2018-04-08 372 views
元朗比起天水圍同屯門,可以話係個美食天堂。想食咩菜,你都可以搵到。但今次同友人實在太餓,又見佢有dinner set就是但入左黎一個街坊餐廳,估唔到又幾有驚喜喎。見到醉拿手個名勁特別,最鍾意啲奇奇怪怪野嘅我,諗都唔諗就嗌左。一上枱原來即係花雕酒浸豬手,爽口得黎一啲都唔韌,肉佔嘅比例唔高,大部分都係皮黎,但出奇地唔膩。不過其實我本身對用酒醃製嘅涼食冇乜興趣,就覺得酒味太出,但友人就覺得岩岩好。餐另附送擔擔麵,因為加入花生,所以食落去特別香,不過整體擔擔麵唔特別作為平民餐廳做開街坊生意,質素算係唔錯。想正正常常食一餐嘅,可以黎試下。

夜晚唔係太肚餓又想食啲野就去左呢間幾就腳既餐廳。叫左個鎮江骨菜飯,加湯同油菜湯係好大大碗既黑豆豬骨湯,勝在熱辣辣上同無味精。菜就普通熱水滾完上。鎮江骨主菜上黎,唔係好大碟,但好入味,酸酸甜甜咁既汁十分之開胃,菜飯都好食,整體唔錯
夜晚唔係太肚餓又想食啲野就去左呢間幾就腳既餐廳。

叫左個鎮江骨菜飯,加湯同油菜

2017-05-22 677 views
在元朗想吃擔擔麵好像只有這一間,紫色的招牌一下巴士就能看見非常搶眼。店內裝修雖普通,但勝在人情味搭夠,簡簡單單總好過像連鎖店般冷冰冰的裝修。員工服務態度一流,絕對有別於連鎖店的員工不看著客人說歡迎光臨.......在這裡不吃擔擔麵可吃菜飯,不過紫荊江南是擔擔麵專門店,所以大部分人也是吃擔擔麵。味道濃郁的擔擔麵配上江南醉拿手實在不錯,而且價錢實惠。無論一個人還是一班人晚餐,《紫荊江南擔擔麵菜飯專門店》也是不錯的選擇。

2017-05-14
$60 (Dinner)
  • 擔擔麵
  • 江南醉拿手
2017-04-02 557 views
食了醉雞膽膽面。醉雞有濃濃花雕香味,雞塊香滑沒有肥膩感覺。擔擔面有花生的香味,雖則濃點味道較佳,內無辣椒,嗜辣者可加辣椒油,自己覺得加了較好食。 面條較難分開,筷子夾上來一大堆較難放入口食。 總括而然,味道還是不錯的。
  • 花雕醉雞
2017-01-27 679 views
前排同幾個朋友去開元朗區經過..試下呢間嘩~~~~~~~個江南醉拿手真係好好味..軟硬度剛剛好❤️同埋個花鵰醉雞真係好滑..好入味❤️我自己平時都鍾意煮野食..真係好想偷下師點解可以整到咁好食既😯走個陣..同幾位朋友都忍唔住外賣左各一盒返屋企食...哈哈...我地住開九龍區..好少入元朗..如果遲d開分店係九龍區就好勒~~其它野食都又平又好好味..個例湯都好好味自己一個飲哂一大碗..哈哈員工服務態度唔錯..有親切既笑容同禮貌既環境都ok..老闆亦好細心..會叫d客人坐d無風口位既坐位..怕客人吹住個頭唔舒服
前排同幾個朋友去開元朗區經過..試下呢間
嘩~~~~~~~
個江南醉拿手真係好好味..軟硬度剛剛好❤️
同埋個花鵰醉雞真係好滑..好入味❤️
我自己平時都鍾意煮野食..真係好想偷下師
點解可以整到咁好食既😯
如果遲d開分店係九龍區就好勒~~
其它野食都又平又好好味..個例湯都好好味
自己一個飲哂一大碗..哈哈
員工服務態度唔錯..有親切既笑容同禮貌既
  • 花雕醉雞
2016-10-04 713 views
醉拿手,實際是花雕酒浸豬手,沒甚麼豬毛,而且沒肥膩油脂。豬肉不太厚,豬皮有點厚度,但不肥膩,爽口彈牙。酒香而不苦,以少許拌飯還不錯。菜飯並不特別出色,無論北京水餃店或過橋麵家都比它出色。但是,這兒的菜飯可取之處是夠熱,明明吃到一半還有煙冒出。菜飯明顯菜粒不夠多,有時難免空虛吃白飯,幸好可以以花雕酒佐飯。豆漿沒甚麼味道,不太冷,一般般而已。反而例湯較佳,番茄薯仔粟米豆湯,足料而不覺味精,一碗仔都有不少渣。
醉拿手,實際是花雕酒浸豬手,沒甚麼豬毛,而且沒肥膩油脂
豬肉不太厚,豬皮有點厚度,但不肥膩,爽口彈牙
。酒香而不苦,以少許拌飯還不錯。
菜飯並不特別出色,無論北京水餃店或過橋麵家都比它出色
。但是,這兒的菜飯可取之處是夠熱
,明明吃到一半還有煙冒出。
菜飯明顯菜粒不夠多
,有時難免空虛吃白飯,幸好可以以花雕酒佐飯。
豆漿沒甚麼味道,不太冷,一般般而已。
反而例湯較佳,
番茄薯仔粟米豆湯,足料而不覺味精,一碗仔都有不少渣。

2013-10-04
$46 (Lunch)
2016-09-18 468 views
店內的裝修以卡位為主,座位雖然偏窄,卻還是舒適,看看餐牌,驚訝是每款皆是四十多元,晚餐時段還是午飯的價錢呢,一行兩人試了醉豬手擔擔麵及排骨菜飯,豬手冰爽入味用酒頗重,適合好酒之徒, 擔擔麵用胡麻湯底,麻香麵滑;排⻣大大塊很香口,份量十足,抵食夾大件。
排⻣菜飯
江南最拿手
排⻣菜飯
江南最拿手
2016-03-20 1095 views
跟媽媽吃上海菜again😛尋找我愛的擔擔麵😁午飯時間去,都有90%滿點了三樣東西鎮江骨菜飯,招牌擔擔麵,豆沙窩餅 鎮江骨菜飯($46)飯量足,餸量頗夠飯用珍珠米製成,味香有咬口鎮江骨是用豬軟骨製作,是否正宗?😧甜甜地得黎有夠醋味跟餐有豆漿送豆味濃,甜度岩岩好 擔擔麵 ($27)花生醬多但味道不濃厚香滑較淡口有碎花生,蝦米等麵質一般油膩感較重,並非來自花生醬係油 豆沙窩餅 ($20)外脆內軟,豆沙不油膩和不太甜味道合適我👍🏼
跟媽媽吃上海菜again😛

尋找我愛的擔擔麵😁

午飯時間去,都有90%滿

點了三樣東西

鎮江骨菜飯,招牌擔擔麵,豆沙窩餅

鎮江骨菜飯($46)

飯量足,餸量頗夠

飯用珍珠米製成,味香有咬口

鎮江骨是用豬軟骨製作,是否正宗?😧

甜甜地得黎有夠醋味

跟餐有豆漿送

豆味濃,甜度岩岩好

擔擔麵 ($27)

花生醬多但味道不濃厚香滑較淡口

有碎花生,蝦米等

麵質一般

油膩感較重,並非來自花生醬係油

豆沙窩餅 ($20)

外脆內軟,豆沙不油膩和不太甜

味道合適我👍🏼
2016-03-20
2016-01-09 655 views
通常在想不到想要吃什麼的時候, 就會隨處逛逛,然後就走進當下感覺順眼的餐廳。這⋯⋯ 應該也就是看大家的緣份吧!哈哈~ 但有時候會因為想喝凍奶茶,就向順眼的冰室著手! (雖然稱得上的已買少見少)這一間餐廳, 也是在附近繞一圈後, 覺得還挺順眼的!踏進餐廳, 就覺得它是有一點特別的。 因為其中一面的牆是熟悉的黑板,用作菜單!而另一面則貼上了種種美食的相片,這架構比較像是 Café會用的。 先來一碗酸辣湯雲吞麵!酸辣湯的材料十足, 還加上了滑滑的腐竹(不知是不是我太少吃), 簡直是錦上添花。湯的質感滑溜溜的,並不會太黏稠,還有爽口的木耳!味道偏酸,只帶一點點兒辣味,喝了一口,就更想再來一口!麵,我會比較在意它的嚼勁!而這個麵,有!!!還很爽, 大口大口、熱呼呼地吃,真是大快人心!!(不過要小心舌頭被燙) (相片不好)鎮江骨菜飯好好吃的飯! 它用的是珍珠米,煮飯時所加入的水剛好, 所有吃的時候完全感覺得到一粒一粒的!香氣大概被鎮江骨的醬汁所掩蓋掉了。肉質還不錯, 只有小部分是不那麼的嫩、滑!配上酸酸甜甜的醬汁(偏酸,有點像豬腳豬的味道)最後介紹一下這裡的凍奶茶,奶味較重的,茶味不是太

先來一碗酸辣湯雲吞麵!

(相片不好)

鎮江骨菜飯

最後介紹一下這裡的凍奶茶,奶味較重的,茶味不是太濃也不會很澀!!不錯!

在結賬後, 看見職員端出擔擔麵!!我完全被吸引了⋯⋯目不轉睛地看著⋯⋯ 下一次一定要嘗試嘗試!
2016-01-09
2015-08-17 790 views
難得星期日晚出街食, 所以落左元朗...由雞地行到去元朗廣場, 最後決定食呢一間, 經過好多次但無入去食既餐廳...位置係天橋底既米線隔離, 紫色既一間餐廳...晚市餐牌價錢無平, 只係可以加錢加菜, 湯同飲品... 我地叫左醉豬手擔擔麵, 江南排骨鹵水汁菜飯, 生菜, 凍豆漿...醉豬手擔擔麵: 豬手份量挺多, 好多皮, 另外豬手有骨要小心d...豬手彈牙, 酒味香, 但酒精無燒過, 所以有苦澀味, 下次會試其他新野...擔擔麵顏色比較淺, 而且質地比較稀 , 無肉碎係面, 本身亦唔辣, 要自己加辣油...飲一啖, 有花生香, 但傑d會好d...麵比較幼, 無咩特別, 份量較少...江南排骨鹵水汁菜飯:得4件, 以為得好少, 但排骨好厚肉, 所以夠哂食...顏色炸得好靚...咬一啖, 面頭脆脆地, 入面唔乾, 肉就應該落左鬆肉粉, 好紅, 但唔"那"脷... 唯一唔太鐘意就係佢係偏甜既排骨, 如果係咸味既話會比較夾...菜飯份量都幾多...入面既菜無黃黃啡啡, 菜幾好食, 但頭幾啖就仲未出黎...鹵水汁都係甜既, 所以都幾漏, 菜飯無汁會比較好, 如果唔係就超級甜同遮左個菜味...鹵
難得星期日晚出街食, 所以落左元朗

位置係天橋底既米線隔離, 紫色既一間餐廳...

晚市餐牌價錢無平, 只係可以加錢加菜, 湯同飲品...

我地叫左
醉豬手擔擔麵,
江南排骨鹵水汁菜飯,
生菜,
凍豆漿
...
醉豬手
擔擔麵
醉豬手擔擔麵
, 但酒精無燒過, 所以有苦澀味
, 無肉碎係面, 本身亦唔辣
, 要自己加辣油...飲一啖, 有花生香, 但傑d會好d
...麵比較幼, 無咩特別, 份量較少...
:得4件, 以為得好少, 但排骨好厚肉, 所以夠哂食
...顏色炸得好靚
...菜飯份量都幾多...入面既菜無黃黃啡啡, 菜幾好食
...鹵水汁, 排骨任揀其一...或者試另外既鎮江汁, 牛肉汁...
生菜
生菜
: 好簡單, 無任何sauce...但當食甜排骨同甜菜飯之間可以食下清一清...不足就係菜無撕開, 所以連埋個心好難夾
...

凍豆漿
: 唔太甜, 豆味淡淡地, 無粉末係底...

擔擔麵份量少又唔係特別好食, 之後再黎會叫菜飯...排骨係甜左d, 但男友鐘意, 所以都會再叫
...少男侍應落漏生菜同寫野比較慢, 不過態度OK...價錢係元朗區算貴, 但係有好少見既菜飯, 所以都會再去食...
2015-08-16
$54 (Dinner)
2015-04-29 395 views
聽朋友講過話元朗有間野叫做紫荊江南擔擔麵菜飯勁正,唔係講笑,簡直食過番尋味。我叫既呢個飯叫「吉列豬排菜飯」,佢個菜飯同d汁既配搭簡直超級match啊!唔單止食到好新鮮、好爽脆,咬落「洽洽」聲既菜,飯既香味都十分濃郁,可能係同菜一齊炒既緣故,菜既鮮甜味入哂落啲飯度,令到個飯好有菜香味。同埋,可能有埋啲菜係度既關係,白飯顯得無咁寡,而且好似幾健康😂而且 豬排炸到脆卜卜、又大件又諗,好香口,好似同啲飯融為一體😂整體而言,飯既菜香味令到我超級滿足啊! 總有價錢公道!只要36蚊

而且

總有價錢公道!只要36蚊
2015-04-03 358 views
聽朋友講過話元朗有間野叫做紫荊江南擔擔麵菜飯勁正,唔係講笑,簡直食過番尋味。首先,我覺得佢個菜飯同d汁既配搭,唔但只我食到菜味,飯既香味都十分濃郁。而我叫既吉列豬排加菜飯十分match. 豬排既鬆脆,飯既香味使我十分滿足! 總有價錢公道!只要36蚊
2015-02-18 287 views
由於工作較忙關係又是遲來的食評,那天和朋友一行五人在元朗巴士總站附近找東西吃,可能是新店開張關係在這裡沒找到食評,就由小弟來寫吧!進店後先拿餐牌看,得知價錢算是便宜,那當然就是盡情地點食物啦!
椒鹽燒賣
花雕醉雞
江南醉拿手
金香牛肉
鎮江骨
招牌擔擔麵
Other Info. : 小店內沒有華麗裝修,但算是整齊清潔,用餐後你會發覺店主希望以食物質素來打動客人再來幫襯,若以消費角度來說吃得這麼飽人均消費才70多元,在租金昂貴的今天可算是不錯的選擇。
2015-01-19
$70 (Dinner)
椒鹽燒賣
花雕醉雞