2005-12-07 13 views
之前黎食過兩次, 整體覺得幾好食, 又大碗, 印象最深係佢地既蘿蔔, 第一次食, 即時既感覺係: 好甜呀! 所以第二次都係食番蘿蔔, 至於其他野反而無咩特別印象, 就係一般車仔麵野.
2005-12-05 5 views
昨晚第一次去試新記車仔麵,店內幾旺,但不用等位,我們叫了兩碗麵和一杯豆漿。–豆漿:很香滑,甜度剛好–清湯、蟹柳、雞翼、唐生菜、河粉:湯底:香濃,但味精不太重,吃完不會很口渴蟹柳:切了薄片,欠缺口感雞翼:非常好味,用鹵水煮得很入味,一定要試唐生菜:新鮮河粉:夠薄滑–辣湯、牛腩、腐皮卷、貴花餃、油麵:湯底:頗辣,好味牛腩:用心之作,外貌平平,但入口非常好味,好淋,好入味腐皮卷:好香魚肉味貴花餃:不錯油麵:煮得剛好,不會太淋一間很好的車仔麵,靠得住!

–豆漿:
很香滑,甜度剛好

–清湯、蟹柳、雞翼、唐生菜、河粉:
湯底:香濃,但味精不太重,吃完不會很口渴
蟹柳:切了薄片,欠缺口感
雞翼:非常好味,用鹵水煮得很入味,一定要試
唐生菜:新鮮
河粉:夠薄滑

–辣湯、牛腩、腐皮卷、貴花餃、油麵:
湯底:頗辣,好味
牛腩:用心之作,外貌平平,但入口非常好味,好淋,好入味
腐皮卷:好香魚肉味
貴花餃:不錯
油麵:煮得剛好,不會太淋

一間很好的車仔麵,靠得住!
2005-11-27 3 views
家姐介紹我去食車仔面, 佢只叫餸食. 我以為套餐平d就叫有個2餸面(牛腩+fish skin)面同埋豆漿.家姐就話我傻因為計落去同散叫差唔多...不過佢同榮記都差不多啦, 但價錢就係榮記平d. 新記仲有最低消費架
家姐就話我傻因為計落去同散叫差唔多...

2005-11-24 10 views
我第一次食咋....係好朋友仔帶我去架...辣汁底唔太辣(好味)....我食左豬腸(好淋..正) ...豬皮(好入味..正).... 魚蛋(唔夠彈牙).....腐皮卷(好普通).....加埋豆漿(新鮮呀).....佢地個阿姐態度超差....反而大叔又好喎.....不過預左架喇....埋單30咋....好飽呀!!!
(Non-member)
2005-11-04 20 views
新記車仔麵(銅鑼灣近銀座那間) 05年11月2日一碗魷魚,牛腩, 通菜, 米粉, 辣汁,加可樂...魷魚:白'卓', 一丁點味都冇牛腩:五香肉丁咁細粒, 得5粒到,勁少~通菜:份量夠多, 但唔知有冇洗, 一路食要一路揀返d黃葉出o黎, 米粉:可以, 正常,略嫌太少, 辣汁:死辣, 一入口即麻痺, 令人冇晒味覺, 可樂:$8一支, 得細支裝, 唔夠凍, 寧願食完過隔離7仔買!!!~ >.<" 每人最低一定要消費$20, 一碗麵一定要揀夠$20, 飲品另計!!total:一碗麵+ cola $28總結: 去大家樂食個飯餐好過啦~
新記車仔麵(銅鑼灣近銀座那間)
05年11月2日
total:一碗麵+ cola $28
總結: 去大家樂食個飯餐好過啦~
2005-11-03 9 views
今日下午5點又同老表行過食車仔麵,下午餐至5點,去到啱啱過左鐘.今次要左貢丸,唐生菜,齋米線.老表要左蟹柳,豬腸幼麵.今次豬腸夠腍,齋及米線都頗滑!貢丸亦夠彈牙.
2005-10-14 6 views
起碼款款餸都有自己嘅好味,唔似糖街嗰間,樣樣一樣味。。。d大腸真係好正,一d臊味都冇,個湯加辣汁,拼油麵最啱! 味精? 大佬人哋車仔麵,你想點呀? 叫罐可樂解解佢囉。Scored based on 車仔麵category
起碼款款餸都有自己嘅好味,唔似糖街嗰間,樣樣一樣味。。。

Scored based on 車仔麵category
2005-10-02 11 views
今日約左朋友仔o係銅鑼灣等黎左呢度再食佢既車仔麵叫左辣豬紅,蘿蔔,牛根同粗麵加凍檸茶少甜朋友仔就叫左豬頸肉,牛肚,鹵水雞翼,魚皮餃同油麵大家交換左d"送"食樣樣都試下好似食緊雜麵辣豬紅~已經專登要清湯底,但因為有豬紅o係度仍然好辣,不過真係好滑,如果佢有唔辣豬紅就更好喇蘿蔔~好清甜又無渣,浸o係湯底度吸晒味,好正牛根~仍然係鹵得好入味,而且炆得比上次食淋,好正,係必食之選粗麵~呢個好失望,好淋,一d咬口都無,仲以為係潮州麵檔o個d咁有咬口,所以好失望,早知要瀨粉好過豬頸肉~無乜味,不過都幾肥下,份量亦多,可惜最後朋友仔都因為唔好食而食唔晒牛肚~鹵得好入味,切得細細片不過份量都算多,好好味鹵水雞翼~同牛根一樣鹵得咁入味,鹵水味帶甜,雞皮同雞肉都入晒味,真係好正魚皮餃~凍檸茶少甜,今次終於做到,不過都係因為我提左好幾次
今日約左朋友仔o係銅鑼灣等
黎左呢度再食佢既車仔麵
叫左辣豬紅,蘿蔔,牛根同粗麵加凍檸茶少甜
朋友仔就叫左豬頸肉,牛肚,鹵水雞翼,魚皮餃同油麵
大家交換左d"送"食
樣樣都試下
好似食緊雜麵
蘿蔔~好清甜又無渣,浸o係湯底度吸晒味,好正
牛肚~鹵得好入味,切得細細片不過份量都算多,好好味
魚皮餃~凍檸茶少甜,今次終於做到,不過都係因為我提左好幾次
2005-09-20 9 views
食完ball ball茶坊,心理同生理都未satisfied,行左過黎食車仔麵.麵包超人話呢間店既食物味精極重,但我又吾覺,可能大家口味吾同啦!今次要左牛肚,豬腸,鴨腎及米線(少米線)$20,全部都滷得入味!米線都算滑!水準依然keep到!

2005-09-16 22 views
完全唔同意bilow的說法<比永年車品品還要好!>早前聽辣椒女話食過,都說不錯;早二晚在銅鑼灣上堂,我們就來試試。麵好細碗,要食二碗才夠飽。我們三個人叫了四碗麵,第一碗包括蘿蔔、辣豬皮、雞中翼、貴花餃和幼麵(辣汁),第二碗包括蘿蔔、片頭、辣豬紅、貴花餃和粗麵(清湯),第三碗包括魚皮餃、蘿蔔、豆卜和油麵(清湯),第四碗包括蘿蔔、雞中翼、貴花餃和公仔麵。蘿蔔- 幾有蘿蔔味,又好,味道也不錯。辣豬皮- 味道普通,不過不失。雞中翼- 都算唔錯,但無乜特別。貴花餃- 味道都幾好,很有咬口,但就細粒。片頭- 普通,無魚肉味,但就幾彈牙。辣豬紅- 真係幾辣(對我來說),口感都唔錯。魚皮餃- 比貴花餃差,一般吧了。豆卜- 口感幾好,味道普通。剛食完時也感覺幾好,可以再試;但過了沒有一小時,就開始很口渴了,相信味精都落得幾重;原來味道主要來自味精,這樣就不再值得再試了。***喊面主要係味精太重***
完全唔同意bilow的說法<比永年車品品還要好!>

蘿蔔- 幾有蘿蔔味,又好,味道也不錯。
辣豬皮- 味道普通,不過不失。
雞中翼- 都算唔錯,但無乜特別。
貴花餃- 味道都幾好,很有咬口,但就細粒。
片頭- 普通,無魚肉味,但就幾彈牙。
辣豬紅- 真係幾辣(對我來說),口感都唔錯。
魚皮餃- 比貴花餃差,一般吧了。
豆卜- 口感幾好,味道普通。

***喊面主要係味精太重***
2005-09-16 8 views
今日12:30黎度食lunch,$5款餸,自己劃紙仔,要左貴花餃,牛筋,片頭及米粉,要左辣汁.貴花餃---味道吾錯!味道似扎肉,頗爽口!牛筋---炆得相當之入味!好濃五香味,而且夠腍!必試!片頭---都可以!片頭頗爽口!米粉亦十分滑,辣汁相當惹味,辣而不油,正!個人認為呢間車仔麵比永年車品品還要好.highly recommended!

貴花餃---味道吾錯!味道似扎肉,頗爽口!

牛筋---炆得相當之入味!好濃五香味,而且夠腍!必試!

片頭---都可以!片頭頗爽口!

米粉亦十分滑,辣汁相當惹味,辣而不油,正!

個人認為呢間車仔麵比永年車品品還要好.

highly recommended!
2005-09-15 11 views
昨晚再去食,個男人頭既呀姐既態度好差囉,黑口黑面,叫佢好似唔想做咁,都無見過咁差既服務,食得一肚氣,下次唔會再來啦!
2005-09-05 23 views
黎睇戲前要醫肚叫左少辣湯底加蘿蔔加貴花餃加牛孖根配瀨粉另加凍檸茶少甜辣汁果然係掂可惜少辣仍然好勁食完之後不停流鼻水湯底幾清甜但食完成碗覺得好口乾相信落左不少味精蘿蔔好清甜亦無渣牛根係鹵水製帶少少甜但食落一d都無話唔夾反而好好味果然好似牆上d雜誌所言鹵水果然係正貴花餃好有口感魚皮包住魚肉蝦肉混合馬蹄好有特式味道幾清新可惜叫凍檸茶少甜就完全無少甜到而且交單俾阿姐時十問九唔應又黑口黑面o個陣時無乜人都咁多人時仲得了???食物係食得過可惜黎幫襯要有心理準備要忍受咁既服務態度
黎睇戲前要醫肚
可惜叫凍檸茶少甜就完全無少甜到
而且交單俾阿姐時十問九唔應
又黑口黑面
o個陣時無乜人都咁
多人時仲得了???
食物係食得過
可惜黎幫襯要有心理準備要忍受咁既服務態度
(Non-member)
2005-08-31 23 views
一入店內只聽見令人不太舒服的古老曲調當個不太有善的侍應將食物送來時我想order一串魷魚但個waitress話無態度極度惡劣雖然食物尚算ok但咁既服務態度極度不濟勸特登遠程到該店食野既人要三思
一入店內
雖然食物尚算ok
但咁既服務態度極度不濟
勸特登遠程到該店食野既人要三思
2005-08-28 5 views
新記...落銅鑼灣成日都會黎食!我係因為呢間舖已開始食辣,因為第一次食既時候,我個friend話一定要食辣,好味好多架!!於是,每次我都會叫小辣,有一次試下我一個朋友幾唔辣湯底,原來都係一流!!!總之佢既湯底,一字記之日:正好難得地佢真係樣樣都好好味,{um...大概係我試過之中,樣樣都好味!}必叫既係豬腸!!亦都係因為新記我開始食架!佢既雞亦都相當有水準!蘿蔔夠甜,有大大舊!有一次想試下魚皮餃,其實都唔會諗住好好味架,但係一食落...果然有驚喜!次次黎親,都好煩惱,究竟要咩好...當然,如果係要求環境同服務都要好既,呢間大概唔會係好囉!但係味道就真係好好味!
新記...
落銅鑼灣成日都會黎食!
我係因為呢間舖已開始食辣,
因為第一次食既時候,
我個friend話一定要食辣,好味好多架!!
於是,每次我都會叫小辣,
有一次試下我一個朋友幾唔辣湯底,
原來都係一流!!!
總之佢既湯底,一字記之日:正

好難得地佢真係樣樣都好好味,
{um...大概係我試過之中,樣樣都好味!}
必叫既係豬腸!!亦都係因為新記我開始食架!
佢既雞亦都相當有水準!
蘿蔔夠甜,有大大舊!
有一次想試下魚皮餃,
其實都唔會諗住好好味架,
但係一食落...果然有驚喜!
次次黎親,都好煩惱,
究竟要咩好...

當然,如果係要求環境同服務都要好既,
呢間大概唔會係好囉!
但係味道就真係好好味!