2010-11-21 12 views
小小的一家店,只係賣兩樣食物:雲吞同冷麵, 仲有一樣飲品:凍冰糖豆漿。雲吞最少要買十二粒,可以揀唔辣,小辣,中辣,大辣。個雲吞皮係自己做,好滑呀,而個餡,味道較得啱啱好。仲有個湯係冇味精添架,一定要飲晒佢呀!因為係即叫即做,所以要等耐少少。門口有四張凳仔,可以坐喺度食又或者企喺條街度食。當然,住得近嘅話,可以拎走添啦。

雲吞最少要買十二粒,可以揀唔辣,小辣,中辣,大辣。

因為係即叫即做,所以要等耐少少。
2010-11-20
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$12 (Tea)
  • 雲吞/紅油炒手
  • 冰糖豆漿
2010-09-29 27 views
津津位於我家附近, 前晚放工回家途經, 決定一試.此店只售兩款食品 : 雲吞與涼麵另有豆漿第一次幫襯, 決定先試重慶雲吞. 老闆娘先問大辣還是小辣, 因為第一次試,小辣比較穩陣.見她先將生雲吞放進大水煲, 然後作湯底調味.湯底有芝麻, 香茜, 芹菜, 蔥, 辣油 ..... 最後加上上湯回家打開盒蓋, 一陣陣麻辣香氣撲鼻.雲吞餡料適中, 不太多也不太少.湯底辣度剛好,加上芝麻,香茜, 芹菜等配料. 完美組合.售價亦很便宜, 十二元有十粒雲吞.下次會試涼麵!
津津位於我家附近, 前晚放工回家途經, 決定一試.

此店只售兩款食品 : 雲吞與涼麵
另有豆漿

第一次幫襯, 決定先試重慶雲吞.
老闆娘先問大辣還是小辣, 因為第一次試,小辣比較穩陣.
見她先將生雲吞放進大水煲, 然後作湯底調味.

回家打開盒蓋, 一陣陣麻辣香氣撲鼻.
雲吞餡料適中, 不太多也不太少.
湯底辣度剛好,
加上芝麻,香茜, 芹菜等配料. 完美組合.
售價亦很便宜, 十二元有十粒雲吞.

下次會試涼麵!

2010-09-27
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
2010-09-17 23 views
大約兩個月前已經知道呢間舖開左行過都聞到好香同埋好多人排隊想試好耐但一直苦無機會今日見放早就去左食lunch行過去果陣見到好似好多人仲驚無位坐好在行到去都有由於唔食得辣叫左唔辣ge涼麵+雲吞涼麵好快就整好左個汁酸酸地好開胃配埋花生碎好香過左陣雲吞都黎埋個湯好清有芫茜同埋芝麻o係入面d雲吞好滑見之前d食評話皮多餡少但我覺得d餡都算係咁上下硬係覺得叫唔辣差咁d下次去一定會要少少辣 XDo係我之前有個阿姐係買雲吞我聽到個好似係老闆ge人講"d雲吞唔可以淥得太耐ga"其他舖頭實行話知你放晒落去由得佢滾真心地覺得佢好有心機做如果要彈ge就係堂食個位真係坐得幾辛苦同埋一路食旁邊一路有人買外賣 XD希望佢長做長有咁我就可以用$18就食到個好味lunch la
大約兩個月前已經知道呢間舖開左

硬係覺得叫唔辣差咁d
下次去一定會要少少辣 XD

o係我之前有個阿姐係買雲吞
我聽到個好似係老闆ge人講
"d雲吞唔可以淥得太耐ga"
其他舖頭實行話知你
放晒落去由得佢滾
真心地覺得佢好有心機做

如果要彈ge就係堂食個位真係坐得幾辛苦

同埋一路食旁邊一路有人買外賣 XD

希望佢長做長有
咁我就可以用$18就食到個好味lunch la
2010-09-17
$18 (Lunch)
2010-07-07 24 views
我好少寫食評...但呢間店真係好味到震...我住係附近...幾乎日日都買涼面食..又平又好味...一食就食兩個... 夾埋都係 hkd 12...超值....佢既紅沺抄手都係無得彈之作... 我每次叫完都會連湯飲埋....真係一試難忘....激讚!!!不過.. 佢間舖有個缺點... 就係動作太慢...外賣都要等好耐... 如果呢樣改善埋就very good la...yeah!!!

Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$24 (Other)
  • 涼面、紅油抄手
10.07.03 一吃難忘的重慶涼麵及雲吞@太子津津小食店中午12點多到津津老闆娘還在處理食材,店外巳經有兩個小妹妹在等著這裏只有簡簡單單三種食物:重慶涼麵、雲吞及紅油抄手點了一個小辣的重慶涼麵,還有一個重慶雲吞剛剛才開店的原因,看著店員(老闆?)現包雲吞一小匙的內餡,大大片的雲吞皮水開了給丟下去雲吞要慢慢煮,老闆娘先送上涼麵在我細心品嚐我的涼麵時,又多了五六個人在排隊嚕在各盤調味醬中舀一匙或幾匙,調成美味的涼麵醬汁加上冷凍過偏黃色的冷麵再灑上花生粉、香菜及葱花一碗重慶涼麵好嚕!把涼麵從底往上翻,好讓每條麵條都可沾上醬汁而且豆芽菜都放在碗底碗子太小,要拌勻可不容易偏黃色的冷麵,並不是油麵而是在平常那種$10有5包的街頭撈冷麵店裏有的那種冷麵偏紮實有麵粉香,還會有點點黏牙涼麵醬汁應該有烏醋、蒜、薑、花椒粉、辣椒等,酸.辣.香兼有酸酸甜甜辣辣的,夏天吃一碗很是開胃芭比不太能吃辣,來個小辣巳經很剛好這裏的辣,主是酸辣而非麻超級喜歡老闆娘調的那種酸,完全不會嗆喉重慶雲吞終於在約10分鐘後送上一碗12小顆才12大洋,實在太划算!小雲吞都是皮多料少雲吞皮又薄又滑內餡的豬肉肥瘦適中小小一個,吃完一個
10.07.03 一吃難忘的重慶涼麵及雲吞@太子津津小食店

中午12點多到津津
老闆娘還在處理食材,店外巳經有兩個小妹妹在等著
這裏只有簡簡單單三種食物:重慶涼麵、雲吞及紅油抄手
點了一個小辣的重慶涼麵,還有一個重慶雲吞
剛剛才開店的原因,看著店員(老闆?)現包雲吞
一小匙的內餡,大大片的雲吞皮
水開了給丟下去
雲吞要慢慢煮,老闆娘先送上涼麵
在我細心品嚐我的涼麵時,又多了五六個人在排隊嚕

在各盤調味醬中舀一匙或幾匙,調成美味的涼麵醬汁
加上冷凍過偏黃色的冷麵
再灑上花生粉、香菜及葱花
一碗重慶涼麵好嚕!

把涼麵從底往上翻,好讓每條麵條都可沾上醬汁
而且豆芽菜都放在碗底
碗子太小,要拌勻可不容易
偏黃色的冷麵,並不是油麵
而是在平常那種$10有5包的街頭撈冷麵店裏有的那種冷麵
偏紮實有麵粉香,還會有點點黏牙
涼麵醬汁應該有烏醋、蒜、薑、花椒粉、辣椒等,酸.辣.香兼有
酸酸甜甜辣辣的,夏天吃一碗很是開胃
芭比不太能吃辣,來個小辣巳經很剛好
這裏的辣,主是酸辣而非麻
超級喜歡老闆娘調的那種酸,完全不會嗆喉

重慶雲吞終於在約10分鐘後送上
一碗12小顆才12大洋,實在太划算!
小雲吞都是皮多料少
雲吞皮又薄又滑
內餡的豬肉肥瘦適中
小小一個,吃完一個又馬上把第二個送進口裏
巳經很久沒吃過這麼讚的雲吞了~

重慶雲吞點的也是小辣
可能是剛剛把涼麵的醬汁也給喝光了
吃這個反而不覺得很有辣勁
芭比吃雲吞喜歡加上很多的醋
請老闆再給我一點烏醋
味道當下給活潑了起來

才HKD18的中餐,身心都滿足了

詳細食評及照片請看:http://hk.myblog.yahoo.com/foodiebarbie/article?mid=3616
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$18 (Lunch)
  • 重慶涼麵
2010-05-07 7 views
之前都寫過佢地嘅紅油抄手同雲吞。今次寫佢地嘅涼麵。涼麵$6碗,好抵食;有辣有唔辣,任君選擇!我通常買一碗唔辣一碗小辣,再撈埋一齊,咁就唔會太辣。麵質地好,唔太淋又唔會糊口。附少少少芽菜、蔥同花生。最出色係個醬汁,酸酸辣辣,開胃。汁又夠多,足以撈得好均勻。
之前都寫過佢地嘅紅油抄手同雲吞。
今次寫佢地嘅涼麵。
涼麵$6碗,好抵食;有辣有唔辣,任君選擇!
我通常買一碗唔辣一碗小辣,再撈埋一齊,咁就唔會太辣。
麵質地好,唔太淋又唔會糊口。
附少少少芽菜、蔥同花生。
最出色係個醬汁,酸酸辣辣,開胃。
汁又夠多,足以撈得好均勻。
$6 (Lunch)
2010-04-23 16 views
其實全家店應該只有3樣食品吧: 1. 重慶涼麵 2.抄手 3.雲吞今次試左雲吞.皮多肉少.不過d 皮真係好滑下.淨係食皮都唔錯.而且12粒都有好多粒.感覺唔錯湯真係似出面d 酸辣粉.我叫左小辣.下次可以我叫佢重手d~~不過我個碗唔算太辣.佢d 湯又唔會好多油..最後我成碗湯飲晒~~

2010-04-06 4 views
在雲南吃過一家叫"龍抄手"的小吃,很好吃,想不到在我工作地方附近,也有一家以抄手為賣點的小食店,當然要試試,結果是令我滿意的。這店的抄手跟雲南的一樣,屬多皮少餡,合我口味,但真的很辣,是麻味提升了辣味的關係吧,令人又愛又恨,但我只能吃小辣。哈哈,朋友點了大辣,受不了,浪費了一碗好吃的抄手。另外一種小食----重慶涼麵,沒什麼大驚喜,一試無妨,多吃就免了,真的有飽肚的感覺。

2010-04-05
2010-03-02 16 views
都係一樣,行過見有人買, 睇黎都唔錯. 12蚊紅油抄手,6蚊重慶涼麵. 平平地,買番屋企試下啦...紅油抄手, 12蚊,好充實,有成10隻左右...味道正,有原產大陸風味. 不過點解紅油抄手有湯既??唔緊要,重緊要係好食, 湯我都飲晒.12蚊,我一定會再黎.重慶涼麵, 又係好野. 不過多D麻醬會再正D. 6蚊, 超值.PS: 冇乜位可以堂食,唔太方便. 都幾辣,唔食得既請叫小辣.
都係一樣,行過見有人買, 睇黎都唔錯.

$18 (Last Night Supper)
2010-02-21 32 views
呢間係夫妻檔嘅小店子。男人應該係香港人,娶了重慶老婆再來開小店。野食暫得三款:涼麵、紅油抄手同重慶雲吞。雖然野食款式少,但都有不少人幫襯。我地見有人買,於是又買黎試試。先後試了紅油抄手同重慶雲吞,兩款都係賣$12。即叫即包即煮。只見一盤餡料,所以無論你叫邊款,個餡都係一樣。用很薄很滑的雲吞皮包住少許餡料。餡料有豬肉、冬菇同木耳。只需快煮一分鐘就熟了!紅油抄手同重慶雲吞在於有湯定無湯。麻辣味任君選揀。調出來的味道就像酸辣粉的一樣。我覺得雲吞好食d,可能因為有湯浸著。紅油抄手跟上海那些完全不同,這些抄手都係細細粒,皮多餡很少。我呢d鍾意食皮多過食餡嘅人就會覺得好好味。老闆服務態度很好,很有禮貌。
呢間係夫妻檔嘅小店子。
男人應該係香港人,娶了重慶老婆再來開小店。
野食暫得三款:涼麵、紅油抄手同重慶雲吞。
雖然野食款式少,但都有不少人幫襯。
我地見有人買,於是又買黎試試。
先後試了紅油抄手同重慶雲吞,兩款都係賣$12。
即叫即包即煮。
只見一盤餡料,所以無論你叫邊款,個餡都係一樣。
用很薄很滑的雲吞皮包住少許餡料。
餡料有豬肉、冬菇同木耳。
只需快煮一分鐘就熟了!
紅油抄手同重慶雲吞在於有湯定無湯。
麻辣味任君選揀。
調出來的味道就像酸辣粉的一樣。
我覺得雲吞好食d,可能因為有湯浸著。
我呢d鍾意食皮多過食餡嘅人就會覺得好好味。

老闆服務態度很好,很有禮貌。
紅油抄手
超滑的皮
$12 (Tea)
紅油抄手
超滑的皮