放工相約男朋友係銅鑼灣覓食,係地鐵站一出就見到對面馬路有間打邊爐既鋪頭,見到店鋪門面同入面都裝修得唔錯,望落新淨應該係剛開業不久,仲有全單9折,因為太肚餓見到唔洗等位就決定入去試下!門面裝修得體裝修風格清新自然偏日系,坐落好舒服,同傳統打邊爐既餐廳風格唔一樣一入到鋪頭店員就好有禮貌去招待我地,我地2個人坐好大張枱,完全唔會有壓逼感店員亦好細心向我地介紹餐牌上佢地既招牌湯底同主菜,亦有提醒我地個鍋份量好多,怕我地叫得太多浪費左食物,抵讚湯底及食物選擇多,多得店員細心介紹先解決好多選擇上既煩惱,哈哈醬汁選擇多,而且唔需要好似其他餐廳咁行出去調配可以坐係位慢慢調配醬汁,十分方便霸王藏嬌鍋依個鍋底係店鋪既重點推介之一,見到個名咁霸氣當然試一試佢果然食物同個名一樣咁霸氣,原隻黃油雞上 我地打完卡之後店員再拎去剪開一件件,非常體貼配料亦十分多,有花膠,竹笙,南瓜,桃膠,娃娃菜,杞子等店員提醒我地可以飲左湯先,湯十分鮮甜!絕對可以飲晒佢不過要留返黎打邊爐haha黃油雞肉質非常鮮甜嫩滑,完全唔鞋,雞味亦十分濃郁各項配料質素亦十分高,花膠亦唔孤寒 有3/4塊大大塊。食完依個鍋基本上都起碼飽左6,7成 抵

門面裝修得體

醬汁選擇多,而且唔需要好似其他餐廳咁行出去調配
可以坐係位慢慢調配醬汁,十分方便

霸王藏嬌鍋
依個鍋底係店鋪既重點推介之一,見到個名咁霸氣當然試一試佢
配料亦十分多,有花膠,竹笙,南瓜,桃膠,娃娃菜,杞子等
店員提醒我地可以飲左湯先,湯十分鮮甜!絕對可以飲晒佢
不過要留返黎打邊爐haha
黃油雞肉質非常鮮甜嫩滑,完全唔鞋,雞味亦十分濃郁
各項配料質素亦十分高,花膠亦唔孤寒 有3/4塊大大塊。
食完依個鍋基本上都起碼飽左6,7成
抵食 好味!推介

手切頂級小牛排
上菜果下我地都已經嘩左出聲 隻手好自動地拎起部電話影相
小牛排既外表望落都已經流晒口水,加上精美既擺盤以及噴煙既效果 未食都已經知一定高質
我地叫左小,但份量比想像中多。
肉質當然無失望,只需輕輕滾約十秒已經可以進食
甫放入口牛味搶先佔據口腔,適當既油脂味亦伴隨而上襯托濃郁既牛味
不足數秒咀嚼數下已經係口腔中溶掉跌入喉嚨
愛牛人士必食之選!!

頑皮蘇蝦仔
叫佢原因除左係店鋪推介,亦因為個名好搞笑吸引左我地注意
其實佢係墨魚滑釀鳳尾蝦
形狀十分得意,亦係一道打卡必嗌之選,相信大人細路見到都會好開心
墨魚滑包住鳳尾蝦,每食一啖都會食到墨魚滑,蝦及蟹籽
口感十分豐富,蝦亦好新鮮彈牙!
喜出望外既好食
另外亦都叫左一盤娃娃菜,索晒D湯底 十分鮮甜

埋單6百幾蚊 2個人都食到好飽
以係銅鑼灣市中心,地鐵站一出唔洗10秒就到既地點
加上食物既質素,餐廳既環境以及店員既服務態度
個人認為係物超所值!回頭率極高既火鍋
2021-08-12
2021-08-13 13 views
現在是8月,但是早幾日男朋友突然間想打邊爐,於是四圍望下邊度有火鍋食,結果起銅鑼灣廣場對面搵到一間叫禾庭的火鍋店。原來新開張有9折!先講火鍋醬料,餐廳提供左六款醬料選擇。火鍋湯底都幾多款,睇完評論,我哋叫咗一個霸王藏嬌鍋!個鍋非常足料,花膠同埋蟲草花嘅份量都非常足,而且仲有半隻霸王雞!一上鍋,已經聞到香味。湯底煲滾之後,店員將霸王雞夾起切件。我地把握機會飲湯!真係好好飲!店員稱這個湯底是每日新鮮熬製,所以我哋開始打邊爐之前又品嚐了好幾碗湯。湯底有非常濃郁的雞味,南瓜的甜味,仲有一些蟲草花,還帶點蔬菜的清香,極力建議打邊爐之前先品嚐佢嘅湯底。湯底一直滾,顏色愈來愈深色,味道變得更濃郁,更口味!雞肉好滑,吸埋啲湯底,好味,我地兩個夾晒上黎食除咗呢個鍋之外,我哋仲叫咗其他火鍋配料。手切頂級牛小排(小)因為得我地兩個,所以叫了小份!牛小排下面有乾冰,上菜時看落很夢幻!牛小排好重牛肉味,肥瘦均勻,雖然是手切,但是厚薄都幾平均,正!啱曬我呢個牛魔王!懷舊鮮蝦雲吞男人的口味難以捉摸!平時好少吃雲吞,今天突然說想吃!不過,慶幸他的心血來潮,才吃到好味的雲吞!上菜時吸引了我的目光,同平時的雲吞相比,外貌

原來新開張有9折!
先講火鍋醬料,餐廳提供左六款醬料選擇。

火鍋湯底都幾多款,睇完評論,我哋叫咗一個霸王藏嬌鍋!

湯底一直滾,顏色愈來愈深色,味道變得更濃郁,更口味!

雞肉好滑,吸埋啲湯底,好味,我地兩個夾晒上黎食
除咗呢個鍋之外,我哋仲叫咗其他火鍋配料。
手切頂級牛小排(小)
因為得我地兩個,所以叫了小份!
牛小排下面有乾冰,上菜時看落很夢幻!

懷舊鮮蝦雲吞
上菜時吸引了我的目光,同平時的雲吞相比,外貌有點不一樣,或者係較圓、較大粒,唔似一般雲吞包得咁求其

鮮蝦雲吞意料之外的好味!咬了一半,看見大大隻蝦,蝦的份量比肉多,而且好爽口!質素同一般的雲吞有明顯分別

火紅火綠安格斯牛肉丸
個名同賣相又真係好匹配!又紅又綠,睇見都熱辣辣,色彩繽紛!
呢個安格斯牛肉丸係辣嘅,因為用上安格斯牛肉,所以好有咬口,肉丸相對較實,個人覺得辣度OK,但是不吃辣的人可能要小心

頑皮蘇哈仔
原來不知不覺又叫了蝦!
名字十分特別,其實是墨魚滑釀鳳尾蝦
好大隻,墨魚滑打得夠爽,入面隻蝦都幾大隻!

禾庭樽仔手工奶茶$18
呢個奶茶茶味夠濃,唔會好甜,幾香滑。
樽仔size 正常,如果大樽啲就更好!
  • 霸王藏嬌鍋
  • 頑皮蘇哈仔
好久沒有吃餐好點的火鍋, 就著地點方便, 約了朋友來這家他說不錯的銅鑼灣火鍋店. 說湯底做得很不錯. 跟朋友看過餐牌後, 湯底先點了其中的一款以黃油雞為主的湯底, 另外牛肉點了2種.吃火鍋前先點個小食, 醉雞翼頗入味, 酒味頗濃又大隻. 不錯. 上桌時, 店員送上的是半隻雞及整鍋湯底, 影完相再切細食材, 相當細心. 湯底的材料除了黃油雞外, 還有大塊的花膠, 竹笙, 桃膠, 南瓜, 蟲草花,  大白菜, 既滋補又鮮甜的湯頭. 上桌立即先喝了2碗, 這個湯底用的雞比平常的更鮮甜美味. 以用料及味道來說, 比起坊間很多以原隻雞作賣點的雞湯更出色. 封門柳近年變了火鍋的常見食材, 每次去吃火鍋必點. 封門柳的脂肪不會太多但肉味濃, 稍灼一會的肉味十分香甜. 另一款點了我第一次看到的海帶清酒浸滑牛肉, 用清酒浸牛肉感覺一下鍋酒味便會跑光. 店員說下鍋的時間不能太久, 灼至差不多變色便吃, 肉質竟還帶有陣陣清酒香味, 十分意外. 肉質又滑嫩. 比封門柳更令我驚喜. 頑皮蘇哈仔其實是墨魚滑釀鳳尾蝦. 墨魚滑彈牙的口感在預料之內, 鳳尾蝦的彈牙比普通蝦更好, 整個配搭不錯又抵食. 芫荽皮蛋豚肉餃裡
酒香醉雞翼
霸王藏嬌鍋
上桌立即先喝了2碗, 這個湯底用的雞比平常的更鮮甜美味.
手切頂級封門柳(小)
手作芫荽皮蛋豚肉餃
芫荽皮蛋豚肉餃裡頭放了不少皮蛋, 口感偏向軟腍, 是頗有創意的一款餃子. 不錯.
原隻鳳尾蝦餃
另一款的原隻鳳尾蝦餃, 是將整尾鳳尾蝦包進餃子裡, 味道亦不錯, 但頑皮蘇哈仔的配搭感覺會更好.
埋單的價格大約是900幾, 以手工火鍋來說的價格合理, 店子位於銅鑼灣大街交通十分便利.
2021-08-04
酒香醉雞翼
霸王藏嬌鍋
手切頂級封門柳(小)
  • 手切頂級封門柳
朋友話有新開火鍋店,好有特色,叫我試試;襯今日放假,專程過來食個晏門面及內部裝修都很時尚 ,唔知仲以為係新式西餐廳湯底好多選擇,我們點了霸王藏嬌鍋,材料非常豐富,有半隻鷄、花膠、竹笙、南瓜、桃膠,還有很多葯材,味道鮮甜濃郁,未開始放食物已忍不住先乾兩大碗切得大大片的野生生魚片,肉味鮮美、口感彈牙,最好味是層魚皮,非常有咬口,食得滿足玫瑰花般的黑豚肉,擺得靚靚,賣相吸引輕輕一焯,入口腍滑,絕不嚡口,肉味鮮甜好吃,食不停口。大廚精心設計嘅特別菜色~墨魚膠包住新鮮大蝦,口感彈牙加彈牙,味道鮮美加鮮美,前所未有的感受,正!最後再來一個從未食過的芫荽皮蛋豚肉餃,味道清新,連本身不吃皮蛋的朋友,也連食三隻,還想再食。。。

門面及內部裝修都很時尚 ,唔知仲以為係新式西餐廳

玫瑰花般的黑豚肉,擺得靚靚,賣相吸引
輕輕一焯,入口腍滑,絕不嚡口,肉味鮮甜好吃,食不停口。

2021-08-08
$380 (Lunch)
約咗好友星期六喺銅鑼灣食晏, 選擇非常多而且冇咁多上班族人流較少,坐得舒服啲可以 hea 住食。朋友推介「禾庭手工火鍋」 坐低慢慢食慢慢傾。地點就非常就腳, 銅鑼灣站C出口行過對面馬路地舖。湯底好多選擇, 款款都精心設計唔係一般火鍋店嘅款式。 最後揀了「火焰鮮鮑魚花蛤大盤雞煲」。 絕對係惹味之選, 店員淋上酒精, 熱力散發出陣陣酒香。 秘製醬汁濃香惹味! 大量洋蔥,芹菜,芫茜和雞煲香料, 香氣撲鼻令人垂涎~有4隻鮑魚, 肉質彈牙,超大花甲份量不少, 吸滿惹味嘅醬汁。 半隻雞嘅份量, 件件都啖啖肉, 基本上吃畢這鍋已經半飽, 非常豐富!茶里王無糖綠茶$18,茶里王無糖烏龍茶$18/ 跟餐加 $5想點嘅樽仔奶茶售罄 ~比較喜歡無糖烏龍茶, 茶味夠香。白鱔片$108擺盤好靚。 鱔片大塊 ,非常新鮮, 沒有細骨, 入囗肥美鮮甜。手作芫茜皮蛋豚肉餃$68都係手工貨式,非常推介!芫茜同皮蛋已經超夾, 味道突出, 混入豚肉非常鮮味, 大大隻入口滿足美味!!娃娃菜$48夠嫩夠甜又唔會吸太多嘅油份。酸菜魚片小鍋米線套餐$68同時間吃完雞煲又想食酸菜魚就最啱~ 酸菜魚片肉唔算嫩但啖啖肉, 湯底好清唔油膩,

朋友推介「禾庭手工火鍋」 坐低慢慢食慢慢傾。
地點就非常就腳, 銅鑼灣站C出口行過對面馬路地舖。

湯底好多選擇, 款款都精心設計唔係一般火鍋店嘅款式。

火焰鮮鮑魚花蛤大盤雞煲 (半隻)

想點嘅樽仔奶茶售罄 ~
比較喜歡無糖烏龍茶, 茶味夠香。

白鱔片

白鱔片$108

手作芫茜皮蛋豚肉餃$68
都係手工貨式,非常推介!

娃娃菜$48
夠嫩夠甜又唔會吸太多嘅油份。
酸菜魚片小鍋米線套餐

酸菜魚片小鍋米線套餐$68
同時間吃完雞煲又想食酸菜魚就最啱~
酸菜魚片肉唔算嫩但啖啖肉, 湯底好清唔油膩,喝了一囗味道是偏酸偏麻,辣度一般,就欠了一點蒜香。米線又爽又滑配酸菜魚湯實在美味!

午市時間沒有加一,而且有九折,非常抵食。

火焰鮮鮑魚花蛤大盤雞煲 (半隻)
白鱔片
酸菜魚片小鍋米線套餐
2021-08-08 10 views
今日同朋友聚會,試試呢間主打手工菜嘅火鍋雲南珍菌清湯鍋 $98有各式各樣嘅菇,如:金菇、雞脾菇、秀珍菇等,仲有竹笙添,火鍋料未到,先飲碗湯,好清甜三色鳥結糖 $88係有原味、南瓜、波菜味嘅墨魚滑,賣相好特別手切頂級牛小排 (小) $198好吸引嘅賣相,用乾冰製造出效果,厚切嘅小牛排,好有質感,好嫩滑手打墨魚丸 (4粒) $48好新鮮,爽口彈牙手作芫茜皮蛋豚肉餃 $68手工菜,好重嘅芫茜同皮蛋味,喜歡芫茜嘅人一定喜歡香脆炸魚皮 $58一籃子嘅炸魚皮,好香脆紅薯粉 $38最後食埋個紅薯粉,個粉吸收晒湯底嘅精華,好好味
今日同朋友聚會,試試呢間主打手工菜嘅火鍋

雲南珍菌清湯鍋 $98

三色鳥結糖 $88
係有原味、南瓜、波菜味嘅墨魚滑,賣相好特別

手切頂級牛小排 (小) $198

手打墨魚丸 (4粒) $48
好新鮮,爽口彈牙

手作芫茜皮蛋豚肉餃 $68
手工菜,好重嘅芫茜同皮蛋味,喜歡芫茜嘅人一定喜歡

香脆炸魚皮 $58
一籃子嘅炸魚皮,好香脆

紅薯粉 $38
最後食埋個紅薯粉,個粉吸收晒湯底嘅精華,好好味
今日做完body check,因為琴晚開始冇食野,所以就決定要食翻餐好嘅🤩🤩行過見到禾庭,佢有句金句:緣份不理距離地域、吃火鍋不分春夏秋冬😂啱哂我呢啲一年四季,就算30幾度都要打邊爐嘅人😍今次我仲要打破埋時間,實行晏晝3點幾都要打邊爐🤪-1.霸王藏嬌鍋(黃油雞、花膠、竹笙、南瓜、桃膠)$268湯底真黎到真係比佢驚艷到😍雖然一開始見到佢嘅價錢唔平,但係比佢嘅材料吸引左,全部都好養生😚原來食火鍋都可以食得健康啲😄湯底飲落去十分鮮甜,好香藥膳嘅味道😋😋雞肉食落唔鞋,基本上食哂個湯底嘅材底已經3成飽,CP值夠高😍-2.宮廷格格肉 $88格格肉其實就係厚切左嘅豬頸肉🐷一舊有成2cm咁厚😍其實我都比較少用豬頸肉打邊爐,估唔到又有驚喜喎😋咬落口口感十分豐富,濃郁嘅豬味,油脂分佈平均,唔會覺得肥膩😋-3.手工韮菜餃 $68呢到嘅餃類都好出名😇我自己都係韮菜愛好者🥰手工韮菜餃簡直係101分呀👍👍皮夠薄,入面嘅餡又夠飽滿😻韮菜好香,必點🤤-4.手打牛肉丸 $48今次兩個人食所以淨係叫左4粒,食完都覺得唔夠喉呀🤩不過太飽所以冇再加🤣呢粒牛丸好重牛味🤤而且入面都好Juicy,好大粒😋-5.咪之年 $88好有趣
1.霸王藏嬌鍋(黃油雞、花膠、竹笙、南瓜、桃膠)$268

2.宮廷格格肉 $88

3.手工韮菜餃 $68
手工韮菜餃

4.手打牛肉丸 $48
手打牛肉丸

5.咪之年 $88
咪之年

好有趣嘅名🤣其實佢係蝦滑、墨魚滑釀鮮冬菇🤪唔知係咪因為佢係一層一層所以叫呢個名呢🤣呢個啱哂選擇困難症嘅人,想食蝦滑,又想食墨魚滑嘅話,叫呢個就perfect啦👍中間仲有兩層冬菇,未試過呢個combination,幾得意嘅口感😚
6.脆豬午餐肉 $58
脆豬午餐肉

本身都冇諗住叫午餐肉咁普通,但見到隔離枱個碟就即刻改變主意,因為佢個樣炸得好脆咁😍而且佢係好user friendly,每舊午餐肉都用竹籤插住,方便係個鍋入面搵翻😋炸過嘅午餐肉果然係更加香口😻
7.金磚炸豆腐 $42
金磚炸豆腐

除左打邊爐嘅食物之外,仲有其他小食😍豆腐炸漿好薄,熱辣辣食落去有入口即溶嘅感覺😇調味都唔會太咸🤩

係緣份將我同禾庭拉埋左一齊🤣🤣估唔到搵到一間同我對打邊爐理念咁相似嘅餐廳👍佢嘅座位都好舒服,入面好多竹簾嘅裝飾,增添左宮廷嘅感覺🥰覺得呢到嘅食物唔算特別平,但一分錢一分貨,食物質素都好高😻
新張期內仲有全日9折添呀😍

2021-08-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$300 (Lunch)
手工韮菜餃
手打牛肉丸
脆豬午餐肉
金磚炸豆腐
2021-08-06 26 views
諗住搵個地方一路食lunch一路睇跳水,打邊爐最好,食得夠耐可以睇完先走~雲南珍菌清湯鍋 ($98)超級多菇!三色鳥結糖 ($88)係原味、南瓜及菠菜味嘅墨魚滑,一層層咁唔同顏色好靚小手切頂級牛小排 ($198)加咗乾冰,賣相好靚,牛肉上仲有一串矮瓜;牛肉味香濃唔韌手打墨魚丸 ($48)爽口彈牙手作芫荽皮蛋豚肉餃 ($68)好有趣,每粒都好飽滿,夠多皮蛋,不過芫荽可以再重手啲!香脆炸魚皮 ($58)的確非常香脆,亦都好大塊,食落唔會有好勁嘅油味

雲南珍菌清湯鍋 ($98)
超級多菇!
雲南珍菌清湯鍋

三色鳥結糖 ($88)
係原味、南瓜及菠菜味嘅墨魚滑,一層層咁唔同顏色好靚
三色鳥結糖

小手切頂級牛小排 ($198)
加咗乾冰,賣相好靚,牛肉上仲有一串矮瓜;牛肉味香濃唔韌
小手切頂級牛小排

手打墨魚丸 ($48)
爽口彈牙
手打墨魚丸

手作芫荽皮蛋豚肉餃 ($68)
好有趣,每粒都好飽滿,夠多皮蛋,不過芫荽可以再重手啲!
手作芫荽皮蛋豚肉餃

香脆炸魚皮 ($58)
的確非常香脆,亦都好大塊,食落唔會有好勁嘅油味
香脆炸魚皮
$260 (Lunch)
雲南珍菌清湯鍋
三色鳥結糖
小手切頂級牛小排
香脆炸魚皮
1K
2021-08-06 12 views
滂沱大雨下,看到地鐵站出口有一門面不錯的火鍋店,二話不說立即跑進內餐廳偌大,並以竹品佈置,感覺舒適特色湯底加$40可雙併,特色川味麻辣鍋辣味不會搶過麻香,麻辣比例恰到好處!雲南珍菌清湯鍋菌香濃郁、美味清甜蝦兵愛上老油條的油炸鬼上面是滿滿的蟹子、蝦膠,澎湃得讓人大飽眼福咪之年是冬菇夾蝦滑及墨魚滑,外形如「米芝蓮車胎人」,賣相精緻海帶清酒浸滑牛肉肉質軟腍,酒香馥郁手打墨魚丸入口富有彈性,口感爽脆手打鮮蝦丸保留蝦肉鮮甜蝦味兼且彈牙爽口懷舊鮮蝦雲吞清爽得來帶有海鮮鹹香田園五色蔬菜盤色彩繽紛萵筍片肉質脆嫩,清甜鮮美
餐廳偌大,並以竹品佈置,感覺舒適
特色湯底雙併
蝦兵愛上老油條
咪之年
海帶清酒浸滑牛肉肉質軟腍,酒香馥郁
海帶清酒浸滑牛肉
手打墨魚丸入口富有彈性,口感爽脆
手打鮮蝦丸保留蝦肉鮮甜蝦味兼且彈牙爽口
手打鮮蝦丸
懷舊鮮蝦雲吞清爽得來帶有海鮮鹹香
田園五色蔬菜盤色彩繽紛
田園五色蔬菜盤
萵筍片肉質脆嫩,清甜鮮美
萵荀片
2021-08-05
特色湯底雙併
蝦兵愛上老油條
手打鮮蝦丸
田園五色蔬菜盤
萵荀片
2021-08-02 16 views
生命中總有個人,一年四季都嚷著要去吃邊爐,小妹身邊正好有一個。特色川味麻辣鍋等滾時,肚餓忍不住叫了出來:好香呀~紅色湯頭一看已令人垂涎欲滴,食材包括了很多乾椒蔥段,忍不住喝了一口原高湯口味,麻辣味香大於辣,但已比一般火鍋店的辣度大,有陣麻辣羶味。想吃更辣還是靠自家撈起的醬油辣汁吧🙂我加了新鮮芫荽和辣粉及指天椒🌶️在豉油中。水魷魚魷魚是友人點的,他說新鮮爽口,打邊爐不可缺。芝士腸算是爆芝,芝味濃縮,外脆內軟,略嫌不夠。原隻鳳尾蝦餃水餃皮薄,蝦膠包著爽口鳳尾蝦,料滿滿的,要多一點時間才完全熟。褶位亦不厚,下湯易熟,餃子🥟吸收了麻辣湯汁,更加刺激,減卻了幾分肉食的沉悶感。手打墨魚丸擺盤ok精美,墨丸幾鮮味,還有墨魚粒粒在中間,增加了不少咬口,再沾上蒜辣醬汁加持,彈牙再下一城。美國安格斯肥牛牛肉切得大小均一,紅白分明且色澤新鮮。肉味濃厚,質地柔軟 口感細膩,份量大,二人分享相當滿足。超甜粟米一籃滿滿的,吃完那麼多肉,不忘叫了份蔬菜,火鍋辣湯都掩不住🌽的清甜,而且又多汁。樽仔奶茶包裝可愛,冰凍味濃,茶味充足,既有奶香,有茶餐廳水準☺️食後感:不設茶醬費,感覺夠經濟。吃辣真是愈食愈熱,幸好冷氣充足,背

特色川味麻辣鍋

水魷魚
魷魚是友人點的,他說新鮮爽口,打邊爐不可缺。

芝士腸
算是爆芝,芝味濃縮,外脆內軟,略嫌不夠。

原隻鳳尾蝦餃

美國安格斯肥牛

超甜粟米

樽仔奶茶
包裝可愛,冰凍味濃,茶味充足,既有奶香,有茶餐廳水準☺️

食後感:不設茶醬費,感覺夠經濟。吃辣真是愈食愈熱,幸好冷氣充足,背景的純音樂動聽,食得很暢快。
2021-08-02 7 views
夏天雖然熱辣辣,但嘆住冷氣打邊爐又係另外一番風味。今晚和朋友去咗銅鑼灣食咗一個真材實料的火鍋,感覺超棒!霸王藏嬌鍋火鍋湯底十分足料👍🏻,有半隻黃油雞、竹笙、桃膠,最正係有滋潤養顏嘅花膠😍!單單是火鍋湯底的材料已經令二人十分飽足!而且湯底有埋蔬菜🥬,無需額外再點。另外,熬出來的湯底非常清甜,建議再打邊爐前先喝一碗。頑皮蘇蝦仔個名好得意😆其實係墨魚滑釀鳯尾蝦。墨魚滑和鳯尾蝦兩個本身口感都係爽脆,想不到混和在一起的時候,可謂脆上加脆,口感有着不同的層次,非常推薦🤩手切頂級封門柳封門柳是牛味最濃的部位,油花較少,入口軟腍,打邊爐岩哂!脆炸響鈴朋友話打邊爐永遠都不可缺少響鈴!這裏的響鈴即叫即炸,泡浸湯底味道一流👍🏻👍🏻👍🏻今晚最吸睛係霸王藏嬌鍋,能夠媲美台灣的養生鍋!下次再來的話,要試吓其他特色食物!

頑皮蘇蝦仔

手切頂級封門柳
封門柳是牛味最濃的部位,油花較少,入口軟腍,打邊爐岩哂!

脆炸響鈴

• 頑皮蘇哈仔
  • 脆炸響鈴
  • 霸王藏嬌鍋
係社交平台知道銅鑼灣開咗間提供多元化而精緻嘅手工火鍋店,今晚同先生去咗幫襯。本來想食有好多人推介嘅手工湯底「霸王藏嬌鍋」,因為材料好吸引,有黃油雞、花膠、竹笙、南瓜和桃膠,但由於先生剛剛打完疫苗吾想食得太膩,於是選擇咗比較清淡嘅芫荽皮蛋豆腐鍋湯底。芫荽皮蛋豆腐鍋($98)雖然呢個湯底比較普通,但係亳不遜色,湯底清甜可口,有淡淡嘅芫荽味。湯裏有很多豆腐和皮蛋,還有很多杞子夠晒滋補,呢個湯底仲可以消消火鍋的燥熱呢!不過下次我們一定要試吓個招牌湯底。風味金磚炸豆腐($42)小食則叫了外脆內軟嘅金磚炸豆腐,新鮮炸起熱騰騰,豆腐仲出晒煙,食時一定要小心。頑皮蘇哈仔($108)呢個精緻嘅火鍋料理係店主推介,取名好搞笑!原來係用墨魚滑釀上鳳尾蝦,還加有蟹籽粒粒作點綴。不但賣相好靚,而且口感豐富:墨魚滑彈牙,鳳尾蝦又大隻又爽口,蟹籽卜卜脆,挺特別!好過成日叫墨魚丸和蝦丸等。手切頂級小牛排($198/小)擺碟有心思,小牛排整齊排列,底墊椰菜絲,中間有蘿蔔片串,還用上乾冰製造騰雲駕霧效果,吸引得不能不舉起手機先打卡。小牛排顏色鮮艷,油脂均勻,輕輕灼兩三吓就可住嘴裏送。肉質嫩淋又鬆化,比讃👍宮庭格格肉($8

芫荽皮蛋豆腐鍋($98)

風味金磚炸豆腐($42)

頑皮蘇哈仔($108)

手切頂級小牛排($198/小)

宮庭格格肉($88)

齋睇名吾知係咩肉,原來係厚切豬頸肉,吾怪之得食落咁爽口,肉味咁甘香!選擇較厚嘅頸肉部位食落就會juicy 啲和有質感啲。

田園五色蔬菜盤($88)

蔬菜新鮮,有齊不同顏色就有齊不同的營養,呢個就看出店主嘅細心。

茶裏王無糖綠茶($18)

綠茶代替汽水健康啲,無糖就更加好👍

店名「禾庭」原來係寄寓大家在此品嚐幸福和諧家庭火鍋聚餐,有意思!😌

2021-07-31
Dinner
雖然係夏天既季節,但都無阻香港人鍾意打邊爐既決心,今晚諗唔到食咩好,地鋪經過見到手工火鍋餐牌食材都幾特別有特色,都想試下手工野就決定食禾庭。🥢仙鶴神針鍋 $288好少餐廳既火鍋湯底有乳鴿,既然甘特別就決定試下。鍋本身已包含唔少食材,有乳鴿、冬瓜、雲耳、素翅、竹笙等,原隻乳鴿放便食客影相打卡,然後職員會再即場將乳鴿剪成細件,方便食用,非常貼心。🥢咪之年$88外形如米芝蓮車胎人,其實係蝦滑、墨魚滑釀鮮冬菇,冬菇夠滑,魚滑夠彈牙,一次體驗爽滑彈牙雙重口感。🥢海帶清酒浸滑牛肉$98淡淡既清酒味,又唔會太搶去牛肉味,食落好嫩滑,仲有大量海帶意外地夾。🥢宮庭格格肉$88原來係切左粒既豬頸肉,格格肉肉質爽口,脂肪同肉肥瘦相間,食落好有口感,而且豬肉味濃郁。🥢手作芜荽皮蛋豚肉餃$68一入口即充滿芜荽同皮蛋味道,非常香口,鐘意食芜荽同皮蛋既人就唔好錯過了。🧋禾庭手工樽仔奶茶$18奶茶係自製飲品,茶味濃郁,甜度適中唔會太甜,完美作結。

🥢仙鶴神針鍋 $288

🥢咪之年$88

🥢海帶清酒浸滑牛肉$98

🥢宮庭格格肉$88

🥢手作芜荽皮蛋豚肉餃$68

🧋禾庭手工樽仔奶茶$18
奶茶係自製飲品,茶味濃郁,甜度適中唔會太甜,完美作結。
2021-07-21
2021-07-29 10 views
呢間新開係銅鑼灣嘅Binlo店有唔少特色食品,我最欣賞佢嘅肉類,包括海帶清酒浸滑牛肉同宮廷格格肉,特別得黎又真係好食!佢嘅擺盤亦幾有心思,instagramable! 霸氣藏嬌鍋($268)霸氣藏嬌鍋入面有黃油雞,花膠,竹笙,南瓜,同埋桃膠。黃油雞份量都幾多,不過最好煮到咁上下就自己拎出黎,費時老曬~入面仲有我最愛嘅竹笙,爽口得黎仲要索曬湯,仲要比三哥嗰d大條,正!湯底入面仲有好養生嘅桃膠同花膠,打Binlo嘅罪惡感都小d~海帶清酒浸滑牛肉($98)牛肉厚身得黎又好滑,仲要有陣陣酒味滲出來,好特別!推介!宮廷格格肉($88)豬肉厚薄肥瘦適中,意外地一d都唔韌,反而有啲爽。估唔到豬肉都可以用爽黎形容。有驚喜!娃娃菜($48)份量比想像中多,但原來湯底入面本身已經有娃娃菜,重覆左Tim😂頑皮蘇蝦仔($108)頑皮蘇蝦仔其實係墨魚滑包住爽口嘅鳳尾蝦,上面仲有d脆口嘅蟹籽~脆炸響鈴($68)響鈴係新鮮炸嘅,黎到嘅時候仲要微熱同脆卜卜~

霸氣藏嬌鍋($268)

海帶清酒浸滑牛肉($98)
牛肉厚身得黎又好滑,仲要有陣陣酒味滲出來,好特別!推介!

宮廷格格肉($88)

娃娃菜($48)

頑皮蘇蝦仔($108)

脆炸響鈴($68)
響鈴係新鮮炸嘅,黎到嘅時候仲要微熱同脆卜卜~
2021-07-26 12 views
在銅鑼灣鬧市位置見到一間有點日式感覺的新開食肆, 心想就試試這間日本菜, 過去看看餐牌才發覺原來是一間裝修精緻舒服的手工火鍋店。 看過餐牌,甚至好像比起日本菜更得到老婆歡心, 所以都決定給予機會一試, 但估唔到結果原來是反過來餐廳不斷給予驚喜。始終屬於手工火鍋, 湯底當然有幾款比較獨特吸引 的, 例如仙鶴神針鍋包括有乳鴿, 霸王藏嬌鍋有黃油雞和火焰鮮鮑花蛤大盤雞煲等, 而今次想試的是 想起已經流口水的酸菜魚片鍋。上枱時已經是滿滿的一鍋魚片和酸菜, 絕無欺場, 其他材料還包括了蓮藕, 蘿蔔和芽菜等, 還有些令湯底酸辣鮮甜的調味材料。 魚片是是紋理鮮明而且肉質爽口的優質生魚, 帶酸辣湯底非常匹配魚的鮮味, 出色!出色的湯底當然不浪費,我們再點了美國安格斯肥牛, 宮廷格格肉, 手作芫茜皮蛋豚肉餃及香脆炸魚片。美國安格斯肥牛猶豫不決選哪款牛時,本身比較不偏向選這款, 以為是一般的肥牛, 但經店員介紹原來這裏的肥牛 選用肩胛位置, 肉質會比較軟淋而且有牛味。 果然上枱已經看得出是非一般的肥牛, 肥瘦分佈式中, 色澤帶光而鮮紅, 夾起晶瑩同時帶點厚度。 淥熟後油脂和肉的分佈更鮮明, 咬下更加充滿油

美國安格斯肥牛

猶豫不決選哪款牛時,本身比較不偏向選這款, 以為是一般的肥牛, 但經店員介紹原來這裏的肥牛 選用肩胛位置, 肉質會比較軟淋而且有牛味。 果然上枱已經看得出是非一般的肥牛, 肥瘦分佈式中, 色澤帶光而鮮紅, 夾起晶瑩同時帶點厚度。 淥熟後油脂和肉的分佈更鮮明, 咬下更加充滿油香, 肉質酥 軟, 牛味亦明確, 好味。

宮廷格格肉

見很多朋友的食評介紹這火鍋材料, 果然沒有令我們失望。 Size屬於一大口( 哈哈), 豬肉味非常鮮甜, 咬落非常的爽口但同時一咬即開, 不黐牙。 同樣地肥瘦部分比例完美,每一啖清爽同時間都滲出 豬油的甘香。 分量亦充足。

手作芫茜皮蛋豚肉餃

我和老婆都絕對算不上是芫茜和皮蛋的大好者,試的原因純粹是出於好奇, 但絕對是出奇的好味。 皮蛋的甘味彷彿和芫茜的獨有濃郁味道完美結合, 帶出一種未有吃過的甘香和淡淡的清甜, 非常易入喉 ,加上豚肉的肉香和爽實質感, 結合後竟然是會令人上癮的好味。

香脆炸魚片

其實是炸魚皮, 但同樣是出色的炸魚皮。 感覺彷彿 是即叫即炸, 香脆和入味,就算是魚皮比較厚和大件的部分都同樣酥脆。

值得一提的是餐廳的湯底和火鍋材料都具備打卡功能, 換言之除了注重味道, 餐廳同時放了不少心機在擺盤和上菜時事的賣相上( 除了自己叫的菜式, 也見到其他客人對其他菜式別有心思的賣相瘋狂打卡),值得支持。
2021-07-18