2021-12-16 675 views
今日黎到呢間好local 既餐廳,試下最出名既肉餅。個咸蛋肉餅真係名不虛傳。超好味。個菜(豆苗)炒得好香。豬扒都好味(但相對無咁有特色)上之食個泰式酸辣排骨,都係超好味。大家大坑要試下呀!The only disadvantages is that they are not located near mtr station. From tin hau station walked to the restaurant takes around seven to eight minutes.
今日黎到呢間好local 既餐廳,試下最出名既肉餅。

個咸蛋肉餅真係名不虛傳。超好味。

個菜(豆苗)炒得好香。豬扒都好味(但相對無咁有特色)

上之食個泰式酸辣排骨,都係超好味。大家大坑要試下呀!

2021-10-28 942 views
🌋鹹蛋蒸肉餅 ($56)🌋😎呢個經典既肉餅山造型深入民心, 今次終於有機會黎試下. 🐷一夾落個肉餅就feel到好輕盈, 😌咬上去都好鬆軟多汁, 而佢既醬油係屬於偏甜, 用黎撈飯都唔錯!🍚🗻客家鹽焗手撕雞 ($59)🗻🙌🏻佢地連手撕雞都係堆到一座山咁, 好吸睛! 雞肉唔辣既, 🧂反而係充滿鹹香味, 份量都幾多, 🦴仲有埋雞髀骨頭俾你吮下, 幾過癮既!🦦😋總體 (味道, 性價比, 環境, 服務態度) : 8/10 ——————————————————————————————🌋Steamed Pork Meatcake with Salted Egg Yolk ($56)🌋😎This restaurant is famous for its meatcake as its mountain-like outlook is impressive. 🐷The meatcake is soft and juicy, 😌their soy sauce is slightly sweet and go really well with the rice🍚🗻Hakka Style Salt-Baked
🌋鹹蛋蒸肉餅 ($56)🌋
🗻客家鹽焗手撕雞 ($59)🗻

🗻Hakka Style Salt-Baked Shredded Chicken ($59)🗻
🙌🏻Their shredded chicken is stack like a mountain as well, which is very eye-catching. 🧂The chicken is not spicy but with slightly salty taste. 🦴The portion is huge and there is even drumstick bone for you to bite!🦦

😋Overall (Taste, CP value, Environment, Service): 8/10
Type of Meal
Lunch
2021-10-26 608 views
特登黎朝聖,原來間舖比想像細,坐位唔多。叫左招牌咸蛋蒸肉餅同鹽焗手撕雞。賣相唔錯!肉餅山好吸晴,食落有口感,唔會太腍。鹽焗手撕雞份量比想像中多,調味就有少少咸,不過送白飯就啱啱好。呢度加$10有一個白飯,價錢都算合理。整體來講,中上質素,妨支持小店!
2021-09-13 752 views
_____好味指數:🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑民聲冰室係一間我好鍾意嘅茶餐廳,雖然空間較細有時會撞到隔離同要坐出邊,但係啲店員態度都幾好可以傾到幾句計✅鹹蛋蒸肉餅佢地嘅肉餅第一次去食都會覺得好誇張,真係成座山咁,每次夾都好似玩緊層層疊咁好驚佢跌落嚟。雖然成大個去蒸但唔會覺得好老或者油,肉質結實唔鬆散,加埋甜豉油食味道一絕✅客家鹽焗手撕雞又係另一款必叫小菜,手撕雞撈埋芝麻同麻油好香,雞肉柔嫩唔肥膩,肉味香濃

_____
好味指數:🌟🌟🌟
抵食指數:🤑🤑🤑

✅鹹蛋蒸肉餅

✅客家鹽焗手撕雞
2021-09-06 787 views
never thought steamed pork patty could be this tender🤤 it's definitely something you would have when you're craving for chinese home cooked food! it is a cozy restaurant that nails simple chinese dishes. great local vibe and very nice food! .民聲冰室係一直都好想試既茶記,應該冇乜人唔識佢既招牌肉餅山,將肉餅堆到座山仔咁再加粒鹹蛋黃係頂,撈埋送飯必備既甜豉油,直頭係屋企既味道~ 加上肉餅用既肥肉偏多食落更加綿密軟滑又不失豬肉香,的確有佢既吸引之處!另外既喇沙雞絲湯河用左佢地另一個招牌菜既手撕雞,肉質嫩滑帶麻油香,唔想食飯咁乾爭爭都係一個唔錯既選擇!
喇沙雞絲湯河粉
2021-08-23 643 views
大坑有間好出名既冰室,幾十年歷史深受街坊歡迎👏🏻。推介大家一定要試下佢地既肉餅山🥰。—————————————————📍鹹蛋蒸肉餅 (7/10)出曬名既肉餅山🐷斜埋一邊,就由富士山⛰變成比薩斜塔。肉餅肥瘦比例好平衡,堆成一座山蒸都唔會覺得好鞋或者油,但係裏面依然保持肉質嫩滑,入口即化🥰!肉餅本身既味道比較淡,就係靠山頂既鹹蛋黃🥚帶返個鹹味,配埋甜豉油將個肉餅帶上另一個層次🆙。一勺肉餅加鹹蛋,撈埋白飯🍚好好食😆。📍客家鹽焗手撕雞 (8/10)手撕雞撈埋芝麻同麻油好香,唔知師傅👨🏻‍🍳係咪對山🗻有咩情意結🎀,將手撕雞堆到好高。雞肉🐓份量好多,肉質柔嫩唔肥膩。雞肉味幾香濃,配埋芝麻同麻油好惹味,令人食指大動😍。
—————————————————
📍鹹蛋蒸肉餅 (7/10)

📍客家鹽焗手撕雞 (8/10)
2021-08-22 482 views
好多年無去大坑食好西,想當年仲見到陳奕迅響度開飯,個招牌肉餅山真係一試難忘!鹹蛋蒸肉餅 $56 雖然都係肉餅山,但好似縮左水,唔知係咪午市價錢平啲所以份量都少啲。不過個蒸肉餅依然好食,個甜豉油係精粹,餸飯一流!客家鹽焗手撕雞 $59 都放到好似一座山咁,個底係連少少肉既骨。雞肉幾嫩,鹹之中有麻油香味,都係餸飯之選。.以上為午市飯餐價位,平過晚市,加$2有熱飲,$5有凍飲。但留意番,星期六日及公眾假期飲品係原價。

Type of Meal
Lunch
客家鹽焗手撕雞
由細細個讀書,由佢一間大坑做到筲箕灣開分店,食到依加出黎工作,變番一間,仍然覺得滋味。屹立多年,大坑都好出名,橙色裝修。小店只能容納約12人,不過keep住有人走有人入。🚙揸車去,泊門口老闆可以幫手睇👀✨味道85分,環境69分,服務75分。.🔸鹹蛋蒸肉餅($56)⭐️⭐️每次黎都必嗌!!!鮮豬肉碎疊高,頂端放鹹蛋黃去蒸,形成肉餅山,肥瘦平均,中心keep到肉汁,肉味濃郁,香口之餘,仲好鬆軟,配上佢豉油,更顯鮮甜。.🔸金鈎梅菜蒸勝瓜($53)⭐️勝瓜夠嫩,整得鮮甜,蒸得夠稔,唔會食到老左既絲,撈埋梅菜會有啲太鹹,要配多啲飯食。.🔸客家鹽焗手撕雞($59)⭐️手撕雞好嫩滑,好入味,滿佈麻香味。.🔸茄子炆牛肉茄子好入味,份量多,牛肉片幾彈牙,相對較鹹。
由細細個讀書,由佢一間大坑做到筲箕灣開分店,
食到依加出黎工作,變番一間,仍然覺得滋味。
屹立多年,大坑都好出名,橙色裝修。
小店只能容納約12人,不過keep住有人走有人入。

🚙揸車去,泊門口老闆可以幫手睇👀
✨味道85分,環境69分,服務75分。
🔸鹹蛋蒸肉餅($56)⭐️⭐️
每次黎都必嗌!!!
鮮豬肉碎疊高,頂端放鹹蛋黃去蒸,形成肉餅山,
肥瘦平均,中心keep到肉汁,肉味濃郁,
香口之餘,仲好鬆軟,配上佢豉油,更顯鮮甜。

🔸金鈎梅菜蒸勝瓜($53)⭐️
勝瓜夠嫩,整得鮮甜,蒸得夠稔,唔會食到老左既絲,
撈埋梅菜會有啲太鹹,要配多啲飯食。
金鈎梅菜蒸勝瓜

🔸客家鹽焗手撕雞($59)⭐️
手撕雞好嫩滑,好入味,滿佈麻香味。

🔸茄子炆牛肉
茄子好入味,份量多,牛肉片幾彈牙,相對較鹹。
茄子炆牛肉
2021-08-13
$58 (Lunch)
金鈎梅菜蒸勝瓜
茄子炆牛肉
老闆出名貼地好客熱情。喺我中學嘅時代佢地肉餅已經好出名,一直想黎食,但係條人龍太長喇,唔想排,等左幾年終於食到喇膏蟹蒸水蛋 $95好多好甜嘅膏,蛋吸了蟹的海鮮味。美中不足係餐廳或者可以扑一扑個蟹鉗,食蟹肉可能會易d🥲差d食崩左我隻牙…🦷或者如果食呢個餸就唔好expect食到蟹肉了。🤓🥩🥩🥩 鹹蛋蒸肉餅 $98盼了七年終於食到的肉餅,果然肉打得好淋。但係落鼓油重手左,加埋鹹蛋就太咸了,撈飯首選。🍚🍚🍚呢餐本來203蚊,老闆就話200蚊算啦

膏蟹蒸水蛋 $95

🥩🥩🥩 鹹蛋蒸肉餅 $98

呢餐本來203蚊,老闆就話200蚊算啦

2021-07-24
$100 (Dinner)
2021-08-11 229 views
嚟到民聲冰室一定要試吓佢嘅招牌鹹蛋肉餅飯!啲肉餅堆到成座山咁,甜豉油超好食,整碎啲肉餅同埋鹹蛋黃加埋個豉油撈飯,四樣野既配搭超正!小女子簡直可以飲晒啲汁,連成碗飯都食晒!另外仲叫咗個手撕雞,不過對比之下就是略為失色,比較平平無奇,不過份量真係好大,如果同朋友幾個過嚟嘅話都可以一試配飯!

2021-07-05 770 views
2008-09年曾在大坑居住過一年,超級喜歡這家街坊食堂!「咸蛋蒸肉餅」雪山般堆出的肉餅,肥瘦搭配比例很巧妙,超級嫩滑入口即化!頂上的咸蛋黃口感和味道都完美搭配肉餅,舀一勺底部蒸出的湯汁,拌上一勺肉餅、一小塊咸蛋,和白米飯混合,滿口幸福感!「膏蟹蒸水蛋」竟然還是95港幣!!!超級美味!!!整只膏蟹,個頭不大,但裡面的膏超多!雞蛋蒸的好靚,火候和配料恰到好處,質感像布丁一樣嫩滑均衡~另「口水雞」別出心裁加了蔬菜沙拉+涼皮打底,面上一份正常大小的口水雞,湯汁浸潤到沙拉和涼皮里,分量大味道好有新意!「馬拉盞炒通菜」普通,ok超級推薦!扛過08金融海嘯、這兩年covid,真是有料到先可以!!!
2008-09年曾在大坑居住過一年,超級喜歡這家街坊食堂!
「馬拉盞炒通菜」普通,ok
鹹蛋肉餅
口水雞
馬拉盞炒通菜
2021-07-04
$128 (Dinner)
鹹蛋肉餅
口水雞
  • 鹹蛋蒸肉餅
  • 羔蟹蒸水蛋
2021-06-16 438 views
朋友介紹這裡的鹹蛋蒸肉餅很好食,這間小店在大坑已經幾十年歷史,舖頭入面不大,只有幾張枱,大約坐到10人,充滿人情味的香港地道小店👍🏻鹹蛋蒸肉餅$98這個足料肉餅到不得了,配上甜甜的蔥豉油肉餅夠味肉質鬆軟,這個肉餅真的不浪得虛明,真係很好很好味😋推介食椒鹽豬扒$88冇諗過椒鹽豬扒係咁好味,豬扒肉質不太鞋,咬落去仲好鬆軟入味👍🏻推介食口水雞$98一上枱看到好大份,口水雞粉皮底勁多蔥麻辣味都夠雞都好味,還可以,不過我覺得未算係最好味👍🏻
鹹蛋蒸肉餅$98
這個足料肉餅到不得了,配上甜甜的蔥豉油
椒鹽豬扒$88

口水雞$98
2021-06-14 326 views
想試好耐,佢哋嘅肉餅山非常出名,終於試到😝😋 鹹蛋蒸肉餅 $98😋 客家鹽焗手撕雞 $88😋 白飯一碗 $10佢哋呢度興將啲嘢食擺到座山咁🤣 先講肉餅,肉餅較軟腍,唔係好重味,清清淡淡咁樣,鹹味來自山頂嗰粒鹹蛋黃。喺肉餅山山腳嘅甜豉油將個肉餅帶上另一個層次,吊起肉餅啲味,用嚟送飯都非常正😆手撕雞係凍食嘅,雞肉味濃,仲好香麻油味,覺得呢味好食但唔算特別~
想試好耐,佢哋嘅肉餅山非常出名,終於試到😝

😋 鹹蛋蒸肉餅 $98
😋 客家鹽焗手撕雞 $88
😋 白飯一碗 $10

2021-06-07 446 views
平日比較少食中菜不過今日好想揀餐廳可以送飯就諗起呢間好出名嘅蒸肉餅飯夜晚嘅大坑普遍都較為寧靜反而民聲都幾full house去到要等大概5分鐘先有位店舖環境老實講係做街坊生意得大概4-5張枱比較適合同朋友/屋企人食個Casual飯叫咗兩個餸加兩碗白飯($10碗)佢最出名嘅鹹蛋蒸肉餅外型蒸到好似座山咁🗻今日反而有啲似比薩斜塔🗼豉油係甜豉油送飯一流講返個肉餅真係好多肉我完全低估左佢嘅份量兩個人食個椒鹽豬扒未上我已經飽左肉餅鬆軟唔會好實的的加埋個汁不知不覺我已經食咗大半碗飯椒鹽豬扒又係好好食肉質鬆軟唔硬椒鹽惹味份量真係好多最後食咗兩舊飽得滯要外賣拎走如果唔係大食可能3個人都夠食下次都係唔好眼闊肚窄或者其中一個轉蒸蛋好D題外話老闆收錢好隨心幾個客都收少D齊頭數好有以前細個街坊生意感覺
平日比較少食中菜

去到要等大概5分鐘先有位
店舖環境老實講係做街坊生意
得大概4-5張枱

比較適合同朋友/屋企人食個Casual飯
叫咗兩個餸加兩碗白飯($10碗)

佢最出名嘅鹹蛋蒸肉餅

幾個客都收少D齊頭數
好有以前細個街坊生意感覺

椒鹽豬扒
2021-06-06 246 views
今晚走去大坑揾食, 朋友推介呢間地道風味十足的餐廳. 餐廳不算太大, 室內衹可以放6張2人枱, 所以我地等左大概15分鐘先有枱. 我地order左椒鹽豬排(HKD88)和蒸肉餅(HKD98), 另外再叫兩蜿白飯. 椒鹽豬排: 豬排完全無肥肉, 切成一舊舊, 仲有擺盤~ 豬排好香口, 肉質松化, 讓人食完一啖又一啖. 鹹蛋蒸肉餅: 不倒翁形狀的蒸肉餅山, 好搞笑. 但完全看出廚師的功夫, 如何蒸到肉餅山中間都熟透而不老, 再配上甜醬油, 送飯一流.
今晚走去大坑揾食, 朋友推介呢間地道風味十足的餐廳.

2021-06-05
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
  • 椒鹽豬扒