2024-10-18 221 views
原來有一間港式粉麵店,佢嘅牛腩麵之中,有得揀牛坑腩,牛爽腩又或者沙崩腩,而每款選擇只係需要加8蚊。有咁多款嘅牛腩可以選擇,真係好少見,而佢嘅味道都唔錯,所以都好值得一試我就叫咗一碗沙崩腩河粉同埋牛三寶撈麵沙崩腩的確比一般嘅牛腩更加軟熟,但牛三寶又唔同部位嘅牛肉,所以都各有優勢。而且份量都啱啱好,食完一碗之後就啱啱好夠飽。我哋另外仲叫咗一份口水雞,佢嘅口水雞小小小辣,但佢嘅辣椒油好香好惹味,而且雞肉都好嫩滑。

我就叫咗一碗沙崩腩河粉同埋牛三寶撈麵

2024-10-15 224 views
今天下班后和同事去观塘,突然想趁着秋冬季节温补一下,当然是选择牛羊肉,不想花大💰去吃西餐牛扒羊架,来这间正九清汤腩一定满足你,好吃清汤沙腩河粉崩沙腩又靓又多,河粉滑顺又好有弹性,绿的葱花香菜,白色的河粉,看着就让人食欲大振。餐厅阿姐说想食崩沙腩最好早一点到,因为靓部位好快卖完还有菜肉云吞和醉鸡都非常不错,💰全都不过50,价廉物美,佐敦旺角油麻地都有分店,交通方便

清汤沙腩河粉

餐厅阿姐说想食崩沙腩最好早一点到,因为靓部位好快卖完

2024-10-12 144 views
早幾日同屋企人一起在附近享用晚餐,一家人聚埋一齊,享用簡單又美味的食物😍正九牛肉羮牛肉羮是餐廳的招牌之一,湯底清澈,牛肉鮮嫩,搭配各種配料,讓人感受到牛肉的鮮美與湯汁的濃郁。每一口都能品嘗到牛肉的原汁原味,讓人回味無窮😋清湯牛三寶河牛三寶的牛肚、牛腩及牛筋都非常入味,而且又軟腍,可以話系我每次必食推介😋而且呢間份量特別多🤩腩汁蘿蔔蘿蔔搭配濃郁的腩汁,吸收了肉汁的精華,口感軟嫩,味道鮮甜。這道菜不僅美味,還能增添一點清新的口感,平衡整體的味道🤤🤤淨上海排骨實在太喜歡這道上海排骨了,所以必須單點一份😋外酥內嫩,肉質又唔柴,讓人一口接一口,根本停不下來😍📍正九清湯腩 (群星大廈) (觀塘)觀塘物華街19-29號群星大廈地下C號鋪#牛腩 #正九清湯腩 #牛三寶 #美食推介 #人氣美食 #街坊最愛 #牛肉羮 #觀塘美食

正九牛肉羮

清湯牛三寶河

腩汁蘿蔔

淨上海排骨

📍正九清湯腩 (群星大廈) (觀塘)
觀塘物華街19-29號群星大廈地下C號鋪

• 牛肉羹
  • 牛三寶
  • 上海排骨
2024-10-07 170 views
最近我去咗一間清湯店——「正九清湯腩」,呢間餐廳位於觀塘市中心,非常方便👍🏻清湯牛三寶粗麵,麵條彈牙,搭配上清甜嘅牛骨湯,真係唔錯🍜 牛腩軟嫩,咬落去好入味,每一口都令人回味。🤤👍🏻清湯牛腩河粉,河粉滑而且吸收咗湯底嘅精華,配上牛腩簡直係夾!👍🏻 😋魚蛋米線亦都唔錯,魚蛋Q彈,米線爽滑,湯底清澈,感覺舒服。😋淨雞中翼,雞翼香脆,肉質鮮嫩,好味🍗「正九清湯腩」係值得一試的清湯腩👍🏻

淨雞中翼,雞翼香脆,肉質鮮嫩,好味🍗

「正九清湯腩」係值得一試的清湯腩👍🏻
2024-10-06 109 views
❤️清湯牛腩河粉 湯底鮮美牛腩軟嫩入味搭配的河粉滑順完美吸收了湯汁的精華整體口感非常和諧❤️清湯牛三寶撈麵 牛肉、牛肚和牛筋的組合讓人每一口都有不同的嚼勁湯底清淡卻不失鮮香撈麵彈牙非常好食❤️腐乳通菜 通菜清脆爽口腐乳的醇厚味道與青菜的鮮甜形成絕妙的平衡為整餐增添了清新的口感❤️淨醉雞脾 雞脾肉質鮮嫩浸泡在特製的酒味中香氣撲鼻滋味醇厚搭配脆皮的口感使整道菜品更加豐富💁‍♀️正九清湯腩 (群星大廈) (觀塘)👣觀塘物華街19-29號群星大廈地下C號舖
❤️清湯牛腩河粉
湯底鮮美
牛腩軟嫩入味
搭配的河粉滑順
完美吸收了湯汁的精華
整體口感非常和諧

❤️清湯牛三寶撈麵
牛肉、牛肚和牛筋的組合
讓人每一口都有不同的嚼勁

香氣撲鼻
滋味醇厚
搭配脆皮的口感
使整道菜品更加豐富

💁‍♀️正九清湯腩 (群星大廈) (觀塘)
👣觀塘物華街19-29號群星大廈地下C號舖
  • 腐乳通菜
2024-09-25 147 views
山長水又遠咁出嚟食😭😭牛腩河 要加腩汁 。根本就沒加清湯真的好清 唔知以為加左小小味的水雞沒雞味 樣又衰 又有小小妹妹地🤬只有粒雲吞同舊牛腩食得落肚😤😤😤仲有杯冷奶茶,奶茶係OK既 。不過真沒下次🤯
山長水又遠咁出嚟食😭😭
牛腩河 要加腩汁 。根本就沒加
清湯真的好清 唔知以為加左小小味的水
雞沒雞味 樣又衰 又有小小妹妹地🤬
只有粒雲吞同舊牛腩食得落肚😤😤😤
仲有杯冷奶茶,奶茶係OK既 。
不過真沒下次🤯
2024-09-23
Type of Meal
Dinner
2024-09-20 180 views
一間成日經過,好想食嘅清湯腩專門店,今日終於有機會。朋友點了🍜清湯牛腩河$52 (加$8升級崩沙腩)湯底程深啡色且清澈,湯底的鮮香互為表里貫徹香醇。輕輕一嘗,有濃郁牛香味,清淡不膩;至於崩沙腩好軟腍,牛腩大約有7-8舊,份量合理;河粉很滑溜。我點了一個🍜清湯牛三寶米粉$64我沒有升級,但牛腩同樣煮得夠腍非常入味;牛筋有重膠質令穠稠感提升;牛肚爽腍適中牛肚啲格仔紋是我的最愛,醬汁藏在格仔中,一啖咬落去,咀嚼時有點汁從中濺出來;米粉質感正常。腩汁蘿卜🥕$15蘿卜非常青甜,夏天都唔多渣,炆得好腍。餐廳只收現金八達通或alipay正九清湯腩(觀塘總店)📍觀塘物華街19至29號群星大廈地下C號舖#香港#美食#小店#觀塘#清湯腩#正九清湯腩#foodie
一間成日經過,好想食嘅清湯腩專門店,今日終於有機會。

朋友點了🍜清湯牛腩河$52 (加$8升級崩沙腩)

我點了一個🍜清湯牛三寶米粉$64

腩汁蘿卜🥕$15
蘿卜非常青甜,夏天都唔多渣,炆得好腍。

餐廳只收現金八達通或alipay

正九清湯腩(觀塘總店)
📍觀塘物華街19至29號群星大廈地下C號舖

#香港#美食#小店#觀塘#清湯腩#正九清湯腩#foodie
2024-09-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
2024-09-20 300 views
今天黃昏,我和太太來到觀塘的正九清湯腩,準備享受一頓豐盛的晚餐。這家店以其清湯牛腩聞名,環境簡潔明亮,讓人感到很舒適。我們點了幾碟招牌菜,首先上枱的是清湯牛腩幼麵。牛腩煮得非常入味,湯頭清鮮,麵條滑順,讓人一試再食。接下來是咖喱牛筋河粉,牛筋軟嫩,咖喱的香氣撲鼻而來,河粉滑潤,兩者搭配令人陶醉。凈紫菜三寶丸的內餡鮮嫩,吃起來口感非常好。腐乳通菜則清爽可口,為整頓飯增添了一些健康的元素。而炸魚皮,外酥內脆,簡直是絕佳的小吃,讓人忍不住多食幾條。最後,我們還點了兩杯熱檸檬蜜,酸酸甜甜的滋味,正好解膩,讓整頓晚餐更完美。

1K
2024-09-20 351 views
朋友介紹我黎呢間餐廳食牛腩,有崩沙腩,坑腩,爽腩等等好多款式,我地叫左崩沙腩瘦既,肥瘦度岩岩好,食落好有肉味肉質juicy加埋腩汁好正,小編好鐘意食牛,所以牛腩都係必食推介,佢呢間牛腩店,店鋪細細但上餐速度都好快,食物即落order即整,環境企理,特別部位既牛腩好快就會賣晒,我好好運可以食到最尾以果份,雲吞牛肉丸河都好彈牙既牛丸,河粉幼滑加埋腩汁好夾,崩沙腩份量多,色澤潤滑,仲有蘿蔔大大塊都好入味。

觀塘地道清湯腩小店🔥😘正九清湯腩的菜單以清湯腩為主打,還有其他牛肉、豬肉及海鮮料理。湯底清淡但富有層次感,能夠突顯食材的鮮味。除了清湯腩,燒臘類和小菜也值得一試,特別是叉燒和燻鴨。 餐牌仲有英文餐單,對外國人非常友善。清湯腩的牛腩肉質鮮嫩,湯底清澈見底,充滿肉香與香料的味道。搭配上新鮮的青菜,讓整道菜更加清爽。湯的鹹淡適中,不會過於油膩,非常適合喜歡清淡飲食的人。價位價格方面,相對於其他高檔餐廳,正九清湯腩的定價合理總體來說,正九清湯腩是一家值得一試的餐廳,無論是對於喜歡清湯的食客還是對於牛肉情有獨鍾的人士,值得一試其他推介Dan Dan noodles w/ pork Rib$52菜肉雲吞上海面Wonton shanghainese正九清湯腩群星大廈地下C舖觀塘物華街19-29
觀塘地道清湯腩小店🔥😘

價位
價格方面,相對於其他高檔餐廳,正九清湯腩的定價合理

其他推介
菜肉雲吞上海面
Wonton shanghainese

正九清湯腩群星大廈地下C舖
觀塘物華街19-29
2024-09-18 138 views
中秋節吃得太多太飽了,今天午餐要吃清淡一點。來到觀塘,在車站附近看到這粉麵店,原來這是「正九清湯腩」旗艦店。食客絡繹不絕,有外賣的、堂食的,店員效率之高,很快便把食物送上。清湯牛筋拼墨丸麵($60)牛筋經過長時間燉煮,變得非常軟嫩,與麵條的彈性形成對比,讓人每一口都能感受到不同的口感層次。墨丸的加入則增添了豐富的嚼勁,使整道菜的口感更加多樣。清湯崩沙腩飯($70)這湯底清澈透明,散發著淡淡的鮮香。籮蔔經過細心熬製,變得軟糯入味,吸收了湯中的精華,口感清甜。而崩沙腩則是這道菜的靈魂所在,肉質鮮嫩,肉質的滑嫩和湯汁的鮮美在舌尖交融。整道菜的搭配讓人感受到清淡中隱含的濃郁,既不油膩,又能滿足味蕾的需求。

清湯牛筋拼墨丸麵($60)

清湯崩沙腩飯($70)

2024-09-17 128 views
早幾年喺觀塘返工嗰時,已經經常會食呢間,嗰時第一間店,原來而家全港已經有5間分店,睇嚟都幾受歡迎!清湯牛腩米 $52湯底清得嚟有牛味,要求要瘦腩,睇落都ok,食落完全唔癡牙,肉質軟淋帶有少少彈性,而且牛味濃,加少少辣椒油,更加好味😋清湯崩沙腩河 $60崩沙腩係牛腩中最矜貴的,其實就係牛的橫膈膜,表面有一層橫膈膜連著腩肉,筋膜連少少肉,軟腍味香,肥瘦剛好,非常好食😋同普通牛腩係有分別的!河粉都好夠滑~下午茶時間,送嘢飲,呢間性價比真係唔錯,絕對係快靚正!

清湯牛腩米 $52

清湯崩沙腩河 $60

下午茶時間,送嘢飲,呢間性價比真係唔錯,絕對係快靚正!
2024-09-10 208 views
好耐冇食牛腩河🍜, 突然好想食, 於是咋咋淋去官塘嘅街坊牛腩清湯腩店, 因為佢嘅牛腩🐮好好食😋, 仲有好多小食都好出色。🍭清湯牛🐮腩河🍜好喎心, 可以㨂牛腩嘅肥瘦度, 只要出聲同店員講就得👍。 而且仲可以加少少錢升級坑腩或崩沙腩, 佢嘅牛腩係好好食。 牛腩肥廋均勻同有牛香🐮味, 入口一咬即化⚡, 完全冇渣, 唔塞牙, 湯底亦好順喉💦, 飲咗湯都唔會口渴。🍭腩汁蘿卜沾滿腩汁嘅蘿卜係最好食嘅, 質地鬆軟😉,入口多汁💦, 完全吸滿腩汁嘅精華同蘿卜嘅鮮甜。🍭炸上海排骨🥩佢真係用上海手法炸豬排嫁😝,豬扒皮酥脆唔厚, 肉質🥩潤澤, 厚度同肥廋都適中, 唔會過肥或乾。🍭雞🐔中翼雞翼係落單即炸⚡, 炸粉唔厚, 加咗少少椒鹽, 咸味適中唔會過咸,雞翼肉炸得剛好,仍有肉汁💦。就算放咗好耐仍熱脆, 係皇牌🌟小食。🍭凈菜肉雲吞皮薄餡靚, 菜肉比例好適當, 菜量比肉略多少少, 大大粒, 食咗好多粒都唔會滯。

🍭清湯牛🐮腩河🍜

🍭腩汁蘿卜

🍭炸上海排骨🥩

🍭雞🐔中翼

🍭凈菜肉雲吞

2024-09-04
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$95 (Dinner)
2024-09-08 207 views
一直都好想食清湯腩,咁啱喺裕民坊附近有一間。清湯牛腩粗麵加牛筋未食之前已經聞到濃郁的牛骨湯底,食落口感覺麵條彈牙,牛腩軟嫩,牛筋更是韌性十足,好正呀!紫菜三寶河粉拼雲吞一個河粉滿足到好多願望😂!雲吞的餡料鮮美,魚蛋墨魚丸牛丸款款彈牙,河粉滑嫩,再加上紫菜口感清新,性價比甚高。腐乳通菜通菜鮮脆,腐乳帶點微辣,令人開胃。初頭以為淨係得粉麵食,但原來餐廳都有飯食的!另外,依間清湯腩都非常多人幫襯,建議早啲入去搵定位。
一直都好想食清湯腩,咁啱喺裕民坊附近有一間。

清湯牛腩粗麵加牛筋

紫菜三寶河粉拼雲吞

腐乳通菜
通菜鮮脆,腐乳帶點微辣,令人開胃。

• 腐乳通菜
2024-09-08 139 views
今日去咗觀塘買電話卡 順便搵嘢食 見到正九清湯腩有好多人喺入邊食又有人排隊 於是就入去食下午茶☺️☺️我地叫左清湯牛腩河粉 牛肉羹飯 配凍菜蜜同埋雪碧🥤清湯牛腩河粉牛腩非常鬆軟 每舊牛腩都肥瘦均勻每一啖食落去有瘦肉亦都有少少嘅肥膏食落去感覺非常濃郁 如果鍾意食肥或者瘦或者半肥瘦亦都可以同餐廳講佢哋都可以安排 湯底亦都非常清甜 而餐廳自製嘅辣椒油亦都為碗河粉錦上添花 加少少已經令到碗牛腩河粉非常惹味牛肉羹飯好少見到有餐廳有呢隻牛肉羹飯 所以就試咗牛肉羹嗰個芡打得非常之好 食落去有少少甜 面頭係牛肉 底入邊亦都有啲蘿蔔 令到個湯底更加鮮甜 撈埋碗飯食更加係一流 炸魚皮炸魚皮非常之大塊啊 好似見到一條完整嘅魚咁大塊平時出邊食嗰啲唔係碎咗就係煎得太燶呢度就係啱啱好 原本我哋係想試呢個變咗崩沙腩 但嚟到嗰陣時已經賣晒啦 一路食一路亦都聽到好多人都想試崩沙腩 睇嚟呢一到嘅咗崩沙腩 好出名可以值得下次再嚟去試吓😍😍

我地叫左清湯牛腩河粉 牛肉羹飯 配凍菜蜜同埋雪碧🥤

清湯牛腩河粉