2006-07-13 19 views
禽流感陰魂未散,簡直叫海南雞教教徒有雞吃不得。秉承藝高人膽大o既智慧,食o左先算。呢到令我諗起不愉快o既回憶同埋上o左一堂食家課:新開張o既舖頭,要等多幾個頭幾個月先好去試,質素同質量先至會穩定落黎。上次試o既海南雞飯,已經由鞋sap sap變o左做滑溜溜,叫人興奮;無雪味更加令人神往。雖然雞肉份量依舊少,點都有d失望,不過食埋個油飯都好夠飽。油飯無印象中咁油,都不失為好貨色,$36連餐茶,海南雞教徒從此又多個地方參拜了。唯舖頭地方真係豆潤咁細,快d擴充營業先夠應付。
唯舖頭地方真係豆潤咁細,快d擴充營業先夠應付。
2006-07-11 6 views
今日o係灣仔諗唔到食乜,又唔係太肚餓,所以2個人去左泰妃雞度食。好多friend食過都話正,今次終於都有機會試試兩個人只係食左海南雞飯,芥蘭炒脆肉同青檸梳打。海南雞飯相當唔錯,同一向食開既勝利小廚絕對唔差太遠,我反而鐘意呢間既汁多個勝利小廚添!!至於個芥蘭炒脆肉,本來都以為唔錯,芥蘭相當之嫩,點知個脆肉就....... 唔單止硬,而且食落成口都係油"益"味,仲衰過o係大陸食用千年油炸既野!!本來都諗住算唔出聲,但實在唔忍心再會有其他人受害,所以臨走埋單先出聲!!!

2006-06-02 2 views
龍舟節要留守家中作少許家居維修﹐完成已過中午。從九龍過海﹐由中環跑到灣仔﹐結果想吃的﹐全部都沒有營業。漫無目的地行到泰妃雞﹐反正未試過﹐就這裡吧﹐填肚要緊。餐牌也算多選擇﹐但假期沒有平價午餐﹐想要下午茶餐時候又未到﹔最後散叫了雞絲湯河﹐另加八元有一杯椰汁冰。湯河份量不算小﹐湯底濃淡適中﹐加點乾辣椒粉後是頗正宗的泰式口味﹐河粉是港式的﹐比較軟身﹐雞絲有鮮味但可惜太碎且不多。一般泰式湯河﹐做得好的總會有一大塊煮得入味的蘿蔔﹐有這塊蘿蔔﹐整換湯河會“精神”得多﹐但這裡的湯河則蘿蔔欠奉﹐所以賣相及滿足度都要扣分。反而椰汁冰很好喝﹐雖然說穿了只是糖水溝椰漿再加冰﹐但如果三者的份量不對﹐太濃太淡或太甜都會很難飲。這裡的椰汁冰很對我口味﹐希望不是一時“撞手神”吧。而服務可以說是"完全沒有" ..進店時見到店員半坐姿地把屁股挨在檯邊借力﹐然後卻又安排我坐那張感覺上"餘溫尚存"的檯﹐真有點倒胃﹐我當然換坐另一檯﹐反正吉位多的是﹔而由我把店員叫過來下單到店員離開﹐店員是完全無發出過任何聲音..連簡單應有的應對也欠奉, 幸好不用加一服務費﹐否則我一定抗議。雖然, 我看到像是老闆娘的, 親自招呼客人是頗親切有
龍舟節要留守家中作少許家居維修﹐
完成已過中午。從九龍過海﹐由中環
跑到灣仔﹐結果想吃的﹐全部都沒有
營業。漫無目的地行到泰妃雞﹐反正未
試過﹐就這裡吧﹐填肚要緊。

餐牌也算多選擇﹐但假期沒有平價午餐﹐
想要下午茶餐時候又未到﹔最後散叫了
雞絲湯河﹐另加八元有一杯椰汁冰。

湯河份量不算小﹐湯底濃淡適中﹐加點
乾辣椒粉後是頗正宗的泰式口味﹐河粉
是港式的﹐比較軟身﹐雞絲有鮮味但可
惜太碎且不多。

一般泰式湯河﹐做得好的總會有一大塊
煮得入味的蘿蔔﹐有這塊蘿蔔﹐整換湯
河會“精神”得多﹐但這裡的湯河則蘿
蔔欠奉﹐所以賣相及滿足度都要扣分。

反而椰汁冰很好喝﹐雖然說穿了只是糖
水溝椰漿再加冰﹐但如果三者的份量不對﹐
太濃太淡或太甜都會很難飲。這裡的椰汁
冰很對我口味﹐希望不是一時“撞手神”
吧。

而服務可以說是"完全沒有" ..進店時見
到店員半坐姿地把屁股挨在檯邊借力﹐
然後卻又安排我坐那張感覺上"餘溫尚存"
的檯﹐真有點倒胃﹐我當然換坐另一檯﹐
反正吉位多的是﹔而由我把店員叫過來下
單到店員離開﹐店員是完全無發出過任何
聲音..連簡單應有的應對也欠奉, 幸好不
用加一服務費﹐否則我一定抗議。

雖然, 我看到像是老闆娘的, 親自招呼客
人是頗親切有禮﹐有問題的相信只是個別
店員﹐但也夠受的了。
2006-05-09 2 views
去過呢間泰國食店好幾次,覺得味道不錯而且都算抵食,所以值得介紹.曾經些過幾樣o野食:海南雞飯-當然要會一會呢個係點題菜,係嫩,係滑,亦都無骨,但略嫌雞味淡一點;飯碟頭夠亦帶飯香味,幾好.泰式炒金邊粉-惹味,亦有足夠份量,都夠2個人食o架,乾濕程度亦控制得幾好,我都幾喜歡食呢個粉o架!冬蔭公湯河-講真我自己就真係唔太識欣賞冬蔭公湯,所以好難客觀比到意見,但朋友試過立即愛上,我亦試過,如果係追求鹹,酸,辣o既味道平衡,呢個又真係做得到.青咖喱羊肉-羊肉就可以不提也罷,個青咖喱反而都仲有可取之處,算幾香亦都試得出係有heart做o既咖喱,唔係好似出面咁,做到辣但冇o左咖喱o既深層意義.小食拚盤-記憶之中有最大路o既泰國小食,蝦餅,春卷,紮肉...之類o既o野食,都係中規中鉅,好好唔係,好差唔算,真係唔知食咩或者口痕想食o既時候先好叫喇.泰式濕炒-其實都係粉麵炒完之後係濕濕地上碟,完全冇分別o架同其他.整體o黎講可以一試,而且服務都幾好,係算有比heart服務你個種,老闆娘亦都會介紹同解釋佢o地o既o野食比你知,到時你就知道其實好多咩炒粉麵金邊粉其實係冇分別,只係麵質唔同...哈哈...即係話

整體o黎講可以一試,而且服務都幾好,係算有比heart服務你個種,老闆娘亦都會介紹同解釋佢o地o既o野食比你知,到時你就知道其實好多咩炒粉麵金邊粉其實係冇分別,只係麵質唔同...哈哈...即係話比你知佢o地識得巧立名目~
2006-05-08 8 views
呢間鋪頭我想試好耐啦,次次都俾佢窗櫥啲雞吸引住,而且好多時都有人等位...今日(5月6號)行過見未係太多人,就即刻搵埋媽咪嚟試下1)海南雞飯+例湯$36 (雞嫩,飯不油膩)2)肥牛金邊粉$22,另加椰汁珍多冰$8 (肥牛正)二人共消費: $66

1)海南雞飯+例湯$36 (雞嫩,飯不油膩)
2)肥牛金邊粉$22,另加椰汁珍多冰$8 (肥牛正)

二人共消費: $66
2006-04-20 5 views
去到灣仔, 乘機一去呢間分店食下啦, 見自己成日食雞飯, 叫下新野青咖哩雞飯先$36飯跟飲品, 都幾抵, 但係等左都好耐先有得食, 碟內有好多茄子, 雞都算多, 雞有d鞋同overcooked, 但係個青咖哩真係令人好失望, 因為一d都無青咖哩香又無辣味, 以葡汁多過咖哩啦....同行友人食過豬手飯, 見佢食呢個招牌貨咁好食, 即刻好想食番個招牌雞飯......同埋呢間灣仔店好似比旺角個間的portion大d喎~~不過呢間迫好多~~

2006-02-28 1 views
23/2(四) 1pm男友過黎灣仔申請passport,順便同我食lunch.路過此店見有海南雞飯,於是二話不說入此店一試,環境頗逼迫下,咁啱有張2人枱既客走左先有位坐.我地要左海南雞飯連凍檸茶$36,香茅豬排金邊粉$22.海南雞飯油飯挺香,有咬口,雞肉頗嫩滑.香茅豬排金邊粉---豬排夠腍身且入味,金邊粉相當滑!湯底清而不淡!檸茶亦合格!$58無加一.服務一般.recommended!!!
23/2(四) 1pm

檸茶亦合格!$58無加一.服務一般.

recommended!!!
2006-02-01 5 views
又係陪老公OT時間,吾知食乜,去左對面幫襯。地方淺窄,最後一張枱要坐門口,小心比人撞倒背脊,門口塊膠簾1. 泰式海南雞飯:飯味夠香,不覺得油膩,陣陣薑味,不錯;泰式雞肉一陣香料味,更令開胃,白肉部份略為"鞋"了一點點2. 串燒飯:豬、牛、雞各一串,沒什特色,汁屬一般

2. 串燒飯:豬、牛、雞各一串,沒什特色,汁屬一般
1K
2006-01-27 6 views
1月23日14:45食過忌念筒繼續往東行,本想到靠得住食粥,搬店後魚腩粥加了HK$2.-,哼!我罷食抗議。便轉到這店,小店一家,約有廿個位,那橙色小梳化幾舒服。這時段仍有六成滿,生意幾好。店用雞做主打,便要了雞絲金邊粉。金邊粉:幾彈牙,配有少許芽菜。雞絲:醃得入味,稍(鞋)口。有客人想點即炒的正價麵食,但因師傅已落場,伙計介紹了海南雞飯,賣相不錯。粗略統計,在廿分鐘內,客人分別order了三個海南雞,四個雞絲金邊粉。
1月23日14:45
這時段仍有六成滿,生意幾好。

店用雞做主打,便要了雞絲金邊粉。
金邊粉:幾彈牙,配有少許芽菜。
雞絲:醃得入味,稍(鞋)口。

2006-01-19 0 views
今晚特意同媽走到灣仔去依度食飯..去到見到都幾多人係出面等位...一入到去,,店舖不大...都幾迫//叫左2個泰式海南雞飯,1碟菜,1個小食拼盤.個海南雞飯真係好正...雞好滑...黃薑飯真係好好味架...又唔會好似其他咁好油..小食拼盤有:春卷..新鮮炸起..都幾好..蝦餅...都係新鮮炸起..蝦味好足..好正串燒..牛同豬..都幾好..香葉雞..一般啦..包2個湯..
今晚特意同媽走到灣仔去依度食飯..
去到見到都幾多人係出面等位...
一入到去,,店舖不大...都幾迫//
叫左2個泰式海南雞飯,1碟菜,1個小食拼盤.
個海南雞飯真係好正...雞好滑...
黃薑飯真係好好味架...又唔會好似其他咁好油..
小食拼盤有:
春卷..新鮮炸起..都幾好..
蝦餅...都係新鮮炸起..蝦味好足..好正
串燒..牛同豬..都幾好..
香葉雞..一般啦..
包2個湯..
2006-01-18 1 views
老實講,間舖坐得真係好迫,D人出出入入幾影響,至於食物,叫左兩款招牌菜,泰妃雞飯及紅咖哩魚餅飯,兩款都好掂,愈食愈想問無理由雞味新鮮成咁架,配埋黃薑飯簡直一絶~至於紅咖哩,裡面有埋茄子,熱辣辣食得出即整既,但茄子同魚餅都好入味喎,紅咖哩味道濃郁,正~
2005-12-04 3 views
看見其他食家對泰妃雞的好評,很有信心地去試試,店子很小,不是吃完飯閒聊的好地方,但還未到晚上六時,店子已經很旺,幸好不用等位。我們叫了海南雞飯、沙爹雞絲湯河、凍檸茶、凍咖啡。湯河的湯底非常香甜,很清,卻不淡,不似是味精的香甜,河粉很滑,雞絲又嫩,沙爹的濃度剛剛好。海南雞飯的雞好嫩滑,煮得很入味,沾上醬汁,非常好味,飯煮得很好,不會像一般的海南雞飯油淋淋。凍咖啡就麻麻地。埋單六十餘元,很抵食。

埋單六十餘元,很抵食。
2005-10-30 15 views
o的雞都尚算嫩滑,不過個飯真係黃薑飯? 我o個日食唔到有咩味,似係有顏色o既白飯多o的....
2005-09-20 1 views
去完職業訓練局路經此店, 睇下d雞掛晒係度, 好似幾好就入去食la , 就試下過泰妃海南雞飯,話起招牌菜wo 包一杯飲品泰式飲品加$5蚊, 咁就試下三色冰.佢個飯原來係黃薑飯, d雞有雞味佢個雞汁也幾好味, 三色冰有馬蹄~波蘿~ 椰果.不過當我食到一半時, 突然有一位小姐大叫, 一望有隻"小強"係牆上...., 仲係好大隻, 個位好似係老細立即係咁拍不過打唔到=.= 之後唔知去咗邊了.整體個餐算ok , 不過衛生真是要改善, 連我去廁所都見到有小強, 希望佢吔 旺角開新鋪真係搞好d衛生!
2005-09-18 2 views
中午搵地方吃lunch ,都唔知食嘜,想食特別嘢,咪走入去試吓。都幾得喎,好過吃茶餐廳。的雞飯都幾好味,對於喜歡吃雞的我就至啱。至於個飯都唔錯不太油立立,都抵食。下次都會幫襯的。