2016-12-19 98 views
芒果蜂蜜吐司伴雪糕球🍞🍦($46)-好多甜品鋪都會將吐司烘到好脆😔,變到成舊餅乾咁🙁,但依家店就保持到吐司應有嘅口感☺,吐司烘得外脆內軟,食落仲有啖啖嘅蜂蜜甜味😜,配埋雲呢拿雪糕齊食,味道好夾,而且佢嘅水果都好新鮮,芒果都係偏甜,真係甜到入心😝!Btw司令本身叫焦糖味,但黎左芒果味,司令當然唔會浪費食物啦,照食左個芒果味😋,不過都係期待下次食到焦糖味啦,似乎會更正,好彩吐司有驚喜姐😖。-
芒果蜂蜜吐司伴雪糕球🍞🍦($46)
2016-12-18 74 views
番完夜班即興約朋友出黎食甜品由於柯士甸果間靜悄悄地唔知幾時執左唯有openrice最近既甜品舖,搵到呢間熊貓甜品屋門口有隻大熊貓,我多手搣左下,手感唔錯一坐低就有隻薛家燕樣既熊貓牙籤桶(朋友講嘅)咁餐牌其實有兩邊,我唔記得影一定要食榴槤嘅我就叫左個榴槤飄香椰皇凍呢間都係有放榴槤肉嘅,榴槤汁亦好濃郁下面就係D椰子凍嘅物體,整體黎講都唔錯朋友叫左個白色情人,我問佢味道如何,佢話好有椰子味雪糕係雀巢雪糕味。之後無再問呢間野有下午茶同小食,我地叫左兩款春卷&咖哩角 + 炸薯條兩款小食都食新鮮熱辣炸出黎,好脆口而且呢度D薯條整得唔會話好油膩同咸,食落都無咁大罪疚感第一次幫襯整體感覺唔錯,服務都ok幾有禮貌下次會再黎試唔同嘅野
番完夜班即興約朋友出黎食甜品

由於柯士甸果間靜悄悄地唔知幾時執左

唯有openrice最近既甜品舖,搵到呢間熊貓甜品
門口有隻大熊貓,我多手搣左下,手感唔錯
一坐低就有隻薛家燕樣既熊貓牙籤桶(朋友講嘅)
咁餐牌其實有兩邊,我唔記得影
一定要食榴槤嘅我就叫左個榴槤飄香椰皇凍

呢間都係有放榴槤肉嘅,榴槤汁亦好濃郁

下面就係D椰子凍嘅物體,整體黎講都唔錯
白色情人
朋友叫左個白色情人,我問佢味道如何,佢話好有椰子味
雪糕係雀巢雪糕味。之後無再問
春卷&咖哩角
呢間野有下午茶同小食,我地叫左兩款
春卷&咖哩角 + 炸薯條
炸薯條
兩款小食都食新鮮熱辣炸出黎,好脆口
而且呢度D薯條整得唔會話好油膩同咸,食落都無咁大罪疚感

第一次幫襯整體感覺唔錯,服務都ok幾有禮貌

下次會再黎試唔同嘅野
2016-12-17
$60 (Last Night Supper)
  • 春卷咖哩角
係佐敦食完拉麵,就搵到間得意以熊貓做主題既甜品屋「熊貓甜品屋」,去到鋪頭門口,發現有一隻人咁高既熊貓公仔,真係熊貓控至愛呀。入到鋪內面,不論裝飾,桌面餐具都係用上大小不同既熊貓圖案,充滿可愛既感覺。🐼今次我地點選了:「半熟蜂蜜流心蛋糕$58」、「小熊焦糖蜂蜜吐司伴雪糕球$48」、「小熊脆脆心太軟伴朱古力雪糕$52」。🐼🍨🍞🍮🍫「半熟蜂蜜流心蛋糕$58」原來呢個流心蛋糕係每日限售,可能我地放左太耐先食,到切開進食既時候,流心既狀態不見了,但食落香濃蜂蜜味道,唔會太甜,份量足夠3-4人進食。🍮「小熊焦糖蜂蜜吐司伴雪糕球$48」賣相好豐富,好萌既小熊曲奇1件,烘焗既吐司有4件,有唔少既芒果同火龍果作伴碟。雲呢拿味雪糕配上烘焗剛好既吐司,再沾黏奶油,食落又creamy又香脆,口感豐富。🐼🍞🍨「小熊脆脆心太軟伴朱古力雪糕$52」賣相都好吸引,1塊萌萌既小熊曲奇,另有1球朱古力味雪糕、朱古力脆脆,一切開心太軟,暖暖既香濃朱古力即處流出,食時一啖心太軟一啖雪糕,口感豐富,甜度剛剛好。🐼🍫🍮🍨「餐牌」我已經影左上載至openrice既「餐牌」入面啦,方便大家查閱相關菜式。📋
半熟蜂蜜流心蛋糕
半熟蜂蜜流心蛋糕
小熊焦糖蜂蜜吐司伴雪糕球

2016-12-08
$158 (Dinner)
小熊焦糖蜂蜜吐司伴雪糕球
2016-12-10 59 views
嚟呢到食甜品真係幾開心😄超鍾意佢成間舖都係熊貓,由檯櫈到擺設,仲有牆上啲畫,仲有係餐具都是熊貓啊😍舖仔細細嘢食又唔貴<榴槤飄香椰皇> 🌰$48本人咩都食,但奈何係唔食榴槤😑當天朋友食到舐舐脷,見到係勁足料榴槤肉,朋友話夠濃夠香😝入面仲有用椰皇水做嘅清甜啫喱<小熊焦糖蜂蜜吐司伴雪糕> 🐝$48呢個之前我嚟食過仲介紹過比大家😏🍞吐司脆身🍯焦糖醬🐝蜂蜜⚱️吉士醬🍨一球雪糕~你話邪惡到呢😈周圍仲有生果添啊<芒果三重奏> 👅$48其實係芒果拿破崙千層酥+芒果班戟+芒果雪糕,呢個千層酥夠脆😌芒果都幾甜
<榴槤飄香椰皇> 🌰$48
<小熊焦糖蜂蜜吐司伴雪糕> 🐝$48
小熊焦糖蜂蜜吐司伴雪糕
<芒果三重奏> 👅$48
2016-12-09
$48 (Last Night Supper)
小熊焦糖蜂蜜吐司伴雪糕
2016-12-09 434 views
熊貓專一至死....不理如何傷悲...........何解會唱起歌上來? 皆因黎到呢間以熊貓做主題佈置既甜品屋, 真係不禁要講句: 熊貓.......全部都係熊貓..........店舖面積骨子, 裝飾全部以熊貓做主題熊貓當然唔食得, 要望下餐牌有咩好食先?侍應問我食唔食榴槤? 我答....至愛呀, 佢就推介我食呢款榴槤飄香椰皇($48), 食具都不離熊貓樣.........勁!原個椰皇作容器, 裏面包括有清香椰皇凍, 透明質地, 食落清甜好香椰味, 滑嘟嘟好似食緊啫喱咁, 面頭伴以一球榴槤肉, 食落果肉味濃郁, 質感又棉又滑, 超正呀友人唔食榴槤, 佢當然另叫一款岩晒呢輪秋冬天氣日子食既椰皇南北杏木瓜雪耳($32), 有熱有凍選擇, 熱食會更滋味D材料"釀"滿左係個椰皇入面, 甜美既木瓜粒配以爽口既雪耳, 偶然又會食到南北杏, 糖水甜度適中, 友人表示食完喉嚨舒服晒, 個人即時覺得無咁DRY...............哈!見到餐牌有吐司, 我地兩個無需商量, 一致決定要食, 咁就叫埋呢款小熊朱古力蜂蜜吐司伴雪糕($48), 賣相相當有份量, 可以自選雪糕球味道, 香脆多士上淋上朱古
店舖面積骨子, 裝飾全部以熊貓做主題
熊貓當然唔食得, 要望下餐牌有咩好食先?
椰皇南北杏木瓜雪耳
見到餐牌有吐司, 我地兩個無需商量, 一致決定要食, 咁就叫埋呢款小熊朱古力蜂蜜吐司伴雪糕($48), 賣相相當有份量, 可以自選雪糕球味道, 香脆多士上淋上朱古力及吉士醬, 底層有蜂蜜, 三者增加左香甜味! 仲有一塊熊貓曲奇作裝飾, 我地當然唔會留佢"活口"啦..............
小熊朱古力蜂蜜吐司伴雪糕
識食當然係以雪糕加吐司一齊食, 口感層次豐富晒, 非常好味
甜品價錢唔貴, 味道唔錯, 去開附近既都會再去食呀!
$60 (Dinner)
小熊朱古力蜂蜜吐司伴雪糕
2016-12-08 279 views
平時好少係佐敦覓食, 呢晚老公帶我去左附近食火鍋, 食完見到斜對面有間好得意的甜品屋, 一於黎個飯後甜品啦! 行到甜品屋即刻俾門口果隻超級巨型的熊貓吸引住!!!原來呢間甜品屋係以熊貓為主題~行到入面周圍都可以見到熊貓的蹤影,佈置好用心,就連食用餐具全部都係熊貓造型!! 呢度的甜品有傳統的中式,亦有西式創意甜品,款式選擇都幾多,仲有榴槤系列的甜品添!店員又好親切~ <椰皇燉蛋布丁> 整個椰子上,正中央係香滑的燉蛋布丁 蛋同奶味都好香濃~ 下面的係透明水晶燉椰皇汁糕, 入口散發濃濃的椰青汁香味~ 再配上椰皇內清甜的的椰汁,口感層感多,整個配合非常好,令人有驚喜 老公就點左他最愛的芒果系列<芒果三重奏> 包括有芒果拿破崙、芒果班戟和芒果雪糕 芒果拿破崙香脆鬆化,果肉份量多,配埋幼滑的吉士, 味道岩岩好,唔伯太甜~ 最重要芒果肉新鮮香甜! 班戟都唔錯,皮夠薄, 如果甜度多返少少,加多少少芒果肉會更完美!芒果雪糕軟滑,芒果味濃!
平時好少係佐敦覓食,

呢晚老公帶我去左附近食火鍋

食完見到斜對面有間好得意的甜品屋,

一於黎個飯後甜品啦!

行到甜品屋即刻俾門口果隻超級巨型的熊貓吸引住!!!

原來呢間甜品屋係以熊貓為主題~

行到入面周圍都可以見到熊貓的蹤影,

佈置好用心,就連食用餐具全部都係熊貓造型!!
呢度的甜品有傳統的中式,亦有西式創意甜品

款式選擇都幾多,仲有榴槤系列的甜品添!

店員又好親切~

<椰皇燉蛋布丁>

椰皇燉蛋布丁
整個椰子上,正中央係香滑的燉蛋布丁

蛋同奶味都好香濃~

下面的係透明水晶燉椰皇汁糕,

入口散發濃濃的椰青汁香味~

再配上椰皇內清甜的的椰汁,

口感層感多,整個配合非常好,令人有驚喜
老公就點左他最愛的芒果系列<芒果三重奏>

芒果三重奏
包括有芒果拿破崙、芒果班戟和芒果雪糕

芒果拿破崙香脆鬆化,果肉份量多,配埋幼滑的吉士,

味道岩岩好,唔伯太甜~

最重要芒果肉新鮮香甜!

班戟都唔錯,皮夠薄,

如果甜度多返少少,加多少少芒果肉會更完美!

芒果雪糕軟滑,芒果味濃!

2016-11-29
$45 (Last Night Supper)
2016-12-05 99 views
上次去食左佢既榴槤椰皇真係覺得足料好食 所以今次係附近食完個宵夜就去左食多次榴槤飄香椰皇 $48大大舊榴槤 配埋香甜椰水做既啫喱一香濃一清新 真係好夾好好食 而佢既榴槤又夠濃夠香好得意既餐具同碟!小熊焦糖蜂蜜吐司伴雪糕 $48依個係朋友推介既 不嬲都幾愛包既我一定受落啦 吐司焗到勁脆 又吾會介口 焦糖醬係面 蘸吐司就最岩 仲有好多水果係旁 平衡左個種HEAVY感 食左兩塊都覺得吾夠喉 更吾少得吉士發揮既莫大效果! 仲有雪糕 冷熱交融!平民小店 抵食啊!

榴槤飄香椰皇 $48

好得意既餐具同碟!

小熊焦糖蜂蜜吐司伴雪糕 $48

平民小店 抵食啊!
2016-11-29 355 views
萬聖節的下午,我難得放下午假,於是決定去佐敦搵嘢食。在附近老麥食咗包薯條,週圍行下捉下精靈,行行下無意中見到有間好得意的店舖,在街對面已經見到熊貓啦,好似好得意喎~原來呢間舖叫做「熊貓甜品屋」,時間真係岩岩好可以食個Tea。門口側有隻大熊貓,翹起雙手,樣子很寸啊,呵呵。裡面的桌椅都印了熊貓啊~牆壁都有幾隻懶熊,好可愛哇~這裡禁止吸煙喔。因為有點肚餓的關係,我叫了兩個甜品及一杯凍飲。原來連餐具都是流口水的熊貓頭,好像都很想吃吧。XD這杯凍蜂蜜薄荷奇異果,味道幾鮮甜,也有一點薄荷味,和奇異果的鮮甜都幾夾喎。芒果蜂蜜吐司伴雪糕球,吐司叠得高高的,鮮黃色的芒果雪糕顯得非常搶眼,而前面巧妙地放了一塊熊貓曲奇,頓時增添可愛感。除了慢慢溶掉的雪糕球,吉士醬和水果佈滿整塊吐司,顯得相當澎湃。四件長條形的吐司,叠成一座吐司山,既有看頭,也十分鬆脆可口,沾濕了甜甜酸酸的芒果雪糕,亦都相當好味醒胃。仲有清新多汁的火龍果、酸甜軟腍的芒果肉、以及鮮甜的士多啤梨,多種味道交替著,頓時減去飽膩感,不經不覺我一個人便把整碟吐司全部吃光光。綠茶疏乎厘,上碟的時候整碟是熱烘烘的,上面焗過的那塊口感都幾香口。伴以一湯匙紅豆

門口側有隻大熊貓,翹起雙手,樣子很寸啊,呵呵。
裡面的桌椅都印了熊貓啊~
牆壁都有幾隻懶熊,好可愛哇~
這裡禁止吸煙喔。
凍蜂蜜薄荷奇異果
芒果蜂蜜吐司伴雪糕球
綠茶疏乎厘,上碟的時候整碟是熱烘烘的,上面焗過的那塊口感都幾香口。伴以一湯匙紅豆,就像坊間的綠茶甜品的常見配搭。
綠茶疏乎厘
裡面的疏乎厘相當鬆軟,入口即溶得來,亦嚐到甘澀的綠茶香,不帶任何甜味,味道非常香醇。
綠茶疏乎厘
把紅豆混入綠茶疏乎厘,綠茶的甘醇突顯出紅豆的清甜。
綠茶疏乎厘
剛巧我去到那日,是店舖提供全單 85 折的最後一日,真是幸運。

這間可愛的甜品店,我吃完後馬上介紹給在附近上班的朋友,她去過後都對這裡的甜品讚不絕口,而且店內有許多熊貓陪伴,感覺亦相當療癒啊!
2016-10-31
$95 (Tea)
凍蜂蜜薄荷奇異果
綠茶疏乎厘
Staying in Jordan can be a good thing afterall, since it was surrounded by good food everywhere. On this lazy weekend afternoon, we do not feel like venturing out further so we decided to have some light desserts nearby. We walked towards the outskirts of Jordan, nearer to Austin MTR station. That area can be quite quiet during late noon and it suit us. We were stopped by this panda looking signboard outside and their menu look interesting as well, so we decided to give it a try. Even though the
Even though the shop was small, it still manage to offer a wide variety of desserts. It offers high tea as well, like pasta and small snacks etc.
Mango pancake with ice cream
Mango pancake with ice cream - It was served with 2 small mango pancakes and a scoop of mango ice cream. Ice cream was sweet and nice. For the pancake, mango meat was wrapped with cream and a layer of pancake. The skin was slightly thick and full of cream. As i do not like cream, thus it was ok to me.
Durian puree in coconut
Durian puree in coconut - As a durian lover, i enjoy this dessert. Portion was big and it was placed inside a young coconut shell. Beside durian puree, there is jelly in the coconut milk. Coconut was not old, thus i could scrap off the meat from the shell. Durian puree was sweet and meaty.
Egg pudding in coconut
Egg pudding in coconut - Like durian puree, it was placed in a young coconut shell. There are jelly and sea coconut in it. Egg pudding was very soft and smooth and it compliment nicely with the sea coconut. Sea coconut was sweet as well.
2016-11-17 384 views
要說我最喜歡的動物,一企鵝,二就一定是熊貓了!這間甜品店正正是以熊貓做主題,店內每一處都不難見到熊貓的足跡,置身其中仿如親臨熊貓之家。門外有一隻大熊貓在歡迎我們進內呢!甜品選擇頗多元化,有糖水,亦有西式甜品如:心太軟、梳乎厘,還有吐司和椰皇,總有一款合心意。我和媽媽剛剛吃完午餐,就各點一碗share!白色情人($32)很「椰」的一碗西米露。椰香十足,入邊還有滑溜溜的椰皇果凍及奶味香濃的雲呢拿雪糕,配搭穩陣。飯後不想太飽滯可以考慮,確實不俗!榴槤飄香椰皇($48)一見到榴槤,我和媽媽立即鎖定目標,點了一客!這榴槤甜品絲毫沒有令我失望,榴槤肉份量超多,未上枱已經聞到濃烈的榴槤果香!入面也有椰皇果凍,淨食可以食到椰皇的清甜,只是和榴槤同吃,果凍味道就無可避免地被遮蓋,雖然如此,果凍確是滑溜,所以口感能大大提升!我本身也就是喜歡榴槤味夠突出。十分欣賞這兒所有的餐具都有熊貓圖案,每道甜品也配有不同的餐具,甚有心思。
要說我最喜歡的動物,一企鵝,二就一定是熊貓了!
門外有一隻大熊貓在歡迎我們進內呢!
我和媽媽剛剛吃完午餐,就各點一碗share!

白色情人($32)
榴槤飄香椰皇($48)

• 榴槤飄香椰皇
2016-11-12 120 views
如題, 當日我係屋企附近食完午飯, 回程途中發現新開既熊貓門口前的甜品櫃.... 因為午飯完真係太飽!原本諗住買外賣走, 點之都係不知不覺咁行入去坐低左。 論環境呢, 不過不失既, 細細地但係又唔會坐得唔舒服, 又唔係迫。 之後一路對住個餐單糾結既其實... 結店員姐姐極力推薦, 就叫佢地地只限堂食+每日限售既半熟蜂蜜流心蛋糕。 個蛋糕嚟到既時候,就會發現佢既外觀同有一啲啲唔同,切落去既時候內軟既手感,係唔錯既。切開之後,係咪好似心太軟咁流晒出嚟呢~又唔係,係慢慢慢慢咁流出嚟既。 等個蛋糕唔好無晒要食既蜂蜜麻! 口感方面, 幾鍾意佢裡面"冧冧" 地既感覺, 而且蜂蜜味同個蛋糕夾得幾平衡,唯一成個蛋糕我就覺得佢唔夠熱,暖暖地咁, 店員同我講有機會慢左丁丁拎俾我, 咁我都唔會怪佢既, 因為我咁早, 得佢一個人係都整野。 蛋糕份量夠三個人既, 今次我兩個人食, 而且暫時為左質素呢個蛋糕就只限堂食.

話說有一晚打完邊爐, 我和友人都已經捧著肚子了, 但當我們見到這間熊貓甜品屋, 門口那隻大熊貓將向我們揮手一樣,好得意呀! 既然是甜品屋,那飯後也正好來個甜品也不算過份吧!哈哈! 都說女人有兩個胃嘛! 我估店長一定是很喜歡熊貓, 無論是門外那真人般高的大熊貓 ,或者是店內牆上的裝飾品 ,甚至是這裏盛載甜點的器皿, 全部都是熊貓來的! 不過甜點還是走大眾化路線, 一般的椰皇系列呀 、梳乎裡系列呀、 班戟系列呀等等,都應有盡有~ 酷愛芒果的我,見到有這款芒果三重奏當然不會放過啦! 芒果三重奏包括有一球芒果雪糕、 芒果班戟 和一個芒果拿破崙, 算幾豐富 ,而且價錢好抵食 ,一碟四十多元,平均才十多元一款。 而且三種款式都有齊, 簡直就是為我這種常常心大心細的人而設吧?! 芒果雪糕都幾軟滑,而且芒果味濃,個人幾like。 台芒果拿破崙做得都幾似,多果肉,果肉又夠甜, 我最怕食芒果類食物啲芒果酸;黃吉士夠滑身,甜度剛好夠又不會太甜,加上塊餅有鬆化的口感,歌感受到小小糖粉的提味,整件事好夾。 班戟也不錯,皮做得夠薄, 輕輕一切已經可以切出這個效果, 忌廉亦打得很滑,質感很好, 這是如果甜度再多

班戟也不錯,皮做得夠薄, 輕輕一切已經可以切出這個效果, 忌廉亦打得很滑,質感很好, 這是如果甜度再多一點會更好吃~

這個椰皇燉鮮奶杯鴛鴦湯圓是朋友叫的。 椰子香極濃, 坐在對面遠遠都聞到, 而且賣相幾盞鬼!

後來我們再點了小熊焦糖蜂蜜吐司伴雪糕開心share食~ 原諒我們的食糧就是這麼大(≧∇≦)

吐司頂有個熊貓曲奇, 好得意又夠特別~

還好吐司只有四舊, 奶油就有超多差不多成個碟底都是呢! 雪糕是雲呢拿味, 朋友最like~ 而焦糖就是我最鍾意的口味之一, 配吐司真是一個非常之好咁無敵的配搭! 而且奶油質地非常creamy, 將烘得鬆脆的吐司沾滿在奶油上, 嚴格來說是將它放落去游泳(哈!), 在一口咬落去,唔, 我只能說堅好味!好好味!

我覺得這間甜品店比現在出名的甚麼松甚麼記好吃多了! 而且價錢相對便宜,會多來呢!

2016-11-01 738 views
午餐後我們去了果欄逛逛。。買了買生果之後。。。我們便打算找間甜品店坐下吃一吃下午茶。。經過搜尋後,看到這間熊貓甜品屋的綽頭也很吸引。。。因為整間都是以熊貓為主題,所以我們便到來餐廳試一試了第一步來餐廳門面,看到真是不論門面和室內都是以熊貓為主題。。十分可愛我跟男朋友也在這裏拍了很多照片十分開心門外更放置了一隻有人那般高的大熊貓。。十分可愛而且甜品櫃內也放了很多精美的甜品,方便街外的客人在這裏買外賣在餐廳內看到四周圍都是熊貓的裝飾。。。每張桌子上也會有熊貓圖案。。十分可愛連牆紙上也貼滿了熊貓的圖案,還有很多有趣的小擺設。。。看到店主真是很精心佈置這間小小的甜品屋坐下來的感覺令人感到很舒服,很開心,很有童真的感覺餐牌上甜品種類也十分多,有豆腐花,椰皇系列,飲品等等。。更提供下午茶的小食,有意粉,多士等等聽到店員跟其他食客說,這裏的豆腐花都是自家製造。。會較坊間的少甜一點。。。其實我聽到的時候,都十分想嘗試。。但是我更喜愛吃椰皇系列。。所以最後我都是點了椰皇系列。。而男朋友則點選了一杯飲品。。我的椰皇燉蛋布甸十分精美因為這裏的所有器皿,叉,匙羹都是以熊貓為主題這個放置椰皇的器皿也是以熊貓圖案
我跟男朋友也在這裏拍了很多照片十分開心
門外更放置了一隻有人那般高的大熊貓。。十分可愛
坐下來的感覺令人感到很舒服,很開心,很有童真的感覺
我的椰皇燉蛋布甸

十分精美
因為這裏的所有器皿,叉,匙羹都是以熊貓為主題
這個放置椰皇的器皿也是以熊貓圖案。。。我覺得十分可愛
這個甜品十分好吃。。。這裏有燉蛋布甸放在正中央
雞蛋布甸奶味十分香,十分幼滑。。而且較為杰身。。有口感。。不會太水狀。。。我十分喜愛
除此之外這個椰皇內更有濃濃的椰汁,椰汁味令整個甜品也十分香。。。我開初也以為內裏只有椰汁和燉蛋等等。。。真是意想不到的是這個甜品的底部竟然是燉椰皇汁糕
這些透明的就是椰皇汁糕。。店員說是以秘方嚟調配。。這些膏食起來時有濃濃的椰青汁香味。。。好像是在飲椰青中那樣清新。。而且吃起來較為有質感,有點點像在食大菜糕的感覺。。但是椰皇味道真是超重。。所以當整件事同一齊吃的時候,就是奶味很香,椰味重,蛋味又濃,所有食材整體配合得天 依無縫,十分美好

這個甜品真是令我十分驚喜
沒想到可以做出這種椰皇糕,因為一般的坊間的椰皇甜品都是內裏會可能有椰肉等等。。。但是這裏以椰青糕再配以燉蛋來吃口感很清新十分特別
鮮奇異果沙冰
另外這一杯是鮮奇異果沙冰
飲品來到的時候,看到是有很多沙冰。。但飲起來的時候較為冰涼。。。 所以我們也放置了一會才開始飲用。。。奇異果味十分濃郁
因為奇異果本身也是較為酸一點的,所以這杯飲品也是較酸。。但是飲起來十分開胃
喜愛奇異果的朋友都一定會十分喜愛。。。飲的時候,像奇異果的汁和果肉都連在一起。。。飲到口中。。這真是一杯有質感又很實在的沙冰
由於新張期內有8折優惠,十分開心
但是這個八折優惠只是做一個月,所以應該很快優惠便完結了。。
2016-10-29
$25 (Tea)
鮮奇異果沙冰
2016-10-30 138 views
Very local Chinese dessert place in Jordon. It is not hard to locate as there is a giant panda in front of the door which very much presents the restaurant itself I order a mixed fruits with coconut jelly contains in a coconut. Full of coconut juice inside which gives you a sense of freshness. The fruit is assorted which has almost everything. My friend ordered caramel strawberry and banana waffle. Love how crispy and pretty decor it is. There are other local Chinese dessert. Wish we can try all
There are other local Chinese dessert. Wish we can try all!! Price is very reasonable as well
Also ordered a Tea set - popular HK figerfood! The fresh toast. It is not too sweet and portion is good for two
Something I want to highlight is the decoration here. Everything has panda on it!!! Super interesting.
2016-10-30 463 views
前排難得相約朋友到佐敦食飯,三人意猶未盡。途經一間頗是特別的糖水鋪,見到有隻碩大的熊貓在門口「招客」,很是可愛,於是走了進去,原來是間新店。最近的糖水鋪似乎都不甘平淡,通常都會用某些東西作為主題。而今次來到的一家則以熊貓做主題,裝潢擺設、餐具都會有熊貓身影。本來以為在甜品糖水方面亦會以熊貓作主題,但除了甜品上的熊貓餅乾外就欠奉,期望店家再創新猷。三人分別點了一客榴槤飄香椰皇、一客小熊雜果雪糕窩夫、一客薑汁梳乎厘。先是榴槤椰皇,為這次三客甜品中最出色的一個,雖然榴槤和椰皇味道都濃郁,但椰香加上榴槤肉卻又配合出色,尤其作為飯後最為合適,嗜椰者更可將椰穀內的椰肉用匙羹潷出,下次會試試熱食又如何。 至於雜果雪糕窩夫:雜果是用上鮮果,主要是用士多啤梨、火龍果、芒果,配上果醬雪糕和代表甜品店的小熊貓餅乾,可見心思。而味道亦不錯,惜之前似乎食得太飽,加上窩夫、梳乎厘似乎有點吃不消。 薑汁梳乎厘亦不過不失,因為到訪時正正下雨,驟暖還寒,點了熱甜品暖暖身。入口鬆軟,梳乎厘需即食,否則整個梳乎厘就會榻下,所以快快拍下照片就先品品嚐。惟薑汁味道不見特出。 當天所見,可能因為下雨而客人少,只有兩桌客人。但既然
最近的糖水鋪似乎都不甘平淡,通常都會用某些東西作為主題。
當天所見,可能因為下雨而客人少,只有兩桌客人。但既然新開張而又不俗,值得一試。
$37 (Last Night Supper)
  • 榴槤飄香椰皇