2017-01-24 1948 views
呢度蒸氣海鮮鍋,係少有既任點任飲,雖然海鮮限量,但都有6款,而且好新鮮。除海鮮既,如牛豬雞,丸,菜,糕點,一律任叫,而且種類都唔少。提提8點3前埋單有9折架!有3款指定菜式,每人半隻燒乳鴿,半邊龍蝦,貝殼拼盤(約每人4隻左右)。另外海鮮一欄可選4款海鮮。乳鴿,剛炸起,上碟熱辣辣,雖然我唔嗜食乳鴿,但都覺得好入味,而且覺得新鮮有肉味,唔似雪藏。貝類有文貝,黃刀貝,大蜆3款,好鮮,又大隻,又爽口,而且出面少食到。每人都有4隻左右。龍蝦係另一推介,肉色白雪雪,肉質爽甜,加上少少炸蒜蓉一齊蒸,好香。輪到4款自選海鮮:元貝,配粉絲熟蒜,開左邊,啖啖肉大蟶子,超大隻,唔可以一啖食晒,爽甜,必叫之選美國桶蠔,肥美大隻,蒸嚟食必定剛剛熟,比打邊爐或薑蔥蠔,蒸必係最嫩最鮮無北寄貝,改左龍躉肉,每人兩片,厚切,魚皮好厚好多骨膠原,而且肉質嫩滑鮮味,都係出面少食到既quality肉類中,最正係和牛片,肉味好濃,唔韌,encore左馬拉糕,鬆軟唔太甜。荷葉飯好香,少少地,有蝦米荷香,都幾好。最終極既粥底,唔好唔記得,要留肚食,因為有晒各海鮮肉類精華,鮮甜都不得了,已夠晒味,加埋本身有好多瑤柱絲同新鮮淮山,係不

燒乳鴿
貝類拼盤
輪到4款自選海鮮:
元貝,配粉絲熟蒜,開左邊,啖啖肉
元貝
大蟶子,超大隻,唔可以一啖食晒,爽甜,必叫之選
大蟶子
美國桶蠔
龍躉
肉類中,最正係和牛片,肉味好濃,唔韌,encore左
和牛片
馬拉糕,荷葉飯
最終極既粥底,唔好唔記得,要留肚食,因為有晒各海鮮肉類精華,鮮甜都不得了,已夠晒味,加埋本身有好多瑤柱絲同新鮮淮山,係不能錯過的(雖然已飽到不能)
粥底
整體都好食,海鮮足料新鮮係重點,而且任食任飲,三百幾都真係幾抵,有下次既蒸火煱,越嚟越覺得蒸汽鍋好過打邊爐,因為每樣野都好似啱啱熟,食到最鮮味嗰刻既食物
和牛粒
  • 燒乳鴿
  • 南非龍蝦
  • 瑤柱鮮淮山粥
  • 生劏龍躉件
  • 肥牛片
早就已經知道潮福有很多分店,難得男朋友說想要吃點暖暖的,我就帶他來食蒸氣火鍋,他說還沒有試過,哈哈,希望他會很滿意這樣的安排。因為旺角這邊容易泊車,所以男朋友說不如吃旺角店,我提前了3天訂位,很滿意地坐到了卡位。位置很寬敞,而且時間比較早,餐廳內人流不會太多。我們選擇了任選任食任飲海鮮套餐,星期一到四,每位$338,另加$15醬介費及加一。粥底選了新鮮排骨粥, 還有燉湯,乳鴿,貝殼,龍蝦。自選海鮮四款。另外的任點任食。先來罐冰涼的Cream soda,原來全程侍應都會服務我們,幫我們蒸熟食物還送到碟上。最窩心的是侍應還幫我開了汽水罐插進飲管,比男朋友還貼心啊。!然後湯就送來了,男朋友選了姬崧茸燉螺肉,很足料,而且熱辣辣。我選了老黃瓜燉唐排,排骨熬得很軟,我第一次把湯都喝完了。接著來的是脆皮乳鴿,也是套餐裡面配的,還沒來得及拍照,侍應就把乳鴿送到我碟上,男朋友太喜歡吃,我就把乳鴿都給他了,很鬆脆,而且不太油膩,乳鴿不多肥肉。接著海鮮都來了,放在隔壁的拉櫃上。首先開始蒸的是貝殼,真的好鮮甜,而且每一隻都能吃,沒有沙,而且蒸完之後很多水,真的很鮮味。生猛龍蝦:由於男朋友不吃蝦,所以我收納了這

我選了老黃瓜燉唐排,排骨熬得很軟,我第一次把湯都喝完了。

接著海鮮都來了,放在隔壁的拉櫃上。
生猛龍蝦:由於男朋友不吃蝦,所以我收納了這整整一隻龍蝦啊!哈哈哈哈哈。

不消一會兒就蒸好,我放上蒜蓉蔥花,進口爽滑,而且還是很鮮味。
馬不停蹄,侍應又開始幫我們蒸其他食物了。

北韓鮮鮑魚:平時我都不太吃新鮮鮑,但是這個鮑魚吃下具彈性爽身,一點也不韌,而且面上蟲草花一樣的彈牙,帶出鮑魚的鮮味。
生猛大元貝:滿滿的蒜蓉粉絲都是我最愛啊,味道很夠,而且帶子爽口。
不夠蔥花,我再去拿了點,這裡的醬油很齊全,連我最愛的XO醬也有啊!
而且被我發現了這個飲料冰箱,很多選擇,不用麻煩侍應叔叔了。

接下來就是開始任食材料的環節了。其實這個時候我和男朋友都已經飽了6成,他說要吃點蔬菜和肉類。

我們點了蟲草花清遠雞,手切和牛肉,手打梅菜豬肉丸,自家製鯪魚球,南瓜件及雜菜籃。
雜菜藍:挺新鮮的菜,不過不失。
開始蒸肉類了。雞肉很嫩,而且上面又是我喜歡的蟲草花,最特別的是梅菜豬肉丸,有點淡淡的梅菜肉餅味道,但是肉比較嫩口,男朋友說很喜歡。
南瓜真的是我的大愛啊,很甜很鬆軟。
最後來的就是和牛,侍應看見我點了比較少,說要再給我來多一點,態度真周到。
蒸一下就已經熟透了,切得很薄,而且入口有點要融化的感覺,一點都不輸外面打邊爐的貴價和牛。
我們都已經飽得7788了,現在的粥底應該只能吃一碗。
還是同樣地,料很足,只是略略地不夠咸。
吃到最後竟然還有生果!竟然是男朋友的最愛,他一個人吃了4塊。

這一頓晚餐真的很飽很飽很飽。地點方便泊車,侍應服務周到,食物新鮮足料,如果我能再吃點牛肉就好了,可惜已經太飽了吃不下了。還會再來!
2017-01-12
$388 (Dinner)
  • 脆皮乳鴿
  • 手切和牛肉
  • 手打梅菜豬肉丸
  • 南瓜件
  • 生猛大元貝
2017-01-06 123 views
入冬之後都未食過同火鍋有關的野,今日有緣之下黎左呢間粥底蒸氣石鍋。可能自己未食過的關係,所以好好奇成個過程係點。一黎見個侍應落左米落個鍋度,再放個隔係上面,上面就擺海鮮,冚蓋等蒸氣蒸熟米同海鮮。蒸唔同野食要唔同時間,全程都有侍應計時睇住,啱哂我呢d唔識整野食的人。海鮮就每人指定四款,每人一份唔係任食。我揀左石蠔、元貝、蟶子同鮑魚。蒸完出黎最好食的係蠔,因為蒸到蠔的鮮味,軟硬適中,本身又夠大隻夠哂肥,可惜的係只係個餐只係包一隻,唔太夠喉。鮑魚佢係配蟲草花,食落算鮮甜,只係太細隻。係等待的同時有乳鴿同燉湯食住先。燉湯係姬松茸燉螺肉,雞湯底。入面的料算多,大約半盅到。火侯都夠,起碼飲落雞味算濃。食完海鮮之後,可以任點其他野食,提供的選擇無一般火鍋店咁多,較為好食的有牛肉片同「污槽雞」。「污槽雞」因為落左紅酒同杞子,所以蒸出黎有淡淡的酒味,幾惹味,食完之後個人都暖番唔少。食到最後先至食粥,即係一開頭蒸果堆,我點左瑤柱鮮淮山粥。因為之前蒸完海鮮,佢地的精華索哂入d粥度,所以食落幾鮮甜下。價錢方面可能略為高左少少,海鮮果度如果份量可以大少少,同埋其他任食的食物可以多少少選擇就更好。

姬松茸燉螺肉 (雞湯底)
乳鴿
石蠔
蟲草花鮑魚
瑤柱鮮淮山粥
2016-12-28
$380 (Dinner)
姬松茸燉螺肉 (雞湯底)
乳鴿
石蠔
蟲草花鮑魚
瑤柱鮮淮山粥
氣溫突然又急跌幾度,冷冰冰的最適合打邊爐。 這次來到潮福蒸氣石鍋試試。 收費按人頭計算,星期一至四,每位$338,另加$15醬介費及加一。 任揀仼食仼飲海鮮餐,包一個粥底,中湯,另外包每人一客脆皮乳鴿,貝殼盛盆及生猛龍蝦。粥底選了新鮮排骨粥 燉湯選了 老黃瓜燉唐排自選海鮮(4款): 我們選了蘇格蘭蟶子皇,美國桶蠔,北韓鮮鮑魚及生猛大元貝。 蘇格蘭蟶子皇: 面頭舖上粉絲及蒜粒,吃下也算新鮮爽口,沒有沙,整體不俗。 美國桶蠔: 大大舊,入口飽滿,蒸煮時間剛好,不過蠔鮮味不太濃烈,味道一般,而口感和份量為主。 北韓鮮鮑魚: 海鮮當中,我們覺得鮑魚最為好吃,吃下具彈性爽身,一點也不韌,面頭有些兒的蟲草花輕輕提味,推介孩子點這個! 生猛大元貝: 被北韓鮮鮑魚比下去了,元貝體積不算大,而且吃下有點嚡口,似是蒸得略微過火。 貝殼盛盆: 每人分約5粒左右,大小有點不太平均,肉質還算鮮甜,而且沒有沙。 生猛龍蝦: 每人有半邊龍蝦,吃下肉質還算有彈力,不會很鬆散,不過不失。 脆皮乳鴿: 乳鴿肉質還算嫩口,皮下帶些油脂,可惜送上桌,脆皮已經淋了。任食任點 食物方面: 點了蟲草花清遠雞,爽脆
氣溫突然又急跌幾度,冷冰冰的最適合打邊爐。

這次來到潮福蒸氣石鍋試試。

粥底選了新鮮排骨粥

燉湯選了 老黃瓜燉唐排

任食任點 食物方面:

點了蟲草花清遠雞,爽脆豬頸肉,手切和牛肉,和牛粒,馬拉糕,手剁鮮蝦丸,甜粟米,南瓜件,香芋片及雜菜籃。

手切和牛肉及和牛粒: 質感有點太韌身,幸而牛羶油脂香氣也屬濃,補償了其不足。

爽脆豬頸肉: 沒有太大的調味,吃下還算爽口,不過不失。

多款中最愛就是手剁鮮蝦丸: 入口彈牙爽身,鮮蝦含量高,內混入的豬肉比例少,吃下不會膩口,推介。

馬拉糕

最後重頭戲就是新鮮排骨粥了! 肉的油脂,海鮮的鮮味滲到粥去了。

粥有南瓜蓉,米粒爆開,吃下綿滑,不錯。

潮福蒸氣石鍋

旺角通菜街1M-1T號華發大廈1樓全層

Other Info. : 整體味道不錯,不過是次用餐令我最不滿意的就是部份侍應的服務態度... 當晚入座點餐後,食物差不多等了近30分鐘才送上,期間有嘗試詢問店員,但她把竟說不是其責任,要等廚房岀了才可以幫忙,目前也不能做些甚麼。 其後送了一輪海鮮後,到加了 任點任食 餐紙後,竟又等上了大半小時了...... 其實點的又不是甚麼複雜工夫菜式,當晚又不是很多人...詢間侍應,再度把責任推到廚房身上了... 沒有誇張,也是頭一次用餐感到有無緩的感覺(汗...) 食物送上後,店員幫忙分菜時,因我想先拍照留個記錄,詢問可否讓我我自已分菜,不用麻煩她,但她只碎碎念說餐廳人好多,用不太好的口吻催促我.... 結果當天由8時半吃到11點半才吃完飯,當中有大半的時間也時等食物送桌....
2017-01-02 630 views
好耐之前同屋企人食過一次蒸氣鍋,果時係啱啱興起既新玩意。過左一排到而家放聖誕新年假,諗住帶男友食下大餐,原來佢未試過食蒸氣鍋!!咁不如就等我帶佢試下啦~ 經過上網SEARCH一輪,決定試下潮福既蒸氣鍋放題啦。座位都寬敞,店員安排我地坐電視位,果邊仲有兩間房同大枱等劃完紙仔後,好快就有野食啦姬松茸燉螺肉:冇味精之餘,油份不多,頗鮮甜。加上湯料也不少姐姐係我地飲緊湯既時候已經係格黎準備緊敬送既三寶:乳鴿、貝類、龍蝦唔好以為送既就份量少或者冇咁新鮮,一樣冇欺埸架乳鴿JUICY又嫩滑,貝類就鮮甜,龍蝦肉厚而爽口,不錯不錯海鮮就可以係LIST上自選4款,我地分別揀左桶蠔、元貝、蟶子同鮑魚我最愛就係桶蠔,好新鮮好肥美,足足有手掌咁大,而且冇海水腥味鮑魚加埋蟲草花蒸,整體好香加上界左格仔紋更加入味,頗彈牙元貝好厚肉,鮮甜。粉絲加埋湯汁好好味,不過如果可以多少少蒜蓉就更好蟶子都鮮甜嫩滑食完一輪海鮮後就到任點任食既部份啦有和牛有手打丸,總之咩都好想試,奈何眼闊肚窄,唔緊要,全部都可以一兩件咁叫!有鮮蝦丸(左下)、鯪魚丸(左上)、梅菜豬肉丸(右下),牛丸(右上)、百花釀花菇本身以為梅菜豬肉丸會好似梅菜肉餅

座位都寬敞,店員安排我地坐電視位,果邊仲有兩間房同大枱等
劃完紙仔後,好快就有野食啦
姬松茸燉螺肉:冇味精之餘,油份不多,頗鮮甜。加上湯料也不少
姐姐係我地飲緊湯既時候已經係格黎準備緊
敬送既三寶:乳鴿、貝類、龍蝦
唔好以為送既就份量少或者冇咁新鮮,一樣冇欺埸架
乳鴿JUICY又嫩滑,貝類就鮮甜,龍蝦肉厚而爽口,不錯不錯

鮑魚加埋蟲草花蒸,整體好香加上界左格仔紋更加入味,頗彈牙

蟶子都鮮甜嫩滑

食完一輪海鮮後就到任點任食既部份啦

本身以為梅菜豬肉丸會好似梅菜肉餅咁濃味,反而比我想像中既有段距離,較淡味。佢似酒樓牛肉球多D,但冇咩肥肉
另外荷葉飯好香口,污糟雞同蟲草花雞味道都有D相近,不過污糟雞有杞子紅棗等配料

後尾已經掛住自己食,和牛片肉味濃,而和牛粒就較多肉汁

仲有好多飲品比我地揀
壓軸既就係瑤柱鮮淮山粥。雖然本身粥底係淡淡既,但加埋先前蒸煮海鮮同肉類等精華,整個粥底味道就變得好鮮。
唔好睇少佢既份量,足足差唔多有6碗!

如果任點任食唔啱你的話,都可以散叫
價錢睇落好似貴左少少,不過我覺得係物超所值既
$350 (Dinner)
  • 桶蠔
  • 馬拉糕
2016-11-07 183 views
今晚勁開心帶咗爸爸媽媽去食任點任食嘅蒸氣鍋通常老人家都怕出街食海鮮一來就怕啲海鮮唔新鮮唔乾淨二來就排少少都已經好貴重成日驚做咗水魚俾人點但呢到明碼實價,要讚!不過今晚食咗呢個任點任食佢哋就非常之滿意喺食海鮮之前酒樓送咗每人半隻嘅乳鴿乳鴿啱啱炸好完全皮脆肉嫩而且乳鴿嘅肉汁非常香甜眼見爸爸媽媽唔使用咗10分鐘就K.O.晒隻乳鴿之後就去到今晚嘅主菜了首先第一樣正嘅食品就係生猛嘅龍蝦龍蝦size都好大隻只係蒸左十幾分鐘龍蝦就已經熟晒了而且一開蓋嗰陣龍蝦嘅鮮味撲鼻而來淨係聞到口水都流到一口都係龍蝦肉非常之厚實而且用叉就可以成交龍蝦肉起咗而且一啖塞落口啖啖龍蝦肉嘅鮮味充斥着個口之後再開始食北寄貝上面鋪們左蒜蓉下面有我最喜歡食嘅粉絲蒸完之後嘅北寄貝流出來的鮮甜汁肉完全溝埋晒香濃嘅蒜蓉汁個粉絲簡直係令到人食到手指公直舉之後再食埋個蟶子皇酒樓處理個蟶子皇非常之好將完全唔識得嘅內臟清走晒所以食落口完全冇沙而且啖啖肉另外任食部份嘅和牛片都唔可以錯過肉味好濃之餘唔會硬而且每一塊都蒸得剛剛好鮑魚都超正呢份功勞真係要多謝不斷幫我地睇火嘅店員
今晚勁開心帶咗爸爸媽媽去食任點任食嘅蒸氣鍋
通常老人家都怕出街食海鮮
一來就怕啲海鮮唔新鮮唔乾淨
二來就排少少都已經好貴
重成日驚做咗水魚俾人點
但呢到明碼實價,要讚!

不過今晚食咗呢個任點任食佢哋就非常之滿意

呢份功勞真係要多謝不斷幫我地睇火嘅店員
  • 南非龍蝦
  • 大連鮑魚
2016-11-01 161 views
屋企老人家始終都係鍾意食中菜,依家秋風起梗係地食大閘蟹啦!始終太閘蟹都係好涼,我哋每人一隻就夠了!可能啱啱開始膏唔算太多,但肉質尚算鮮甜。另外叫咗少少海鮮,元貝大大隻,加上少少粉絲蒜蓉去蒸,鮮味出晒嚟!豉椒炒蟶子鑊氣夠,豉椒青椒紅椒好惹味!蟶子亦好鮮味,多肉!今晚最好食嘅估唔到係呢一隻乳鴿!肉質好嫩滑,無羶味!燒得外脆內軟!正!避風塘炒中蝦反而只是一般,味道尚算香口,小小辣。豉椒炒蜆亦算不錯!味道頗甜!
屋企老人家始終都係鍾意食中菜,依家秋風起梗係地食大閘蟹啦!

豉椒炒蟶子鑊氣夠,豉椒青椒紅椒好惹味!蟶子亦好鮮味,多肉!
避風塘炒中蝦反而只是一般,味道尚算香口,小小辣。
豉椒炒蜆亦算不錯!味道頗甜!
2016-11-01 2700 views
自從試過蒸氣鍋後,變得獨愛蒸氣鍋,其他種類的火鍋通通在我心中都相形見絀。我愛蒸氣鍋的當中一個重要原因,是它能保留食物的原汁原味,不至於讓食物大部分的精華流失於湯底中。首次接觸蒸氣鍋,是潮福蒸氣石鍋。隨著蒸氣鍋大熱,潮福的分店都越開越多。今次來的分店位於通菜街,剛新開不足一個月。此店非常便腳好找,就在登打士街跟通菜街交接的路口,即近柏裕商業中心對面。潮福分上下兩層,地下的店主打小菜,上層的主打蒸氣鍋。潮福新推出了任點任食海鮮餐,非常抵食。當中包括二選一粥底 (新鮮排骨粥和瑤柱新鮮淮山粥)、燉湯(西洋菜生魚燉陳腎、老黃瓜燉排骨、姬松茸燉螺肉)、必送三款美食(脆皮乳鴿、貝殼盛盆和龍蝦)、自選海鮮(每檯自選四款)包括有大元貝、北韓象拔蚌、蘇格蘭蟶子皇、美國桶蠔、北韓鮑魚、海中蝦、美國石蠔、本地鮮魷魚和北海道北寄貝。此套餐除了包含上述每位限定可點數量的食物外,還包括另外二十款任點配料,和任飲啤酒、汽水和竹蔗水等飲料。姬松茸燉螺肉燉湯燉湯好足料,除了有姬松茸和螺肉外,還有排骨,不含味精,味道很鮮甜。必送三款美食脆皮乳鴿(每位半隻):外皮脆卜卜,又不會過焦,肉質嫩滑。貝殼盛盆:盛盆包含每人三隻胭脂蚌

姬松茸燉螺肉燉湯
必送三款美食
脆皮乳鴿(每位半隻):外皮脆卜卜,又不會過焦,肉質嫩滑。
貝殼盛盆:盛盆包含每人三隻胭脂蚌和三隻馬刀貝。馬刀貝大大粒,肉大如湯匙,肉厚鮮甜。胭脂蚌鮮甜度尚可。
龍蝦(每位半隻):龍蝦是本地的,屬於中型,肉質很爽很鮮甜,加入蒜蓉蒸,味道又加以提昇了。

自選海鮮
每檯可從9款中選4款海鮮,我從中選了大元貝、北韓象拔蚌、北韓鮑魚和美國石蠔。

大元貝: 肉身比湯匙還大的元貝,非常鮮甜。墊底的粉絲在充分吸取元貝精華和蒜蓉後,美味盡現。
北韓象拔蚌: 來自北韓的海鮮還是首次接觸,初嚐神秘國度的產物,印象非常好。象拔蚌非常新鮮,鮮甜又爽彈。

北韓鮑魚: 鮑魚加上了薑、蔥和蟲草花來蒸,彈牙度不錯,鮮甜度頗佳。
美國石蠔: 石蠔肉長如成人的掌心,巨無霸石蠔的肉非常鮮嫩,蠔味十足,無沙零腥味,水準很高。

吃完燉湯海鮮已經飽了超過7成,胃雖飽但眼睛卻未飽,堅持繼續作戰,食盡整個套餐。
蟲草花清遠雞: 雞肉腌得好入味,雞肉嫩滑可口,只嫌切得稍細了點,未能讓人盡情品嚐。

爽脆豬頸肉: 豬頸肉又嫩又爽又可口。

百花釀花菇: 新鮮冬菇中釀了鮮蝦滑,蝦滑鮮味彈牙。如果改用乾冬菇,相信整體味道會更佳。

手切和牛肉及和牛粒: 牛肉味道夠香濃,特別是脂肪位,牛味充分顯現。
手打梅菜豬肉丸: 梅菜豬肉餅就吃得多,梅菜豬肉丸則第一次吃。手打豬肉丸嫩滑無筋,味道不錯。

手打蝦丸: 蝦丸彈力十足,能清楚看得見蝦肉纖維,蝦丸可沒偷工減料。
馬拉糕: 個人非常愛吃古法馬拉糕,每次飲茶必點。這兒的馬拉糕做得鬆軟香甜,無論如何胃部都要騰出空間盛下。

甜粟米: 實屬超甜粟類別

蔬菜籃: 包括娃娃菜、菜心和芥蘭,蔬菜很新鮮。

蒸完所有食物後,來到蒸氣鍋的壓軸重頭戲 - 瑤柱新鮮淮山粥。藏於鍋底的粥盡收來自蒸煮食物的精華,粥底味道很鮮味。瑤柱再來把粥底的味道點綴一下,並加入香甜淮山,讓綿綿的粥底味道更加豐富。吃到十成飽都吃了兩碗才迫於無奈放棄。
大魚大肉的套餐每人才$298 (未計$12 茶芥醬油、$10 花生和加一),非常抵食,是我目前吃過性價比最高的蒸氣鍋。

另外,值得一讚的是餐廳殷勤的服務,一切的食物由蒸煮及至上碟的動作,皆由服務員妥貼包辦。每樣食物只需蒸數分鐘,服務員總能及時前來幫忙打點上桌,完全無需食客動身,吃得舒適滿足。
2016-10-01
$350 (Dinner)
今日一個人食飯,又想食好啲,所以我去咗旺角嘅酒樓食飯,去到樓面不停推介我食海鮮 所以我就叫咗四隻聖子,同埋辣酒煮花螺,一個人慢慢食 當然啦晚餐點可以冇飯呀,所以我叫左一個豆腐火腩煲餸飯,新鮮嘅聖子冇沙入好非常彈牙嗰啲汁撈飯簡直一流 豆腐火腩煲火腩係用薄片火腩 唔會太油膩豆腐呢非常滑絕對值得推介畀大家食最後一個人慢慢喺度篤辣酒煮花螺,唔覺唔覺都食咗成個幾兩個鐘非常滿足配上啤酒如果同一班朋友傾下計喺旺角呢講返一個非常好嘅消遣地方
當然啦晚餐點可以冇飯呀,所以我叫左一個豆腐火腩煲餸飯
,新鮮嘅聖子冇沙入好非常彈牙嗰啲汁撈飯簡直一流
豆腐火腩煲火腩係用薄片火腩 唔會太油膩豆腐呢非常滑
絕對值得推介畀大家食
  • 豆腐火腩煲
  • 辣酒煮花螺
2016-10-23 258 views
今日終於可以黎試蒸氣火鍋🤓book左2030,貪佢平啲星期六日及公眾假期2030後$348當然我地緊係有叫海鮮!重頭戲黎架嘛全部野食都有專人幫我地蒸十分鮮甜而且夠大粒,有咬口咁多樣野最鮮最甜就係飽魚龍蝦冇乜味但肉夠多啲蜆夠大粒又夠鮮甜
今日終於可以黎試蒸氣火鍋🤓
book左2030,貪佢平啲
星期六日及公眾假期2030後$348
當然我地緊係有叫海鮮!重頭戲黎架嘛
全部野食都有專人幫我地蒸
十分鮮甜而且夠大粒,有咬口
咁多樣野最鮮最甜就係飽魚
龍蝦冇乜味但肉夠多
啲蜆夠大粒又夠鮮甜
2016-10-22 1890 views
天氣不似預期,三號強風信號下雨下到停不了。約好了的聚會亦如期在舉行。地點選擇了在女人街尾的「潮福海鮮菜館」。印象中潮福以蒸氣窩打響名堂,但朋友話呢到小菜超抵食,所以約埋試試。原來除了全日免茶芥、加一外,一坐低先送上一支免費啤酒。仲系麻乜至愛既加士伯啤酒。金銀花蛋上湯浸豆苗 $98份量絕對可供四至六人用,豆苗雖然未合時,但吾算多渣,由於咸蛋和皮蛋發揮了它的作用,令到豆苗吃起來口感未至於太老。而且上湯調味適中,沒有過咸的情況。晚飯孖寶 $168生炆龍躉件一條幾十斤的龍躉,全身也是寶。煮法多多包括炒球、蒸頭腩、炆龍躉等食法。炆龍躉一般的食店也會用上魚尾部份,但是大廚用上龍躉厚切背片,質地細緻、瘦而不柴。魚皮部份充滿膠原,柔滑煙靱。支竹和香菇也炇得透徹,吸收了魚鮮和𧐢油香味。紅燒乳鴿皮脆肉嫩是對燒乳鴿的基本要求。大廚用上比bb 鴿略為大一點的乳鴿入饌。但肉質比bb 鴿一點也不遜,紅燒皮不但香脆而薄,更重要是它啖啖肉之餘亦帶一點脂肪,口感油潤無比,好味到連手指都舔埋。這個晚餐孖寶絕對系冇得傾,除左超扺食之外,味道亦交足功課。平時系屋企冇乜飲湯,所以出街吃飯吾會放過任何有湯飲既機會。松茸菇燉瘦肉湯

地點選擇了在女人街尾的「潮福海鮮菜館」。
印象中潮福以蒸氣窩打響名堂,
但朋友話呢到小菜超抵食,所以約埋試試。

金銀花蛋上湯浸豆苗 $98

晚飯孖寶 $168

生炆龍躉件

紅燒乳鴿
皮脆肉嫩是對燒乳鴿的基本要求。

這個晚餐孖寶絕對系冇得傾,除左超扺食之外,味道亦交足功課。

平時系屋企冇乜飲湯,所以出街吃飯吾會放過任何有湯飲既機會。

松茸菇燉瘦肉湯 $38
價錢合理燉湯,以紫沙燉盅奉上。用料足,但喝下時就感到力不從心一樣,火喉不足。

每人百多元可以埋單,簡直系平到冇朋友。
2016-10-16
$150 (Dinner)
2016-10-21 1366 views
蒸海鮮愈開愈多,真係開到成行成市,我同朋友都係海鮮愛好者,搵到依間有任食蒸海鮮,所以同佢黎左依度試下連啤酒飲品都係任飲,確實幾抵,侍應幾好禮貌,一夠鐘就過黎分野食,地方夠大,坐得都幾舒服叫左個<<瑤柱鮮淮山粥底>>湯就叫左<<姫松茸燉螺肉>>飲落冇味精,好足料,幾好飲<<脆皮乳鴿>>入口幾香脆,唔會太肥<<貝殼盛盆>>食落幾新鮮無沙,又夠哂大隻<<生猛龍蝦>>入口啖啖肉同多彈牙,有蒜蓉放係龍蝦肉面,好味<<生猛海中蝦>>蝦雖然唔算好大隻,但食得出好新鮮同味道幾鮮甜<<蟶子皇&大元貝>>真係好大隻,夠新鮮,加埋蒜蓉粉絲一齊食,真係完美無缺<<鮮鮑魚>>口感唔會食落好韌,幾彈牙,帶有少許薑味<<手切和牛肉>>食落好重牛肉味,肥瘦適中,最正係可以任食,我地狂叫<<粟米&南瓜>>

叫左個<<瑤柱鮮淮山粥底>>
湯就叫左<<姫松茸燉螺肉>>
飲落冇味精,好足料,幾好飲
<<脆皮乳鴿>>
入口幾香脆,唔會太肥

<<貝殼盛盆>>
食落幾新鮮無沙,又夠哂大隻
<<生猛龍蝦>>
入口啖啖肉同多彈牙,有蒜蓉放係龍蝦肉面,好味

<<生猛海中蝦>>
蝦雖然唔算好大隻,但食得出好新鮮同味道幾鮮甜
<<蟶子皇&大元貝>>
真係好大隻,夠新鮮,加埋蒜蓉粉絲一齊食,真係完美無缺
<<鮮鮑魚>>
口感唔會食落好韌,幾彈牙,帶有少許薑味
<<手切和牛肉>>
食落好重牛肉味,肥瘦適中,最正係可以任食,我地狂叫
<<粟米&南瓜>>
味道幾甜,另外重叫芥蘭同娃娃菜,有啲蔬菜食當平衡下

<<梅菜豬肉丸>>
味道好濃郁,幾特別,出面真係比較少有
<<馬拉糕>>
當係甜品咁食,入口好軟熟,唔會太甜
$388 (Dinner)
2016-10-20 702 views
秋風起, 本來想去打邊爐......但最近香港興起蒸氣石鍋就自然想食下新野來到就見到一個個好似漁夫帽咁的蓋係個石鍋上面而最近佢地有一個任食套餐...HKD 338我點選左<新鮮排骨粥>和一D 海鮮先, 待應就開落料海鮮就開始送來, 睇落幾新鮮<貝殼盛盒>幾大隻<生猛龍蝦>新鮮而且加了蒜蓉<大元貝>和<本地鮮魷魚>新鮮, 而且同樣加左粉絲和蒜蓉待應放低計器開始逐款蒸...而我就去左擇野飲~~~同時間....待應又拿了燉湯來...我要的燉湯係<姬崧茸燉螺肉>湯雖然唔算話好濃郁, 但都算幾足料....而且無味精, 都算幾好飲~~任食送的<脆皮乳鴿>脆皮乳鴿真係好脆皮, 而且肉質唔乾....好味而海鮮開始蒸好啦貝殼好鮮甜~~~隻隻打開都有水係入面....勁鮮甜~~龍蝦肉好彈牙, 加上香香的蒜蓉...半隻有D唔夠喉 XDD海中蝦唔錯.....但都係龍蝦肉正D~~~第一次食蒸...北寄貝...好鮮甜同爽口 鮮魷魚都好爽口...一D 都唔UN..蒸得剛好大元貝......配上粉絲蒜蓉真係絕

來到就見到一個個好似漁夫帽咁的蓋係個石鍋上面
而最近佢地有一個任食套餐...HKD 338
我點選左<新鮮排骨粥>和一D 海鮮先, 待應就開落料
新鮮排骨粥 (開始)
海鮮就開始送來, 睇落幾新鮮

<貝殼盛盒>幾大隻
<生猛龍蝦>新鮮而且加了蒜蓉
生猛龍蝦
<大元貝>和<本地鮮魷魚>新鮮, 而且同樣加左粉絲和蒜蓉
大元貝 和 本地鮮魷魚
待應放低計器開始逐款蒸...而我就去左擇野飲~~~
姬崧茸燉螺肉

任食送的<脆皮乳鴿>
脆皮乳鴿
脆皮乳鴿真係好脆皮, 而且肉質唔乾....好味

而海鮮開始蒸好啦
貝殼盛盒
貝殼好鮮甜~~~隻隻打開都有水係入面....勁鮮甜~~
龍蝦
龍蝦肉好彈牙, 加上香香的蒜蓉...半隻有D唔夠喉 XDD
海中蝦
海中蝦唔錯.....但都係龍蝦肉正D~~~
北寄貝 和 鮮魷魚
第一次食蒸...北寄貝...好鮮甜同爽口
鮮魷魚都好爽口...一D 都唔UN..蒸得剛好
大元貝
大元貝......配上粉絲蒜蓉真係絕配....而且都幾大隻...正
之後我再點左D 任食的野食....當然先食和牛啦
手切和牛肉 和 手切和牛粒
手切和牛肉 : 蒸完...牛肉汁鎖在肉粒入面....牛肉味濃
手切和牛粒: 待應快蒸...7成熟....口感軟熟極好

估唔蒸牛肉會有咁好的較果...而且食到牛的原味
勝瓜, 蝦丸, 梅菜豬肉丸
勝瓜: 正!!勝瓜汁留在勝瓜中.....勁清甜....

蝦丸: 正常OK

梅菜豬肉丸:同樣都OK

最後當然食埋煲左好耐的...排骨粥啦
排骨粥
呢個排骨粥把頭先所有的海鮮同牛肉的精華都跌入粥裹....味道超濃郁
不過可能我地食太多的牛肉.....面頭比較多油......

但整體都唔錯
Other Info. : 秋風起, 特別想同朋友一齊打邊爐....但打邊爐可能幾熱氣.....而蒸氣石鍋一D都唔覺得熱氣...而且食到食物原味... 真係唔錯....冬天可以多食幾次!!!
2016-10-12
$370 (Dinner)
脆皮乳鴿
  • 手切和牛粒
  • 生猛龍蝦
  • 勝瓜
2016-10-19 287 views
聽說新張期內,免茶介免加一,嘩。。。好抵啫嚟到先知,原來每人仲有一支啤酒送添今日真係飲飽食醉囉薑蔥桶蠔煲,先把蠔走油,炸得香脆成隻手掌咁大,$168物超所值呢入口嫩滑吾腥,口感一流荷葉蒸大鱔$138,鱔夠肥夠粗,皮和肉都爽口彈牙加上荷葉香味,回味無窮呢豆鼓和鱔的味道真是絕配大閘蟹買三送一,優惠真是不少Size 雖然不算大,但蟹膏亦令食客滿足蟹膏溶在口中,糊著糊著,美味無比真想試晒所有優惠,但肚皮有限,唯有下次再試
聽說新張期內,免茶介免加一,嘩。。。好抵啫
嚟到先知,原來每人仲有一支啤酒送添
今日真係飲飽食醉囉
薑蔥桶蠔煲,先把蠔走油,炸得香脆
成隻手掌咁大,$168物超所值呢
入口嫩滑吾腥,口感一流
荷葉蒸大鱔$138,鱔夠肥夠粗,皮和肉都爽口彈牙
加上荷葉香味,回味無窮呢
豆鼓和鱔的味道真是絕配
大閘蟹買三送一,優惠真是不少
Size 雖然不算大,但蟹膏亦令食客滿足

蟹膏溶在口中,糊著糊著,美味無比
真想試晒所有優惠,但肚皮有限,唯有下次再試
$150 (Dinner)
呢間餐廳位置唔算開揚,但行到埋去門面幾光猛。入到去侍應問食蒸氣鍋定小菜,我地就揀左小菜。叫左個蒜蓉蒸扇貝其實都幾大隻,食落去非常新鮮既,仲要係蒸到剛剛好因為通常蒸扇貝蒸得太耐都會十分鞋口,但係佢d肉都仲係相當嫩,因此食到海鮮的鮮甜味道。仲有叫左個薑蔥蠔侍應未放落枱面已經聞到佢個香味,有近10隻蠔,好抵食每隻又長又大隻,真係要咁大隻先食得滿足的。廚師應該係有過左油,炸到剛剛香,唔係有好多炸粉扮大隻果啲,因此係好香口好有口感。蠔鮮味多汁,個獻汁亦都唔會太咸。另外其實我好鍾意食果d薑同蔥,難得既係d薑同蔥都唔油,數量亦都多最後仲有叫左一個西蘭花帶子特別要提這菜的原因是:難得帶子幾大隻,同埋,最重要一樣野,係無雪藏味既!呢個真係好緊要,因為十間有八間都係勁大雪藏味的,很難吃!而呢到的西蘭花亦好有咬口,唔會太淋。總結黎講,呢到食物質素唔錯,而且價錢唔貴,推介!下次再來一定要試佢個蒸氣鍋

叫左個蒜蓉蒸扇貝
其實都幾大隻,食落去非常新鮮既,仲要係蒸到剛剛好

仲有叫左個薑蔥蠔
侍應未放落枱面已經聞到佢個香味,有近10隻蠔,好抵食
每隻又長又大隻,真係要咁大隻先食得滿足的。

蠔鮮味多汁,個獻汁亦都唔會太咸。

最後仲有叫左一個西蘭花帶子
呢個真係好緊要,因為十間有八間都係勁大雪藏味的,很難吃!

而呢到的西蘭花亦好有咬口,唔會太淋。

總結黎講,呢到食物質素唔錯,而且價錢唔貴,推介!

下次再來一定要試佢個蒸氣鍋
2016-10-14