2022-07-11 616 views
晚飯兩個人吃,點了肉絲津白,上海菜肉小雲吞,熏魚,酒釀丸子和豆漿. 整體來說食物還可以,味道比較淡,感覺沒有太多味精,比較家庭式的口味。熏魚有驚喜,旁邊食客點了上海粗炒,看上去味道不錯。酒釀丸子有桂花味,不是很甜,但酒糟味道不夠。有機會會再回來光顧。
2022-07-11
$128 (Dinner)
啱啱食到一半就忍唔住,開黎睇下大家啲評語,後悔冇睇到大家啲負評就以身試伏。從來冇寫過食評,今次真係伏到一定要寫。🥲🥲🥲嘢食冇香味,味道係未食過嘅般嘅難食。雞扒中間係奇怪粉紅色,好油淋淋,炸皮同肉係分開。兩碗擔擔面,一碗極杰(得咸味),一碗極稀(冇味)。本人食咗一啖頂唔順,比朋友幫我搞掂🤣(出左鋪頭,朋友默默表示🥲好難食🥲)價錢唔係特別平,似貼錢買難受🥲員工態度差,講嘢冇禮貌。落完單,張單拋落張枱度。食到一半拎起手機,就走過黎趕住收走啲嘢(???)唔會有下次了😀
嘢食冇香味,味道係未食過嘅般嘅難食。
雞扒中間係奇怪粉紅色,好油淋淋,炸皮同肉係分開。
價錢唔係特別平,似貼錢買難受🥲
唔會有下次了😀
2022-05-26 280 views
一坐低,餐牌同枱都痴笠笠,諗住都多人食,都試下,點知後悔醉雞飯,凍既,無醉酒味排骨粗炒,面ok, 啲排骨都係落左啲鬆肉粉熱奶茶:第一次黎到唔夠奶,再飲,啲茶係苦澀佢話佢地係上海舖,無茶走,我明但係普通奶茶都做唔好,就唔好賣la熱檸茶,黑過密斗點解無相,因為無諗住寫食評...點解要寫食評,因為服務態度唔好話得2個人番工,好多野甩漏,都會體諒...催左幾次檸茶未到,就話cancel,個員工就話轉頭)已經成肚氣就埋單走人,個老板娘先拎黎,我地話唔要,佢就話唔一早講,係到大吵大鬧一早同佢員工講左,係佢唔知🤬🤬🤬🤬飯,面60蚊起跳,飲品要加錢,啲質素對唔住個價錢
一坐低,餐牌同枱都痴笠笠,諗住都多人食,都試下,點知後悔

醉雞飯,凍既,無醉酒味

排骨粗炒,面ok, 啲排骨都係落左啲鬆肉粉

熱奶茶:第一次黎到唔夠奶,再飲,啲茶係苦澀

佢話佢地係上海舖,無茶走,我明

但係普通奶茶都做唔好,就唔好賣la

熱檸茶,黑過密斗

點解無相,因為無諗住寫食評...

點解要寫食評,因為服務態度唔好

話得2個人番工,好多野甩漏,都會體諒...

催左幾次檸茶未到,就話cancel,個員工就話轉頭)

一早同佢員工講左,係佢唔知🤬🤬🤬🤬

飯,面60蚊起跳,飲品要加錢,啲質素對唔住個價錢
2022-05-26
2022-05-03 308 views
今日同朋友去石門尋找美食,本身諗住去食拉麵嘅,行左一個圈,朋友話俾呢間中菜吸引左,因為附近餐廳好似都唔算多人,得呢間比較多人,可能會好食d掛!入到去睇完menu, 我地就叫左老潼關肉夾膜($38)、夫妻肺片($58)、雪菜湯年糕($62)、半隻雲吞雞煲($148)。第一樣黎嘅係夫妻肺片($58),入面主要都係牛肚,同埋幾片牛肉,又唔覺話食到好多其他牛嘅部位,本身黎嘅時候見到滿滿一碟,以為有好多牛雜,點知原來下面其實係一舊舊嘅青瓜,有d失望,雖然冇想像中咁大份,但其實都唔算細份,2個人食剛剛好!味道方面,雖然見到成個底都係辣椒油,但唔麻亦都唔辣,如果係辣味愛好者可能就要額外咁加辣啦!老潼關肉夾膜($35),外面酥皮夾住鹹鹹地嘅肉碎,外層酥皮係脆嘅,餡料都好豐富,口感非常好,亦都好足料,朋友食完係大推,話下次要再黎食,但我個人就覺得個餅略為有點乾,配返個野飲會好d!雪菜湯年糕($62),本身叫呢個嘅原因係因為怕個夫妻肺片太辣,所以叫個湯年糕,中和下,點知原來根本冇呢個需要入面除左有雪菜外,仲有好多嘅切碎左嘅娃娃菜,湯底方面我覺得有少少似魚湯,因為有少少腥味,年糕方面都麻麻地,成盤入面可能有

夫妻肺片

雪菜湯年糕

入面除左有雪菜外,仲有好多嘅切碎左嘅娃娃菜,湯底方面我覺得有少少似魚湯,因為有少少腥味,年糕方面都麻麻地,成盤入面可能有幾塊係味道有少少奇怪嘅,但大多都係正常嘅年糕,影響唔大,不過成個菜式整體黎講味道非常之淡,好似冇調味過咁,所以都唔推薦大家嘗試!

雲吞雞煲(半隻)

最後一味菜式就係半隻雲吞雞煲($143),份量比我想像中大好多,完全足夠一家4口黎食,入面有大概5粒菜肉雲吞,好多嘅娃娃菜,少量嘅金華火腿同埋冇切開嘅半隻雞!
湯底方面,食得出淡淡雞湯味,d菜方面都非常入味,至於隻雞,可能因為煮過湯嘅原因啦,唔算嫩滑,但份量唔細,非常足料!值得一試
老潼關肉夾膜
雲吞雞煲(半隻)
2022-03-15 354 views
我打電話去問再賣有冇折,個老闆娘話滿100就有9折,咁我就落單叫外賣自取,都取時佢就話冇9折,我就照俾錢啦,回家後諗諗下覺得怪怪地,再打電話去問,佢依然話係有9折,我話剛才自取時你都冇俾(我有問),佢即時在電話內講基本上係冇9折(咩係基本上),所以佢話當佢講錯,我心諗你唔俾折我,我都諗住幫襯你一同共度時艱,但呢間舖頭實在唔老實,你叫我下次幫唔幫襯你好,基本上係冇折,但又同你講有折,俾錢時又話冇,如果我係有心玩嘢,我直情唔要啦,祝佢生意興隆,越呃越有
2022-03-15
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
2021-12-29 365 views
石門都幾多嘢食,今次去了一間食上海菜的餐廳,分別點了滿漢小籠包、老潼關肉夾膜、蔥油開洋拌麵、水煮牛肉麵、蒜蓉窩芛及芝麻豆漿。先講小籠包,咬落去唔多汁,唔夠熱,同埋啲肉餡有啲「鞋」,唔係太掂。之後到個老潼關肉夾膜,個餅皮都幾鬆脆,不過唔係太夠熱,而啲肉幾香同濃味,如果熱啲會幾好。至於蔥油拌麵個味道唔錯,不過份量偏少,而個湯就偏淡。而水煮牛肉麵就唔係太夠辣,牛肉就係普通滑牛肉,同埋唔係太入味,似係煮熟個麵就咁放啲牛肉上去再加湯。反而個蒜蓉窩芛食落去幾脆,加上蒜蓉變得幾香,唔錯,亦係全餐最好食的一道菜。
至於蔥油拌麵個味道唔錯,不過份量偏少,而個湯就偏淡。

水煮牛肉麵
滿漢小籠包
蒜蓉窩芛
蒜蓉窩芛
2021-10-13 567 views
#石門 #滿漢小館 係呀,又係石門呀🤣今次呢間隔涉少少,係一期最角落,仲要唔通商場,要係出面入去呢間上海野,我無記錯嘅話,呢間應該係石門惟一一間有#小籠包 嘅上海野😍🤤#小籠包 似係自己包嘅,肉餡味道同外面嘅唔一樣,皮唔算薄,juicy😋😋😋😋😋#上海炒年糕 超級多年糕,偏硬咗少少,肉絲有鬆肉粉味,一般,醬汁咸香,不過下次唔會叫,食到我牙骹軟#水煮牛肉麵 正👍大陸風味🤣🤤#凍檸茶 茶味淡,但解辣一流😄味道: 7/10味精: 7/10價錢: 6/10環境: 5/10服務: 6/10

#水煮牛肉麵 正👍大陸風味🤣🤤

#凍檸茶 茶味淡,但解辣一流😄

味道: 7/10

小籠包
上海炒年糕
水煮牛肉麵
2021-10-03 345 views
第1次食,食物冇味,醉豬手冇味,唔入味,好似白㕸浸酒咁。飲品難飲,凍啡原來冇味,叫佢換過,仲要態度勁差,講真杯凍啡唔係加幾蚊,係正價18蚊,唔會再有下次,垃圾。
2021-07-31 561 views
上星期姨仔生日,去左沙田某酒店stay cation, 由於外父都有去,佢淨係食中菜,所以最終喺石門搵到呢間。開頭睇open rice, 見到啲食評好偏激,本來都諗住再搵其他,但老人家攰,所以照入去試。我哋一行8人,叫左十幾碟餸,千二三蚊,當中包括雞扒菜飯、小籠包、上海粗炒、糖醋骨、酸菜魚、肉夾膜等等。其實味道真係唔差喎,當然上海餐館例牌偏油。酸菜魚我都推介㗎,而我老婆就覺得甜品都唔錯坐位就真係麻麻。整體嚟講,平衡埋價錢的話,我覺得係算好嘅,可惜掛住吹水無影相。

坐位就真係麻麻。

• 酸菜魚
2021-07-25 478 views
睇食評就好負面,但食落覺得唔錯,今次第二次黎,都係叫返小籠包、回窩肉、魚塊,今次叫埋上海粗炒同揚州炒飯,全部都ok。味道ok的,一杯凍奶茶夠飲,之前食過另一間連鎖式既,野飲一杯真係唔多夠,呢度食到野食既味道,唔係食緊味精。

2021-07-25
Type of Meal
Dinner
2021-05-15 689 views
今晚又去石門揼骨,九點幾先搵地方醫肚。朋友想食上海菜,要快靚正,所以又來依度搵食。今晚老闆娘推薦浙江骨,果然不錯調味酸甜適中,勝在陳醋味不會太突出。上海粗炒都好好吃,不會太油,朋友大讚有家鄉風味。我最愛的水煮魚,今晚略有遜色,潑油辣子不夠上次香,原來因為大廚放假老闆娘耐心聽取意見,主動叫廚師再加工,仲要加魚添,個水煮魚先收128,大大兜,搞到我哋都不好意思!但是今時今日咁的服務態度,抵讚朋友食得開心,話以後自己識來啦

朋友食得開心,話以後自己識來啦
浙江骨  水煮魚
浙江骨  水煮魚
  • 水煮魚  浙江骨  上海粗炒  驢打滾  小籠包
2021-04-26 308 views
星期五晚放工,喺沙田嘆完spa,同老公搵地方食飯。OpenRice睇到依間店嘅評論咁差,唔敢去。但係經過嘅時候,見到依度燈火通明,坐到爆,望吓大家枱上嘅食物,又相當唔錯喎,所以膽粗粗入去試吓。點知非常之有驚喜,水煮魚相當出色用嘅仲要係生魚片,冇骨,嫩滑,仲要有唔常見嘅寬粉墊底,蓮藕萵筍通通都非常之入味只售$128真係抵到冇朋。肉夾饃唔錯,口水雞一般般,酸辣湯稍為遜色,其他手抓餅等等,都表現出色。會繼續支持,如果有埋辣子田雞,干鍋肥腸之類的,咁就更加正啦。
2020-12-04 905 views
放工晚了, 在附近找了這間吃川菜的, 本想着不靠位置、低價吸客的, 味道方面也差不了多少! 可惜, 一試便仲伏.叫了幾款食物, 只有肉夾膜算是可以. 其他的也只能概嘆!陽春面 - 清湯沒味, 淨麵一個, 還要$40, 寧可吃碗雲吞麵.蒜蓉花椒雲耳蒸雞- 是普通蒸雞加了花椒油嗎?加了幾粒原粒花椒只是裝飾吧了!因為花椒不經抄过, 裂開, 花椒味根本出不了來的!上海抄年糕 - 顔色是有的, 但不夠味, 要加上豆瓣醬及醋才可入口.整體感覺, 雷聲大雨點小, 有些貨不對板. 廚師技藝有改進的空間, 格介需調整一下.

叫了幾款食物, 只有肉夾膜算是可以. 其他的也只能概嘆!

2020-10-16
$100 (Dinner)
啲野真係勁難食 諗住係戶戶送 叫下外賣試下呢間野 叫完先上open rice 睇到食評原來個個都話唔好食我就知道中伏了唉 酸菜魚 簡直係垃圾 唔知咩味 酸又唔酸 辣又唔辣個咪道勁奇怪!酸辣湯 又係一啲味都冇 好似飲水咁真係唔係誇張,係我食過最難食既酸辣湯。我真係完全食唔落口 !!!我真係唔明點解生存到 叫左3樣野3樣野都唔好食 難食 難食 垃圾垃圾唔會再幫襯 大家食前記得睇左食評先啊我連少少都食唔落 千期唔好上當不可一,不可再!好失望
啲野真係勁難食
唉 酸菜魚 簡直係垃圾

唔知咩味 酸又唔酸 辣又唔辣

個咪道勁奇怪!
酸辣湯 又係一啲味都冇 好似飲水咁
真係唔係誇張,係我食過最難食既酸辣湯。
我真係完全食唔落口 !!!
我真係唔明點解生存到 叫左3樣野
3樣野都唔好食
難食 難食 垃圾垃圾
唔會再幫襯 大家食前記得睇左食評先啊
我連少少都食唔落

千期唔好上當
不可一,不可再!
好失望
Delivery
2020-10-10 566 views
没做資料蒐集下中左伏,酸菜魚無味唔酸唔辣!魚梅梅地,糖醋排骨竟然是hea 煮蕃茄豬扒。打比店主只想了解是不是送錯糖醋排骨?佢啲服務態度態度一流!附上一張糖醋排骨相,只唔想有人再花過百元食hea 煮蕃茄豬扒🤣😂之後睇番openrice 先發現劣評如潮😂第一次係openrice 真心唔想有人再伏,店主基本上無諗過有改善或進步空間🤷🏻‍♀️呃埋政府錢應該好快執!超級難食、超級難食、超級難食的垃圾店!!

Delivery