以貝類為主材嘅鐵板燒 我都係第一次見作為海鮮愛好者嘅我又點可以錯過 最吸引嘅係 佢做緊限時半價優惠!!今次揀左個set係有龍蝦嘅 足足有成12道菜✨極上.鐵板燒 (原價$1280 半價連加一後只係$768)✨\ 🦀海膽蟹肉魚籽沙律杯 /用上大量黑魚籽 蔬菜新鮮 口感一流\ 🔹磯煮原隻南非鮑魚 /鮑魚食落好鮮甜 肉質鮮嫩彈牙仲可以配埋個鮑魚汁同紫蘇花下面鋪左用醬汁煮過嘅大根粒 非常入味\ 🔸酥皮焗日本鮮帶子 /超驚喜!! 用焗酥皮湯嘅原理黎烹調入面係滿滿嘅帶子湯汁+牛油酥皮蘸上鮮帶子湯汁黎食 就好似飲緊酥皮湯咁 好鮮甜好濃牛油香\ 🔹雪塩牛油燒四季貝料理 /師傳會按時令時不時更換食材今日嘅係蟶子 要讚一下海鮮真係處理得好乾淨未食落去已經聞到牛油香同蒜香食落爽口 生熟程度剛剛好 保持鮮嫩口感用上日本雪塩調味 更加能突出貝嘅鮮味 私心推介No.1!!!\ 🔸廚師發板時令貝料理 /以辣汁烹煮嘅花螺 味道不錯 而且食得出好新鮮\ 🔹板燒法國鴨肝伴砵酒車厘子 /鴨肝唔算大片 但油香滲落香脆嘅多士上 口感一流再配上砵酒車厘子 有助平衡油膩感\ 🔸鮮貝煮湯 /以花甲 紅白蘿蔔 香菇 麵筋煮成嘅麵豉湯
以貝類為主材嘅鐵板燒 我都係第一次見
作為海鮮愛好者嘅我又點可以錯過

最吸引嘅係 佢做緊限時半價優惠!!
今次揀左個set係有龍蝦嘅 足足有成12道菜

\ 🔸板燒鹿兒島A5宮崎和牛 配 貝料理溫室時蔬/
望住師傅將大大塊和牛放上鐵板上煎
再以鐵板炒熟甜豆 小蕃薯 杏鮑菇片 栗米芯作伴碟
和牛上檯時仲見到中間嘅好粉嫩
食落入口即溶!! 油脂豐富 油脂香充斥住口腔!!!
配菜亦唔遜式 小蕃薯非常香甜軟糯
而且服務相當好 會不時添加熱水
坐bar檯亦有主動提供置物籃
以呢個價錢黎講真係無得挑剔
2023-05-23 189 views
母親節想和媽咪食啲特別餐,所以一行8人來到旺角食鐵板燒😍 不過入到餐廳覺得個setting 同我想像的teppenyaki 有啲出入,因為佢張bar 枱位set 得比較高,但絕對無影響我薄食物嘅期待。🤣 午餐套餐半價咁當然食午餐啦!🤩 Openrice 預訂嘅優惠🥳🔍午市・精選鐵板燒原價$280-> $半價$140醬漬時令貝沙律 🥗 :有靚靚食用花,啱晒母親節松葉蟹肉茶碗蒸:有豐富嘅蟹肉同埋蛋蒸得超滑一品貝料理:當日係清酒🍶花蛤,鮮甜美味!甘鯛立鱗燒:啲鱗煎到脆卜卜,食落又有魚香👍🏻和牛櫻花蝦炒飯:份量十足,但我地其中一位屋企人唔食蝦,廚師忘記走蝦俾佢😓 搞到佢無飯食鮮【貝】煮湯:有4-5隻蜆仔嘅麵豉湯,鮮甜美味😋甜品:靚靚crème brûlée,如果 解凍足夠,口感應該會更好!另外,我地有2位屋企人唔食魚所以揀咗 😆午市・特選鐵板燒原價$480-> $半價$240同我地個餐大部分一樣,而魚就轉了蠔及和牛薄燒板燒廣島蠔:香口鮮甜的澳洲M5和牛薄燒:煎得比較乾身,無了和牛的油脂味,如煎嘅時間短啲應該會有更好質感。

🔍午市・精選鐵板燒原價$280-> $半價$140

醬漬時令貝沙律 🥗 :有靚靚食用花,啱晒母親節

松葉蟹肉茶碗蒸:有豐富嘅蟹肉同埋蛋蒸得超滑

一品貝料理:當日係清酒🍶花蛤,鮮甜美味!

甘鯛立鱗燒:啲鱗煎到脆卜卜,食落又有魚香👍🏻

鮮【貝】煮湯:有4-5隻蜆仔嘅麵豉湯,鮮甜美味😋

另外,我地有2位屋企人唔食魚所以揀咗 😆
午市・特選鐵板燒原價$480-> $半價$240

同我地個餐大部分一樣,而魚就轉了蠔及和牛薄燒

板燒廣島蠔:香口鮮甜的

鮮【貝】煮湯
靚靚crème brûlée
2023-05-14
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Lunch
一品貝料理
甘鯛立鱗燒
鮮【貝】煮湯
靚靚crème brûlée
Happy Friday夜晚來食,店面唔大但企理,bar枱full哂所以我地坐遠少少嘅角落位。星期五返工返到攰所以暗暗地靜靜地咁都幾舒服😝餐廳主打貝類海鮮,我地叫左活龍蝦鐵板燒餐,由前菜到甜品有十二道,其中一半係海鮮,煮法崇尚原汁原味,落調味料較輕手, 對重口味嘅我來講有啲偏淡口🧂味道來講大部分都唔差,但又未至於好出眾或者好印象深刻,勝在菜式夠多同賣相靚!另一樣比較特別嘅係fusion左西式,包括南瓜湯同西班牙燉蛋(即係平時某壽司店個款卡達拉娜)。OpenRice有優惠值得一試,揀幾款介紹下:🔸🦀🥗 海膽蟹肉魚籽沙律 (𝟡.𝟝/𝟙𝟘)放左食用花裝飾first impression覺得幾靚🌸估唔到海膽同蟹肉都好新鮮,作為第一道打響頭炮十分唔錯👍🏻🦪 鐵板燒原隻南非鮑魚 (𝟡/𝟙𝟘)鮑魚好淋,口感啱啱好,大根無渣同索哂啲汁都好好食!🦞 鐵板燒澳洲活龍蝦 (𝟡/𝟙𝟘)未燒之前店員拎左兩隻活龍蝦來比我地打卡,size都幾大隻😳好多肉同肉質口感好好,唯一美中不足係個龍蝦汁比較淡口😭🦆🍞 魚子醬鵝肝多士 (𝟠/𝟙𝟘)師傅同時煮緊好多位客人嘅份量,上菜時我仲食緊上一道龍蝦,所以我食個陣鵝肝已經涼左少

🔸🦀🥗 海膽蟹肉魚籽沙律 (𝟡.𝟝/𝟙𝟘)
海膽蟹肉魚籽沙律
🦪 鐵板燒原隻南非鮑魚 (𝟡/𝟙𝟘)
鮑魚好淋,口感啱啱好,大根無渣同索哂啲汁都好好食!
鐵板燒原隻南非鮑魚
🦞 鐵板燒澳洲活龍蝦 (𝟡/𝟙𝟘)
鐵板燒澳洲活龍蝦
🦆🍞 魚子醬鵝肝多士 (𝟠/𝟙𝟘)
師傅同時煮緊好多位客人嘅份量,上菜時我仲食緊上一道龍蝦,所以我食個陣鵝肝已經涼左少少,有啲可惜,而且鵝肝唔算好大件😐
魚子醬鵝肝多士
🧈🐚 雪塩牛油燒四季貝料理 (𝟡.𝟝/𝟙𝟘)
赤貝有三件咁多,辣酒花螺調味好出色!職員同我地講影完相啲火就會熄,但結果我食哂都未熄,又吹極都吹唔熄,食個陣好小心翼翼驚毀容🤣
雪塩牛油燒四季貝料理
🐮 鐵板燒鹿兒島和牛 (𝟠/𝟙𝟘)
食肉獸數住食到第九道先有肉肉食🥹有冇人同我一樣一定要食肉肉先有飽肚感😮‍💨我地其中一份轉左豬都幾好食,不過配菜四季豆就偏硬。

🐮🦐🍚 和牛櫻花蝦炒飯 (𝟠.𝟝/𝟙𝟘)
和牛粒份量幾多,炒飯粒粒分明但唔會太乾👌🏻
和牛櫻花蝦炒飯

🌟 Follow @gfgm.hk on Instagram for more 🌟
2023-04-28
$1280 (Dinner)
海膽蟹肉魚籽沙律
鐵板燒原隻南非鮑魚
魚子醬鵝肝多士
雪塩牛油燒四季貝料理
2023-04-22 258 views
由於好耐冇同Mr L拍下拖食下好西,所以就提前一日book咗間餐廳😋我哋book咗7pm,但我哋6:45pm已經到咗,之後店員就安排咗吧枱俾我哋坐☺️由於店員一早打嚟就問定話要食邊個手,佢只有$980 or $1280呢兩個餐選擇,咁既然半價我當然咁叫$1280個餐《龍蝦和牛鐵板燒》嚟試吓啦🍽️ 海膽紅霞蟹肉杯📝 好colorful,沙律醬酸酸味味,開胃前菜唔錯,整體可以🍽️ 日本直送時令生蠔配乾蔥紅酒醋啫喱🦪📝 生蠔size算大隻,都算肥美,但痛之前睇YouTube介紹嗰個有啲分別,某YouTuber食嗰陣生蠔係有個牌,但到我哋食嗰陣時當然就冇啦😅 🍽️ 磯煮南非鮑魚配清酒鮑肝醬📝 鮑魚口感唔錯,幾入味。佢墊底個舊蘿蔔好好食😋 我個人覺得個蘿蔔仲好食過鮑魚🫣🙈(錯重點,變咗個主角係蘿蔔🤣)🍽️ 雪鹽牛油燒北海道帶子📝 正常發揮,冇乜特別🤭🍽️ 黑松露沙律醬配燒蟶子📝 不過不失,有一隻食到有沙,如色點埋黑松露沙律醬會蓋過原本燒蟶子嗰陣味,個人覺得可以唔點🍽️ 清酒煮花螺🐚📝 個人對花螺一般啦,但係都會試吓,佢入邊仲有啲蘿蔔,我又係錯重點覺得個蘿蔔好好食,非常入味。🤣🍽️ 香煎鵝肝配砵洒梨📝 有塊脆多士

🍽️ 海膽紅霞蟹肉杯

🍽️ 日本直送時令生蠔配乾蔥紅酒醋啫喱🦪

🍽️ 磯煮南非鮑魚配清酒鮑肝醬

🍽️ 雪鹽牛油燒北海道帶子
📝 正常發揮,冇乜特別🤭

🍽️ 黑松露沙律醬配燒蟶子

🍽️ 清酒煮花螺🐚

🍽️ 香煎鵝肝配砵洒梨
📝 有塊脆多士做底層,中間係煎香左嘅鵝肝,再配埋面頭有酒香嘅梨,perfect match

🍽️ 板燒澳洲活龍蝦🦞
📝 我哋一坐低,師傅就會拎盆龍蝦出嚟比我地揀,之後佢就會整我地揀果2隻龍蝦。但其實感覺唔似澳洲龍蝦囉。味道方便蝦肉都算彈牙嘅,醬汁用左蝦膏去調製,幾香濃嘅,但隻龍蝦細隻咗少少,同埋其實都唔知係咪真係澳洲龍蝦🤔

🍽️ 板燒鹿兒島A5黑毛和牛
📝 和牛只有兩小塊🥲 好的骰🎲 整體唔會過熟,好有牛香。

🍽️ 貝料理溫室時蔬
📝 師傅今次係鐵板燒炒蜜豆,但如果可以熱啲就好,因為我見到佢炒完擺咗喺鐵板上一陣間,唔係即刻上比我哋食

🍽️ 貝料理炒飯
📝 佢有牛肉粒櫻花蝦蔥花等配料,炒得粒粒分明,食完個飯已經好飽,之後佢仲有個類似蟹肉麵豉湯俾我哋

🍽️ 廚師精選甜品
📝 其實都幾特別嘅,個師傅話係焦糖燉蛋凍,佢話食落去似食緊雪糕咁😂

半價去食呢個餐都唔錯嘅,但如果要正價就🙅🏻‍♀️🤣
Dinner
2023-04-01 417 views
約了朋友食午餐,為她慶祝生日。在Youtube看見有人介紹《貝·料理》,說在Openrice訂位有半價優惠,所以便來試試。午市套餐有3款,我們揀了中等價錢的套餐,即$480/位那個。全個餐包括甜品共有8個菜,吃完了都好飽。原本餐廳安排我們坐Bar枱,但我不喜歡椅子太高和沒有位放包包,便要求坐普通的枱。主㕑聽見了就笑笑口地問我們是是不想與他交流呀?真是搞笑! 最後上的甜品是焦糖燉蛋,可以看得出㕑師為生日的主角做的那份甜口花了好多心思。 總括來說,全個餐都很美味,招呼也很周到,我應該會再來品嚐其他菜色。
醬漬時令貝沙律
板燒廣島
鮮貝煮湯
澳洲M5和牛薄燒
一品貝料理(南瓜蟹肉湯)
廚師發板鐵板炒飯
焦糖燉蛋
為生日主角特製的焦糖燉蛋
2023-03-25
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$288 (Lunch)
Celebration
Birthday
醬漬時令貝沙律
板燒廣島
鮮貝煮湯
澳洲M5和牛薄燒
一品貝料理(南瓜蟹肉湯)
廚師發板鐵板炒飯
焦糖燉蛋
2023-03-29 272 views
見呢間餐廳做緊優惠所以今次一於試下睇介紹係一間關於貝類海鮮做主題嘅餐廳睇MENU頭6,7道菜都係貝類, 中間有牛,炒飯, 菜 甜品等等所以成個餐都幾飽鮑魚好淋, 味道岩岩好, 大根無渣 幾好係幾fushion嘅菜式帶子上包左一塊酥皮, 酥皮比較淡味 不過因為包住焗嘅關係 所以殼入面都幾JUICY, 點埋D帶子汁 就岩岩好唔好睇佢花螺細細粒但算係幾有肉 同埋佢個汁真係好好食 個汁調得好好 少少辣味入面仲有啲大根 索晒啲汁 真係搶左花螺鏡整體黎講 半價真係幾值得去食 希望下次去都keep到水準啦
見呢間餐廳做緊優惠
所以今次一於試下
睇介紹係一間關於貝類海鮮做主題嘅餐廳
所以成個餐都幾飽

鮑魚好淋, 味道岩岩好, 大根無渣 幾好係
幾fushion嘅菜式

希望下次去都keep到水準啦
Other Info. : 預先book位就唔洗等
2023-02-21
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$680 (Dinner)
  • 酥皮焗鮮帶子
2023-03-25 339 views
我地book左星期三7:00 4位 980半價set 原價加一埋單每位係$588冇特別request bar枱餐廳一眼睇晒 環境雖然有d細 但企理嘅個分兩個set 部分一樣嘅野食就會一齊share唔係嘅話都預左要等餐廳抽氣唔夠勁要預左食完成身都係味6:58 墨魚帶子紅蝦他他墨魚幾爽口鮮甜 紅蝦冇鮮蝦嘅甜味 7:07 生蠔同menu有出入 配左三文魚籽同少少柚子汁生蠔新鮮有海水味 配埋柚子汁咁大隻都唔會膩7:31 鮑魚 同menu再次有出入 配紫菜醬鮑魚煮得幾林唔錯7:34 蟶子尼個係黑松露醬四季貝料理蟶子鮮甜爽口唔錯但配黑松露醬係完全唔夾 仲會遮左原本蟶子嘅甜味7:53尼個係廚師發板時令貝料理有d似關東煮東風螺 蘿蔔好入味8:09南瓜湯 正常8:22A5和牛加溫室時菜好的骰嘅和牛 我個舊有筋位8:31牛肉碎炒飯味道正常8:52甜品侍應同我地講係意大利燉蛋???試下有咩特別原來係個燉蛋中間未溶晒雪就話佢係意大利溶雪都預備唔切不如你serve雪糕算食兩個鐘有d耐食物係幾新鮮但份量,舊牛,個飯同甜品我覺得絕對唔值$588一位我會寧願去其他餐廳單嗌 尼個價錢質素同份量一定更滿意
冇特別request bar枱

溶雪都預備唔切不如你serve雪糕算

食兩個鐘有d耐

我會寧願去其他餐廳單嗌 尼個價錢質素同份量一定更滿意
2023-03-23 279 views
今次預購了極上鐵板燒晚市廚師發辦套餐。我和我先生早到,看見廚師正在準備沙律,沒有戴口罩,一路做,一路和同事傾談。人客多了,正式開始,就戴上口罩。龍蝦是用印尼龍蝦,沒有羔,有些味。在鐵板位置用蓋焗熟,之後放在旁邊的枮板拆肉,就即刻上碟,淋汁。酥皮焗帶子,入面帶子已切開,我的一份發覺不完整,而我先生粒帶子就好大和切得完整。看見隔離客人食另外套餐的帶子,沒有酥皮,就完整一粒,沒有切開。帶子肉見師傅是全部已預先起肉,全部放在密實盒內,然後取出放回在殼上。湯原本很好味,但越飲越咸。花螺也是很咸。個炒飯是和牛櫻花蝦炒飯。不覺得有和牛,可能類似芝麻的物體是和牛。通常炒飯是即時打蛋炒,但見到已有預先準備蛋飯。地方細,只有24個座位,冷氣越開越凍。由6點食到9點,只有2位師傅,做不來,坐得很不舒服,想快些離開。等的時間多過食的時間。厠所是最温暖的地方。餐牌又不是順序出菜。一食完,就即刻離開。

2023-03-19
$1536 (Dinner)
2023-03-18 214 views
呢間鐵板燒係100個抵食,做緊買一送一!同另一半係情人節既時候泥左呢度慶祝,帶我泥食好嘢抵讚🥰😍我哋order咗個龍蝦和牛鐵板燒套餐,總共有十幾道菜,真係飲飽食醉😚以下揀啲精選嘅同大家介紹吓🤣板燒澳洲活龍蝦上枱前會俾人望一望,係新鮮生猛仲郁郁下既龍蝦,睇住廚師烹調係一件好享受既事黑松露醬燒蟶子王平時冇食過蟶子王配黑松露呢個配搭,點知原來都幾夾,而且好鮮甜,爽口磯煮南非鮑魚配清酒鵝肝醬鮑魚好入味,墊底舊蘿蔔好清甜冇渣雪鹽牛油燒北海道帶子大大粒帶子得剛剛好,唔會韌呢度嘅廚師煮海鮮功力一流,材料靚,所以都無唔好食既理由啦🤣

以下揀啲精選嘅同大家介紹吓🤣

板燒澳洲活龍蝦

黑松露醬燒蟶子王

磯煮南非鮑魚配清酒鵝肝醬
鮑魚好入味,墊底舊蘿蔔好清甜冇渣

雪鹽牛油燒北海道帶子
大大粒帶子得剛剛好,唔會韌

呢度嘅廚師煮海鮮功力一流,材料靚,所以都無唔好食既理由啦🤣

• 黑松露醬燒蟶子王
2023-03-02 419 views
貝料理· 龍蝦和牛鐵板燒$1280/每位 ( Openrice Booking 5折[ 原價加一計,兩個人Total $1536,每位$768 ])-海膽紅蝦蟹肉杯 好味指數:7.5/10非常精緻,紅蝦新鮮,蝦肉彈牙又大隻,仲有海膽,蟹肉同埋黑魚子,撈埋芝麻醬沙律菜,非常開胃嘅一個凍盆。-日本直送時令生蠔配乾蔥紅洒醋啫喱 好味指數:7.5/10生蠔size算大隻,略嫌唔夠肥美,配咗紅酒🍷醋啫喱,少少酸更加開胃,上面仲有啲三文魚子,豐富口感,食得出係新鮮嘅,海水味偏重。-磯煮南非鮑魚配清酒鮑乾醬 好味指數:9/10鮑魚口感好好,好彈牙, size適中,而且整得好入味,咬落去好有糖心鮑魚嘅質感,醬汁亦都調配得好好,唔會過鹹冚咗鮑魚本身嘅味道,呢道菜有驚喜。-雪鹽牛油燒北海道帶子 好味指數:8/10見到師傅好用心燒,帶子本身都好大隻,而且用咗牛油清酒同雪鹽去調劑,少少調味料已經可以帶出帶子嘅鮮甜,而且火喉控制得啱啱好,因為帶子燒得唔好好容易會好韌,而呢度就唔會有呢啲情況出現,咬落去任何一個位置熟透度都係非常精準。-黑松露醬燒四季貝料理 好味指數:7.5/10師傅用咗黑松露醬去燒呢隻
貝料理· 龍蝦和牛鐵板燒

-海膽紅蝦蟹肉杯

-日本直送時令生蠔配乾蔥紅洒醋啫喱

-磯煮南非鮑魚配清酒鮑乾醬
好味指數:9/10

-雪鹽牛油燒北海道帶子

-黑松露醬燒四季貝料理
好味指數:7.5/10
師傅用咗黑松露醬去燒呢隻大蟶子,黑松露醬味道偏濃郁,略嫌蓋過咗蟶子嘅鮮甜,其實呢啲燒海鮮只要係新鮮,加少少調味料已經足夠,明白店舖可能想食材成品更上一層樓,建議可以少番少少醬料,保留返蟶子嘅原味。

-廚師發板時令貝料理
好味指數:7.5/10
用咗甜嘅麵豉醬調配,搭上燒大蜆,蜆肉本身都彈牙,味覺幾得意,又唔會過鹹,同蜆肉嘅鮮甜相映成趣。

-板燒法國鵝肝伴砵洒車厘子
好味指數:8/10
脆脆嘅多士做底層,配上鵝肝嘅香油,加埋濃郁酒香嘅車厘子,完美組合。首先車厘子已經係好入味,酒香可以去到鵝肝嘅油膩,加埋脆卜卜嘅多士口感,好有層次。

-季節貝湯
好味指數:7/10
本身我係一個好鍾意飲湯嘅人,所以對呢個湯好高期望,其實佢嘅味道食材各樣嘢都好好,有南瓜嘅鮮甜,仲有素翅同埋蝦肉,加埋少少香草,非常鮮甜。可惜有一樣嘢令我扣咗好多分,就係唔夠熱,如果呢一part能夠改善,呢個湯就完美了。

-板燒龍蝦
好味指數:8/10
廚師喺點餐後會拎成盆龍蝦比客人自己挑選,呢樣嘢都非常少見,睇得出對客人嘅尊重。師傅用鐵板燒嘅龍蝦火候啱啱好,蝦肉亦都好彈牙新鮮,每一隻都好多膏,非常惹味,而醬汁亦都係用咗蝦膏去調製,所以更加濃郁香口。可惜都係一樣,如果再熱少少上菜會更加好食。

-板燒日本A5宮崎和牛
好味指數:8/10
和牛亦都非常厚身,雖然唔係好大塊,但係個size啱啱好,亦都唔會過熟,好有牛香,加埋上面嗰塊薄脆嚟食,好有咬口,呢一細微位昇華咗呢道菜。

-貝料理溫室時蔬
好味指數:7/10
師傅今次選擇咗用鐵板炒蜜糖豆再配以赤貝,非常香口,而且蜜糖豆有咬口爽脆,但係赤貝雖則用鐵板炒過,但係有少少腥,所以呢個位扣咗啲分。

-貝料理炒飯
好味指數:7.5/10
師傅炒飯技巧唔錯,粒粒分明,餡料又豐富,有牛肉粒,櫻花蝦,蔥花等等,顏色豐富,食落唔會油膩,份量都足夠,其實食到依個位已經好飽,不過都要食晒先心息。

-廚師精選甜品
好味指數:8/10
因為Book枱嘅時候已經寫明週年紀念,廚師都好用心咁整咗份焦糖燉蛋凍食出嚟,其中一份裝飾到好靚。呢個係我最鍾意嘅甜品,為呢一餐飯作完美總結。
2023-02-25 332 views
以價錢來講都算不錯, 但食鐵板料理都是想慢慢享受, 但餐廳未食完一度菜, 就拿來第二度食物放在你面前, 令人有趕時間的感覺 食物 : 味道都正常, 主要是龍蝦及帶子的味道最好, 之後的炒飯及甜品就有些失望 環境 : 餐廳比較細, 座位有些迫, 但都舒服乾淨 服務 : 員工有禮貌及主動 價錢 : $640 (5折後價錢) +10%服務費
價錢 : $640 (5折後價錢) +10%服務費
2023-02-20
$768 (Dinner)
2023-02-12 515 views
好耐冇的起心肝寫食評,但早兩星期去呢間餐廳食咗鐵板燒晚餐,當晚嘅體驗加埋喺度見到嘅99%正評,促使我認真打一篇真.食評。餐廳有半價優惠,聽講好難book,又有影片介紹過(用餐之時未睇片),加埋絕大部分OpenRice食評都讚不絕口,所以就去試吓。其實嗰日5點幾我喺OpenRice都仲見到7pm, 7:30pm, 8pm, 8:30pm嘅slots都仲有得book,即係唔太full姐。當晚約咗7pm,準時到達,喺吧檯位置有幾pair人。餐廳有兩位師傅喺open kitchen,一個喺鐵板前煮嘢,同平時我去開嘅餐廳唔同,塊鐵板係低過吧檯好多,可能我生得矮,我坐喺度睇唔到佢煮咩嘅。另外有位師傅喺一塊好奇怪嘅透明膠板後燒嘢食,感覺有啲似街邊港式串燒小食嘅設計,成個格局令餐廳立即降咗級。我哋叫咗$1280餐,諗住半價冇理由唔食最貴嘅餐,稱為「龍蝦和牛海鮮餐」,每人13道菜,睇落係豐富嘅,仲有兩道菜係「廚師發辦」。兩位即係$640+$640+($1280 x 2 x 10%) 刺身嘅質感黑松露醬燒四季貝料理 - 係蟶子,都大隻嘅(冇講來源地,唔知係咪影片所講蘇格蘭了)磯煮南非鮑魚配清酒鮑肝醬 -

我哋叫咗$1280餐,諗住半價冇理由唔食最貴嘅餐,稱為「龍蝦和牛海鮮餐」,每人13道菜,睇落係豐富嘅,仲有兩道菜係「廚師發辦」。兩位即係$640+$640+($1280 x 2 x 10%) [加一梗係計個原價嘅10%]=$1536。

佢上菜嘅次序唔跟menu所列嘅次序,不過都唔緊要嘅,以下係實際嘅上菜次序。我食完之後先睇條影片,當然食材未必會一模一樣,但我都想對比下同一般人嘅我去食,食材、配料、煮法、擺盤等有咩唔同,括號內就係我睇完片後嘅補充。

首先係海膽紅蝦蟹肉杯 - 賣相ok嘅,但海膽同蝦唔太新鮮,蝦有少少「梅」。(同影片中嗰杯嘅賣相差好遠,我嗰杯少啲海膽,顏色好深,隻蝦冇咁有光澤,同埋好少黑色一粒粒嗰啲籽)

跟住師傅放咗隻龍蝦喺檯面,當然係死了的。(不是「活龍蝦」,感覺顏色同影片唔同)

日本直送時令生蠔配乾蔥紅酒醋啫喱 - 冇乜味,冇「啫喱」(冇影片入面有令和之怪物個牌,咁應該唔係同一種生蠔)

板燒澳洲活龍蝦 - 冇乜味,啲汁咁多唔知咩事,唔似燒,因為個殼冇平時燶燶地嗰啲,但睇唔到佢點整。(冇好似影片入面咁「玩火」,冇無花果,擺盤完全唔係影片咁吸引)

雪塩牛油燒北海道帶子 - 可以嘅,入面唔會過熟,似食刺身嘅質感

磯煮南非鮑魚配清酒鮑肝醬 - 好淋,墊底嘅蘿蔔幾好味

香煎鵝肝配砵酒車厘子 - 粒車厘子係好食嘅,鵝肝正常,多士都脆(冇無花果,所以感受唔到拍片人所講令你冇咁油膩嘅感覺)

廚師發辦時令貝料理 - 呢個係有清酒煮嘅,食食吓發現附送咗隻蟹仔

板燒鹿兒島A5黑毛和牛 + 貝料理溫室時蔬 - 兩樣擺埋咗一碟,唔知係咪時間關係。舊牛都煮得十分熟,時蔬上面有舊貝(舊牛未煮時冇影片中咁厚,又冇影片煮嘅熟度咁恰到好處,亦冇wasabi; 蒜片冇影片咁大塊;時蔬就睇影片差好遠,不過多咗舊貝)

以往去過嘅餐廳,若果食牛,師傅會問幾成熟,而且要切嘅話,會吉住塊牛用刀直接喺鐵板上切,但我見到下面圖片嘅景象😨 而我見到佢之前切生嘢,唔知有冇洗

季節貝湯 - 係南瓜素翅同埋好似加咗啲蟹肉嘅湯,驚喜嘅,因為以為會係日式湯

貝料理炒飯 - 我睇唔到佢點炒,但總之就係好濕嘅,食完就睇得出係油嚟。我食哂嘅,因為食到呢度,雖然好多道菜,但係冇飽嘅感覺

廚師精選甜品 - 係蜜瓜加兩粒Mochi,蜜瓜冇乜味。冇影相因為嗰刻已叫定埋單,想食完即刻走

離開時大概9:40pm,上菜唔算係極慢,但當中有2-3道菜係等得耐啲,而甜品係全餐廳嘅人一齊等咗20分鐘先有得食。客人大部分係叫$1280餐,但我見有2位叫另一個餐,冇龍蝦嘅,佢哋真慘,我見有一段好長時間係冇嘢食,似係要等埋$1280嘅客人食哂某幾道佢哋個餐冇嘅菜式,先可以繼續煮大家都有嘅菜式。

雖然鐵板燒師傅比起廚師發辦師傅,相對未必一定會同客人好多交流,但以往去嘅餐廳,師傅都會講吓整緊咩、點解會咁配啲汁,或者煮法有咩特別,但呢度師傅係同客人零交流😅
(影片中就不時話「師傅話呢個菜就點點點」,可能因為合作影片,所以師傅先有介紹佢知啦)

我見影片有介紹午餐有得食立鱗燒,我印象通常比較高級餐廳先有,香港好少餐廳有,而我食過米芝蓮餐廳煮嘅獨創方式最出色,唔知呢間又煮得好唔好食。

By the way, 發現好多食評都係食午餐,好少係晚餐,所以想分享下晚餐嘅實際情況係點。

另外,都講吓員工服務方面,師傅或侍應都冇乜介紹,坐吧檯但又冇個籃俾你放袋,我拎住個唔係細嘅袋,只好一直放佢喺大髀上頂住自己咁食嘢,但佢都有keep住斟茶嘅。

總括嚟講,13道菜加一收$768,畢竟都係海鮮,而且真係比較少有係用貝類做主打。但正價$1280加一即係$1408,就真係唔會食喇,呢個地點+裝修環境+似港式鐵板燒+員工服務,如果正價係$640,又未食過鐵板燒冇比較嘅話,係可以接受嘅。但點解令人咁失望,係因為同睇到嘅食評、介紹,同真實落差太大;同埋本身餐牌話呢個餐係$640,咁客人唔會有咁大期望,反而覺得呢個價錢有13道菜,只會覺得一分錢一分貨。其實食物未至於劣到想嘔,但整體都係失望,體驗好差。

$768 (Dinner)
位於旺角嘅LADDER Dundas有唔少特色餐廳, 今次車車就去左係19樓嘅貝•料理 , 餐廳主打各式貝類料理, 搜羅多種特色名貝, 根據其獨特鮮味即場鐵板烹調! 車車點左個竹•御膳 🌟時令貝沙律今日嘅時令貝沙律係北寄貝沙律, 口感爽彈嘅北寄貝切成一條條, 沙律菜清新爽脆, 配搭惹味嘅芝麻醬, 非常開胃🌟元貝茶碗蒸滿滿嘅元貝鋪滿蒸蛋上面, 雞蛋嫩滑可口🌟刺身三点刺身分別有蜜柑鯛, 北海道帆立貝同甘蝦, 全部都新鮮肥美超厚切, 車車尤其喜歡帶有蜜柑香氣嘅蜜柑鯛🌟串燒三品串燒有汁燒大蔥雞/汁燒雞腎/汁燒牛舌, 新鮮燒起熱辣辣好惹味, 大蔥雞惹味juicy, 啖啖肉, 牛舌食落口感爽脆!🌟磯煮南非鮑魚鮑魚軟腍入味, 配上獨特清香嘅紫蘇花, 更有風味🌟季節貝清湯車車最愛熱辣辣熱到辣咀嘅熱湯, 湯色清澈, 湯汁鮮甜味美, 作為間場不錯🌟鉄板鵝肝配黑松露師傅席前烹調鵝肝, 鵝肝香氣四溢,外層焦香, 內裡口感軟綿, 油膩甘香, 配上香脆嘅多士, 油份滲係入去食落更邪惡🌟鉄板燒甘鯛主菜可選日本A4和牛/甘鯛, 車車就揀左甘鯛, 鯛魚外皮煎至金黃色脆卜卜, 肉質結實多汁, 配搭龍蝦汁味道更鮮🌟鉄板燒元

🌟時令貝沙律

🌟元貝茶碗蒸
滿滿嘅元貝鋪滿蒸蛋上面, 雞蛋嫩滑可口

🌟刺身三点

🌟串燒三品

🌟磯煮南非鮑魚
鮑魚軟腍入味, 配上獨特清香嘅紫蘇花, 更有風味

🌟季節貝清湯

🌟鉄板鵝肝配黑松露

🌟鉄板燒甘鯛

🌟鉄板燒元貝櫻花蝦炒飯
飯粒飽滿圓潤, 炒至粒粒分明, 食落暖笠笠帶櫻花蝦嘅香氣, 味道不錯

🌟廚師精選甜品
今日嘅甜品係芝士味雪糕, 車車第一次食, 雪糕軟滑帶超香濃嘅芝士味, 甜度適中, 幾好食!
Lunch
2023-02-01 386 views
豬嬸牛一,睇完utuber的推廣(好明顯的廣告)即刻bk了來試試。一開始上了生蝦沙律,蝦很新鮮亦不冰,整體不錯。之後一度帶子簿切,普通。再上青螺,汁水十分香,連白蘿蔔也好吃,螺有微微腥味,但螺肉一只爽彈鮮,一只微𣺉。合格吧。再上一客立鱗燒。嘩!個汁好香亦惹味,但不知道是蝦還是蟹膏。鱗燒得脆,但魚肉味全被汁蓋過。整體不錯。之後上燒廣島蠔,大概一拇指大小,外脆內綿,吃完一口蠔味。本人不是十分喜好蠔,所以立即點了梅酒和梳打。但這度菜好吃。再上一度貝類炒菜,只有一塊貝,但菇炒得好好吃,希望下次多啲菇,少啲甜豆。最好吃是烤大蝦,大蝦上是海胆(汁?),色香味俱全,正!每度菜份量不多,但哦得飽飽。店員有禮,在bk位時説過有人生日就特別在甜品加了祝福語,非常之好服務。
一開始上了生蝦沙律,蝦很新鮮亦不冰,整體不錯。

之後一度帶子簿切,普通。

再上一度貝類炒菜,只有一塊貝
,但菇炒得好好吃,希望下次多啲菇,少啲甜豆。

最好吃是烤大蝦,大蝦上是海胆(汁?),色香味俱全,正!

2023-01-30 320 views
我book咗1月20幾號去,當日6:00去到,沒有任何客人,點咗最貴$1280龍蝦餐兩份, 首先第1碟蟹肉杯嚟到已經6:23,之後再上多兩款食物,佢自己都有囉到時差唔多6點9,客人差唔多來齊有16位連我2𠆤,咁樣我要等其他客人食左我之前的3款食物後才可一齊食餘下嘅食物,首先龍蝦一齊煮成10幾隻,煮煮下見佢喺雪櫃攞咗一盒,內裏有三件唔知乜鬼嘢啲放落龍蝦度一齊炒,另牛扒一齊煎幾塊,這樣做法煮好後要分成10幾份,送到我面前都已經凍晒。我都食過呢啲鐵板燒係一對一的,如果我睇片知道是煮大鑊飯,我一定唔會去,下次希望你介紹要清楚一點,嗰餐飯由六點食到10:00,我見其他客人都等到木口木面,簡直浪費我時間,食到我又唔飽,雖然佢話半價,其實將貨就價