2024-09-28 68 views
大圍老表雲吞麵呢檔雲吞,豬潤,鮮滑牛肉真係好出色首先講佢哋嘅雲吞係超級大粒,超級足料,正所謂皮薄餡靚一定唔會失望,在講講佢哋嘅豬潤非常新鮮,又夠厚,鮮滑牛肉新鮮夠滑,口感一流,價錢平,已經大圍嘅係老字號
大圍老表雲吞麵
呢檔雲吞,豬潤,鮮滑牛肉真係好出色
點OpenRice只得積德里本店找不到金禧分店?放假一人下午茶,選擇去老表,不過今日唔係去金禧店,選擇積德里本店。第一次食老表就係呢間,事隔多年舖頭keep得非常好👍🏼,沒有多大變化。上次金禧店開餐,發覺好多人叫雲吞,所以今日專登嚟試食,果然冇令我失望!$30碗淨雲吞竟然係配大地魚湯,雖然味道偏淡,但確實係喜出望外!雲吞餡蝦肉約八二比,食落去啖啖都係蝦,爽彈超有快感!如果葱花換番做韭黃,呢碗嘢起碼值95分!曾經因為冇牛腩,就冇再去幫襯,今日感覺係相逢恨晚!最後買多一盒生雲吞返屋企,小朋友讚不絕口,老婆就話同大埔成仔記有得揮。是日消費:豬潤米$30 淨雲吞$30 豆漿$7共$67
點OpenRice只得積德里本店找不到金禧分店?

是日消費:豬潤米$30 淨雲吞$30 豆漿$7
共$67
$50 (Tea)
由細到大都喺大圍食開,估唔到老表雲吞麵咁少like所以今日為咗佢特登寫個食評🙂‍↕️今日去到大圍諗食咩嘅時候通常都唔會有啲咩猶豫因為老表雲吞麵一定係保底之選🌟價錢平靚正 $37 有一個雙拼嘅雲吞豬膶麵雙拼嘅話雲吞有兩粒 單拼嘅話就會三至四粒🥴雲吞夠大粒皮薄餡靚🥺一粒雲吞,至少有三隻蝦係入仲要係原隻蝦所以咬落去蝦嘅鮮味即刻出嚟😭其次就係超級彈牙超級新鮮彈性超好👍🏻如果個口細啲嘅話一粒根本吞唔晒個面嘅湯底係清嘅,但係唔會話冇咩味精亦都冇好濃嘅鹼水味,所以超級爽口😌成件事勁夾💖再加埋佢哋自己整嘅辣椒油,簡直就係冇得彈我自己就係鍾意配豬潤,因為佢嘅豬潤洗得好乾淨內臟味唔會好重,仲要叫做係爽口嘅我男朋友就鍾意配墨魚丸 魚丸都係足料㗎唔會話好重粉咁🤢咬落去都係超級彈牙😂呢個價錢嚟講真係叫做超級正好食過旺角嗰啲多多聲 我自己就算唔係糧尾都好鍾意過嚟食其實好多大圍人都會過嚟食,因為見到佢輪轉嘅速度真係超快希望多啲人知道呢間舖頭啦🫢
由細到大都喺大圍食開,估唔到老表雲吞麵咁少like
所以今日為咗佢特登寫個食評🙂‍↕️
今日去到大圍諗食咩嘅時候通常都唔會有啲咩猶豫
因為老表雲吞麵一定係保底之選🌟
價錢平靚正 $37 有一個雙拼嘅雲吞豬膶麵
雙拼嘅話雲吞有兩粒 單拼嘅話就會三至四粒🥴
雲吞夠大粒皮薄餡靚🥺
一粒雲吞,至少有三隻蝦係入仲要係原隻蝦
如果個口細啲嘅話一粒根本吞唔晒
再加埋佢哋自己整嘅辣椒油,簡直就係冇得彈
我自己就係鍾意配豬潤,因為佢嘅豬潤洗得好乾淨
內臟味唔會好重,仲要叫做係爽口嘅
呢個價錢嚟講真係叫做超級正
好食過旺角嗰啲多多聲 我自己就算唔係糧尾都好鍾意過嚟食
其實好多大圍人都會過嚟食,因為見到佢輪轉嘅速度真係超快
希望多啲人知道呢間舖頭啦🫢
今日晏就落雨,唔想行太遠想食個quick lunch,嚟呢度食咗個豬膶鯪魚球米,雙併粉麵$37,唔包括飲品。豬膶:有3至4大塊,煮得啱啱好,但比起之前食開北角某間已執笠粉麵店,呢間唔係差但仲有差距鯪魚球:有兩大粒,正常無異味米粉:幼身,唔係我鍾意既粗身米粉,呢款幼身米粉我唔太鍾意,但唔抗拒湯底:清湯寡水,無乜味成碗麵都係靠加啲辣椒醬去調味,辣醬ok,整體嚟講呢間適合平同快食,餸既味道好過粉麵,價錢平都幾多人嚟食。

鯪魚球:有兩大粒,正常無異味

湯底:清湯寡水,無乜味

豬膶、鯪魚球米
辣椒醬
2024-07-04
$37 (Lunch)
豬膶、鯪魚球米
2024-04-08 271 views
不會刻意但經過會再吃的雲吞麵今天也是經過見到,一看店名令我想起以前連鎖表哥雲吞麵,採漂亮裝修和中上價路綫,類似比靠得住模式但更店舖漂亮。可惜經營不善引致結業。這家老表雲吞麵,很明顯走權記路綫,裝修簡單圓枱摺櫈,梯圓筷子筒,黑色筷子。雲吞是由師傅傳統方式人手包,雲吞偏大,不是正宗小粒雲吞。唯一新穎是有樽裝coke zero。我點了雲吞河多葱,一支coke zero,是我喜愛的偏淡湯底,雲吞唔會死實實,蝦肉爽諗。河粉很滑,需要改善嘅係部分河粉疊埋一住,影響口感,師傅應該樣鬆佢。
不會刻意但經過會再吃的雲吞麵

2024-04-08
$40 (Lunch)
  • 雲吞河
2023-01-17 882 views
牛肉豬潤河——在這冷冷的冬天裡,本來不想出門的,但手指受傷了,不想濕水,就到了久違沒有光顧的老表。今次叫了牛肉豬潤河,味道4.5/5分,如果店裡提供胡椒粉就更佳了。
2023-01-16
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2022-11-26 597 views
入到呢間店舖見到大部分人都食雲吞,當然唔執輸都試下佢嘅招牌雲吞😛我點咗招牌雲吞河粉$30👇三粒大雲吞已經佔據咗成碗粉,餡料非常充實飽滿,內裏非常多蝦,而且爽彈新鮮,味道亦剛剛好👍,不過河粉唔算太滑身魚堅總評性價比 4👍(以5👍為滿分)

我點咗招牌雲吞河粉$30👇

魚堅總評
性價比 4👍
(以5👍為滿分)
Type of Meal
Lunch
  • 招牌雲吞
2022-05-25 708 views
大圍小店 值得繼續支持。老表雲吞麵真係充滿回憶由$13蚊一碗食到而加$28一碗 除左價錢變之外,其實好似味道都係保持水準。 保持昔日的設計、昔日的餐牌、一樣係過住的開放式廚房。好似連員工近十多年都沒有大分別😂😂雲吞麵的雲吞一樣係好足料 大大粒👍🏻最中意老表除咗係大大粒雲吞同豆漿之外,就係好野味的辣椒油老表雲吞麵的辣椒油真係好好味。 希望類似老表的小店可以喺大圍,甚至喺香港繼續生存經營。 因為呢種味道真係好難得💌
大圍小店 值得繼續支持。
老表雲吞麵真係充滿回憶

由$13蚊一碗食到而加$28一碗

除左價錢變之外,其實好似味道都係保持水準。

雲吞麵的雲吞一樣係好足料 大大粒👍🏻
最中意老表除咗係大大粒雲吞同豆漿之外,
就係好野味的辣椒油

老表雲吞麵的辣椒油真係好好味。
希望類似老表的小店可以喺大圍,甚至喺香港繼續生存經營。
因為呢種味道真係好難得💌
大圍有間粉麵店,價錢💰都幾親民,唔洗$30蚊就可以食到,基本上每個街坊都有幫襯過啊❣️佢就係老表雲吞麵,依家2間分店都係大圍~講起呢間店,不得不提佢既招牌雲吞,百分百自家製,每日新鮮製造,人手包既👩🏻‍🍳一碗有3️⃣粒,每粒都大大舊,皮薄餡多,有原隻鮮蝦🍤係入面,鮮嫩多汁,十分足料架,個人非常推薦👍🏻除左雲吞外,墨魚丸🦑都係唔錯既選擇!雖然就冇雲吞咁大粒,但都相當有份量,而且入面係咬到墨魚粒粒,每一粒都爽口彈牙架🤤💰價錢:粉面每碗單拼$28,外賣需加$1

招牌雲吞河粉

墨魚丸河粉

💰價錢:粉面每碗單拼$28,外賣需加$1
2022-02-19
TakeAway
$29 (Lunch)
招牌雲吞河粉
墨魚丸河粉
2022-02-16 371 views
今天食飯時間有點趕,簡單坐下食碗麵。雖然雲吞超大粒是驚喜的,但沒甚麼味道,$28一碗也沒有甚麼期望。我的座位剛好面向開放的廚房,不是刻意選的,我落單時,廚房阿姐正舉著起地下的大煲執拾,又整理旁邊的垃圾袋。清理後,她沒有洗手,一轉身便拿起我要的麵落水煮。我叫伙計同阿姐講她沒洗手,阿姐毫不理會。當然好多廚房都污糟,我也知道滾水煮食可以殺菌,但不是在食客面前這樣做吧?一心直想支持小舖,也卻不會再到這一家了。
2021-12-30 279 views
話說最近都鐘意試唔同鋪頭嘅雲吞比較吓🤔呢間係最近食過印象比較深刻嘅雲吞🦐$28淨雲吞多蔥🙆🏻‍♀️呢度湯頭並唔係大地魚湯,只係一般嘅清湯,無特別,亦都唔會有韮黃🙂重點啲雲吞好似乒乓波咁大粒,咬開裡面可以見到滿滿嘅蝦肉,非常彈牙,夠晒足料🤓

2021-12-15 273 views
事源3個星期前, 放工好想食雲吞麵, 所以係返屋途中特登落車去呢間野買外賣, 點知返到屋企發現比少左一碗麵, 於是打返電話去問, 伙計用非常差劣既態度叫我下次去講返佢地上次比少左, 講返係咩黎佢地會記得。 由於上述店舖距離我屋企都最少20分鐘車程, 所以已經特別同店員講我未必咁快去到。今日剛好早放工就諗住順手買埋外賣返屋企, 去到舖頭同店員講返件事, 點知店員非常無禮貌同問我想要咩, 錢佢地唔會退, 而且重講到好似我欠佢地野咁, 明明係自己比少左人, 點解好似人地問佢地攞野咁。
Type of Meal
Dinner
2021-12-08 157 views
依然是很多年前讀書時候去過的店,也許是我吃的第一家做港式雲吞的店了,不記得當時的價格,現在淨雲吞四粒的價格是28錢,每顆裏面至少一顆大蝦仁,味道很新鮮,蝦仁肉質Q彈
2021-09-16 202 views
雲吞麵 $28雲吞🥟有三粒每一粒都好似乒乓波🏓咁大一粒要分三啖先食得完超級足料💯內餡咬開有三粒完整鮮蝦🦐蝦呈鮮紅色蝦肉質感彈牙用料新鮮👍🏻都幾juicy好有驚喜✨雲吞皮薄滑😻存在感唔高但恰到好處😋幼麵🍜質地爽彈有咬口得黎又唔會好難咬斷鹼水味唔算太重幾好☺️整體黎講,雲吞新鮮足料✅係一碗好食既細蓉本身無抱任何期望,一食即刻心心眼🤩份量睇落去唔多但女仔食完都夠飽$28性價比極高小店都有驚喜💖

雲吞麵 $28

份量睇落去唔多
但女仔食完都夠飽
$28性價比極高
小店都有驚喜💖
雲吞同豬潤, 可能好多間粉麵舖都有得食, 但我想講, 哩間老表, 係我食過最好味既. 雖然舖面唔大, 但係堂食短短15分鐘內, 係有好多外賣客黎齋買一盒盒既雲吞, 之前都試過買黎打邊爐, 味道真係一絕.雖然雲吞看似得3粒, 但其實係非常大粒, 比平常既至少大一半, 入面數過起碼有成6隻蝦, 咬落去豬肉唔多, 但又甜又彈牙. 梘水麵唔重梘水味, 麵亦都唔係彈口既款式, 有少少偏淋既. 不過雲吞搭夠, 仲見倒店員無停手咁包, 就知流量好高啦.嗌雙拼既話, 豬潤有3片, 雲吞都有2粒, 感覺加多少少錢, 就可以大滿足. 豬潤咬落去, 緊緊熟, 唔會有平常豬潤既血腥味, 爽口之餘仲有少少咸味, 真係唔似食緊豬潤咁. 河粉幼滑, 但好似碎左少少.
雲吞麵
雲吞豬潤麵
2021-06-22
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
雲吞麵
雲吞豬潤麵