2014-02-06 843 views
朋友山長水遠走入黎上水搵我食lunch~梗係帶佢食間有d水準既……茶記啦~樂樂冰室係繼廣成之後,成日都有唔少人等位既茶記, 可想而知樂樂都有唔少捧場客。朋友點左芝士焗肉醬意粉同菠蘿冰, 而我就梗係食招牌芝士焗豬扒飯啦, 野飲就叫左紅豆奶茶。肉醬意粉同焗豬扒飯上到黎都係熱辣辣~ 有芝士ge野食都係趁熱食最好食~ 我覺得我個焗豬扒飯就幾好味喇~水牛芝好香, 蕃茄又唔好太酸, 炒飯底ok~ 而且豬扒都幾腍, 唔會好乾~ 而紅豆奶茶就正常啦~朋友就話肉醬意粉唔錯, 芝士同肉醬d味好濃郁,不過食多左會開始覺得漏~ 而菠蘿冰就唔得喎~淡貿貿…而黎得呢度都唔期望有d咩service ga~正常茶記咁lor~呢度食物唔錯, 總算有心去做~ 真係支持呢d地道餐廳好過幫襯d連鎖茶餐廳或快餐店。

紅豆奶茶,菠蘿冰
2014-01-12
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
  • 焗豬扒飯
2014-01-05 665 views
因為某個原因,我地今日中午入左上水,雖然較早前喺其他地方吃過早餐,但我地仍然一人點了一個午餐吃呢!老公點了特餐定午餐,有一個豬柳麵,一份餐蛋加牛油多士,豬柳可轉牛肉,而餐肉亦可轉火腿,蛋可選煎蛋或炒蛋。原來個餐係意粉或通粉,所以轉一丁麵是要加錢的。其實餐牌可揀既食物不多,見到左下角寫著用水牛芝士做既焗飯及焗意粉,見倒幾吸引,所以決定選焗肉醬意粉。介紹我地嚟呢度既家姐則點了焗豬扒飯。老公點的豬柳麵餐最早到,所謂豬柳,其實跟日式叉燒有點像,這裡做的沒有日式叉燒肥膩,但不知道為什麼有種形容唔到的味道(唔係讚呀!),感覺一般,由於太飽,又不是我愛的大光麵,所以沒試公仔麵。餐蛋牛油多士也上桌,是厚多呢,正!沒多久,我和家姐點的芝士焗肉醬意粉及芝士焗豬扒飯來了。佈滿芝士的賣相很不錯!撥開芝士,看到肉醬意粉在噴煙呢!試一口,熱辣辣,水牛芝士味不重,肉醬好夠味,意粉幼細,煮得剛好,不過腍但又不太煙韌,整體唔錯既。焗豬扒飯呢?雖然我沒試,但撥開芝士後看到其炒飯底色很淡,雖然標榜鮮茄,但真的看不出半滴茄汁呢!好像味淡淡的。家姐則說快餐店的更好味。茶餐廳嘛!食物質素就是一般,很難找到超水準的!另外,請不要期

茶餐廳嘛!食物質素就是一般,很難找到超水準的!另外,請不要期望有服務,我地連要求改坐卡位都被拒絕,說什麼登記入座時要說明想坐卡位喎!(你唔問又唔講我鬼知要講明咩!
)算了吧!都係食午飯啫,快快脆食完走人做正經事算了!

豬柳麵餐($39)的餐蛋牛油多士
豬柳一丁(一丁麵要加$4)
芝士焗肉醬意粉($42)
芝士焗鮮茄豬扒飯($44)
2014-01-04
$42 (Lunch)
2013-09-10 359 views
有時中午較後時間放工,已過了午飯鐘,唯有從下午茶落手,但廣成去得太多,今次轉去橫街,先發覺有半年以上時間沒來光顧了。想不到閒日的下午,店內依然有六七成客,看看餐牌,點了鮮牛肉米粉,多士可以隨意塗醬料,既可以牛奶又可以果醬,而且是厚身多士,外脆內軟,好味,加上午餐肉及兩隻煎蛋,感覺上完全是早餐feel,牛肉醃得輕手,在下喜歡,加上地方就腳,應該會再來。
次來到石湖墟,除了符興街之外,均以"新"字開頭為街名。在這些街道上,確實是錯綜複雜,這裡每一條街,每幢同一高度的大廈都是幾乎一模一樣,像似是迷宮一樣,幸好在下不只一次的來到石湖墟覓食,否則就會迷路了。上幾次來到的時候,已經留意到樂樂冰室,但是適逢上次來到的時候,碰巧是午飯時間,店外多人排隊,所以沒有內進,今次來到,已經過了高峰時間,也讓因饑餓而就快餓死的在下入內開餐。其實話就話是冰室,但是在下所見的也並非殘舊或古老的冰室,是現代化的茶記一間。每看看桌面的餐牌,其實選擇不多,除了三文治外,還有提供像澳牛或華星供應的炒蛋多士和牛通,也有焗豬扒飯,就如題的提及到,當炒蛋多士牛通遇上焗豬扒飯,在樂樂就可以找到了。當然在下也沒有可能把它們通通落單,逐一消滅,只能點一樣好了。環顧四周食客,幾乎九成以上的都點了自家製鮮茄芝士焗豬扒飯,而坐在隔鄰的女生就點了炒蛋多士和牛通,而在下則點了前者。焗飯端上時,侍者都說小心燙手,似乎很有良好服務態度。蕃茄加上水牛芝士,十分濃味香口,但是豬扒卻較很腍,沒有煎香的感覺,而且也較清淡。炒飯也是炒過的,但是雞蛋份量似乎落得不夠,未見碎蛋鋪滿炒飯。凍奶茶夠茶味也夠醇厚,

凍奶茶夠茶味也夠醇厚,回甘味也充足,奶茶比例也較適中,幸好冰塊溶解時未影響茶的味道,仍然有甘醇的感覺。
焗飯雖然是好味,但豬扒仍然有進步空間,倘若把豬扒煎香的話,口感必然有所不同。

2013-07-25
$45 (Lunch)
2013-01-26 215 views
上水真係有好多茶記,行左好耐,經過見到呢間好多人等位,㚥似好好食咁,於是就試呢一間啦店內可點之食物已經盡顯,以冰室角度計,差唔多啦。(如果好食既話)午餐,牛肉湯意粉跟蛋,火腿,奶醬多意粉個湯略淡,慶幸意粉夠咬口,唔會煮到好淋。多士係我喜愛類型,特厚凍檸茶+凍奶茶冰室奶茶果真不同,夠奶味,但茶味仍然好濃100%水牛芝士焗豬扒飯芝士味係好夠,好香。但d豬扒好唔夠味咁。個飯如果冇左芝士,豬扒+個飯底,變得好dry,唔想再食落去咁,所以仍有改善空間。

上水真係有好多茶記,行左好耐,經過見到呢間好多人等位,
㚥似好好食咁,於是就試呢一間啦
午餐,牛肉湯意粉跟蛋,火腿,奶醬多
意粉個湯略淡,慶幸意粉夠咬口,唔會煮到好淋。
多士係我喜愛類型,特厚
凍檸茶+凍奶茶
冰室奶茶果真不同,夠奶味,但茶味仍然好濃
100%水牛芝士焗豬扒飯
芝士味係好夠,好香。
但d豬扒好唔夠味咁。

2013-01-19
2012-09-24 131 views
返工放LUNCH, 食過佢幾次都覺得幾好見佢sell本地農場雞蛋, 原來入面都有得賣d蛋!都應該幾健康!夠誠意~食開都係茶餐, 份量啱啱好, 炒蛋又唔會炒得太熟, 仍然保留住少許蛋汁另外叫左個豬柳意粉, 湯底都冇乜味精, 豬柳薄薄地幾好食, 不過如果多1-2塊會好d...見d朋友推介佢d焗飯, 會2點幾就賣晒, 下次等我試下先!!!
返工放LUNCH, 食過佢幾次都覺得幾好

2012-09-13
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$30 (Lunch)
  • 炒蛋及豬柳意粉
2012-06-10 120 views
今日去開上水,就諗起去樂樂食lunch.... 好多人,要搭枱先得.一坐底望下餐牌,d野加左價!我想食既焗豬扒飯加凍奶茶要$40!!!邊個叫我掛住佢d水牛芝士,最後我都叫左.佢d芝士真係好香,好好味!不過講到豬扒就需要改良一下了凍奶茶不過不失啦,好彩都幾大杯,夏天飲飲真爽離開時出面已經大排長龍了~~

邊個叫我掛住佢d水牛芝士,最後我都叫左.
佢d芝士真係好香,好好味!不過講到豬扒就需要改良一下了
凍奶茶不過不失啦,好彩都幾大杯,夏天飲飲真爽
離開時出面已經大排長龍了~~
2012-06-09
$40 (Lunch)
2012-04-26 100 views
某天上大陸前去上水先補充體力, 本來小妹想去懷舊冰室吃紅豆冰, 不過似乎離火車站有點遠, 就行到樂樂冰室。這也不會是次選, 因為小小1家冰室周日下午3時多也人頭湧湧, 我們很lucky的去到還可以有卡位搭檯, 慢半步就等位了。冰室在小妹心目中1是紅豆冰2是西多士, 既然不是小妹心想的懷舊紅豆冰就不勉強, 要個西多士下午茶餐。這個西多士1來到已經不是傳統的樣子, 本來小妹還有點覺得失望, 但1吃就覺得很意外! 阿P說對這家冰室的西多士略有所聞, 原來這是半煎炸的, 跟平時deep fried 的很不同。不會太油膩而且特別軟綿綿充滿陣陣奶香, 別有1番味道!順帶1讚, 常餐的豬柳通粉的豬柳很新鮮跟平時的擦膠無味叉燒真的好太多了=v= 而且湯底雖不是上湯但也煮得好味, 不是求其的味精水。小妹已經預定總要再回來吃個焗豬扒飯, 等我!!!

豬柳通粉

小妹已經預定總要再回來吃個焗豬扒飯, 等我!!!
$35 (Tea)
  • 西多士
在食評中看到這間冰室,今日姑且一試它的早餐,包括牛肉通粉、炒蛋、奶醬多士及午餐肉。食物質素及一名紥馬尾及戴眼鏡的阿嬸(服務員)的服務態度,令我決定不再光顧這冰室!食物質素:1.牛肉通粉的牛肉非常"鞋口"、肉質很乾、沒有牛肉味,他們試圖以很多薑味掩蓋牛肉的不足,吃完後非常口渴。2.炒蛋上枱時是凍的。3.奶醬多士的奶及花生醬有一半流到碟上。服務態度:其他服務員的態度均可,唯獨是一名紥馬尾及戴眼鏡的服務員的服務態度令人非常不滿。1.每當有客人進入冰室時,她會以極不容氣的口吻對客人說: 你幾多個呀!2.如未有位時,她會喝令客人說: 你們企出門口等啦!3.當客人落單時,她會以審犯的口吻,故意以急口令的速度問客人食甚麼,例如問客人: 要反蛋、太陽蛋定炒蛋呀! 要牛油多、果醬多定奶醬多呀!不斷催逼客人落單,完全不讓客人考慮。4.她亦負責收銀。當我攜單到收銀處準備埋單,她正入其他單,但她見我拿著單及錢站在她面前,她竟然若無其事地繼續入單,也沒有請我稍等一下,於是我站在那裡等了一分鐘有多,她才施施然收錢,也沒有向客人說一句: 唔好意思,要你等... 她收完錢後連多謝也不說,只是將找續的錢放在枱上由客人自

食物質素:
2.炒蛋上枱時是凍的。
3.奶醬多士的奶及花生醬有一半流到碟上。

服務態度:
2.如未有位時,她會喝令客人說: 你們企出門口等啦!
4.她亦負責收銀。當我攜單到收銀處準備埋單,她正入其他單,但她見我拿著單及錢站在她面前,她竟然若無其事地繼續入單,也沒有請我稍等一下,於是我站在那裡等了一分鐘有多,她才施施然收錢,也沒有向客人說一句: 唔好意思,要你等... 她收完錢後連多謝也不說,只是將找續的錢放在枱上由客人自己執。

如此服務態度真係令人氣結,我相信以後都不會再幫襯!
2012-04-12
  • 沒有
2012-01-25 42 views
聽朋友講話樂樂冰室嘅牛奶同雞蛋都係本地貨專程去試試, 叫左2份早餐雖然選擇唔係好多, 但早餐黎講都算ok~~一份通粉, 一份火腿蛋通粉就一般啦~但係佢係有坑果隻通粉(個人覺得比較好食)雞蛋就唔算好香, 但牛奶就真係好濃啦而且以小店黎講, 服務態度都算唔錯~~~值得一試!!
聽朋友講話樂樂冰室嘅牛奶同雞蛋都係本地貨
專程去試試, 叫左2份早餐
雖然選擇唔係好多, 但早餐黎講都算ok~~
一份通粉, 一份火腿蛋
通粉就一般啦~但係佢係有坑果隻通粉(個人覺得比較好食)
雞蛋就唔算好香, 但牛奶就真係好濃啦
而且以小店黎講, 服務態度都算唔錯~~~
值得一試!!
新鮮牛奶
2012-01-08
新鮮牛奶
2011-11-22 70 views
佢哋啲本地農場煎蛋好好味,湯底無味精,鮮牛夠新鮮,自家豬柳好味夠林滑。還有我很喜歡的本地康寧牛奶。在香港$26可以食到如此高品質食物已很罕見。還有他們的自家製鮮茄醬焗豬扒飯也好好味,很香的芝士配上新鮮蕃茄,只係$34(包飲品),真係好抵食。
2011-11-22
  • 鮮牛米粉,豬柳,康寧牛奶,鮮茄焗豬扒飯
2011-08-28 68 views
冰室之旅來到我第3間去試的冰室,就是位於上水新祥街的一間冰室,樂樂冰室。(名字還真夠爆笑)在上水的街道穿插下,跟著地圖很快便找到這間冰室。在門口一看下,這間冰室是頗為新的,招牌裝修都還很新。在門口拍過這張門面照片後,便進內一試這冰室的食物。店鋪內坐滿食客,要找個位置都較難,幸好我是一個人,便很快找到位置坐下。有看過我其他冰室食評的人都知道,我到冰室必試的食物是西多士。所以,找到坐位後,看過餐牌,便跟收銀處的老闆下單。我叫了一個西多士餐、一豌鮮牛通粉,飲品就叫了一杯凍咖啡。食物和飲品很快便上枱了,效率還真高。先試的是凍咖啡,我個人認為是可以的,但是好像有點酸味,有改善的地方。而且,冰好似放得太多,令到冰溶化後,飲品變淡了。 下一次我真的要叫少冰才可以。再來的是,鮮牛通粉。牛肉還可以的,不過有點兒煮得太淋,沒有了牛肉的鮮味。通粉就真的有點差了,很淋,沒有了咬口,需要改善。最後的是,我最期待的西多士。這個西多士,簡直令我喜出望外,因為西多士竟然弄得像班戟一樣的口感。這跟我平時吃的西多士樣子不一樣,但是味道還是很不錯。而且,熱度也足夠,真不賴呀。好!!!客人一個接一個的進內,我也不好意思坐得太

在上水的街道穿插下,跟著地圖很快便找到這間冰室。

在門口一看下,這間冰室是頗為新的,招牌裝修都還很新。
在門口拍過這張門面照片後,便進內一試這冰室的食物。

所以,找到坐位後,看過餐牌,便跟收銀處的老闆下單。
我叫了一個西多士餐、一豌鮮牛通粉,飲品就叫了一杯凍咖啡。

食物和飲品很快便上枱了,效率還真高。

下一次我真的要叫少冰才可以。
凍咖啡
鮮牛通
西多士
客人一個接一個的進內,我也不好意思坐得太久了。這間冰室雖然沒有其他古舊冰室的味道,但是食物還可以,值得一試。

總結全餐,只是用了41元,一個飽肚而且味道不錯的午餐算是便宜了吧。
2011-06-18
$41 (Lunch)
2011-08-27 7 views
中午嚟到樂樂冰室,行就成日行過…但真係第一次食。入到去,完全係唔知叫乜… 因為無乜野可以叫… 得焗肉醬意 或者 焗豬飯.. 又或者牛肉通o個D常餐 (係咪扮廣成冰室?)叫咗個焗肉醬意粉.. 睇上去都好似好好味咁.. 但係一整開個粉.. 點解D粉係焗嘅都咁多水嘅? 估計係岩岩煮熟D意粉就即刻黎去焗.. 普普通通吧!叫咗杯冰檸茶加$2.. 好彩杯冰檸茶都沖得唔差.. ^^如果想食焗焗肉醬意 或者 焗豬飯可以嚟呢到一試既!改進地方: 1. 食物款式太少,希望樂樂冰室於午市可以提供更多款式啦~
中午嚟到樂樂冰室,行就成日行過…但真係第一次食。

入到去,完全係唔知叫乜… 因為無乜野可以叫…
估計係岩岩煮熟D意粉就即刻黎去焗.. 普普通通吧!

叫咗杯冰檸茶加$2.. 好彩杯冰檸茶都沖得唔差.. ^^

如果想食焗焗肉醬意 或者 焗豬飯可以嚟呢到一試既!

改進地方:
1. 食物款式太少,希望樂樂冰室於午市可以提供更多款式啦~
焗肉醬意
2011-08-26
$34 (Lunch)
焗肉醬意
2011-04-04 41 views
差唔多中午12點入去,之前見人等位場面今日星期一見唔到,一半台有客,幾清靜。早兩日已經入去試過牛通多士火腿,見樓下寫左就唔再寫,今日係試焗豬飯,聽人講話好食所以黎試下。姐姐寫完野就轉頭出張電腦單放台面。落單時間51分,2分鐘內茶走就到,可以接受,上一次都飲茶走,覺得唔錯所以今日再試下睇下會唔會茶膽味唔同,飲落滑有茶味,上水區算係好唔錯。因為冇乜客。 56分個焗飯黎,比較快,通常焗野要15分鐘左右,因為要過爐,so估到個飯應該比想像中冇乜“焗“,收唔到水。如果衣段時間冇客都係咁做,咁應該係廚房煮法係咁,佢地唔覺得要過爐過耐d,呢方面差d。標榜用水牛芝士放面,d芝士真係幾靚,唔錯,唔似普通荼記用平時夾麵包果d。撩開睇下d飯,係炒底,炒得幾靚仔,d蛋唔老飯夠白。豬扒斬件上,夠就夠厚,唔係好細塊不過可以再大塊少少,入味。不過d汁太多,我估因為焗得唔夠耐,而唔係落汁份量多,食落似燴飯,汁似太極鴛鴦d紅汁。overall d野就幾靚仔,份量較茶記少,焗野味道不及英發。10分鐘食完埋單走,$34蚊,lunch可以接受,可以一試。btw,早餐如果食牛通,我唔想再去廣城lu,因為廣城要等好耐,呢度暫時會

btw,早餐如果食牛通,我唔想再去廣城lu,因為廣城要等好耐,呢度暫時會係replacement。
2011-04-04
$34 (Lunch)
早排睇完某雜誌介紹...就一家人去左樂樂試左一次啦!! 到今日...得老豆同老媽子兩個去食野時講番個經歷我知.....當佢地d野食到時...老豆諗住將倒左有胡椒粉豬柳意粉搞勻...期間見到高瘦老細企係隔離望住...以為有咩野咪問佢啦!! 佢就答我 "無野...不過我見到碗意粉好似多得濟!! 我地諗住d客食8成飽的..同埋我地d雞蛋比其他蛋大...多士又大件d...所以都驚d 客食唔晒!!" 之後佢就叫左廚房做的男仔出黎..望住我地枱同佢講番類似o既野!!!! 當我聽到咁樣真係覺得好難聽!!! 其實我地第一次去呢間都係睇到某雜誌同埋睇到本網站的食評先去的..吸引我之處係食物新鮮及份量足...但個老細竟然同d客咁講...我心諗佢係咪有問題架, 每日的早餐好重要...比d 客食8成飽點講得出口架...係都私底下同廚房講啦!!! 我覺得好失望...以為搵到另一間好選擇...點知食物無問題...係人o既問題!!!!!!!!!!!
2010-10-15
$25 (Breakfast)