2015-06-02 502 views
爺爺雞煲皇,顧名思義就是吃雞煲的地方嘛,萬萬想不到這裡竟然在早上及中午有茶市,而且價錢還要很便宜 特點$21,大點$17,中點$14,小點$12,相比其他茶樓真是便宜了一大截 而且還有特價點心,真的是太便宜了! 我們點了一個早餐孖寶--皮蛋瘦肉粥配蟹籽燒賣皇($28),一個特價點心--特式雙色糕($10)和一個大點點心--奶皇白兔餃($17)這個皮蛋瘦肉粥份量很多,我們各自用碗盛著吃,也有分了大約3碗個人認為,這個皮蛋瘦肉粥味道適中,不是太咸也不是太淡,還不錯蟹籽燒賣皇不過不失,正正常常,和平日吃到的味道差不多原本還以為特式雙色糕是兩款不同種類的糕點,但原來不是這個其實是薑汁千層糕,煙煙韌韌的,口感不錯 可惜我並不喜歡薑味,如果有其他糕點便更好了 這個是奶皇白兔餃,只有3件,味道挺好,有很多奶皇餡,甜甜的總括而言,這間茶樓物美價廉,點心種類不多,但常吃的都有
而且還有特價點心,真的是太便宜了!

皮蛋瘦肉粥
蟹籽燒賣皇
蟹籽燒賣皇不過不失,正正常常,和平日吃到的味道差不多
特式雙色糕
原本還以為特式雙色糕是兩款不同種類的糕點,但原來不是
這個其實是薑汁千層糕,煙煙韌韌的,口感不錯

可惜我並不喜歡薑味,如果有其他糕點便更好了
奶皇白兔餃
這個是奶皇白兔餃,只有3件,味道挺好,有很多奶皇餡,甜甜的

總括而言,這間茶樓物美價廉,點心種類不多,但常吃的都有
2015-06-01
$30 (Breakfast)
2015-06-02 386 views
這天難得放假,所以陪伴家人一起上茶樓喝茶,我們大約8時來到爺爺雞煲皇,這兒早午市都是喝茶的,而晚市則為吃雞煲來到爺爺雞煲皇的樓下,看見張貼了一張告示,上面寫著夏日優惠,星期一至六免茶介 十分驚喜,本身爺爺雞煲皇每位茶介也只是$5,不貴,但現在更有全免優惠,實在太便宜了 上到二樓喝茶的地方,由於時間尚早,當時顧客不多,所以服務員能夠照顧好每一桌的客人,剛坐下就有人來招呼了我挺喜歡這間餐廳在每個桌子都備了熱水開茶後便事不宜遲地點選食物我們點了兩款早晨孖寶($28),分別是蟹籽燒賣皇+皮蛋瘦肉粥及奶皇白兔餃+鳳爪排骨飯蟹籽燒賣皇中有冬菇,豬肉和蝦,燒賣中加了冬菇,鮮味十足,味道有層次而皮蛋瘦肉粥材料很足,有不少皮蛋和豬肉絲,但味道略為有點淡,即使加了胡椒粉可能是考慮到早上大多是老人家來喝茶,所以沒有放很多調味料奶皇白兔餃好可愛啊,每個都是兔子的模樣其實這個是奶皇味的水晶包,水晶包我最喜歡的就是奶皇味了鳳爪排骨飯的份量也有不少,排骨比其他茶樓多,吃這個是挺飽的

我挺喜歡這間餐廳在每個桌子都備了熱水
開茶後便事不宜遲地點選食物
蟹籽燒賣皇
皮蛋瘦肉粥
可能是考慮到早上大多是老人家來喝茶,所以沒有放很多調味料
奶皇白兔餃
奶皇白兔餃好可愛啊,每個都是兔子的模樣
其實這個是奶皇味的水晶包,水晶包我最喜歡的就是奶皇味了
鳳爪排骨飯
鳳爪排骨飯的份量也有不少,排骨比其他茶樓多,吃這個是挺飽的
2015-06-01
$31 (Breakfast)
  • 蟹籽燒賣皇
  • 奶皇白兔餃
2015-05-31 260 views
個日同幾個朋友去到元朗,去親元朗啲fd都話要去食雞煲架,去過幾間唔同既,今次朋友話要搵間新既,之後上左爺爺雞煲呢到。一入到去鋪頭覺得氣氛很不錯,或者我好彩啦,明明座無虛席,偏偏大家的聲浪都在一個合適的水平唔會覺得嘈又唔覺得冷清,非常好的進食和聚會環境。坐低緊係要望餐牌簡野食啦。竟然見到有刺身,朋友話要叫個刺身拼,我心諗下食刺身唔會簡係到掛,(真係日本餐都唔係間間得何況雞煲店),不過一班朋友無理由咁掃興既。點知黎到既刺身真係比好多日本餐都重要高質同新鮮。繼續睇,其他內容跟圖片上,一路睇相一路介紹。最後簡單總結,好食!底食!一定要再食!

繼續睇,其他內容跟圖片上,一路睇相一路介紹。
最後簡單總結,好食!底食!一定要再食!
刺身
炸魚皮
肉食
雞煲
2015-05-30 712 views
 雞煲大家可能食得多,今次有個朋友推介超好食,順便又可以打邊爐,所以我就山長水遠同佢入元朗嘅爺爺雞煲皇,不過我覺得又去錯一入到去都算多人,我同個fd坐低無耐就有waiter行黎問我地食咩,我地話第一次黎, 佢就介紹我地食個招牌雞煲,我地話好佢就幫我地落單, 都幾好態度下。食雞煲之前我地點咗盤刺身,見隔離枱點嘅刺身好似唔錯,我地又跟機點咗盤試下,當食雞煲嘅熱身。一大盤刺身,全部都好新鮮,特別推薦三文魚同牡丹蝦,三文魚超級厚切,肥美有魚脂香味,牡丹蝦大大隻,好鮮甜!終於到雞煲出場,聞聞下已經覺得好肚餓忍唔住就起動。我同個fd都好中意食辣,但係個雞煲真係好好食,個雞煲又麻又辣,夾完一舊又一舊,食到個咀都紅哂。之前試過係其他地方食雞煲,雞煲面頭果浸都無乜野,唔知點解入面果浸既雞就成舊膠咁,咬極都咬唔開(PS 沙田富臨。。。),呢度d雞就無咁既事,而且都幾嫩口。同埋個雞煲都真係好大鍋下,食完個雞煲我地點左少少肥牛同丸已經好得飽,啲丸都係手打嘅,所以同其他打邊爐店比彈牙好多,口感完全唔同。今次又食到剌身,又有雞煲,又可以打邊爐,真係一次過滿足我3個願望! 賣單每人都係三百幾蚊,但食材嘅質素都幾高下
終於到雞煲出場,聞聞下已經覺得好肚餓忍唔住就起動。我同個fd都好中意食辣,但係個雞煲真係好好食,個雞煲又麻又辣,夾完一舊又一舊,食到個咀都紅哂。之前試過係其他地方食雞煲雞煲面頭果浸都無乜野,唔知點解入面果浸既雞就成舊膠咁,咬極都咬唔開(PS 沙田富臨。。。),呢度d雞就無咁既事,而且都幾嫩口。同埋個雞煲都真係好大鍋下,食完個雞煲我地點左少少肥牛同丸已經好得飽,啲丸都係手打嘅,所以同其他打邊爐店比彈牙好多,口感完全唔同。今次又食到剌身,又有雞煲,又可以打邊爐,真係一次過滿足我3個願望! 賣單每人都係三百幾蚊,但食材嘅質素都幾高下,我認為合乎性價比。
2015-05-28
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$320 (Dinner)
2015-05-30 488 views
今天我這個爺爺來到元朗的「爺爺雞煲皇」食雞煲,來這兒交通十分方便,於千色廣場望向街市即見爺爺雞煲皇的招牌,該店位於一樓,地下入口頗細,拾級而登,卻是另一番光景,地方寬敞,座位亦不少,環境不錯。開宗明義雞煲皇當然要嘗試雞煲,該店有爺爺招牌雞煲及爺爺花彫酒煮雞煱,既然是招牌,我們就選擇爺爺招牌雞煲,該雞煲分別有大辣、中辣、小辣及走辣四種味道,我們並不嗜辣,就選小辣吧。先來五款色彩繽紛的火鍋調味配料,有蒜蓉、炸蒜、紅辣椒、蔥粒、芫茜等,材料新鮮,艷麗,按各人口味自行配搭。陳醋野生雲耳 $42在等雞煲烹煮入味前,先來一客陳醋野生雲耳,雲耳爽脆,配上陳醋,簡直一絕,不單適合老人家,年輕一輩不妨多吃。刺身拼盤 $178拼盤有三文魚、甘海老及櫻花魷魚;刺身新鮮甜美,其中甘海老蝦味香濃,肉質嫩滑,我忍不住要多吃一件。櫻花魷魚口感十足,吃來有嚼頭,真好吃。三文魚亦不俗,大件厚肉,還是忍口一件即止。八味金磚脆豆腐 $48豆腐炸得金黃香脆,內裡的豆腐軟滑,不油膩,非常惹味,味蕾實在沒法擋,管他是不是健康食品,連吃三件,回去再多做運動罷!爺爺招牌雞煲 $198以芫茜、洋蔥、蒜頭、花椒、八角,配上兩斤半的新鮮三

陳醋野生雲耳 $42
刺身拼盤 $178
八味金磚脆豆腐 $48
爺爺招牌雞煲 $198
以芫茜、洋蔥、蒜頭、花椒、八角,配上兩斤半的新鮮三黃雞,一打開蓋,香噴噴,伴隨陣陣辣味,食慾大振。雞肉非常嫩滑,十分美味;特別是吸收雞汁的洋蔥、蒜頭,一下子便掃光。不過往後辣味開始上升,雞肉有小麻辣的感覺,另有一番風味。
即叫即炸嚮鈴 $38
掃光雞肉後,加入上湯變為火鍋。先來即炸嚮鈴,新鮮、豆香、脆。放入雞汁上湯一汆,好食!

魚皮
魚皮太厚身,放入火鍋中,要稍長時間才可吃,比起炸嚮鈴,口感差遠了。
手切本地肥牛拼牛頸脊 $198
手切本地肥牛拼牛頸脊看來已十分吸引,靚靚雪花紋,放入火鍋一汆,吸收雞汁,美味香濃;特別是牛頸脊,香軟滑溜、不大肥膩。
手打四寶丸 $78
四寶丸包括鯪魚丸、蝦丸、墨魚丸、牛根丸。整體不錯,特別是墨魚丸彈牙、甘香、肉味濃。鯪魚丸的魚肉很滑。
新鮮肥鵝腸 $78
鵝腸十分爽脆,但脂肪亦不少,老人家不宜,我的方法是輕汆後,置於碗中,以筷子一刮,去掉脂肪,不失鵝腸甘香味道。
爺爺冰豆腐 $28
冰豆腐放入濃郁的火鍋中,多孔的豆腐吸收麻辣的雞汁、四寶丸汁、牛肉汁,十分滿足。
唐生菜、津白 各$22
兩種菜都很新鮮,吸收麻辣的肉汁,與白焯風味迥異。
整體而言,餐廳食品是滿意的,用料新鮮、美味。店員服務亦佳,可以再來光顧。

2015-05-30 373 views
元朗雞煲出名多,隨便行個圈都有一兩間係身邊。 今次就同三五之己試下新開既爺爺雞煲皇。今次我地叫左個小辣,我本係個幾食得辣既人,但為左就就朋友,就叫左小辣。個雞煲佢係廚房整好再拎出黎,所以等既時間唔耐,唔會餓親,一打開就聞到好香,雞肉食落去好滑,富有肉汁,唔食得辣既朋友,可以試下小辣,香好多架。食完雞煲就加d湯,打下個邊爐,叫左個炸魚皮,佢同出面個d唔同,佢食落去脆之如仲要幾鬆化,加上好有油香味,食完一舊又一舊 之後到我最愛既肥鵝腸,我鐘意佢夠肥,夠新鮮,食鵝腸最怕佢洗得唔乾淨,有陣味,呢到又唔怕,搞到我差唔多食哂成碟,但記住唔好涮咁耐唔係會韌。鯇魚片好爽口又新鮮,涮兩下就食得,好香魚香味,值得推介。最後試下老闆推介佢地既招牌,冰豆腐,一上枱既時候我都好好奇,好似好多層腐竹合成,食下去好炊韌,好有豆香味,唔同一般豆腐咁冧,但食落去又好滑,好得意。
鯇魚片好爽口又新鮮,涮兩下就食得,好香魚香味,值得推介。
2015-05-29 387 views
下午茶时间不太多人,垃圾就有,坐下叫了香片,没茶味,水不滚,但有茶袋住茶叶几好,叫了3个点心,马拉糕比较硬实,微热,虾料有几多馅,但比较多油,不够乾,,三文鱼头冇味道,只有鼓油味,埋单五十几,不太贵,比钱在柜台,没有多谢,我唔该大姐只应一嗯,眼神亦太轻蔑
2015-05-28 467 views
吃雞煲是近年相當熱門的一個項目, 這天晚上, 我們一家就來到元朗的爺爺雞煲皇, 吃完雞煲再吃火鍋. 原來這裡早午是做茶市的, 看店內的貼圖, 也幾吸引的.八味金磚脆豆腐 $48由小吃開始, 八味金磚脆豆腐炸得相當香脆, 熱辣辣, 入口味道複雜, 就算沒有八味, 也吃得出味道是甜中帶辣.刺身拚盤 $182這客刺身拚盤包括有甘海老刺身, 三文魚刺身, 以及櫻花魷魚. 我最喜歡的是甘海老刺身, 質感鮮嫩, 我可連吃了兩件呢. 而櫻花魷魚就幾有咬口.爺爺招牌雞煲 $198吃完前菜, 爺爺招牌雞煲正式上檯, 其實要了客微辣, 即是比少辣的辣度更低, 不過慢慢吃下去, 其實那個辣度也足夠, 始終吃辣, 也是求吃到辣味之外, 也吃到食物的原味, 太辣的話, 就沒有意思了.即叫即炸嚮鈴 $38吃完雞煲就是吃火鍋的時間, 加湯之後, 其實都幾辣的. 即叫即炸嚮鈴不會太油, 微微的放在湯內灼一灼已經可以食用.爺爺冰豆腐 $28我最喜歡吃的火鍋料是爺爺冰豆腐, 因為此品很能吸收湯底的味道, 而且冰豆腐也比一般的豆腐來得有特色.手切本地肥牛拼牛頸脊 $198吃牛是少不了的, 手切本地肥牛拼牛頸脊, 來貨夠靚,
八味金磚脆豆腐 $48
刺身拚盤 $182
爺爺招牌雞煲 $198
即叫即炸嚮鈴 $38
爺爺冰豆腐 $28
手切本地肥牛拼牛頸脊 $198
吃牛是少不了的, 手切本地肥牛拼牛頸脊, 來貨夠靚, 肉味濃, 我就喜歡有咬口的牛頸脊.
白切牛坑腩 $58
相比之下, 白切牛坑腩肉質比較實, 吃的時候要有點牙力了.
頂級午餐肉 $32
吃午餐肉除了煎香之外, 這樣子放進湯內, 也是相當滋味, 午餐肉是最索辣汁的, 多放一會, 已經盡收天下精華了, 美味度, 您懂的.
總結一句, 這裡的雞煲火鍋也有水準, 是區內的旺場店呢.
2015-05-26 499 views
今日難得放假,就出左元朗探一個好耐無見既中同。雖然我就住黃大仙,出元朗真係哂我唔少時間,由黃大仙站出到去元朗站,粗略估計都有成40分鐘到,不過我同呢個fd以前係中學真係死黨黎,大家上左唔同u之後就好耐無見,所以為左佢咁遠水路出黎都係值得既。 我地就約左6點半係元朗站等,話去食新野,就撘架小巴(後尾先知係604)撘左一陣就到站,再行多幾分鐘。原來佢帶我黎食呢間爺爺雞煲皇。 一入到去都算多人,我同個fd坐低無耐就有waiter行黎問我地食咩,我地話第一次黎, 佢就介紹我地食個招牌雞煲,我地話好佢就幫我地落單, 都幾好態度下。 雞煲黎之前個waiter就俾左d配料我地,之前食開果d全部都要自己出去拎。傾傾下中學d搞笑野同 _ 野之後,個雞煲好快就黎左,真係好香!聞聞下已經覺得好肚餓忍唔住就起動。雖然我同個fd都麻麻地食得辣,但係個雞煲真係好好食,個雞煲又麻又辣,但係我地覺得好鬼正,夾完一舊又一舊,食到個咀都紅哂。之前試過係其他地方食雞煲,雞煲面頭果浸都無乜野,唔知點解入面果浸既雞就成舊膠咁,咬極都咬唔開(PS 沙田富臨。。。),呢度d雞就無咁既事,而且都幾嫩口。同埋個雞煲都真係好大鍋下,食完
招牌爺爺雞煲
聞聞下已經覺得好肚餓忍唔住就起動。雖然我同個fd都麻麻地食得辣,但係個雞煲真係好好食,個雞煲又麻又辣,但係我地覺得好鬼正,夾完一舊又一舊,食到個咀都紅哂。之前試過係其他地方食雞煲雞煲面頭果浸都無乜野,唔知點解入面果浸既雞就成舊膠咁,咬極都咬唔開(PS 沙田富臨。。。),呢度d雞就無咁既事,而且都幾嫩口。同埋個雞煲都真係好大鍋下,食完個雞煲我地點左少少肥牛同丸已經好得飽。
賣單每人都係兩百幾蚊,真係幾抵食, 下次有時間都係再試多次呢間。
Other Info. : 乜都唔駛 帶個胃去就得@
2015-05-23
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
招牌爺爺雞煲
  • 爺爺招牌雞煲
2015-05-25 1079 views
我系一個好中意食雞煲既人,所以時不時都會去搵下有咩正雞煲食,今次朋友帶路入元朗搵食哈哈!黎到爺爺雞煲,上一層就見到好乾淨既環境,而且有好多座位,卡位圓枱都有!因為今次系一大班朋友聚會,所以就揀左左大大既圓枱。一坐低成班人都好肚餓,即刻點左個刺身食,估唔到雞煲店都有刺身食,夠曬特別啊!一大盤刺身,全部都好新鮮,特別推薦三文魚同牡丹蝦,三文魚超級厚切,肥美有魚脂香味,牡丹蝦大大隻,好鮮甜!食完刺身,雞煲亦都上場啦,因為有朋友唔太食得辣,但雞煲完全無辣又唔夠好食wo,所以我地揀左小辣,一開蓋,濃濃既香味撲鼻而來,雞件全部都大大件又多肉,食落口D肉都好嫩滑,一D都唔老,而且D 調味岩岩好,食左好多舊都唔覺口渴,正!食完雞煲唔少得既就系繼續加水打邊爐啦,成枱人叫左好多火鍋料,真系影唔切加食唔切啊哈哈!系度講幾樣我覺得特別好食咖啦,第一樣系響鈴,呢碟唔系普通既響鈴,聽侍應姐姐講系距地自己炸咖,所以雖然望落唔太靚仔,不過就又新鮮又脆。仲有碟本地肥牛拼牛頸肩,兩款都有好靚雪花紋,特別系牛頸肩,肉味好濃郁,滾幾下放入口,入口即溶,人間美味。令我呢個牛魔王食唔停口既仲有牛坑腩,應該系餐廳自己本身燜左好耐,
食完刺身雞煲亦都上場啦,因為有朋友唔太食得辣,但雞煲完全無辣又唔夠好食wo,所以我地揀左小辣,一開蓋,濃濃既香味撲鼻而來,雞件全部都大大件又多肉,食落口D肉都好嫩滑,一D都唔老,而且D 調味岩岩好,食左好多舊都唔覺口渴,正!
食完雞煲唔少得既就系繼續加水打邊爐啦,成枱人叫左好多火鍋料,真系影唔切加食唔切啊哈哈!系度講幾樣我覺得特別好食咖啦,第一樣系響鈴,呢碟唔系普通既響鈴,聽侍應姐姐講系距地自己炸咖,所以雖然望落唔太靚仔,不過就又新鮮又脆。仲有碟本地肥牛拼牛頸肩,兩款都有好靚雪花紋,特別系牛頸肩,肉味好濃郁,滾幾下放入口,入口即溶,人間美味。令我呢個牛魔王食唔停口既仲有牛坑腩,應該系餐廳自己本身燜左好耐,所以好淋,而且好有牛味,正啊!個爺爺冰豆腐又系另一美食,放落個煲度吸滿濃郁既湯汁,好滿足!
當晚食得好開心,應該好快又會再黎多次哈哈!
  • 牛坑腩
是日去過了在屯門的嶺南大學看Annual Performance,突然忽發其想很想吃雞煲,當然問問在這區的「地膽」後,決定走進附近的元朗尋找「爺爺的雞煲」。。。這裡座位的數目不少,剛好是閒日,而且時間尚早,還餘下頗多位置不用等候吃雞煲是必然的,菜單的選擇也頗多,除了一般火煱的基本食材,還有頂級手切牛肉、新鮮牛坑腩等......招牌爺爺雞煲可選大、中、小辣、不辣,由於我們不大吃辣,所以只點了一個小辣來看個究竟。從字面上看,「招牌爺爺雞煲」沒有告訴你是包捨什麼,但看圖識字,應是加入洋蔥、芫茜、蔥、辣椒(看個人需要)及秘製醬汁而成。先來的雞煲香味四溢,看來醬汁味道也頗香濃。雖然只是小辣,但對於我這初哥來說,經已有點兒OVER了,但飲點水便沒事。雞肉雖被焗了一段時間,但也沒有變得很老;雞本沒有很鮮的雞味,可是有醬汁的配合,也表現得不錯,雞煲來說,屬於中上的水平。在千鈞一髮之時,雞件已被完全掃光,此時應加入上湯,來打打邊爐吧。在等候的時間,也不妨嘗嘗其他小吃。椒鹽魷魚鬢 – 這個很惹味,用很薄的炸粉包著的魷魚鬢鮮味十足,咬下還流出啖啖肉汁,佐酒一流。美中不足的是,炸粉在咬下去時整層剥落,「漿」得
椒鹽魷魚鬢 – 這個很惹味,用很薄的炸粉包著的魷魚鬢鮮味十足,咬下還流出啖啖肉汁,佐酒一流。美中不足的是,炸粉在咬下去時整層剥落,「漿」得不夠實。
八味金磚脆豆腐 – 這個是必吃的菜式之一,像椒鹽、七味粉等的味道,香脆可口;可是味道仍屬其次,豆腐能做到外脆內滑,口感真的一流。
點了個新鮮牛頸脊+肥牛拼盤,色澤頗紅潤,且脂肪分佈比例也不錯。牛不宜過熟,否則肉質會變老。輕輕灼數秒,在牛肉剛變色時撈起享用是最好不過。基本上,吃牛肉不需要沾任何醬料,我較喜歡原汁原味品其鮮! 此拼盤蠻新鮮,牛味也濃郁,但牛頸脊和肥牛的分別真的不大,以非常仔細來說,前者的確是層次豐富一點。所以光點肥牛較划算。。。
白切牛坑腩只售58元,在街市新鮮牛坑腩也索價130元/斤的時候「爺爺」算是客氣了。坑腩已預早被炆淋了,因此到來後只是把它灼灼數分鐘便可以了。肉質鬆軟,淋得非常透切。吃下去與新鮮牛坑腩沒什麼差異,完全沒有雪味。
極品豬大腸只售38元,但份量之多,真要感激「爺爺」! 而肥鵝腸極級新鮮肥美,鵝腸連住一層厚厚的脂肪,愛吃內臟的我十分讚賞
雲吞就是雲吞吧,雖然鮮蝦尚算大隻和彈牙,但整體味道屬一般水平,以及價錢偏貴。。。
即叫即炸的嚮鈴當然與一般盒裝的大不同。腐竹的味道較濃一點,而且較脆身,口感不錯。我選擇把它輕輕灼三數秒,在淋與脆身之間取得平衡,真心的讚。。。。。。
2015-05-18
$250 (Dinner)
2015-05-20 1359 views
細路時候入元朗探親, 就好似去深圳一樣, 記得當時坐巴士, 只有青山公路, 坐個幾鐘, 還要行一大段路. 今時今日, 坐西鐵, 紅磡上車, 半小時就到. 今天下午, 老闆失蹤, 我當然跟住又失蹤….蛇出來, 郊遊順道探朋友. 友人前兩年在元朗置業, 好似係甚麼咩嘢”yahoo搣湯”…..哈哈....老友再三指正我這個阿伯: "唔係yahoo! Yahoo無投資地產! 懵丙!!....係Yoho!! "…..哈哈… 佢買入時八千幾蚊一呎, 現在已經要萬二蚊一呎了. OMG… 元朗…係我心目中, 其實還是小時候的景象…田園農地…依家既地價真係發咗神經.我有幾無聊….? 識得我耐一定會知..., 一早來到, 友人還在路途中, 好奇火鍋店的電磁爐. 通常商業電磁爐的調教按鈕是另外置一條線, 方便放在較近客人的座位. 我也想買翻隻放家中, 方便朋友來打邊爐時用…..由我獨家控制火勢…哈哈…. 今晚用過, 感覺幾好, 上網找一吓, 有同一款, 網上即時訂了….兩頁紙, 一頁是海鮮和刺身, 另一頁是火鍋配料. 近年新開業的火鍋店都賣刺身, 但我是老套兼阿伯思維, 去火鍋店只食火鍋, 刺身?….我會去
兩頁紙, 一頁是海鮮和刺身, 另一頁是火鍋配料. 近年新開業的火鍋店都賣刺身, 但我是老套兼阿伯思維, 去火鍋店只食火鍋, 刺身?….我會去日本餐廳食囉…
雞煲以中型大鑊形式上檯, 與一般湯煲不同, 如多人時, 更方便. 放了常見的洋蔥和蒜頭, 欠了些花椒和八角, 但聞落又好似有花椒的香味, 未知是否暗中調味另加, 醬汁沾在雞件, 第一啖入口, 感覺鹹度剛好.
手切牛頸脊, 細號, $128.
之前, 家人曾經在街市的高級肉檔, 買過牛頸不同部位回家打邊爐, 肉檔老檔見家母日日幫襯, 出手又闊綽, 介紹了四、五款肥瘦不同部位的牛頸肉. 據聞牛頸脊屬於牛膊頭則的肉, 脊肉脂肪通常較均勻, 食落香軟. 今天這一碟牛頸脊, 顏色淡紅, 賣相精神, 切得長方四正, 瘦與肥部份各佔”八二”之分, 不算太瘦, 但勺熟後感覺肥膩度略減, 估計如果瘦肥七三分就更好, 不過未必適合愛瘦女士. 而略瘦的牛肉, 下水時間也要注意(食開手切肥牛, 通行勺八、九成熟, 怕死的友人例外, 他要食十成, 挑戰牙齒強度). 那這牛頸脊, 最好就是勺七、八成好了, 否則會影響滑溜程度.
手打牛根丸, $48
原本想叫四寶丸, 見照片, 都是以鮮肉製成的肉丸, 好吸引. 但下午時經過”勝利牛丸”, 好想食, 但疑於午飯食得太飽, 無幫襯. 諗起, 好想食那種打到膠狀的肉丸. 既然餐牌上又是推介項目, 就試一試, 哼哼…推介…!?!..如果唔好食…? 投訴你囉..…哈哈… 勺好, 入口咬開, 有些少汁在內標了出來….. 唔通落錯單? 叫錯了包心丸之類..? 但咬開裡面又唔覺有甚麼餡料, 奇怪. 牛丸的牛味重, 肉質略實, 但彈牙度十足.
蟹籽墨魚滑, $86, 墨魚滑的彈牙口感不需懷疑, 另加了些蟹籽, 用鐵匙更一勺放湯內, 最考功夫是平均撈上那些蟹籽, 友人做慣服務行業, 可真撈得粒粒墨魚丸都平均沾上了蟹籽….哈哈… 彈口之餘, 加上蟹籽卜卜脆, 好滿意. 食到一半, 才見到餐牌底, 原來有一款是”鹹蛋黃墨魚滑”, 嘩…. 鹹蛋黃?…正喎! 口味應該好特別, 好想試, 但諗起…墨魚和鹹蛋黃都是用膽固醇列表中排在最高級別…多人時, 一人一粒還可以吧....
即炸嚮鈴, $38, 單睇外形, 就感覺到脆度非凡. 下次再來, 最好在等食完第一輪煲內的雞件才叫就剛好, 因為是即叫即炸, 上檯時還感到剛炸起的熱度. 食完雞件, 放湯入煲, 勺一秒左右, 你以為好似脆魚皮? 係完全唔同, 脆魚皮厚身, 粉狀口感, 但嚮鈴好味好多, 薄皮成卷狀, 三四層口感, 炸魚皮無得揮啦….
店員比想像中的有禮, 下至門口派單張的大隻哥哥, 上至樓面侍應各人, 服務態度都十分好. 尤其是招呼我們的女店員, 未知是否主管, 英文名好似叫”瑪莉”, 態度友善, 我們問題多多, 她仍不嫌其煩的解釋. 老闆請到如此伙計, 放得心落…..
2015-05-15
2015-05-20 1256 views
Other Info. : 元朗冇咩雞煲火鍋,再加上日頭點心,龍頭遲早ge事
2015-05-18
$200 (Dinner)
手切本地肥牛
牛柏葉
牛柏葉
手切本地肥牛
  • 本地手切肥牛
2015-05-20 1039 views
其實定期我們都會去元朗,因為踢一些石地聯賽,今天也不例外。踢完之後大家約定了食餐勁!所以就踢完澡個靚涼就出發。今次去呢間爺爺雞煲皇,位於紅棉圍,姐係千色店附近。係大棠路站一出行5分鐘就到,都幾方便。不過我已經餓到手震,所以一坐低雞煲都未叫,就問有什麼即食,所以點了個三文魚刺身。雞煲黎之前亦都比左一大堆配料給我們呢!!大大碗,毫不孤寒!!之後主角上場秘製爺爺招牌雞煲真係好正,叫左個雞中辣,都幾麻,食落亦有雞味,夠彈牙, 辣比較主觀,我個人覺得辣得剛剛好,但我朋友都係覺得好不夠辣。同完侍應講完之後,真係有一碗秘制辣油,都好香在雞煲店食三文魚總不能要求太高吧。其他食物都不錯,一分錢兩分貨
其實定期我們都會去元朗,因為踢一些石地聯賽,今天也不例外。
踢完之後大家約定了食餐勁!所以就踢完澡個靚涼就出發。
三文魚刺身
雞煲黎之前亦都比左一大堆配料給我們呢!!
大大碗,毫不孤寒!!
之後主角上場
秘制辣油
至愛
手打四寶丸
Other Info. : 服務很好,亦很細心. 雖然茶及湯都放在枱上, 但侍應亦不時過來倒湯及茶. 餐廳亦很有誠意, 心諗侍應都係會話"下?!差不多啦!都好多辣ga la wo" 點知等等完返黎已經拎個秘製辣油出黎
2015-05-14
$150 (Dinner)
三文魚刺身
秘制辣油
  • 秘製爺爺招牌雞煲
Dining in Yuen Long is not an enjoyment to me as it is so crowded. Expecially at night time, number of restaurants here seems far from the actual demand for meals. I live here, work here, dine here. This year, I am probably a fans of chicken pot. I have tried all chicken pot here, this is the last one i havent try. Chicken Pot(7.5/10) Not too Spicy, Sichuan Style. Very tasty. A Mix of 4 types of Balls (7/10)Squid Ball Shrimp Ball, Fish Ball & Meat Ball Fresh and juicy. I especially like the atmo

Signature Chicken Pot
Chicken Pot(7.5/10)

A mix of balls

Fresh and juicy.

I especially like the atmosphere here. Quiet. Service is good. Overall is good too.
Other Info. : this shop is not easy to find. you will need to open the map in the openrice App to locate this restaurant
2015-05-15
$200 (Dinner)
Signature Chicken Pot
A mix of balls