首間以貝類做主角的貝料理omakase 係旺角開業!套餐亦有松$280、竹$380 同梅$580 3個等級朋友都一致決定取其中庸試下「竹」套餐$380 7道菜式時令貝類蕃茄野菜沙律用了爽甜嘅北寄貝及柚子醋調味,作第一道開胃前菜!磯煮南非鮑魚最愛的一道,磯煮入味更濃郁,鮑魚亦保持彈性!季節貝湯小貝柱加入大量龍蝦殼熬湯,鮮味十足!日式清酒煮蜆 用了大大隻馬刀貝來烹調,肉質鮮甜爽脆,清酒煮過嘅蜆湯鮮甜順口用左西式忌廉香草 調味貝炒野菜(跟龍蝦一齊上)蘆荀、菇菌鐵板炒鐵板燒龍蝦可選龍蝦或日本A4和牛既然食開貝類道選番海鮮龍蝦雖偏細隻,用了柚子胡椒調味,肉質鮮甜鐵板燒貝類炒飯味道似酒樓食到嘅瑤柱蛋白炒飯,不過當然是鮮味升級版啦~餐廳主題特別,如果有埋甜品 menu整個體驗會較完整!

首間以貝類做主角的貝料理omakase 係旺角開業!

套餐亦有松$280、竹$380 同梅$580 3個等級

朋友都一致決定取其中庸試下「竹」套餐$380
7道菜式

時令貝類蕃茄野菜沙律
用了爽甜嘅北寄貝及柚子醋調味,作第一道開胃前菜!

磯煮南非鮑魚

最愛的一道,磯煮入味更濃郁,鮑魚亦保持彈性!

季節貝湯
小貝柱加入大量龍蝦殼熬湯,鮮味十足!

用左西式忌廉香草 調味

貝炒野菜
(跟龍蝦一齊上)
蘆荀、菇菌鐵板炒

鐵板燒龍蝦
可選龍蝦或日本A4和牛
既然食開貝類道選番海鮮
龍蝦雖偏細隻,用了柚子胡椒調味,肉質鮮甜

鐵板燒貝類炒飯
味道似酒樓食到嘅瑤柱蛋白炒飯,不過當然是鮮味升級版啦~

餐廳主題特別,如果有埋甜品 menu整個體驗會較完整!
2022-04-14
$380 (Lunch)
2022-04-15 40 views
日式鐵板燒餐廳,套餐有不同價位,豐儉由人。餐廳設計型格,而吧檯座位讓你可近距離觀賞師傅製作,超級享受🥰第一次嚟,試吓最入門嘅套餐$280,有7款食物,算唔錯😋沙律🥗、前菜、主食、炒飯等等,食完其實都半飽😜😜😜沙律前菜開胃,主食有牛小排、爐魚我係最欣賞,牛小排唔會韌,味道濃郁,爐魚就好滑,如果同朋友嚟可一人選一樣,大家就可以開心share,兩樣都試到😋食物質素唔錯,下次可以試吓其他套餐✨

第一次嚟,試吓最入門嘅套餐$280,有7款食物,算唔錯😋
沙律🥗、前菜、主食、炒飯等等,食完其實都半飽😜😜😜
食物質素唔錯,下次可以試吓其他套餐✨

2022-04-14 311 views
呢間主打新鮮貝類嘅「貝料理」開業冇幾耐,位於油麻地Ladder Dundas19樓入到餐廳簡潔企理,地方唔算大,全部都係吧枱,可以近距離欣賞師傅功架。另外一邊都有VIP 房,隱私度十足👍沒有夜晚堂食唯有來試餐廳午市套餐🥢午市套餐有三款松$280 竹$380 梅$580我地選了松$280(位)🥗前菜時令貝蕃茄野菜沙律沙律菜好新鮮爽脆,面上仲有大片北寄貝🤤另外漬物有帶子貝味道好鮮甜😋🥣柱貝蝦湯要讚一讚呢個湯🥣好濃郁鮮味,我覺得味道似落了龍蝦煲,加上柱貝味道更鮮甜👍🧂清酒煮馬刀貝馬刀貝大隻厚肉,加清酒煮更加突出鮮味👍主菜有倆款🥩鐵板燒美國牛小排雖然肉質都Juicy,但我喜歡肉質要再生一些就更加好😆🐟鐵板燒智利鱸魚肉質都嫩滑又唔會腥,我好喜歡哩個鱸魚😋倆份主菜都配上貝炒野菜,份量種類都多😊最後仲有鐵板燒貝類炒飯🥘師傅炒到米飯好乾身又唔會油膩,炒炒吓仲砌咗個心型😍總括來講哩度食材都新鮮👍雖然地方唔算大,但都坐得舒服,店員好友善🤩不過煎炒油煙過大,希望抽油煙方面有所改善😊

午市套餐有三款
松$280 竹$380 梅$580

我地選了松$280(位)
🥗前菜
時令貝蕃茄野菜沙律
沙律菜好新鮮爽脆,面上仲有大片北寄貝🤤
另外漬物有帶子貝味道好鮮甜😋

🥣柱貝蝦湯

🧂清酒煮馬刀貝
馬刀貝大隻厚肉,加清酒煮更加突出鮮味👍

主菜有倆款
🥩鐵板燒美國牛小排
雖然肉質都Juicy,但我喜歡肉質要再生一些就更加好😆

🐟鐵板燒智利鱸魚
肉質都嫩滑又唔會腥,我好喜歡哩個鱸魚😋

倆份主菜都配上貝炒野菜,份量種類都多😊

最後仲有鐵板燒貝類炒飯🥘
師傅炒到米飯好乾身又唔會油膩,炒炒吓仲砌咗個心型😍

2022-04-14 64 views
Omakase近年喺香港興起,成日見人去食都好羨慕,但又聽聞好多中伏case 又貴又唔好食,今日終於有朋友帶我去呢間適合我呢啲初入門的見識一下✌🏻因為純粹想體驗Omakase,所以我哋揀咗$280 「松」,但係已經好滿足,望住廚師喺面前烹調美食,聞着香噴噴嘅味道,視覺同嗅覺一大享受🤤✨時令貝蕃茄野菜沙律🥗選用北寄貝,口感爽彈,蕃茄野菜配沙律醋酸酸地好開胃。✨帶子貝伴日本漬物用蒜頭醃製成漬物,口感爽脆,酸酸甜甜有驚喜🤩食完唔會成口蒜頭味,帆立貝加上漬物提升香氣!✨季節貝湯麵豉湯底,材料有海苔、豆腐、帶子,味道清香鮮味😋✨日式清酒煮蜆蜆肉大大粒,一粒沙都冇,配有清酒香味,食落好鮮甜!✨鐵板燒美國牛小柳 或 智利鱸魚我同朋友一齊share食晒兩款,牛小柳約五成熟,望住廚師煎嘅時候已經陣陣牛香味,口感軟腍多汁💯鱸魚煎到外皮少少焦香,口感嫩滑😍✨貝炒野菜估唔到咁炒都可以有鑊氣,野菜用咗甜豆、蘆筍、香菇同甜椒🫑✨鐵板燒貝類炒飯炒飯粒粒分明香噴噴,唔會有油膩感,選用帶子、雞蛋、蔥花,材料簡單但做出高級嘅味道🥇總括嚟講今次體驗相當唔錯,餐廳以貝類為主題,啱晒我呢個鍾意食海鮮嘅人,佢仲有唔同級數價錢可以

✨時令貝蕃茄野菜沙律🥗
選用北寄貝,口感爽彈,蕃茄野菜配沙律醋酸酸地好開胃。

✨帶子貝伴日本漬物

✨季節貝湯
麵豉湯底,材料有海苔、豆腐、帶子,味道清香鮮味😋

✨日式清酒煮蜆
蜆肉大大粒,一粒沙都冇,配有清酒香味,食落好鮮甜!

✨鐵板燒美國牛小柳 或 智利鱸魚
鐵板燒智利鱸魚
鐵板燒美國牛小柳

✨貝炒野菜
估唔到咁炒都可以有鑊氣,野菜用咗甜豆、蘆筍、香菇同甜椒🫑

✨鐵板燒貝類炒飯
鐵板燒貝類炒飯

總括嚟講今次體驗相當唔錯,餐廳以貝類為主題,啱晒我呢個鍾意食海鮮嘅人,佢仲有唔同級數價錢可以選擇,有機會我想再試磯煮鮑魚同生蠔🦪
鐵板燒智利鱸魚
鐵板燒美國牛小柳
鐵板燒貝類炒飯
❤️時令貝蕃茄野菜沙律🥗鮮甜赤貝,清爽鮮味,配合清新日式沙律菜,好開胃嘅starter。🧡帶子貝伴日本漬物帶子貝煙韌有口感,而且有海鮮甜味,非常配合漬物。今日嘅漬物用上麵豉醬,帶子貝中和鹹味,麵豉醬又提鮮帶子貝。💛季節貝湯師傅用上日本海蝦頭、元貝熬煮。第一啖仲以為係龍蝦湯,不過飲落就分得出無龍蝦湯嘅死鹹,湯味雖然都濃郁但隱約飲到有海鮮清甜。仲有日本豆腐粒粒,香滑口感配湯一流。💚日式清酒煮規餐廳用馬刀貝,以清酒、昆布煮開。我覺得湯比較鹹,清酒煮完保留左少少酒香甜味,令蜆肉顯得更鮮味。而且隻隻馬刀貝都吸收左湯嘅精華,啖啖都咁滿足,食落更甘甜。💙鐵板燒龍蝦師傅用牛油🧈,柚子胡椒煎開邊龍蝦,牛油滲入龍蝦肉中,令肉質更juicy,而本身新鮮嘅龍蝦,不用太多調味已經鮮甜彈牙。💜貝炒野菜鐵板炒出來嘅野菜特別翠綠爽口。🤎鐵板燒貝類炒飯日本珍珠米,炒出來粒粒分明又軟糯。配上貝類,雞蛋,鮮葱,熱辣辣又香噴噴,真係想食多碗。
❤️時令貝蕃茄野菜沙律🥗

🧡帶子貝伴日本漬物

💛季節貝湯

💚日式清酒煮規
日式清酒煮規

💙鐵板燒龍蝦
鐵板燒龍蝦+貝炒椰菜

💜貝炒野菜
鐵板炒出來嘅野菜特別翠綠爽口。

🤎鐵板燒貝類炒飯
日式清酒煮規
鐵板燒龍蝦+貝炒椰菜
2022-04-14 25 views
收到風旺角有一間主打貝類料理嘅餐廳,就安排咗一個閒日試吓佢個午市set 先。松set 總共有六道料理- 時令貝蕃茄野菜沙律由於預約咗,坐低之後就好快上菜,今日係北寄貝,新鮮爽甜。- 帆立貝和風漬物醃過嘅帶子仲有腌蒜頭,夠曬入味。- 季節貝湯柱貝龍蝦湯,強勁嘅龍蝦湯味加上豆腐、海帶仲有柱貝做成日式風味。- 清酒煮蜆三隻大馬刀貝,清酒湯浸熟,清甜爽口,裡面D清酒清湯都好好味- 鐵板燒牛扒 + 貝炒野菜到主菜,可以揀魚或者牛,油脂強嘅牛扒加上貝類炒雜菜,呢個我就食唔出係乜嘢貝類,可能係小象拔蚌之類。- 鐵板燒貝類炒飯埋尾食埋個帶子炒飯。師傅喺你面前炒嘅特別有鑊氣。

松set 總共有六道料理

- 時令貝蕃茄野菜沙律
由於預約咗,坐低之後就好快上菜,今日係北寄貝,新鮮爽甜。

- 帆立貝和風漬物
醃過嘅帶子仲有腌蒜頭,夠曬入味。

- 季節貝湯

- 清酒煮蜆
三隻大馬刀貝,清酒湯浸熟,清甜爽口,裡面D清酒清湯都好好味

- 鐵板燒牛扒 + 貝炒野菜

- 鐵板燒貝類炒飯
埋尾食埋個帶子炒飯。師傅喺你面前炒嘅特別有鑊氣。
2022-04-14 30 views
Omakase食過好多,但以貝類為主既就比較少見! 今次同個朋友試下「松」套餐!價錢$280,都幾抵首先就係沙津同埋漬物!沙律菜好新鮮,上面仲有北寄貝,好鮮甜漬物係帶子貝,好厚肉,味道唔錯!之後就係季節貝湯,個湯好香龍蝦味,仲有粒粒貝肉然後就係清酒煮馬刀貝,非常鮮甜爽口,連個湯都好清甜主菜可以揀鐵板燒美國牛小排 或 鐵板燒智利鱸魚,我同朋友每人叫一款牛小排口感好腍,肉味香及juicy 鱸魚煎得好香,魚肉好滑,魚油味香又唔會腥!最後就係貝類炒飯,粒粒炒到金黃色!

首先就係沙津同埋漬物!沙律菜好新鮮,上面仲有北寄貝,好鮮甜

漬物係帶子貝,好厚肉,味道唔錯!

之後就係季節貝湯,個湯好香龍蝦味,仲有粒粒貝肉

然後就係清酒煮馬刀貝,非常鮮甜爽口,連個湯都好清甜

牛小排口感好腍,肉味香及juicy

鱸魚煎得好香,魚肉好滑,魚油味香又唔會腥!

最後就係貝類炒飯,粒粒炒到金黃色!

2022-04-14 268 views
貝‧料理 (旺角) 呢間餐廳係以貝類為主題,有來自唔同地區嘅著名貝類,現場仲有傳統日本手藝即場鐵板烹調,可以睇到成個烹調過程。午市有三個course,松$280/竹$380/梅$580。🌟松 $280 今日食呢個course有7道菜🌟時令貝蕃茄野菜沙律有北寄貝、蕃茄片、沙律菜 用咗沙律醋調味,酸酸地好開胃🌟帶子貝伴日本漬物下面既日本漬物係爽脆蒜頭🧄,但口感有啲似馬蹄。味道好清爽🌟季節貝湯好濃郁既龍蝦湯🦞裏面有唔少小貝柱同豆腐 粒🌟日式清酒煮蜆一份有三件蜆,好大粒,幾清甜新鮮🌟鐵板燒智利鱸魚呢個係可以自選鐵板燒美國牛小排 或鐵板燒智利鱸魚。我揀咗鱸魚,表面同魚皮都煎香咗,有少少脆身,而裏面仲好滑,魚油好豐富,如果份量多啲仲好🌟貝炒野菜呢個係會連埋鱸魚一齊上,有豆、三色椒🫑 、蘆荀同菇。啲蔬菜食落仲有少少爽脆🌟鐵板燒貝類炒飯最後一個係炒飯,用咗蛋、蔥、紅蘿蔔切粒炒,炒飯都幾香。。📍貝‧料理 (旺角)旺角彌敦道575號Ladder Dundas19樓
貝‧料理 (旺角)

🌟松 $280
今日食呢個course有7道菜

🌟時令貝蕃茄野菜沙律
有北寄貝、蕃茄片、沙律菜
用咗沙律醋調味,酸酸地好開胃

🌟帶子貝伴日本漬物
下面既日本漬物係爽脆蒜頭🧄,但口感有啲似馬蹄。味道好清爽

🌟季節貝湯
好濃郁既龍蝦湯🦞裏面有唔少小貝柱同豆腐 粒

🌟日式清酒煮蜆
一份有三件蜆,好大粒,幾清甜新鮮

🌟鐵板燒智利鱸魚
呢個係可以自選鐵板燒美國牛小排 或鐵板燒智利鱸魚。

🌟貝炒野菜

🌟鐵板燒貝類炒飯
最後一個係炒飯,用咗蛋、蔥、紅蘿蔔切粒炒,炒飯都幾香。

📍貝‧料理 (旺角)
旺角彌敦道575號Ladder Dundas19樓
2022-04-14 23 views
今日試新嘢~ 揀咗食日本料理。午餐有三個選擇,揀咗松$280。▶️時令貝蕃茄野菜沙律沙律菜配上酸汁,幾新鮮!仲有片北寄貝~味道鮮甜!▶️帶子貝件日本漬物帶子切粒配醃製嘅蒜,味道唔錯~▶️季節貝湯是日係龍蝦湯🦞入面有小貝柱、豆腐粒、海帶。龍蝦湯非常鮮味!▶️日式清酒煮蜆用上馬刀貝,一份有三隻,大大隻,新鮮鮮甜!▶️鐵板燒美國牛小排 或 鐵板燒智利鱸魚及貝炒野菜我地每人揀咗一款share食~牛小排夠厚身,而且煎得剛剛好。肉質有炭烤味,配上少少甜嘅醬油。智利鱸魚佔煎得金黃,肉質嫩滑。炒野菜連同主食一齊上~野菜有蘆筍、黃椒、紅椒、青椒🫑、荷蘭豆、菇等等。色彩繽紛!▶️鐵板燒貝類炒飯有蛋、蔥、紅蘿蔔粒等等。一碗滿滿的飯,食完飽飽了!呢個餐價錢唔貴,食物幾豐富,抵食!

▶️時令貝蕃茄野菜沙律
沙律菜配上酸汁,幾新鮮!仲有片北寄貝~味道鮮甜!

▶️帶子貝件日本漬物
帶子切粒配醃製嘅蒜,味道唔錯~

▶️季節貝湯
是日係龍蝦湯🦞入面有小貝柱、豆腐粒、海帶。龍蝦湯非常鮮味!

▶️日式清酒煮蜆
用上馬刀貝,一份有三隻,大大隻,新鮮鮮甜!

▶️鐵板燒美國牛小排 或 鐵板燒智利鱸魚
及貝炒野菜

智利鱸魚佔煎得金黃,肉質嫩滑。

▶️鐵板燒貝類炒飯
有蛋、蔥、紅蘿蔔粒等等。一碗滿滿的飯,食完飽飽了!

呢個餐價錢唔貴,食物幾豐富,抵食!
2022-02-07 245 views
因為先前幫襯過晚市好好食,所以今次帶埋朋友仔一齊去食午市。有三個套餐 $280 $380 $580我地揀左個$580 嘅套餐。因為係性價比最高。對比返$380個餐 加多$200 就多左曰本生蠔,三點刺身,鱈魚乾配鴨乾。抵食好多😍👍🏻 我哋仲要係網上訂位每人送一隻新鮮南非鮑魚,整個套餐 有前菜沙律,日本生蠔,刺身,清酒煮蜆,自家制磯煮鮑魚,鱈魚乾配鴨乾,鑽石蜆海鮮湯,A4和牛,貝類炒飯,甜品。非常之豐富👍🏻滿足🥰師傅都係一樣咁用心去介紹每一道菜。值得推介😋香港第一間貝料理
日本真蠔
鱈魚乾配鴨肝
鑽石蜆海鮮湯
  • 日本生蠔,A4和牛
2022-01-07 286 views
🐚貝‧料理咁啱上網見到有間新開既餐廳,網上訂座仲送一隻鐵板活鮑魚,就去試吓🤪精選二人貝の盛宴 $1480💫貝刺身三點: 赤貝、北寄貝、牡丹蝦,清甜爽口💫鮮蟹肉三文魚籽沙律: 蟹肉同三文魚籽鮮甜,略嫌洋蔥有啲重味💫季節貝湯:好濃貝類海鮮同似魚湯味,但有少少腥💫清湯辣酒煮貝 : 螺厚肉,醬汁似泡菜味💫法式香草牛油焗帆立貝:睇住師傅燒,濃濃蒜味,配搭生葵忌廉汁勁夾💯💫鐵板活鮑魚:鮮味彈牙💫燒虎蝦配柚子胡椒:肉質爽口💫鐵板燒鹿兒島 A4 和牛: 肉質肥美油脂啱啱好,不過配既調味有啲少,得鹽同wasabi 💫貝炒野菜:花枝炒芽菜,花枝新鮮,不過不失💫柱貝蜆肉蒸蛋:口感好滑,蜆肉鮮甜,但個蛋無味,食落有沙🥲 💫帶子蟹膏炒飯 :帶子炒到啱啱好,蟹膏溶入哂飯到,仲可以撈埋啲蛋黃汁嚟食,好惹味😋😋💫精選甜品:豆腐慕絲,似係豆腐味既木糠布甸💫梅酒 $68💫 sapporo 啤酒 $482個人埋單$1756餐廳地方唔大,坐得舒服,店員同師傅服務好好師傅好細心會問吓我地洗唔洗抖吓再上菜,又會問要唔要葱,啲野夠唔夠食👍🏼呢個餐睇好多野食,食到和牛已經很飽了😂用嘅食材都新鮮,一人都係$740有11道菜cp值都高
🐚貝‧料理

精選二人貝の盛宴 $1480

💫貝刺身三點:
赤貝、北寄貝、牡丹蝦,清甜爽口

💫鮮蟹肉三文魚籽沙律:
蟹肉同三文魚籽鮮甜,略嫌洋蔥有啲重味

💫季節貝湯:
好濃貝類海鮮同似魚湯味,但有少少腥

💫清湯辣酒煮貝 :
螺厚肉,醬汁似泡菜味

💫法式香草牛油焗帆立貝:
睇住師傅燒,濃濃蒜味,配搭生葵忌廉汁勁夾💯

💫鐵板活鮑魚:鮮味彈牙
💫燒虎蝦配柚子胡椒:肉質爽口

💫鐵板燒鹿兒島 A4 和牛:
肉質肥美油脂啱啱好,不過配既調味有啲少,得鹽同wasabi

💫貝炒野菜:
花枝炒芽菜,花枝新鮮,不過不失

💫柱貝蜆肉蒸蛋:
口感好滑,蜆肉鮮甜,但個蛋無味,食落有沙🥲

💫帶子蟹膏炒飯 :

💫精選甜品:
豆腐慕絲,似係豆腐味既木糠布甸

💫梅酒 $68
💫 sapporo 啤酒 $48

2個人埋單$1756
餐廳地方唔大,坐得舒服,店員同師傅服務好好
呢個餐睇好多野食,食到和牛已經很飽了😂
用嘅食材都新鮮,一人都係$740有11道菜cp值都高
推介大家可以嚟試吓🙌🏻

ps: 記得網上訂座,會送鐵板活鮑魚嫁🤪
2021-12-27 232 views
今年生日原本都係食西餐, 突然間覺得唔想食, 轉食料理🥳人生第一次生日去食料理😜竟然旺角都有高質數料理🤭服務員同兩位廚師都很有善😊廚師每道菜式都有介紹🥳⋯⋯今晚試過很多款食用花😋😋😋呢個生日及Boxing Day 好滿足🥳😋🥳😋🥳🎄🎉🎊🎁🎂蟹肉海膽杯刺身三點香煎法國鵝肝元貝海鮮湯(個人比較喜歡)日式清酒煮托托蜆鮑魚法國香草牛油焗帆立貝口燒日本鹿兒島A5和牛香煎智利鱸魚配蟹膏醬新鮮海膽焗波士頓龍蝦帆立貝蟹膏炒飯節日精選甜品
今年生日原本都係食西餐, 突然間覺得唔想食, 轉食料理🥳

人生第一次生日去食料理😜
🥳😋🥳😋🥳🎄🎉🎊🎁🎂

蟹肉海膽杯
刺身三點
香煎法國鵝肝
元貝海鮮湯(個人比較喜歡)
日式清酒煮托托蜆
法國香草牛油焗帆立貝
口燒日本鹿兒島A5和牛
香煎智利鱸魚配蟹膏醬
新鮮海膽焗波士頓龍蝦
帆立貝蟹膏炒飯
節日精選甜品
2021-12-26
$800 (Dinner)
Birthday
2021-12-23 181 views
老婆生日。朋友介紹有不一樣的厨師發辨。不是以魚為主。而是以貝類為主。頗特别,就試着。今天点了的是1280元,10 度莱的厨師發辨。首先來的是日本生蠔。再加上一点酸汁。非常清爽,清甜。正。想再來一發。但想想還有的菜。還是算了吧。大厨説今天來了新鮮的喜之次。加燒了一條。魚肉非常細緻甜滑。非常鮮甜,魚味濃。跟住係肉鵝肝慕絲。原來雨者如此合拍。味味道在囗內久久不散。再上日式煮南非鮑魚。入味,鮮味。再來就是燒紫貝。時間剛剛好。清甜爽趣。吃了些凍吃。先来一熱湯暖暖胃。不是魚湯,是蝦湯。鮮甜可囗。味道留在口內,久久不散。就食D清物清清口空。嘩,D紅蕎頭,真正。 爽脆清甜。開胃醒神。追加。可惜己經售罄。有D失望。下次叫厨房留多D。厨房房又説有新試的韓式煮花螺又試試。花螺入味。正。但配角的羅白才是正点。好久没有吃吃過這麼好的羅白。再來以為又是貝,点算。到了鉄板燒A4和牛。肉質肥美。油脂分佈平均。不錯。老婆吃得歡喜。我個人就感太多油脂。有小小腻。只有再再吃些日本漬物解油腻。也不錯。還有鉄板燒龍蝦。爽口彈牙。己有门分飽。再來個一品料理。似中式花膠炆海參。滿滿的膠質。真滿足。之後當然係粥粉麵飯喇。今次係蟹养炒

跟住係肉鵝肝慕絲。原來雨者如此合拍。味味道在囗內久久不散。

再上日式煮南非鮑魚。入味,鮮味。

再來就是燒紫貝。時間剛剛好。清甜爽趣。

還有鉄板燒龍蝦。爽口彈牙。

之後當然係粥粉麵飯喇。今次係蟹养炒飯。

最後是自家製綠茶布甸。今天真满足。整個晚餐非常豐富。没有平常的大部份是魚的單一。有貝,牛及龍蝦。比較全面。可彈的是不夠紅蕎頭及應將龍瑕可在牛前比較好。今晚不是想貝類全餐,而是厨師集各家大成的一餐。正。99分。不夠蕎頭吃,扣1分。
2021-12-17
$1400 (Dinner)
Birthday
  • 紅蕎頭
  • 煮飽魚
  • 燒喜之次
  • 蟹肉鵝肝mousse
  • 韓式花螺
2021-12-22 175 views
昨天冬至,和女友及她的閨蜜一起吃飯。選了一間新店(仍在試業中)試試,結果有驚喜。貝料理的店地方不算大,但頗爲精緻,也坐得舒服。店是主打鉄板燒套餐,冬至想食好一點,所以點了最豪的“滿”套餐(1280一位)。第一道菜是蠔,夠新鮮,配上一點日式製作,好味。然後是蟹肉鵝肝慕絲配海膽鱈魚乾,多重鮮味與口感,令人滿足。鮑魚既軟又彈牙,size也OK。元貝夠淋夠入味。螺有一點點過鹹,和老板反映了,會改善。A4和牛,品質保証,師傅燒到剛剛好。露荀炒帶子,水凖之作。這條魚超好食。還有龍蝦,食到這裏已經很飽了,但仍然忍不住清蝶。雖然價錢不算平,但整體品質很高,是令人滿意的一餐冬至飯。

第一道菜是蠔,夠新鮮,配上一點日式製作,好味。
生蠔

然後是蟹肉鵝肝慕絲配海膽鱈魚乾,多重鮮味與口感,令人滿足。
蟹肉鵝肝慕絲配海膽鱈魚乾

鮑魚既軟又彈牙,size也OK。
鮑魚

元貝夠淋夠入味。
元貝

螺有一點點過鹹,和老板反映了,會改善。

A4和牛,品質保証,師傅燒到剛剛好。
A4和牛

露荀炒帶子,水凖之作。
露荀炒帶子

這條魚超好食。
燒魚

還有龍蝦,食到這裏已經很飽了,但仍然忍不住清蝶。
龍蝦

雖然價錢不算平,但整體品質很高,是令人滿意的一餐冬至飯。
海鮮湯
清酒
2021-12-21
$1500 (Dinner)
生蠔
元貝
露荀炒帶子
燒魚
海鮮湯
清酒
2021-12-22 92 views
今日同朋友黎到(貝·料理)食晚餐。知道這間店舖係新開所以要一試。佢地係貝殼類加鐵板燒嘅主題,非常吸引😍👍🏻一入到店舖裝修環境好靚好有特色。非常高檔。經理亦都好好招呼好好服務。餐廳有三個套餐 。有$680豐 $980盛 $1280滿 我地揀左個 滿 嘅套餐 有十一道菜,一開始上冷盤先。日本空運生蠔非常之鮮甜,第二道菜係蟹肉鵝肝慕絲配海膽鱈魚乾 呢一道菜式真係無得輸超夾超好味。磯煮鮑魚配三文魚籽 ,個鮑魚好軟身。食完個冷盤都咁出色,當然好期待之後嘅菜式係點樣好食法😋果然無失望。超滿足👍🏻每一道菜師傅都好用心係客人面前去製作。全程都會同客人溝通。睇下啱唔啱口味。非常專業。大至上黎講,全餐飯係超級性價比高。材料非常新鮮好味。所以我會極力推介朋友去試下☺️✌🏻
磯煮南非鮑魚配三文魚籽
李子貝吸物