2005-08-26 14 views
昨日咁啱下晏係銅鑼灣所以就好寄待咁來呢到食車仔麵。我叫咗米粉、雞翼尖、牛栢葉,魷魚,魚皮餃同一杯凍柠茶,共28蚊。湯底都好濃,當然落咗好多味精,因為食完之後成日都好口乾。雞翼尖好"林"同入味,啲骨差唔多可以食埋落肚牛栢葉-無乜突別魷魚- 水魷魚,唔知點解佢地剪到好細魚皮餃- 一般啦,都係平時係百佳買到既貨仔總括來講,佢既湯底好正,好濃好深色,雞翼尖都好出色。不過每樣餸五蚊,而且份類唔多,就覺得有啲貴。尤於都幾方面我,又唔使等位,所以都會再來,但係如果你諗住突登來就唔使啦。
昨日咁啱下晏係銅鑼灣所以就好寄待咁來呢到食車仔麵。
湯底都好濃,當然落咗好多味精,因為食完之後成日都好口乾。
雞翼尖好"林"同入味,啲骨差唔多可以食埋落肚
牛栢葉-無乜突別
魷魚- 水魷魚,唔知點解佢地剪到好細
魚皮餃- 一般啦,都係平時係百佳買到既貨仔

2005-08-01 5 views
第一碗:貴花餃,蘿蔔,豬腸,豬頸肉,魚旦同粉絲,點知佢黎左幼麵,照食,算。湯底幾好,有骨味,但始終有味精。辣汁唔夠辣,但香咖哩味。貴花餃其實幾似順德魚餃,細細隻,有馬蹄幾爽幾夾。蘿蔔有渣,但好甜,算高質素。豬腸無乜膏,魯得入味,唔臭,幾好。豬頸肉淡淡魯味,但太肥,都幾入味,唔錯。魚旦幾彈牙亦好香咖哩味,入晒味。幼麵唔係鹼水麵。第二碗,唔想諗,叫左雜麵,要粉絲,多辣。牛肚,蘿蔔,牛腩,魚旦,豬腸,尤魚,好似係咁上下啦,今次無黎錯,係粉絲。乜都得一至兩舊,牛腩un,唔好食,牛肚林啦,入味,正。但好多蒼蠅係門口附近幾張枱飛,有點dirty。

乜都得一至兩舊,牛腩un,唔好食,牛肚林啦,入味,正。

但好多蒼蠅係門口附近幾張枱飛,有點dirty。
2005-07-26 2 views
黎呢度食野, 唔可以唔試呢度既辣汁! 辣得黎有鮮甜味, 唔係一味得個辣字. 另外呢度既牛筋腩腍得黎好入味, 蘿蔔冇渣又腍甜, 豬大腸洗得幾乾淨, 食落口冇咩怪味, 可以試下架次次黎親呢度都會叫豆漿, $5一大杯, 幾抵架
次次黎親呢度都會叫豆漿, $5一大杯, 幾抵架
2005-02-19 18 views
佢d車仔麵賣相一流,而且好好味,但我覺得佢d辣汁真係勁辣,酷辣者必試.
(Non-member)
2005-02-17 10 views
呢間車仔麵成日都食, 先前見openrice 仲未有, 依家終於都有喇講番車仔麵, 呢到d麵底好多都ok,最好食就係米線同油麵,兩樣都係水準. "送"o既話就一定要食豬大腸,呢到d豬大腸洗得好乾淨,冇乜肥膏,可以放心食,佢用d鹵水汁o黎浸,好入味.其次豬頸肉都係必選,夠味同唔肥,都有十片八片(細塊).再加埋個雞翼,簡直可以係平民化得o黎又好食o既一餐.我同d 朋友研究過,如果碗車仔麵既combination o係豬大腸+豬頸肉+雞翼+(可加蘿蔔)+清湯,咁個湯會好飲d,初時以為係因為d雞翼o既鹵水汁,不過之後試過幾次,如果唔係呢個組合,出o黎既味就梗係差d, 或者大家可以試下係未~~~呢到o既飲品絕對係敗筆,因為無論係奶茶好定檸水好,總之要沖o既就唔係好得,所以每次都係叫可樂. 係呀,呢到o既汽水,罐裝同枝裝都係$5蚊,如果個日口渴o既,就叫罐裝經濟d 啦.

2005-01-27 8 views
今日同女友下午黎食lunch.我叫左油麵,辣湯底,蘿蔔,咖喱魚蛋,豬頸肉,凍奶茶。女友就幼麵,辣湯底,蘿蔔,咖喱魚蛋,通菜,凍奶茶。湯底好正呀,甘哂辣,仲有少少麻添,有甜味。蘿蔔清甜又夠淋,無乜渣。咖喱魚蛋係我鐘意食個種,彈牙,硬身少少,好有咖喱味,正! 豬頸肉無乜特別,但係都唔錯。而主角之一既油麵就有少許失望,好似淋左d,唔夠爽口彈牙。值得一讚既係份量真係好夠,睇落好似好細碗,但係食完真係幾飽。會再encore! 另外唯一要彈既係杯野飲,凍奶茶超甜,好似糖水甘>0< .....
今日同女友下午黎食lunch.

另外唯一要彈既係杯野飲,凍奶茶超甜,好似糖水
>0< .....
2004-12-08 16 views
朋友推介呢間車仔麵比我...琴日就走左去食...見佢寫住一碗最低消費要$20....三"送"麵要剛好$20...就要左油麵+蘿蔔+貴花餃+生菜....個蘿蔔超甜..冇渣...仲有4舊咁多...貴花餃內有大粒馬蹄增加口感...味道唔錯...另外食左咖喱魚旦...睇佢唔出原來都幾辣架喎...不過略嫌硬左D...可以不試...但係蘿蔔真係好好味...下次有機會等我叫番個蘿蔔蘿蔔蘿蔔麵先...P.S. 有個亞姐黑口黑面勁串....可以的話服務態度我想比個0分佢.....
(Non-member)
2004-11-29 28 views
食物完全是機器製成品,湯底得辣字欠特色,點可以接受咁都要排隊買?
2004-11-24 11 views
今晚又俾人拍左膊頭做義工,臨赴會前食少少野。上堂的地點在時代廣場,醒起要試這裡,就來食一下。八點鐘,人不多。面對各式菜色,聞陣味就知唔錯。叫左個蘿蔔雞翼油麵,要大辣。碗麵湯底確係幾香,直覺係豬油香。湯底深色,好似幾鹹,但渴落又唔算鹹,幾好味添,辣辣地配合油麵是吃過清光。一下喉第一個感覺是有味精。但事實證明,吃完後也不能說全無味精,但卻沒有多大脫水的現象,係有水準;蘿蔔是一片片的,非一舊舊,吃落腍身,清甜,算靚,但不算無渣,起碼在外皮的部份是有點渣。如果可以恨心一點,在刨皮是刨深一點,就可能會效果更好。單計蘿蔔,這裡的比榮記好,但比車品品略遜,雖然輸的只是點數。有人話不知蘿蔔可以有幾差,坦白講就是車仔麵的蘿蔔,也不是間間都好的,還望說出此等說話的朋友,去吃多一點才說吧;雞翼好深色,聞落好香,花椒八角等鹵水香料落到足。雖然是腍身,但也算不錯。22蚊,雖然比起十蚊粉麵店係貴D,但算有水準,值得一試。
22蚊,雖然比起十蚊粉麵店係貴D,但算有水準,值得一試。
2004-11-22 8 views
之前見Saltimbanco 兄說這裡的車仔麵出色,未知能否跟車品品相比。既然試過車品品,冇理由唔去試下,所以今日下晝五點幾就同太座殺出銅鑼灣試試。叫了兩個車仔麵,我的是辣豬紅、蘿蔔加貴花餃配油麵清湯底;另太座的是魚蛋、雞翼尖、雪菜配油麵辣汁底。蘿蔔煮得非常腍而冇渣,見得在挑選過程中下過功夫。但沒有車品品的那種甜味,相信是大家在煮蘿蔔的過程中有所不同,這裡沒有那種甜味,又剛好能給突出湯底味道,反而如果有甜味才怪呢。貴花餃可算是這裡的特色,非試不可,用魚皮包著以魚肉、豬肉及馬蒂混合而成的餃,彈牙及爽脆非常,用上馬蒂將餃肉的爽口感帶出,真是一絕。可惜,個心未弄得熱透,這裡扣點分數。因太座在給我雪菜時,她把原來屬於佢個湯的辣汁都一同給我,搞到我個清湯鬼死咁辣,而佢的辣味湯底反而變得唔辣,激死!因為成個口已經辣晒,所以吃辣豬紅時,都感覺唔到豬紅本身的辣味了。但那豬紅本身都唔錯,每件size 幾大而食落爽口,色澤黑中帶紅而沒有瘀色。要一提的是那秘製辣汁,辣味非常,聽說當中用上不同秘方配料製成,食過後那股辣氣在口中散發,不食辣的朋友小心喇!雞尖經過滷水汁深入煮過,那略帶甜味的滷水汁完全滲透雞翼尖,

雞尖經過滷水汁深入煮過,那略帶甜味的滷水汁完全滲透雞翼尖,雞尖亦沒有煮得過熟而出現霉爛的情況,用來「妹下、妹下」,確實唔錯。

餘下的魚蛋及雪菜都是大路貨色,未見特別,建議可選其他配搭。

這裡的油麵食落彈牙,沒有油益味,將d 麵「o殊」入個口到的感覺認真一流。

講到要與車品品相比,有點太沉重了。其實是兩種風格,各有千秋。這裡的完全集中在那碗車仔麵身上,包括配料和湯底,尤以這裡的秘製辣汁為主打。而車品品的,除車仔麵的選料外,甜品亦是主打。可見其實不能完全作出比較。

就這樣說啦,個人「暫時」來講,港島區的車仔麵,我選這裡。九龍區喎,當然仍是車品品啦。新界區又如何呢?
2004-11-14 12 views
朋友推介登龍街有間好正既車仔麵, 昨日自己一個人經過果頭就專登去試一試, 街仔短短但有兩間車仔麵舖, 行完兩間睇過唔知邊間先係, 但一間無人, 一間坐滿人咁滯, 唔駛問都知去食邊間喇。食車仔麵, 一定食車仔麵三寶:「豬紅, 豬腸, 蘿蔔」加油麵, 再黎支支裝忌廉。麵一送到黎, 湯底已經好特別, 一般湯底係深啡色, 但呢到既湯底係深黑色(好似老抽咁黑), 即刻飲啖試下, 冶味中帶少少甜同辣, 正喎; 試豬大腸, 大腸用鹵水醃到好入味, 爽口唔韌, 乾淨, 好正既大腸! 豬紅又係好正, 脆滑得黎又唔會一夾即散; 蘿蔔清甜, 有蘿蔔味, 無渣, 揀手貨; 連油麵都好正, 軟韌程度剛好, 唔似好多其他地方D油麵發到淋哂。好耐未好過咁好味既車仔麵喇, 食完真係好滿足!可惜仲未去過車品品, 未能一評高低。試過車品品既食家, 不防試下新記比較一下。

好耐未好過咁好味既車仔麵喇, 食完真係好滿足!
可惜仲未去過車品品, 未能一評高低。
試過車品品既食家, 不防試下新記比較一下。