2011-06-02 17 views
又是上堂的日子, 是晚揀了這裡晚餐. 要了兩個一人餐.肥牛蝦湯新竹米粉 $36: 6分, 肥牛肉質還可以, 起碼不會太實, 新竹米粉還算爽口, 但蝦湯就怎喝也像清湯, 無乜味道雞肉, 辣牛腱飯 $42: 5分, 飯是相當硬, 好像剛叮去似的, 是午市剩下的? 雞肉幾入味, 但辣牛腱是相當相當辣, 底下的飯都變得極辣. 看來愛好辣的朋友應該滿意, 但我們就無辦法吃了.晚市要加一, 坦白講, 不算便宜, 而要試這裡的真正水準, 看來單計一人餐就不足夠.
又是上堂的日子, 是晚揀了這裡晚餐. 要了兩個一人餐.

$43 (Dinner)
2011-05-22 7 views
豬兒仔去完台北, 又扭要吃台灣東所以扭我帶她到老苔目她一心想吃冰冰, 但去到坐下時, 想好了要個 冰苔目但... 店員卻說現在要晚上才有冰苔目喔~真可惜結果, 還是一人要了一個便當>,<豬兒仔的魯肉飯便當我的焢肉飯便當為何豬兒仔的有5片台灣腸腸我的只有2片丫!焢肉其實不太好, 冷冷的, 肥肥的, 感覺油膩好像也加了價, 但還是三十多元, ok la~
豬兒仔去完台北, 又扭要吃台灣東

所以扭我帶她到老苔目

她一心想吃冰冰, 但去到坐下時,

想好了要個 冰苔目

但... 店員卻說
現在要晚上才有冰苔目喔~

真可惜

結果, 還是一人要了一個便當>,<

豬兒仔的魯肉飯便當
我的焢肉飯便當

為何豬兒仔的有5片台灣腸腸
我的只有2片丫!

焢肉其實不太好, 冷冷的, 肥肥的, 感覺油膩

好像也加了價, 但還是三十多元, ok la~
2011-05-20
2011-04-21 5 views
老苔目的名字己經夠特別,我差點不懂得諗出,這裏店子細細座位不多,裝修頗鮮明簡潔,等左一陣才可入座!餐牌不算很厚,但有很多食物可供選擇,好像豬手是推介,午餐來一隻豬手好像太油膩了,雖然最後都是要了煙肉飯和加了一碟蒜泥白肉,肥豬肉的味道很像台灣吃到的一種,不算太肥味道亦不太濃,帶有濃厚的台灣特色,蒜泥白肉也不是太肥很香的蒜頭味,店員很用心和勤力,很努力的介紹食物,這個要加分,食物價錢一個午餐要二三十到四十元一個餐,現今的通脹環不算太貴了,這裏還有很多其他的食物,下次可以一試。http://icuteee.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=2991581

2K
2011-04-07 30 views
嚟過三次, 第一次好過第二次, 點知第二次又好過第三次 (i.e. 今次).滷蛋豆腐: 味淡, 豆腐帶酸澀, 蛋就好睇唔多好食.滷雞翅: 又係味淡.肉燥飯: 味 ok, 但食唔晒.炒米粉: 唔「炒」, 係「肉燥拌米粉」, 味 ok, 但米粉濕, 膩, 都食唔晒.白玉翡翠: 硬, 麻醬唔香.貢丸湯: 貢丸太實, 湯底同麵線的一樣味.黑糖牛奶: 好甜!冬瓜茶: 無咁甜, 味正常.每人埋單約 $80, 無興趣再來.更多相片及分享 @ http://locusttunghok.blogspot.com/2011/04/blog-post_07.html

滷蛋豆腐: 味淡, 豆腐帶酸澀, 蛋就好睇唔多好食.

滷雞翅: 又係味淡.

肉燥飯: 味 ok, 但食唔晒.

白玉翡翠: 硬, 麻醬唔香.

貢丸湯: 貢丸太實, 湯底同麵線的一樣味.

黑糖牛奶: 好甜!

冬瓜茶: 無咁甜, 味正常.

每人埋單約 $80, 無興趣再來.

2011-04-05
$80 (Dinner)
2011-02-19 24 views
之前睇到雜誌介紹(忽周)食台式食品,講到好吸引咁,咪唸住去試吓...點知....叫咗以下既嘢食:米苔目 + 花枝湯 –(勁難食) 米苔目不外如是(類似烏冬既物體,但烏冬好食好多),啲花枝(唔好味),入面仲有幾隻蝦(勁冰鮮味,唔落好過落)柯仔煎 – (好差) 唔香…好少蛋,無咩味魯肉飯 – 比較正常芥蘭 – 好一般P.S. 環境坐得好唔舒服,唔太乾淨,真係去一次就夠

叫咗以下既嘢食:

柯仔煎 – (好差) 唔香…好少蛋,無咩味

魯肉飯 – 比較正常

芥蘭 – 好一般

P.S. 環境坐得好唔舒服,唔太乾淨,真係去一次就夠
2011-02-18
$63 (Dinner)
2011-01-31 13 views
係雜誌見到有介紹,又咁岩去旺角喎!順便去埋啦~雜誌介紹左米苔目,20蚊碗黎講有少少細碗,如果真係好肚餓的可能要食兩碗先夠...不過個日純粹想試下好唔好味,唔係為左醫肚,所以同fd share左一碗個樣有d似烏冬,但比烏冬q,口感好好.個湯底好甜幾好飲上面d肉碎幾好食..冰苔目其實係類似刨冰的甜品24蚊唔算太貴,因為好大碗,兩至三個人食都夠食可以揀一款配料同埋汁佢有黑糖同煉奶,兩溝都得本身想揀黑糖,不過個店員話兩溝會好食d...所以最後揀左兩溝配料想揀芋圓或者地瓜圓(因為呢樣算係比較特別)可惜都無,有d失望最後唯有揀仙草啦~~味道唔錯,不過食個陣記得"抄"埋個底個d米苔目食!!!!因為太遲食會變得太硬,冇咁好食d冰做得唔錯,冇太大粒的冰,d冰唔需要點咬..不過溶得幾快,所以要快手d~~~服務生態度好好,問路都會好好態度咁答你~~不過講野實在係細聲左d總結:個冰苔目好值得食,米苔目都唔錯~應該會有下次啦!!!!
好食的米苔目(本身個買相好靚嫁!)
係雜誌見到有介紹,又咁岩去旺角喎!順便去埋啦~
個樣有d似烏冬,但比烏冬q,口感好好.個湯底好甜幾好飲
上面d肉碎幾好食..
細冰苔目
冰苔目其實係類似刨冰的甜品
24蚊唔算太貴,因為好大碗,兩至三個人食都夠食
可以揀一款配料同埋汁
佢有黑糖同煉奶,兩溝都得
最後唯有揀仙草啦~~
d冰做得唔錯,冇太大粒的冰,d冰唔需要點咬..
不過溶得幾快,所以要快手d~~~

2011-01-30
好食的米苔目(本身個買相好靚嫁!)
細冰苔目
  • 米苔目
  • 冰苔目
今天想吃個特別的lunch, 看到食評這間台式小店好像不錯就選了它……到達時已是3時多, 下午茶都開始了, 座位不多, 幸好不是太多人不用等位點了:魯肉飯便當 (LUNCH SET) – 好味!! 夠味多魯肉胚牙奶茶 – 加$2加大……友人說好飲………….炒泡麵 (TEA SET) – 一般, 不像平時吃的fried instant noodle, 多油不乾身, 覺得混了蛋汁後較好吃…有一種很重的味道, 不知是黑椒還是胡椒, 吃完喉嚨有點辣珍珠奶茶 – 不太甜 , 不多珍珠, 合我心意, 因為在台灣買的珍珠奶茶超多珍珠, 每啖幾粒, 奶茶飲完還有1/3杯珍珠, 吃光了已經飽得什麼都吃不下雞翼 – 跟下午茶餐 加$3一隻……太lum, 味道太淡
, 下午茶都開始了, 座位不多, 幸好不是太多人不用等位

點了:
魯肉飯便當 (LUNCH SET) – 好味!!
夠味多魯肉
胚牙奶茶 – 加$2加大……友人說好飲………….
, 吃完喉嚨有點辣
珍珠奶茶
– 不太甜 [愛甜的人可能覺得很啖味],
雞翼 – 跟下午茶餐 加$3一隻……太lum, 味道太淡
珍珠奶茶 & 加大胚牙奶茶
炒泡麵
雞翼
2011-01-13
珍珠奶茶 & 加大胚牙奶茶
2011-01-05 9 views
與小友二人來到黑布街內的台式小店吃午餐。主要之目的,乃希望一試地道小吃"刈包"而已....只吃一件包當然不能罷休。小友想試試牛肉麵,就如其所願。樣子是頗對辦了,但可惜的是味道卻不盡如人意 --- 湯頭不濃且有極強酸味,牛肉味及香皆未能彰顯;麵條沒韌勁,偏淰;牛肉多是夠多了,未吃先飽了大半,肉尚算淰身,但帶筋的部仍卻很硬,少點牙歯也難咬得動....喝一口味淡得尤如在喝冰水一般的烏龍泡茶,惡夢仍是繼續...從店內貼出來的相片來看,這刈包賣相看來極吸引,但真吃起來,卻又是兩碼子的事 ---- 包身有點像意式的CIABATTA,尚算軟熟而味帶少許甜;餡內的五花腩肉是經白烚烹調,有少許鹹味,但脂肪部位卻是太淰,吃起來只覺肥膩;整件東西的味覺來源全來自那顏色啡紅的醬汁,不過吃起來這汁又不大覺濃稠,反而最搶味竟來自附加的莞茜 (偏偏這又是小弟少有絕不沾口的東西)。今次為了這刈包而來,看來多半是"乘興而來,敗興而返"居多....蚵仔煎大大餅的。蛋處理得甚老,蠔仔細只之餘份量也太少;佔大多數都是那些黏黏的用地瓜及太白粉為主開成的粉漿,中間有好些部分更是焦了....另一台式小吃常客魯肉飯就做得像樣一些

只吃一件包當然不能罷休
。小友想試試牛肉麵,就如其所願
,肉尚算淰身,但帶筋的部仍卻很硬,少點牙歯也難咬得動
喝一口味淡得尤如在喝冰水一般的烏龍泡茶
,惡夢仍是繼續
...
....
,中間有好些部分更是焦了
....
另一台式小吃常客魯肉飯就做得像樣一些 --- 肉雖偏瘦一點,但吃落沒有過鹹至咯喉,而且飯粒分明之餘也夠爽口....
扁魚白菜連小弟這個"大鹹人"也差點支持不住,更遑論吃東西較清淡的小友了
...
再坐下去只是浪費時間而已,還是快快走人好了
....

$60 (Lunch)
2011-01-02 6 views
-蚵仔好少且細粒-醬汁:冇乜特別本身諗住叫多幾樣 但又驚食吾晒 而且諗住食佐一款先 好食再嚷其他泥試 結果 因為吾系幾中意食呢個蚵仔煎 所以就拂袖而去了環境:幾"骨子";但冷氣位凍到我打冷震;位吾太多服務:幾好 一坐底就拎杯水埋泥 雖然系凍geh-_-

-蚵仔好少且細粒
-醬汁:冇乜特別

環境:幾"骨子";但冷氣位凍到我打冷震;位吾太多
服務:幾好 一坐底就拎杯水埋泥 雖然系凍geh-_-
2010-09-18
$30 (Lunch)
2011-01-01 4 views
首先,第一個「讚」是要給店務員小姐,服務態度很好啊,很耐心及詳細地介紹店內食品!第二個「讚」是要給店內食品,經店務員小姐介紹我們點選了一個二人套餐,食品由頭盤、湯、飯、麵、小食及甜點都很好,最喜歡就是酥蠔餅,蠔新鮮、炸得剛剛好.......總括GOOD!

2010-12-31
$137.00 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 酥蠔餅
  • 香末芥蘭
2010-12-19 16 views
鴨肉刈包....未食過d咁既野...但都幾好味架....正""""""""""肉燥便當....肉燥飯食得多.但今次真係第一次食到咁好味.真係好有水準.
鴨肉刈包....
未食過d咁既野...但都幾好味架....

鴨肉刈包"""""

鴨肉刈包""""""

正""""""""""
肉燥便當....
肉燥飯食得多.
但今次真係第一次食到咁好味.真係好有水準.

肉燥便當"""""

2010-12-18
$30 (Lunch)
鴨肉刈包"""""
鴨肉刈包""""""
肉燥便當"""""
  • 刈包
  • 肉燥飯
2010-12-09 16 views
曾經上過十大,一直記住,人到旺角,一心黎幫襯下。要既係大腸雞排米苔目配牛肉湯,米苔目粉粉地, 大腸就幾好,夠肥。雞排就無咩特別,牛肉湯味幾重,有牛展係入面,不過幾韌下。百香果唔太甜,幾香,不錯。D位坐得唔太舒服,食碗麵唔洗太耐,食完快閃。

曾經上過十大,一直記住,人到旺角,一心黎幫襯下。

百香果唔太甜,幾香,不錯。

D位坐得唔太舒服,食碗麵唔洗太耐,食完快閃。
$45 (Lunch)
2010-12-08 15 views
呢個係正常味道.白玉翡翠我見咁多人叫.就叫黎食下.平時真係唔多食菜.我bf叫左個炒泡麵.呢個都唔錯.杯胚牙奶茶我叫8架.幾鐘意飲.唔會太甜.d胚牙又有嚼口.一定會再黎食推介既食品重有重有.服務唔錯.d野黎晒o個時.有問我地d野黎晒未.重叫我地慢慢食不過間鋪面真係細左少少.但唔逼既.

呢道唔錯"""""""""

呢個係正常味道.

白玉悲翠

白玉翡翠我見咁多人叫.
就叫黎食下.
平時真係唔多食菜.
炒泡麵""""""

我bf叫左個炒泡麵.
呢個都唔錯.
胚牙奶茶"""""""

杯胚牙奶茶我叫8架.
幾鐘意飲.唔會太甜.
d胚牙又有嚼口.

一定會再黎食推介既食品
重有重有.服務唔錯.
d野黎晒o個時.有問我地d野黎晒未.
重叫我地慢慢食

不過間鋪面真係細左少少.
但唔逼既.
2010-12-29
$30 (Tea)
呢道唔錯"""""""""
白玉悲翠
炒泡麵""""""
胚牙奶茶"""""""
2010-11-04 14 views
8月28日, 貼紙相日下場, 去咗試下呢間好評如潮嘅老苔目~ 呢到舖頭細細, 坐位唔多… 我地都等咗一陣先至入得座~::: 米苔目 ::: $18細細碗粉, 但係超有米味!!! 米苔目, 其實就係我地平時食開嘅銀針粉~ 無試過台灣地道嘅米苔目係咩樣, 但呢度嘅米苔目就比一般銀針粉幼少少同埋較碎… 但就有相當強勁嘅米味, 口感仲非常QQ!! 湯底唔知用咩熬製, 但撈埋面頭堆肉燥同香蒜,材料雖然簡單但係味道好好~ 一定要試!!::: 魯肉飯 ::: $15都係細細碗, 配料基本上同米苔目一樣, 但就由米苔目變成米飯~ 魯肉係好傳統嘅肥多瘦肉少, 雖然唔健康但就十分香口! 連埋蔥粒一齊食味道絕對上佳~ 不過d飯就乾咗少少, 同埋比d強勁冷氣吹住所以好快凍… 而且反而不及米苔目有米味! 兩種食物材料味道相約, 下次會揀食米苔目再試多d其他野~::: 白玉翡翠 ::: $26十分優雅的菜名~ 賣相亦十分乾淨亮麗~ 一客十小卷, 以白灼椰菜片包著韭菜同蘿蔔絲, 附以麻醬供點食用. 就咁乜都唔點的話椰菜卷味道略嫌清淡, 不過點咗麻醬亦只係有助少少提味而已~ 欣賞的是呢個菜真係有心機, 同埋菜量甚豐!

::: 米苔目 ::: $18

::: 魯肉飯 ::: $15

::: 白玉翡翠 ::: $26
十分優雅的菜名~ 賣相亦十分乾淨亮麗~ 一客十小卷, 以白灼椰菜片包著韭菜同蘿蔔絲, 附以麻醬供點食用. 就咁乜都唔點的話椰菜卷味道略嫌清淡, 不過點咗麻醬亦只係有助少少提味而已~ 欣賞的是呢個菜真係有心機, 同埋菜量甚豐! D菜亦食得出頗新鮮~ 然而因為椰菜本身唔夠淋, 所以咬開個卷係有少少困難… 不過一餐飯可以食番咁多纖維感覺上都健康d!

今餐雖然唔係叫咗好多野, 但可能兩個重澱粉質野已經令我地飽飽地~ 小店雖然面積不大但裝修雅致, 亦都有淡淡嘅古早風味! 環境服務食物俱佳~ 價錢亦十分相宜~ 一定會再嚟試多d其他野食~
米苔目
白玉翡翠
2010-08-28
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$30 (Dinner)
米苔目
2010-10-24 19 views
台灣美食節目看得多自然對台菜有些期望特意出旺角一趟搵古早味內在裝修擺設尚可只是位子太少門口對住一街修車的怪怪的朋友點小碗的魯肉飯真的得一小碗茶樓那種size大碗的也只是夠飽而已所以最後也叫多一碗大碗的吃個飽!魯肉飯出色價錢不貴地點方便以後一定常來
台灣美食節目看得多

炸雞排--夠台式,炸粉夠厚,調味粉也夠多,很香,肉汁也很多
魯肉飯--古早味,的確有小時候那種味道,魯肉十分香,十分香
水蜜桃露--清甜解膩,絕配
2010-10-24
$35 (Dinner)
用上鐵湯匙,鐵筷子,真的有點古早味,個人很喜歡
炸雞排--夠台式,炸粉夠厚,調味粉也夠多,很香,肉汁也很多