2024-08-30 103 views
雖然偶爾都會路過這間在網上評價不差的港式粉麵茶餐廳,不過這次還是我第一次幫襯它。這間茶餐廳得到最多讚的是它的牛腩、牛雜和豬手粉麵,所以這次光顧,就點了一個「腩雜雙拼河粉」連熱飲($38),再加碟「腐乳通菜」($15)做午餐。這裡的腩雜河的確是不錯的,清湯味道雖然稍淡,但牛腩和牛雜都有水準,切得大小不一的清湯腩肥瘦比例適中,也夠軟腍而不黏牙。牛雜份量正常,膀肚肺腸齊全,每樣各有一至兩件,樣子對辦,口感不差,配以順滑河粉,少許生菜、大量蔥花,加碟油菜,配杯熱飲,不失為一個令人滿意的飽肚午餐。
Type of Meal
Lunch
  • 腩雜雙拼河粉
首先,先講店面,吾算大,十零個位,普通舊式茶餐廳既間隔,入到去會有d姐姐充滿人情味咁笑住招呼你坐低。睇一睇餐牌,雙拼粉麵都係加8元,我叫左佢個牛腩拼豬手米粉。上菜時,係靚仔既,牛腩有5舊,3成肥7成瘦,夠稔,豬手有2大舊,炆得超稔,超入味,食完有充滿膠質既感覺,心情愉快。😅湯底恰到好處,味道適中,我喜歡。吾洗50元可以食飽,cp值高,一個字,抵!只可以講係好符合我既囗味,一個星期點都會抽一日去食佢。
睇一睇餐牌,雙拼粉麵都係加8元,我叫左佢個牛腩拼豬手米粉。
2024-04-20 486 views
深水埗行街肚餓,想起早年yt 介紹大埔道出名三大牛什面,去其中一間官試。這間明興小店,坐位不多。點了牛什河,落單不消三分鐘便到。牛什有肚,肺,腸。牛什和河粉比一般潮洲牛什店款式和份量少一點,而牛什則比較爽口,無靭,新鮮制造感覺。但唔多食到老水味,淡口一點, 見有街坊落單時加腩汁。錢價由今年初$28加到$30,仍有性價比。
2024-04-20
見影片分享網站有人推介呢家牛雜店,收工就撘車去試下。叫咗碗牛腩牛什河,試吓又有驚喜。👍🏻牛腩肥瘦適中,有少少油香;咬落仲保留住肉嘅質感同彈性。 👍🏻牛什每個部位各有口感,特別係牛腸,完全無怪味,清潔得好乾淨,咬落仲有少少肥膏走出嚟。👍🏻湯底清甜,吾會過咸同味精呢個價錢,呢個質素,不得了 🫣🫣
👍🏻牛腩肥瘦適中,有少少油香;咬落仲保留住肉嘅質感同彈性。
👍🏻湯底清甜,吾會過咸同味精

呢個價錢,呢個質素,不得了 🫣🫣

牛腩牛什河
2023-08-30
牛腩牛什河
  • 牛什牛腩河
明興牛雜粉麵茶餐廳,睇過好多群組同平台介紹過,去開深水埗,終於可以試試。牛腩麵$28牛腩份量好多,有七至八件清湯牛腩,每件都好大件,牛腩炆得好淋,牛腩帶有一點肥膏,好有層次,食完都無黐牙,清湯底好少味精,麵條煮得剛剛好,麵條都幾爽有少少彈性,好少鹼水味。郊外油菜$14芥蘭份量都好多,好大碟,配蠔油,正常味道。凍檸茶$15正常茶餐廳,紅茶沖劑,檸檬片新鮮,味道正常。買單應該有套餐價,實收價錢$ 50,經濟抵食。

牛腩麵$28

郊外油菜$14
芥蘭份量都好多,好大碟,配蠔油,正常味道。

凍檸茶$15
正常茶餐廳,紅茶沖劑,檸檬片新鮮,味道正常。

買單應該有套餐價,實收價錢$ 50,經濟抵食。
芥蘭菜
牛腩麵
【深水埗區】【明興牛什粉麵茶餐廳】上回提到 社交平台牛腩牛雜群組之前有過世界大戰,就係講緊同一條街二百米之內有三間潮州粉麵舖。我作為一個密探,梗係要去好好試吓呢三間嘢,因為個人意見嘅嘢有時都真係只係參考,唔好太沉迷。加上,呢啲飲食群組裡面「打手」極多,大家見我唔會做 openrice 同 社交平台呀 Google 呀嗰啲,就係因為我都幾抗拒呢種近似「唱紅打黑」嘅行為,我都係信自己,無懼各種勢力,寫出自己心中所想,無愧於心就算。自己確診武肺之後,冇出到去食嘢,所以我明明係想食多幾次先做呢個大埔道潮州粉麵系列嘅,都喺逼不得已之下要食一次就寫。呢個安排都唔係第一次係咁,留得低睇我嘅讀者相信都明白同體諒我嘅處境嘅,多謝咗先。第二間講嘅呢間「明興」,雖然佢冇之前嗰間咁耐,但係都好似十幾廿年,所以都係舊舊哋咁樣嘅。牛腩牛雜群組提供嘅意見唔算多,呢啲位冇意見好過多意見呀,個原理就好似女僕 cafe 咁,冇乜新聞靜靜做就最穩陣。我喺「明興」就叫咗碗「腩什粗」,即係「牛腩牛雜粗麵」,佢個湯頭冇嵩記咁鹹,而個牛腩我覺得鞋口過嵩記係比較棘手。牛雜方面都好普通,冇乜突破,喺呢度我有叫嘢飲,叫咗杯「凍檸茶」,好

我喺「明興」就叫咗碗「腩什粗」,即係「牛腩牛雜粗麵」,佢個湯頭冇嵩記咁鹹,而個牛腩我覺得鞋口過嵩記係比較棘手。牛雜方面都好普通,冇乜突破,喺呢度我有叫嘢飲,叫咗杯「凍檸茶」,好正常但細杯。

之但係碗麵連埋嘢飲其實都只係收我 $40,我又唔覺得好過份,不過杯嘢太快飲晒搞到渴住咁食埋個尾,冇得畀我舒舒服服睇埋場馬先走。呢間特色除咗有電視睇,仲有茶記常餐供應,係其餘兩間冇嘅,呢一點可以留意。。。

(地址:深水埗大埔道98號地下)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #1ambackup #1am0607 #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am深水埗區 #深水埗 #太子 #石硤尾 #明興牛什粉麵茶餐廳 #明興 #腩什粗 #牛腩 #牛雜 #潮州粉麵
2023-03-02 1260 views
舊區揾到間好平嘅牛雜粉麵店舖,一於入去試下。入到去兩邊都係卡位,中間就有一張圓檯,裝修都有啲舊,餐牌一張睇哂,除咗粉麵之外,還有常餐、公仔麵、三文治餐同經濟客飯等,粉麵劃一都只係28元,都算抵食。兩個人叫咗牛腩麵跟餐飲、牛雜撈粗麵同一碟蠔油芥蘭。牛雜撈粗麵($38),碗湯冇乜味好清,牛雜有牛肚、牛腸、牛肺同牛膀,牛腸有油脂香味,其餘味道只屬一般,粗麵較淋身。牛腩麵跟凍奶茶走甜($36)牛腩都唔錯炆得夠淋,麵就好普通,奶茶都ok 。蠔油芥蘭($14)份量較少,唔抵食。
舊區揾到間好平嘅牛雜粉麵店舖,一於入去試下。

蠔油芥蘭($14)份量較少,唔抵食。
2023-03-02
$44 (Lunch)
2023-02-11 1078 views
大埔道兩間食牛雜嘅名店就係依間同早前推介過嘅嵩記牛雜,邊間好食啲就見人見智〰️牛雜拼牛腩河🍜 💰28(雙拼+💰8)❤️‍🔥9/10分大腸肥而不膩,正🤘🏻🔅題外話:我之前一直唔知牛雜有分粉腸同大腸,粉腸係會有啲苦味嘅,相對無咁多人鐘意,所以唔鐘意就記得特登同侍應講唔要粉腸‼️肺勁入味,唔知點形容嗰陣味,反正好食🤪肚有啲太冧,膀好嚡,湯底較另一間清,無咩味🫡少失望😔依個牛腩無咁重牛香味,肥多過瘦,好冧,有少少入口即溶feel🤤牛腩份量有啲少,但💰36,仲平過另一間,而且河粉份量都多,所以都抵食🤘🏻(我又係食唔哂個粉🤣)通菜🥬 跟餐💰無留意 好食過另一間,腐乳味勁啲,同埋無咁老🙌🏻

牛雜拼牛腩河🍜 💰28(雙拼+💰8)❤️‍🔥9/10分
大腸肥而不膩,正🤘🏻

肺勁入味,唔知點形容嗰陣味,反正好食🤪
肚有啲太冧,膀好嚡,湯底較另一間清,無咩味🫡少失望😔

通菜🥬 跟餐💰無留意
好食過另一間,腐乳味勁啲,同埋無咁老🙌🏻
2022-08-05 1366 views
大埔道牛雜3寶,明興一直都係叫做「保守派」,事故佢係3間中嘅老、中、青,佢係辦演「中」嘅地位,無論價錢、環境、清潔情度、甚至口味方面⋯今日再嚟到訪,再會一會佢哋嘅牛雜,叫咗牛雜米粉配凍檸茶,共銀$32打破咗大埔道3寶,原本係裕泰叫做最貴嘅地位,裕泰粉麵+冷熱飲品$30⋯唔知係咪老闆今日心情一般,啖湯似乎淡左好多,無咗借日濃而且香嘅湯頭⋯再試啖米粉,不過不失係合格以上嘅⋯牛肚有毛肚同金錢肚,兩個都煮到好淋,好容易啖而且亦都入味⋯ 牛旁不過不失,不過小咗借日嘅香味⋯ 牛肺還算可以,但冇咗個份爽口⋯整體來講有D失望,我老遠香港搭車過嚟,或者真係再冇下一次⋯
再試啖米粉,不過不失係合格以上嘅⋯
整體來講有D失望,我老遠香港搭車過嚟,或者真係再冇下一次⋯
2022-06-11 1021 views
好有歷史既店舖,座位同隔局都好似細個時去既粉麵檔,香港買少見少。師傅親手包雲吞,一路同食客街坊傾計講笑,有既係人情味。肥腩河,牛腸麵 + 淨食雲吞 + 兩杯嘢飲 (其中一杯係檸底可樂) 先$97抵食抵食,非常抵食💛💛💛💛🐮牛腩 清湯底,愈簡單就愈考功夫,味道香濃得黎唔係重味精,食到牛既油香&肉味。💛💛💛💛牛腸 夠肥夠香,夠乾淨,麵係重點,爽口彈牙,唔重梘水味👍👍👍💛💛💛雲吞有大地魚香,但豬肉多 蝦細粒,豬肉熟時蝦就老,應該要包得細粒d,等豬肉同蝦既比例可以一齊煮熟,咁就會好食好多。 而家周圍都係麻辣 酸辣 譚仔米線 ,而傳統既雲吞麵牛腩河 真係愈來愈少,屬於香港人 既味道,真係要多多支持💪🏼💪🏼💪🏼下次要試埋 附近嗰兩間 (網上好似話係同家分拆出黎)
師傅親手包雲吞,一路同食客街坊傾計講笑,有既係人情味。
抵食抵食,非常抵食
肥腩河  牛腸麵

下次要試埋 附近嗰兩間 (網上好似話係同家分拆出黎)
肥腩河  牛腸麵
2022-06-10 653 views
【#牛雜專家🐮 】#明興剛剛係第二度食咗一個好差既卜午茶,條氣唔多順,決定食返碗至愛 #牛雜河。係 #深水埗 有幾間幾受歡迎,因為剛剛飲咗杯野,所以今次就揀冇包野飲既明興。今次醒目啦,望吓間鋪有冇人先🤣都有唔少,放心食👍 叫咗牛雜河,河粉幾幼滑,湯底味道適中,以前鐘意食濃味D,都會要求比魚露點河粉食,依度係冇魚露提供。材料都充足,唔係細細舊,食極都有🤣 埋單收你$25,#抵食 啦👍同場加映貓貓陪食😍推介指數:7/10#港飲港食 #深水埗美食 #平靚正 #牛雜
【#牛雜專家🐮 】#明興

同場加映貓貓陪食😍

推介指數:7/10

#港飲港食 #深水埗美食 #平靚正 #牛雜
2022-06-10
$25 (Tea)
  • 牛雜河
慕名而來明興整碗牛腩麵,雖然大排長龍,但係總算不枉此行,呢度冇分坑腩或崩沙,(利申:老闆娘盡量靚少少,太子會識做😚每次都冇失望😋)崩沙筋膜油脂適中,肥瘦恰到好處,每件都相當淋滑,唔柴唔痴牙,推介牛腩,絕對高質之餘對得住個價錢超晒班,至於牛雜普普通通,絕對唔係難食,略嫌鮮味不足,始終都係雪藏貨,但以$25/碗黎計經已合格有餘。湯頭之前試過太鹹太淡,今次剛剛好恰到好處,多蔥連金蒜,可算最佳拍檔。價錢就更加唔使講,價錢超乎質素,冠絕全港九。👍🏻
價錢就更加唔使講,價錢超乎質素,冠絕全港九。👍🏻

牛雜麵
酥炸雲吞
牛雜麵
2021-11-05 555 views
今次跟著網友介紹來試試這𥚃的牛腩米,比預期中好食及便宜。普通單併麪食$25.-加多$5.- 有熱飲。麵食份量也不小!也有雲吞及其他丸類食品。多士、三文治也有。價錢合理抵食。
2021-10-13 651 views
🍴牛雜麵23 蚊牛雜新鮮 外表靚同足料 牛旁 金錢肚 小腸 等等 🐂 但個湯底味唔夠香 如果多 d 五香味更好 麵夠爽口 整體唔錯: 🍴牛腩米線 23 蚊🐂牛腩好有彈性爽口 牛肉味 juicy十分唔錯 米線就正正常常冇乜特別 但呢個價錢其實好好 🍴通菜 正正常常既通菜 點 d腐乳都唔會差得去邊😂🍴炸魚皮 🐟夠香脆 足料 唔錯🔥#牛腩 #米線 #牛雜 #魚皮 #通菜Score 平均分 <7.6/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#明興牛什粉麵茶餐廳深水埗大埔道98 號地下~~~~~~~~~~~~~~

🍴牛雜麵23 蚊

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#明興牛什粉麵茶餐廳
深水埗大埔道98 號地下
~~~~~~~~~~~~~~
2021-10-11
Type of Meal
Dinner
2021-10-07 464 views
係三間同街粉麵鋪最平嘅一間牛雜麵料俾足,味道唔曳廿五蚊 依個質素實在無法彈啲乜同另外兩間比 佢性價比最高鋪仔細細 有埋茶餐嗰啲叫估佢唔到如果係住依頭 應該都係佢長期fans
係三間同街粉麵鋪最平嘅一間
牛雜麵料俾足,味道唔曳
廿五蚊 依個質素
實在無法彈啲乜