2019-11-10 472 views
鍋貼皮厚 - 等咗好耐,店員「聲稱」因為要煎脆d, 可惜....好失望。d皮勁厚,完全同個「脆」字拉唔上關係,風馬牛不相及!水煮牛肉 - 唔正中,得個辣字,完全無麻既感覺只係用咗好多豆瓣醬+辣椒醬去煮。同「水煮」呢個煮法完全無關。其餘野只係普通,唔太出色。環境 - 唔算好差,不過好有向內地某d「好地道」既鋪頭既感覺。對好少接觸正宗中國菜式既外國人黎講,佢地應該覺得「還可以」。同於正常識食既人黎講,只可歸納為 —- 如果向果頭,又搵唔到其他野食,純粹填肚,都勉強可以試。不過如有其他選擇,就可免則免。

其餘野只係普通,唔太出色。

2019-11-09
2019-08-06 630 views
我覺得成條街最好食嘅一間餐廳,第二次再嚟encore😛,嘢食都保持到水準。最鍾意係成餐係好地道正宗嘅上海菜,價錢又合理,份量都好大份讚👍🏼!鍾意食上海菜嘅朋友可以黎試下!花雕醉鷄:雞肉嫩滑、花雕味香濃、入曬味酸辣湯:加咗拉麵,麵底好大份,而且麵質,煙銀足料,但個临湯比較酸
花雕醉鷄:雞肉嫩滑、花雕味香濃、入曬味
2019-07-24 288 views
今日同朋友一齊行過佐敦 見到有間肥龍拉麵小籠包, 其實我本身除咗鍾意食日本拉麵都鍾意食中式拉麵, 咁我叫咗個下午茶係雪菜肉絲拉麵 其實個餐非常抵 40蚊就有拉麵加六蚊就有杯豆漿。 講返個拉麵 其實味道還可以,佢最強嘅賣點就係大碗, 超抵食。 想平平地又飽肚嘅可以嚟呢間。

2019-05-28 428 views
叫左個上海粗炒$38 ,菜多肉無麵極少,唔夠飽,再加$18元換個口水雞,真的令人失望,一隻細雞脾加一隻細雞翼仲要收18元,仲要混醬溝成,再加6元換左支豆醬⋯⋯不舍再有下次 ,一個唔飽下午茶食左我七十幾元,食空氣好過
2019-05-05 453 views
相信大家平時食小籠包都係啲餐廳度連埋其他小菜一齊叫,一個人都起緊食成百幾二百。估唔到呢度又可以跟個套餐一齊叫喎,自選一個麵,就可以點一個點心。身為小籠包fan梗係點番小籠包啦,埋單58蚊有埋野飲冇加一。不過包個杯野飲只係奶茶咖啡檸茶檸水,豆漿要再另加錢呀。今次叫左個牛𦟌麵,一上真係嚇左一嚇,個麵底勁大份,見到都飽左一半😂牛𦟌就正常份量啦四五塊。食落去係好清淡,個湯同麵應該冇乜點調味,牛𦟌好林,都唔錯。小籠包一個餐係包四粒嘅,都算多汁,不過不失。野飲我叫左奶茶,一般啦,同埋食呢啲都好似配豆漿夾啲,大家唔介意加錢都係飲豆漿比較好!
2019-03-26 339 views
今晚幾位同事約了打羽毛球,打完後和二個同事一齊去食晚餐,路過佐敦白加士街,有一間上海餐廳,門口望入𥚃面都有數張枱有客,正在用餐,而且見門口的菜單,價格中等,便入內試試。我們叫了一碟花雕醉雞,啲雞唔夠滑,又唔入味,完全食唔到花雕酒味,好似洒和雞混合唔到一齊👎,雪菜肉絲麵,雪菜肉絲唔夠味,湯底味道普通,生煎鍋貼,上海年糕和春卷就中規中距,還可以,職員服務,就很熱誠,招呼好,只是一間普普通通的上海餐廳,相信不值得我再次光顧。🙁🙁
2019-03-26
$100 (Dinner)
2019-03-20 294 views
朋友介紹,今次試左上海野!其店離地鐵站好近,店舖裝潢簡單,但寬闊的!叫左招牌小籠包,的確皮薄兼肉汁豐富,夾起也不易穿破,大小剛好,一啖吃下,成個咀都充滿湯汁,真想叫多籠來吃另叫左一碎雞:花雕味好重!雞肉好入味!好香,肉質保持嫩滑!值的一試。小炒腩肉炒鳥冬:小咸,其份量好足,烏冬不會好硬,咸香!炒類十分出色,又左炒菜一道!其菜用蒜炒得好香,不會好油、好味!其份量足,價格不會太貴,小炒出色!值得一試。
朋友介紹,今次試左上海野!
其店離地鐵站好近,店舖裝潢簡單,但寬闊的!

小炒腩肉炒鳥冬:小咸,其份量好足,烏冬不會好硬,咸香!

其份量足,價格不會太貴,小炒出色!值得一試。
2019-03-19
Type of Meal
Dinner
2019-03-13 255 views
午市有炒飯麵、客飯和一點一麵餐等,價錢由$50-65,由11:30 am 至4:30pm均有供應。五香牛展湯拉麵配肥龍小籠包4隻,另送咖啡或茶,承惠$58。五香牛展湯拉麵,麵夠彈牙,牛展有4塊,可能將貨就價,切得非常薄,而且牛展肉質較靱且無肉味。肥龍小籠包,叫得肥龍應是招牌了。的確皮薄兼肉汁豐富,夾起也不易穿破,大小剛好,一啖吃下,成個咀都充滿湯汁,真想叫多籠來吃。

五香牛展湯拉麵配肥龍小籠包4隻,另送咖啡或茶,承惠$58。
五香牛展湯拉麵,麵夠彈牙,

肥龍小籠包,叫得肥龍應是招牌了。
Type of Meal
Lunch
  • 肥龍小籠包,
2019-03-08 148 views
幾好食既小炒店👀 話說學韓文既地方附近有呢間小炒店 次次趕上堂嗰陣見到都好鬼想食😳 終於比我係前幾日試到啦👻👻-同朋友廢事夜晚食咁多太過肥😳於是就要咗兩個小食👇🏻川辣口水雞回鍋肉炒年糕-先講口水雞先🐥🐥🐥 辣得黎又好正😍😍 越食越過癮😏😏 鍾意食辣同雞既朋友仔 呢個小食係must eat!! 之後到回鍋肉炒年糕😳 呢個鍋氣好夠 d年糕都炒得幾煙韌🤤 回鍋肉唔算好肥膩再加上炒得都幾入味🤓 呢兩個小食都好滿意🤓 下次再trytry其他野食先🤪-
同朋友廢事夜晚食咁多太過肥😳於是就要咗兩個小食👇🏻
川辣口水雞
回鍋肉炒年糕
$85 (Dinner)
2019-03-08 99 views
平時真係好鐘意好鐘意食中餐👼🏻由其對小籠包既要求好高😤今日行過佐敦 見到呢間主打小籠包既店 二話不說就入左去👼🏻叫左個午餐套餐🤣 58蚊 價錢合價回鍋肉麵首先成碟回鍋肉都好入味 超合適我呢啲重口味人士!啲菜同豆腐抄得好淋 入曬味😆 豬肉肥瘦參半 啱啱好 唔係淨係得個油字個麵相比起餸就無咁出色了。麵條唔夠彈牙,好易就咬斷🤭 湯底唔夠味又唔夠鮮🤔不過 同咁重口味既回鍋肉一齊食就啱啱好🥰個甜酸蘿蔔係送嘅 有幾個敗筆之處 第一就係唔夠凍 第二就係唔夠酸 不過都足夠做到開胃嘅效果嘅😤最後就係我哋嘅主角小籠包啦 成餐令到我最期待亦係最失望嘅一個菜 小籠包嘅皮太厚了🤨 雖然入面個餡好鮮味好好食😭 下次再嚟嘅話應該就唔會再食小籠包啦 可能試吓鍋貼同埋生煎包🥳
平時真係好鐘意好鐘意食中餐👼🏻
由其對小籠包既要求好高😤
今日行過佐敦 見到呢間主打小籠包既店 二話不說就入左去👼🏻
叫左個午餐套餐🤣 58蚊 價錢合價

回鍋肉麵

個麵相比起餸就無咁出色了。
麵條唔夠彈牙,好易就咬斷🤭 湯底唔夠味又唔夠鮮🤔
不過 同咁重口味既回鍋肉一齊食就啱啱好🥰

小籠包嘅皮太厚了🤨 雖然入面個餡好鮮味好好食😭
2019-02-22 133 views
一個人行過佐敦,找下午茶,來到白加士街。路過多次,也沒吃過,一個人就膽粗粗走進去試一下。看看下午茶的餐牌,有很多選擇,最後要一份回鍋肉炒年糕($42),熱奶茶。先要一杯茶,一般餐廳的茶,不濃不淡,還算正常。再送上熱奶茶,味道一般,加了半包糖,沒有茶苦澀味,茶不太濃,也不算香,這店並不是茶餐廳,還算不太差。回鍋肉炒年糕送來,外表還以為送錯了,的確是肉,菜,冬菇絲,加上年糕。可是應該是肉片,椰菜,青椒等,而且回鍋肉本身就不該用老抽去煮,這個樣子就好像是上海粗炒,只是換了年糕。單是外表就不合格,入口還可以,不算太鹹,味道剛好,可是回鍋肉是加入豆瓣醬去煮,這個樣子就沒有了豆瓣醬中的鹹中帶點點辣的特色,除了味道可接受之外,其他都不合格。最初還以為他們的回鍋肉炒年糕不合格,到櫃檯付款時,店員卻說$38!很奇怪的問他,為何價錢有不同,店員給我帳單,帳單上寫著:上海炒年糕,$38。立時明白,為何年糕的外貌和味道完全是這個樣子,因為這就是上海炒年糕的樣子及味道。可是向店員說要食物時,已經以手指指著餐牌正中央是什麼,又說一次我要的是什麼,為何可以這樣出錯?櫃檯的店員解釋說,可能他們弄錯了,老實說我自己也沒
一個人行過佐敦,找下午茶,來到白加士街。

路過多次,也沒吃過,一個人就膽粗粗走進去試一下。

先要一杯茶,一般餐廳的茶,不濃不淡,還算正常。

櫃檯的店員解釋說,可能他們弄錯了,老實說我自己也沒指正,也吃了,雖然味道也不太差,可是我還只是第一次到來,又不是熟識的常客,餐廳會這樣出錯,只能無話可說。
2019-02-08 172 views
初二在九龍站對出睇完睇唔到既煙花後,走咗去佐敦覓食。原本男友不想食上海野,不過過年食肆開的不算多,我地又小病初癒,最後都被我拉咗入去。坐低先問你飲咩茶,好似有三款常見既茶揀,這樣茶芥收費當然是少不了 (我估每位8蚊左右)。呢間上海野同其他連鎖類既餐牌差唔多,咁我地就叫咗個肥龍炒飯、漁香茄子、牛肉餅和豆沙鍋餅。茄子先到,裏面有加炸菜,非常惹味,勁想即刻叫個白飯,不過叫咗炒飯怕食唔哂......炒飯粒粒分明,都好正正~牛肉餅係今餐覺得最好食最驚喜既食物,皮薄汁多熱辣辣! 牛肉仲係有幾濃既牛肉味! 不過一叫最少要叫兩件,同製作需時,我地好似等咗差唔多30分鐘左右先黎。豆沙鍋餅就比較失色,味道都算唔錯,唔算太甜,不過皮就燶咗少少。(牛肉餅同豆沙鍋餅都唔記得影相...ORZ)另外服務亦值得一讚,我地最後坐埋一齊打咗陣機,一邊食豆沙鍋餅,女待應仍然好好禮貌幫我地加水,完全無一絲不滿 (當時差不多客滿)就算我地食完都繼續叫我地可以慢慢坐。 不過我覺得你識做時我識做,我地都係大概食咗1.5小時就結帳,應該不算過份吧
初二在九龍站對出睇完睇唔到既煙花後,走咗去佐敦覓食。

漁香茄子

炒飯粒粒分明,都好正正~

肥龍炒飯

牛肉餅係今餐覺得最好食最驚喜既食物,皮薄汁多熱辣辣!
我地好似等咗差唔多30分鐘左右先黎。

(牛肉餅同豆沙鍋餅都唔記得影相...ORZ)

就算我地食完都繼續叫我地可以慢慢坐。
2019-02-06
$114 (Dinner)
漁香茄子
2019-01-25 147 views
間舖裝修得幾靚好有特式,而且唔太嘈,坐得幾舒服。張枱好闊落,夠擺幾樣嘢食。食物唔錯唔算大驚喜,個燉湯係幾好飲👍🏻上菜好快,但兩個人食得慢叫佢個小籠包後上佢地都肯配合,不錯👍🏻
間舖裝修得幾靚好有特式,而且唔太嘈,坐得幾舒服。

張枱好闊落,夠擺幾樣嘢食。

食物唔錯唔算大驚喜,個燉湯係幾好飲👍🏻

2019-01-12 194 views
放假喺附近食個方便brunch,意外發現倒抵食嘅上海菜。一人套餐可揀一麵食配一點心,附送餐飲,抵食之餘賣相亦唔錯。我揀咗酸辣湯拉麵配小籠包,份量頗多超飽肚,熱辣辣嘅温度令食物味道更上一層樓。酸辣湯拉麵連埋湯底可以全部清光,而且味道配合得啱啱好。小籠包有四隻,夾起時外皮全部都冇穿到,超級驚訝!而且肉汁超多,新鮮滾熱辣,一啖一隻,迅速秒殺。另外散叫咗碟上海粗炒,平日只覺得粗炒好硬,無從入囗,完全唔識欣賞。今次第一次覺得上海粗炒都可以好好味,硬度適中有咬口,而且煮得入味。相比起其他百幾蚊先一碟嘅高檔上海菜餐廳,呢餐係有過之而無不及。
2018-12-31 199 views
無諗過佐敦一個個小小既地方就已經開左好幾間上海菜,雖然我自己中意食生煎包多過小籠包,但係有生煎包賣既鋪頭都唔多。 見經過又唔多人就試下佢地個招牌小籠包。 午市有58蚊套餐包一個麵或者飯再加一個小食同野飲。 我揀左擔擔麵同小籠包4個。 之前食過擔擔麵係乾撈當時覺得好好食,但無奈香港既擔擔麵多數係湯麵,不過佢湯頭好香,有濃濃既花生香味。 連肉碎都好鮮,之前食過d肉碎係冇咩味得d調味料味咁。不過d花生就冇咁好食,可能放耐左有d淋同埋冇咩花生味反而有d放耐左個d味。 但麵就軟硬適中,唔會過淋都有d咬口。 到招牌小籠包,個皮就係好薄,但係都唔會好易穿流d汁出黎。d汁就咁試都有好香既上湯味,要整到皮薄已經唔易,個汁都好更加唔易,如果唔多人都可以一試。
擔擔麵,小籠包
擔擔麵,小籠包