2024-08-17
今次我去第二間大檔排,在火炭。網上寫四時半開業,原來四點半只是員工上班 。六點才開始營業 。 在附近咗一陣,六時才入座 ,入到去已經有一枱客。 雖然大排檔, 好慶幸還可以享受冷氣 。夥記態度都算ok,現今香港的飲食服務業態度還可求什麼呢。 除非是非常高檔 你就有良好嘅服務態度。 我叫咗味菜鵝腸, 猶豫不決叫紅燒乳鴿,還是鹵水?夥記建議我叫紅燒,比較多人叫 燒乳鴿, 好食些 。 例牌加多支可樂。味菜鵝腸先到 - 好好味, 份量非常充足。但 食下食下 我發覺 “”where is the味菜? ‘’摷下,摷下,只得 ‘’兩塊半‘’ 失望。 我的至愛。 算啦,味道都算好, 鵝腸份量好多 ,食完這碟我肚都飽咗一大半。燒乳鴿到啦 ……第一啖咬落去鴿髀,都算唔錯。但再食到深入些少啲肉就覺得唔夠juicy,有少少鞋。 再食埋一隻鴿翼,我已經唔想再食落去喇。 唔好浪費食物打包返屋企啦。埋單 $197食物,我覺得最緊要係,新鮮,即煮即食,同埋味道。 日日有得食是福,最緊要不耐浪費。
埋單 $197