2019-06-03 405 views
今次幾位識飲識食前輩們到「水鴨朱」飯聚,順便提早慶祝端午節!「水鴨朱」是有街坊味的食店類,主打吃景色優美海南島出產的椰子雞。中國人無雞不歡,除了過時過節會吃雞外,平日家常小菜吃雞也非常普遍。但「雞肉易找,好雞難尋」,今回我們就吃到靚雞:開動!小吃「沙薑雞腳」$58,用新鲜雞腳入饌,極軟身,無牙都吃得到:另一冷盤「青瓜爽海蜇」$58吃小炒,怎能少了「豉油皇鵝腸」$78我喜歡它把肥腸切得寬身,橫切面大,可吸盡豉油的香和鑊氣。芽菜不會出水變得水汪汪,也是此菜的重點,送啤酒可過足口癮。若果豆腐火腩飯是「男人的浪漫」第二位,第一位我會投給「小炒皇」$98,材料簡單卻惹味。炒蝦乾、豬耳 魷魚、韮菜共冶一爐,怎能抗拒?「鹹酸菜牛肉炒准山麵」我是第一次吃准山麵,麵條幼身得來是爽滑質感,吸汁和吸味能力强刃。配新鮮牛肉片及惹味鹹酸菜,聰明的配搭。若大家想吃炒粉麵飯,建議可試這個鑊氣之選。主菜時間,鎮店「正宗海南椰子雞鍋」$298 / 隻用海南島文昌走地雞,飼養約150日,人手劏後由海南運送來港,肉的纖維不會被切肉機破壞而得以保持細緻。切後加入湯內生滾:湯是純天然椰子水,雞熟後可以先喝一口甜湯頭,再吃肉滑脂
另一冷盤「青瓜爽海蜇」$58
吃小炒,怎能少了「豉油皇鵝腸」$78

主菜時間,鎮店「正宗海南椰子雞鍋」$298 / 隻
湯是純天然椰子水,雞熟後可以先喝一口甜湯頭,再吃肉滑脂肪少的雞肉,我覺得椰子清湯更能吊出肉鮮。
另建議吃雞件時可加些青檸汁,貫徹海南風味:
另一亮點「酸菜鱘龍魚」$498 / 原條,這個我是有 wow 的感覺:
湯底也可選擇水煮,投選了酸菜。當日鱘龍魚游水生猛,兩者就來一個配搭:
鱘龍魚是在內地人工繁殖,一條相當大,足夠我們當日六個大漢食:
酸菜鍋有別於一般四川紅油式,它是以酸味主導,湯比較清澈而甜,屬於可以用來直接喝的一種,裡面已附有鴨血:
將已起片的鱘龍肉放在鍋裏拖15秒,爽口,有些似脆肉鯇,沾滿酸湯鮮味,而且沒有令人討厭的細骨:
大家連魚頭都不放過呢:
每份都會附上唐山菜及粉絲,可以用來打邊爐,有菜有魚又有湯,抵食。
粵菜比較少見的「煲黃牛仔肉
熱燙燙原個煲仔上:
用海南來的小黃種牛肉,切片炆至肉鬆化,皮驚喜地充滿骨膠原,像爽口的厚海蜇,肉刃層次分明,是兩種鮮明對比。汁濃稠,加點唐芹香,配白飯效果應該相當理想。

總結來說,「水鴨朱」除了椰子雞,其他小炒、海鮮等都值得一試,性價比甚高。
尤其見到菜牌上有很多炸物,椒鹽系列,各類鑊氣菜等,也甚誘人。順帶一提,餐廳門口有咪錶可泊車,街頭有停車埸,方便揸車一族。
2019-05-22
$320 (Dinner)
  • 豉油皇鵝腸
  • 小炒皇
  • 正宗海南椰子雞鍋
  • 酸菜鱘龍魚
2019-05-31 279 views
我好鍾意打邊爐,一班人打又得,一個人打亦得嫁🤣 生活真係唔可以缺少打邊爐呢一個環節。不時仲會去下d 特色火鍋店食下,今次同朋友去咗水鴨朱椰子雞🥥 可以話係又正又抵食嘅火鍋店,仲有小菜食添吖。真係值得推薦一下。原本以為湯底可能會太清淡,估唔到咁樣仲更加突出雞肉的鮮味,唔駛加醬油同調味料已經好好味,不過加咗令味道更濃同樣好食。雞肉鮮嫩、鮮味,最緊要係唔嚡。👍🏻👍🏻另外打邊爐主角之一當然唔少得”牛肉”啦。每次都係必食的。牛肉新鮮,再加少少菜類平衡下,又係滿足嘅一餐了。水鴨朱椰子雞水鴨朱椰子雞

水鴨朱椰子雞

水鴨朱椰子雞

2019-05-31 226 views
今日嚟到呢間位於大角咀棕樹街嘅《水鴨朱椰子雞》食晚飯。 餐廳地方寬敞,大量座位,附近又有得泊車十分方便。知道呢間鋪頭的雞鍋十分出色,於是我們點了 奇味雞鍋 $168。鷄鍋是用新鮮的海南島文昌走地雞,雞肉爽滑幼嫩,又好有雞味,並配上豐富材料,包括有中芹、紫洋蔥、蒜粒、薑、大豆牙、薯粉......,入口相當惹味。食雞鍋梗係要飲返杯冰凍啤酒生力清啤 $28大支裝夠曬凍,食雞鍋及小菜就最啱曬。蜜餞薯仔牛柳粒 $98一上枱賣相已經相當搶眼,牛柳粒和薯仔熱辣辣出曬煙,食落口甜甜地好脆口。蝦乾蒜蓉蒸勝瓜 $78蝦乾大隻味道鮮美,勝瓜蒸得口感爽軟,索左蝦乾及蒜蓉嘅味道後,鮮甜味美。總結今晚埋單消費400元有找,食到飽飽,唔錯。
今日嚟到呢間位於大角咀棕樹街嘅《水鴨朱椰子雞》食晚飯。

餐廳地方寬敞,大量座位,附近又有得泊車十分方便。

食雞鍋梗係要飲返杯冰凍啤酒
生力清啤 $28
大支裝夠曬凍,食雞鍋及小菜就最啱曬。

蜜餞薯仔牛柳粒 $98

蝦乾蒜蓉蒸勝瓜 $78

總結今晚埋單消費400元有找,食到飽飽,唔錯。
2019-05-29 149 views
雖然是街坊小店,但質素卻比不少大型連鎖酒家還要好。必定要吃這裏的椰子雞鍋。走地雞肉當然冇得輸,椰子湯亦非常香濃,吃完半隻走地雞,椰子湯就可以用來打邊爐了。火鍋配料選擇多之餘,質素高、份量大。一份手打墨魚丸有16 粒,足足比坊間一般火鍋店多一倍份量。 尤其是一定要吃這裏的手蟹子蝦滑,看賣相就知道絕對是自家製的了,爽口彈牙,非常回味。另外,小炒也做得相當不錯,例如辣汁炒鵝腸, 鵝腸爽、辣汁有後勁!正!價格街坊,味道一流!
雖然是街坊小店,但質素卻比不少大型連鎖酒家還要好。

另外,小炒也做得相當不錯,例如辣汁炒鵝腸,
鵝腸爽、辣汁有後勁!正!

價格街坊,味道一流!

2019-05-29 167 views
今晩約咗朋友嚟到大角咀食晚飯,係旺角站行過嚟都好方便,食飽飽仲可以散步返去添。Menu 好多嘢食,小菜又有,打邊爐又得,夠多元化。但因為得我哋二人,所以唔嗌得太多,好多餸都係留返下次先試啦。但一定要試嘅就係正宗海南椰子雞。頭先有醬料俾我哋,係用豉油、蒜蓉、青檸同辣椒。但其實隻雞已經好夠味,我都覺得原汁原味好味啲。鍋好簡單,有雞、椰子同竹苼,但簡單嘅材料反而最好味。個湯好飲到不得了,簡直停唔到口,加上竹笙索晒湯底精華,仲正。雞肉好滑同鮮甜,一定要嗌。另外仲嗌咗麻辣雞腎,辣度啱啱好,雞腎爽口彈牙,做送酒小食一流。我哋想食蔬菜所以嗌咗個椒鹽四季豆,好香好鬆脆!

我哋想食蔬菜所以嗌咗個椒鹽四季豆,好香好鬆脆!

2019-05-29 99 views
我終於脱離了灣仔的上班生活,新公司位於大角咀。今晩便和好友來到公司附近的餐廳慶祝我的新改變。我們7時來到,餐廳較少人,但8點後就越來越多人了!我們點了招牌菜正宗海南椰子雞。店員會給豉油、蒜蓉、青檸和辣椒做醬料。鍋裡有半隻雞、椰子和竹苼,椰子香很快便傳入鼻裡,湯底非常清甜,簡直可以當湯喝。雞也嫩滑好吃。這道避風塘海蝦是必吃之選,海蝦脆口,連蝦殼也可以吞下。蝦肉鮮甜彈牙,配上避風塘蒜更惹味。炒四季豆就吃得多了,椒鹽四季豆反而是第一次吃。餐廳加上小小辣椒,令味道更凸岀,對我而然辣度恰到好處。吃了這麼多煎炸和辣的食物,真令人口渴,配啤酒更是一流。

我們7時來到,餐廳較少人,但8點後就越來越多人了!

吃了這麼多煎炸和辣的食物,真令人口渴,配啤酒更是一流。

2019-05-28 81 views
雖然門面吾起眼,但看來做街坊生意嘅小廚實在係臥虎藏龍。多謝朋友帶我嚟。 首先一定要講個椰子雞鍋,湯底超級勁香椰子味,極級清甜,雞肉都是用走地雞,肉質非常嫩滑,坊間一般嘅雞鍋絕對不能媲美。由於嘗辣,夥計介紹食佢哋招牌水煮鴨血,大大一盤仲以為會食唔晒,準備打包,點知食下一舊食下一又舊,由於實在太過美味,嗰種香辣,非常有後勁,鴨血亦非常滑溜, 竟然食得晒。 火鍋配料方面,選擇都算多,而且份量非常大,丸類都是手打自家製!絕對值得專程揸車去吃呢。

竟然食得晒。

絕對值得專程揸車去吃呢。

2019-05-28 50 views
今日專誠嚟到大角咀食椰子雞煲,聽店員講,原來呢度除咗椰子雞煲出名,小菜都好受歡迎。好多人都會帶一份椰子雞再加小菜開心 share 。小菜嘅款式非常多,川辣系列好吸引,可惜我同街既朋友唔食得辣,所以今次就叫咗幾款唔辣嘅小菜。我非常之推薦呢度嘅椰子雞!椰子雞雖然比較多油,但味道係出色的。湯底係好濃郁嘅椰子香,香甜到不得了,令我忍唔住飲咗幾碗。雞件都幾滑,唔錯。呢度嘅炒四季豆好有鑊氣,香口又好味。呢度嘅粉麪係正常味道,店員會主動問你佢唔需要辣醬,抵讚👍😊

我非常之推薦呢度嘅椰子雞!

雞件都幾滑,唔錯。

呢度嘅炒四季豆好有鑊氣,香口又好味。

呢度嘅粉麪係正常味道,店員會主動問你佢唔需要辣醬,抵讚👍😊
2019-05-28 63 views
去完個friend屋企,佢話附近有間《水鴨朱椰子雞》食物味道相當唔錯,朋友出名嘴刁,佢介紹得,當然要試。麻香芥末生腸 ($58) - 生腸口感爽脆,麻香同芥末味道均勻,加上爽脆青瓜及新鮮番茄仔,既惹味又開胃。奇味雞鍋 (半隻$168) - 採用每日新鮮嘅海南島文昌走地雞,雞肉肉質爽嫩有雞味,醬料味道鮮香柔和,加上香口的紫洋蔥、中芹、蒜粒、爽甜大豆芽及爽滑薯粉等多種配料,相當滋味豐富好食。蜜餞薯仔牛柳粒 ($98) - 薯仔及牛柳粒表面甜甜地帶點香脆,牛柳粒咬落爽嫩有肉汁,十分好送飯。生力清啤 ($28/大樽裝) - 夠凍,配雞煲啱晒!呢度食物味道確實唔錯,難怪我呢位嘴刁朋友都會推介。

生力清啤 ($28/大樽裝) - 夠凍,配雞煲啱晒!

呢度食物味道確實唔錯,難怪我呢位嘴刁朋友都會推介。

• 奇味雞鍋
2019-05-28 61 views
最近成日打邊爐,今晚又打嗱,首先湯底方面我就點咗店員推介好出名嘅椰子雞煲湯底,食落除咗雞肉好嫩好清甜之外,一邊食嘅時候仲不斷傳出陣陣嘅椰子清香味。我哋兩個人食就點咗: 美國安格斯牛肩肉 (細)蘿白竹笙紫淮山招牌嫩鴨血同薯粉。醬料方面幾特別,用新鮮青檸汁配上豉油。好開胃,隨個人喜好仲可以添加香蒜,辣椒等等。當然絕對唔小得可樂一罐,哈哈🤣(打邊爐點可以唔飲可樂)唔經唔覺已經食到好飽。但其實仲有好多野食好想點黎食嫁。另外如果唔打邊爐可以叫小菜食,款式選擇亦算多。聽講必試小菜有🤩 牛頸脊、西班牙黑豚梅頸肉、同脆皮咸豬手等。
我哋兩個人食就點咗:
美國安格斯牛肩肉 (細)
蘿白
竹笙
紫淮山
招牌嫩鴨血同薯粉。
當然絕對唔小得可樂一罐,哈哈🤣
(打邊爐點可以唔飲可樂)
  • 椰子雞煲
2019-05-26 71 views
約了久未見面朋友聚舊,大家都想找一間可以慢慢坐傾計餐廳,朋友推介這間位於大角咀的水鴨朱椰子雞,一於試試!餐廳設計闊落,每張台之間都有充足空間,十分適合朋友相聚餐廳主打椰子雞,當然要試一試,我們揀了海南椰子雞鍋先喝了椰子湯再開始打邊爐,湯底真的好味到不得了!鮮甜又火候十足,食得出月了新鮮椰水製作,雞件亦十分足料,極之嫩滑,我們一行兩人喝了整煲!本地手切牛頸脊很大碟,十分新鮮,值得一點脆肉鯇厚切上枱,質感爽口,證明是新鮮貨韮菜豬肉餃為自家製作,入口有肉汁,皮薄,十分難得另外還點了一些小菜,炸乳鴿是意想不到的好食!炸得皮脆,有肉汁而不乾,香口,高水準!豉油王鵝腸料靚,鵝腸都是厚厚的,而且炒得乾身爽口以這價錢可以食到椰子雞火鍋,實在十分難得,值得推薦!

餐廳設計闊落,每張台之間都有充足空間,十分適合朋友相聚

餐廳主打椰子雞,當然要試一試,我們揀了海南椰子雞鍋

本地手切牛頸脊很大碟,十分新鮮,值得一點

脆肉鯇厚切上枱,質感爽口,證明是新鮮貨

韮菜豬肉餃為自家製作,入口有肉汁,皮薄,十分難得

豉油王鵝腸料靚,鵝腸都是厚厚的,而且炒得乾身爽口

以這價錢可以食到椰子雞火鍋,實在十分難得,值得推薦!
$250 (Dinner)
  • 正宗海南椰子雞鍋
2019-05-24 63 views
今日朋友生日, 三女一男既配組合, 食放題任食打邊爐就一定蝕到骨LA都赤埋, 所以決定去一間好少少既單點打邊爐試下~ 之前睇雜誌介紹講大角咀 有間叫"水鴨朱椰子雞" 既打邊爐, 用椰子雞湯打邊爐做賣點~ 今晚一於去試下啦~ 星期一晚上7點去到~ 爆滿, 好彩一早訂咗位~ 4人坐卡位~ 卡位好闊落~ 未開始打邊爐, 我地叫咗兩隻乳鴿,體積不算太大,皮脆肉嫩,內裏的肉汁也不少,肉汁多而充滿乳鴿的肉香。 豉椒炒鵝腸 ---上色平均,而鵝腸係新鮮貨,好厚身又長,爽口帶實在,而豉油味香甜~ 椰子雞湯,味道香濃,煮完之後,湯底濃香。雞肉,想不到,竟然是非常之嫩滑,可能因為有計時間的去煮雞肉, 因此,剛剛煮好雞肉,員工便會立即關火,不會焗著煮好的雞,以致雞肉過熟。火鍋配料都新鮮,印象最深係呢碟本地牛肉,好香牛味~~ 還有必食的炸響鈴~~ 未食過咁多層數既響鈴, 淥3秒索下d湯, 外濕內脆, 真係食到三條~ 不過好鬼飽哩碌野~ 值得推介的火鍋店~ 讚~

值得推介的火鍋店~ 讚~
2019-05-22
2019-05-18 164 views
因工程關係,要在大角咀逗留到晚上就去咗附近試椰子雞,曾經喺大陸食過一次,但係喺香港未食過,所以就去咗試吓店員以大叔為主,但其實服務一流,同其他食客有講有笑因為太肚餓叫咗隻乳鴿試吓先,炸到香脆,唔駛點其他嘢都夠味枱面有調味架,特別有金橘,大叔話落咁係正統嘅食法,加落椰子雞更加好味我哋叫咗半隻雞,裏面已經有椰汁同埋有竹笙,同大陸唔同滾起會熄火,所以啲雞比較嫩滑👍🏻我哋仲有花枝同埋牛肉,大讚手打丸,爽滑彈牙見到隔離枱都有叫呢碟Wasabi生腸好正!食到流眼水,十分醒胃👍🏻
因工程關係,要在大角咀逗留到晚上
店員以大叔為主,但其實服務一流,同其他食客有講有笑

因為太肚餓叫咗隻乳鴿試吓先,炸到香脆,唔駛點其他嘢都夠味

我哋仲有花枝同埋牛肉,大讚手打丸,爽滑彈牙

見到隔離枱都有叫呢碟Wasabi生腸好正!
食到流眼水,十分醒胃👍🏻
2019-05-17 107 views
這間店舖位處於大角咀的邊皮位置,其實與旺角的鬧市,都只是一兩條馬路之隔。印象中以前都來過這個舖位,以前就是九層海鮮塔,😯現在就變了椰子雞火鍋以及其他小菜的餐廳。乳鴿,作為餐前小食,體積不算太大,皮脆肉嫩,內裏的肉汁也不少,肉汁多而充滿乳鴿的肉香。芥末生腸青瓜,味道濃郁,在生腸上面不時都會看到有綠色或青色的汁液,因此友人吃到感動10分🤣爽而濃味,當然好吃椰子雞湯,味道香濃,煮完之後,湯底濃香。雞肉,想不到,竟然是非常之嫩滑,可能因為有計時間的去煮雞肉,因此,剛剛煮好雞肉,員工便會立即關火,不會焗著煮好的雞,以致雞肉過熟。雞肉僅熟,肉味香濃,雞味濃郁,肉質緊緻,而且雞肉煮到粉嫩,但有不會出現輕微粉紅色,相當之滑溜的雞肉,實在是近年罕見的。因為友人經常提及到在內地吃的雞非常鮮美,但是那次到深圳吃椰子雞,覺得淡味非常,因此覺得內地吃雞都不甚了了,但這次,在這間餐廳,有對椰子雞有少許改觀。椰皇看似小小的,但是容量應該不只250毫升,味道清香,不算太甜,清熱氣又好解暑渴也好,同屬佳品。剛剛煮的椰子雞湯,就最好喝,因為比較甜,又帶雞味,但是若然要吃火鍋的話,就要再加少許湯了,否則太甜。牛肉一板,似乎

汁液,因此友人吃到感動10分🤣爽而濃味,當然好吃

雞肉僅熟,肉味香濃,雞味濃郁,肉質緊緻,而且雞肉煮到粉嫩,

有對椰子雞有少許改觀。

剛剛煮的

牛肉一板,似乎機切的,體積不大,吃一片較薄,吃兩片口感則較豐富,肉味也挺香濃。

冰豆腐就更加出色的都是看似其貌不揚,原來它非常多層,質地不算太結實,一放在湯底之內,
盡吸湯底的甜味,非常好吃。

到臨尾,可能椰子雞煲內裏剩下的
椰子絲,也放進口中試一試,較硬的就當然難吃些,但是軟林的,就好像平日喝完夜青或是椰皇,用匙羹刮落嚟那些椰肉,口感也不錯。

服務非常之親切,員工亦都會提你開關煲蓋,然之後計時,再開蓋,不時看看客人的雞煲會不會過熟。

座位,電視夠大,即使坊間有這麼多人說,究竟無綫電視翡翠台,又或是一般電視節目,還有多少人看,但其實,我在這間餐廳載着的時間,兩旁的很多食客,都目不轉睛的凝視着電視台播映那些所謂耳熟能詳的古裝電視劇,而且當中只有一兩名演員是我們認識的,但是他們還是會定睛的在看電視。

2019-05-16 78 views
平日甚少去大角咀,聽聞呢度嘅椰子雞煲唔錯,就同同事放工後過嚟一齊聚餐。大角咀聽落遙不可及,但原來喺旺角站行7分鐘左右就到,比想像之中方便。椰子雞可以選擇半隻/全隻,因為想留胃口食多兩款小菜,就揀咗半隻。一打開蓋,陣陣椰子清香撲面而來,鍋中仲有竹苼同大量椰子肉。湯底比想像中濃郁,係貨真價實既椰熬製而成🥥因為雞肉嘅關係,湯底比較多油,但撇除呢點,呢個湯底清甜而不膩,唔錯。如果雞肉可以再煲多陣,相信會更加入味。炒四季豆係大排檔啲食嘅小菜之一,椒鹽滿佈每一條四季豆上,香脆惹味,油份不重。香濃嘅鹹蛋黃依附係每一隻蝦上,形成黃金色既蝦。每隻蝦肉質飽滿,新鮮,非常推薦🦐