2018-05-10 229 views
今天經過雞地見到有間店舖買燉蛋,於是便入去試下,佢只得一款食品、不過就有熱同凍,所以我就叫咗一碗凍同一碗熱,因熱燉蛋要即時整的,所以吃咗個凍先,唔太甜,跟著吃個熱的、感覺上熱的比凍的更滑更好味。
同朋友食完飯就提議去食甜品, 行過後街見到有間老字號專賣燉蛋白,就入左去人頭叫左一碗泥食.一入去就好舊式家族小店, 後面廚房用捲簾半掩,淡淡的燈光充滿著香甜的蛋白味.老闆走出泥就好proud of咁sell佢地d燉蛋一滴水都無加, 成間舖心機就淨係放喺燉蛋白一味甜品,於是就好簡單咁問我地想食熱定凍, 熱就香濃, 凍就清香.我地3個都食完飯飽飽地就叫左個凍既清清地墊底,一挖落去面頭有一層比較膠質的蛋凝層, 之後就係滿滿滑溜的蛋白.我自己就唔係好慣面個層, 於是就同朋友傾計傾起,點知老闆即刻搭訕話面果層先係精華, 熱食係唔會有,叫我認真呷真佢不過我都係鐘意下面果個清香蛋白多d

一入去就好舊式家族小店, 後面廚房用捲簾半掩,
淡淡的燈光充滿著香甜的蛋白味.

成間舖心機就淨係放喺燉蛋白一味甜品,
於是就好簡單咁問我地想食熱定凍, 熱就香濃, 凍就清香.

我地3個都食完飯飽飽地就叫左個凍既清清地墊底,
我自己就唔係好慣面個層, 於是就同朋友傾計傾起,
點知老闆即刻搭訕話面果層先係精華, 熱食係唔會有,
叫我認真呷真佢
不過我都係鐘意下面果個清香蛋白多d
2018-04-11
$30 (Last Night Supper)
  • 3.7牛乳燉蛋白
全間舖頭只賣一樣野 就係燉蛋白!除左蛋白 糖 同埋3.6牛乳之外 一滴水都冇加過架! 真材實料! 每碗都滑溜溜 因為全人手製 逐碗咁去泡 而且入面係流心架! 熱食既話係即蒸 大概等6分鐘左右 牛奶味會比較香濃; 凍食都係流心 味道就會比較清香 質地creamy d~ 好中意佢唔係咁甜 比較健康之餘 仲可以真真正正食到牛乳既香甜! 個人真係好推介呢間小店 大家有機會要去試下!!!!!!!!!!!!!
全間舖頭只賣一樣野 就係燉蛋白!
凍食都係流心 味道就會比較清香 質地creamy d~
2018-04-23 122 views
店子專一只賣一款食品,就係流心燉蛋!點了一凍一熱,雖然天氣很熱,但我還是覺得熱的燉蛋較好吃,很滑,不過甜,吃到濃濃奶香,流水效果很得意,看上去似未凝結的液體,但其實是軟啫哩般,流心程度拿捏得很好,凍的都很滑,但感覺比熱實一點,就好似凍豆花同熱豆花既分別,識食一定食熱!熱食係新鮮整!所以有機會要等一陣呢!店子不大得幾個位,但都坐得舒服,而且很多人叫外賣的呢,老闆都很友善!如果再去開元朗,都會再去食!
店子專一只賣一款食品,就係流心燉蛋!

朋友難得山長水遠入來元朗,問我這個元朗居民有甚麼特別和好吃的,我就推介她吃蘇記流心燉蛋專門店流心蛋白燉蛋,整個蒸流心蛋白燉蛋過程都是店主一手包辦,從他將蛋白,蛋黃分離,拌入牛奶攪拌到最後蒸燉蛋。選熱的還是凍的好? 各有各的好,不過我就選熱的。熱的流心蛋白燉蛋白滑無瑕,細嫩的口感入口即溶,這就是流心蛋白燉蛋最這境界。熱呼呼的燉蛋那3.7牛乳香氣經熱力四散,瀰漫在鼻息之間,非常誘人,朋友大讚我這推介,說下次她也帶朋友來試試。

呢間燉蛋最近報紙雜誌介紹得唔少,聲稱材料只係蛋白、牛奶、糖,唔會加水。雖然我平時係屋企整既燉蛋都係唔需要加水既,不過點都好,賣得$30一碗應該質素唔錯既,就試一試啦。燉蛋(熱)表面都算平滑,中間真係流心既,質感好似厚厚既牛奶漿咁,幾香幾滑,不過牛奶味唔係好濃;而唔流心嘅地方就好似普通燉蛋咁。不過唔知係唔係要做到流心既效果,最外層嘅燉蛋就老左少少,收左水亦唔係好滑。我就覺得其實流唔流心都唔重要,其實簡簡單單一碗燉蛋已經好好食。

流心蛋白燉蛋

2018-01-04 394 views
今日我同班friend 入o左南生圍踩單車,咁o係間單車鋪還車之後,轉個頭就發現呢間甜品鋪,大家當時都好攰好想坐下(我個hip 位真係好__痛,其實我想直情訓o係度囉……) 同食d o野補充體力,所以就入o左去了!鋪頭細細間,只係得一個相信係老闆o既員工,而且只係賣一樣產品,就是牛奶燉蛋。佢介紹我地熱食係比較好食d,因為佢主打d 燉蛋中間係流心,熱食會較易彰顯到o個個質地。不過糖水呢類我通常都食開凍,除非天氣好凍o既晚上啦,所以都係叫o左凍先,不過都有朋友叫熱。鋪頭裡面張宣傳品明言d 燉蛋只有蛋白、牛奶同糖,絕無加水欺場,而門口果張banner 更講明用o既係3.7 牛乳,之前我食過一個buffet o既奶凍就係用呢d 日本牛乳,係真係奶味濃郁好多,所以好期待今次o既味道!首先texture o黎講,凍食o既話同出面食開o既燉蛋差唔多啦(圖是凍的),但係熱的話真係會見到佢一劏開會好似心太軟咁,中間半固體o既燉品會從較實淨o既外層慢慢溢出,慕名而來o既大家可以一試。至於味道,我覺得無想像中咁重奶味,係好食的it's not bad at all,只係純粹對比我上次食o個個。價錢$30 o

牛奶燉鮮蛋白(凍) ($30)

首先texture o黎講,凍食o既話同出面食開o既燉蛋差唔多啦(圖是凍的),但係熱的話真係會見到佢一劏開會好似心太軟咁,中間半固體o既燉品會從較實淨o既外層慢慢溢出,慕名而來o既大家可以一試。至於味道,我覺得無想像中咁重奶味,係好食的it's not bad at all,只係純粹對比我上次食o個個。價錢$30 o黎講都可接受o既,講緊出面「滿x」或者「發x」都要接近$40 一個。老闆非常好人,都值得支持下呢d 自家小店。
牛奶燉鮮蛋白(凍)
2018-01-02
$30 (Tea)
又是時候進入新界西北覓食的時間了,雖然由將軍澳坐港鐵進入新界西北,我都要花上一個多小時才能到達,結果本來小巴轉乘港鐵的八達通票價價錢優惠都因此失效,是令我覺得有點可惜的地方。離開港鐵站之後,我沿路慢慢走入市中心內的範圍,一路摸着手機的地圖向前走,最後終於給到「鳳攸東街」。我再在「鳳攸東街」附近慢慢摸索,終都給我找到門面不算華麗,裝修很平民化的甜品小店「蘇記」。「蘇記」最引我注意的地方,是「蘇記」兩字,竟然不是由電腦打印印刷出來的效果,而是有點像手寫,論美觀程度只是很一般的平民小店。「蘇記」店內的裝潢跟擺設,出奇地都比我預期中來得簡樸,用上款式比較舊的餐檯,餐櫈是由塑膠所造,內部沒有刻意地進行裝修改動過,甚至「蘇記」所謂的廚房,亦都是以公開形式進行。「蘇記」廚房製作流心燉蛋的過程和奧妙,都被我清楚清晰地完全看到了。「蘇記」的樓面,幾乎連一張完整的餐牌都沒有,可以賣的食品也只得清一色一款,就是含牛奶成份的流心燉蛋而已。我點了一碗牛奶流心燉蛋之後,店主就開始全神貫注地,開始製作招牌,亦是全店唯一的食品流心燉蛋了。店主製作流心燉蛋的期間,我望向食店的四周,食店裝潢無疑是有簡單,甚至廚房都有點做

店主製作流心燉蛋的期間,我望向食店的四周,食店裝潢無疑是有簡單,甚至廚房都有點做小販一般的臨時廚房感覺。

所以我有點懷疑和猜測(以下內容純粹個人意見,不代表食店的立場,敬請留意),「蘇記」以前會否曾經做過小販,在街外販售過牛奶流心燉蛋,現在「蘇記」流心燉蛋受食客歡迎,所以另外租下店舖獨自經營,售賣流心燉蛋呢?

雖然「蘇記」食店裝潢簡單,但是牛奶流心燉蛋的製作過程,就一點也不簡單。店主還買下了大量日本北海道的紙包裝牛奶,還有大量雞蛋,好讓「蘇記」製作流心燉蛋過程,可以順利進行完成呢?

點餐後,我大概再等多幾分鐘時間過後,「蘇記」的招牌牛奶流心燉蛋就大功告成了。「蘇記」的招牌牛奶流心燉蛋,雖然名義上是堂食,但是流心燉蛋以外賣膠碗盛載着來享用,「蘇記」流心燉蛋實際上跟外賣自取都沒有太大分別。

「蘇記」的「北海道牛奶」流心燉蛋,外表水汪汪的樣子,內裡是像呈半流質狀態形式進行。

吃下第一口的「蘇記」牛奶流心燉蛋,我立刻感受到北海道牛奶的濃郁牛奶奶味和甜味。濃郁牛奶奶味,幾乎把流心燉蛋裡面的蛋白味道都完全蓋過了。

「蘇記」流心燉蛋之所以呈奶白色,主要原因應該就是因為,店主製作流心燉蛋期間,不斷把蛋黃都分隔隔走,剩下只使用蛋白瓦製造流心燉蛋而已。

看來「蘇記」製作流心燉蛋的過程中,店主都很小心謹慎,所以製成品流心燉蛋,都沒有很明顯的氣泡浮在碗面,就算有都是小得微不足道的微小氣泡而已。

而且,外賣碗裝裝着的牛奶流心燉蛋,實際凝固的效果都算十分理想,燉蛋的口感跟彈性都十足豐厚。店主分隔蛋白蛋黃工夫都很細緻,我完全沒有意外吃到,任何跟蛋黃有關的東西。

而且,我還吃到牛奶燉蛋,有北海道純牛奶的濃厚牛奶甜味,「蘇記」以北海道牛奶製作的流心燉蛋,只賣港幣三十元一碗其實都算很抵食。

其實「蘇記」的招牌流心燉蛋,表面上是在店舖內售賣,但是流心燉蛋以外賣膠碗去盛載,各位又會怎樣看呢?究竟「蘇記」牛奶流心燉蛋,究竟應該算是堂食內用,還是外帶自取的外賣食品呢?

以「蘇記」店主這麼不計成本,以日本原裝純牛奶去製作流心燉蛋,論味道口感還是賣相,都是值得我繼續來新界西北,再來「蘇記」幫襯享用牛奶流心燉蛋。
2017-12-09
Waiting Time
6 Minutes (Dine In)
$30 (Tea)
2017-12-13 378 views
通常係甜品鋪食嘅燉奶都好似半啫哩狀,今次第一次食流心燉奶,表面得一成係硬少少,其餘都真係幾流心,好似食緊好多水嘅豆腐花。可能我食唔慣流心,如果可以做到五成硬五成奶狀會比較好
「蘇記流心燉蛋」——實而不華的門面裝潢,當中餐牌上獨沽一味只有流心燉奶,用上最簡單的材料:蛋白、鮮奶、砂糖,卻霸氣地譽為「舌尖上的甜品」。蘇記其實並非今年初出茅廬的新餐廳,早於去年已經於元朗一小舖位出售燉蛋,最後卻因無牌經營而遭食環署檢控,結果特意到訪之時發現蘇記原來經已結業。本以為以後無緣一嚐,今年年中竟透過網上傳媒得知蘇記已取得牌照重出江湖,失而復得,固然對它的期望再添幾分。店內環境一目了然,只有十餘個座位及一個存放燉奶的雪櫃,而人手方面就只得蘇老闆一人身兼多職,從製作燉奶以至招呼客人及收銀都一手包辦,或者就是這種小本經營的小店才最能夠體現出人情味,眼見老闆與食客交談甚歡,那種仿如老朋友而非單是「一買一賣」的關係令人忽爾感到暖意窩心。燉奶提供冷或熱兩種,然後更可以再選擇正常或更流心版本,由於當時天氣甚為炎熱,加上據老闆所說其實正常版本已經帶流心效果,為免過份流質失去燉奶應有的口感,還是決定要一碗正常版冷燉奶。流心燉蛋 ($30)材料選用泰國、荷蘭或內地雞蛋以及富良野3.7牛乳,不加任何水份,蛋白加糖以人手打發好後再要耐心舀走表面氣泡,注入碗後再舀一次,務求令燉奶成品表面光滑無瑕,輕

燉奶提供兩種,然後更可以再選擇正常或更流心版本,由於當時天氣甚為炎熱,加上據老闆所說其實正常版本已經帶流心效果,為免過份流質失去燉奶應有的口感,還是決定要一碗正常版冷燉奶。

流心燉蛋 ($30)
流心燉蛋
材料選用泰國、荷蘭或內地雞蛋以及富良野3.7牛乳,不加任何水份,蛋白加糖以人手打發好後再要耐心舀走表面氣泡,注入碗後再舀一次,務求令燉奶成品表面光滑無瑕,輕輕晃動膠碗,燉奶震盪閃爍,但張力足夠令燉奶賣相絲毫無損,沒有裂開或碎散。
流心燉蛋
用膠匙勻起,顯然沒有預期中的流心效果,頂多只能稱得上為軟心,不過流心與否實在微不足道,本來它就非「視覺系」甜品,味道才是重點所在。可惜,入口細嚐奶味微薄弱小,完成整碗亦無令我感到半點濃郁牛奶醇香,口感滑溜但不算驚艷。

一碗蛋白燉鮮奶索價足足三十元,我明白當中有部分可歸因於繁複的手工費,人情味往往會令食物評價有所加成,但終究還是不足以彌補味道方面的平庸,要付上三十大元品嚐一碗不濃不淡的燉奶實在難以令人心服口服。

根據個人經驗,我會推薦位於新蒲崗華園甜品專家,價錢便宜約近十元但相反質素出色得多,滑順綿密且奶味醇厚;儘管聽說蘇記的燉奶熱食會較凍食香濃,但始終元朗的地理位置對我來說的確不太方便,加上價錢與味道並沒有構成正比,實在沒有再訪的意欲。

小店的而且確值得支持,但與此同時在這小店光環底下,味道終究仍是佔一重要席位;小店光環令它惹人注目,但出眾的水平毋庸置疑才是令人回首的不二法門。
2017-11-08 240 views
已吃過三次都忘記影相,吃得出人情味,每次買嘢時,都會同老闆聊天,他話曾有一個客人話味道淡,他記在心,好介意大家唔中意他既用心作,但我卻感到,那麼多客人,就得一個話淡,咁應該未必係老闆做得唔好既問題,而且當你吃過一囗,你會感到好天然,無大量甜品店作风狂加糖令你既食物成了真正一個甜品,與其話係甜品,我話呢個其實係一個補品,一個健康食品,因為我食到既係旦白既香,鮮奶既滑,還有一份重重濃濃既人情味
2017-09-23 307 views
我其實本身無話好鐘意食燉蛋 但見到係小店同埋朋友想試 就入咗去食 雖然呢間小店得一款燉蛋食 老細卻係盡心盡力做好每一碗燉蛋 坐係到等嘅時候 可以望到入面老細忙緊整靚燉蛋個面 真係見到咁嘅表現都好讚啦當我叫嘅熱燉蛋嚟到嘅時侯 一試就覺得燉蛋落足料兼好濃味一碗都係$30 呢個價合理啊 儘管成間店得一款美食 老細可以專心整好每碗燉蛋 讚喔
雖然呢間小店得一款燉蛋食 老細卻係盡心盡力做好每一碗燉蛋
當我叫嘅熱燉蛋嚟到嘅時侯 一試就覺得燉蛋落足料兼好濃味

$30 (Other)
2017-08-27 252 views
入元朗又點可以唔試下網上被人推薦既蘇記~去到發現雖然細細間,但入面就迫滿哂人!同男朋友因爲已經食到好飽,行過黎又好熱,於是只係兩個人叫左一碗凍既黎食~收錢既姨姨仲係超級熱情~門口都有唔少街坊外賣返屋企食添!食物食落真係幾滑,而且堅係少糖啊!!但食落奶味就唔係咁出,不過我諗熱食會有更香濃奶味~而且更好味👅👅👅👅同男朋友決定下次再黎既時候要試下食熱既🤣...仲要買多碗返屋企比媽媽試下😝
入元朗又點可以唔試下網上被人推薦既蘇記~
去到發現雖然細細間,但入面就迫滿哂人!
門口都有唔少街坊外賣返屋企食添!
食物

2017-08-17 212 views
蘇記流心燉蛋專門店這家店只有一款食品作冷熱供應就是牛奶流心燉蛋白店家用了3.7牛奶跟蛋白和糖去做強調絕不➕水保證每一口都是真材實料我點了熱吃上桌前老闆提醒我這是剛燉好建議先放2分鐘讓它充分凝固起來再由外圈圈開始吃奶味的確是十分香濃質感軟滑不太甜是天然奶香味老闆態度親切友善值得一讚喔我覺得好吃不等於你 純屬個人意見愛分享
蘇記流心燉蛋專門店
值得一讚喔

我覺得好吃不等於你
純屬個人意見愛分享
2017-07-16 342 views
假日中午入元朗行下,呢間小店應該岩岩開鋪唔洗等位,有個伯伯好熱情咁招呼我地 佢應該就係老闆蘇記啦 我同朋友叫左一個凍蛋,一個熱蛋。熱蛋好香牛乳同蛋味,好正好滑! 好過去澳門食又貴又唔滑又細碗嘅雙皮奶。凍蛋好似食緊布丁咁,都係熱好食。食完埋單,老闆好緊張咁問我地好唔好食,好可愛,同佢傾左陣計就見佢入返廚房打蛋,仲細心咁整走入面啲空氣!難怪隻蛋咁滑啦!有機會一定再去,咁有人情味又好食嘅小店買少見少,需要多多支持,唔想比錢食又貴又難食嘅大集團。
佢應該就係老闆蘇記啦
我同朋友叫左一個凍蛋,一個熱蛋。
熱蛋好香牛乳同蛋味,好正好滑!
  • 熱燉蛋