2019-03-23 1045 views
公司同事生日,訂左枱十個人去慶祝😆😆我地簡左家常喜慶餐 (每位$218)🍀廚師推薦原盅燉靚湯係杞子龍眼燉雞湯,好足料,正😋🍀美極蝦新鮮爽口,用美極豉油炒到好滋味😋🍀金沙煎焗生蠔好邪惡嘅一道餸,外面金黃鬆脆,咬開非常juicy,加埋生菜一齊食可以減輕罪惡感😂🍀清蒸游水海斑火候岩岩好,仲好鮮甜嫩滑👍🏻🍀金銀蒜粉絲蒸元貝好惹味,元貝又新鮮👍🏻🍀避風塘炒蟹一上枱已經勁香,勁多炸蒜!好鮮味😋,仲扑碎左啲殼,好方便我地食☺️🍀沙薑雞好少脂肪,咸咸香香好入味,雞肉嫩滑!🍀瑤柱扒時蔬好多瑤柱好足料!👏🏻🍀瑤柱蛋白菜粒炒飯炒到好乾身,粒粒分明,好食!🍀壽包慶祝生日點可以冇壽包 ☺️
公司同事生日,訂左枱十個人去慶祝😆😆

我地簡左家常喜慶餐 (每位$218)

🍀廚師推薦原盅燉靚湯
係杞子龍眼燉雞湯,好足料,正😋

🍀美極蝦
新鮮爽口,用美極豉油炒到好滋味😋

🍀金沙煎焗生蠔

🍀清蒸游水海斑
火候岩岩好,仲好鮮甜嫩滑👍🏻

🍀金銀蒜粉絲蒸元貝
好惹味,元貝又新鮮👍🏻

🍀避風塘炒蟹

🍀沙薑雞
好少脂肪,咸咸香香好入味,雞肉嫩滑!

🍀瑤柱扒時蔬
好多瑤柱好足料!👏🏻

🍀瑤柱蛋白菜粒炒飯
炒到好乾身,粒粒分明,好食!

🍀壽包
慶祝生日點可以冇壽包 ☺️
$218 (Dinner)
2018-10-22 1209 views
第一次去覺得幾好食,諗住同班朋友再試。點知味道差左,再唔會有下次!覺得扇貝唔係好新鮮,避風塘炒蟹唔夠鑊氣。因為小店經營,需要一齊起菜,如果有朋友遲到變成有啲餸唔夠熱。

覺得扇貝唔係好新鮮,避風塘炒蟹唔夠鑊氣。

私房菜
2018-07-16 1549 views
永遠不會幫襯這間私房菜,沒有禮貌!態度極差,尤是老闆!本身是生日飯局,結果嗌交收場!到達門口,老闆開門,因找不到訂枱的姓氏,被阻隔於門外企,詢問是否豐景大廈,答:「係」,再問是否樂廚,冇回應,被老闆話「你查清楚先」,及後容許入內打電話,即見到另一間客房,但預留姓氏也是不一樣的,入房內才發現是這對的房!老闆一直追住不斷駡⋯駡⋯駡⋯根本冇預訂人的姓氏,不是他的錯!一定要去道歉才擺休!又突然衝入房內繼續駡,又話佢老婆(即老闆娘)話佢唔啱,佢有咩唔啱!結果離開!永遠不會幫襯這間私房菜,沒有禮貌!食餐生日飯也要受到這樣的待遇,貼錢買難受
永遠不會幫襯這間私房菜,沒有禮貌!

態度極差,尤是老闆!

永遠不會幫襯這間私房菜,沒有禮貌!

食餐生日飯也要受到這樣的待遇,貼錢買難受

2018-07-03
2018-06-02 1236 views
朋友介紹既私房菜,位於住宅入面,大廈客係好舊式好古老,但無阻我既食慾,同行10位朋友叫左個海鮮餐龍蝦上湯伊麵,我唔知隻龍蝦幾重,是頭婆話夠我地食咁咪信佢囉,咁又係夠食,肉質彈牙,火喉剛好。第二個係美極蝦,蝦質爽脆,唔咸,味道剛好避風塘炒蟹,新鮮又多肉,唔油膩,炸蒜超多好鮮味既鮑魚,蒸得岩岩好甩殼,肉質爽脆海星斑新鮮好味,鹽焗雞咸道剛好,雞肉又係蒸到岩岩好瑤柱西蘭花,瑤柱份量多,自己睇圖尾聲係炒飯,飯粒清楚,唔會一舊舊,好味!

第二個係美極蝦,蝦質爽脆,唔咸,味道剛好

避風塘炒蟹,新鮮又多肉,唔油膩,炸蒜超多

好鮮味既鮑魚,蒸得岩岩好甩殼,肉質爽脆

海星斑新鮮好味,

鹽焗雞咸道剛好,雞肉又係蒸到岩岩好

瑤柱西蘭花,瑤柱份量多,自己睇圖

尾聲係炒飯,飯粒清楚,唔會一舊舊,好味!

2018-05-07 824 views
i tried calling this place for a reservation and they just hung up on you. no need to bother. we went up to check it out and inquire . and she open the door and then wave her hand and close the door. the place looks very residential and not sure if you need to have a referral.
2018-05-05
2018-01-01 1297 views
我從來都冇寫過食評,今次真的是太好味太抵食。樣樣都好食、老闆娘好俾心機、仲好好人。見我話是為爸媽慶祝結婚週年紀念、又見是老人家不宜太夜,特意為我們開下午飯。食物方面:材料又新鮮又靚,肯定只有行家才能買到此等級的材料。烹調的心思和技巧、賣相等,真的不得了。連我這一向都不愛雞的人,竟然食了兩、三件鹽焗雞,便可見一斑。記得不要錯過這巧手。我之所以寫這食評,都是想多點人知,這餐廳才可以繼續經營,我們才可以繼續享受這既平又好味的美食😋。記得傳開去啊
我從來都冇寫過食評,今次真的是太好味太抵食。

食物方面:
材料又新鮮又靚,肯定只有行家才能買到此等級的材料。
烹調的心思和技巧、賣相等,真的不得了。
記得不要錯過這巧手。
記得傳開去啊
2018-01-01
$238 (Lunch)
Anniversary
  • 金沙煎焗生蠔
  • 貴妃蚌
2017-08-26 1807 views
今晚中同聚會一共10人, 朋友推薦這間私房菜;今晚我地訂左個8餸1湯1飯既套餐;先講份量, 我地3男7女而且都唔係細食既都要食剩打包;咁多樣餸最多條蒸班, 火喉蒸到剛剛好, 魚新鮮肉彈牙;金銀蒜粉絲蒸元貝, 好多時由於粒元貝一般, 所以就變左食粉絲蒜蓉, 但今次例外, 個重點番番去粒元貝到, 因為粒元貝好新鮮好鮮甜;古法客家蒸咸雞, 味道令我想起醉x樓, 雞是走地雞, 真係雞有雞香😂兼肉爽彈牙👍🏻;瑤柱蛋白菜粒炒飯, 個飯炒得夠乾身而且加左炸瑤柱係面令到成個飯真係色香味都齊👍🏻👍🏻; 不可不提個甜品炸芋丸, 皮夠薄不太甜, 嚼落有QQ感, 呢個甜品會是我再去的好大推動力😋
金沙煎焗蠔
蒸班
金銀蒜蓉蒸元貝
客家蒸咸雞
瑤柱蛋白菜粒炒飯
炸芋丸
2017-08-26
$250 (Dinner)
蒸班
金銀蒜蓉蒸元貝
客家蒸咸雞
瑤柱蛋白菜粒炒飯
炸芋丸
  • 炸芋圓
2016-12-31 1936 views
經過朋友介紹,今日慶祝媽咪生日,同屋企人黎到樂廚私房菜,聽講都好多人book枱,所以都一早book好左先。一入到去,第一感覺就覺得好有住家feel,環境清淨,我地7個人都俾左間房俾我地。上菜既時候已經差唔多8點,第一樣餸係燉湯,一人一盅,我同屋企人都覺得好好飲,而且味道岩岩好,真係夠曬健康。飲完湯冇耐已經上下一道菜,未擺上枱已經聞到好香,原來係美極蝦,好入味好新鮮!食完蝦就有得食蒸元貝,加埋粉絲一齊食,真係好爽口,不得不讚!等左一陣,就有得食避風糖炒蟹,呢個真係好香好吸引,極力推介,屋企人都讚不絕口👍最後我地仲留左啲蒜頭黎撈飯,一樣食得好美味!講開炒飯,樂廚既炒飯真係no.1,雖然我地到最後都食到飽飽地,但炒飯真係好香,而且佢真係一粒粒,又有蛋香味之後係煎焗生蠔,外表金黃色,睇落去已經覺得好脆,樓面仲教我地拎生菜包住食,原來真係好正架,生蠔好多汁!然後上左魚同雞,食落覺得好新鮮好juicy搖柱扒菜最後係上甜品,呢個炸香芋丸外表好脆,食落去係真係好脆架,而且入面既香芋流心都好好味,好鐘意食!今次同屋企人都食得好開心好滿足,樓面既服務態度好好,我地一家人都好滿意,下次一定會再黎!

蒸元貝
避風糖炒蟹
煎焗生蠔
然後上左魚同雞,食落覺得好新鮮好juicy
搖柱扒菜
搖柱扒菜
甜品炸香芋丸

2016-12-28
$238 (Dinner)
  • 避風塘炒蟹
2016-12-13 1426 views
第一次食私房菜,真的很失望,環境衛生條件差,空氣不流通有油味,味道較咸,店主純粹做套餐形式!食材唔夠新鮮,最慘條魚是死魚無魚味,鹽焗雞雪味很重,味道總祗是咸,不是正宗私房菜,內地人處理,模仿香港正宗私房菜,好似返內地食晚飯一樣,但價錢平食得你飽。
2016-12-12
$320 (Dinner)
2016-10-10 1763 views
樂廚,我光顧左5次,今次,係隔左一年先去。點解去5次食私房菜,我唔喜歡煩,食過覺得唔會太差,就去,加上有間房,可以約朋友傾計,尖沙咀又近大家。我係第一次寫食評,有乜原因引發寫,係想分享下,俾大家知道一些事。。。今次,我同男朋友請兄弟姊妹食飯,大家聚會,樂廚岩岩我諗起的一個地方。食飯前,我以whatsapp 方式訂台,同何小姐一直溝通,講明今次係請客。前一日,我以whatsapp 同何小姐講人數有所更改,改為9位,我知當時已經好夜,我估都會冇人覆,點知系夜晚11點幾得到回覆,話可以,何小姐仲係第二日回覆我多一次:您好!溫馨提示:非常謝謝你預訂今晚10月9日,(星期日)9位,$238/位套餐的晚宴,甜品默認是香芋丸,謝謝支持!🙏🏻😊時間:約7pm我們只收現金,謝謝!提提你~樂廚地址:尖沙咀漆咸道南119C號豐景大廈,8樓C室(入口開在:柯士甸路 永業大廈對面 請按門鐘 請進)請通知相關朋友,謝謝支持!🙇😊樂廚/何小姐當天,當人齊時,開始食飯了,點知上的第一道湯上左十位,當時,我地覺得好奇怪,就資訊一位員工,距堅持講我地係訂左10位,之後我叫距問下個老板娘,姐係何小姐個家姐,距負責煮野食,
樂廚,我光顧左5次,今次,係隔左一年先去。

您好!
溫馨提示:
時間:約7pm
我們只收現金,謝謝!
提提你~
請通知相關朋友,謝謝支持!🙇😊

樂廚/何小姐

當天,當人齊時,開始食飯了,點知上的第一道湯上左十位,當時,我地覺得好奇怪,就資訊一位員工,距堅持講我地係訂左10位,之後我叫距問下個老板娘,姐係何小姐個家姐,距負責煮野食,個員工拎番果碗湯。何小姐個家姐入到來,都係話我訂左10位,當時,我請距問番距細妹何小姐,了解下當時情況,到家姐了解清楚,就話以為我地係十位,話今朝準備左條靚魚,又話準備隻大雞,材料準備好了,我地唔知距想講乜。

過左陣,距拎番碗湯入來,話整好左,叫我地飲多一碗,唔好哂,當時我地話唔要,個家姐仲係要放入來,因為係請客,搞到當時氣氛好尷尬。

之後每次上菜,都係以10位計算,其中一位朋友話點解要迫我地食10人份量,因為好多我地都食唔到,仲堅持要上10位。另一個朋友話貴店屈我地收多一位錢,好過分。因為係請客,我同男朋友唔想搞到甘勞氣。

到埋單時,成為2380即係收左10位價錢,果下我地真係好無奈,而其他朋友都覺得樂廚老屈我地,叫我show番whatsapp同個家姐對質,男朋友唔想煩,俾左2400即走人。

本來仲有幾次聚會都係想去樂廚,依家的心情,係大失望,因為我發whatsapp 問何小姐,距話了解清楚再回覆,原來件事係甘複雜,要了解一日一夜都覆唔多,哈哈。。。
2016-10-09
2016-06-30 1872 views
昨晚爸爸生日,一枱十二人,撰了一間私房菜,完全中伏,難食到不知怎形容,我第一次認真有必要寫一寫昨晚的心情!1. 燉翅 - d翅少到用筷子夾都夾唔到.2. 蒜茸蒸元貝 – 冇元貝, 迫我地食佢所謂叫聖子王, 得個殼大係冇乜肉, 又蒸到un晒.3. 龍蝦 – 隻龍蝦只係大個手掌多dd, 龍蝦肉少到一人得一舊, 佢仲話我地12人係得1人1件, 話隻龍蝦好大隻可以斬到16件, 但佢係斬左16件大個擦子膠少少既size, 但佢地會用一大碟伊麵底填飽我地個肚.4. 星斑 – 魚的確係大條, 佢仲稱讚自己蒸魚係最叻, 可惜魚冇魚味蒸到有幾叻都冇用.5. 原隻鮑魚冬姑扣鵝掌 - 鮑魚冇味, 冬姑冇味, 鵝掌冇味仲要係硬身6. XO醬炒象拔蚌 - 訂位時已經講明不要用XO醬炒因要走辣, 來到都係加左XO醬炒, 同佢地講佢地話冇加辣丫只係用XO醬炒之麻, 我咪同佢講XO醬咪係辣個囉, 真係吹佢唔脹 7. 客家糯米酒煮雞 – 尼個都算係佢地名菜, 老抽加色酒煮雞, 雞肉鞋個煲湯渣, 同佢反映, 佢仲能夠理直氣壯講”雞煮過一定係鞋果喎, 唔係你想用咩雞?”, 我果刻真係O左咀唔識回答佢. 最後成個酒雞係冇
1. 燉翅 - d翅少到用筷子夾都夾唔到.
7. 客家糯米酒煮雞 – 尼個都算係佢地名菜, 老抽加色酒煮雞, 雞肉鞋個煲湯渣, 同佢反映, 佢仲能夠理直氣壯講”雞煮過一定係鞋果喎, 唔係你想用咩雞?”, 我果刻真係O左咀唔識回答佢. 最後成個酒雞係冇乜人食過就叫佢力走, 費事眼火爆, 叫佢個仔力走, 佢仲話我地可能食唔慣用酒煮, 我地都費事答佢, 同一D唔識煮飯既人講野都嘥左d口水.
8. 瑤柱扒西蘭花 - 白烚西蘭花, 瑤柱少都算, 最恐怖是d芡汁杰到似一patpat鼻涕咁, 見到都無胃口
9. 樂廚炒飯 - 只可用白飯炒白飯來形容, 炒出來的飯是一舊舊, 不是一粒粒
10. 原隻椰皇燉官燕 - 食到最後, 都預左冇乜期望, 燕窩都唔況會有, 打開個蓋用匙巾攪來攪去都真係見唔到燕窩, 只見到一pat野係入面, 真係唔知係乜野, 佢仲要加左d杰撻撻一罐罐椰漿入去, 可以叫椰皇燉椰汁.

咁就食左位位$408, 真係仲難食過富x酒樓果d $1388套餐
Ps. 我不是打手, 只係想將經歷過的事分享給大家, 希望不要有人再中伏. 點解冇影相,原因係食到連影相既心情都冇。
TakeAway
2016-01-12 2025 views
公司有一位同事辭職, 大家一齊共事左8年,於是我地幫她搞歡送會,其中一位媽媽級同事介紹左大家一齊去<樂廚>食私房菜,地點都算容易搵~我地岩岩好12個人一圍,去到留左一間房俾我地, 仲有電視提供,好開心!<原盅燉湯>每人一盅, 打開蓋已經聞到香味呢晚的係杞子龍眼燉雞湯, 清香滋潤,我連埋湯渣都食晒!<美極蝦>蝦肉尚算新鮮,用左美極汁炒好惹味~<金銀蒜粉絲蒸元貝>元貝又大又新鮮<金沙煎焗生蠔>外殼金黃香脆, 生蠔多汁但麵粉比較厚, 如果薄身d仲好<沙薑雞>變左<盬焗雞>係冇通知的情況下改左菜式,初初仲以為我地味覺有問題雞肉煮得太老了<避風塘炒蟹> 我的最愛份量十足, 有4隻蟹微微香辣惹味, 蟹肉新鮮<清蒸游水海斑>相比起雞,魚的時間控制得啱啱好,魚鮮肉嫩<瑤柱扒時菜>瑤柱足料, 西蘭花爽口<蛋白瑤柱炒飯>少油少鹽, 健康路線,但飯就有少少偏硬是晚甜品<紅棗薑湯湯丸>,小丸子沒有餡料, 但好軟糯煙韌,飲
公司有一位同事辭職, 大家一齊共事左8年,
於是我地幫她搞歡送會,
其中一位媽媽級同事介紹左大家一齊去<樂廚>食私房菜,
地點都算容易搵~
我地岩岩好12個人一圍,
去到留左一間房俾我地, 仲有電視提供,
好開心!
<原盅燉湯>
每人一盅, 打開蓋已經聞到香味
呢晚的係杞子龍眼燉雞湯, 清香滋潤,
我連埋湯渣都食晒!
杞子龍眼燉雞湯
<美極蝦>
蝦肉尚算新鮮,
用左美極汁炒好惹味~
<金銀蒜粉絲蒸元貝>
元貝又大又新鮮
金銀蒜粉絲蒸元貝
<金沙煎焗生蠔>
外殼金黃香脆, 生蠔多汁
但麵粉比較厚, 如果薄身d仲好
金沙煎焗生蠔
<沙薑雞>變左<盬焗雞>
係冇通知的情況下改左菜式,
初初仲以為我地味覺有問題
雞肉煮得太老了
盬焗雞
<避風塘炒蟹> 我的最愛
份量十足, 有4隻蟹
微微香辣惹味, 蟹肉新鮮
避風塘炒蟹
<清蒸游水海斑>
相比起雞,
魚的時間控制得啱啱好,
魚鮮肉嫩
清蒸游水海斑
<瑤柱扒時菜>
瑤柱足料, 西蘭花爽口
瑤柱扒時菜
<蛋白瑤柱炒飯>
少油少鹽, 健康路線,
但飯就有少少偏硬
蛋白瑤柱炒飯
是晚甜品<紅棗薑湯湯丸>,
小丸子沒有餡料, 但好軟糯煙韌,
飲完之後整個人都溫暖晒!
紅棗薑湯湯丸
仲有一罐汽水送,
每人只需$230, 仲冇加一添
非常抵食, 岩晒一家人聚會!!

2016-01-09
$230 (Dinner)
杞子龍眼燉雞湯
金銀蒜粉絲蒸元貝
避風塘炒蟹
清蒸游水海斑
紅棗薑湯湯丸
  • 原盅燉湯
2014-11-25 2047 views
由朋友介紹, 訂佐位係樂廚食飯. 7位, 竟然留佐房俾我地! 訂佐7PM, 結果有朋友通知差唔多8PM先到, 我地有人等唔及,想食住少少野先,于是問樓面有冇野可以上佐先?樓面話可以上佐部分湯先. 到齊人再通知佢出其他餸.燉湯: 每位一盅, 一打開蓋, 一陣熱氣流飄佐出來,湯料占了一半, 湯清香滋潤, 連埋湯渣吃完, 已半飽了.呢個時候我地一班朋友仔係房內大聲講大聲笑, 感覺非常好!傾傾下, 好快最後一個朋友仔來到. 于是我地通知樓面可以上菜了.預留俾朋友仔的燉湯跟隨也上佐, 而湯依然係熱辣辣的, 呢點超讚!朋友果然冇介紹錯! 避風塘炒蟹: 微微辣, 香口惹味. 好正!朋友話蒜茸好正要留起!(後話:原來蟹仲可以要求走辣)美極蝦: 爽口彈牙,個人認為咸少少會更好味.金銀蒜粉絲蒸元貝:. 元貝好大隻,大路煮法, 好難失手.OK!金沙煎焗生蠔: 金黃的外殼香脆, 包住多汁的生蠔, 正!清蒸海斑: 時間控制得啱啱好. 魚鮮,嫩滑.鷄:特色客家糯米酒煮鷄,必試! 聽個名, 仲以為有糯米一齊煮. 原來係甜甜的鷄酒,酒精濃度大約有8度.對唔係好識飲酒既我哋嚟講算OK. 老板係客家人, 佢話冬天最啱食鷄

美極蝦: 爽口彈牙,個人認為咸少少會更好味.
金沙煎焗生蠔: 金黃的外殼香脆, 包住多汁的生蠔, 正!
清蒸海斑: 時間控制得啱啱好. 魚鮮,嫩滑.
鷄:特色客家糯米酒煮鷄,必試! 聽個名, 仲以為有糯米一齊煮. 原來係甜甜的鷄酒,酒精濃度大約有8度.對唔係好識飲酒既我哋嚟講算OK. 老板係客家人, 佢話冬天最啱食鷄酒.可以進補調理身體.

瑤柱扒西蘭花: 足料, OK!
蛋白瑤柱炒飯. 少油, 少鹽,炒得好健康, 但又OK 好味.
香芋丸: 香蘇外皮, 里面甜軟的芋泥波波. 好味!
仲有一罐汽水送, 每人只需$218, 非常抵食. 下次飯局又多一個選擇了!
2014-11-21
$218 (Dinner)
Anniversary
  • 避風塘炒蟹
  • 原盅燉湯
  • 金沙煎焗生蠔
  • 客家糯米酒煮鷄
2014-03-03 2519 views
又係同一班好姊妹聚舊食慶生飯嘅時候, 其中一個姊妹誠意推介食樂廚, 話好難book, 所以早成個月已經book哂枱等食呢餐。經商廈門口上樓上,一入門口見餐廳裝修簡潔,真係有啲住家feel。入到房,有電視睇,好彩有部電視,唔係呢餐飯啲時間都幾難過,因為食咗4個鐘, 7點食到11點,唉。。。。。講返啲餸菜, 老實講,除咗個避風塘炒蟹叫好啲,夠味夠香之外,其他真係好家常。 個燉湯還可以,有味但生肉煲完嘅血塊渣太多,有礙官感!美極蝦冇色冇味, 唔合格!扇貝好一般, 好彩有返咁上下大隻! 條魚好細條,而且仲有泥味同腥味,所以冇咩食過!隻沙薑雞冇沙薑味,似返蒸一樣,連誠意推介嘅姊妹都話唔ok! 金沙蠔應該係黃金蝦嘅變奏,但呢隻蠔一啲咸蛋黃味都冇,唔通就咁用蛋黃嚟做?個炒飯同糖水都俾好普通,不提也罷,但反而佢請我哋食嘅炸蕃薯丸有驚喜, 所以仲想去試嘅朋友可以試下叫呢個甜點!溫馨提示,嚟呢度食真係需要同啲好熟同好多話題嘅朋友嚟食,因為真係要食好耐!
個燉湯還可以,有味但生肉煲完嘅血塊渣太多,有礙官感!
美極蝦冇色冇味, 唔合格!
扇貝好一般, 好彩有返咁上下大隻!
條魚好細條,而且仲有泥味同腥味,所以冇咩食過!
隻沙薑雞冇沙薑味,似返蒸一樣,連誠意推介嘅姊妹都話唔ok!
2014-02-21
Type of Meal
Dinner
2013-09-16 1590 views
五十多年以來最難食終於在昨晚這騙人的私房餐廳吃到,真佩服主人家可以拿出來。已不再新鮮的魚比任何市場內數元可買到的魚難吃, 魚眼已陷, 主持人還辨稱是從澳洲來的活魚, 真佩服她的勇氣. 十道菜共等了三小時。唯一可吃是蛋白炒反。每人食了388元。12人共四千多元. 這次吃了之後令本人以後再不敢考慮嘗試私房菜. 果然回味。
2013-09-12
$388 (Dinner)