2022-03-12 131 views
⏰已經唔知幾耐🈚️食過「潮州打冷」嚕😛我自己覺得「潮州打冷」嘅重點📌就係是佢哋嘅滷水精華❤呢間潮州打冷鋪自家製嘅滷水汁唔至甘香👍而且仲充滿住香料嘅味道😋 絕對係正宗嘅潮州打冷嘅風味喔😋👍🦑滷水細拼 $148:呢份滷水細拼裡面真係包羅萬🈶️❤🈶️鵝片、五花腩、豬頸肉、豬大腸、紅腸、牛腩、墨魚、鵝腎、豬耳仔等等❤滷水精華入曬鵝片裡面👍所以真係好入味❤而且仲非常之嫩滑呢🐙🐙啱晒鍾意「嗒」番兩杯嘅朋友仔🍻🍺cheers😍🦪鎮店蠔仔粥 $55 (細碗): 果然係鎮店蠔仔粥❤ 蠔仔粥係潮州美食之中最傳統同埋最知名嘅菜餚之一❤佢哋呢碗蠔仔粥有好多蠔仔架🦪 蠔仔仲帶出豐富嘅海鮮味道😋同埋充滿住佢哋鎮店獨特嘅口感😍相信大家試過都一定會同我一樣咁鍾意呢😍😍

• 鎮店蠔仔粥
  • 滷水細拼
2022-03-10 122 views
疫情嚴重,除了晚間要留家抗疫,日間都盡量不會堂食,所以每天都有「吃什麼好」的煩惱,煮多了都會膩,想吃一些平時自己不會煮的,於是想到「潮式打冷」!想起附間有間「潮味苑 」,吃過好幾次印象不錯,所以就去買外賣!6時去到,想吃的招牌乳鴿、韭菜豬紅等等都已經售罄,下次請早!好在還有很久沒吃的《元朗烏頭 $138》元朗烏頭以魚身肥美、腹部潔白、滿肚黃油馳名有標籤更證明是本地優質烏頭,所以魚肉嫩滑,十分大條厚肉,3人分享完全沒問題。魚肉蘸上有咸香的傳統普寧豆醬,拌粥一流!當然少不了潮式小食,點了三款:《豬耳 $23/只》柔韌爽脆,膠質豐富又不膩,蘸酸汁更好吃。《半條紅腸 $15》肉質細膩柔韌,有咸香。《豬手$28》入味而不咸膩,肉少筋多有咬口,喜歡有嚼勁的朋友會喜歡。下次一定要早點買,一定要吃到乳鴿和韭菜豬紅!

好在還有很久沒吃的《元朗烏頭 $138》
元朗烏頭以魚身肥美、腹部潔白、滿肚黃油馳名

魚肉蘸上有咸香的傳統普寧豆醬,拌粥一流!

當然少不了潮式小食,點了三款:

《豬耳 $23/只》
柔韌爽脆,膠質豐富又不膩,蘸酸汁更好吃。

《半條紅腸 $15》
肉質細膩柔韌,有咸香。

《豬手$28》
入味而不咸膩,肉少筋多有咬口,喜歡有嚼勁的朋友會喜歡。

下次一定要早點買,一定要吃到乳鴿和韭菜豬紅!

2022-03-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2022-03-08 120 views
最近居家工作,活動量都少了許多,想起曾經到處旅遊的時光,簡直就是一去不復返。聽說深水埗好多地道的潮州鹵水👍光是懷念當年的味道,口水倘下來,於是今晚決定過來買外賣,解解饞。 不僅僅有滷味,還有很多粉面和小炒,潮州菜式應有盡有。我點了鵝片飯和細拼的滷味。套餐配了湯,配上特製的調味料,簡直就是最愛❤ 鵝片入味又有營養,肉質鮮嫩多汁又有特色,飯也是很鮮美,粒粒分明,營養豐富。 細拼滿足了我的好奇心,各種鹵水都可以品嚐得到。生命在於體驗和嘗試不同食物,一切動力都是源自於對美食🎁的愛❤潮味苑深水埗長沙灣道254-258號亞洲大廈地下A舖

潮味苑
深水埗長沙灣道254-258號亞洲大廈地下A舖
TakeAway
行完黃金同西九龍,走個陣見到依間不斷有人排隊,好似幾受歡迎,又見人啲外賣都幾大兜😂就決定試吓,7點半去到已經冇哂飯、河粉、麵、米粉等🥺有野想食記得早啲去買喔🥺-💕 清湯牛腩河 $34💕 滷水鵝片拼豬大腸 $158-💕 清湯牛腩河 $34👅好味指數:7/10賣哂河同米粉,我就轉左米線,意外地配米線都幾夾😂湯底吸收哂牛腩既精華,腩汁完美混入清湯!🤩牛腩份量都幾多,大概有6件燜得好入味,肉質鬆軟👍🏻配送既紫菜湯都好清甜-💕 滷水鵝片拼豬大腸 $158👅好味指數:7.5/10份量勁多😂3至4人食就剛好滷水味道清香濃郁而不油膩👍🏻鵝片同豬大腸都好入味,充滿滷水味鵝片有鵝味,肉質偏實冇油膩,依個肥瘦度對我黎講適中🤪豬大腸偏肥,有嚼勁,中意食大腸又唔怕肥既一定好滿足😂-環境:7/10服務:7/10整體味道:7/10回頭率:7/10

💕 清湯牛腩河 $34
💕 滷水鵝片拼豬大腸 $158
💕 清湯牛腩河 $34
👅好味指數:7/10
賣哂河同米粉,我就轉左米線,
意外地配米線都幾夾😂
湯底吸收哂牛腩既精華,腩汁完美混入清湯!🤩
牛腩份量都幾多,大概有6件
燜得好入味,肉質鬆軟👍🏻
配送既紫菜湯都好清甜

💕 滷水鵝片拼豬大腸 $158
👅好味指數:7.5/10
份量勁多😂3至4人食就剛好
滷水味道清香濃郁而不油膩👍🏻
鵝片同豬大腸都好入味,充滿滷水味
鵝片有鵝味,肉質偏實冇油膩,依個肥瘦度對我黎講適中🤪
豬大腸偏肥,有嚼勁,
中意食大腸又唔怕肥既一定好滿足😂

2022-03-07
滷水鵝片拼豬大腸
清湯牛腩河
2022-02-17 135 views
最近晚飯都係外賣返屋企~呢間潮味苑~感覺幾唔錯~天氣有啲涷 好想食熱辣辣既粥鎮店係蠔仔粥鎮店一定要嗌啦, 果然無失望~蠔仔粥好好味除咗本身嘅蠔仔唔錯,其他嘅配料更有點睛之效,好多肉碎、干魷魚絲、仲有青葱,令到個粥味道好好又帶點青菜鮮味~鮮蝦水瓜烙 好似一個茶樓煎餅咁,蝦同埋水瓜一齊煎埋一塊烙餅~送粥也不錯~蜆肉都蜆肉好特別原來係一啲好細粒嘅蜆肉,都係第一次食咁細既蜆肉,醃得好入味~份量都幾多~覺得送白粥都非常唔錯~
最近晚飯都係外賣返屋企~

呢間潮味苑~感覺幾唔錯~
天氣有啲涷 好想食熱辣辣既粥
鎮店係蠔仔粥

鎮店一定要嗌啦, 果然無失望~

鮮蝦水瓜烙

蜆肉

覺得送白粥都非常唔錯~

2022-02-09
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
  • 蠔仔粥
2022-01-22 203 views
從未在潮味苑午膳,多數食晚餐!而家提起堂食都怕怕!今日咁啱路過,見到 D鵝齊齊企!又忍唔住~一於入去食左先算鵝飯~估唔到盛惠$60元~都幾大碟仲有例湯一碗~潮州味。。。仲有二人前整碗牛坑腩河~有香脆蒜蓉配上潮州蔥及芹菜令牛腩味更濃郁😋😋😋真係平!靚!正!忍唔住影多張
鵝飯~估唔到盛惠$60元~都幾大碟
鹅飯

仲有例湯一碗~潮州味。。。
例湯

仲有二人前整碗牛坑腩河~
有香脆蒜蓉配上潮州蔥及芹菜

牛坑腩河
鵝肉
  • 鵝飯
2022-01-15 178 views
三年啦,又無夜晚堂食😓⋯⋯真係唔知疫情幾時先完結唯有買外賣滷水拼盆加掌翼食得開心又暢快呢間滷水店,平日都食過堂食,知道食物品質唔錯,所以就係到買D外賣加料😋——————————🏀滷水拼盆:墨魚🦑、大腸、生腸、掌翼、豬紅、鵝腸、豬腩肉、豬耳…..等等滷水味道適中,又不會太咸。墨魚🦑爽口彈牙,大腸夠腍又入味、生腸夠爽又好味,掌翼肉質有咬口、鵝腸又夠爽,腩肉又係我至愛,拼盆有咁多款式👍—————————-🥎滷水掌翼:入味的掌翼,爽口彈牙,正宗潮州滷水味道😋———————-滷水味夠香,拼盆又夠多款式😋其實開心🥳簡單就在你身邊..。食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶————————-
三年啦,又無夜晚堂食😓⋯⋯
真係唔知疫情幾時先完結
唯有買外賣
滷水拼盆加掌翼
食得開心又暢快

——————————
🏀滷水拼盆:

—————————-
🥎滷水掌翼:
入味的掌翼,爽口彈牙,正宗潮州滷水味道😋

———————-
滷水味夠香,拼盆又夠多款式😋
其實開心🥳簡單就在你身邊..。
食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份
鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶
————————-
2021-12-11 462 views
呢排工作比較忙,夜咗放工所以就多咗買外賣返屋企做晚餐,今日就揀咗公司附近嘅潮味苑。其實我都幾鍾意食潮州打冷,呢度真係啱哂我。呢度仲有好多潮式調味醬料,自己煮潮州菜都冇難度。外賣大概等咗10分鐘就到手。今次呢個配搭營養夠均衡。打冷冇理由唔食蠔餅,呢度就有煎蠔餅同炸蠔餅選擇,我今次就揀咗招牌炸蠔餅。炸蠔餅就更加香脆,而且蠔仔大大隻,好有口感。我本身比較抗拒芥菜嘅澀味,但就好欣賞潮州菜入面嘅春菜,所以就揀咗呢個春菜腩肉。春菜煮熟後再加埋潮式調味,已經冇晒澀味,而佢嘅腩肉亦肥瘦適中又夠入味,整體味道唔錯。我係第一次食潮州炒麵線,原來入面有肉絲同蝦肉,雖然材料簡單,不過食起上嚟就甚有家鄉風味。其實仲有好多潮州菜式我都想試,下次會再嚟幫襯佢其他菜式。
其實我都幾鍾意食潮州打冷,呢度真係啱哂我。
呢度仲有好多潮式調味醬料,自己煮潮州菜都冇難度。
外賣大概等咗10分鐘就到手。
今次呢個配搭營養夠均衡。
招牌炸蠔餅
炸蠔餅就更加香脆,而且蠔仔大大隻,好有口感。
春菜腩肉
春菜腩肉
潮州炒麵線
其實仲有好多潮州菜式我都想試,下次會再嚟幫襯佢其他菜式。
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
2021-12-03 280 views
之前一個晚上想光顧,但要等頗長時間,所以作罷。今日過了午市才到,終於可以入內。店內座位不多,一邊是卡位,左右兩面牆貼滿照片,實惠的價格、廚師有扎實的廚藝,帶來美味的潮州菜,加上友善的店員,難怪生意甚佳。點了鎮店蠔仔粥、潮州炒麵線、福果綠豆爽。稱為鎮店招牌菜,果然沒誇大。大大粒飽滿的蠔仔,配以肉碎、蝦、方魚、芹菜,高水準之作。$55一大碗,滿意!上枱賣相有點亂,卻不影響味道,簡單的麵線配以銀芽、韮菜、蛋絲、蝦仁、鹹肉,吃出不平凡。$58。福果綠豆爽,福果及綠豆有點硬,甜度適中,可中和剛才麵線的鹹。$25。

點了鎮店蠔仔粥、潮州炒麵線、福果綠豆爽。

2021-12-03
$69 (Lunch)
  • 鎮店蠔仔粥
2021-11-28 243 views
想食鵝,淨係第一個諗到想一定係去深井食。上openrice搵一搵,發覺除左深井,深水埗都有間食鵝既地方。於是就去會一會。叫左個鵝片飯,鵝片係貴過鵝飯,但係啖啖肉,岩晒我既風格。計落都有9—10片肉,都算唔錯。仲有芽菜豆腐作配菜。肉質唔算嫩身,但都唔諧口。成舊都係肉,無咩肥膏。唔知叫鵝飯會唔會好多肥膏。而且都有成七八塊,都算唔錯。我叫左姐姐俾多飯我,姐姐幫我叫廚房多飯,結果出黎真係多左好多,食到我好飽另外仲有碗湯送,湯都係日常煲既老火湯,無咩特別。以70蚊食個鵝飯,都算係咁。平時去燒味店堂食個飯,可能都差不多。我地呢D住市區既,無理由下下食鵝就出深井,深水埗有間食鵝OK,咁就可以一解食鵝之愁XD

另外仲有碗湯送,湯都係日常煲既老火湯,無咩特別。

2021-11-25 248 views
屋企人今日冇煮飯,唯有出街買外賣。咁啱行經過深水埗呢間滷水舖,見佢哋鋪頭好似都幾乾淨望落啲滷水賣相又好靚咁樣,最後決定買返屋企食。買咗個炸魚皮,鵝片飯同埋潮式魷魚。個炸魚皮炸得幾鬆脆同埋好香口。鵝片飯既鵝片真係切得夠薄,可以吸盡惹味既鹵水汁,睇得出廚師既刀功夠晒熟練。潮式魷魚幾好咬口,同埋好足料,魷魚下低仲有芽菜豆腐,裝到差唔多成合都滿晒,最後我要分兩餐先食得晒😅。幾樣野加埋都係$203,性價比相當高👍🏻
望落啲滷水賣相又好靚咁樣,最後決定買返屋企食。
買咗個炸魚皮,鵝片飯同埋潮式魷魚。
個炸魚皮炸得幾鬆脆同埋好香口。
2021-11-25 177 views
呢排搬左去深水埗 係屋企附近搵食😋醒起有呢間潮式老店 即刻決定買個飯同打冷返屋企食!!!男朋友最鍾意食潮式墨魚🤭我當然就下佢🤣Order返個例牌俾佢食 份量都好多下 切左片另外有醋汁可以點黎食口感彈牙 仲有獨特既滷水香味 撈飯食一流❤️.另外店舖主打既鵝片係一定要食!!! 加10蚊就可以變做雙拼揀左肉香脆彈既豬耳🐷 味道鮮香不膩 仲有好豐富既膠質 鵝片唔會太咸 肉質嫩滑 邊位帶少少肥 恰到好處另外仲有芽菜 索左鵝汁特別好食!例湯係跟埋個飯架 飲完都唔會好口渴 果然夠晒地道~💕
呢排搬左去深水埗 係屋企附近搵食😋
醒起有呢間潮式老店 即刻決定買個飯同打冷返屋企食!!!
男朋友最鍾意食潮式墨魚🤭我當然就下佢🤣
Order返個例牌俾佢食 份量都好多下 切左片
另外有醋汁可以點黎食
口感彈牙 仲有獨特既滷水香味 撈飯食一流❤️
另外店舖主打既鵝片係一定要食!!! 加10蚊就可以變做雙拼
揀左肉香脆彈既豬耳🐷 味道鮮香不膩 仲有好豐富既膠質
鵝片唔會太咸 肉質嫩滑 邊位帶少少肥 恰到好處
另外仲有芽菜 索左鵝汁特別好食!
例湯係跟埋個飯架 飲完都唔會好口渴 果然夠晒地道~💕
2021-11-18
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
2021-11-20 156 views
打冷呢一樣野真係隔一段時間就會想食,雖然我明白豬紅唔係個個人都接受到,我真係好想推介呢個豬紅俾大家😂😂👅韭菜豬紅 $55呢個豬紅真係唔講笑,首先佢豬紅份量已經好多,每舊豬紅都大大粒,唔會用韭菜佔大部份,咬落去豬紅仲要彈牙,完全係新鮮嘅感覺!!豬紅偏甜,加埋佢個湯底真係不得了,另外唔食韭菜嘅朋友可以試吓叫蘿蔔底,之前食過,蘿蔔都係入哂味!👅鎮店蠔仔粥 $105(煲) $55(碗)其實我都幾鍾意有啲打冷舖頭有得揀煲或者碗,有時得兩個人食嘅話就方便好多~呢個蠔仔粥,蠔仔份量多,亦都大隻,加埋配料好香口😋👅香煎九肚烙 $88我諗大家都食好多炸蠔餅煎蠔餅,唔知大家有冇食過水瓜烙/九肚烙,佢同酒樓薄撐好似,其實幾值得一試,唔使每次都係蠔餅咁悶,佢九肚魚份量好夠,又唔會煎得好燶,推介😛😛

👅韭菜豬紅 $55

👅鎮店蠔仔粥 $105(煲) $55(碗)

👅香煎九肚烙 $88
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2021-11-02 251 views
今晚同朋友飯聚, 去左深水埗潮味苑食潮州菜。 小店好處就係滿滿的人情味,7點去到已高朋滿座, 今日星期一, 竟然要等食? 不過都只係等左10分鐘, 唔知係咪見我地等得耐, 醒包炸魚皮做頭盤。 魚皮脆炸, 咬落去卜卜聲, 超正。是日晚餐鵝片(上裝)椒鹽鮮魷煎蠔餅韮菜豬紅蠔仔粥鵝片(上裝), 大大碟鵝片放喺眼前,鵝片肥瘦適中, 鵝皮下有小小肥膏, 加上肉質爽口的鵝肉, 滷水入哂鵝片裡面, 非常好味。椒鹽鮮魷, 大大條鮮魷, 炸得脆卜卜, 非常香口, 魷魚好有鮮甜味。韮菜豬紅, 豬紅粒粒分明, 咬入口, 好似食魚籽咁, 卜一聲,彈牙可口, 豬紅唔會一夾就散。蠔仔粥, 一大窩蠔仔粥, 蠔仔大大隻, 鮮甜肥美, 加上小小胡椒粉, 真係人間美食。最後一題, 每位店員都好好禮貌, 亦好服務, 抵贊。#hkfoodie#foodie#hkfood#hkfoodieblogger

是日晚餐
鵝片(上裝)
椒鹽鮮魷
煎蠔餅
韮菜豬紅
蠔仔粥

最後一題, 每位店員都好好禮貌, 亦好服務, 抵贊。

#hkfoodie
#foodie
#hkfood
#hkfoodieblogger
1K
2021-10-09 408 views
今日放工去了深水埗賣電腦配件,行完一輪終於搵到,但陪伴嘅朋友就不停話肚餓,在這裡絕對唔擔心搵食,不過周圍都好多人,人氣旺的要排長龍但不是我杯茶,本想行返去西九龍中心搵食,但見到這間潮式口味嘅餐廳,朋友望望就不等我入去了,當然這裡都有我喜歡嘅選擇,打冷係主打,但餐廳亦有其他選擇,先點了個招牌炸蠔餅,再加個清湯牛腩河,同埋鵝片飯,轉個頭份招牌炸蠔餅先上枱,大大份,蠔餅炸得十分香脆之餘,用嘅蠔亦十分肥美,唔會因為炸後變乾變細,配埋個魚露一齊入口味道更出,十分出色好味!而這個清湯牛腩河都十分大碗,清湯牛腩十分軟熟之餘,牛味濃郁,入口啖啖肉,而清湯湯底亦都十分好味,配上軟滑嘅河粉,加上這裡秘製辣椒油真係十分刺激好味!鵝片飯亦十分大碟,一片片壘得十分整齊放在香軟嘅白飯上,鵝片入口肉質嫩滑軟熟,加埋個蒜泥醋,個鵝肉味道更佳!慢慢品嘗美食時見到店內有好多廚師同不同客人嘅合照,十分親切,店員亦好有禮貌,雖然唔係一間太大嘅店舖,但仍然可以給客人一個舒服嘅地方品嘗美食,我們都真係要珍惜!