮮味。蝦🦐肉中型size,好彈牙。👿鹹菜豬肚浸大蜆鹹菜豬肚本身係我鍾意食嘅菜,仲要再加埋另一樣我鍾意食嘅大蜆,非常邪惡!大蜆肉質較普通蜆口感更正、更彈牙。鹹菜出晒味好鹹香惹味。豆腐羹好多豆腐,粒粒國金質地好滑身;熱住飲好暖胃,份量好足。當晚都見到幾枱後生仔聚會傾計,下次一大班朋友聚餐不妨考慮到新肥泉小廚,叫餸食飯好正😊

白灼蝦👍

👿鹹菜豬肚浸大蜆

豆腐羹
好多豆腐,粒粒國金質地好滑身;熱住飲好暖胃,份量好足。