2008-07-20 52 views
這個食評的相片是專登用手機影的,因為總覺得一張清晰的照片,跟這裡不太配合,矇矇地就最好。已好少打通宵牌,就算偶一為之,人也倦得近虛脫。在嘉雀行出來,雀友就不如去吃點東西才打道回府,當然讚成。小甜甜已不開通宵,如果想吃粥,可以去新發,但是日想喝杯咖啡,就來這裡。當然這裡還有一大賣點,就是六時已有出爐麵包及蛋撻,怎可錯過?眼見這裡座無虛席,還是三山五嶽的,當然少不了的是,人手一支煙。所以就算這裡在早前重新裝修,但感覺是相當的烏煙瘴氣。見有出爐菠蘿包,就要了個菠蘿油加煎蛋,另外一杯熱咖啡。菠蘿包熱辣辣,椰蓉皮脆得過份,一咬已散落一檯。牛油是亂塗一通的,要自己再「後期加工」。將煎蛋夾在中間吃,美味;見蛋撻也出爐,就要了一個,但水準一般,蛋餡與牛油皮是分離的,似乎蛋撻師傅都未訓醒。朋友吃的即食麵,也很不修邊幅,看來也是吃麵包會好一點。埋單22蚊,見一班剛坐下的年青人在猛放煙炮,快走為上算。食肆不准吸煙嗎?不要忘記這裡是駱克道同堅拿道東交界,加上天還未全亮呢!

朋友吃的即食麵,也很不修邊幅,看來也是吃麵包會好一點。

埋單22蚊,見一班剛坐下的年青人在猛放煙炮,快走為上算。

三山五嶽,烏煙瘴氣
菠蘿煎蛋
未訓醒的蛋撻
淡口熱咖啡
$22 (Other)
  • 出爐麵包
2008-07-15 13 views
唔好食!樣樣杰tart tart2008年7月15日下午12:25 平時夜晚行過見佢都無咩人幫襯, 不過食到無咩好食, 所以試下佢. 我要咗菜遠牛腩飯, 老細要咗蘿蔔牛腩飯, 同事要咗乾炒牛河.我個菜腩飯, d牛腩好硬好硬, 個汁好好好杰, 超難食. 老細同我意見一樣. 同事個果重死, 乾牛落錯變菜遠牛肉炒河, 果個汁好似食物模型噤, 超杰, 杰到”力架”噤! 好驚! 奶茶算ok!一定無下次!
唔好食!樣樣杰tart tart

我個菜腩飯, d牛腩好硬好硬, 個汁好好好杰, 超難食.

奶茶算ok!

一定無下次!
2008-05-22 31 views
一直由灣仔慢步行去銅鑼灣,見到近月新裝修的美食園林餐廳有新解熱辣蛋撻出爐,忍不住買下一件,$3.5這餐廳以前的裝修相當陳舊,感覺很雜,故住了灣仔多年都從未幫襯今日一試,蛋撻不比金鳳遜色,餅皮相當鬆化 (我嫌太鬆化,很易散),蛋味夠,淡淡的甜味令人回味又不會有太溜的感覺具質素,價錢比名牌蛋撻便宜,值得推介

具質素,價錢比名牌蛋撻便宜,值得推介
蛋撻
$3.5 (Tea)
蛋撻
2008-04-24 22 views
好耐未試過蒲到三四點, 係半醉下友人提議去醫肚, 無得SAY NO下就跟住去. 點選了蠔仔粥和淨墨魚丸, 蠔仔粥底帶綠色有點怪, 而墨丸就好大粒好大粒...係半夜尤其飲酒過後, 食物既味道已經唔係好識分好與不好.

係半夜尤其飲酒過後, 食物既味道已經唔係好識分好與不好.
(Non-member)
2007-12-08 24 views
今日係隔離睇跌打所以入去試試.叫左兩份早餐: 1)沙爹牛肉通+餐腸蛋牛油餐飽+奶茶$212)火腿通+ 蛋治+凍奶茶$23通粉得半碗,沙爹牛肉通&煎蛋勁多油,蛋治也細細件, 不過如唔嫌油的話,細細碗食落都好鬼飽,佢地早餐算多選擇, 好似菠蘿油+雙併麵/通+熱飲,呢個餐聽落都好鬼飽, 我諗此店最正係菠蘿飽, 未夠10:30已賣哂.
今日係隔離睇跌打所以入去試試.
叫左兩份早餐:
1)沙爹牛肉通+餐腸蛋牛油餐飽+奶茶$21
2)火腿通+ 蛋治+凍奶茶$23
早餐a
早餐a
2007-11-25 36 views
每天早上返site 都見此店外排著人龍等外賣,就連流動包櫃都被客人圍著。沒空輪候外賣,便跑去買個有餡麵包,見「腿蛋包」($5)的柯打聲比較多,便跟!五蚊一個「腿蛋包」係港式茶記比較貴的貨色,但值得的。因為係即烤的新鮮貨色,運氣好的話,會買到皮脆的貨色。那片洋火腿和雞蛋係厚切貨色,絕對係貨真價實!
2007-08-20 55 views
而家所有食野嘅地方都禁煙'本來我地良好市民都應該跟大隊要食米出門口食囉''但而家份工喺開夜架'收工后想整杯凍奶茶但又想一路嘆支煙.大約一年前左右啦'同事带左去呢個所謂茶餐廳'講真呢道d出品食左成年啦''佢地出品種類好多'由腊味煲仔飯到蒸魚''炒蟹'都有得賣''我都差吾多全部試過'三個字講完晒<吾多掂>不過而家我仲幫襯僅原因有三個.一)喺凌晨五點收''無咩地方可以擇選.二)可以邊嘆杯凍奶茶''雖然茶味一般''勝在可以食煙'果個時間間野人頭吾多'裡面大部份人都食''吾争在我啦'''呵呵.三)五點半左右佢地會有出爐面包''心個句面包都喺一般般啦''勝在熱辣辣'唉!鬼叫咩''呢區有出爐面包賣嘅地方都差吾多執晒lu.
2007-06-30 18 views
是大雨滂沱的另一天。下午茶時間,肚子空空的,記得這裡下午也有幾款麵包出爐,又一起來喝杯咖啡也好。跟出面的阿姐打個招呼,幾款麵包又真的熱辣辣,就隨手要了雞尾、菠蘿及蛋撻各一。雞尾包做得軟熟,椰蓉餡不多不少,不太甜又不太膩,熱辣辣的,吃完一件,忍不住口,又再追加一件,再喝一口濃咖啡,非常滿足;菠蘿包也熱熱的,不過吃起上來就不夠雞尾包般軟熟,麻麻地。始終最「菠蘿」的菠蘿包,還是蛇竇;蛋撻蛋味香濃,不過酥皮不夠鬆,可以更好。28蚊,經濟抵食,下午茶時間,可以喝一杯吃熱咖啡,吃一件出爐麵包,不錯。雖然這裡環境一般,品流有點複雜,服務更是不敢恭維。但要找有水準的茶餐廳落腳,幾時都要有自家麵包出爐的為優先。
是大雨滂沱的另一天。

2007-03-24 29 views
穿過排隊買麵包的人龍,逕自找個位子坐。「提子條」仍帶微溫:嫌提子條不夠「酥」…雖然丹麥酥會比較好吃,口感也會比較豐富(有脆有唔脆),但奶香籠罩下的提子條,包身十分鬆軟,而且糖漿落得輕巧,不太甜。乍看menu,這麼一個提子條加熱檸茶已$16,但一個新鮮菠蘿油、一碗紅湯螺絲粉加一杯茶啡才不過是$19…還是要早餐B 好了。
穿過排隊買麵包的人龍,逕自找個位子坐。

還是要早餐B 好了。
2007-02-19 33 views
年三十晚去慣的茶記收爐,誤打誤撞來了這裡。蛋撻不是新鮮出爐,但還是暖暖的,蛋味不夠,酥皮亦不夠鬆化,買4蚊個真係唔值。除了蛋撻,還叫了麵餐。我要炒蛋叉燒米線,老公就要餐肉煙肉公仔麵,兩碗麵都淡而無味,勝在"食送"夠多,我有五、六件味道似隔夜的叉燒、老公的餐肉有三大塊而又厚厚的。而奶茶好唔得,地坊亦好唔得。
年三十晚去慣的茶記收爐,誤打誤撞來了這裡。
而奶茶好唔得,地坊亦好唔得。
2007-01-21 12 views
今次公司的下午茶由小弟做東,貧窮的我只買了麵包和蛋撻,咖啡同奶茶。其實麵包和蛋撻好多地方都有得賣,而我揀呢度既原因係因為每朝返工經過都見佢排晒長龍,而自己又一次都未試過。下午茶時間,蛋撻應是新鮮出爐,好熱好香,返到公司仍有陣陣既香味。一口熱騰騰的,又有好重的蛋味,不亦樂乎。酥皮未算最出色,但也可以接受。這裡的麵包據聞係好正,所以吃完蛋撻也不忘試番個雞尾包。味道確實唔錯,香口鬆軟,即使熱度未到滿分仍值得一讚。難怪日日都有咁多人排隊買早餐。飲品方面,奶茶未算出色,還有改善的空間。

飲品方面,奶茶未算出色,還有改善的空間。
2007-01-19 8 views
未上堂在街上走來走去....見到此店有新鮮蛋撻出爐心思思忍不住走去買一個. 嘩...原來一個蛋撻要成$3.5仲貴過佢賣既雞尾包及菠蘿包...心想一定好正好好味.一食已經十分"辣"口; d蛋係好滑又唔會過甜不過d酥皮就認真麻麻地唔算好香口啦...都唔值$3.5一個啦...不如過對面街市既麵包店買仲好啦.
(Non-member)
2005-12-24 30 views
我食過一次乾炒牛河油多到真係炒多碟菜都仲得
我食過一次
乾炒牛河
油多到真係炒多碟菜都仲得
2005-11-16 35 views
光顧了這間茶餐廳已有5、6年了,以前差不多晚晚都去,因為晚上的小菜又平又好食,熱辣辣,重抵過自己煮,後來越來越差,材料不新鮮,很多油,又要等好耐。午餐都勉強可以,又平又大碟,吃得過,但人多得不得了,重要有很多勞動工作者,好嘈,又多粗口,煙霧迷漫,如果你一個人同他們搭檯就慘,白領人仕最好叫外賣。講到早餐,它們自製的麵飽是一流的,每天早上都要排隊,風味是舊式麵飽店那種,又香又軟,酥皮蛋撻非常好味,朋友說找遍全灣仔也吃不到這麼好味的麵飽,而我自己已吃足幾年,朝朝如是,可惜連以前很香濃的咖啡奶茶,現在已不像樣。環境不值一提,好似二十年無裝修過咁,而且不大乾淨,更不要提招呼好不好。總之,我現在只會在門外買麵飽,不會有其他光顧。

總之,我現在只會在門外買麵飽,不會有其他光顧。
2005-09-01 34 views
飲完茶漫步到公司,路經此店買左個雞尾包$3,包身相當軟熟,椰茸餡頗多但吾夠牛油香,而且密度頗低,食左好多空氣落肚.$ 3 可以接受.