聖誕節前後假期,年度打卡去尖東行下影下相今年都係差不多,影完相,行過尖沙咀搵食未開飯搵D小食食下先呢間豐記雞蛋仔,食左好多年,以前係唐樓下一角仔已經幫襯回憶總是美好的,可惜今次失望了個老闆講就天下無敵,而家做就真係明顯無曬心力以前每底都係即時落單做,起碼我以前真係食到即時製作出爐的叫左一底格仔餅,又軟又濕,叫左多醬同平時一樣份量格仔餅應該係外面有硬脆度,而內層帶點綿有彈性可惜佢而家係整定曬,落單15秒都未夠就比左我明顯放了好耐,無曬熱度,焗到有濕氣,令格仔餅口感變軟變濕潤好食唔怕貴,可惜係令人失望的結果應該沒有下次了
聖誕節前後假期,年度打卡去尖東行下影下相
今年都係差不多,影完相,行過尖沙咀搵食
未開飯搵D小食食下先
呢間豐記雞蛋仔,食左好多年,以前係唐樓下一角仔已經幫襯
回憶總是美好的,可惜今次失望了
個老闆講就天下無敵,而家做就真係明顯無曬心力
以前每底都係即時落單做,起碼我以前真係食到即時製作出爐的
叫左一底格仔餅,又軟又濕,叫左多醬同平時一樣份量
格仔餅應該係外面有硬脆度,而內層帶點綿有彈性
可惜佢而家係整定曬,落單15秒都未夠就比左我
明顯放了好耐,無曬熱度,焗到有濕氣,令格仔餅口感變軟變濕潤
好食唔怕貴,可惜係令人失望的結果
應該沒有下次了
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
2019-12-11 132 views
想食格仔餅 記得佢好似都出名 之前食嘅雞蛋仔都好味 所以就試下 比左廿蚊一食落口 超級軟同淋 係我人生中食過最難食嘅格仔餅!仲衰過百X超級市場果啲 可一不可再 同老闆講又比佢耍走 話格仔餅係淋,雞蛋仔先係脆 我轉頭係第二間買 即買即整 又熱又脆仲要平幾蚊 好後悔無上黎睇左comment先買 原來咁多人都中左伏 應該唔會再幫襯了
2019-10-14 144 views
行行下街,未到食飯時間但係又有少少肚餓,附近都係食五餐嘅餐廳,好彩咁啱見到呢間有得食雞蛋仔呢啲嘅小食。間舖睇落其實好細,大約坐到4-5人,外表亦都只係好普通,以為同其他雞蛋仔舖一樣,雞蛋仔可能係淋嘅,或者好空心喇。但呢間唔係,雞蛋仔($20)咬落去外面仲係好脆,裡面係半餡半空心,俾到驚喜我。另外仲叫咗碗大嘅碗仔翅($21),我覺得好值,佢木耳絲、粉絲、肉同埋其他料都足夠,好過其他可能平少少但好稀嘅碗仔翅。下次經過我會再嚟,不過會試下其他味道嘅雞蛋仔,例如朱古力或者香芋。

• 原味雞蛋仔
  • 碗仔翅
2019-07-13 123 views
記得細個嗰時食雞蛋仔,外面好脆㗎,尤其每個雞蛋仔之間嗰個位,脆卜卜嘅,家陣冇乜地方可以搵到。朋友力推,呢間嗰啲係脆㗎,而且唔會一味得個甜字,又或者咬落去得嗰啲啲餡。下次去開附近,一定走去買返‘底’先!(好易認,個嘜頭同真人一樣樣)
(好易認,個嘜頭同真人一樣樣)
2019-03-28 148 views
每次同親朋好友在尖沙咀吃完晚飯之後就會經過呢間 👉🏻豐記雞蛋仔離遠距離已經聞到好香既雞蛋仔味🤤以往一直都買開👉🏻香芋味雞蛋仔 每次老闆都會即叫即做熱辣辣整比客人外脆內軟,重點係好香既芋頭味食落又唔會空氣感,又唔會過甜!今次試左佢既朱古力味雞蛋仔 整體朱古力味唔算太突岀,所以唔會覺得好甜,但係一樣口感豐富。不過雞蛋仔中間都有少少朱古力粒餡😍如果朱古力底個味道可以再濃郁d再甜返d就very good了!💪🏻
每次同親朋好友在尖沙咀吃完晚飯之後
就會經過呢間 👉🏻豐記雞蛋仔

離遠距離已經聞到好香既雞蛋仔味🤤

以往一直都買開👉🏻
香芋味雞蛋仔

每次老闆都會即叫即做
熱辣辣整比客人
外脆內軟,重點係好香既芋頭味
食落又唔會空氣感,又唔會過甜!

今次試左佢既
朱古力味雞蛋仔
整體朱古力味唔算太突岀,
所以唔會覺得好甜,但係一樣口感豐富。
不過雞蛋仔中間都有少少朱古力粒餡😍
如果朱古力底個味道可以再濃郁d
再甜返d就very good了!💪🏻

• 香芋雞蛋仔
2019-03-26 84 views
每次去尖沙咀,如果又想食雞蛋仔,我一定第一時間黎呢到!我就最鍾意食朱古力味,佢真係做到外脆內軟,而且入面唔係空氣既口感,係好飽滿既!另外小食,我推薦佢既魚蛋燒賣,一定要加辣汁!係重點!超好食!!!!! 我唔食辣但每次都一定要加😍😍 雖然加左價,但我都耐唔耐會食一次。附近有媽咪雞蛋仔,不過我始終心繫呢間!又唔使排咁耐喎!Anyway, as a person who loves eating egg puffs, I highly recommend this!!!!

• 朱古力雞蛋仔
2019-03-02 132 views
途經加連威老道聞到陣陣的香味,原來附近有間豐記雞蛋仔, 一於點返一份做飯後甜品。 我點了一份熱的所以要等一會兒, 好快新鮮熱辣的雞蛋仔就送到我面前! 熱辣辣特別香口,雞蛋仔金黃色的鬆脆外皮, 一啖咬落去外脆內軟,好好味啊! 看見還有香芋和朱古力其他口味,下次會試下香芋雞蛋仔。 店舖門口還貼滿很多藝人明星的照片, 一定好多人都喜歡吃這裏的雞蛋仔。 除了雞蛋仔外還有其他熟食小食, 燒賣魚蛋乜都有, 最喜歡掃街吃街頭小食的我, 下次一定要再來食呀!

原味雞蛋仔
呢間雞蛋仔其實讀書時期已經開始食,以前出名,好多人排隊,而家近年興起好多唔同味嘅雞蛋仔,所以呢一間已經開始少人食。今日經過突然間口痕想買一底嚟食,見到佢新鮮整起,叫咗原味質素仲保持到,不過價錢已經20蚊一底了,如果冇餡嚟講係偏貴。我最鍾意呢度嘅雞蛋仔就係新鮮即整,而且店員仲會用風機吹下先至畀客人。鍾意佢外脆內軟嘅味道,外面卜卜脆,入面軟淋淋唔係好多間雞蛋仔整到呢個質素,而且雞蛋仔仲有蛋味香,所以小食嚟講呢一間咁多年都中保持到水準,可能而家已經唔算多,人所以可以慢慢整,維持原本味道

2019-02-03 84 views
未食過咁難食嘅格仔餅😖😖😖。 一拎上手, 份格仔餅軟奶奶嘅😧😧😧, 咬落一啲都唔鬆脆☹️☹️☹️, 餅嘅中間黐埋一pat好似未煮熟咁😵😵😵, 餡有薄薄一層嘅花生醬, 食落唔覺有花生粒, 應該係幼花生醬 ,上面摻上砂糖, 食落又鹹又甜咁樣, 好唔好食見仁見智, 其實個味道我覺得都唔錯嘅🙁🙁🙁 ,但係個餅真係唔得掂🤢🤢🤢。 好唔明點解佢鋪面仲貼咗好多同明星合照嘅相做生招牌, 覺得廿蚊一份雖然平, 但係寧願貴少少食份好食啲嘅囉
未食過咁難食嘅格仔餅😖😖😖。
2019-02-03
TakeAway
$20 (Tea)
遠距離喺條街就聞到好香雞蛋仔同格仔餅味,打算要一底過下口癮,就揀咗芋頭味雞蛋仔。咁啱店員之前整好咗一底,就好快比咗我。🔹 芋頭味雞蛋仔 起初以為擺咗係到咁耐一定攤凍哂啦,但好彩都仲有少少脆同微暖,雞蛋仔算軟熟,口感都正常。雖然紫色色素好重,但就食唔到有芋頭味,有點失望☹📍豐記雞蛋仔美食尖沙咀加連威老道41C-D號嘉威大廈地下..環境分數:6/10食物分數:4/10Encore分數:3.5/10

🔹 芋頭味雞蛋仔

📍豐記雞蛋仔美食
尖沙咀加連威老道41C-D號嘉威大廈地下

環境分數:6/10
食物分數:4/10
Encore分數:3.5/10
2019-01-21 62 views
今日去尖沙咀行街經過加連威老道行街聞到經過途人有陣陣雞蛋🥚仔味,行到街中間有賣雞蛋仔叫豐記雞蛋仔美食。我點了一份雞蛋🥚仔$20,色澤金黃的雞蛋仔、外脆內軟,滋味。

2018-12-28 54 views
因為在附近看戲的關係,所以近近地去咗食豐記雞蛋仔!其實幾個月前都有食過,不過今次再食,好!失!望!蛋醬一啲都晤好味。。有啲苦味。。同晤脆!我叫左雞蛋仔,要二十蚊,雖然同其他舖差不多,但真係晤值!

2018-12-24 32 views
星期日下午在尖沙咀行完街,行去撘巴士其間路過《豐記雞蛋仔美食》,阿仔和阿女都話想買雞蛋仔食,於是我就買一底來試下,雖然他有其他味道的選擇如朱古力、芝麻和香芋味,不過覺得雞蛋仔都是原味好吃,點了原味等了幾分鐘,即叫即整熱辣辣的雞蛋仔馬上就送到我手,我覺得味道和脆度亦都適中,下次經過也可再試!
2018-12-07 61 views
店鋪初開個時有幫襯過,即叫即做,拎上手仲熱辣辣,脆口,同埋叫唔同味道都好夠味。前幾日再買嘅時候已經無咩人買,唔洗排隊,叫左個香芋味,真係有d失望。唔係即做,放左一陣仲係暖暖地,食頭兩粒都係脆嘅,不過之後個d好似濕左咁樣軟稔稔。每粒雞蛋仔入面空間好多,用料唔足,價錢都20蚊一底。可能食多左外面其他舖嘅雞蛋仔,人地粒粒有芋泥,但呢間咩都無,芋頭味只有少少,食多幾粒值頭唔覺。感覺以前有heart整野食多d,而家真係感受唔到。
感覺以前有heart整野食多d,而家真係感受唔到。
2018-11-30 51 views
晚上十時多,走在尖沙咀街頭,和友人想找點小吃。本來想吃《媽咪雞蛋仔》又怕關了門,看到《豐記雞蛋仔》仍在營業,便上前看看。小店提供四款口雞蛋仔,本來想點比較特別的香芋口味,但看到檔內四款雞蛋仔都是預先做好,毫無生氣的放在櫃內,有點卻步。見店主剛好做好一底新鮮的原味放於架上,便戰戰兢兢上前問問可否要剛出爐的那一份。店主不請不願地把新鮮的原味雞蛋仔遞上,還不忘揶揄一句:"識食一定唔會食剛出爐的!" 嚇得怕事的筆者急急拉著友人離開,連在門面拍照也不敢了。由於豐記沒有用風扇吹雞蛋仔,未能做到外脆內軟的效果。偏軟淋的外皮下,內餡頗為結實,吃下比較像雞蛋糕。雞蛋仔蛋味不足,幸好不算太甜,未算太難吃。非常一般的味道,加上頗惡劣的態度,沒有再光顧的意慾了。

2018-11-21
TakeAway
$20 (Last Night Supper)