位於佐敦的熊貓甜品屋,是一間熊貓主題的甜品店今天星期日,吃完早午餐,和媽媽來到吃甜品下午茶胃囗大的我,一共選了三個甜品榴蓮飄香椰皇$48媽媽最愛榴蓮,帶他來的原因是想她試試這個甜品大大份榴蓮肉露岀椰皇面,媽媽說香氣撲鼻哦內裡更有椰皇啫喱,味道不俗哦小熊芒果吐司伴雪糕$46看到網上大推的甜品,當然一試小熊貓朱古力曲奇裝飾甜品,忌廉芒果醬滿瀉在吐司條上,實屬吸引曲奇朱古力味不濃, 忌廉芒果醬甜度份量也足配上芒果雪糕,甜蜜滋味吐司則非常香脆,水份完美的烘乾值得一讚芒果三重奏$48當中包括:芒果班戟,芒果雪糕,芒果拿破崙我最愛芒果,當然要嚐嚐芒果甜品多囗問服務嬸嬸一句是那裡來的芒果,為何這麽甜她說不關我的事上檯已聞到鮮芒果獨有的甜香氣味,雪糕滑香,芒果味濃芒果班戟帶微微蛋香,忌廉滑溜,內藏一整塊大芒果哦 芒果拿破崙以三塊酥皮疊成,內裡有滿滿的吉士和芒果,貌相吸引酥皮穌脆,入囗帶有香氣,吉士忌廉打得幼滑挺身,實為不錯....................雖然食物美味,但服務也是重要評份的一個環節服務的好壞,除了影響客人心情,也會影響食物的美味程度由進入舖頭的一刻,至離開,服務都會影響客人心情。
位於佐敦的熊貓甜品屋,是一間熊貓主題的甜品

今天星期日,吃完早午餐,和媽媽來到吃甜品下午茶

胃囗大的我,一共選了三個甜品
榴蓮飄香椰皇$48

媽媽最愛榴蓮,帶他來的原因是想她試試這個甜品
大大份榴蓮肉露岀椰皇面
,媽媽說香氣撲鼻哦
內裡更有椰皇啫喱,味道不俗哦
小熊芒果吐司伴雪糕$46

看到網上大推的甜品,當然一試
曲奇朱古力味不濃, 忌廉芒果醬甜度份量也足

配上芒果雪糕,甜蜜滋味

吐司則非常香脆,水份完美的烘乾值得一讚
芒果三重奏$48

當中包括:芒果班戟,芒果雪糕,芒果拿破崙
我最愛芒果,當然要嚐嚐芒果甜品

多囗問服務嬸嬸一句是那裡來的芒果,為何這麽甜
她說不關我的事

上檯已聞到鮮芒果獨有的甜香氣味,雪糕滑香,芒果味濃
芒果班戟帶微微蛋香,忌廉滑溜,內藏一整塊大芒果哦
芒果拿破崙以三塊酥皮疊成,內裡有滿滿的吉士和芒果,貌相吸引

酥皮穌脆,入囗帶有香氣,吉士忌廉打得幼滑挺身,實為不錯

....................

雖然食物美味,但服務也是重要評份的一個環節

服務的好壞,除了影響客人心情
,也會影響食物的美味程度

由進入舖頭的一刻,至離開,服務都會影響客人心情。
每個客人,心裡都會打分數

我的要求不高,只要不黑囗黑面便合格,(多謝,下次光臨)等字不說也罷

但所謂的服務性行業,除了食物,其實服務真的很重要
2016-10-29
2016-10-27 448 views
在文蔚街吃完晚飯,打算先到附近逛逛,散吓步才回家。行經偉晴街,見街入面有間燈火通明的店舖,八卦走近一看,原來是間新開嘅甜品屋,門口更放了一塊木黑板,標明「新張期內,全單 8 折」。見門面設計幾特別,除了門口外面放有一隻超巨形嘅大熊貓外,連招牌甚至掛飾都用上熊貓做主題,既俏皮又可愛。反正時間尚早,就一於入內一試,看看店子出品與熊貓會擦出甚麼樣的火花!拉開趟門內進,原來店入面地方好細,只有廿幾個座位,幸好時間尚早,店內沒有其他食客。先隨意找個位坐下,環顧四周,全店以白色作主調,裝潢簡潔舒服,配上牆身上的熊貓裝飾,令室內佈置充滿童趣。先拿起檯面餐牌細看,甜品 Menu 分為底面兩頁,而且項目印得密密麻麻,花款著實不少。逐一細看,有涼粉系列、椰皇系列、心太軟系列、鮮果沙冰系列、拿破崙千層酥系列、西米露系列、楊枝金露系列、梳乎厘系列、蜂蜜吐司系列、芒果三重奏、班戟、小食及健康特飲系列,選擇十分豐富。據店員稱,「椰皇系列」是店子的招牌作,可選凍食或熱食,老公愛吃燉蛋,見這幾天天氣仍有點火辣,率先點了客凍食的椰皇燉蛋布丁 ($42)。成品端上後,搶先舀起面頭的布甸一試,蛋味不算重,反而奶味極其香濃,
據店員稱,「椰皇系列」是店子的招牌作,可選凍食或熱食,老公愛吃燉蛋,見這幾天天氣仍有點火辣,率先點了客凍食的椰皇燉蛋布丁 ($42)。成品端上後,搶先舀起面頭的布甸一試,蛋味不算重,反而奶味極其香濃,混和著椰皇水同吃,香甜滑嫩。再舀起底層的椰皇啫喱,入口冰涼清爽,加埋入面的椰肉一起吃,滋味倍增。
筆者是芒果迷,一口氣選了兩款以芒果製作的甜品,分別是芒果小丸子椰皇 ($45) 和芒果三重奏。先吃芒果椰皇面頭的小丸子,口感不俗,好甜好煙韌;而伴吃的芒果肉,雖然唔算好厚身,但味道幾鮮甜,加上分量適中,芒果汁夠凍夠冰又夠果味,水準的確唔錯。唯一就是稍嫌芒果味太搶,掩蓋咗椰皇啫喱的清甜。
至於芒果三重奏 ($48),一客有齊三款甜品,包括芒果班戟、芒果雪糕和芒果拿破崙,啱曬心多多的食客。先舀一匙芒果雪糕入口,雪糕沒想像中硬身,反而幾滑溜,帶芒果的濃香。再切開芒果班戟,入面的奶油幾鮮嫩,不過就稍嫌分量偏多,有點膩口。最愛當然是壓軸的芒果拿破崙,三塊酥皮中央夾滿了吉士忌廉和芒果肉,面頭更澆上蜜糖作點綴,賣相誘人。立即一試,酥皮層薄脆鬆化,而夾著的吉士質感亦很細滑,甜度又適中,加上甜美的芒果肉,無論味道和賣相都令人滿意。其實還有好幾個系列的甜品,很想一試,可惜這晚胃納有限,還是留待下次再訪吧!
2016-10-26
$54 (Dinner)
佐敦偉晴街旺中帶靜,人流未算太暢旺,但要搵食的話,也不缺選擇。>>>熊貓甜品屋<<<最新落戶,位於偉晴街街尾,從佐敦地鐵站徒步而至,得要預留一點時間。 餐廳非常適合熊貓fans,熊貓佈滿全店每個角落,從門口超巨型毛公仔,到牆身貼紙,以至餐具,均是熊貓!這種專一與堅持,只有忠實粉絲才可做到。 是日揀了較為飽肚的小熊朱古力蜂蜜吐司伴雪糕球(HKD48)。上菜速度挺快,肚餓時也不怕久等。部份食物或需稍長時間烹調,餐牌上已經註明,食客可按自己時間預算點菜。 熊貓fans先要狠心咬掉鬆化的熊貓曲奇,繼而進攻甜品其餘部份。上層雪糕為雲呢拿味道,不過溶化速度甚高,宜速戰速決。吐司為長條狀,不是四方包的一類,方便進食,即使偷懶不仔細切開,也容易食用。吐司表面掃以蜂蜜,烘焗後輕輕淋上朱古力醬,味道清淡而香甜。吉士醬在底,加強甜度,不好此道的話,宜少沾。吐司附以新鮮士多啤梨和火龍果,加上薄荷葉,味道清新,也健康。 新張優惠,全單八折,非常抵食,優惠期至本月三十一日。

新張優惠,全單八折,非常抵食,優惠期至本月三十一日。

2016-10-25
主題餐廳很受歡迎,尤其今次的主角是—熊貓! 甜品點由嘜頭、裝潢、擺設、餐具及食物都加入熊貓元素,熊貓控看到一定會瘋狂囉~ 甜品種類有多元化,除了西式的還有中式燉奶、糖水。草莓拿破崙千層酥,草莓很鮮甜,不過吉士和千層酥略嫌乾身;椰皇燉鮮奶湯丸,椰汁味香濃,湯丸是芝麻口味,燉奶很幼滑,吃得津津樂道! 即點即焗的梳乎厘,選了綠茶紅豆的配搭,鬆軟但不會太甜膩。 一看到店外的超巨型熊貓忍不住尖叫!!餐廳周圍都可以見到熊貓,太可愛了吧!  選了角落的位置,可以每張相都跟熊貓合照囉~ 蜂蜜吐司的賣相很可愛除了燉奶,還有豆腐花和涼粉 草莓拿破崙千層酥 $42 椰青啫喱很清新 椰皇燉鮮奶湯丸 $42-HKD 湯丸很有咬感,而且是AW喜歡的芝麻口味 餐具都有熊貓圖案,令人愛不釋手 綠茶梳乎厘 $44-HKD 綠茶梳乎厘鬆軟但不會太甜膩新張期內有八折優惠,超意外,人均消費才$50-HKD左右~
 一看到店外的超巨型熊貓忍不住尖叫!!
餐廳周圍都可以見到熊貓,太可愛了吧!
 選了角落的位置,可以每張相都跟熊貓合照囉~
 蜂蜜吐司的賣相很可愛
除了燉奶,還有豆腐花和涼粉
草莓拿破崙千層酥
 草莓拿破崙千層酥 $42
草莓拿破崙千層酥
 椰青啫喱很清新
 椰皇燉鮮奶湯丸 $42-HKD
椰皇燉鮮奶湯丸
 湯丸很有咬感,而且是AW喜歡的芝麻口味
 餐具都有熊貓圖案,令人愛不釋手
 綠茶梳乎厘 $44-HKD
 綠茶梳乎厘鬆軟但不會太甜膩
新張期內有八折優惠,超意外,人均消費才$50-HKD左右~
2016-10-24
$51 (Tea)
2016-10-19 243 views
依個新開既佐敦甜品店成間店滿佈熊貓 MENU都有幾多甜品選擇餐具枱門面全都是熊貓 太可愛了吧但我著眼既就係依個榴槤飄香椰皇($48) 凍既勁多榴槤肉 份量吾欺場 仲要係吾惹小個隻味濃 好大陣味 去時係試業期內 有8折優惠添 好抵 除左榴槤肉外 仲有好食既椰水啫哩加啲椰汁 好味連門口都有大大熊貓啊
佐敦有新甜品店🎉用咗熊貓做主題,所以由店名到牆身加上一枱一櫈 👉再到餐具兼擺設都是熊貓<小熊熊糖蜂蜜吐司伴雪糕球> $48這個大推必吃👍首先🍞吐司底非常乾身香脆,而佢個汁係用上🍯蜂蜜配煉奶🍼用來跟吐司食跟本冇得輸而面上有新鮮水果減低甜膩感😌旁邊仲有一球雪糕🍨最最最...可愛就係有一塊配合主題嘅熊仔餅<小熊什果窩夫伴雪糕> $48 佢個窩夫都算夠脆身,如果蛋味再濃一點就好了😬但一樣唔差<益力多沙冰> $22益力多味重😚夠冰夠沙新張期間仲有八折
<小熊熊糖蜂蜜吐司伴雪糕球> $48

小熊熊糖蜂蜜吐司伴雪糕球
<小熊什果窩夫伴雪糕> $48
佢個窩夫都算夠脆身,如果蛋味再濃一點就好了😬但一樣唔差
小熊什果窩夫伴雪糕
<益力多沙冰> $22
益力多味重😚夠冰夠沙
益力多沙冰
新張期間仲有八折
2016-10-17
$50 (Other)
小熊熊糖蜂蜜吐司伴雪糕球
益力多沙冰
2016-10-14 212 views
熊猫甜品屋 是我们这几天吃得最好吃, 最赞,最特别的甜品! 老板娘特别推荐了这个榴莲飘香 ,入口榴莲和椰皇的香味 真的很赞 很好吃! 老板娘还帮我们拍了很多照片! 下次来一定还要来吃
! 老板娘还帮我们拍了很多照片! 下次来一定还要来吃
2016-10-13 152 views
話説有晚同老公經過見到呢間甜品店見門口有隻大貓熊感覺幾得意就決定食左晚餐就落去試下。入到去雖然唔係好大,不過佢勝在裝修簡潔,而且入面不論牆上既裝飾到餐枱、餐具都係全部都係熊貓😂😂😂(老闆太瘋狂了)新開張黎講都算唔錯啦,當晚叫左個窩夫個窩未本來係朱古力糖漿不過呢排唔食得朱古力老闆老都好好人幫我轉左芒果糖漿👍🏻👍🏻👍🏻再配埋雲尼拿雪糕味道幾夾😋😋😋,其實當晚仲叫左個雞翼尖(忘記左個名)不過我就無影相,味道對我黎講有點辣左小少無咩蒜香味。價錢黎講算正常、唔貴,可以再去食。
鮮果窩夫
鮮果窩夫
2016-10-12 175 views
今日要去佐敦做少少野,正是下午茶時候,同朋友去左食甜品!呢間熊仔店好得意,好大隻熊仔係舖面,入到去,都好舒服!嗌左個熊仔什錦水果窩夫配雪糕,應該係即嗌即整,傾下計一陣就到,上碟好靚,窩夫都好脆,有好多水果,芒果,火龍果,士多啤梨等!好食,雪糕份量都ok,不過再多就更好啦!哈哈!之後食半熟蜜蜂流心蛋糕,呢個係限量,不過我地下午去所以仲有,店員話要等20分鐘,但傾下傾下吾應該吾洗20分鐘就有了!都幾流心,吾會太甜,其實我係第一次食半熟蛋糕咋!吾錯,幾好幾好!食到好飽!呢間另一讚係服務,女店員好nice,又有笑容,所以好開心同relax,呢間傾下計食下野吾錯!
今日要去佐敦做少少野,正是下午茶時候,同朋友去左食甜品

呢間熊仔店好得意,好大隻熊仔係舖面,入到去,都好舒服!

2K
2016-10-07 197 views
和朋友在附近吃完麻辣火鍋後,便同朋友去偉晴街新開的甜品店試試招牌椰皇。餐廳滿伂熊貓圖案,非常可愛! 椰皇燉鮮奶駌鴦湯丸($42) 椰汁味道香濃,奶香味很香,配上的湯丸緩緩流心,非常滿足! 榴蓮飄香椰皇($48) 榴蓮是我的最愛,新鮮的榴蓮肉非常鮮甜,啖啖果肉。椰皇下的大菜糕是椰青味道,清甜可口,椰皇邊的椰肉也非常美味呢! 芒果三重奏($48) 三重奏是芒果拿破侖、芒果班戟和芒果雪糕 拿破侖香脆可口,中間的cream又香又滑,芒果香甜美味 芒果班戟果肉夠多,配埋雪糕一齊食好好味!
餐廳滿伂熊貓圖案,非常可愛!

椰皇燉鮮奶駌鴦湯丸($42)
椰汁味道香濃,奶香味很香,配上的湯丸緩緩流心,非常滿足!

榴蓮飄香椰皇($48)

芒果三重奏($48)
三重奏是芒果拿破侖、芒果班戟和芒果雪糕

拿破侖香脆可口,中間的cream又香又滑,芒果香甜美味

芒果班戟果肉夠多,配埋雪糕一齊食好好味!
2016-10-05
2016-10-06 155 views
某日行過佐敦,見到一間連招牌都未有嘅甜品屋,但入面就有啲熊貓裝飾,心諗開咗一定要嚟食...到某日終於等到佢開咗了,即刻同大雄過嚟試吓... 不過仍然係未有招牌,搞笑.... 入面多咗好多隻熊貓,成個氣氛得意晒,不過個餐牌仲未有熊貓嘅,有埋會仲得意!香蒜雞絲炒螺絲粉 ($30)由於就嚟餓到暈嘅關係,一定要叫碟粉食吓... 以中式嘅方法去炒螺絲粉,有人會話9唔搭8,但我又覺得唔錯喎!首先蒜味超香濃已是一切,仲有色彩繽紛嘅青椒紅椒作陪襯,雞絲份量又慷慨,螺絲粉又彈牙唔會炒過龍,以$30嚟講真係仲可以奢求啲乜野呢?隨餐附送一杯蜂蜜綠茶,不過蜂蜜味太濃,蓋過咗綠茶味道雙重口味涼粉 ($32)非常豐富嘅甜品,有涼粉、椰汁、西米、Vanilla雪糕、寒天Q珠,鋪到成個碗滿晒!椰汁香濃但整體唔會超甜,所以食完都唔會覺得好罪惡;不過個名就似乎改錯咗喎,應該叫多重口味涼粉啦!我最鍾意嘅就係寒天Q珠,逐粒逐粒咬爆佢,應該可以食到聽朝哈哈!綠茶梳乎厘 ($44)等咗大概20分鐘,終於出場喇!梗係要即刻放低手上嘅螺絲粉食佢先啦!啡色嘅外層又靚又香脆,但入面鬆軟輕盈,食到咁上下仲有紅豆餡添,口感增加不少;整體唔算

香蒜雞絲炒螺絲粉 ($30)
香蒜雞絲炒螺絲粉
蜂蜜綠茶
雙重口味涼粉 ($32)
雙重口味涼粉
綠茶梳乎厘 ($44)
等咗大概20分鐘,終於出場喇!梗係要即刻放低手上嘅螺絲粉食佢先啦!啡色嘅外層又靚又香脆,但入面鬆軟輕盈,食到咁上下仲有紅豆餡添,口感增加不少;整體唔算好甜,但綠茶味好出好濃,抵食!
綠茶梳乎厘
食物味道幾好,而且有好多熊貓裝飾及餐具,問店員咁點解食物唔係熊貓形嘅?原來佢哋訂咗嗰啲熊貓模仲未送到... 唯有下次再嚟同熊貓影相啦咁....
2016-09-19
$42 (Tea)
香蒜雞絲炒螺絲粉
2016-09-30 183 views
由於新張期間仲有八折,所以不會放過。此店大多餐具都是與熊貓有關,甚至枱面都印有熊貓模樣。今次吃榴槤班戟伴雪糕球, 雪糕球揀選綠茶味。好吸引。一切開件班戟, 勁香的榴槤味即從班戟走進我的鼻子內,好香好香呀。榴槤肉佔了1/3,算多了。綠色的外皮煙靭,好有口感。全單原價32,八折後26。
由於新張期間仲有八折,所以不會放過。
此店大多餐具都是與熊貓有關,甚至枱面都印有熊貓模樣。
今次吃榴槤班戟伴雪糕球, 雪糕球揀選綠茶味。
好吸引。
。榴槤肉佔了1/3,算多了。綠色的外皮煙靭,好有口感。
全單原價32,八折後26。

2016-09-29 160 views
好大隻熊貓在門口招呼客人呀由於就快吃晚飯,不想吃太飽,老闆於是推介自製豆腐花之百花公主,即是椰汁豆腐花加雪米糍加芒果肉粒。正價30元,八折24元。豆腐花好幼滑, 雖然是椰汁豆腐花, 但我吃到杏仁味而且感覺好清新,不太甜, 反之芒果肉粒甜甜哋,与豆老一起吃,非常正。這裏還有小食,我買了翼尖回家做餸,一盒約十四、五隻,辣辣地,好惹味,原價20,八折16。飯後由於諗諗不忘餐牌上的半熟蜜蜂流心蛋糕,於是又去外買一個,原價58,特價46。包裝吾錯。面層有一塊薄薄的蛋糕皮,一切開,就知幾流心。底層是軟棉棉的蛋糕。蛋糕中心仍有流心蛋黄似的泡泡流出。 成個蛋糕好香蛋味,由於甜度適中,入口似一陣風便吞下,所以一人也可搞掂一個蛋糕。
好大隻熊貓在門口招呼客人呀

包裝吾錯。
面層有一塊薄薄的蛋糕皮,一切開,就知幾流心。
底層是軟棉棉的蛋糕。
蛋糕中心仍有流心蛋黄似的泡泡流出。
2016-09-28