2018-11-09 329 views
東大街有好多餐廳,今晚就試左呢間。先試咗個酒漬雞肝同牛蒡漬, 雞肝底下有啲醃咗嘅生洋蔥, 夾埋雞肝一齊食其實都幾夾,不過如果唔係太鍾意食生洋蔥嘅人可能夾一條仔就好,因為洋蔥味都幾強另外第一次咁樣食牛蒡,用啲秘製嘅日式醬料醃咗嘅牛蒡再加埋木耳碎,入口嗰陣味同平時食嘅牛蒡好唔同,係好香濃嘅日本醬油味而且食落脆卜卜,好特別!之後仲叫咗兩隻一口生蠔, 賣相好靚, 而且仲有冰底鎮住,生蠔上面有啲新鮮番茄同一啲酸酸地嘅醬汁, 加上生蠔好新鮮一啲都唔腥。 雖然話係一口生蠔,但係隻蠔係好大隻,小女我要用兩口先食到另外仲叫咗個烏賊一夜干, 實情係一啲都唔乾! 燒得香口唔會難咬開唔靱!而家仲有小小淋身,小小彈牙嘅口感之後仲叫咗一堆串燒,左起係 醉香雞翼, 牛舌心, 蔥油卷,脆皮豆腐同埋津菜苗特別推介雞翼,牛舌心同津菜苗夜晚最開心最好食嘅就係呢條細鱗! 餐廳除咗食串燒出名之外,晚市仲有鹽燒原條鮮魚 而且每日都有啲唔同嘅新鮮海魚可以點~ 見周圍嗰幾枱客人都有點燒魚,於是我地都按推介叫左條細鱗~一揭開已經燒到脆哂嘅魚皮即時聞到好香!條魚仲好熱岀哂煙~ 魚肉望落去好軟綿,而且表面仲有啲水氣,一啲都唔會燒得乾 食落
東大街有好多餐廳,今晚就試左呢間。

特別推介雞翼,牛舌心同津菜苗

食落魚肉非常鮮味,的確食到魚嘅甜味, 配襯埋甜甜酸酸嘅汁~ 不過個人就比較鍾意夾一兩粒側邊嘅海鹽嚟食更加惹味

最尾仲嗌咗個蟹肉茶漬飯

埋單連埋加一兩個人一百蚊鬆啲, 值啦! 餐廳賣點唔係平價,而係高質素食材加上用心烹調嗰份味道

2018-11-09 1256 views
桻之燒在筲箕灣開店也有一段日子了,每次LUNCH經過見到高朋滿座的畫面,我心底都會SAY GOODBYE,今天專程避開高峰期過來,誰知店員一句:「有訂位嗎?」,當時我真心怕又沒得吃時,幸好他們另作安排,我終於與同事可以舒舒服服坐下來。店內環境偏小,座位約有廿多個,店員有禮,服務誠懇,主動介紹今日午餐推介,印象很不錯!幸好我們提早一步到餐廳,這裡很快已滿座了!原來餐廳1星期轉1次MENU,每個午市套餐配湯及蒜蓉包,還可以+$配特色飲品,非常用心,侍應說我可以send whatapps問老闆娘了解每期餐牌及訂檯,我也看到訂檯的客人剛到餐廳就座,餐廳已捧出他們那熱辣辣的套餐出來,時機配合得非常好!餐湯 .南瓜湯營養豐富的南瓜湯裡多餘的忌廉,仍保持幼滑香濃,啖啖南瓜蓉和粟米粒,味道香甜~~~餐飲.巨峰乳酸梳打 +$8非常漂亮的粉紫色,幸好不是藥水    提子味道突出,帶點酸酸甜甜的味道,比較清爽,很好! 餐飲.熱咸青檸蜜 +$4首先,要給咸青檸戳戳碎,這樣微咸清香的味道才會飄出來,完美!餐包.蒜蓉包即叫即烘,香熱脆口日式黑毛豚肉煲仔飯 $78天氣轉冷,煲仔飯是頗合適的選擇~~~厚切黑豚肉,調味

餐湯 .南瓜湯

餐飲.巨峰乳酸梳打 +$8

非常漂亮的粉紫色,幸好不是藥水
   提子味道突出,帶點酸酸甜甜的味道,比較清爽,很好!

餐飲.熱咸青檸蜜 +$4

餐包.蒜蓉包

即叫即烘,香熱脆口

日式黑毛豚肉煲仔飯 $78

天氣轉冷,煲仔飯是頗合適的選擇~~~厚切黑豚肉,調味不錯,肉味較重,油香飽滿,融入洋蔥、青椒及粒粒分明的珍珠米之中,吃起來啖啖肉,再加入淡鹹帶甜的豉油,暖暖一窩,頓感滿足。我最喜歡珍珠米軟硬適中,煲邊帶鍋巴而不會過燶,讚!事實上,它不可以用惹味來形容,但確是味道焦香,原汁鮮味!

鮮海蝦有營菠菜蛋包飯 $88

脹卜卜蛋包飯總給我一種簡簡單單的幸福感,這回是用菠菜汁煮成的蛋包飯更予人一種健康又美味的感覺,賣相相當吸引;蛋皮帶有濃濃蛋香,煎得均勻,能扎扎實實包裹著冬茹炒飯,這裡同樣使用珍珠米,炒得乾爽不黏,粒粒分明,味道偏淡,淋上醬汁就剛剛好;麻醬沙徉菜新鮮爽脆。

毫不吝惜提供兩大串新鮮海白蝦,爽口彈牙;菠蘿超級香甜爆汁;美國露筍清甜。大廚只是用灑了少少海鹽,提升味道層次,同時能保留食物原有的鮮味

餐廳服務誠懇有禮,真材實料,出品不錯,份量足夠,下次我要帶埋其他同事一齊訂檯過來!

部份晚餐餐牌:

2018-11-08
$89 (Lunch)
  • 日式黑毛豚肉煲仔飯
  • 鮮海蝦有營菠菜蛋包飯
2018-11-07 131 views
今日中午和媽咪來了筲箕灣買餸,順道和她到東大街吃午餐。我們行了一圈,媽咪被桻之燒的菠菜蛋包飯吸引著,於是便入內試試啊!甫入座,服務員便非常有禮及親切地介紹它們的午餐,我們點了鮮海蝦有營菠菜蛋包飯、暖笠笠日式黑毛豚肉煲仔飯,餐飲配熱檸蜜。青豆煙肉餐湯很清,蒜蓉包很香。而鮮海蝦菠菜蛋包飯不只賣相一流,鮮蝦烤得剛好,入口鮮甜美味,蛋包飯的醬汁搭配得宜,帶點微酸,令人易入口。另外,跟飯還有沙律,使人倍覺清新,確是必吃之選。煲仔飯也很不錯,黑豚肉非常嫩滑,個汁好正,令整個煲仔飯提升了不少的美味指數,確是很yummy 呀!整體來說,午餐非常美味,份量足,用料靚,服務佳,下次一定會再來!
2018-11-07
$91 (Lunch)
2018-11-04 117 views
今個週末感覺輕鬆,於是和媽媽出去吃個悠閒的早午餐。呢間小店坐位不多,主打係晚市既燒烤。不過原來佢週末既中午餐質素亦相當唔錯。選擇款式多之餘,價錢亦合理。鰻魚飯原條大鰻魚夠曬足料!鰻魚烤得脆身,咬落彈牙,相當好味。飯既份量不多,但一個人食絕對夠。就是味道過咸,照燒汁比較多。追加左個炒雜菇。牛油味很香濃,炒得亦夠鑊氣,大讚!燒烤拼盤煮得比較耐,食完鰻魚飯同雜菇仲要等左陣先有得食。賣相不錯,排得外形像一塊葉子。雞翼燒得很夠火喉,入面完全熟曬,但外層卻不會燒焦。雞肉還能保持嫩滑呢!五花肉也很香口,不過個人覺得比較肥膩。燒羊架味道一般,感覺肥膏很多,但肉質火喉都控制得幾好,可能我個人口味不喜歡羊吧。呢個紫薯好原汁原味,仲要甜甜地,做甜品一流。
今個週末感覺輕鬆,於是和媽媽出去吃個悠閒的早午餐。

追加左個炒雜菇。牛油味很香濃,炒得亦夠鑊氣,大讚!

雞翼燒得很夠火喉,入面完全熟曬,但外層卻不會燒焦
。雞肉還能保持嫩滑呢!

五花肉也很香口,不過個人覺得比較肥膩。

呢個紫薯好原汁原味,仲要甜甜地,做甜品一流
2018-11-03
$130 (Lunch)
2018-11-02 127 views
一早過海做嘢 ,下午餐 ,走到筲箕灣東大街天后廟隔離,桻之燒日本餐,樣式唔多地方唔大,24個座位,入嚟好有日本嘅感覺 ,四圍都貼住一啲日本酒嘅招紙 ,坐落真係好有日本feel 。跟住叫咗個鰻魚飯 ,朋友叫咗個牛肋條 ,兩個都唔錯 ,嗰條鰻魚,成個砧板上 ,大好似想遊落水,跳出個碟咁樣 ,牛肋骨更加正式香味全,入口即溶,重有紫薯做伴碟,唔係小嘢,係成碗咁大,重有紫薯粒,真係爽到有口感,仲有最後咖啡奶茶就冇飲啦,叫咗兩杯檸茶,消消滯就very good啦,因為肉類太多。喺呢度解決咗我一個問題,就係去到日本係搵唔到鰻魚燒汁嘅,咁順手問下請教下師傅,佢話日燒汁係各有各做嘅極,都係有可能係叫燒乜嘢汁咁樣嘅,所以下次我去日本起碼,買返一兩樽當地做嘅日本嘅燒汁用下啦!東大街招牌酒坐落好正南瓜湯蒜泥包紫金牛肋海龍鰻魚燒金光圈茶

東大街

招牌酒

坐落好正

南瓜湯蒜泥包

紫金牛肋

海龍鰻魚燒

金光圈茶

2018-10-31 126 views
假期!過海去坐下叮叮車懷舊下,真的很爽呢!人又小又平價錢,遊車河去了,友人介紹食呢間,地方不算大,細細間竟然也級引一些明星來食,我諗味道一定好特別和非常好食了,侍應生還介紹食物款式添,態度非常好,原來廚師好有心得㗎,每一個星期換菜單一次,真的不簡單呀! 或者就是他的賣點 所以級引明星遠度而來食呢!有心思,而且味道不算濃和減,絕不會有味精添,啱曬我了, 我叫了香燒美國牛肋條配紫薯 牛肋條粒肉質軟淋淋食完一粒又一粒好味紫薯味道十分好不算太乾身和林bet bet 友人就叫原條炭火燒珍寶鰻魚飯,嘩,成條鰻魚好大條呀!超正。南瓜粟米湯濃濃南瓜味道香燒美國牛肋條配紫薯$88原條炭火燒珍寶鰻魚飯$98
牛肋條粒肉質軟淋淋
食完一粒又一粒好味
紫薯味道十分好不算太乾身和林bet bet
友人就叫原條炭火燒珍寶鰻魚飯,嘩,成條鰻魚好大條呀!超正。

南瓜粟米湯濃濃南瓜味道

香燒美國牛肋條配紫薯$88

原條炭火燒珍寶鰻魚飯$98

2018-10-25 1050 views
星期六早上做完運動出咗去筲箕灣一趟, 一場嚟到梗係會去東大街覓食。 唔想太heavy我哋去咗一間有all day breakfast hea吓。 餐廳本身或者晚市係做串燒,居酒屋或食日本嘢。 牆壁貼滿清酒嘅招紙, 簡約中見心思。 店舖雖小有落地玻璃 陽光透落,非常有假日 悠閒feel.英式早晨全餐 $88好豐富嘅樣子, 蒜蓉包焗得鬆脆。 松露炒蛋, 炒蛋又滑又香, 加上少許松露醬更顯惹味。 更香口嘅係佢嘅煎煙肉, 其貌不揚但係整得好好味, 不肥不瘦又唔乾, 仲有好香嘅肉味。德國香草雞肉腸, 肉質唔會太鹹外皮香脆。 番茄汁焗豆同蔬菜沙律同吃, 完全感覺到有健康的一天!法國鵝肝配安格斯牛肉漢堡配薯條 $98賣相精美, 沙律顏色鮮豔爽脆又清新。 鵝肝份量少少哋都煎得幾香, 安格斯牛肉漢堡做得好厚, 佢嘅肉質好滑, 甘香有肉味,唔似一般漢堡扒会嚡。 非常推介, 因為份量都很足。汁燒雞扒配豬骨濃湯稻庭烏冬$88 稻庭烏冬滑溜溜, 盡吸濃濃嘅豬骨湯。 雞扒輕輕略煎外皮脆口, 還有仍然脆身嘅紫菜碎, 口感豐富又美味!跟午餐/套餐可以加8蚊升級特飲。水蜜乳酸桃梳打 巨峰乳酸梳打 荔枝乳酸梳打各款梳打

店舖雖小有落地玻璃 陽光透落,非常有假日 悠閒feel.

英式早晨全餐

英式早晨全餐 $88

法國鵝肝配安格斯牛肉漢堡配薯條

法國鵝肝配安格斯牛肉漢堡配薯條 $98

汁燒雞扒配豬骨濃湯稻庭烏冬$88

跟午餐/套餐可以加8蚊升級特飲。

水蜜乳酸桃梳打
巨峰乳酸梳打
荔枝乳酸梳打
各款梳打味道唔錯,fresh 夠氣唔会太甜。 荔枝乳酸味道尤其出眾。

因為假日唔需要提神冇飲㗎啡,下次再嚟嘆下其它咖啡小食 同all day breakfast.
英式早晨全餐
法國鵝肝配安格斯牛肉漢堡配薯條
2018-10-25 675 views
公司附近嘅餐廳幾乎已經比我哋食勻,見 #靚媽媽 餐餐食到誓願咁😪 今日一於比幾蚊搭車落 #筲箕灣 搵好嘢食😋 嚟到 #大東街,最為人熟悉嘅一定係 #切腩撈粗,不過星期四係人哋嘅例假,而且我都食到厭哂lu👉🏻👈🏻 係時候轉吓口味,正喺麵店嘅斜對面見到 桻之燒,門面睇嚟唔錯咁,就去試吓啦👀店員好快為我哋安排好座位,仲推介咗幾款 #定食 🍱比我哋,🤩🤩似乎樣樣都唔錯咁❤️ #靚媽媽 一向鍾情食 #牛扒,而 #小秘書 我就當然會order條 #鰻魚 滿足吓自己啦😋 咪睇餐廳細細,廚師手勢認真有水準,#定食 仲包咗個🥣 #南瓜粟米餐湯+#蒜蓉多士、#熱飲☕️ 好豐富❤️先講個 #南瓜粟米餐湯,廚師將南瓜肉撈埋🌽粟米一齊煮湯,口感好香甜、絕對足料👍🏻 蒜蓉包🍞都係即時整起嘅,不過就無咩特別😄 五成熟嘅燒肉眼扒,火路控制得好好,牛扒🐮上枱嘅時候,肉身仍然保持係粉紅色,肉味豐富,我都忍唔住食咗幾舊🐮 咁當然我唔會咁自私,一個人食哂條肥嘟嘟嘅鰻魚落肚啦,估唔到 #靚媽媽 都讚好👍🏻 不過美中不足嘅係餐廳無用到珍珠米,不過醬汁同肥美嘅魚肉已經令我好滿足🤩🤩 加埋配菜 #紫薯蓉 👍🏻👍🏻👍🏻 我嘅飯堂名單又可

先講個 #南瓜粟米餐湯,廚師將南瓜肉撈埋🌽粟米一齊煮湯,口感好香甜、絕對足料👍🏻 蒜蓉包🍞都係即時整起嘅,不過就無咩特別😄 五成熟嘅燒肉眼扒,火路控制得好好,牛扒🐮上枱嘅時候,肉身仍然保持係粉紅色,肉味豐富,我都忍唔住食咗幾舊🐮 咁當然我唔會咁自私,一個人食哂條肥嘟嘟嘅鰻魚落肚啦,估唔到 #靚媽媽 都讚好👍🏻 不過美中不足嘅係餐廳無用到珍珠米,不過醬汁同肥美嘅魚肉已經令我好滿足🤩🤩 加埋配菜 #紫薯蓉 👍🏻👍🏻👍🏻 我嘅飯堂名單又可以加添一新名成員喇!
2018-10-25
$102 (Lunch)
  • 鰻魚飯定食
  • 燒牛肉眼扒定食
2018-10-15 271 views
今天中午約了朋友午餐,東大街有一半餐廳我都吃過了,想吃些未試過的,剛好經過廟宇旁,有間綠色招牌的日本菜,每次經過都會很快走過,因為門口都很窄,不便停留,而今次卻認真停下來看看餐牌,午餐有A-J 十款套餐,有午餐和下午茶價目。。我們剛好過了午飯高峰期,幸好餐廳內不算太多人,牆上都貼滿了日本清酒的貼紙,坐位都算坐得舒服。我和朋友分別點了蒜片極上一口牛柳粒配蛋包飯 和 日式鮮魚魚湯飯,午市還跟餐湯和熱飲。蒜片極上一口牛柳粒配蛋包飯 賣相已值100分,蛋包飯內不是白飯底,上面鋪上沙拉醬、茄汁、紫菜粉,還有少量沙律點綴,上面有兩串一口牛柳,味道非常好味。日式鮮魚魚湯飯 又是賣相一流,鮮魚剛浸落熱噴噴的湯內剛剛好熟,味道鮮滑,魚湯鮮味十足,還有我最愛的莞茜。總評:午市已有這樣高質,下次一定會再試晚市。

總評:午市已有這樣高質,下次一定會再試晚市。
2018-10-15
$80 (Lunch)
2018-10-06 218 views
时隔多年的香港游,经香港朋友推荐偶然来到的一家小食店,店面不大,装修很日式。店里的生意非常好,不过我们好好彩正好有一个空位。依着推荐点着店里的招牌菜,非常好食,味道也很棒。
2018-10-05
因為要探朋友,所以走咗去山旮旯嘅筲箕灣,真係好遠好遠好遠⋯⋯嗰度除咗安利魚蛋粉真係諗唔到食乜嘢,見到佢排晒長龍所以就諗住另覓對象!咁啱見到側邊有一間食串燒,格局有情調,人不太多,幾方便傾計!午餐其實選擇唔係好多,來到串燒店梗係食串燒啦!原來午餐都有串燒揀,幾好!幾好!朋友想食飯所以我哋分別叫咗招牌串燒拼盤,咖喱牛舌蛋包飯!由於真係即叫即整所以需時,如果想食速食午餐請勿來!串燒來到,好興奮!淨係賣相已經贏咗。不過份量比較細,其實真係麻麻哋飽番薯仔和豆腐一食就知道係日本食品!番薯很粉狀,非常甜!至於豆腐,是油豆腐的那一種,豆味濃,不是焦脆的那一種,吃得健康一點!至於蘆筍!真係比一百分💯,今次吃的是幼身,用牛油煎的,又爽又甜又香!如果可以多啲,真係可以食極都唔停!沙律都非常好食!係咪好似講留咗一樣野冇錯就係我最鍾意食嘅主角,代表作!煙肉荔枝卷真係前無古人!真係冇諗到可以咁樣配搭得天衣無縫!煙肉煎得非常焦脆,荔枝經過烤焗,變得又甜又多汁,一鹹一甜,一脆一軟!好正好正!好明顯呢個串燒拼唔夠我哋兩個人飽⋯⋯所以朋友嘅咖喱飯就啱啱好啦!蛋香,不老,厚身。牛舌非常腍,大大件,配上熱辣辣嘅日本咖喱汁,甜

由於真係即叫即整所以需時,如果想食速食午餐請勿來!

串燒來到,好興奮!
淨係賣相已經贏咗。不過份量比較細,其實真係麻麻哋飽

冇錯就係我最鍾意食嘅主角,代表作!煙肉荔枝卷
真係前無古人!真係冇諗到可以咁樣配搭得天衣無縫!

好明顯呢個串燒拼唔夠我哋兩個人飽⋯⋯

所以朋友嘅咖喱飯就啱啱好啦!

蛋香,不老,厚身。牛舌非常腍,大大件,配上熱辣辣嘅日本咖喱汁,甜甜嘅唔辣嘅!真係好啱我不大食,又愛多餸的我!^

食飽咗,傾左兩個鐘,飲咗杯巨峰乳酸梳打收尾,滿足。
就返屋企!好滿足!
2018-08-11
$200 (Lunch)
  • 煙肉荔枝串燒
2018-07-14 476 views
終於到老公星期六短週唔使返工,決定去呢間想食好耐既串燒店享受一下悠閒下午。店內裝修走日式風格,牆上掛滿串燒食品名、清酒招紙、是日鮮魚介紹,裝飾獨特。而餐牌設計亦見心思,手繪很多日本style既公仔。見店員經常橫貫四周,對顧客要求迅速回應,值得一讚。今次星期六小店提供多款brunch選擇。而我倆食了兩款招牌串燒餐。飲品方面點了柑桔話梅蜜及蜂蜜檸檬柚子茶。柑桔話梅蜜及蜂蜜檸檬柚子茶:柚子茶香甜,再加上幾片新鮮檸檬,味道香甜清新。而話梅蜜酸甜開胃,令人回味。招牌串燒拼盤A: 此拼盤以肉類為主,有黑豚六花腩、雞翼、牛仔骨,並配以紫薯蓉及沙律菜。牛仔骨不俗。雞翼以黑椒調味,配合燒至香脆既表面,十分香口。而由於原隻燒的原因,咬下去仍有肉汁流出,令人回味。最出色的是黑豚六花腩,此六花腩上台時燒至乾身,表面鋪滿調味料。咬下去豬味非常濃郁,而由於燒得乾身,食落有油脂香味但不會感到油膩,令人讚嘆驚喜。配菜方面的紫薯蓉香甜健康又飽肚。招牌串燒拼盤B: 除了煙肉外,此拼盤B以素菜為主。有煙肉荔枝卷、脆皮豆腐、日本蕃薯仔、露荀,配菜與拼盤A一樣。鹹香既煙肉配清甜荔枝很特別,脆皮豆腐配上醬汁及木魚,味道不太濃岩岩

招牌串燒拼盤B: 除了煙肉外,此拼盤B以素菜為主。有煙肉荔枝卷、脆皮豆腐、日本蕃薯仔、露荀,配菜與拼盤A一樣。鹹香既煙肉配清甜荔枝很特別,脆皮豆腐配上醬汁及木魚,味道不太濃岩岩好,蕃薯仔一口一件,香甜糯香,燒露荀非常清甜又爽口。整體感覺很健康。
2018-06-23 351 views
週末訓醒又到左搵食既時候,東大街出名多好西食,呢間桻之燒係佢當年開張既時候已經好吸引我,今日終於的起心肝入去食!店內環境好有日本居酒屋既味道,除左有大大既酒櫃,可以見到水吧位都放左好多唔同既清酒,牆上有寫左唔同既燒物推介,排得好整齊,睇落好療癒。一拉開個趟門,侍應妹妹已經好熱情咁出黎招待我,坐低之後,侍應妹妹簡單介紹左今日既午市餐牌,推介我今日可以試羊排,然後再簡單介紹下餐具位置等,十分貼心同窩心阿。頭先侍應介紹左羊排,所以我地就叫左招牌串燒拼盤(A)配紫心蕃薯蓉同埋汁燒雞扒配豬骨濃湯稻庭烏冬。汁燒雞扒配豬骨濃湯稻庭烏冬$68首先嚟到嘅係雞扒配稻庭烏冬,雞扒嘅份量都幾大塊,切咗六大舊,雞扒用左燒汁一齊燒,味道甜甜地,雞皮有小小脆,皮薄肉厚,淡淡肉阿!豬骨濃湯飲落都好易入口,除左好濃既豬骨味之外,仲有d麻油香。湯入面仲有好多娃娃菜,令到個湯會有鮮甜味,我係咁飲佢d湯阿!!。稻庭烏冬係扁身,食落會比平時普通粗個d烏冬軟食。招牌串燒拼盤(A) 配紫心蕃薯蓉$98串燒拼盤入面有鹽燒雞中翼,香燒黑豚六花腩,紐西蘭羊扒。仲有沙律同紫薯蓉。鹽燒雞翼燒得岩岩好,外表十分脆,內裡多肉汁,簡單既調味已經好

汁燒雞扒配豬骨濃湯稻庭烏冬$68
招牌串燒拼盤(A)配紫心蕃薯蓉
招牌串燒拼盤(A) 配紫心蕃薯蓉$98
串燒拼盤入面有鹽燒雞中翼,香燒黑豚六花腩,紐西蘭羊扒。仲有沙律同紫薯蓉。鹽燒雞翼燒得岩岩好,外表十分脆,內裡多肉汁,簡單既調味已經好好食!羊架口感偏爽口,一d都唔騷。另外六花腩爽口,油份十足,但一d都冇油膩既感覺,紫薯蓉冇咩特別既調味,更加食到紫薯本身既甜味,我就一淡六花腩一淡紫薯咁食特別夾。

總括黎講,今次既用餐好滿意,服務態度我最欣賞,比我一種窩心既感覺。串燒好味!下次黎食晚餐既話我一定會試下佢既燒酒!
招牌串燒拼盤(A)配紫心蕃薯蓉
  • 鹽燒雞翼
2018-06-15 248 views
筲箕灣有條街開滿了餐廳相信大家都知,我地今日專程黎到這裡,看到這件餐廳有上過電視,d野食都幾岩胃口,毫不猶疑就入左去咖喱香炆嫩滑牛柳粒配特色蛋包飯這名果然沒取錯, 蛋包飯裡面的飯調味過, 有點像燒汁,有辛辣的肉粒炒過, 配搭嫩滑多汁的滑蛋, 即使不用加上咖喱亦十分美味了. 至於咖喱是屬於溫和的咖喱,應該就是日式咖喱了,裡面有很多紅蘿蔔,煮到很淋.牛柳粒更不用說,完全不鞋口,十分嫩滑.原條炭火燒珍寶鰻魚飯哇!!好大條鰻魚啊!又厚身又長!肉質結實不肥膩,魚骨基本沒有,不用擔心. 而鰻魚汁香濃夠多,吊起了鰻魚的鮮味,令人不覺得腥. 如此足料的鰻魚飯我也是第一次吃,你能感受到用飯送鰻魚而不鰻魚送飯的感覺嗎?每一口都津津有味!香濃朱古力喝得出真材實料,但我覺得略甜,愛吃甜食的人應該喜歡,不知道能不能少甜呢?這次的午餐還挺划算,原來兩點后入座是有折扣的, 抵到傻

咖喱香炆嫩滑牛柳粒配特色蛋包飯

原條炭火燒珍寶鰻魚飯

香濃朱古力

這次的午餐還挺划算,原來兩點后入座是有折扣的, 抵到傻
因為突如其來的compensation leave,終於可以讓我稍稍的喘一口氣,也有空可以見見朋友。今天我們的節目除了一起吃個午餐之外,還事先買了戲飛,一睹「印度劉德華」的風采。我們分別點了兩個set lunch 一起share,分別是串燒拼盤配豬骨濃湯稻庭烏冬($78)及原條炭火燒珍寶鰻魚飯($98)。串燒拼盤裡面分別有五花肉、秀珍菇和雞翼哦,再配上一碗的稻庭烏冬,分量對我來說是剛剛好~ 特別愛吃這裡的燒雞翼,外層燒得香脆,內裡是嫩滑多汁,好吃!原條炭火燒珍寶鰻魚飯($98)絕對是這一頓飯的亮點!這個「珍寶」的字眼沒有違反商品說明條例哦,因為店員送上來時也令我們wa一聲,鰻魚size超大的呢。鰻魚吃起來肥美,而且配上甜度剛剛好的鰻魚汁,送飯一流~~至於餐飲方面,無獨有偶,我們選的都是特濃熱朱古力(加$8)~ 沒辦法,我們兩姐妹都是朱古力的lover,哈哈哈。

我們分別點了兩個set lunch 一起share,分別是串燒拼盤配豬骨濃湯稻庭烏冬($78)原條炭火燒珍寶鰻魚飯($98)。

特別愛吃這裡的燒雞翼,外層燒得香脆,內裡是嫩滑多汁,好吃!

原條炭火燒珍寶鰻魚飯($98)絕對是這一頓飯的亮點!

沒辦法,我們兩姐妹都是朱古力的lover,哈哈哈。
2018-05-29
$80 (Lunch)