2019-05-17 895 views
啲野食都可以既,不過不失啦!佢比較好食既果碟係蒜蓉開邊蝦籠仔飯!佢啲飯夠香亦好好食,賣相又好好!蝦就一般啦,唔算特別鮮甜,價錢亦唔算平!不過,值得一贊既係裡面啲姐姐!佢地啲服務態度係好好既,一叫服務員就有人到,而且又會同我地傾下計,係好friendly 既小店!
啲野食都可以既,不過不失啦!
佢比較好食既果碟係蒜蓉開邊蝦籠仔飯!
佢啲飯夠香亦好好食,賣相又好好!
蝦就一般啦,唔算特別鮮甜,價錢亦唔算平!
不過,值得一贊既係裡面啲姐姐!

2019-05-16
$130 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 蒜蓉開邊蝦籠仔飯
2018-10-21 2291 views
與同事四人一齊想去食海鮮,就諗起哩間食店,一定要先book枱,預留海鮮,店員就會攞啲靚貨去煮。先嚟過花生雞腳湯,暖吓個胃。之後好快就送上椒鹽飽魚,香口得嚟,飽魚唔太乾身,送啤酒一流。蒜蓉粉絲蒸扇貝三樣精萃夾到絕,蒜蓉香味撲撲,粉絲盛載滿滿,大大粒扇貝,鮮甜入味。個個讚不絶口!胡椒猪肚大蜆湯好在有哩個大蜆湯,中和番啲酒😋😋😋,鮮味足,我自己就飲咗好多碗,邪惡嘅豬肚,入口彈牙,真係大滿足。另外兩個餸忘記拍照。薑蔥煮蟹,呢期啲蟹有靚膏。蒜蓉班塊抄西蘭花,魚塊淋身。

先嚟過花生雞腳湯,暖吓個胃。

蒜蓉粉絲蒸扇貝

胡椒猪肚大蜆湯

另外兩個餸忘記拍照。
薑蔥煮蟹,呢期啲蟹有靚膏。
蒜蓉班塊抄西蘭花,魚塊淋身。

2018-10-16
$230 (Dinner)
  • 胡椒猪肚大蜆湯椒鹽飽魚薑蔥煮蟹食 蒜蓉粉絲蒸扇貝蒜蓉班塊抄西蘭花
2018-03-10 3061 views
食大排檔我就係貪佢夠鑊氣 , 好耐之前黎過新龍成, 今日我一行六個人再黎食,水準都ok,算抵食。六個人總共叫咗八碟餸 ,分別有蠔仔粥 ,白飯魚煎蛋,生炒排骨, 臘味炒芥蘭,芥辣牛柳粒, 椒鹽豆腐,蒜蓉炒西蘭花, 鹵水鵝片。蠔仔粥: d蠔都唔細仔, 味道不過不失。白飯魚煎蛋: 雞蛋煎得夠好嫩滑, 夠鑊氣,好味。生炒骨味道都好味, 但係略嫌佢炸得唔夠脆。臘味炒芥蘭好味,但臘味太肥,食唔到。芥辣牛柳粒d牛肉"那"的過籠,扣分。椒鹽豆腐炸得香炸脆,好味。蒜蓉炒西蘭花唔好食,太"林",爽口d會好食好多。鹵水鵝片d鹵水汁好好味,反而欣賞下層嘅豆腐,好入味。

蠔仔粥: d蠔都唔細仔, 味道不過不失。
白飯魚煎蛋: 雞蛋煎得夠好嫩滑, 夠鑊氣,好味。
生炒骨味道都好味, 但係略嫌佢炸得唔夠脆。
臘味炒芥蘭好味,但臘味太肥,食唔到。
芥辣牛柳粒d牛肉"那"的過籠,扣分。
椒鹽豆腐炸得香炸脆,好味。
蒜蓉炒西蘭花唔好食,太"林",爽口d會好食好多。
鹵水鵝片d鹵水汁好好味,反而欣賞下層嘅豆腐,好入味。

2018-03-10
$120 (Dinner)
2018-02-14 2627 views
一直都唔知香港仲冇呢種60/70年代的懷舊酒樓, 今日特登帶堆屋企人黎食,呢度冇人推車仔, 有食客將雀籠帶埋黎,坐入面有冷氣收茶錢$3一位, 坐外面只須$2一位,真係抵到爛, 未試過咁平!! 張枱好大, 個個都係搭枱早上9點半到,唔洗等位,我地坐出面, 方便拎野食, 因為門口有個小賣部, 一出籠就煙霧迷漫, 仲有個煎腸粉的COUNTER, 呢個時候對好多飲茶伯伯黎講已經好晏, 好多點心都賣晒出再出, 好似芋角, 蝦腸....得番叉燒腸, 不過蒸飯同蒸牛肉就大把等咗10分鐘先有大包$14同馬拉糕$14,  大包真係大個, 不過啲餡好鹹, 食落有D似有用味精咁..... 馬拉糕很鬆軟, 唔係太甜, 但就好空氣感, 應該有用發粉, 另外試了叉燒包$7, 皮厚, 餡不多,是一般水準, 最後臨走前試埋燒腩卷, 呢款真係前所未見, 阿爸都話有20年未食喇, 外皮是一般蒸包白色的, 入面係一舊南乳燒腩肉及芋頭, 不過唔熟, 仲係好生硬3個人飲食, 埋單都係$51, 要求高就唔好黎依度, 想懷舊吓香港土色土鄉的飲茶風就一定要試.

大包, 馬拉糕
叉燒包
2018-02-03
$17 (Breakfast)
2018-01-21 1760 views
呢間餐廳係朋友介紹 估唔到屋邨之內 廚師好有心機去煮菜 西蘭花斑塊 魚肉又厚又大件鑊氣十足, 鐵板黑椒豬手西餐廳都未必做得咁靚, 臘味煲仔飯 啲飯煮到薄薄脆啱啱好, 超值抵食西蘭花斑腩臘味煲仔飯鐵板黑椒豬手

西蘭花班腩

西蘭花斑腩

臘味煲仔飯

鐵板黑椒豬手
2018-01-20
2017-11-06 1750 views
朋友無介紹錯,舊式茶樓好有童年回憶,大排檔風味,夠獲氣,食物咸淡適中好味,打冷小炒煲仔飯,種類多元化,又多個飲酒食飯好去處,老闆ken哥有禮好客熱誠,今年第一煲羊腩煲,入味夠香材料足,很巧痴!試埋臘味煲仔飯,我至愛既飯焦,煮得剛剛好,有咬口一流,直得介紹朋友去,埋單時ken哥介紹水煮魚同芥辣牛柳粒,等我下次拉大隊黎試下先!
2017-11-05
$100 (Dinner)
  • 羊腩煲、煲仔飯、鹵水鵝
2017-07-31 2211 views
去過一次之後,便經常到訪,因為每一樣菜式的份量都十分大,價錢又合理,對於我這種大胃王,真的是超級滿意!每次必點是日老火湯,兩三個人只需要點“小窩”,已經是非常足夠,大概每人可以喝到起碼兩碗!一般都是x瓜煲唐排,味道挺不錯的!去過好多次,以下為某幾款印象比較深刻的芥末炒牛柳粒,足料,味覺十分"刺激"!西檸雞,雞肉滑,不會太un!脆皮,夠味!腐乳炒通菜,腐乳味不足,麻麻地,豆鼓鯪魚油麥菜會比較好,但也是可以再濃味一點兒蜜椒骨,肉質有點兒太硬蝦乾竹笙扒時蔬,味道很淡,每樣配料獨自為政,完全不是一個組合環境尚可,白飯每碗$10,晚市免茶芥,侍應有禮貌個,總括而言,會再去的!

去過好多次,以下為某幾款印象比較深刻的
芥末炒牛柳粒,足料,味覺十分"刺激"!

西檸雞,雞肉滑,不會太un!脆皮,夠味!

蜜椒骨,肉質有點兒太硬

芥末牛柳粒
芥末牛柳粒
xx煲唐排
  • 是日老火湯
2017-01-19 2769 views
從來沒有踏足過牛池灣村,按圖索驥也不難找,只是附近好像沒有太多停車設施,開車來的可能會比較麻煩主打大排檔小炒,價格實惠,平均價位60-80黃金鮮魷:份量很多,大概有接近15件,炸得乾身沒有太多油份,鹹蛋香味略嫌不夠,而且炸漿很厚,跟魷魚的比例接近2:1,所以基本上吃不到魷魚味小炒王:配料挺多,有韭菜、魷魚、小魚乾、蝦乾、菜圃、腰果等,調味適中但是炒得太濕,吃時腰果都被浸淋了薑蔥魚腩煲:香氣不錯,魚腩足料有差不多十件,魚腩走過油略帶香脆口感不錯,醬汁略鹹,可惜魚肉不新鮮有點霉,看其魚骨形狀應該是鯰魚之類的下價魚,泥味相當重排骨炒麵:份量同樣大堆頭,麵條炸得香脆,豉汁香濃惹味,不錯老火湯:40蚊一大窩,清甜沒有味精,有家的味道這裏的食物以價格及份量取勝,味道也不俗,可是食材水平就很一般,一大班餓鬼來這裏大吃大喝是一個不錯的選擇,要吃精緻小炒的話,這兒不是你杯茶。

主打大排檔小炒,價格實惠,平均價位60-80

排骨炒麵:份量同樣大堆頭,麵條炸得香脆,豉汁香濃惹味,不錯

老火湯:40蚊一大窩,清甜沒有味精,有家的味道

2017-01-05
$150 (Dinner)
2016-12-30 2443 views
之前睇電視介紹傳統酒樓,即管就去試下食下啦!環境方面,當然唔及而家嗰啲酒樓啦! 可能有多後生都覺得污糟㗎!但係都唔算太差,感覺係有啲親切。客人就真係好多,不過啲服務員都會同你搵到個位嘅!食物方面,就真係不差。尤其是牛肉呀!真係幾好味架!再配埋個盅頭飯真係好正!不過啲煎嘢就會等得耐少少啦!好似腸粉同埋蘿蔔糕,因為佢可能係即叫即煎啩!而其他點心都唔錯㗎!又唔係話太油。所以如果有時間我都會嚟多次, 同埋試下佢夜晚嘅時候有啲咩嘢食!
之前睇電視介紹傳統酒樓

即管就去試下食下啦!

但係都唔算太差,感覺係有啲親切

客人就真係好多

不過啲服務員都會同你搵到個位嘅!

食物方面,就真係不差

尤其是牛肉呀
!真係幾好味架

再配埋個盅頭飯真係好正

而其他點心都唔錯㗎!又唔係話太油。
所以如果有時間我都會嚟多次

同埋試下佢夜晚嘅時候有啲咩嘢食
2016-11-05
$80 (Breakfast)
2016-09-11 3542 views
星期日夜晚三丁友牛池灣搵地方食晚飯,見呢間人氣幾夠,幸好時間尚早有位先叫個炸子雞送啤洒🍻皮身都脆,溫度夠熱,唔會油淋淋。再豉汁蒸鱔,咬落去頗彈,魚夠滑身,蒸嘅時間應拿揑得幾凖確,冇腥味。特別一讚個咖喱牛腩煲好香咖喱,牛腩淋身入味、牛筋唔韌、薯仔亦好有薯味,唔粉,應該先炸過唯獨整個煲份量較少。再清清地叫個露荀炒什菌,露荀爽口,味道適中夠鑊氣最後試埋琵琶豆腐,都係果句夠鑊氣,豆腐熱辣辣,獻汁足料及配少量西蘭花,一啖豆腐一啖菜感覺冇咁滯整晚菜式材料及水準都不錯
整晚菜式材料及水準都不錯
炸子雞
豉汁蒸鱔
咖哩牛腩煲
露荀炒什菌
琵琶豆腐
2016-09-04
$180 (Dinner)
炸子雞
豉汁蒸鱔
咖哩牛腩煲
露荀炒什菌
琵琶豆腐
2016-08-04 2368 views
住開牛池灣,街市周圍有好多大排檔,不過食物普遍一般。 但新龍城令我印象深刻,因為老闆Ken 哥個人好nice, 又吹得。上次遇到佢話新開鹵水檔,所以同老婆去試試,到左有坐冷氣位坐,ken哥就走來介紹左鹵水鵝,同西蘭花斑球,佢話換左批廚,好食過之前。 鹵水鵝到了,味道不錯,鵝好入味,不過份量略少,另外西蘭花班球就炒得好出色,斑球炒到金黃色,沒有太多欠汁,水準真的比以前好得多! 老闆仲叫我地多啲黎,放心食
西蘭花班球
西蘭花班球
2016-07-11 1934 views
好耐冇去新龍城食飯了,之前一向覺得d嘢食麻麻。已經半年冇去了,早幾天發現而家有滷水食,於是今晚同屋企人試下。今晚叫了滷水鵝片豬耳,西蘭花炒斑球,蒜蓉蒸蝦。滷水鵝片好正,有豆腐底,好入味(豬耳反而麻麻),西蘭花炒斑球好正,斑球唔腥,蒜蓉蒸蝦都好食,不過d蝦好細隻,份量少,$168有點不值。總括而言都是滿意的,期待新龍城不斷進步
總括而言都是滿意的,期待新龍城不斷進步
2016-07-11
2016-07-06 1837 views
勇戰非沙場,者也心顫抖。無意身成仁, 懼色心穿透。近日的工廠大厦火警,是城中熱點話題,我對消防員有着萬二分敬意,也不會因他們職級而有所不同。消防員的專業是去了解火及拯救生命,與另一職業也不相伯仲,這就是每日存在於我們身旁,但又不見到面貌的廚師,他烹煮食材丶製造美食,令大眾開心快樂地延長生命。而廚師在歷史中有着特別之稱號丶( 火頭 ),他把弄火又控制火,柴火丶炭火丶煤火在燃燒過程中十分需要( 火頭 )的經驗。家中老媽也常堤及煮菜煲湯要有火候。 祝融是可怕也可敬啊!炎夏的中午到達大排檔式飯店<<新龍城>>食少少嘢,店內人流疏落,時間已接近兩點鐘,食品種類未有太多的選擇,但特價年餐仍有提供,這是到街方飯店的非常要點。“干炒牛河”是為…午市特價菜式之首選。連是日例湯都係35蚊大大碟,見到都飽咗一半。還要添加橙色嘅辣辣椒醬,就味美無窮。但欠缺了焦香這傳統特點。“叉燒腸”及“鵪鶉蛋燒賣”是我較為歡喜之點心,由細食到大呀。近年發現新潮連鎖酒家的各款腸粉,都是以皮簿為先,再收費高昂,我始終不是太同意。但面前的“叉燒腸”非常夠份量,可以令心靈及肚皮得到滿足,總是傳統的
勇戰非沙場,
者也心顫抖。
無意身成仁,
懼色心穿透。

還要添加橙色嘅辣辣椒醬,就味美無窮。
但欠缺了焦香這傳統特點。
但面前的“叉燒腸”非常夠份量,可以令心靈及肚皮得到滿足,總是傳統的好。
可能太遲到來午餐,啲鵪鶉蛋蒸得耐,口感大不自然且硬。食嘢要食新鮮才好。
温馨提示:如果要避開潮,就下午兩點會無嘢食,要提早落單及攞點心。
但不能帶自己嘅嘢喺店內食。店方有特定規限呀!
2016-06-11
2016-06-26 1039 views
某日鬆弛閒來無事找地方吃飯,最後走到牛池灣,這是富有香港集體回憶情懷的傳統酒家,店子就剛好在舊式街頭一角,地點不難找。店子光猛潔淨,雖是假日客人不算特別多。聽到舊朋友讚囗不絕,對酒樓的出品也有點期待。餐牌上選擇很多,款式幾吸引,今天先叫其中幾款淺嚐,令我們印象深刻要的是粉絲扇貝。「蒜蓉粉絲蒸扇貝」,扇貝、一把粉絲、一些蒜蓉蒸,三樣鐡三角材料合成會是一個美食。粉絲是這道菜的精隨,我心安理得的吃著吸滿了扇貝鮮和蒜蓉香的粉絲,朋友看我吃得津津有味,懷疑地從我碗中夾去了幾根貌不驚人的粉絲。接下來,餐桌上爆發了爭搶粉絲吃的小型戰爭。雖然放了很多,仍是被我們兩張並不櫻桃的小口爭先吃光,鮮味的源頭扇貝,也不被冷落,扇貝大大粒,滿鮮味。粉絲吸取融合了旁者的味道,就使自己最是濃郁誘人起來。我們朋友間這碟「蒜容粉絲蒸扇貝」讚口不絶!

2016-06-24
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
  • 蒜容粉絲扇貝
2K
2016-04-10 1245 views
某日和太座去了 牛池灣 漫無目的地四處逛逛又拍拍照,到了大約 6:00pm 便隨機走入一間餐廳吃晚飯 ~椒鹽鮮魷 配白飯一碗 $45份量夠大, 魷魚大件又肉厚, 外層金香酥脆, 肉質爽口彈牙, 椒鹽下得重, 味道香口惹味 ~ 香口菜是好吃的, 但之後的後果是極度口渴, 狂喝了很多水仍未能解渴 .... 本篇完 ~
某日和太座去了 牛池灣 漫無目的地四處逛逛又拍拍照,

到了大約 6:00pm 便隨機走入一間餐廳吃晚飯 ~
椒鹽鮮魷 配白飯一碗 $45

本篇完 ~
$45 (Dinner)