2025-01-17 202 views
香港雖然唔大,但18區都各有特色名物,好似講起沙田嘅名物,又點少得沙田雞粥呢!但原來朋友從來都無食過,所以我今日帶佢去喺山尾街熟食市場隨意去咗呢間泰源大排檔。生滾沙田雞粥雞粥大大窩,最欣賞係粥底充滿雞香味,而且好綿滑,最重要係唔會有太多雞油同碎骨。金牌燒乳鴿乳鴿皮燒到好香脆,熱辣辣,加少少淮鹽,就更惹味。豉椒炒蜆order完一陣就上菜,速度之快令人難以置信,好在蜆無沙,尚算鮮甜。西蘭花炒鮮魷呢個西蘭花炒鮮魷嘅味道相對清淡,但勝在鑊氣足,加少少蝦醬或蠔油就得。豉油皇炒麵喺大排檔就最鍾意食豉油皇炒麵,貌似簡單,其實都好考功夫!炒麵夠鑊氣,條條麵都上晒色,配料有芝麻、豆芽同韮菜,加埋辣椒醬一齊食就錦上添花。椒鹽賴尿蝦喺Openrice網站上,明明話憑QR Code會送椒鹽賴尿蝦一客,可惜店員話賣晒只可以送椒鹽豆腐,但點知自己俾錢order就有架!賴尿蝦好香口,椒鹽味夠香。椒鹽豆腐喺Openrice網站上,明明話憑QR Code會送椒鹽賴尿蝦一客,可惜店員話賣晒只可以送椒鹽豆腐,呢碟送嘅豆腐又無令人失望喎,外脆內嫰,好香口!臘味糯米飯呢啲天氣,最啱就係食臘味糯米飯,我哋叫咗一碗試試,但糯米飯太

生滾沙田雞粥

金牌燒乳鴿

乳鴿皮燒到好香脆,熱辣辣,加少少淮鹽,就更惹味。

豉椒炒蜆

西蘭花炒鮮魷

豉油皇炒麵

椒鹽賴尿蝦

臘味糯米飯

呢啲天氣,最啱就係食臘味糯米飯,我哋叫咗一碗試試,但糯米飯太過乾同太過硬,絕對可以唔洗試。
2024-12-03 553 views
早兩晚同朋友遊車河,想食宵夜,就去左火炭搵大排檔,呢度好有大排檔風味,門口又可以擺車😅😅😅但野食普遍都偏咸,最好食係個雞粥,軟綿綿,啲雞都好有雞味,又嫩滑👍🏽👍🏽👍🏽炒蜆辣辣地,幾好味👍🏽👍🏽
  • 雞粥
2024-09-04 1138 views
好耐無嚟火炭食嘢了(´・ω・`)襯住大排檔仲係要把握時間食多幾次~我哋一行四人7:15到達,好快就可以入座了👏🏻🤍 金牌燒乳鴿(2隻)乳鴿啖啖肉,咬落去皮脆肉就有啲啲乾,點埋華鹽好滋味🫰🏻👏🏻🤍 生滾雞粥(1窩)馳名雞粥係不得不點既菜式,大大鍋粥 口感好綿(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)雞肉大大件 正啊🤍🤍 椒鹽鮮魷炸粉比較輕薄 椒鹽兜得均勻味道唔會太咸 岩岩好~🤍 豉椒炒蜆依味菜就相當麻麻 個芡好濃厚擺左一陣已經槳住左啲蜆 個芡好咸完全掩蓋蜆肉味道 份量都ok!🤍 金銀蛋白菜仔好怕出街食油林林既菜 湯浸既金銀蛋白菜仔就岩我哋啦~🤍椒鹽豆腐(餐廳送的)椒鹽豆腐一大塊 同出面食一粒粒既好唔多 點個泰式辣醬好夾 不過如果係一粒粒既話 口感應該會更加好🤍三罐可樂埋單$596 |人均消費$150
好耐無嚟火炭食嘢了(´・ω・`)

🤍 金牌燒乳鴿(2隻)
乳鴿啖啖肉,咬落去皮脆肉就有啲啲乾,點埋華鹽好滋味🫰🏻👏🏻

🤍 生滾雞粥(1窩)

🤍 椒鹽鮮魷
炸粉比較輕薄 椒鹽兜得均勻
味道唔會太咸 岩岩好~

🤍 豉椒炒蜆
依味菜就相當麻麻 個芡好濃厚

🤍 金銀蛋白菜仔
好怕出街食油林林既菜 湯浸既金銀蛋白菜仔就岩我哋啦~

🤍椒鹽豆腐(餐廳送的)

🤍三罐可樂

埋單$596 |人均消費$150
2024-08-17 1445 views
今次我去第二間大檔排,在火炭。網上寫四時半開業,原來四點半只是員工上班 。六點才開始營業 。 在附近咗一陣,六時才入座 ,入到去已經有一枱客。 雖然大排檔, 好慶幸還可以享受冷氣 。夥記態度都算ok,現今香港的飲食服務業態度還可求什麼呢。 除非是非常高檔 你就有良好嘅服務態度。 我叫咗味菜鵝腸, 猶豫不決叫紅燒乳鴿,還是鹵水?夥記建議我叫紅燒,比較多人叫 燒乳鴿, 好食些 。 例牌加多支可樂。味菜鵝腸先到 - 好好味, 份量非常充足。但 食下食下 我發覺 “”where is the味菜? ‘’摷下,摷下,只得 ‘’兩塊半‘’ 失望。 我的至愛。 算啦,味道都算好, 鵝腸份量好多 ,食完這碟我肚都飽咗一大半。燒乳鴿到啦 ……第一啖咬落去鴿髀,都算唔錯。但再食到深入些少啲肉就覺得唔夠juicy,有少少鞋。 再食埋一隻鴿翼,我已經唔想再食落去喇。 唔好浪費食物打包返屋企啦。埋單 $197食物,我覺得最緊要係,新鮮,即煮即食,同埋味道。 日日有得食是福,最緊要不耐浪費。

埋單 $197
2024-08-14
2024-07-23 1420 views
揀呢度最主要嘅原因,喺門口有人幫手睇住泊車,真係有咩事,即刻開走。一坐低已經想食蠔仔粥,原來佢呢個唔係潮式蠔仔肉碎粥,好足料,都好大隻。我哋嗌咗一隻馳名乳鴿,由於我唔食,但係友人話皮酥肉嫩,可以encore 🥰黑椒牛粒分量都大,而且都幾入味蒸大元貝,粉絲同蒜頭成件事好入味,而且仲好新鮮,一粒沙都冇。另外我哋叫咗雜菜煲,南乳味都幾好食,而且份量好足。另外每枱都送炸豆腐,又係外酥肉嫩,食吾停口。聽講年尾就執拉🥲🥲

黑椒牛粒分量都大,而且都幾入味

聽講年尾就執拉🥲🥲

2024-02-09 1701 views
✨火炭 泰源大排檔✨🐔生滾沙田雞粥 令人失望嘅雞粥(._.)餐廳應該只係落啲去煮粥多過拎啲雞去熬粥 所以導致雞味唔夠濃 同埋啲雞都唔夠新鮮 🙅🏻‍♀️唔建議專登叫嚟食! 🐤金牌燒乳鴿乳鴿不嬲都係我嘅favourite 而呢間乳鴿都無令我失望 表皮燒得恰到好處 肉質嫩滑而鹽香味超入味 大推!! ↖(^ω^)↗🥬蝦醬炒通菜大牌檔食通菜是常識吧! 曾經一度被我譽為唔會伏嘅餸 但後嚟我真係食過唔好食嘅炒通菜( ・᷄ὢ・᷅ ) 所以要炒得好食都唔係咁容易! 而呢間個蝦醬炒通菜炒得超級入味 用嚟送飯真係一流 講起而家都流口水!!!🦞豉椒炒蜆 炒蜆係大牌檔必食之選加上我係炒蜆嘅big fans 可惜呢碟炒蜆個芡汁打得太多整體炒出嚟偏濕 唔夠香口 同埋食到有幾隻蜆變變地 影響咗成碟菜 不過勝在數量搭夠啦 蜆份量好多 同埋都啲蜆個size都係ok嘅! 🐟椒鹽九肚魚食落味道就正常發揮 不過覺得九肚魚唔夠滑口 炸粉都略嫌多咗少少 不過同樣炸得熱辣辣 好惹味! 🌶️椒鹽豆腐 呢件豆腐係伙記”醒”我地嘅 意想唔到嘅驚喜! 豆腐炸到熱辣辣 配埋避風塘配料去炒好惹味 唔通呢啲叫免費嘅嘢特別好食?!總評:我哋今次係叫三至四人
✨火炭 泰源大排檔✨

🐔生滾沙田雞粥

🐤金牌燒乳鴿

🥬蝦醬炒通菜

🦞豉椒炒蜆

🐟椒鹽九肚魚

🌶️椒鹽豆腐

總評:
我哋今次係叫三至四人餐 值得一讚嘅係餐牌彈性好高 我哋基本上將佢嘅菜式都轉咗做自己鍾意食嘅嘢食 而且食物份量都大份 五個人食都夠飽 價錢嚟講都尚算實惠 如果去開火炭呢頭 不妨嚟試吓!

▽ Rating ▽
好食: 7/10
環境: 6.5/10
推薦: 7/10
人均消費: ard $120/ person

📍泰源大排檔
火炭山尾街火炭東熟食市場

#美食 #火炭好西 #火炭 #火炭美食 #hkfood #ktfood #fotanfood #大排檔 #港式大排檔 #konggirlss
2024-01-09 1075 views
無咩好食😮‍💨價錢唔平,328一個羊腩煲,普通,168一個辣酒煮花螺,好鹹…京都骨,完全唔知自己食緊乜嘢,炸到乾晒🤦🏼‍♀️仲有椒鹽豆腐,原來每台都免費送,不過侍應冇出聲照計錢,唔老實,糯米飯一舊,魚香茄子最正常,不過唔會有下一次,未試過自己諗
2023-10-08 1362 views
雖然火炭係美食沙漠但工廠區嗰邊其實有好多隱藏食店例如係呢間大排檔🔥環境夠晒地道貼地🤪-🐙 椒鹽墨魚咀炒得好有鑊氣椒鹽好惹味配埋少少辣椒更加香口細細粒,但係份量好多墨魚咀口感,幾爽口彈牙唔會好難咬呢碟送飯好過癮-🥬 蝦醬炒通菜蝦醬味好濃郁 唔會太多油而且好掛汁 淡淡都係蝦醬同樣都係好有鑊氣色香味俱全就算唔送飯,都唔會太鹹非常推薦🥳🥳🥳-🍚 楊州炒飯一開始見佢個樣以為係頹頹地點知一食就覺得好正炒飯炒到好乾身 粒粒分明50幾蚊但係大大碟 好抵食至於配料,例如蝦仁叉燒就正常發揮如果唔想叫白飯送都可以叫過下口癮🤩
雖然火炭係美食沙漠
但工廠區嗰邊其實有好多隱藏食店
例如係呢間大排檔🔥
環境夠晒地道貼地🤪
🐙 椒鹽墨魚咀
炒得好有鑊氣
椒鹽好惹味
配埋少少辣椒更加香口
細細粒,但係份量好多
墨魚咀口感,幾爽口彈牙
唔會好難咬
呢碟送飯好過癮
🥬 蝦醬炒通菜
蝦醬味好濃郁 唔會太多油
而且好掛汁 淡淡都係蝦醬
同樣都係好有鑊氣
色香味俱全
就算唔送飯,都唔會太鹹
非常推薦🥳🥳🥳
🍚 楊州炒飯
一開始見佢個樣以為係頹頹地
點知一食就覺得好正
炒飯炒到好乾身 粒粒分明
50幾蚊但係大大碟 好抵食
至於配料,例如蝦仁叉燒就正常發揮
如果唔想叫白飯送都可以叫過下口癮🤩

• 椒鹽墨魚咀
2023-10-07 1156 views
早幾天同家人去火炭大排檔晚餐,三間之中揀咗泰源大排檔環境及態度:- 地方有點濕滑- 服務態度不算好- 侍應常顯得不耐煩- OpenRice 話有得送嘅瀨尿蝦侍應完全無解釋就話冇,跟住話會送豆腐食品:- 藍妹啤酒- 豉椒炒蜆:太多汁及好多都無肉- 乳鴿 :香脆惹味- 芥末牛柳粒:無芥末味,牛一般- 青檸雞 :皮太厚- 粉絲什菜煲:不過不失- 椒鹽豆腐(贈送)配甜酸醬 :皮有點硬, 贈品來說是份量足整體評價:- 食物品質有好有壞,部分菜品味道不錯,鑊氣都夠,好快上菜- 服務態度讓人有些不滿意- 小心地滑- 食大排檔風味係ok
早幾天同家人去火炭大排檔晚餐,三間之中揀咗泰源大排檔

環境及態度:
- 地方有點濕滑
- 服務態度不算好
- 侍應常顯得不耐煩

食品:
- 藍妹啤酒
- 豉椒炒蜆:太多汁及好多都無肉
- 乳鴿 :香脆惹味
- 芥末牛柳粒:無芥末味,牛一般
- 青檸雞 :皮太厚
- 粉絲什菜煲:不過不失

整體評價:
- 食物品質有好有壞,部分菜品味道不錯,鑊氣都夠,好快上菜
- 服務態度讓人有些不滿意
- 小心地滑
- 食大排檔風味係ok
2023-05-03 1628 views
呢到有燒味同海鮮之外,呢間大排檔嘅菜式選擇非常多,有炒飯、炒麵、煲仔飯等等,而且每一款都好好食。如果你鍾意煲仔飯,餐廳嘅鐵板煲仔飯係一定要試嘅,味道豐富、份量足夠。而且,餐廳嘅菜式都係實時現煮,確保食物嘅新鮮同口感。餐廳嘅環境非常熱鬧,好啱一班朋友一齊去食,享受香港嘅大排檔文化。而且,餐廳嘅價格都非常親民,適合唔同預算嘅客人。最後,餐廳嘅服務員都好快捷同熱情有禮,令你用餐嘅過程更加舒適。總之,呢間大排檔係一個好值得一試嘅地方,如果你想享受香港嘅美食同文化,一定要嚟試下佢哋嘅菜式!
2023-03-23 1459 views
講起喺火炭食嘢,第一時間都會諗起大排檔。所以今日同幾個frd都決定咗去泰源食晚飯。去得大排檔都唔諗健唔健康呢樣嘢,最緊要香口,好食。見天氣有啲凍凍哋,第一時間揀咗個羊腩煲,之後就嗌咗個中式牛柳同沙拉骨,都係啲喺大排檔先會嗌ge餸。師傅見嗌咗幾個餸,就送咗個椒鹽豆腐俾我哋添。椒鹽豆腐,喺出面食最驚見到用玉子豆腐去做,太滑身會唔好食,呢到ge椒鹽豆腐鞋鞋哋,鄒鄒哋,咁先好食😋之後嚟ge羊腩煲,唔un,皮夠彈牙,湯底唔會好濃味,食埋啲生菜就啱啱好。中式牛柳同沙拉骨就正常,唔會話特別驚喜,但一定穩陣係傳統大排檔應該有ge味。傳統大排檔喺香港已經買少見少,喺火炭山尾街嗰幾間遲啲政府又好似收番,所以有得食就好去多啲啦。
去得大排檔都唔諗健唔健康呢樣嘢,最緊要香口,好食。
師傅見嗌咗幾個餸,就送咗個椒鹽豆腐俾我哋添。

2023-03-07
$150 (Dinner)
2022-12-23 1476 views
Everything here is normal and the price is a bit higher than expected. However, the Pigeon here worth a try🐥
2022-10-17 1654 views
我作為一個foodie 就梗係去返茶餐廳。搭東鐵綫去見到勁多人,原來有咩藝術列車,痴線,大熱天時搞呢啲嘢,我擔心啲鐵路迷等到中暑,都係去食嘢先啦。🐔 火龍柚子檸檬雞球 又係一款可以打卡嘅菜式😍 外皮夠薄而且好脆,雞肉嫩滑多汁😌 檸檬汁酸度適中🍋 配上火龍果同柚子令到成個感覺好清新😛
🐔 火龍柚子檸檬雞球
2022-10-06 1611 views
夜晚係火炭搵嘢食唔易😂一直都好想黎試買少見少嘅港式大排檔,今日經過,俾熱情嘅老細拉入泰源😋🥢椒鹽豆腐 $68上檯熱辣辣,椒鹽味重,除咗有啲硬身,個芯係幾好食,份量多,推薦🥢家鄉小炒王 $98賣相好唔錯,耳邊不斷有猛火翻炒的聲音,好有期待🤩不過鑊氣比較少,不過不失🥢鹽焗雞(半隻) $108唔係🐔仔,份量上好有驚喜。肉質唔差,有鹽味,但稍微有啲濕同肥,雞胸就好榎✨大排檔都係適合多人聚會,可以試多啲菜式和大聲傾談,食物就食風味多,不可太高要求及期待🍵

🥢椒鹽豆腐 $68

🥢家鄉小炒王 $98
家鄉小炒王

🥢鹽焗雞(半隻) $108
鹽焗雞(半隻)

$150 (Dinner)
家鄉小炒王
一個月前book咗幾枱食飯,一去到就叫我哋坐喺公廁前面條路食嘢,隔離有幾個大食環垃圾桶同垃圾袋,入面明明有枱又唔俾入,咁樣仲點有胃口食嘢?結果話想取消幾枱唔食,員工一直喺度拖時間又話唔俾唔俾。垃圾。反而話返我哋唔合理,大佬一個月前比左電話你訂枱,你而家俾啲咁嘅嘢我邊個唔合理?
2022-09-30