2019-09-04
早幾日去長沙灣個邊做野,突然聞到好香既滷水味,望下邊度傳出黎先,見到一間掛住一隻隻肥美既鵝,隻隻都好有光澤。再望望又有一隻隻冚住鹽既烏頭,我個肚打鼓啦。望入鋪頭,明明時間尚早,先6點零,但已經好多食客,又有d 係等外賣嘅。心諗甘旺場,一定好好味,好彩同朋友兩個等一陣就有位坐。入黎之前我地都有兩目標架啦,鵝片、烏頭。雖然鋪頭人多,但老闆娘好好人,有推介,烏頭本身諗住叫熱食,但老問娘建議凍食既會比較鮮甜原味。另外再推介我地食蠔仔粥,樣樣都真心好味。凍食烏頭唔單止係所講既鮮甜原味,而且肉質嫩滑,再流出黃油,入口魚香四溢,唔點醬都好正。而嗰碗鎮店蠔仔粥,大大碗份量十足,而蠔仔粒粒飽滿粒粒鮮味。粥裹面配料亦相當豐富,有肉碎,魚仔,蔥花,莞茜等。鵝片拼生腸,鵝片肥瘦適中,滷得相當入味,啖啖肉,而生腸爽口彈牙。鐘意食咸蛋黃既我,仲買左包咸蛋黃魚皮食,魚皮脆咸蛋黃香。👍
鐘意食咸蛋黃既我,仲買左包咸蛋黃魚皮食,魚皮脆咸蛋黃香。👍