2015-05-31 551 views
唉...最近超忙, 忙到令小學同學聚會一延期再延期到今日, 同學仔話聽同事講荃灣開了間新的打邊爐店想去試試, 叫滾兩滾~就去試吧! 店舖位於曹公坊, um, where is it? 同學仔就叫我響荃灣廣場等, 再向福來邨方向行, 無耐就到! 而且滾兩滾在那條街中是最光猛的, 一看就看到了! 一入去見到個大魚缸呢, 感覺海鮮挺不錯!入到去同門面一樣光猛, 原來有兩層, 店員帶我們上2樓, 裝修有別於一般酒樓式的火鍋店, 以淺色為主調, 光猛, 有少少日式感覺。另發現檯都算大張, 幾好...是關好怕放完食物張檯會好迫!再看看碗碟及那墊紙, 是我愛的櫻花呀!之後店員就遞上menu, 款式都不少, 要慢慢揀! 湯底都幾多選擇, 竟然有人參雞湯, 龍蝦湯, 清酒大蜆, 杏汁菜膽豬肺等等...又幾別出心裁啵!畫完menu之後, 就混自己心水醬料喇, 醬料盤有生熟蒜, 蔥, 莞茜, 辣椒粒等等...等一陣就上湯底喇, 我們最後一致決定要很多功夫才做到的杏汁菜膽豬肺湯底 HK$108, 店員還很有信心的說是推介而且沒味精的! 一上檯, 都幾大鍋!!無幾可可以飲杏汁豬肺湯, 先飲湯, 杏汁味剛好, 白
再看看碗碟及那墊紙, 是我愛的櫻花呀!
杏汁菜膽豬肺湯底
無幾可可以飲杏汁豬肺湯, 先飲湯, 杏汁味剛好, 白菜都吸了湯味, 而且好稔好好味! 平時的我就算飲杏汁豬肺湯都不算食得多豬肺, 就算整得幾乾淨都好, 總覺得會有陣味, 不過同學仔食完話ok呀, 即管試試...又接受到啵! 而且一鍋入面都有幾多菜同豬肺, 超足料, 每人都至少飲兩碗才開始打邊爐呢!
邊飲湯我想食的椒鹽鮮魷 HK$68出場了...在看menu時...有一欄小食, 竟然有椒鹽鮮魷, 多數火鍋店都不一定有小食的呢, 好surprise...剛巧突然又好想食香口野, 就鬼祟地畫了"1", 哈哈! 初初以為小食, 份量不會有很多, 一來到就好似平時大排檔小炒那麼多呢! 亦無諗過火鍋店可以做到夠火喉的椒鹽鮮魷, 外脆內軟, 椒鹽味夠, 鮮魷剛好不會很難咬! 但記得襯熱食!
椒鹽鮮魷
火鍋料陸續出場喇! 手打墨魚滑 HK$58, 墨魚滑是我打邊爐必食的, 這裡的墨魚滑就算碌得耐都還是很彈牙呢!
手打墨魚滑
帶子片 HK$48, 平時坊間食的是雪到好硬, 上檯時都仲會有少少霜, 但這裡的不但沒有霜而且size都幾大, 酌一酌就食得, 鮮甜好味!
帶子片
看menu時看到有兩款餃是外面很少見甚至未見過 - 黑松露餃及黑麵豉蟹皇餃, 各自都是HK$78一客, 但其中一個同學仔想試黑松露餃, 蟹精的我當然想試黑麵豉蟹皇餃, 叫曬兩款又太多...店員聽到我們決定不了, 超好人的可以給我們雙併呢! 店員說這兩款餃是自創的呢, 先說黑松露餃, 總覺得黑松露是出現於西餐, 但放入餃入面又幾得意幾香, 不過個人認為亦不及黑麵豉蟹皇餃, 一咬開確實有蟹皇香, 跟肉餡更配, 下次再來我會叫一整客黑麵豉蟹皇餃 (笑)。
黑松露餃併黑麵豉蟹皇餃
近年打邊爐又點少得即炸響鈴 HK$38, 這裡是即叫即炸的, 上檯時還是暖暖的, 即食又得, 放湯又得~即食就食到酥脆, 不過我鍾意放湯食, 會有味道一點!
即炸響鈴
突然...有原條黑立刺身上檯, 還以為上錯, 原來不止我一個會鬼祟order自己鍾意的東東。我初初以為好貴, 是關外面即劏都差不多要200蚊吧! 同學仔就是偷偷問過只是HK$128 就二話不說order了! 上檯時個魚頭同魚眼還是會微微郁呢...雖然有些恐怖, 但這是新鮮的表現! 刺身好鮮味, 口感是爽爽的, 不腥! 不知不覺會一片又一片放入口!
即劏海黑立
而且魚骨還可以放落湯底, 更加鮮甜! 其實是可以叫店員拎回廚房切件才放湯, 不過我怕切完有碎骨, 同學們就整條骨放湯, 多豪氣!
因為有人不吃牛, 所以就叫了豬肉青 HK$48, 都OK爽口, 合格!
豬肉青
唐生菜 HK$32...早知湯底入面有那麼多菜就不叫啦! 可是已經好飽, 盡力的吃了一半~
唐生菜
so far 都好滿意, 店面乾淨, 食材新鮮, 份量足, 店員又勤快, 沒想過這位置會有那麼有質素的火鍋店~大家都覺得是可以再encore!
2015-05-14
$210 (Dinner)
杏汁菜膽豬肺湯底
即炸響鈴
即劏海黑立
  • 黑麵豉蟹皇餃
2015-05-14 555 views
本來不是想寫食評的 (所以冇乜影相);不過一家誠意小店,實在值得推介。母親節,隨性散漫的兩母女幾近即興地走出街用膳;不少地方都爆滿,我們決定轉戰較少人的香車街街市附近覓食;而我們就選擇了新開的"滾兩滾"。"滾兩滾"前身也是間火鍋店;現在全新裝修,感覺老闆也換了 (未詳細求證, 只係睇落唔熟面口) - 前身的那家做到後期,店員老闆感覺都很'hea'了,現在新店"滾兩滾"就全店上下都很親切慇勤,加上整潔明亮的店面,令人感到舒適。見餐牌上有個冬瓜盅火鍋,就要了客來看看。嘩,真的切很好美的一個冬瓜圈上,還有蝦粒瑤柱絲菇粒等,相當足料 - 當然,這不是正宗的冬瓜盅 (還有夜香花火腿絲等) 可比擬,但作為一個火鍋湯底,加上自家煲的豬骨湯 - (只略嫌不夠咸,但的確是真材實料煲出來的味道,對喜歡清淡的老母來說真是剛好。) 算合格有餘。老母不嗜吃肉,以海鮮及菜蔬代之;海鮮拼盤有象拔蚌、蟶子、八爪魚、還有生猛鮮蝦 - 每樣都很新鮮,生吃熟吃皆可;另要了雲吞,鮮蝦爽脆可口;皇帝菜也是滿滿一盤新鮮的,竹笙、交白筍,份量也比想像中要多 - 兩個人完全KO加上那大圈冬瓜,其實都真係好飽。最後,老闆還突然送上一盤

冬瓜盅湯底

最後,老闆還突然送上一盤烤三文魚讓我們試吃 - 三文魚配上沙律醬烤至半熟,香口好味,重點是三文魚夠新鮮,要是有碗白飯就好了. (不過當時已非常的飽,真要下次下次才大概可以)
醬燒三文魚 (老闆送的)
如是這般,兩個人,每人才$250 (有新張期間九折優惠 - 即免了加一),相當不錯的水準,價格也相當合理
Other Info. : 臨走,方發現下起傾盤大雨,兩母女發現自己未有帶傘,徬徨中;老闆見狀,即時說了句:等等,然後跑去拿了把傘要借給我們。小店講的人情味,非連鎖店可比擬也
2015-05-10
$250 (Dinner)
冬瓜盅湯底
醬燒三文魚 (老闆送的)
  • 海鮮