2009-08-14 297 views
不多說癈話, 味道分量衛生都超OK. 連勁咀尖既阿媽都叫我打包D野食比佢.超有驚喜係碗米粉, 米粉好香米既味, 係兒時食過既東莞米粉味. 湯好味, 仲要有加埋麻油. 無理由不給佢10分呀.本來唔食糖水既朋友見我食得甘開心, 都忍唔住叫人比碗佢. 時日免費糖水係腐竹糖水, 超級足料好香腐竹味, 唔係吹水真係好好食.
不多說癈話, 味道分量衛生都超OK.
連勁咀尖既阿媽都叫我打包D野食比佢.

薄荷芝士肉排-好得意既combination
絕無死蜆既炒蜆,炒得剛剛好
菜心好甜, 豆腐無出水-正
勁香米味既米粉-正
好香濃既腐竹湯水
波友推介了群眾小廚,在灣仔打波後一行六人到此開飯,去到時已見高朋滿座,因為店鋪位於内街,有些食枱還放到門外的行人道面,等候時已嗅到食客享用雞酒煲的濃烈酒香味,很多枱的客人都放着一支餐酒,牆身上貼着很多不同種類食物的相片,令人感覺好像一處老饕識飲識食之地,就讓我們今夜看看食物質素是不是真的有料到。等了十分鐘便可入座,我們經一番功夫终於柯打了以下多味菜式:豉椒炒蜆在十月打後是貝類最肥美的時間,從蟶子及蜆兩者中選了炒蜆,味道還好但整碟殼多肉少,差不多有三分一都是空殼,不知是不是故意混入空殼同炒,實在有揾笨之嫌,我忍不住向員投訴,但店員以沈默回應。荷葉籠仔肉蟹蒸糯米飯之前巳有食友提出荷葉籠仔蒸飯如用糯米便較理想,今晚我們叫了這客賣相及份量都可觀的糯米飯,飯面鋪着一着巳拆的大肉蟹,看來有半斤多重的蟹身内還有一些羔,糯米飯都吸了蟹肉的鲜味及荷葉的香味,實在美味不過如果糯米飯能夠煑乾身一些便更有嚼勁,成隻蟹相當好肉,不會像水蟹粥那樣只有蟹味而冇也肉食,這味相當不錯!霸王雞半隻質素普普通通,雞肉唔夠滑身,但都幾大碟。海鮮翠塘豆腐一碟材料豐富的翠塘豆腐,內有帶子、中蝦、冬菇粒、蟹粉、菜粒、蛋白及豆腐等同

等了十分鐘便可入座,我們經一番功夫终於柯打了以下多味菜式:
豉椒炒蜆

荷葉籠仔肉蟹蒸糯米飯

霸王雞半隻
質素普普通通,雞肉唔夠滑身,但都幾大碟。

海鮮翠塘豆腐
一碟材料豐富的翠塘豆腐,內有帶子、中蝦、冬菇粒、蟹粉、菜粒、蛋白及豆腐等同炒,入口感覺好滑,不油不腻夠健康,送飯一流,成我為的今日推介之一。

蘿白牛腩煲
煲中有很多牛孖筋,腩肉較少,牛筋夠彈牙唔會煑至太冧身,味道都合格,不過不能算高質素,可能有太多食物,最後都没有干煲。

煙熏鴨胸肉
必定要吃的推介,上枱時已香氣四溢,一碟有十多片,鸭皮被烤得很香脆可口,蘸了随咐的黃芥辣醬,實在食到停唔到口。

腰果炒銀魚
這味小炒主要用了大量銀魚、腰果及韮菜一起炒,平日較少吃到銀魚,各位食友不妨試下。

粉絲什菜煲
一道很普遍的菜式,這裹的也没有什麽特別,只是用料足份量重,蔬菜没有因煑得過火變黃,粉絲不會被煑至斷開。

總結:
環境雖不算豪華但乾淨整潔,食物方面有水平、份量足及有特色,但以街坊小館而論,價錢不算低,不過都值得向各食家推一推,路過灣仔不妨走去食番餐試吓。

荷葉籠仔蒸肉蟹糯米飯
翠塘豆腐
$133 (Dinner)
荷葉籠仔蒸肉蟹糯米飯
翠塘豆腐
  • 荷葉籠仔肉蟹蒸糯米飯,煙熏鴨胸肉,腰果炒銀魚,海鮮翠塘豆腐
2008-11-03 171 views
招牌黃金蝦$88, 有中蝦八隻, 但煮得唔熟, 仲好生!! 同老細講, 態度好好, 話煮過. 熟過出黎又係唔熟. 黃金蝦煮法有問題, 唔夠干身, 同埋佢炒左咸旦再落蝦煮, D蝦好易唔熟, 煮太耐D旦王又會燶. 希望佢地改變煮法. 仲有海蝦入貨問題, 不過唔想教佢.蕉炎尤魚超咸, 係咸到食唔到. 唔知廚房搞乜. 炒聖子 Ok, 金銀旦白菜OK. 兩個白飯加兩支啤酒 HK$350. 算貴 !!
招牌黃金蝦$88, 有中蝦八隻, 但煮得唔熟, 仲好生!!

同老細講, 態度好好, 話煮過. 熟過出黎又係唔熟.

• 不推介黃金蝦
2008-08-22 129 views
茶餐廳風格的店,牆上貼滿各式小菜的名稱,目不睱給。先來一客菜膽翅,早料到是「漿糊勾芡」,散翅有好幾片,四十元不到一客,不能期望過高。煙鴨胸反而有驚喜,皮脆肉嫩,煙燻味濃郁,除了皮下脂肪過多外,沒甚麼好投訴了。魚頭煲也弄得不錯,用猛火爆香魚頭再放入小鍋焗,鑊氣十足,非常惹味。鹽焗雞肉味全無,鹽香難覓,居然夠膽冠以「金牌」之名,簡直混帳之極。應把大廚捉去漢年,在那裡從頭再學如何弄鹽焗雞。椒鹽白飯魚吃來居然像卡樂x薯條,漿粉厚固然是一大敗筆,但白飯魚亦無甚味道,差! 總的來說只及合格水平而已,沒有再來的理由。

總的來說只及合格水平而已,沒有再來的理由。
$100 (Dinner)
今日想早收工不想行遠, 近近地找家茶餐, 快快食個便飯, 回去工作.本來想去食車仔麵, 但想起機利臣街街市有幾家茶餐, 有湯有茶, 仲好. 有小菜, 有炒粉麵, 滿場工友, 亦有我們一些, 金鐘客...是正宗金鐘, 海富行過黎食果d.有人包大檯, 四人五人小菜餐有供應, 一兩個人來, 一人小菜, 一人炒粉麵亦熱賣, 我就快趣食個炒麵. 一客肉絲炒麵, 有茶樓水準, 麵底脆仆仆, 肉絲鋪麵, 鑊氣必定十足, 因為肉絲熱到辣口. 而且份量也是酒樓份量, 而多人共分.其他蒸魚, 小菜等等, 是茶樓貨色, 難怪有OL從金鐘特登走來.... 如果二至三人來, 小菜更加經濟

$41 (Lunch)
2008-07-01 74 views
因為這間是在街市旁的茶餐廳, 初開服務都可以, 可能開了幾年, 有一定的客人, 服務差了, 但在一年多前提升了餐價還加一, 這樣有點不順,(因為若餐廳滿了, 會在外旁側加桌, 這個天氣沒有冷氣都好惡頂, 吃完後還說加一服務)北菇花膠鵝掌煲$118, 份量足, 鵝掌也有5隻, 花膠足料, 就是膩了一點, 因為油太多小抄皇$78, 要來送酒是不錯的, 就是味精多了點荷葉籠仔蒸蝦飯$128, 蝦是海蝦的, 用金銀蒜蒸(金銀蒜是將一半蒜頭抄過, 一半沒有抄), 飯也用蛋抄過的(若換了是糯米飯更好)紅燒菜膽翅每位$38, 份量足, 就是味精多了, 還有就是不夠熱,所以翅有點腥缺點是味精太多, 油太多, 所以食完後,好口渴,對味精敏感的人, 還沒吃完餐就起紅點, 是否可以將味精改用雞粉比較好,(雖然雞粉價比味精貴了點,但這個餐價也可以用雞粉啦)兩個人晚餐平均要每位數120以上
小抄皇$78, 要來送酒是不錯的, 就是味精多了點

兩個人晚餐平均要每位數120以上

$150 (Dinner)
  • 北菇花膠鵝掌煲
2008-05-17 56 views
本人已去過很多次, 係男友好耐之前睇雜誌介紹的..黃金豆腐, 好好食, 介紹咁多人去試都話好,送啤酒必選. 鹹蛋黃包住d豆腐里炸,好咪到吖..泰式煲仔翅就麻麻la, 但係紅燒菜膽鮑翅就幾好,記住$40唔駛,真係幾得ga..煙鴨胸,估唔到隻味唔係一般好煙果d味, 有驚喜..海鮮籠仔蒸飯(唔知個名有無記錯)好足料,有聖子,帶子,蜆,魷魚,魚, 兩個人食都食唔哂..沙拉骨, 太"鞋"la,唔知係咪最近個次同4個朋友里食 叫得太多, 攪到要"監硬"塞落個口度, sooooooooo感覺好................飽, 食唔出乜味..不過d位窄左d, 4個人坐卡位,d碟要放係隔離枱囉...
本人已去過很多次, 係男友好耐之前睇雜誌介紹的..
煙鴨胸,估唔到隻味唔係一般好煙果d味, 有驚喜..
不過d位窄左d, 4個人坐卡位,d碟要放係隔離枱囉...
  • 黃金豆腐
2008-02-13 53 views
跟同事二人點了兩個小菜,粟米班塊及招牌鹽焗雞,點完菜即上例湯,傳菜速度超快的招牌鹽焗雞,味道較淡,賣相較差,但可以接受粟米班塊,粟米汁不稀不杰,班塊脆口,數量甚多,抵食之作雖然環境較迫,但算是灣仔區食午飯的好選擇。

招牌鹽焗雞,味道較淡,賣相較差,但可以接受

粟米班塊,粟米汁不稀不杰,班塊脆口,數量甚多,抵食之作

雖然環境較迫,但算是灣仔區食午飯的好選擇。
招牌鹽焗雞
粟米班塊
(Non-member)
2008-02-12 41 views
好過份!!!今日中午12:15去到, 叫了2個炒野, 等左30分鐘, 未到, 其間問過催過, 無人理, 只有一個好不知所謂答案, 話要做左小菜先, 我覺得好唔合理, 做左小菜先咁你又做咩要比個有小炒既menu呢, 等了又等, 真係無得再等, lunch time只有一個鐘, 我地咪走囉(有收錢for the drink) 佢地仲要一句唔好意思都無囉, 請大家不要去!!!!!!!!!
好過份!!!

(Non-member)
2008-01-20 44 views
晚上和朋友(一行4人)來群眾小廚食飯,之前已聽聞過不錯,專登來試.點了:生炒骨,香燒鱔,炸雞味道不錯.下次再來.
點了:生炒骨,香燒鱔,炸雞

味道不錯.下次再來.
2008-01-20 52 views
2008-12-20第二次光顧,再試清楚,一句講晒,平靚正!三個人點了招牌荷葉籠仔蒸蝦飯,香煎鴨胸,蒜蓉炒荳苗。當然也要了一人一客超值靚趐啦!趐當然是較為次級的,但大大件,而且好味,算作例湯都抵到爛了。單是一味鴨胸,小食價錢,名飯店水準。籠仔蒸蝦飯名不虛傳,蝦鮮味濃飯底靚,但價錢似同其他餸菜不太匹配。無論如何,以小茶樓收費換來大酒家享受(除環境外),點計都值。數缺點只有地方稍為迫窄和上菜稍慢而已。
2008-12-20

第二次光顧,再試清楚,一句講晒,平靚正!

鴨胸
荷葉籠仔蒸蝦飯
2007-07-06 24 views
係灣仔, 唔係好知食咩好. 西餐又好似好貴, 上酒樓又好似唔係好抵咁, 最後都要去d橫街窄巷搵著落.係電車路見到呢間有大大個牌, 又係小廚, 就入去試下. 三個人食叫左1.金銀蛋莧葉–唔會差先喇,主要都係要佢d菜o者..2.鎮江炸鱔片–分量幾大,可惜炸粉太厚,d鱔肉太薄又乾,唔係咁掂,令我呢個愛鱔o既人比較失望.3.沙拉骨–又係幾大碟,排骨有十多件,好多沙律醬,d汁好濃,味道可以.埋單160,每人50蚊左右.如果個鱔片做好d會更好.返屋企睇番d食評,原來佢仲有好多野食.唉....

係電車路見到呢間有大大個牌, 又係小廚, 就入去試下.

三個人食叫左

1.金銀蛋莧葉–唔會差先喇,主要都係要佢d菜o者..

2007-05-19 36 views
本人一向喜歡街坊小炒,去年誤打誤撞發配了此菜館,一,兩個月必去一次,晚一點去都經常坐滿.推介菜式:1. 煙鴨胸($30,抵到非常之小食,必試)2. 黃金豆腐(同樣是$30之小食, 以黃金蝦之概念做豆腐,有新意也好吃,送啤酒之選)3. 芝士薄荷骨(同樣是有創意之作)4. 籠仔蒸蝦飯5. 豉椒炒蜆/小聖子(一般來說都新鮮)6. 牡丹蝦菜式通常都有照片推介,相信是為了方便經常出現的外國人食客.價錢合理,二人消費連啤酒通常為$150-200

推介菜式:

1. 煙鴨胸($30,抵到非常之小食,必試)

3. 芝士薄荷骨(同樣是有創意之作)

4. 籠仔蒸蝦飯

5. 豉椒炒蜆/小聖子(一般來說都新鮮)

6. 牡丹蝦

菜式通常都有照片推介,相信是為了方便經常出現的外國人食客.

價錢合理,二人消費連啤酒通常為$150-200
2007-01-29 42 views
係雜誌睇到介紹呢間野, 朋友仔好想試, 星期六做完運動就走左去灣仔試下.9點鐘到, 坐滿晒人, 得番一張二人檯, 雖然今次係三個人, 但都照殺.睇餐牌小菜價錢偏高, 但好食都無所謂啦.紅燒菜膽鮑翅($36 x 2) - 試飲了一啖, 味算濃, 翅既份量都算多, 以咁既價錢理應收貨, 但朋友仔食完後就心跳加速, 呼吸仲有d不順, 佢話食左D重味精就會咁, 就因為咁要扣分.豉椒炒蜆($48) - 好細隻, 味普通.荷葉籠仔蒸蝦飯($108) - 蝦開邊放上飯面蒸, 有膏但肉有點鞋, 飯用荷葉墊底, 加上蒜同蔥同蒸, 飯無荷葉同蝦既香味仲好淡味, 失敗之作.油泡田雞($58) - 田雞好大隻, 但肉質帶點鞋, 同樣味道都係偏淡.青島($20 x 2)
睇餐牌小菜價錢偏高, 但好食都無所謂啦.
豉椒炒蜆($48) - 好細隻, 味普通.
青島($20 x 2)
2007-01-07 29 views
15/12(五) 7pm到會展捧林狗場前先得填填肚子,本欲到火鍋店;但德興早已滿座,其他的火鍋店似乎不太能提起我倆食慾.沿莊士敦道尋找心儀食店,最後走進機利臣街這小橫街,乍見此店門面企理光鮮,盡管一試!未到7時店入食客僅一兩臺,我倆離座時客人亦多不了多少,相信是偏僻位置所致.至於店內環境光猛,牆上貼滿有質素的食物照片,我倆選坐硬身卡座後,看過字體工整的貼牆餐牌後,點了紅燒菜膽鮑翅$36,蒜蓉炒芥蘭$38,瑤柱香煎琵琶豆腐$52.紅燒菜膽鮑翅--以湯碗盛上,先嚐湯頭,味道不算清甜,濃稠度適中,亦沒啥味精;而非上等的翅群份量也不少;以這價錢,質素沒大期望之下,總算過得去!蒜蓉炒芥蘭--碟頭頗大,唯味道過淡,師傅應忘了下鹽,我們要求師傅加鹽再炒,但味道仍偏淡口,質地爽脆鮮甜是其可取地方.瑤柱香煎琵琶豆腐--豆腐約有12-14件,件件體型具份量,豆腐炸得夠乾身而帶微脆;豆腐內裏的魚肉及豆腐味道對辦,伴以鮮甜菜心及瑤柱芡汁,食味是合乎水準的!親切的阿姐最後送上腐竹薏米糖水,腐竹煲至全溶,薏米富咬口,糖水口感滑溜而不過甜,製作絕不馬虎!沒加一茶芥,埋單$123.價錢雖則屬中價位,但份量不少,出品亦
15/12(五) 7pm

沒加一茶芥,埋單$123.價錢雖則屬中價位,但份量不少,出品亦不俗,可以一試!