2019-12-15 904 views
今日嗰度你呢一邊真係有少少肚餓但係真係發現個荷包唔夠錢呀!於是就等左一陣等到個下午茶嚟到,於是我就叫咗個西多士餐,配上一杯紅豆冰,都係賣緊30幾蚊,呢一個咁嘅時勢邊度可以食到啊!二話不說嗰餐已經上到嚟,嗰個水壩師傅都幾開心架,玩佢做得唔錯㗎你可以慢慢試吓唔好嘅話我比多分你!於是我就去咗叫咗一份埋位食啦!我真係覺得呢一個西多士揸得唔錯,在裏面陪埋我最鍾意嘅花生醬同埋奶油在加上外面鋪想一塵蜜糖都唔錯架!

2019-02-02 827 views
去得沙田食大排檔唔駛講呢人一定話去陳根記 沙角大邊爐其實呢兩間都好一般好麻麻今晚同屋企人食團年飯 就黎左食興記其實呢度成日都轉手 冇間做得長但呢間算做得最耐 因為好夠穫氣 啲野好正佢有打邊爐 有小炒 有雞煲我地嗌左好多煎炸野呢個一定要推介大家 黃金鮮魷新鮮炸起嘅鮮魷 再用咸蛋黃炒每舊都包住咸蛋黃 個種咸香冇得頂而且佢啲脆醬好薄 唔會食落成口粉真係好好食👍🏽👍🏽呢個個名好得意 叫脆皮小棠菜其實佢似墨魚餅 手打墨魚膠 好多墨魚粒 加左啲菜 好彈牙 呢個反而個醬厚左啲建議唔要層脆醬 甘就冇甘熱氣繼續炸野 椒鹽九肚魚呢個一定推介大家食 薄脆漿啲魚好滑好新鮮 食落一啲都唔腥一咬落去啲煙標晒出黎😍😍
去得沙田食大排檔

呢個一定推介大家食 薄脆漿
啲魚好滑好新鮮 食落一啲都唔腥
一咬落去啲煙標晒出黎😍😍

2017-12-27 758 views
夜晚同班friend玩完比佢哋帶咗我嚟呢度食消夜,叫咗好多串串燒。串燒有好多款揀,雞肉串雞軟骨串豬肉串豬頸肉串羊肉串等等等着任你串,大部份都係$10一串,有啲12或者14,雖然等左有啲耐,但係咁tasty咁fresh都係值得嘅!我個人推介豬軟骨墨魚丸同埋肥牛金菇串,Wow 正!同埋我見到對面枱有個人拎住隻大炸雞髀食,好似大好juicy咁,食得津津有味,食到佢舔晒利咁,搞到我都想叫返隻雞脾食,可惜太飽lol,下次一定會試。但係我自己就覺得我叫左嗰四隻炸雞翼唔係好抵,雞翼好似縮左水咁,兩三啖食完,仲要冇乜味,Oh no!可惜今次只係食個消夜,我見到餐牌上都有幾多晚餐揀,乜飯乜麵乜粉都好似有咁,都幾吸引下。Anyway, 呢間大排檔啲嘢overall都幾正下,坐得OK,食得OK,OOKK咁,都幾滿意下,我哋九個人食咗一人$65 ,好似好貴咁但係我哋真係叫咗同埋食咗好多野,特別係串燒,所以如果大家經過嘅話應該係串返幾串串燒,不妨可以試吓其他唔同菜式,然後話我知好唔好味!

2017-12-27
$65 (Last Night Supper)
2017-02-09 940 views
有句老話:醜話說在頭裡。  如果你是追求卓越的食品質素,大可按網頁上方的左箭嘴離開此頁了;但對於這大排檔,我還是支持的。  今時今日要找到一個晚餐可三十元左右埋單的地方實在買少見少,對於博康邨,一個老人居多的屋邨,此類價格定位更為重要,而興記就是上述的「三十多元埋單」系列之一。興記有提供小炒、生滾粥、碟頭飯、串燒等等,而我大多選擇其碟頭飯。一般大排牌檔有的碟頭飯,這裡也有(咁人地係一般大排檔嘛...),平均$33一款。這裡的碟頭飯勝在夠鑊氣得來,不會油膩膩,個人對油膩感挺反感。飯的用料也挺足,不會白飯多過餸,而且份量絶對足夠一般「麻甩仔」,女生的話,真的可以兩個人分一個碟頭飯。個人偏好這裡的[五香肉丁炒飯],炒得夠香而且不會太硬;炒公仔麵也不錯,應該說,碟頭飯餐單裡的,普遍也有中上分數。當然,這裡也不會是十全十美,試過一個[乜乜貴刁飯],此飯乃大伏也,一堆零味道的蝦放在一大坨同樣淡的汁上,伴著飯吃的感覺有夠奇怪。  粥品方面都挺好的,蠔仔粥、雞粥用料足,絶不吝嗇,有飯底及粥底選擇。有次點了蠔仔粥要粥底,老闆娘指飯底好吃一點,我表示我想吃粥底,老闆娘豪氣地指出「飯底先好食ga, o靚仔」
有句老話:醜話說在頭裡。
  粥品方面都挺好的,蠔仔粥、雞粥用料足,絶不吝嗇,有飯底及粥底選擇。有次點了蠔仔粥要粥底,老闆娘指飯底好吃一點,我表示我想吃粥底,老闆娘豪氣地指出「飯底先好食ga, o靚仔」,然後就幫我改了飯底......這份屋企味道,的確別有一番風味。如果同行友人食量夠大,建議點一窩粥,比較化算。
  老實說,興記是否值得一評,我會說是;「是」,不單出於他的食物,更是他的存在。領展的出現,屋邨商場化,連鎖經營的進逼,一般食店退無可退。這種陳腔濫調我們是知道的,最可怕的是,我們也習慣了。肚餓找快餐,就只有M記譚仔KFC,在沒有選擇中作選擇。所以,興記縱然只是普通的大排檔,但要快吃一餐的話,M記與興記,我會選擇興記。
  對不起,食評變了隨筆,只是覺得,「吃」,往往不止於味覺滿足的這個過程而已。

*此食評不適合潔癖人士(我毎次去都會用自己既Alcohol pad清潔餐具)
2014-09-19 1399 views
早出門口,多了一點時間,好自然地就會拿來吃早餐。是日上了馬鐵,心血來潮地決定在沙田圍下車,入去博康邨的冬菇亭,找個地方食下早餐。大大的冬菇亭,有人氣的早晨茶室,但我偏要吃偏一點,找一家比較少人的食肆來試,於是,我就坐在這一間中午過後只賣小食的小店《興記》。很簡陋,人不多,來來往往的人,大都是輕快地買份點心或蒸飯走人,坐在內堂開茶食早餐的,全時無所事事的老人家,而我在坐上的出現,好自然地成為他們的稀客。這兒,同不少街市飲茶檔一樣,沖茶是自己搞掂的。自己先去熱水爐旁找一個乾淨的茶壺,先用熱水沖一沖消毒,放茶葉後再用熱水洗一洗頭泡茶,一壺合自己心意的茶就可以慢用。早上的飲茶早餐,很簡單的,一盅兩件就是必定的配搭。而且,識食的,當然會食鳳爪排骨飯啦,不過,這《興記》貴為一間很簡單的食肆,所以我面前的飯,都是簡單地製作。飯底不是生米蒸飯,肉未夠入味而且感覺鞋口,再加上半隻鳳爪,整個飯靠豉油上位,上色,我不懂怎去再評。燒賣,一看就知不是自家製作的,味道怪怪地,也是不太懂得怎去用文字去形容的。看過別人的好評,大多數都是來自此店的糕點同雞蛋仔,也許,中午過後的小食,才是這兒的精彩之處。
早出門口,多了一點時間,好自然地就會拿來吃早餐。

$50 (Breakfast)
2014-09-05 483 views
呢到朝早就係飲茶食點心,夜晚好似大牌檔,但最緊要最好味就係呢到既串燒,除左正常既雞軟骨同墨魚咀外,有好多特色的串燒,例如燒韮菜 ,佢會係菜上面曬上辣粉,然後再燒,味道幾新鮮,燒得幾爽。不過最重點推介既就係燒茄子 ,佢會將茄子斬開一半,再搽上蒜蓉,再係到燒,最後再鋪上蔥,食落去個茄子皮有D脆。茄子燒到幾冧,如果食得辣,建議要落辣粉,蔥既爽再加埋茄子既冧,再加埋辣味既刺激真係不得了,不過價錢就比正常貴一兩蚊。
燒韮菜
燒茄子
2014-08-26
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
燒韮菜
燒茄子
2008-03-22 272 views
愛到屋邨多過商場,路過見等候的人不多,買底試試。見雞蛋仔放了段時間,便寧願等一等,買底即製的格仔餅。買三底是頗抵食,只需十元,但是否全港最平就不知了。買一底格仔餅便足夠,到手時暖暖,外殼微脆,內餡也軟熟,但蛋味微弱。餡料方面比一般的格仔餅欠了煉奶, 花生醬味比較重,甜度適中。有機會的,下次試埋雞蛋仔。
愛到屋邨多過商場,路過見等候的人不多,買底試試。

有機會的,下次試埋雞蛋仔。
2007-02-19 155 views
看到久違了的推車仔,和用石油氣爐頭煮的雞蛋仔,順手沾來一份。手中的原味雞蛋仔,若純以「吃」字來說,太漿、太粉…且用氧化得厲害的牛油。雖然內膽太多太濕,甚至有點糊口,但欣賞他把雞蛋仔的外層烘得微微的薄脆…不像其他雞蛋仔,甘脆得來乾(雖然很有口感),脆得來沒有個性。還有,用那麼小的一個爐頭,那麼有限的空間,得兼顧朱古力、士多啤梨、綠茶、芒果等味的雞蛋仔和格仔餅。在一個個如迷宮的屋邨中遊走,看著一個個頭頂上的天井,一個個對奕著、乘涼著的公園阿伯,又或是一個個汗流浹背、剛從戰場上殺戮完歸來的熱血青年…想著想著,吃著吃著,不知不覺把那近乎難吃的雞蛋仔清光。享受的,是周遭的環境,和腦海中的記憶。

享受的,是周遭的環境,和腦海中的記憶。