2023-10-03 112 views
講到comfort food 米線絕對係佔據數一數二嘅位置,惹味湯底加上自選豐富嘅配料,簡簡單單食一碗都相當滿足😌。依碗招牌銅鍋米線用左銅鍋盛載,令米線食嘅時候依保持熱辣辣辣,揀左少辣味道剛好,蘿蔔吸湯夠淋,滷水雞翼都很入味,仲有特式湯底蟲草花椰子雞米線,湯底椰香十足相當足料,雞𩨨肉亦銀軟滑,撈米線加左酸菜麻辣汁非常惹味,豬扒大大塊份量十足,記得仲試埋佢個小食,脆脆蝦膠豆卜一啲都唔油膩,外層香口蝦膠彈牙,配少少甜酸汁味道非常夾😋。
話說剝完智慧齒之後唔係好食到嘢🥹,米線簡直係我嘅恩物🤩,就去發現一間新既銅鍋米線鋪試試😯~米線分為「昆明媽媽推介米線」同「自選米線」,我同朋友懶得諗😂,就揀咗兩碗都係「昆明媽媽推介米線」😋。而且有五個辣度可以揀,啱曬我呢啲唔係好食得辣既人😝。之後仲叫咗個小食同甜品share🤤!🥢招牌三鮮銅鍋米線:$61我哋揀咗小辣🌶️,內有腩肉、豬潤、螺旋藻,非常足料👍🏻!配料份量都好豐富,有肉碎、芽菜、腐皮、酸菜、木耳絲。而且啲腩肉、豬潤幾厚身,幾有咬口,食既時候仲吸收埋個湯底精華(老闆話啲辣椒原來係自家炒‼️)雖然小辣對我嚟講都有啲辣🥵,但越食就越停唔到口🤣👍🏻。加上配料甜酸菜可以解辣,辣得嚟好食😋。成碗米線仲要用銅鍋載住,所以食到尾個湯仲微微暖,好滿足😌🤤!🥢紫菜蠔仔肉碎米線:$60先飲咗啖蠔湯,好觧甜🤤,啲蠔隻隻都好大粒😍,又無沙,非常正‼️好多肉碎‼️,最鐘意佢配料有好多紫菜😍。如果只係叫咗碗米線無叫小食同甜品,我應該可以飲曬啲湯🤣。🦐脆脆蝦膠豆卜:$35每粒豆卜入面都有好大隻蝦😍,炸得金黃色,啱啱好,好食😋!🥢爆漿紅糖糍粑:$30無諗過米線鋪都有甜品食呢🤣🙈,朋友一咬糍粑,煙煙韌韌,入面啲紅糖慢慢

🥢招牌三鮮銅鍋米線:$61

🥢紫菜蠔仔肉碎米線:$60

🦐脆脆蝦膠豆卜:$35
每粒豆卜入面都有好大隻蝦😍,炸得金黃色,啱啱好,好食😋!

🥢爆漿紅糖糍粑:$30
無諗過米線鋪都有甜品食呢🤣🙈,朋友一咬糍粑,煙煙韌韌,入面啲紅糖慢慢滲漏出嚟(我咬得太細啖,要咬兩次先做到爆漿效果😂)~個人覺得紅糖漿比例幾好,唔會死甜 !喜出望外👍🏻!

🍋 凍檸檬利賓納:$+6
🍋 凍檸蜜:$+6

總結: 個人覺得啲間米線鋪幾有驚喜, 而且落足料!我自問都算係一個米線控🤣下次經過附近要挑戰飲曬紫菜蠔仔肉碎米線啲湯🤤🤣!附近返工或者住附近既朋友要嚟試試啊!餐廳用手機點餐(掃碼點餐·壽比南山)很搞笑🤣!
2023-09-24
Type of Meal
Lunch
2023-09-25 1726 views
旺角經過見到呢間新開米線鋪,係用銅鍋上😯小食款式又多,即刻試試佢🌶️春城麻辣銅鍋米線 $36要左腩肉(+$9)同竹苼(+$9)同叫左小辣,唔會好辣感覺似5小辣咁🫣另外仲有肉碎、甜酸菜、木耳絲等,腩肉好厚物份量又多,竹苼吸哂湯咁食一流😍銅鍋上熱辣辣食落特別有風味❣️🍅農鄉蕃茄泡椒銅鍋米線 $36要左小小辣,但感覺同小辣差不多😂要左肉眼筋(+$9)、炸海蝦寶(+$16),呢個湯味道更加有層次,有蕃茄既酸甜同泡椒辣辣地咁,好開胃😋肉眼筋好淋滑,炸海蝦寶唔會食麵粉咁,好有蝦味👍🏻🍤炸脆脆蝦膠豆卜 $35店員推介❣️有5件,炸豆卜好脆,裡面包住滿滿既蝦膠🦐外脆裡面好彈牙 ,推介!🍯爆漿紅糖糍粑 $30必食❗有5件,一咬開就爆哂漿咁😂糍粑口感煙韌,加埋溫熱既紅糖爆漿好正🥰🐟涼拌芥末魚皮 $38唔食魚既我都食到,完全無魚腥味🙌🏻好似豬皮咁,魚皮夠爽口彈牙同有淡淡芥末味🥢 Overall餐廳價錢實惠,中意佢地米線有得揀要爽或者淋d😛另外小食亦幾出色,銅鍋米線真係第一次食,推介

🌶️春城麻辣銅鍋米線 $36

🍅農鄉蕃茄泡椒銅鍋米線 $36

🍤炸脆脆蝦膠豆卜 $35

🍯爆漿紅糖糍粑 $30

🐟涼拌芥末魚皮 $38

Overall
2023-09-15
2023-09-15 1125 views
蟲草花椰子雞米線 $60 +轉雞髀 $8招牌三鮮銅鍋米線 $61 (清湯)涼拌芥末魚皮 $38爆发紅糖糍粑 $30炸脆脆蝦膠豆卜 $35凍奶茶 $6 凍檸茶 $6 今次推介一間旺角新開店舖,夠貼地呢個價錢喺全日不變 ,想睇MENU 親身去店一試必知 ,好吧 入正題 GO~~~蟲草花椰子雞米線 +轉雞髀轉加雞髀 後發現夠貼心,會幫你切開上枱 ,唔使喺店到食得醜怪滿口油,我特登叫同事比我試試個椰湯,飲完唔喺口乾嗰種,佢仲微微走出椰香味,同事仲話隻雞好嫩滑添 ,好足料。 招牌三鮮銅鍋米線 -腩肉、豬潤、螺旋藻(清湯)食完呢鍋我已經夠咗七、八成你就知足料,腩肉唔錯,如果你愛食豬潤你真喺要叫 佢除咗彈牙豬潤味十足 ,螺旋藻食出喺新鮮出爐。涼拌芥末魚皮 非常貼題一食就知魚皮嘅彈牙,清清涼之中帶一絲絲芥末味 ,份糧同切片都啱啱好。爆发紅糖糍粑 愛甜甜的我,我食喺好鍾意 ,同埋我要讚讚員工,非常貼心,叫我哋小心熱紅糖好熱架 ,雖然聽咗,但都唔小心熱親條脷,哈~ 但想講就喺熱同暖 喺兩種甜度,唔信你試吓就知,再加上都幾煙韌,推推~炸脆脆蝦膠豆卜 呢個一放枱面我就有小驚喜,個賣相幾吸引到我,而食落去,

蟲草花椰子雞米線 $60 +轉雞髀 $8

招牌三鮮銅鍋米線 $61 (清湯)

涼拌芥末魚皮 $38

爆发紅糖糍粑 $30

炸脆脆蝦膠豆卜 $35

凍奶茶 $6
凍檸茶 $6

蟲草花椰子雞米線 +轉雞髀

招牌三鮮銅鍋米線 -腩肉、豬潤、螺旋藻(清湯)

涼拌芥末魚皮

爆发紅糖糍粑

炸脆脆蝦膠豆卜
呢個一放枱面我就有小驚喜,個賣相幾吸引到我,而食落去,我同同事都話正~,因為口感真喺似鮮蝦一樣,再加上炸出嚟嘅豆卜 ,脆完又彈牙 ,唔講真喺唔知喺蝦膠出品 ,兩種口感食落去。。。真不了

但暫時只有堂食同自取外賣。 我諗我好快又會同佢見面 ,嘻~
2023-09-15
Type of Meal
Lunch
2023-09-12 169 views
春城銅鍋米線 🍜📍 旺角砵蘭街175號地舖 (港鐵旺角站E1出口)❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎小編發現旺角有間新開既米線小店🍜,一定要介紹比大家🙆🏻‍♀️,味道唔錯👍🏻,仲平靚正🤭,米線控必食😏。先講下最吸引我既地方,就係用銅鍋去烹調,所以令到個米線會夠熱。🌟 招牌三鮮銅鍋米線 $61招牌三鮮包括有腩肉、豬潤、螺旋藻,味道唔錯🤩,辣度仲可以自由選擇。🌟 豬扒酸酸辣辣銅鍋米線 $52呢個正呀😍,個米線酸酸辣辣咁,配上大大塊豬扒,簡直冇得頂🤤。🌟 炸脆脆蝦膠豆卜 $35呢個又係要推介既🙈,係其他地方冇食過既,外脆內軟,裏面嘅蝦肉仲好彈牙。🌟 爆漿紅糖糍粑 $30流心紅糖糍粑第一次食🤪,同埋價錢係非常之抵食。整體推介指數:❤️❤️❤️❤️❤️之後再㩒下右上角個🔔, 小編定期會為你送上最新資訊☺️謝謝支持。❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎
春城銅鍋米線 🍜

📍 旺角砵蘭街175號地舖
(港鐵旺角站E1出口)

🌟 招牌三鮮銅鍋米線 $61

🌟 豬扒酸酸辣辣銅鍋米線 $52

🌟 炸脆脆蝦膠豆卜 $35

🌟 爆漿紅糖糍粑 $30
流心紅糖糍粑第一次食🤪,同埋價錢係非常之抵食。

整體推介指數:❤️❤️❤️❤️❤️

2023-09-10 156 views
作為熱愛米線家族的我,挑剔的味雷也敵不過新開的春城銅鍋米線店😍 不論是米線/炸物均是即叫即製新鮮熱辣😋 湯底更包羅萬有.如:招牌鮮味湯, 麻辣湯,酸辣湯,蕃茄泡椒湯,蕃茄濃湯,蠔仔湯,蟲草花雞湯等…🤩至於配料方面非常豐富.份量超多非常大方🤭▫️自選米線▪️招牌春城銅鍋米線$36(小辣)👍🏻▪️春城麻辣銅鍋米線$36(小辣)👍🏻招牌春城銅鍋湯底入口鮮香惹味. 而春城麻辣銅鍋湯底則很夠麻更帶微甜. 啖啖米線全是滿滿濃郁的湯汁非常出色🤤湯底內更附有大量肉碎•甜酸菜•芽菜•木耳絲等增添了不少口感的層次😚米線纖柔.入口爽口彈牙.真令人一吃上癮👍🏻▫️ 必吃招牌小吃▪️ 爆漿紅糖糍耙$30👍🏻👍🏻極力推薦之選🤤🤩外面香脆內裡軟糯有咬口. 香香甜甜.一口一爆醬😍一口一療癒😇▪️ 黄金荷葉包(配煉奶)$25👍🏻 人氣邪惡之選😋黃金酥脆惹味.層次豐富🤪配上煉奶.更邪惡😈

▫️自選米線

▪️招牌春城銅鍋米線$36(小辣)👍🏻

▪️春城麻辣銅鍋米線$36(小辣)👍🏻

▫️ 必吃招牌小吃

▪️ 爆漿紅糖糍耙$30👍🏻👍🏻
黄金荷葉包(配煉奶)

▪️ 黄金荷葉包(配煉奶)$25👍🏻
人氣邪惡之選😋黃金酥脆惹味.層次豐富🤪配上煉奶.更邪惡😈
爆漿紅糖糍耙
黄金荷葉包(配煉奶)
  • 春城麻辣銅鍋米線$36(小辣)
2023-09-06 240 views
當日開張第一日,同屋企人經過旺角,想入去試吓新餐廳,估唔到返到屋企兩個人一齊食到肚痾! 首先,餐廳最緊要係食物,我哋當日想叫新鮮肉眼筋,點知廚房話冇。咁諗住叫第二樣嘢試吓,想叫牛展,又係無!開張就咩都無得試,好失望!後來,叫咗腩肉點知全部都係肥膏,一啲肉都冇,仲要四片有三片都係肥! 再者,叫樓面想要杯水,點知一嚟到就話用手機落單,咁請樓面黎做咩?5個樓面,3個後生女企埋一齊大趕吹水,好似冇顧客咁,有咩問題都係叫你用手機,如果我係老闆真係要考慮一下點解會請人返吹水! 最後,水吧的奶茶係勁勁勁苦,苦到我後來都冇再飲,真係完全唔可以接受! 最嚴重係食完半個鐘之後,我老公話好肚痛。後來返到屋企,半夜我都開始肚瀉,兩個人去咗成晚廁所!無論樓面工作表現、食物質素、進食環境方面都係可以話係零分,希望其他食客以此為監,附上單據為實!
腩肉豬大腸米線
2023-09-03
$70 (Dinner)