2021-10-10 601 views
呢間點心專門店出品的,點心食物果然對得起專誠來捧場的食客,10月10号和靚媽在此店飲個假日早茶,總共柯打咗多款點心,而每款點心都係有水準嘅出品,加上價錢相宜,份量足秤,座位亦算舒適,侍應姐姐報務態度勤快,在此店歎個中式早茶加點心早餐,都算係一個不錯選擇,據閒此店各款蒸魚,蒸餸飯,食客都有極佳評價,所以飲完呢餐極滿意早茶後,便急不及待約定靚媽揾日晚上來此店,試埋佢哋個出名蒸餸飯餐,及晚市時間才會供應的食品。
2021-09-30 236 views
今日中午諗唔到食乜,喺公司附近行嚟行去,最咪入咗呢間點心店買外賣,一睇個Menu就覺得超抵。外賣$36可以揀兩樣嘢。有好多大件嘅飯同埋好多點心都係任揀。最美我揀咗一個煎蛋牛肉飯再加一個燒賣都只係36蚊。味道唔算話好出色但係個價錢超抵,而且份量好大。

在这家店解决了一顿早午饭,他们家的菜单会写上哪些东西做的比较慢,同时如果你想要仔细确定什么菜比较慢的话,你可以去问服务员,他会告诉你的,因为当时时间比较紧张,就跟服务员说,点两个上菜比较快的餐,迅速解决早午饭赶去上课,还好点的这两样都蛮好吃的,他家只支持现金支付,且每位低消35。
2021-09-16
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2021-09-03 139 views
新贊記點心.小廚💚鮮蝦韭菜餃 $21潮州蒸粉果 $19鵪鶉蛋燒賣 $20薑汁千層糕 $21松子菜苗蝦餃 $25布拉白腸粉 $22鮮蝦腐皮卷 $27-鮮蝦韭菜餃 好香韭菜味!好大粒蝦都好似有兩三隻🙈.潮州蒸粉果 有肉 所以我冇食💁🏻‍♀️.鵪鶉蛋燒賣 我食粒鵪鶉蛋👻鵪鶉蛋佢唔係exactly全熟I mean個蛋黃嗰度feel到.薑汁千層糕 我睇少咗佢嘅薑汁🤣佢嗰個真係好夠姜🤣佢個一粒粒size啱啱好比一般細粒啲.松子菜苗蝦餃 好香~入邊都好似有啲花生粒👻.布拉白腸粉 啲腸粉好滑👻份量都好足.鮮蝦腐皮卷 佢係煎嘅 好扁不過佢入邊好似有芫荽🥺但🐷話嗰啲係芹菜明明就係芫荽!不過都望到佢入邊好豐富好多蝦🦐.比較下菜苗餃同埋韭菜餃:菜苗餃就香啲👻韭菜餃就好味啲😋.全部都係即叫即整 熱辣辣!啲嘢食都算快到樣樣嘢食都算大嚿👻佢另外側邊有喼汁自己落👻-14/8 eat唔寫得好詳細㗎啦💁🏻‍♀️-好味程度:🌕🌕🌕🌑🌑抵嘅程度:🌕🌕🌕🌑🌑服務態度:🌕🌕🌕🌕🌑會回頭率:🌕🌕🌕🌑🌑
新贊記點心.小廚💚

好多蝦🦐

比較下菜苗餃同埋韭菜餃:
菜苗餃就香啲👻
韭菜餃就好味啲😋

全部都係即叫即整 熱辣辣!
啲嘢食都算快到
服務態度:🌕🌕🌕🌕🌑
會回頭率:🌕🌕🌕🌑🌑
2021-08-14
2021-06-28 135 views
試左佢哋點心,都幾好味,缺點係太多人食,職員都吾問介吾介意搭枱,就叫我哋坐卡位,中間放板隔。坐低左對面對夫婦係禁推塊板過嚟。原本位置已經吾多,佢哋推左4-5次,我真係忍唔到,叫對面位小姐,吾好再推其實個職員應該問下我介吾介紹搭枱,我吾介意等多一陣,卡位搭枱好逼,放點心都放吾落,下次食,都係等枱/避開繁忙時間講返點心,整體味道係好味,而且價錢平,今次試左6個點心1.咸菜豬肚:味道夠,豬肚咬得開2.鳳爪:味道有少少辣,鳳爪入口有即融感覺3.酥炸奶黃包:好好食值得推介,真係有啲流心4.叉燒腸:好軟好粉禁,可能水開得太稀叉燒味都算可以,而且係瘦叉5.鵪鶉蛋燒賣:一般6.香滑鯪魚球:大粒,爽口,好味值得贊係點心全部都熱辣辣上,希望keep到

,放點心都放吾落,下次食,都係等枱/避開繁忙時間

講返點心,整體味道係好味,而且價錢平
,今次試左6個點心

1.咸菜豬肚:味道夠,豬肚咬得開
2.鳳爪:味道有少少辣,鳳爪入口有即融感覺
3.酥炸奶黃包:好好食
值得推介,真係有啲流心
4.叉燒腸:好軟好粉禁,可能水開得太稀
叉燒味都算可以,而且係瘦叉
5.鵪鶉蛋燒賣:一般
6.香滑鯪魚球:大粒,爽口,好味

值得贊
係點心全部都熱辣辣上,希望keep到
酥炸奶黃包,叉燒腸
鵪鶉蛋燒賣,鯪魚球
咸菜豬肚,鳳爪
酥炸奶黃包,叉燒腸
鵪鶉蛋燒賣,鯪魚球
咸菜豬肚,鳳爪
2021-06-09 126 views
又出佐敦吃飯,友人告知近油麻地有間点心專門店非常不錯,所以就選擇吃這点心店試試,這店的裝修都很新及整潔食物方便都很有水凖,還有蒸魚套飯,炆魚套飯還可以選配凉瓜,豆腐,豆卜,蘿蔔呀。
2021-05-14 1164 views
2021年5月8日 星期六今日一早就同老婆出咗去油麻地行街,打算去寵物街睇吓狗仔,點知經過油麻地嘅時候見到呢一間餐廳好似新開張,又見餓餓地,於是就諗不如入去食咗嘢先入到去睇返點餐紙發現都有幾多野食,而且仲要免加一,特別時段仲有孖寶點心供應添,感覺好似平過酒樓,每款點心都係20幾蚊左右,不過由於唔知份量幾大,於是我哋都唔敢叫太多另外仲有一張新品推介點心紙,有我哋最鍾意食嘅XO醬炒蘿蔔糕,即刻諗都冇諗就叫咗等咗大約10幾分鐘左右,新鮮熱辣嘅XO醬炒蘿蔔糕就送到,見到每一嚿蘿蔔糕上面都有好多XO醬,食落去好惹味,但係唔算太辣,有好多辣蝦乾同瑤柱絲,同埋份量都唔少,兩個人都係勉強先食得晒之後有黑椒金錢肚,蒸得好入味,而且完全唔韌,一咬就斷開,下面仲有蘿蔔添,吸收晒醬汁嘅精華,係一大驚喜呢個係蜂巢黑糖糕,一咬落去真係有好濃郁嘅黑糖味,不過唔算太甜,而且裏面真係成蜂巢嘅形狀,所以質感唔會好實,反而好鬆軟然後有鮮蝦腐皮卷,嚟到嘅時候已經剪開左細細舊,方便進食,外皮好脆身而裏面有好多蝦肉,點埋喼汁一齊食更加好至於呢一個係酥炸奶皇包,平時最多都係見到脆皮叉燒包,酥炸奶皇包真係未見過,所以都好期待味道係點
2021年5月8日 星期六

至於呢一個係酥炸奶皇包,平時最多都係見到脆皮叉燒包,酥炸奶皇包真係未見過,所以都好期待味道係點樣

咬落去外皮同炸饅頭差唔多,不過裏面既餡料就不停流出嚟,係流心奶黃,好驚喜,仲係熱辣辣既

跟住有叉燒腸,無諗過會咁大條,裡面有好多叉燒粒,腸粉好煙韌,點埋豉油一齊食簡直一流

最後仲有蠔皇鮮竹卷,咬落去有好多餡料,好足料,而且味道好夠,食完之後都唔會覺得太口渴
2021-05-08
$100 (Lunch)
2021-05-13 100 views
油麻地新贊記點心小粉炒餐廳門面光鮮不在話下, 內裡樓底高,坐得舒服, 即使人多,不會覺擠迫。食物選擇亦都幾豐富,有點心,有各式蒸飯,也有小炒。所有點心即叫即蒸, 各式小炒即叫即做,而且價錢相宜, 難怪成晚都人流不絕。贊記蝦餃皇蝦餃粒粒晶瑩彈牙,蝦肉鮮爽鮮蝦燒賣王夠大粒而皮薄,好食。豉汁蒸大鱔蒜蓉豆豉的香味充分散發,白鱔鮮甜彈牙,好食。蜆蚧 鯪魚球 粒粒炸到金黃脹卜卜,上到檯已經好想襯熱咬一口,陳皮香十足加上鯪魚味濃,爽口彈牙。除左點心,仲有即叫即炒的小菜,而且價錢包埋飯同湯,一碗湯剩賣都10蚊,套餐計黎講係幾抵食。木瓜雪耳豬骨湯湯色清甜,半滴油都無, 隔油功夫做得好。菠蘿咕嚕肉香酥脆香,肉質外脆肉軟多汁,汁醬酸甜,一眼望落去就覺醒胃。白飯蒸得靚仔,送飯一流。
食物選擇亦都幾豐富,有點心,有各式蒸飯,也有小炒。

贊記蝦餃皇

蝦餃粒粒晶瑩彈牙,蝦肉鮮爽

鮮蝦燒賣王

夠大粒而皮薄,好食。

豉汁蒸大鱔

蒜蓉豆豉的香味充分散發,白鱔鮮甜彈牙,好食。

蜆蚧 鯪魚球

木瓜雪耳豬骨湯

湯色清甜,半滴油都無, 隔油功夫做得好。

菠蘿咕嚕肉

香酥脆香,肉質外脆肉軟多汁,汁醬酸甜,
一眼望落去就覺醒胃。白飯蒸得靚仔,送飯一流。

2021-05-13 92 views
最近真係食點心食上癮今日就黎到呢間係油麻地既點心店再戰款式不少,價錢中等水滾茶靚成台點心,見到都開心松子菜苗蝦餃鮮蝦韮菜餃呢兩款餃都幾似,因為佢地都似係蝦餃既進化版比起蝦餃,呢兩款餃因為多左D菜,令佢味道唔會咁單一而菜苗餃就多一份清爽,韮菜餃就多一份香氣韮黃鮮蝦腸之前睇openrice menu見到以為6點後冇腸粉,原來依家有返蝦都幾大隻幾爽口,唔錯田園蝦春卷食落幾fresh的一個春卷因為你會食到好香好多款唔同既蔬菜令味道都幾balance鮮蝦腐皮卷腐皮又薄又脆,食落勁香口珍珠糯米雞大隻又足料,食落勁滿足醬皇牛仔骨味道有D似金錢肚,但佢用左牛仔骨令我呢個唔多食內臟既人都可以享受呢種點心特有既醬香
最近真係食點心食上癮
今日就黎到呢間係油麻地既點心店再戰
款式不少,價錢中等
水滾茶靚
成台點心,見到都開心
鮮蝦韮菜餃
呢兩款餃都幾似,因為佢地都似係蝦餃既進化版
比起蝦餃,呢兩款餃因為多左D菜,令佢味道唔會咁單一
而菜苗餃就多一份清爽,韮菜餃就多一份香氣
韮黃鮮蝦腸
蝦都幾大隻幾爽口,唔錯
田園蝦春卷
食落幾fresh的一個春卷
因為你會食到好香好多款唔同既蔬菜
令味道都幾balance
鮮蝦腐皮卷
腐皮又薄又脆,食落勁香口
珍珠糯米雞
大隻又足料,食落勁滿足
醬皇牛仔骨
味道有D似金錢肚,但佢用左牛仔骨
令我呢個唔多食內臟既人都可以享受呢種點心特有既醬香
2021-05-12 82 views
由於政府最近強制菲律賓女傭檢測,原本所屬的地區,已經預約滿了,引致要去其他地區進行檢測,今天預約了油麻地的檢測中心,檢測之前先吃點食物,便選擇了這𥚃。贊記蝦餃王四隻$29,蝦肉爽口彈牙,皮薄餡靚,絕對值得一試。鮮蝦燒賣王$29,蝦肉和豬肉的比例適中,加上味道鮮美,值得推介。香西牛肉球$20,牛肉球不會過腍,軟硬適中,加點喼汁,味道更佳。北菇棉花雞$25,沙包魚肚吸收了雞湯的鮮味之後,軟滑適中,雞肉鮮嫩美味,果然是廣東美點的特色。蜜汁叉燒腸$22,叉燒份量好粥,腸粉爽滑彈牙,配合將汁,味道層次豐富。香煎蘿蔔糕$18,蘿蔔糕內含有大量蘿蔔條,加上蘿蔔絲和辣椒醬,就很有家鄉風味。剁椒蒸鯇魚$44,跟蓮藕豬骨湯。蒸鯇魚採用了魚腩的部份,鯇魚味道鮮甜,這個套餐跟上白飯和蓮藕豬骨湯,以這個價錢來說,非常抵食。蓮藕豬骨湯材料十足,味道濃郁。

剁椒蒸鯇魚$44,跟蓮藕豬骨湯。

蓮藕豬骨湯材料十足,味道濃郁。
2021-05-10 73 views
餓底兩人今日遊到油麻地嘆早茶😚近來鍾意去小型點心店食一盅兩件😚這間新開點心店 光猛整潔 座位尚算闊落全部即叫即蒸 全日免收加一 價錢實惠👍除咗點心多達50多款外蒸廚套餐也有二十多款連豉汁蒸鱔 蒜蓉蒸龍躉都有👍點心新鮮料多 賣相ok 味道唔錯😋甜品薑汁千層糕 薑味足夠煙韌軟Q👍另外叫咗兩樣新品推介份量十足 相當抵食#自家製X0炒醬蘿蔔糕微辣惹味 蘿蔔糕外皮鬆脆 食到粒粒蘿蔔👍#蒜香煎牛仔骨入味有鑊氣 想叫碗飯食😆
餓底兩人今日遊到油麻地嘆早茶😚

微辣惹味 蘿蔔糕外皮鬆脆 食到粒粒蘿蔔👍

#蒜香煎牛仔骨

入味有鑊氣 想叫碗飯食😆
2021-05-10
油麻地中華書局隔離間茶餐廳終於做唔著😢🤣 最近個鋪位開左間新既點心店,可能係新店關係,呢間點心店既食飯時間長期大排長龍,連食點心都要等位😱我地等左大約15分鐘就入座。.餐廳除左提供點心🥧,仲有多種蒸飯供應,所以晚飯時間都好多人叫點心+蒸飯既組合,呢間點心店絕對係以價錢取勝,如果隔一條街去到廟街個邊既點心店貴20%左右,所以油麻地區都算幾抵食(仲要唔使加一)😉.兩個人的晚餐簡單點了「贊記蝦餃王四隻$29」、「蜆芥鯪魚球$28 」、「鴛鴦燒賣$23」、「蜜汁叉燒腸$22」、「酥炸奶黃包$20」、「白灼油菜心$17」,點心勝價比高,尤其推介蝦餃皮薄,蜆芥鯪魚球香脆大大粒飽滿,鴛鴦燒賣有好少見既牛肉乾蒸燒賣,叉燒腸粉爆餡皮薄,奶黃包好得意,係炸左既脆皮,但建議多啲人Share食(唔係會好飽同膩🤣),蒸飯就擇左「豉汁豆腐蒸鯇魚 跟飯及湯 $44 」$44無詐型,晚餐價仲包湯同飯,仲咁岩係腩位,滑嘟嘟好入味。.真係幾抵食,唔掛得爆晒場😜仲要味道👍🏻

贊記蝦餃王四隻
鴛鴦燒賣
蜆芥鯪魚球
白灼油菜心

真係幾抵食,唔掛得爆晒場😜仲要味道👍🏻
豉汁豆腐蒸鯇魚
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
贊記蝦餃王四隻
鴛鴦燒賣
蜆芥鯪魚球
白灼油菜心
2021-05-06 77 views
同阿媽係太子行完花墟,經過太子覺得肚餓見到有間點心店中意飲茶既阿媽就無放過話入去試下入面座位闊落,有好多卡位餐牌選擇都多,價錢經濟實惠除非點心,都有小菜岩哂大食既朋友自家製XO醬炒蘿蔔糕我覺得呢道菜要好少唔易因為第一要蘿蔔糕本身好食唔可以太粉太實味道都要足料有蘿蔔味第二煎既火喉都夠唔係炒完就要好鬆散夾到夾唔到第三xo醬要夠惹味唔係就反而蓋過蘿蔔味浪費左件蘿蔔糕而呢碟係成功滿足到我講既三點所以係非常出色!外脆內軟同時食到蘿蔔同XO醬既味燒賣大件抵食,肉既口感好實淨紅油炒手唔會太辣,我同阿媽都食到餡料飽滿,好惹味蜆蚧鯪魚球鯪魚球又多又大粒食得出係用新鮮魚肉即日做配上蜆蚧醬好有風味
同阿媽係太子行完花墟,經過太子覺得肚餓
見到有間點心店
中意飲茶既阿媽就無放過話入去試下

入面座位闊落,有好多卡位
餐牌選擇都多,價錢經濟實惠
除非點心,都有小菜

第三xo醬要夠惹味
唔係就反而蓋過蘿蔔味
浪費左件蘿蔔糕
而呢碟係成功滿足到我講既三點
所以係非常出色!

外脆內軟
同時食到蘿蔔同XO醬既味

燒賣
大件抵食,肉既口感好實淨

紅油炒手
唔會太辣,我同阿媽都食到
餡料飽滿,好惹味

蜆蚧鯪魚球
鯪魚球又多又大粒
食得出係用新鮮魚肉即日做
配上蜆蚧醬
好有風味

2021-05-06 64 views
新贊記點心小廚今日收工之後同女朋友去咗油麻地買嘢見到依間新開嘅餐廳,有我最鍾意嘅點心所以打算入去試試餐廳除咗冇加一收費之外,佢哋嘅茶界都好平,每個人都係$6 ,出邊係搵唔到嘅酥炸奶皇包奶皇包齊食得多,酥炸嘅就第一次,食起上嚟有炸饅頭嘅感覺,入面仲有留心奶黃,絕對推介金錢肚估唔到佢哋做得同舊式茶樓一樣嘅風味,爽口彈牙又好味黑椒牛仔骨黑椒味勁濃、牛仔骨大大件好好味胡椒豬肚佢哋嘅胡椒豬肚都幾入味,睇得出胡椒落足料,豬肚份量都好多啱晒我絕對性價比超級高啱晒喺附近又想食點心嘅朋友,誠意推介
新贊記點心小廚

酥炸奶皇包

金錢肚
估唔到佢哋做得同舊式茶樓一樣嘅風味,爽口彈牙又好味

黑椒牛仔骨
黑椒味勁濃、牛仔骨大大件好好味

胡椒豬肚

絕對性價比超級高啱晒喺附近又想食點心嘅朋友,誠意推介
2021-05-03 355 views
新贊記予其話係一間點心店,佢比較似係一間有點心食嘅茶餐廳,因為佢店面比一般點心店大,座位冇咁迫之餘仲有卡位,另外佢除左點心亦有小菜食。新贊記因為喺兩個地鐵站之間,所以食客都以附近街坊為主。佢地嘅價錢都好大眾化,全部點心都喺$30以內,早上同平日下午仲有點心孖寶$36,茶位$6/位仲要唔洗加一,如果唔係繁忙時間,其實都可以慢慢坐慢慢食,抵過去茶樓好多。鮮蝦腐皮卷($27) - 腐皮卷上枱時熱辣辣,腐皮好脆入面都幾多蝦,蘸埋喼汁食好好食。松子菜苗蝦餃($25) - 餃皮唔會太厚帶少少彈口,蝦肉幾爽口,因為加左松子所以食苟多左脆口感,口感幾豐富。鮮蝦燒賣皇($29) - 燒賣都幾大粒,蝦肉同豬肉比例大約各佔一半,豬肉口感結實得黎幾滑,唔會成口粉咁。蜜汁叉燒腸($22) - 叉燒餡都幾多,不過切得比較細粒影響左口感,腸粉皮唔算好薄好滑,整體中規中舉。鳳爪排骨飯($25) - 鳳爪同排骨份量對版,鋪滿成個飯面,排骨軟腍又入味,好味又飽肚。薑汁千層糕($21) - 千層糕口感好Q彈,薑味重得黎又唔會過辣,幾好食。豆沙煎堆仔($19) - 煎堆仔好香口,但唔會好油,豆沙餡甜而不膩。凍香芒布甸($17

鮮蝦燒賣皇

豆沙煎堆仔

凍香芒布甸($17) - 香芒布甸係現成貨,雪得夠凍,中間都幾多芒果肉,加埋花奶食味道唔錯。
凍香芒布甸

總結,好多時去點心店食點心都係貪佢平,想坐耐啲或舒服啲都會去返茶樓,不過新贊記啲坐位就比一般點心店闊落,如果唔係繁忙時間其實都可以慢慢坐,最估唔倒係佢啲點心全部都好熱辣辣,款式都多,而且夜晚都有點心供應,下次想飲茶又可以多個選擇。
$100 (Dinner)
鮮蝦燒賣皇
豆沙煎堆仔