最近天氣回冷,朋友們都興致勃勃要約食雞煲,等個肚仔儲返脂肪過新年。相約在元朗,在元朗地頭蟲推介下,我地一行數人就去左爺爺雞煲皇,食餐勁既暖下胃。好彩七點半去到時唔算多人,食店望落好乾淨,而且好光猛,感覺很好。加上裝潢都幾新,碗碟餐具好有特色,係白中帶藍,具中國風又不俗氣,所以黎到特別開心,坐得都分外舒服。去到侍應已經好細心咁介紹,又好有禮貌地招呼,真係有種賓至如歸的感覺。招牌雞煲(大:$198)一黎到既時候侍應即刻好細心幫我地搞勻佢,仲提我地轉頭會幫我地開蓋,又叫我地小心熱,非常體貼。開蓋時真係令我地嘩言,好香好香既雞汁味,聞得出好香濃,加上我地好肚餓,所以已經爭住夾D雞黎食。食落口就知無黎錯,因為D雞真係好滑,食落去啖啖肉,雞皮都幾薄,忍唔到口的我決定食完再減!叫左個小辣,辣味啱啱好,食雞煲最興奮就係:食到D麻辣將兩片嘴唇麻痺,麻椒的味道滲哂落雞肉度,但係又唔會過麻或過辣。由於呢個雞煲湯底好濃,所以食到既雞都好入味,香濃雞汁中有種辣既感覺,一流!手切本地肥牛($128)推介!! 牛肉肥瘦適中,見到一條條紋既高質素肥牛實在少見。而且都幾厚切,淥8-10秒再一啖食左佢簡直完美,又滑又嫩,

招牌雞煲(大:$198)

手切本地肥牛($128)

推介!! 牛肉肥瘦適中,見到一條條紋既高質素肥牛實在少見。
而且都幾厚切,淥8-10秒再一啖食左佢簡直完美,又滑又嫩,食落去唔會起哂渣,加上肥牛吸左麻辣雞汁味,多重口感衝擊味蕾,鍾意食牛的朋友絕對要試下。

好特別的雞煲火鍋店有炒飯食,鍾意試新野既我地當然要試啦。
爺爺招牌炒飯($58)

明知炒飯係落唔少油炒,但係呢度爺爺炒到粒粒分明,乾身唔痴埋一舊既炒飯真係令人愛不釋手。食落有d咸咸地既菜脯,仲有肉粒同三文魚粒,講真呢個價錢食到咁足料既炒飯真係好抵,平時無飯不歡既一定要叫碟開心share。

刺身拼盤($178)

同樣地,食雞煲有海鮮絕對唔奇,但顧及愛食日本野的朋友的爺爺雞煲有埋刺身就好難得。
原本驚中伏,所以唔敢叫特上拼盤,但呢份拼盤一黎到我地就知擔心係多餘!呢度既刺身賣相絕對不比一般日式餐廳差,而質素亦都比出面好,全部厚切已經唔係重點,食落去食得出鮮甜味真係令人驚喜。食完熱辣辣雞煲再食新鮮刺身,胃仔表示非常滿足呢。

三寶丸($78),牛筋丸($48)

食牛筋丸食到入面彈得黎咬落好有口感既筋一直係筆者至愛,呢度既丸仲要食落好彈牙,吸收完雞煲精華,咬落去必左d肉汁出黎,令人諗起電影裡面出哂名的星爺牛丸。

肥鵝腸($78)

真係好肥,睇到d脂肪多到流出,令熱愛鵝腸的朋友嘖嘖稱奇,畏懼脂肪的朋友耍手擰頭。筆者試左一條,脂肪真係好滑,係喉嚨度會自己流落去,而且d脂肪好香,好似食緊膠原咁潤。記得唔好淥太耐,兩三秒啱啱好。

總括黎講,爺爺雞煲皇價錢同出面相差不大,但質素水平絕對超乎出面的火鍋店,不足係元朗地方較遠,希望快d開多d分店啦,但絕對值得大家入去食一趙!
2015-02-06 356 views
天氣又凍了! 喜歡吃雞煲的我連忙找老友一起去吃雞煲打邊爐, 元朗一直是雞煲的集中地, 今次就來試了這間「爺爺雞煲皇」。從大棠輕鐵站沿著大棠路走約五分鐘的路, 就會見到大大個霓虹燈牌, 很容易就找到餐廳。裡面裝潢都是新的, 十分整齊, 環境很舒適, 座位也很寬敞。MENU製作很用心, 也發現有很多很多的火鍋配料, 最後我們點了少辣的雞煲, 幾款刺身、牛脊肉和手打肉丸。坐了10多分鐘就送上來了, 雞肉都是鮮美的, 沒有雪藏肉的感覺, 而且不會太肥, 連皮一起食也可。醬汁很惹味, 少少辣不會太咸, 沒有令人想一直喝水的感覺。喜歡吃洋蔥的話可以後期打邊爐才吃, 因為之後食會比較軟身和入味。其實打邊爐點刺身還是第一次, 不過愛吃三文魚的我, 見這裡的刺身價錢這麼吸引, 也破格點了幾款來來試。三文魚、甜蝦、劍魚腩、北寄具、希靈魚, 全部都很新鮮, 特別要讚美甜蝦以原隻上, 吃得更過癮。以後要吃新鮮又好吃的刺身不用到日本餐廳, 這裡也可以滿足你。食完雞肉, 是時候打邊爐了。這次點了牛脊肉, 肥瘦交替平均分佈著, 不像肥牛般吃得滿口油, 也不似鮮牛肉的太瘦很難咬, 泡一會熱湯就可以吃了! 這裡的手打肉
這裡的手打肉丸是最值得推介的, 鯪魚球、墨魚丸、蝦丸、牛根丸, 全部都是自家製的, 粒粒都很足料。而我最愛的是牛根丸, 入口彈牙之餘, 中間咬落去有牛肉汁流出來, 好像醬爆肉丸一樣。
其實雞煲的湯已經很夠味, 不過重口味的你也可以點醬油, 這裡也有辣椒、乾蒜、新鮮蒜等自助配料。
最後, 在店員推介下試了這款有自家製菜圃、三文魚、肉碎製成的炒飯, 有意外驚喜, 點點的辣而且炒得乾身, 非常好吃。
下次到元朗食雞煲又多了一個選擇。
2015-02-05
2015-02-05 280 views
因為她帶來探班的點心 , 是我們愛吃的叉燒包 , 那次是我們與「爺爺」的首次認識 , 直至近日她提議我們到「爺爺」處吃雞煲 , 原來「爺爺」在上午是賣飲茶點心 , 晚上改頭換面賣雞煲 , 直情是各走極端。 入口旁放置了一部升降機給「傷殘人士」(寫明是傷殘人士專用)健全的人多走幾步梯級上一樓吧 ~ 抵達一樓後 , 首先見到的是「爺爺私房孖寶」--- 菜脯皇及辣椒皇 , 我認得出曾經在土瓜環的「路邊煱」遇見過菜脯皇 , 還吃過一道用菜脯皇炒的「爺爺黃金炒飯」。侍應生帶我們到適當位置 , 在跟隨之時前後張望 , 用餐區其實挺大 , 可分為兩個區域 , 一邊是卡座區而另外一邊是大約每檯可坐六人的圓檯區。終於可以有一次吃火鍋或雞煲是不需要很困難地 ( 用筷子甚至甚麼條狀物幫忙 )按電爐上的掣 , 因為這個電爐的調較掣是與電爐分開的 , 不費吹灰之力便可以掌握火路 , 對食物本身質感甚至食客的口味有相關的影響。 我們安座後 , 侍應生便奉上「五色調味盒 」連豉油一壺 , 佐料費每位 $ 6 , 另外還準備熱茶及雞湯各一壺 (雞湯的甪途 , 你懂的 ~ ) 「五色調味盒 」內有生蒜蓉、青蔥碎、芫荽碎

入口旁放置了一部升降機給「傷殘人士」(寫明是傷殘人士專用)
健全的人多走幾步梯級上一樓吧 ~
終於可以有一次吃火鍋雞煲是不需要很困難地 ( 用筷子甚至甚麼條狀物幫忙 )按電爐上的掣 , 因為這個電爐的調較掣是與電爐分開的 , 不費吹灰之力便可以掌握火路 , 對食物本身質感甚至食客的口味有相關的影響。
「五色調味盒 」內有生蒜蓉、青蔥碎、芫荽碎、紅椒粒及炸蒜碎 , 只要打開透明盒蓋便聞到很新鮮的香味來 ~
火鍋先要湯底 , 不過現今時興先雞煲火鍋 , 一鍋兩食。 現在雞煲更加提升至花彫酒雞煱 , 肉骨茶煱、花甲蟹煱等 , 連吃火鍋都有加碼星級享受。
火鍋生料有過百款 , 統統可歸類為肉類、水產、自家手打系列、普通丸餃腸系列、瓜菜、菇菌等等。 當然不少得佐酒美食與刺身拼盤。
吃之興餘要飲杯作樂 , 喝酒的可以喝酒 , 「爺爺」並沒有自家煲製的清涼飲品供應 , 以下的又對不對胃 ?
雞煲終於上檯 , 待店員為我們把雞煲翻騰 , 便吃得 ~
川味辣雞煲 ( 全隻 ) $ 198
選用 2 斤半的新鮮三黃雞 , 皮薄肉厚 , 麻辣醬的惹味也進入了雞肉內。 雖然我們要求了小麻辣 , 但是所謂的小麻辣在於不吃辣的朋友來說都會覺得好辣 , 然而麻與辣的分佈量很平均 , 沒有偏重於任何一方 , 可同時享受兩種快感 ~

雞煲吃至差不多便可以自己倒入預先已放在檯旁的雞湯 , 點了的火鍋生料亦隨即送上來 ...
手打牛筋丸 $ 48 ... 一碟有 8 粒的牛筋丸 , 吃出是帶有果皮香 , 肉丸口感爽脆 , 丸內加入嫩筋 , 增加彈性及咬感。
新鮮肥鵝腸 $ 78 ... 送上檯後已令各位驚嘆 , 鵝腸飽滿 , 脂膏滿瀉 , 放入湯鍋裏灼兩灼便吃得。
脂肪的甘香味 --- 正 ~
腸質是爽爽的 , 奈何吃得出有幾分鹼水味 , 對我而言我不大合適 !
手切本地肥牛 (細) $ 128
軟嫩的肥牛在鍋裏灼至自己喜歡的熟度 , 香辣之餘也吃到牛肉的濃味 , 肉質鬆而無渣。
吃了這麼多肉也要補充回一些纖維素 , 唐生菜 $ 22 ... 沒想過被麻辣醬燙過的唐生菜 , 吸過湯的麻香辣味後竟然會逼出蔬菜的甜來 , 而且菜葉很厚身。
手打三寶丸 $ 78
首先吃了一粒 , 並非每個人也能接受的手打鯪魚球。 鯪魚球柔滑非常 , 有好香蝦米味 , 蝦米大粒厚肉還有香蔥的護航 , 有魚鮮味而非腥 , 口感軟綿舒服也沒有小刺小骨。
灼熟後的手打蝦丸集爽、甜、蝦味重於一身。
手打墨魚丸的彈牙令我一試難忘 , 它的墨魚甜味並加有豬膏粒 , 咀嚼咀嚼時流出絲絲甘香。

饞嘴的她看見鄰檯的刺身拼盤也嚷著要點 , 竟然我家的一班饞嘴怪也附和 , 而且點的是更多 , 吖 ! 別忘記飯後我請你們去吃甜品喔 ~
刺身拼盤 (大) $ 178 ... 共六款刺身 , 每款六片 , 我們剛好可以一人一片。 刺身款有三文魚、劍魚腩、甘海老、北寄貝、希靈魚、魷魚 , 刺身的質數是比很多坊間放題店的更好 , 大件又鮮甜鮮美。
三文魚刺身肥美 , 吃出有魚油香 , 味帶鮮甜。
劍魚腩刺身肉質細膩、鮮甜美味 , 入口綿軟香甜 , 差不多入口即溶化。
原隻甘海老的膠質重 , 蝦味濃郁 , 蝦頭膏更為甘甜。
八味金磚豆腐 $ 30
外皮的鬆脆是豆腐搶分數的一欄 , 不油膩而且脆漿完整無缺的與豆腐同在一起 , 脆皮厚度適中 , 兼且預先已調過味 , 鹹鹹辣辣 , 惹味非常。
爺爺招牌炒飯 $ 58 ... 採用爺爺菜脯來炒的飯 , 粒粒分明夠乾身 , 餡料除了有菜脯還有三文魚粒 , 睇清楚是粒而非蓉 , 可知夠大手筆 !

侍應生招呼夠細心 , 甚麼都向你詢問才會走下一步 , 有些食客可能會覺得侍應生不夠主動 , 但是亦都代表侍應生會尊重每一位食客。
最後 , 補回上次她帶給我們的叉燒包 , 仍然記得叉燒包皮是既香又甜 , 叉燒是粒粒半肥瘦的 !
$200 (Dinner)