2023-11-16 162 views
#20231111 🤍📍 水戶日本料理 @mito.yongyi 大埔寶湖道1號富盈門地下3號舖 🍽️粉嶺新運路33號粉嶺中心C座地下1C-1D號舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#唐揚墨魚咀 $56💭 呢間野開左一段時間,平時經過都無乜留意到佢,今次一於就去試下佢啦😎雖然就咁睇menu要五十幾蚊有啲貴,但尼到就發現佢大大碟絕對對得起價錢,直頭抵過啲壽司店賣十幾蚊得幾粒,雞軟骨就咁食已經夠味,配埋沙律醬可以一啖接一啖咁係咁食😬不過真係有啲大碟,建議多啲人一齊開心share食😅. #清酒煮大蜆 $88💭 其實嚴格尼講係清酒煮沙白,不過啲沙白大大隻而且份量又夠多都過關啦😜除左啲沙白,個湯都好高質,落左昆布同啲蔥,最重要係有清酒既清甜同沙白既鮮甜🍶食完當湯飲都得.#海鮮茶碗湯 $50💭 熱愛茶碗蒸既🐽比個名吸引左😂上枱有啲surprise,佢係一個用茶壺裝住啲湯煮海鮮,比左兩隻杯仔好似飲酒咁慢慢嘆🫖茶壺入面有啲海鮮記得要夾尼食,要雞蛋裡挑骨頭就係佢無比個夾去夾啲海鮮出尼,用筷子有些少難夾🥢茶壺上面有塊檸檬,本身想像落啲酸味落個湯會好奇怪,膽粗粗試下發現原來超乎想像🧐可以令個湯無咁咸再易啲入
#20231111 🤍
📍 水戶日本料理 @mito.yongyi
大埔寶湖道1號富盈門地下3號舖 🍽️
粉嶺新運路33號粉嶺中心C座地下1C-1D號舖
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
#唐揚墨魚咀 $56

#清酒煮大蜆 $88

#海鮮茶碗湯 $50
💭 熱愛茶碗蒸既🐽比個名吸引左😂上枱有啲surprise,佢係一個用茶壺裝住啲湯煮海鮮,比左兩隻杯仔好似飲酒咁慢慢嘆🫖茶壺入面有啲海鮮記得要夾尼食,要雞蛋裡挑骨頭就係佢無比個夾去夾啲海鮮出尼,用筷子有些少難夾🥢茶壺上面有塊檸檬,本身想像落啲酸味落個湯會好奇怪,膽粗粗試下發現原來超乎想像🧐可以令個湯無咁咸再易啲入口,好神奇🍋

#牛肉烏冬 #走蔥 $65
💭 啲牛肉唔係平時打邊爐好多白色果啲cheap cheap肥牛,而係煮到粉粉地色,預留時間等個湯再慢慢浸熟佢🐮牛肉既份量多到令人質疑佢到底收幾多錢,話佢收八十幾蚊都真係唔過份🤑

#鰻魚炒飯 $84
💭 鰻魚切得有啲細粒,撈左係啲飯入面融入左唔太容易搵到🙈不過單憑炒飯尼講佢係炒得幾好,用珍珠米粒粒分明,炒得乾身唔會太油,而且大大兜絕對夠飽😮‍💨

#大埔美食 #🐷在大埔 #粉嶺美食 #🐷在粉嶺 #🐷_食
2023-11-09 102 views
我今日去咗水戶日本料理食咗佢哋嘅lunch set, K餐咖喱雞肉丼,但真係好失望 🥲食食下我發現咖喱裡面有啲紙皮,真係搞唔掂。佢哋係一間日本料理餐廳,我就期望佢哋嘅食物係經過精心製作嘅。但見到呢個問題,我就有啲懷疑佢哋對食材處理嘅方法。雖然個碟食物表面睇落好靚好吸引,但係喺製作嘅地方我就覺得佢哋唔合格。我覺得好嘅料理唔止追求外觀,仲要有好嘅口感同味道。但係呢個咖喱雞肉丼……唉😮‍💨呢間嘢一係唔會再去😵相比之前直係差天共地

呢間嘢一係唔會再去😵相比之前直係差天共地
紙皮
紙皮
2023-10-02 245 views
差不多己成為我家周末飯堂,食物水準keep住高質!價錢合理!阿仔唔食洋蔥,但偏偏每次都來幫襯他的和風牛肉飯同埋他的至愛雞軟骨!魚生新鮮,大大碗,每次都好滿足地離開
同埋他的至愛雞軟骨!魚生新鮮,大大碗,每次都好滿足地離開
2023-03-17 1345 views
粉嶺水戶已經成為我嘅飯堂,知道佢喺大埔新開咗分店,今日經過就入去食個午餐,店舖唔算好大,裝修跟返一貫日本簡約風,淺木色系傢俬,設有獨立卡坐,寬敞舒適。午市定食選擇多,一樣好抵食。#水戶魚生丼 $84有三文魚、八爪魚、鱆紅魚、帶子、赤蝦、蟹子、吞拿魚、仲有我最鍾意嘅海膽。樣樣都新鮮。八爪魚好厚切又大片,片吞拿魚肥美到呢,入口有溶化嘅感覺,呢個價錢食到呢個質素,仲要有埋海膽,性價比高。#刺身定食 $82刺身有八片,三文魚、劍魚腩、鱆紅魚、赤蝦,全部新鮮,厚切大片,仲有兩件卷物,配醋飯一碗,份量十足。#壽司定食 $74壽司有八件,三文魚、劍魚腩、鱆紅魚、北寄貝、墨魚、蟹柳、熟蝦、蟹子,件件唔重覆,可以食多幾款,仲有兩件卷物,每款定食都配有沙律,前菜同味噌湯。#水戶日本料理地址:大埔寶湖道1號富盈門地下3號舖
水戶魚生丼

#壽司定食 $74
#水戶日本料理
地址:大埔寶湖道1號富盈門地下3號舖
2023-03-13
$88 (Lunch)
水戶魚生丼
刺身定食
壽司定食
2023-03-16 652 views
抵食🌕🌕🌕🌕🌕/5新鮮🌕🌕🌕🌕🌕/5服務🌕🌕🌕🌕🌗/5🎏過間日本🇯🇵料理外觀高尚店內以木系裝潢坐位都幾舒服,店員安排位置後第一時奉上一杯熱茶🍵,Lunch menu 仲有丼,便當🍱及拉麵🍜Order咗碗《切角魚生飯$54》仲即叫即做,盤子上有前菜、沙津🥗、湯🥣,飯底暖笠笠蓋上粒粒魚生肉質鮮嫩,連"山葵"都係新鮮一啲都唔刺鼻,加入醬油撈起身一齊食豐富極,呢個價錢絕對底食(另外仲有要加一)
抵食🌕🌕🌕🌕🌕/5
新鮮🌕🌕🌕🌕🌕/5
服務🌕🌕🌕🌕🌗/5

2023-03-15
Lunch
  • 水戶魚生丼
話說,呢間餐廳都開左一段時間,不過基於位置問題,所以比較少人知佢嘅存在🫣由於同事之前有提及過話唔錯,所以今日就去特登去試吓,不過今次係外賣。等候嘅時間唔算耐,大約5分鐘左右。佢有午市定食,要留意番堂食有加1服務費,而外賣亦要加$4角切魚生丼$54👍🏻配有麵豉湯同沙律好喜歡佢嘅醋飯🤤因為本身唔太好酸野,所以平時食開魚生丼嘅飯我都嫌佢太酸,通常都會食剩。但呢間我食曬佢嘅醋飯😂魚生方面,都好新鮮,估唔到咁嘅價錢都有咁嘅質素,性價比高👍🏻

佢有午市定食,要留意番堂食有加1服務費,而外賣亦要加$4

角切魚生丼

角切魚生丼$54👍🏻
配有麵豉湯同沙律

TakeAway
角切魚生丼
日本料理之水戶,第2次來到這裡,食物品質不錯, 用心製作,值一讚!水戶魚生井 ( 蘿卜前菜、和風沙津、 麵豉湯) $84三文魚、劍魚腩、吞拿魚、 帶子、魷魚、 海膽、 蟹子、 牡丹蝦 、鮮山葵蓉和風牛肉定食( 蒸蛋、 羅卜前菜、 足料麵豉湯 )$60甜甜洋蔥煮風牛肉
日本料理之水戶,第2次來到這裡,
食物品質不錯, 用心製作,值一讚!

水戶魚生井 ( 蘿卜前菜、和風沙津、 麵豉湯) $84

和風牛肉定食( 蒸蛋、 羅卜前菜、 足料麵豉湯 )$60
甜甜洋蔥煮風牛肉

2022-08-19
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$79 (Lunch)
  • 水戶魚生丼
2022-08-01 796 views
水户日本料理 | 新鮮高質日本料理❤️裝修好別致 日式料理普遍既裝修 木色為主調✨座位闊落 檯與檯之間距離大 可以安心食野係住宅格樓下既餐廳 價錢都親民✨醬油角切魚生丼🍱🍱刺身包括 蟹籽、三文魚、鯛魚、八爪魚、油甘魚、劍魚、池魚🐟🐟刺身份量絕對唔少 好豐富既魚生刺身全部都好新鮮 食到食材新鮮既鮮甜味 其次就魚本身既魚油香❤️沖繩泡菜豚肉🐖鍋+手打烏冬🍲🍲🍲泡菜份量好多 泡菜既汁滲落曬去湯汁到偏韓式既鍋 味道偏濃郁 ❤️豚肉🐖既份量都好多片手打烏冬順滑而彈牙 手打烏冬好高質配埋個湯一齊食 可以將烏冬昇華雜錦天婦羅蝦x2、南瓜x1、茄子x1、紫薯x1、紫蘇葉x1、菇x1天婦羅炸粉薄薄一陣 完全唔厚 炸得香脆 微熱食岩岩好蝦都夠新鮮 食到蝦既鮮味❤️茄子天婦羅口感幾特別 脆脆既外皮配埋軟軟既茄子口感紫薯夠香甜 紫薯味道都夠濃郁 脆脆地好香口鮟鱇魚魚肝安康魚魚肝之前已經有聽聞過好好食 有「海中肥鵝肝」美名今日餐廳見到有 就試試佢 魚肝滑嫩細滑 好好味❤️個底汁係醋汁茶杯有茶包☕☕仲有個有特色既熱水壺俾我地自己加熱水淡淡既茶味 熱水壺keep住好熱食完刺身可以飲啖茶🍴整體評價:高質既平民日式餐廳 刺身好新
水户日本料理 | 新鮮高質日本料理❤️

📌 大埔寶湖道1號富盈門地下3號舖
⏰ 星期一至四 12:00 - 14:45
       18:00 - 21:45

付款方式
Visa Master 支付寶 現金 銀聯 Apple Pay
2022-07-29 534 views
上次喺大埔搵位泊車嘅時候,見到呢間新開嘅日式小店,今次終於黎探店試試小店用木系風格佈置日式休閒感,二人入座都安排到最舒服嘅卡位,真係好幸運💕座位上嘅用餐紙印有日式水墨畫,都勁鍾意❤️海觧拉麵🍜 ($84)拉麵裡面有好多海鮮,兩隻青口好咬落有彈性;鮮蝦彈牙;帶子嫩滑,而且啖啖肉;幾隻花甲都算大隻,冇沙。拉麵偏幼身,冇鹼水味。配菜嘅木耳同粟米份量好多,仲有半隻糖心蛋添。略嫌豬骨湯底味道偏重,有少少鹹。整個拉麵好豐富,呢個價錢係好抵食海膽魚生丼 ($118)因為肚餓,所以揀咗個當飯食。飯量唔多,但刺身就好足夠。三文魚偏厚身,啖啖鮮味。油甘魚2吋咁厚,但有少許魚筋。帶子大小適中,有淡淡鮮甜,而我最期待嘅海膽色澤好靚,味道鮮甜。小店提供獨立包裝茶包,可以沖一大杯濃而不澀嘅綠茶,飲完可以自行加水,但第二杯嘅綠茶味就淡好多,第3杯應該得返水味😂呢間小店係做街坊生意,食物質素唔錯,性價比好高。用餐時有傷殘人士入座,店員連忙上前協助,非常友善。各位大埔街坊有福啦,快啲去試下啦🥳

海觧拉麵🍜 ($84)
整個拉麵好豐富,呢個價錢係好抵食

海膽魚生丼 ($118)

#wetdodo_大埔 #wetdodo_粉嶺呢間日本菜喺大埔寶湖道附近👀大埔墟站行去就10-15mins閒日晚市都等一兩枱左右入面環境佈置得唔錯 兩個人都會比四人位坐~晚市有魚生、卷身、定食、燒物等Menu都幾多選擇😛整體都幾好🫶🏻價錢幾親民 飯類大部分都喺$70左右小食亦都唔貴 cp值幾高而且員工經常幫手加水~———————————————————————🍱醬油角切魚生丼 $72😋:8/10一上枱已經覺得呢個好吸引~啲角切嘅魚生有三文魚、鯛魚、八爪魚、油甘魚、白身魚(劍/池魚)、蟹籽另外仲有玉子燒、蟹柳同青瓜最吸晴就喺有埋原條嘅赤蝦🦐好鮮甜!魚生款式同份量都幾多飯量相對係比平時嘅丼飯少女仔夠食 男仔就可能唔夠不過咁個胃就有quota食埋小食🤭但本身佢寫醬油角切 就唔算好食到啲醬油味咁都好嘅 唔會蓋咗魚生本身嘅味~🐣醬油雞肉飯 $72😋:8/10呢個比較少見款雞肉份量激多 起馬有十幾舊而且食落嫩滑得嚟又食得出喺醃過 醬油嘅調味唔會太咸 都幾好入面仲有冬菇同洋蔥全部都煮得好入味😛🥢土佐豆腐 $38😋:8/10原來土佐豆腐即喺炸啲嫩豆腐~外皮炸得香脆 仲有啲木魚碎完全喺外脆內軟味道主要來
#wetdodo_大埔 #wetdodo_粉嶺
呢間日本菜喺大埔寶湖道附近👀
大埔墟站行去就10-15mins
閒日晚市都等一兩枱左右
入面環境佈置得唔錯
兩個人都會比四人位坐~
晚市有魚生、卷身、定食、燒物等
Menu都幾多選擇😛整體都幾好🫶🏻
價錢幾親民 飯類大部分都喺$70左右
小食亦都唔貴 cp值幾高
而且員工經常幫手加水~
———————————————————————
醬油角切魚生丼
🍱醬油角切魚生丼 $72
😋:8/10
一上枱已經覺得呢個好吸引~
另外仲有玉子燒、蟹柳同青瓜
最吸晴就喺有埋原條嘅赤蝦🦐好鮮甜!
魚生款式同份量都幾多
飯量相對係比平時嘅丼飯少
女仔夠食 男仔就可能唔夠
不過咁個胃就有quota食埋小食🤭
但本身佢寫醬油角切
就唔算好食到啲醬油味
咁都好嘅 唔會蓋咗魚生本身嘅味~
醬油雞肉飯
全部都煮得好入味😛
土佐豆腐
🥢土佐豆腐 $38
😋:8/10
原來土佐豆腐即喺炸啲嫩豆腐~
外皮炸得香脆 仲有啲木魚碎
水戶日本料理

📍:大埔寶湖道1號富盈門地下3號舖

🔗其他分店:
✔️粉嶺新運路33號粉嶺中心C座地下1C-1D號舖

💸:人均~$140(Dinner)

✨收加一✨

#wetdodo_meals #美食 #hkig #hkfood #hk852 #大埔 #taipi #foodphotography #foodblogger #大埔美食 #粉嶺美食 #日本菜 #日本料理 #水戶日本料理 #寶鄉橋 #寶湖道 #粉嶺中心
$140 (Dinner)
醬油角切魚生丼
醬油雞肉飯
土佐豆腐
燒原條茄子
雞泡魚乾
2022-07-16 245 views
今日約埋三五知己一齊去大埔旅行,玩到好攰,大家一齊見意食日本嘢。「水戶日本料理」地方唔算大,但三五知己一群人去都會各位坐,裝修都唔差,都好高格調。人多可以叫多啲嘢食,都係唯一嘅好處。叫咗個刺身拼盤,牛油果加州卷,牛肉壽喜燒,鐵板醬汁牛舌,海鮮燒餅。今次食到好飽。刺身拼盤真係要講一下,啲刺身好厚身,好新鮮,鮮味十足,啲魚肉入口即溶嘅感覺好耐都未試過,配埋正宗日本wasabi,真係好味💯💯個鐵板牛舌都做得好好食,入曬未,好有嚼勁👍🏻👍🏻👍🏻牛油果加州卷都好好味,一啲都唔油膩。壽喜燒當然係我最愛,就係為咗食佢個牛肉🤗🤗海鮮燒餅,同其他燒餅嘅感覺唔同,想試下新感覺可以試下呢個🤭環境質素🏚:❤️❤️❤️❤️❤️衛生程度🧽:❤️❤️❤️❤️❤️美味程度😋:❤️❤️❤️❤️❤️抵食指數🤩:❤️❤️❤️❤️❤️回頭指數🤩:❤️❤️❤️❤️❤️

個鐵板牛舌都做得好好食,入曬未,好有嚼勁👍🏻👍🏻👍🏻

牛油果加州卷都好好味,一啲都唔油膩。

壽喜燒當然係我最愛,就係為咗食佢個牛肉🤗🤗

海鮮燒餅,同其他燒餅嘅感覺唔同,想試下新感覺可以試下呢個🤭

環境質素🏚:❤️❤️❤️❤️❤️
衛生程度🧽:❤️❤️❤️❤️❤️
美味程度😋:❤️❤️❤️❤️❤️
抵食指數🤩:❤️❤️❤️❤️❤️
回頭指數🤩:❤️❤️❤️❤️❤️
2022-07-11 242 views
📍水戶日本料理📍💡大埔之前行街都有俾佢門口裝修吸引到,裝飾好有日本嘅感覺,入邊座位都好闊落坐得幾舒服,價錢親民,值得一試❤️🐥水戶魚生丼($128)呢個魚生丼材料魚生種類好豐富,有吞拿、赤海、三文魚、劍魚腩、油甘魚、帶子、三文魚、蟹柳、蟹籽、玉子。刺身全部都好新鮮同好厚切,油甘魚帶魚油香,八爪魚食落都好juicy😆係足料滿足既丼飯🥰🐥蔥藍鰭吞拿魚蓉丼($82)表面會加啲天婦羅炸粉喺表面,食落脆脆地口感幾特別,吞拿魚蓉好鮮甜,夠綿滑。脆脆地口感加上吞拿魚蓉增加咗口感層次,同平時食開嘅有啲唔同#大埔 #大埔美食 #美食日記 #食好西 #大滿足#香港美食指南 #香港美食 #香港美食 #香港 #hkfoodie #hkfood #bbq #hkfoodie #homekong#hkrestaurant #hkiger #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkig #hkfoodshare #水戶日本料理大埔店 #foodiesinternationalchat #globaleats #indiandailybread
📍水戶日本料理📍
💡大埔

🐥水戶魚生丼($128)

🐥蔥藍鰭吞拿魚蓉丼($82)

#大埔 #大埔美食 #美食日記 #食好西 #大滿足
#indiandailybread
🥢水戶日本料理❤️自家玉子燒 💰3️⃣6️⃣其實我不嬲都好鍾意食蛋料理,當然玉子燒都唔例外😍呢度一份仲有八件咁多😨😱 超抵食!!👏🏻蛋味香濃帶微甜,無論點壽司豉油定係店家預設嘅胡麻醬都好夾☺️❤️燒雞泡魚乾 💰2️⃣8️⃣又係食日本菜必點!🤭 唔好講笑,$28應該係我係日本餐廳食過最平既雞泡魚乾😂燒得好靚仔,唔會太乾,面頭帶微微蜜糖甜味,點沙律醬當前菜或小食都得😁⭐️芥辣八爪魚 💰2️⃣4️⃣雖然唔算大件但面頭既料舖到滿滿的😯八爪魚彈牙,味道正常~⭐️鰻魚炒飯 💰8️⃣2️⃣色水好吸引😍 鰻魚好香,飯粒分明,調味適中,珍珠米口感煙韌😋整體性價比非常高!好有驚喜&非常滿意既Happy Friday dinner😇
🥢水戶日本料理

❤️自家玉子燒 💰3️⃣6️⃣
自家玉子燒

其實我不嬲都好鍾意食蛋料理,當然玉子燒都唔例外😍

呢度一份仲有八件咁多😨😱 超抵食!!👏🏻

❤️燒雞泡魚乾 💰2️⃣8️⃣
燒雞泡魚乾

又係食日本菜必點!🤭
唔好講笑,$28應該係我係日本餐廳食過最平既雞泡魚乾😂

⭐️芥辣八爪魚 💰2️⃣4️⃣
芥辣八爪魚

雖然唔算大件但面頭既料舖到滿滿的😯
八爪魚彈牙,味道正常~

⭐️鰻魚炒飯 💰8️⃣2️⃣

色水好吸引😍
鰻魚炒飯

鰻魚好香,飯粒分明,調味適中,珍珠米口感煙韌😋

2022-07-08
Dinner
燒雞泡魚乾
芥辣八爪魚
  • 雞泡魚乾
2022-07-09 152 views
去左大埔食飯,果然無選錯餐廳。餐廳位於大埔富盈門樓下,停車場出入口附近。餐廳內有卡位坐得舒服,也有bar位可以邊食邊望住魚生。職員勤快有禮,環境亦光亮整潔。水户魚生丼 $128有好多款魚生,夠新鮮。佢係魚多飯少,非常好!!鰻魚飯 $90我好鍾意佢有用到日本盒裝鰻魚飯,食落有feel好多。鰻魚有6塊,飯粒軟綿帶鰻魚汁好味。蔥藍鰭吞拿魚蓉卷 $746個,呢個真係好好味,魚蓉好綿滑,下次黎食一定會再叫。蟹肉蟹膏軍艦 $342個,size一啖一舊,重蟹味。黃金燒廣島蠔 $422隻蠔,黃金食落似蛋黃醬,幾有趣既組合。

水户魚生丼

水户魚生丼 $128
有好多款魚生,夠新鮮。佢係魚多飯少,非常好!!

鰻魚飯 $90

蔥藍鰭吞拿魚蓉卷

蔥藍鰭吞拿魚蓉卷 $74
6個,呢個真係好好味,魚蓉好綿滑,下次黎食一定會再叫。

蟹肉蟹膏軍艦

蟹肉蟹膏軍艦 $34
2個,size一啖一舊,重蟹味。

黃金燒廣島蠔

黃金燒廣島蠔 $42
2隻蠔,黃金食落似蛋黃醬,幾有趣既組合。
Dinner
水户魚生丼
蔥藍鰭吞拿魚蓉卷
蟹肉蟹膏軍艦
黃金燒廣島蠔
2022-07-08 165 views
今日諗住周圍行下,點知又落大雨!落到個人都冇咩心機!正想返屋企時係富盈門下面見間日式餐廳,見又唔係話太貴,所以一於試一試!入到去環境舒服乾淨,職員服務都好好有禮貌!今次我叫左大海蝦天婦羅同牛肉壽喜燒1.大海蝦天婦羅好大隻呀😍😍蝦身差唔多有成支筷子咁長🤤🤤蝦肉咬落新鮮彈牙!炸皮鬆脆,加埋佢個天婦羅汁食,超正呀🤤🤤2.牛肉壽喜燒個鍋非常足料,牛肉大大塊,入面仲有娃娃菜、豆腐、蛋、金菇、粗粉絲等等!佢湯底唔會話過甜,我好鍾意,好多地方都整到好甜。牛肉一d都唔韌,正!整體黎講,兩樣野加埋都係百幾蚊就食到好飽,環境舒服、食物質素良好,值得一試

1.大海蝦天婦羅

2.牛肉壽喜燒