2015-12-17 944 views
星期日同屋企人睇完表演, 就響附近飲茶, 呢間記得好耐之前飲過OK, 所以再去食. 去到門口都幾多人, 我地5個人, 所以係B號開頭既飛, 而細枱大枱既英文開頭亦都唔同. 等左一大輪, 終於下一個號碼到我, 我就企定響叫號個接待處standby, 點知佢跳左我個號碼, 叫左之後5張飛既號碼, 我一睇原來後面幾張都係3-4人, 我心諗可能坐細枱, 而我5個人要等中枱. 我索性就坐響門口D凳等佢叫, 點知又過左一輪, 佢又叫其他號碼, 但都無叫我果個, 我唔憤氣去佢個機到睇, 原來佢已經叫左3張5人既飛, 完全將我個號碼skip左, 我即刻問佢點解你唔叫我個號碼, 佢話你果個過左啦, 我話你頭先跳左我個號碼, 之後我一直坐響度聽, 你跟本無叫過, 跟住支客頂唔住我hur住佢, 佢拿拿臨寫個號碼比我入. 我同屋企人講番, 佢話可能支客比晒自己D茶友先, 而跳晒我地D生客, 如果我唔出聲, 佢真係唔理囉...好喇, 一肚氣入左去, 叫左咩茶之後, 其實想搵個侍應都難. 算啦, 點左食咩加水都自己黎比較好.蜜汁义燒腸(大點), 义燒餡唔算特別多, 無咩味, 不過腸粉皮幾滑.香煎荔芋糕(中點),

香煎荔芋糕(中點), 個皮煎得幾香, 唔算太油, 芋頭味唔算太勁, 正常.
粉果(小點), 皮唔會太厚, 蒸得夠透. D餡有粉葛, 所以食落幾爽.
义燒飽(中點), 個皮都幾軟熟, 义燒咸度適中, 餡都幾多, 唔會太多肥肉.
燒賣皇(特點), 食落幾爽口, 不過蝦唔算大隻.
豉蒜蒸排骨(大點), 呢個排骨個豉蒜味確係唔錯, 好惹味, 亦都唔會太油. 排骨有肥有瘦, 啱晒唔同人口味.
仲要多個菜粒蛋白炒飯($55), 個飯清清地, 唔會太重味, 幾好. 飯炒得夠乾身但唔會太硬.
呢餐5個人食左2百幾蚊, 圍起上黎都唔算太貴, 食物整體好味既, 但最差就係D服務.
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
2015-09-22 883 views
,超級爆難吃,大家自己睇相,新鮮龍蝦可以做成甘真係好浪費,仲等左70分鐘先上菜,催左3次,你們睇完相會想吃既話唔該舉舉手,冷氣仲好冷,吹左60分鐘,真係勁無隱。。。。。味道方面:汁太厚,好差個口感,龍蝦係新鮮,但無咩肉,只係吃到兩粒有肉,伊面煮得太軟身,真唔好吃
龍蝦伊面
2015-08-15
$150 (Lunch)
今日第一次去等位食晚飯,等極個no.都唔到,等4個no.都等好耐。又叫返轉頭,突然又插入其他人優先入座,相熟就俾人優先入座。企住向度睇佢個電腦發現明明到左自己no.佢又唔叫咪,望住佢就終於有位。一坐埋去,叫佢收起前菜,法例規管左可以拒絕唔要前菜不用收使,點知個侍應竟然答: 唔係你俾就我俾啦,語言超差話一定要食前菜,之後就行開,之後叫個高級d既黎問,d態度又係甘話一定要,都唔知咩酒樓竟然可以違法迫客人食前菜。

2015-08-23
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
2014-06-06 2095 views
慶祝長輩的生日訂間房、舒舒服服一家食餐生日飯服務好好.一入門口就有人叫歡迎五點多去到已經有兩枱麻省、我做旁邊鶴、等齊人就開席打頭陣乳豬肥瘦適中脆卜卜既皮肉鬆軟又唔太鹹,感覺又唔太肥膩西蘭花炒帶子 西蘭花賣相也很翠綠,帶子鮮甜蟹肉燴生翅湯底鮮甜上湯的金華火腿味很香,翅針粗大而且份量亦多龍蝦伊面,龍蝦都幾有件頭,另外加成千元接近五斤重龍蝦肉本身十分爽口,伊面吸收了蝦的鮮味, 好食褔祿鮮鮑片豐厚蠔油芡汁鮑片,冬菇好爽, 好食!大海杉班接近兩斤半重但火喉控制也不差,肉質新鮮,極之嫰滑蟹鉗 乾身香脆勁大隻蟹肉香甜,啖啖肉爽口彈牙,都幾令我回味炸子雞雞炸得剛好,皮簿兼外脆内嫩滑炒飯,乾濕刀控制得好飯是顆粒分明,味道較淡,但總算過得去壽包, 好香好軟好味很明亮的環境 食物方面,其實都是上上之作服務員不停換碟,未埋位前不停加茶埋單價雖然貴一點$7Xxx, 但值得的
慶祝長輩的生日訂間房、舒舒服服一家食餐生日飯
服務好好.一入門口就有人叫歡迎
五點多去到已經有兩枱麻省、我做旁邊鶴、等齊人就開席
打頭陣乳豬肥瘦適中
脆卜卜既皮肉鬆軟又唔太鹹,感覺又唔太肥膩
西蘭花炒帶子
西蘭花賣相也很翠綠,帶子鮮甜
蟹肉燴生翅湯底鮮甜
上湯的金華火腿味很香,翅針粗大而且份量亦多
龍蝦伊面,龍蝦都幾有件頭,另外加成千元接近五斤重
龍蝦肉本身十分爽口,伊面吸收了蝦的鮮味, 好食
褔祿鮮鮑片豐厚蠔油芡汁
鮑片,冬菇好爽, 好食!
大海杉班接近兩斤半重
但火喉控制也不差,肉質新鮮,極之嫰滑
蟹鉗 乾身香脆勁大隻
蟹肉香甜,啖啖肉爽口彈牙,都幾令我回味
炸子雞
雞炸得剛好,皮簿兼外脆内嫩滑
炒飯,乾濕刀控制得好
飯是顆粒分明,味道較淡,但總算過得去
壽包, 好香好軟好味
很明亮的環境 食物方面,其實都是上上之作
服務員不停換碟,未埋位前不停加茶
埋單價雖然貴一點$7Xxx, 但值得的
2014-05-08 1652 views
母親節怕太多人,是次早一點預早兩三天訂枱星期四6:30入座, 這裡環境也不錯, 寬敞而不侷促母親節最緊要囉心意 叫了個孝心全包宴乳豬賣相一讚皮固然是很脆的想不到肉也很嫩!碧綠帶子珊瑚蚌西蘭花普通,帶子有點焦黃鮮甜好香口,珊瑚蚌爽口黃金卷百花球黃金海鮮卷熱辣辣而百花球即蟹肉球醮上酸甜醬真是一絕, 而且蟹肉還挺多口感彈牙鬆化鮑魚炆得可算是夠火喉一人一隻超美味真鬆軟夠水準是我最愛 虎班都幾大條咬落啖啖肉魚肉嫩滑脆皮雞炸得熱辣辣,雞皮夠脆,不算太肥,肉質就幾嫩滑以上幾款感覺最好 其他冇乜特別所以吾寫 呢度環境舒適,店員友善,價錢和菜色方面係做節一個好地方
母親節怕太多人,是次早一點預早兩三天訂枱
星期四6:30入座, 這裡環境也不錯, 寬敞而不侷促
母親節最緊要囉心意
叫了個孝心全包宴
乳豬賣相一讚
皮固然是很脆的想不到肉也很嫩!
碧綠帶子珊瑚蚌
西蘭花普通,帶子有點焦黃鮮甜好香口,珊瑚蚌爽口
黃金卷百花球
黃金海鮮卷熱辣辣而百花球即蟹肉球
醮上酸甜醬真是一絕, 而且蟹肉還挺多口感彈牙鬆化
鮑魚炆得可算是夠火喉
一人一隻超美味真鬆軟夠水準是我最愛
虎班都幾大條咬落啖啖肉魚肉嫩滑
脆皮雞
炸得熱辣辣,雞皮夠脆,不算太肥,肉質就幾嫩滑
以上幾款感覺最好 其他冇乜特別所以吾寫
呢度環境舒適,店員友善,價錢和菜色方面
係做節一個好地方
2014-05-08
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
2014-02-10 1298 views
開工大吉! 今日老細請食LUNCH, 由於時間太急冇訂枱, 只好是旦搵間酒樓飲茶菜單:-叫左1個8位用商務套餐, 包括粉果- 正常, 冇咩特別叉燒酥- 好正, 好熱, D叉燒又多菜苗餃 (2份) - 都好好味, 又唔細隻小籠飽 (2份) - 呢個差D, D皮上到枱已經係爛的, 冇晒D湯咸水角- 唔錯, 上到枱重熱的, 好好味叉燒腸 - 正常, 冇咩特別菠蘿咕嚕肉 - 呢個必食, 好好味, 咕嚕肉好多, 又唔會肥金沙焗生蝦 - 呢個都唔錯, 但D蝦太少, 唔夠分, 一人兩隻都冇川式口水雞 - 味道唔錯, 美中不足係唔夠辣肥牛炒河 - 河粉味道有點怪怪的, 唔知點解時蔬要左菜心同娃娃菜, 都幾好, 唔會太細碟另加左生炒糯米飯 - $38, 但好大籠, 好足料, 好入味燒賣 - 呢個一般, 太多肥肉, 感覺有點油膩總括嚟講嘢食算係唔錯, 服務亦好好, 呢個價錢, 值得再去!

菜單:-
叫左1個8位用商務套餐, 包括

粉果- 正常, 冇咩特別
叉燒酥- 好正, 好熱, D叉燒又多
菜苗餃 (2份) - 都好好味, 又唔細隻
咸水角- 唔錯, 上到枱重熱的, 好好味
叉燒腸 - 正常, 冇咩特別
川式口水雞 - 味道唔錯, 美中不足係唔夠辣
肥牛炒河 - 河粉味道有點怪怪的, 唔知點解
時蔬要左菜心同娃娃菜, 都幾好, 唔會太細碟

另加左
生炒糯米飯 - $38, 但好大籠, 好足料, 好入味
燒賣 - 呢個一般, 太多肥肉, 感覺有點油膩

2014-02-10
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
2013-12-24 1026 views
都唔知點解未夠六點半, 食壽司果度已經要等位, 仲要等成十幾張, 望落個個都好似坐低食冇耐, 所以都係唔等, 轉去另一間食, 而唯一仲有位的就係呢度............. 片皮鴨雖然得兩個人, 但見佢有得選擇半只, 於是就叫半只試下.............開頭仲估佢會淨係片皮, 會片少D肉, 因為D肉可以留番做其他餸, 但比我預期中多好多肉, 不過只鴨就肥咗少少, 我要刮走D肥膏先包層粉皮食, 咁樣就好正, 因為佢個皮都好脆, 而刮走咗層肥膏, 食落冇咁油膩, 可以食多幾塊, 不過呢度D冷氣實在太勁, D粉皮好快吹到又乾又凍, 變咗冷盤咁.......... 椒鹽南非大鮑魚呢個成七十幾蚊, 以為真係好大只, 點知..............好似只羮咁大, 不過又幾好食, 第一次食椒鹽鮑魚, 佢仲比埋刀叉你剧, 感覺好得意, 最意想不到就係佢個鮑魚殼洗得好乾淨, 用嚟裝番只鮑魚, 個底仲有D炸米粉tim~~ 我估個鮑魚係先蒸熟, 然後沾少少粉去炸, 再用椒鹽埋鑊, 但d肉一d都唔un, 仲好爽口彈牙~ 乳鴿呢個係叫鮑魚+$1配的, 乳鴿反而唔係咁肥, 瘦瘦地, 不過就

片皮鴨
片皮鴨

椒鹽南非大鮑魚
椒鹽南非大鮑魚

乳鴿
乳鴿
呢個係叫鮑魚+$1配的, 乳鴿反而唔係咁肥, 瘦瘦地, 不過就燒過咗少少火位, 邊位乾咗少少, 但$1真係好抵............

籠仔蒸龍躉
老公話上次見隔離枱食好似好好食咁, 所以今次都要叫嚟試試, 果然一打開個籠蓋, 好香果皮味, 一d魚腥味都冇, 仲有d蒜茸同蔥的香味, 不過就一定要趁熱食, 咁會好食好多, 同埋冇咁油膩, 但呢籠嘢實在太大, 食唔哂lor~~

紅豆沙
紅豆沙
問亞姐今期有乜糖水, 佢話紅豆沙, 我再問淨係紅豆沙咋, 佢又答紅豆沙, 都廢事再同佢講, 等佢拎紅豆沙嚟lor~~ 雖然係送的, 但煲到好沙好杰身, 又唔會太甜, 好正~
Other Info. : 原本佢有部份枱係set好咗打邊爐, 但最後冇想像中咁多人食, 唯有即刻鋪番枱布, 做番小菜枱, 但d伙計可能太趕或者太大意, 竟然唔記得拔電磁爐的插穌, 响上菜時唔覺意high着咗個爐, 搞到辣穿咗張枱布, 果枱男人即刻叫經理嚟, 但個經理竟然好淡定咁話 "小意思啫, 你拔咗個插穌咪得lor~", 嘩..............大佬, 呢d唔係小意思, 隨時着火架~ 不過可能唔第一次掛? 所以都麻木哂~
2013-03-15
$152 (Dinner)
2013-10-12 660 views
啱啱新搬入嚟時食過一次, 印象麻麻地, 所以之後一路都冇再幫襯, 佢新裝修完, 亦都隔咗好耐先去試試, 同之前完全唔同, 光猛好多, 招呼好咗, 食物質素都有改善, 雖然細好多, 不過d枱都唔算迫, 但價錢就好似貴咗少少囉~ 茶錢$10位, 芥要$13碟, 兩個人淨係茶芥連加一都去咗幾十蚊, 夠去茶餐廳食個餐咯~ 星期五晚七點幾八點係最多人食飯的時間, 偏偏今日遲咗收工, 要响呢個時間先返到嚟, 周圍都開始要等位, 咁又見呢度有位, 比個機會佢改變下我對呢度的印象啦~話哂隔咗咁耐冇幫襯, 好似當一間新舖頭, 乜都未試過咁, 所以樣樣都想試下, 雖然都係一般海鮮酒家都有的餸, 但好似好多選擇, 都諗咗一排先諗到食乜好, 就叫D自己唔會响屋企煮到的餸啦~ 花生未有餸時, 食下花生頂住先, 佢d花生好油, 又硬咗d, 唔係脆 避風塘焗肉蟹蟹size一般, 聞到好香炸蒜茸味, 開頭都以為唔係太辣, 但對我地呢d唔食得辣的人, 原來係好辣lor~ 一路食一路high, 食到feel到變孖潤腸咀, 所以要不停飲茶, 好彩一早灘凍定杯茶, 如果唔係就大大鑊咯~ 你問我味道如何, 我真係答你唔到,

花生
花生

避風塘焗肉蟹
避風塘焗肉蟹
蟹size一般, 聞到好香炸蒜茸味, 開頭都以為唔係太辣, 但對我地呢d唔食得辣的人, 原來係好辣lor~ 一路食一路high, 食到feel到變孖潤腸咀, 所以要不停飲茶, 好彩一早灘凍定杯茶, 如果唔係就大大鑊咯~ 你問我味道如何, 我真係答你唔到, 因為已經辣到我冇哂味覺, 我只可以話佢焗得幾乾身, 但又唔會太乾, 算唔錯啦~

翡翠炒龍躉球
翡翠炒龍躉球
開頭以為翡翠會係翠肉瓜tim~ 原來係西芹+肉豆+雲耳, 龍躉球都好似有成八舊咁上下, 有d有皮. 有d冇皮, 但最正就係佢d皮, 夠厚又夠膠, 仲好彈牙tim~ 但最衰佢碟嘢太油, 反哂光咁, 如果少d油, 咁就完美喇~

砵酒焗加拿大桶蠔
砵酒焗加拿大桶蠔
我仲估佢有6只蠔tim~ 原來只得5隻, 即係廿蚊只(未計加一), 因為之前曾經响街市買過桶蠔打邊爐, 都有6只, 估唔到呢度冇lor~ 其實size都係咁上下, 都唔知係咪比足一桶我..........

先唔計得佢5只, 個味道真係整得唔錯, 雖然個粉漿皮好厚咁包住隻蠔, 但個粉皮係好烟un彈牙的, 而蠔又一d都唔腥, 又唔水, 焗得好乾身, 而且佢爆埋d洋蔥一齊焗, 超香..........但美中不足的又係油咗d~

馬蹄爽
食完哂嘢, 有位姐姐走埋嚟問d嘢齊哂未, 送埋個糖水我地食好唔好, 咁我就問佢有冇得選, 佢話有紅豆沙同馬蹄爽, 咁我地梗係選馬蹄爽啦~ 因為已經好耐冇食, 而且唔駛又係紅豆沙咁悶嘛~
熱辣辣的馬蹄爽真係好正, 好多蛋花同馬蹄粒, 味道又唔太甜, 啱啱好, 稀杰又適中, 唔錯~

好耐之前幫襯時係完全冇人理, 裝修完嚟個大脫變, d伙計個個好主動, 又熱心, 好過以前好多, 抵讚~
但唯一要再改善就係洗碗方面, 一餐飯入面, 見到兩次唔乾浄的碗碟, 好明顯有舊嘢同有漬, 咁都可以比客人, 真係唔多掂~
Other Info. : 唔知果晚d枱係咪執錯咗, 我地啱啱坐低, 仲睇緊食乜時, 竟然上碟雞比我地, 一路每個上菜姐姐都嚟錯我地果度, 之後損緊蟹時, 又走嚟埋單, 我咬住個蟹鉗望住佢, 佢先知搞錯, 後來聽到上菜個亞姐問做乜亂哂, 個高級少少的姐姐同佢講, 今晚係有d唔同, 你睇清楚d枱號先上啦~ 我心諗, 今晚又唔係特別多人, 而且都有吉枱, 同平時有幾唔同?
2013-01-11
$187 (Dinner)
2013-07-28 981 views
太座外家約吃飯,幸好今天放假可以出席,這次約在沙田第一城,一處超過十年沒有到過的地方,商場似迷陣,若不是太座帶路,我真不知怎樣找到這酒樓。未夠七時,門外已站滿等位的人,幸好早已訂座,否則不知要等到何時?太座外家人口眾多,四代同堂,同檯吃飯要分兩席,好不熱鬧。為方便酒樓運作,點了兩席精選海鮮餐,每席另加燒鵝半隻和福建炒飯,希望各人肚滿腸肥。精選海鮮餐上湯焗波士頓龍蝦兩隻伊麵底,龍蝦已切件,份量頗足,沒有空殼,肉質新鮮、甜美、彈牙,伊麵吸收了上湯和龍蝦汁,美味非常。大龍躉兩味,雲耳蜜豆炒球,用龍躉來炒球想起也味美,火候剛好,肉質結實,魚是新鮮的,唯現今的魚都是養的,魚味欠奉,雲耳,蜜豆,西芹,紅黃椒等,顏色鮮艷,清新爽口,配襯出一大碟。清蒸金菰頭腩,加了蒜蓉和金菰,還有金蒜粒,非常惹味,吃頭腩需要耐性,同檯小孩紛紛卻步,正合我這老饕。紅燒花膠四寶羹,是加了些少花膠絲的海皇羹,茨水調得較稠,材料亦疏疏落落,一般而已。瑤柱鮮竹浸翡翠,鮮腐竹煮白菜仔,加了唐芹以增加味道層次,清腸胃之選。福彩脆皮燒雞,亦即是炸子雞,做到皮脆肉嫩,雞皮很薄,皮下帶點脂肪,很香口。翠果拼盤,以西瓜,橙和車厘茄拼成蝴蝶

精選海鮮餐
上湯焗波士頓龍蝦兩隻伊麵底
大龍躉兩味之一:雲耳蜜豆炒球
大龍躉兩味之二:清蒸金菰頭腩
紅燒花膠四寶羹
紅燒花膠四寶羹
瑤柱鮮竹浸翡翠
福彩脆皮燒雞
翠果拼盤,以西瓜,橙和車厘茄拼成蝴蝶狀,美觀得體,西瓜夠甜。
翠果拼盤
另點的:燒鵝半隻,未能做到皮脆,鵝肉不過不失,有些肉汁又勝在大大碟,足夠各人享用。
燒鵝半隻
福建炒飯,不知何故,晚市要加收十元,材料很豐富,有蝦仁,火鴨粒,冬菇等,飯炒得軟糯,茨汁亦佳。
福建炒飯
奉送甜品有馬蹄露及紅豆沙,不過不失。
甜品
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$170 (Dinner)
福彩脆皮燒雞
大龍躉兩味之一:雲耳蜜豆炒球
瑤柱鮮竹浸翡翠
大龍躉兩味之二:清蒸金菰頭腩
福建炒飯
上湯焗波士頓龍蝦兩隻伊麵底
翠果拼盤
2013-03-24 342 views
本嚟想近近地同老豆慶生,係福彩食餐飯。點知我由7點等到8點幾!都唔話比人知我第一樣落單嘅片皮鴨冇。如果我地唔出聲問,實坐到人地收工啦!嬲爆!後加嘅炒飯等咗大半個鈡都冇,決定埋單走,張單都等成3個字都未到! 我怕咗佢,自己走出去cashier 比錢,佢竟然同我講張單出咗去,我即著火我一輪咀鬧爆佢,佢地可以完全冇事咁!個D黑衫經理全部都軟皮蛇咁,豪冇歉意!我地最後係餓住走人,呀媽仲要返上樓煮烏冬!老豆,我錯了!我唔應該貪方便同你係福彩慶生
老豆,我錯了!我唔應該貪方便同你係福彩慶生
2013-03-24
Waiting Time
90 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
Celebration
Birthday
2012-05-06 268 views
同屋企人去酒樓飲茶,其實都預左星期日要等位,但等左成個半鐘,真係好誇張囉!終於等到位啦,但入面好迫,要左穿右插先至入到張枱。食物味道都OK,但係同樣係要等好耐先有得食... 不過,算啦~!酒樓侍應態度差! order一碟炒飯,點知個侍應係張"點心蓋印紙"上面寫完嘢,張張紙掟落枱面就走左去!我都未見過,有咁樣ge服務態度!食完曬所有嘢,但都未見到碟炒飯。問返幫我地落單個0個侍應,佢check覆返話唔記得左落單,已經落返!但我地話要走,唔要碟飯啦!點知佢仲好堅持話:"已經落左單啦!個炒飯好好味,等多十分鐘,好快"。跟住又走左去!我真係未見過咁樣ge服務!已經話唔要,仲強逼客人要!於是,我地同另一個著suit ge職員講話要賣單,個炒飯唔要啦!佢先幫我地取消個order!難得同屋企人去飲茶,都搞到咁!真係好掃興!以後都唔想再去呢間酒樓!

終於等到位啦,但入面好迫,要左穿右插先至入到張枱。

酒樓侍應態度差!
!我都未見過,有咁樣ge服務態度!

2012-05-06
Waiting Time
90 Minutes (Dine In)
$54 (Lunch)
2012-04-26 179 views
女友人VL約我尋日一齊食lunch,但我怕會落大雨就改期,而今日(26-4-2012 Thur)竟然好天,就約佢今日,佢話冇問題,咁佢就一就我,o係我放食lunch前先去其中一間食肆搵位.佢揀o左o黎呢o度,叫o左o野等我.我o黎到時,o野食已經到齊,有:1. 叉燒酥叉燒唔多,而且味道唔香甜.2. 牛肉球大小不一,呢個普通冇乜問題.3. 煎釀青燈籠椒都係大細不一,餡薄又唔惹味.4. 炸餛飩呢個普通冇問題,但個酸甜汁一啲都唔掂,完全唔夠味.5. 煲仔排骨飯應該唔係煲仔排骨飯而係瓦煲排骨飯,大大煲,有肉有菜,但飯太濕,卻又有飯焦,顯然係水多得濟.唔知呢餐幾錢,因為我要趕住返工,就放低$100.00畀VL先走.環境:好光猛闊落舒適.

1. 叉燒酥
叉燒唔多,而且味道唔香甜.

2. 牛肉球
大小不一,呢個普通冇乜問題.

3. 煎釀青燈籠椒
都係大細不一,餡薄又唔惹味.

4. 炸餛飩
呢個普通冇問題,但個酸甜汁一啲都唔掂,完全唔夠味.

5. 煲仔排骨飯

環境:
好光猛闊落舒適.
2012-04-26
$50.00 (Lunch)
2011-11-05 161 views
噚日老公想食片皮鴨,6點鬆DD,經過第一城,就走咗入去福彩睇吓。見個餐牌有半隻片皮鴨叫,我地得2丁友,啱晒﹗入座﹗點了片皮鴨2食(第2食係生菜包鴨鬆)、生炒糯米飯一碟、半隻脆皮燒雞、瑤柱爬豆苗,一共五樣(大食積)!先來個糯米飯,好明顯係酒席擔尾炒定的,油冧冧,無味!再來瑤柱爬豆苗,呢個都OK!跟住即席片皮鴨,味道還可以。然後係脆皮燒雞,皮好脆,但雞肉係「梅」的!食晒以上四款後,已經過咗半個鐘,仲未來生菜包鴨鬆,搵個侍應追一追,佢睇都唔睇就話係要等的。我就開聲同佢講,已經等咗半個鐘,唔該再幫手睇吓。佢竟然走咗去cashier企咗係度,可能以為我睇佢唔到(我個位係對住cashier不過10步),然後行開咗。以為企係cashier幫我扮追野我會上當...再過10分鐘,都係未到,我搵咗個經理幫我睇,佢今次真係有去追,叫我再等5分鐘。我見食完個碗油冧冧,叫呀姐幫我換一個。呀姐係後面台換咗比我,但我見個碗裡面有漬,就請佢幫我換另一個。我老公見佢背住我地企就望吓佢做乜,佢竟然背住我用手指捽甩咗d漬比番我!!!!!!老公忍唔住叫佢直頭換過另一個,佢仲態度好差咁黑晒面﹗就係咁,又過多10分鐘了,都仲未到
見個餐牌有半隻片皮鴨叫,我地得2丁友,啱晒﹗入座﹗
先來個糯米飯,好明顯係酒席擔尾炒定的,油冧冧,無味!
再來瑤柱爬豆苗,呢個都OK!
跟住即席片皮鴨,味道還可以。
然後係脆皮燒雞,皮好脆,但雞肉係「梅」的!
就係咁,又過多10分鐘了,都仲未到,無名火起﹗再搵另一個經理來,同佢講取消個鴨鬆,佢又話幫我追,我地即時拒絕,講明而家來都不要﹗
埋單3百幾,請嗰位埋單小姐比張單來睇吓(因為驚佢入埋2食條數),佢又係黑晒面﹗

唔係第一次來幫襯,之前已經食過幾次,都係片皮鴨。第一次來叫咗一隻,佢無即席片起,食食吓發現原來係2隻合拼的,算了﹗之後都去過2-3次食飯或打邊爐,食物水準OK,但員工態度都係麻麻。我地唔會食完一次覺得唔好就唔再比機會的,諗住去多2次試吓,都係咁既態度,但人客一次比一次少。

走嗰陣望吓錶,已差不多7:45p.m.,起身望吓全場,坐唔夠一半。理應星期五、六最旺場。
我諗,BLACK LIST佢算了﹗
2011-11-04
$170 (Dinner)
2011-10-14 76 views
四人食飯, 星期三, 7點, 唔駛等, 大把位.環境光猛, 侍應企晒喺到等你.叫咗條班仔, 好味又夠滑, 新鮮ga花膠冬菇小棠菜, 花膠都算大隻ga, 係冇乜味, 但都炆得夠淋, 唔'o立'.鴕鳥肉炒芥蘭, 多咗d油, 但都ok例湯好掂, 我對味精都幾敏感, 佢既湯夠晒老火, 飲唔到有味精, 但細煲一人得一碗.最後又點會少咗我愛既甜品, 姑且一試佢既焗西米芋蓉布甸, 初初食冇乜睇頭, 個心都預咗, 喺酒樓食西式甜品係咁上下.嘩, 食到個芋蓉就唔同晒, 連埋西米一齊食, 香滑濃郁, 冇得頂.係漏咗兩款甜品冇嚟, 埋單記得要睇唔知埋單幾錢, 親戚請, 我諗三四佰蚊左右.
四人食飯, 星期三, 7點, 唔駛等, 大把位.

環境光猛, 侍應企晒喺到等你.

叫咗條班仔, 好味又夠滑, 新鮮ga

花膠冬菇小棠菜, 花膠都算大隻ga
, 係冇乜味
, 但都炆得夠淋, 唔'o立'.

鴕鳥肉炒芥蘭, 多咗d油, 但都ok

例湯好掂

係漏咗兩款甜品冇嚟, 埋單記得要睇

唔知埋單幾錢, 親戚請, 我諗三四佰蚊左右.

$100 (Dinner)
  • 清蒸班仔
  • 焗西米芋蓉布甸
  • 例湯
今日中午與父母往品茶,被安排往D3枱,即房內,與知客說要大廰,一句冷淡回應:"要搭枱",入房坐下後好快有人開茶,但飲過一壺茶後要揾人加水就難過登天,其間排骨煲仔飯及牛什到,咁就叫個阿姐攞辣椒油,等咗15分鐘唔見,咁惟有自己走出去門口,咁啱見到個高高的短髮女人,一套黑衫褲,應該稍高級,叫佢加水,其間順便問佢攞辣椒油,可能佢唔慣比人使,用眼瞄一瞄,答吓你都費事就出番去,諗住佢遲D會攞嚟,結果又等咗10多分鐘,又要走出去第三次揾人,才可成功取得呢碟珍貴既辣椒油,等咗好耐,終於嚟埋咸水角,竽角及潮州粉菓,好啦埋單啦,又發現其中一碟特點變咗貴一級既頂點,茶錢原來又貴過大廰。講真食物質素唔算突出,但由入門口一刻已開始面對不同階層員工的差劣服務態度,就確實突出啦,講真呢間酒樓環境確唔錯,無奈空有外殼,就連一個較高級員工都如廝不濟,若繼續如此運作下去,恐怕難以營運,除非老板冇諗住賺錢啦!!!
,茶錢原來又貴過大廰
2011-09-28
$45 (Lunch)