2024-02-28 71 views
原來係裕民坊開咗間水門雞飯!不嬲都出名又平又好食🤤 個門口裝修得幾靚,差啲認唔出係食開嘅水門雞飯😂水門雞飯(轉雞髀肉雞髀肉好滑,配製嘅酸汁能夠加強雞肉嘅香味牛肉湯牛丸生牛肉金邊粉佢嘅湯真係非常濃郁,食完好想再食多碗!牛丸同埋生牛肉嘅牛味都好重!重點佢只係$50,性價比實在太高!胡椒單骨雞翼佢炸得香脆,雖然舊雞翼好細,但係都唔會炸到冇肉食~作為香口小食不錯泰式炒通菜味道不過不失菠蘿冰菠蘿冰唔會太甜👍🏻

水門雞飯(轉雞髀肉
雞髀肉好滑,配製嘅酸汁能夠加強雞肉嘅香味

牛肉湯牛丸生牛肉金邊粉

胡椒單骨雞翼

泰式炒通菜
味道不過不失

菠蘿冰
菠蘿冰唔會太甜👍🏻

2024-02-13 100 views
買咗3份野,外帶。等咗成粒鐘,見到有兩份一早擺出來,等緊另一份,等勁耐。最後拎返屋企發現:一早個兩份完全凍嗮(仲要係炒粉,都唔知點食),另一份最後上的亦都唔熱!!屋企就係樓上,返到屋企只用5分鐘……體驗感極差!滴野都唔便,浪費嗮滴錢!
金邊粉
2024-02-13 72 views
人唔多,店內幾乎冇人,但係都等咗40分鐘,等到啲炒金邊粉黐住咗,個店員仲話冇事,哋食物已經擺咗好難食,特別係超牛河,炒到有苦味,醬又比好少,服務態度又差,話咗幫手追單其實完全唔做野,下次唔會再幫襯
2024-02-13
Waiting Time
40 Minutes (TakeAway)
$80 (Dinner)
在裕民坊向住街,有戶外座同室內座,係有驚喜既泰國菜👍🏻😋- 牛肉湯牛丸生牛肉河粉生牛肉大大塊,夠薄,夠林👍🏻好耐冇食到咁闊既河粉,好味🥰- 水門雞飯(套餐)有雞湯飲,好清香既😋另加左$10轉左雞髀似,好滑,個汁都好match👍🏻另加左但雞肉串燒,有兩款汁可以揀,一款清新一款香濃,雞肉都係好好咬口,唔會太乾😋配左杯凍洛神花茶- 泰式豬頸肉🐷夠林,入味👍🏻👍🏻整體來講,餐廳細細間,但上菜好快,食物質素高,性價比高!值得再去😋
在裕民坊向住街,有戶外座同室內座,係有驚喜既泰國菜👍🏻😋

- 牛肉湯牛丸生牛肉河粉
生牛肉大大塊,夠薄,夠林👍🏻好耐冇食到咁闊既河粉,好味🥰

- 水門雞飯(套餐)
有雞湯飲,好清香既😋
另加左$10轉左雞髀似,好滑,個汁都好match👍🏻

配左杯凍洛神花茶

- 泰式豬頸肉🐷
夠林,入味👍🏻👍🏻

2024-02-07 50 views
在水门鸡饭,我们叫左几样不同的餐点,这道经典的泰国鲜嫩鸡肉、清淡的鸡汤和鸡油煮饭而出名。鸡肉经过巧妙处理,保持了原汁原味的鲜美口感,每一口都可以吃得出个鸡肉好嫩,再配上个酱汁有少少甜吃起来就不会太腻。接着,pad thai 我都很喜欢,这是一道集合了泰国传统调味的炒面,综合了咸、酸、甜、辣的各种口味。新鲜的虾肉和花生碎增添了层次感,我点左大辣的版本,真是很辣,但是又不是化学的辣。其后是炸猪排,外酥里嫩,每一口都是香脆的享受。金黄酥脆的外皮包裹着多汁的猪排,吃起来完全不会柴。烤鸡肉串有炭烤风味,每一根都烤得不错,香气四溢。炭火烤制使得肉质更加多汁,口感饱满。最后,泰国奶茶已经有调过甜味, 所以就不会太死甜,非常推荐点。

2024-02-04
上菜速度真係差到癲… 搞咗九個字先執好啲餸,不斷話十分鐘十分鐘。個鄉音員工就咁企喺度,攞得嘅時候已經乜都凍曬。好啦,攞到返屋企,雞飯隻味伏到癲,鹹到咩咁,通菜都係非常普通。唔會再試,伏伏伏!

TakeAway
2024-02-05 39 views
一直都好想試,但係每次食飯時間都好多人排隊,所以今次假日先黎,試下佢泰國野夠唔夠正宗同好食先。鳳尾蝦炒金邊粉,一共有四隻大蝦。蝦肉爽口。金邊粉爽口炒起夠乾身條條上晒色。粉食落有彈性唔會太濕而漿住。暫時食過咁多間泰國pad Thai中無論價錢及整體比較理想。是值得一試的。水門雞轉雞脾,雞皮夠簿又唔會肥,雞肉夠嫩無骨,點成左祕製醫汁後味道香濃,個飯底係雞油飯,飯粒粒分明爽口夠乾身泰國米。而且可以免費加大份量。夠晒份量同飽肚。豬肉串燒2串 有。豬肉烤得香口有蕉香,外面烤到金黃色。烤到唔會太老都好姿味。泰式腩仔,小食黎講一定夠曬香脆,外層炸到脆卜卜,內層肉質夠晒肉嫩。飲品包左係套餐入面,就過左柚子蜜同泰式奶茶,2杯飲品唔會太甜,食完夠晒解喝同暖胃。

2024-02-04 39 views
呢間餐廳愈開愈多分店身為粉絲超開心呢😆最近去咗觀塘新分店食午餐水準同其他店一樣好味又抵食呀!-🥣水門雞飯($62)呢個招牌作真係百吃不厭😋油飯採用泰國香米加入雞湯、香料、蒜頭、辣椒先炒後煲飯粒軟硬適中,味道香濃👍🏻雞皮皮薄有彈性肉質嫩滑唔會好多脂肪午市套餐指定飲品免費揀咗杯美祿飲品唔會太甜喔!🍝鳳尾蝦泰式金邊粉($75)金邊粉炒得條條分明 好有鑊氣撈勻花生碎同辣椒粉🌶️再吱埋青檸汁上去酸辣惹味,味道層次豐富呀!而主角鳳尾蝦爽口彈牙,好高質喔!🍗脆炸香茅雞翼($28)呢款小食係最新推出!值得一試呀👍🏻雞皮金黃香脆帶有香茅味入口肉質嫩滑香口好味喔❤️🍖泰式腩仔($52)肥瘦相間咬落香脆有油脂香😋加埋附上嘅泰式醬汁酸辣滋味喔!🧋泰式奶茶($22)橘紅色嘅泰式奶茶茶味濃郁獨特味道唔會太甜呀!
呢間餐廳愈開愈多分店
身為粉絲超開心呢😆
最近去咗觀塘新分店食午餐
水準同其他店一樣
好味又抵食呀!

🥣水門雞飯($62)
呢個招牌作真係百吃不厭😋
油飯採用泰國香米
加入雞湯、香料、蒜頭、辣椒先炒後煲
飯粒軟硬適中,味道香濃👍🏻
雞皮皮薄有彈性
肉質嫩滑唔會好多脂肪
午市套餐指定飲品免費
揀咗杯美祿飲品
唔會太甜喔!

🍝鳳尾蝦泰式金邊粉($75)
金邊粉炒得條條分明
好有鑊氣
撈勻花生碎同辣椒粉🌶️
再吱埋青檸汁上去
酸辣惹味,味道層次豐富呀!
而主角鳳尾蝦
爽口彈牙,好高質喔!

🍗脆炸香茅雞翼($28)
呢款小食係最新推出!
值得一試呀👍🏻
雞皮金黃香脆
帶有香茅味
入口肉質嫩滑
香口好味喔❤️

🍖泰式腩仔($52)
肥瘦相間
咬落香脆有油脂香😋
加埋附上嘅泰式醬汁
酸辣滋味喔!

🧋泰式奶茶($22)
橘紅色嘅泰式奶茶
茶味濃郁獨特
味道唔會太甜呀!
Weekend放假,想簡單吃個午餐就要去水門雞飯啦,四個人點假日套餐,分享一下,飽到晚飯都不需要吃了,人均也就七十塊錢!鳳尾蝦炒金邊粉這個太好吃了,意外的好吃,酸酸的,搭配豆芽和蝦一起吃,很有層次感,超級泰式,一秒回到泰國度假的感覺,份量也大。牛肉湯牛丸生牛肉湯粉也是必點的,湯汁濃厚,牛肉丸超級好吃,粉很滑,值得—試!香茅特飲解膩,酸甜,涼爽,好喝。菜單上還有很多搭配,都是熱門的菜式,有時候週末不想在家裡隨便吃,還是想來點不一樣的感覺呀!下星期再來試試,那個週末都有得期待了!水門雞飯 (裕民坊YM²) (觀塘)觀塘協和街33號裕民坊YM² 1樓101號鋪

鳳尾蝦炒金邊粉

牛肉湯牛丸生牛肉湯粉

也是必點的,湯汁濃厚,牛肉丸超級好吃,粉很滑,值得—試!

香茅特飲

解膩,酸甜,涼爽,好喝。

水門雞飯 (裕民坊YM²) (觀塘)
觀塘協和街33號裕民坊YM² 1樓101號鋪
2024-01-23 168 views
天氣凍,要好好補充精力,便去水門雞飯吃午餐。見到店內的宣傳品好吸引,便叫了一份新產品六星鮮蟹肉炒飯。個飯賣相好吸引,上面鋪滿雪白的蟹肉。飯香噴噴夠鑊氣,大大碟好足料,入口又香又美味,不油膩,蟹肉好鮮甜而且量多,有蛋和蔬菜粒,微辣開胃,物有所值。招牌水門雞飯保持水準,雞肉皮薄肉嫩滑,雞湯熱辣辣有冬瓜。脆炸香芧雞翼惹味,皮脆肉嫩,好味。炸雲吞餡足,點埋酸甜汁更可口。食完炸野最好飲番杯香甜的芒果冰。今天吃得很滿意。
天氣凍,要好好補充精力,便去水門雞飯吃午餐。

招牌水門雞飯保持水準,雞肉皮薄肉嫩滑,雞湯熱辣辣有冬瓜。

脆炸香芧雞翼惹味,皮脆肉嫩,好味。

炸雲吞餡足,點埋酸甜汁更可口。

食完炸野最好飲番杯香甜的芒果冰。

今天吃得很滿意。
  • 六星鮮蟹肉炒飯
2024-01-14 40 views
今日同朋友lunch黎到觀塘呢間喺裕民坊附近嘅水門雞飯,同地鐵站又近近地選擇都好多,飯麵都有,嘢飲都係泰式辣雞絲湯粉可以揀河粉,米粉,粉絲等等仲可以轉冬陰功湯底,加餸加底,走芫荽走蔥等等啱曬個個唔同口味!👍🏻冬陰功湯底微辣濃郁,唔會太酸,香料味都好出泰式乾炒辣牛河辣度同樣可以揀!走蔥都可以!牛肉同蛋嘅份量都好多,炒得好香🤤泰式炒通菜揀咗少辣少油通菜新鮮又唔會太鹹👍🏻龍眼冰同芒果冰都唔會太甜好好飲😍超級解渴👍🏻甜品仲有芒果糯米飯添!不過賣曬,下次有機會再試下!
今日同朋友lunch黎到觀塘
呢間喺裕民坊附近嘅水門雞飯,同地鐵站又近近地

選擇都好多,飯麵都有,嘢飲都係

泰式辣雞絲湯粉可以揀河粉,米粉,粉絲等等
仲可以轉冬陰功湯底,加餸加底,走芫荽走蔥等等
啱曬個個唔同口味!👍🏻
冬陰功湯底微辣濃郁,唔會太酸,香料味都好出

泰式炒通菜揀咗少辣少油
通菜新鮮又唔會太鹹👍🏻

龍眼冰同芒果冰都唔會太甜好好飲😍超級解渴👍🏻

甜品仲有芒果糯米飯添!不過賣曬,下次有機會再試下!
2024-01-13 29 views
今日在觀塘做完gym 就想食下啲雞肉補充下蛋白質 😂 於是跟男友去了食水門雞飯!我地2個人各自叫左lunch set (即包了一個主食加飲品 仲可以加配啲小食呢)🥳首先我就梗係叫水門雞飯吧 👍🤭 同埋基本上次次食都會加$10要雞髀肉 真係好食到番唔到轉頭😆 啖啖嫩滑雞肉🍗 同埋自帶鮮雞味 個人覺得唔使加醬料也可以 🤓 且個飯唔係好油 食落去完全0負擔呀😆跟呢個餐我仲加左 男友提出必點既胡椒單骨雞翼 👍👍 好香脆 餐廳仲好細心咁比個碗仔我地裝骨 🦴 大讚男友則點了 鳳尾蝦炒金邊粉 😆 佢表示很有鑊氣 同埋好夠味 原汁原味 同埋果4個大蝦也很新鮮 酸酸地超開胃 同時我地都加配左馬拉盞肉醬芥蘭苗 👍 食完野叫下啲菜中和下 非常好!除外 我地也叫左串燒嚟食 我地揀左2個雞同一個豬 都幾厚肉的 燒得正好 唔會過燶👍🥹沾埋醬直頭一流呀飲品方面 我叫左青檸梳打 男友則點了 凍泰式檸茶 🍋兩杯都好解渴 ❤️

2024-01-09 44 views
今日下午在裕民坊逛街,順便吃飯,這家餐廳位於地舖,並不在商場內。⭐️水門三寶雞飯這道菜以多種雞肉為主要食材,包括海南雞肉、炸雞和三寶(雞腸、雞蛋、雞血)。搭配雙汁和湯,雞肉我選擇了雞胸肉。這道菜的特色在於多種雞肉的搭配,帶來豐富的口感和風味。⭐️腩肉魚露椰菜這道菜以腩肉和魚露椰菜為主要成分。腩肉的肥瘦適中,搭配魚露椰菜的鮮美,味道豐富又惹味。⭐️水門雙拼雞飯這道菜結合了兩種不同口味的雞肉,並搭配雙汁和湯。我選擇轉換雞脾肉,入口更嫩滑。⭐️豬肉串燒這道菜以豬肉串燒為主,提供了三串的選擇。豬肉串燒的烤製過程使得肉質更加香嫩,搭配獨特的調味醬汁,味道更加美味。⭐️凍泰式檸茶凍泰式檸茶搭配檸檬的酸甜風味,非常解渴。

⭐️水門三寶雞飯

⭐️腩肉魚露椰菜

⭐️水門雙拼雞飯

⭐️豬肉串燒

⭐️凍泰式檸茶

凍泰式檸茶搭配檸檬的酸甜風味,非常解渴。

Type of Meal
Tea
水門雞飯開左咁耐, 一直都好想試, 因為我超鍾意食雞飯😍未有得去泰國, 一於係香港整返個海南雞飯啦🫶🏻..『水門雞飯』HK$54雞好有雞味, 雞皮唔肥唔油膩, 配埋個油飯好正好match 💪🏻另外個汁超惹味🫦聽老闆講, 佢覺得雞嘅皮其實唔應該有啫喱👤跟飯仲內個雞骨湯! 一樣咁好味🤤..『泰式清湯腩船粉』HK$50船粉湯好濃, 唔知加左乜料去煲👀牛腩份量好多! 白蘿蔔好入味!..『木瓜沙律』HK$48木瓜好爽甜, 但個汁後勁好強, 食唔到辣嘅朋友唔好俾頭幾啖呃到🌶️..『串燒』HK$42叫左豬肉同雞肉, 串燒燒得幾香, 但重點係個醬, 好有花生味, 可以點好多🥰..『泰式奶茶』HK$22好有係泰國街頭買到嘅感覺, 好似去左泰國咁☀️『芒果冰』HK$26滿滿芒果味, 超解渴💦..°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°水門雞飯 @watergate_chickenrice📍 觀塘協和街33號裕民坊YM²1樓101號舖#MrsLong #hk #hkmami #hkbloggermama #Longs #influencer #hkmom #mamablogger #香港美食

『水門雞飯』HK$54
『水門雞飯』

『泰式清湯腩船粉』HK$50
『泰式清湯腩船粉』

『木瓜沙律』HK$48
『木瓜沙律』

『串燒』HK$42
『串燒』

『泰式奶茶』HK$22
好有係泰國街頭買到嘅感覺, 好似去左泰國咁☀️

『芒果冰』HK$26
滿滿芒果味, 超解渴💦

水門雞飯 @watergate_chickenrice
📍 觀塘協和街33號裕民坊YM²1樓101號舖

#MrsLong #hk #hkmami #hkbloggermama #Longs #influencer #hkmom #mamablogger #香港美食 #餐廳推介 #hkfoodie #親子好去處 #假日好去處 #香港探店 #foodieshk #hkigfood #tasteofhk #hkfoodlovers
『水門雞飯』
『泰式清湯腩船粉』
『木瓜沙律』
『串燒』
2024-01-01 37 views
水門雞飯食既係泰式美食,以其獨特的風味和豐富的口感而聞名。這道菜的主角是嫩滑多汁的炸雞排,外皮炸得酥脆金黃,內裡卻保持著肉質的鮮嫩。搭配上香氣四溢的白飯和清爽的蔬菜,給人一種滿足感和美味的享受。水門雞飯的特點之一是炸雞排的獨特調味,它運用了多種香料和調味料,使得每一口都充滿了豐富的口感和深邃的味道。炸雞排的外皮酥脆,內部卻保持著嫩滑多汁的口感,給人一種口感上的驚喜。除了水門雞飯,水門炸雞飯也是一道受歡迎的選擇。這道菜在水門雞飯的基礎上增加了更多的炸雞塊,讓整道菜更加豐盛和飽滿。炸雞塊的口感同樣酥脆多汁,給人一種滿足感和享受。在飲品方面,水門提供了話梅茶和泰式奶茶兩種選擇。話梅茶帶有微酸的味道,清涼解渴,非常適合搭配油膩的炸雞飯。而泰式奶茶則是一種濃郁香甜的飲品,奶茶的香氣和茶葉的苦澀完美融合,給人一種獨特的口感體驗。總的來說,水門雞飯和水門炸雞飯是兩道美味的料理,提供了豐富的口感和獨特的風味。搭配上話梅茶或泰式奶茶,更能增加一份美食的享受。無論是想品嚐正宗的美食,水門絕對是一個不錯的選擇。

2023-12-30
$70 (Dinner)